Yhdysvaltain vaihtotaseen alijäämä kasvoi 2,2 prosenttia 45,7 miljardiin dollariin tammikuussa. Joulukuun vaihtotaseen alijäämä oli tarkistuksen jälkeen 44,7 miljardia.

Tammikuussa tavaravienti laski 3,3 prosenttia ja tavaroiden tuonti 1,6 prosenttia. Kokonaisuudessaan vienti on palannut vuosien 2010–2011 lukemiin. Tuonnin kasvua hidastaa yritysten pyrkimys päästä eroon myymättä jääneestä tavarasta, uutisoi Reuters.

Vierailu amerikkalaisen työvoiman tilastointia tekevän Bureau of Labor Statistics -viraston (BLS) sivuilla kertoo hyväpalkkaisten tuotantopuolen työpaikkojen vähentyneen kuukaudessa 15 000 työpaikan verran, kun taas matalapalkkaisella, osa-aikatyöllistävällä palvelupuolella työpaikkoja olisi syntynyt 17 000 lisää.

Vähittäiskaupan puolellakin työpaikkoja näyttäisi syntyneen lisää, mikä oudoksuttaa, koska vähittäiskauppojen määrä on huvennut. Eritoten halpaketjut sulkevat, mikä kertoo siitä, että rahattomat eivät osta.

Arviolta kaksi kolmasosaa Yhdysvaltain bkt:sta tulee vähittäiskaupasta, joten talousennuste ei ole hyvä. Yhdysvallat on todennäköisesti vajoamassa taantumaan vuonna 2016. Jotkut osavaltiot ovat jo nyt taantumassa.

4 KOMMENTTIA

 1. Mielenkiintoisia huomioita Suomen taloudesta puolestaan Jan Hurrin tämänpäiväisessä kirjoituksessa.

  • Suostuisikohan Sipilä sellaiseen yhteiskuntasopimukseen, jossa maatalousyrittäjät luovuttavat osan voitoistaan kaupoille ja tekevät pidempää päivää? Tästä olisi seurauksena että kaupat laskevat elintarvikkeiden hintoja ja suomalaiset ostavat enemmän. Osa suomalaisista myös alkaa maatalousyrittäjiksi, koska kaupat tarvitsevat enemmän tuottajia myynnin kasvaessa.

   Suomalaiset kyllä lihovat, mutta muuten Suomi hyötyy, kun ruoka maksaa vähemmän (mikäli kaupat laskivat tuotteiden hintoja) ja työttömyys supistuu uusien maalaisten myötä.

   Tai ehkäpä tämän sopimuksen ehdottaminen (lue: kiristäminen) jää tulevalle demaripääministerille, kunhan Keskusta on kärsinyt vaalitappionsa palkansaajien ja kotimaan markkinoilla toimivien yrittäjien havaittua talouden alamäen vain pahenevan sisämarkkinoita kuristettaessa. Kokoomuslaiset eivät tietenkään puoluettaan hylkää, koska työläiskokoomuslainenkin on pääomatulojen nauttija, ja tulevaisuudessa aikoo luopua työnteosta kokonaan ja alkaa elämään pääomatuloilla.

 2. No Yhdysvalloissa on ollut vuosikymmeniä negatiivinen vaihtotase (kauppatase). Eli maa tuo jatkuvasti enemmän kuin vie. Neljä kertaa Saksan kokoisella Yhdysvalloilla on vain hieman suurempi viennin arvo, 1600 miljardia ja 1500 miljardia dollaria.

  Kauppataseella ei ole juurikaan merkitystä, jos talous pyörii sisämarkkinoilla. Suomen tapaisessa maassa missä on pienet markkinat ja suuria vientiyrityksiä, herkästi sisämarkkinat unohtuu. Kuten nyt SSS-hallituksen aikana, kun palkansaajia vaaditaan luoduttamaan osan ansioistaan omistajille, sillä perusteella että vienti olisi Suomelle tärkeämpää kuin sisämarkkinat.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here