Kokoomus käynnisti vuonna 2007 projektin naisvaltaisten alojen, kuten sairaanhoitoalan, palkkojen korottamiseksi osana puolueen eduskuntavaalikampanjaa. Julkisen sektorin palkat nousivatkin tuntuvasti vuonna 2008, ja näin julkisen alan palkat avasivat tien palkkojen nousulle yleisesti. Tätä tapahtumaa lainataan edelleen ja samalla syyllistetään koko ay-liike Suomen kilpailukyvyn luulotellusta menetyksestä. Kysymys on todella luulotellusta menetyksestä, mutta yllättävää on, että jopa ay-liikkeessä moni näyttää uskovan tähän.

Palattaessa tämän päivän keskustelussa toistuvasti vuoteen 2008 unohdetaan, että jo neljättä vuotta peräkkäin Suomen ay-liike on solminut käytännössä nollasopimuksia samalla kun kilpailijamaissa, kuten Ruotsissa ja Saksassa, palkat ovat nousseet 3–4 prosenttia vuodessa. Viimeisin sopimus esim. Ruotsissa antaa työntekijöille 4,5 prosentin korotuksen.

EKP ja vahva euro todellisia syyllisiä

Vuonna 2008 alkoi myös rahoituskriisi, jota Euroopan keskuspankki ei pystynyt hoitamaan. Amerikan keskuspankki Fed aloitti välittömästi massiivisen elvytyksen ja onnistui siinä hyvin. Fed aloitti koronlaskut ja uuden rahan painamisen. Fed työnsi markkinoille kaikkiaan 4500 miljardia dollaria, mutta inflaatio pysyi hyvin kurissa. Korot ovat myös vähitellen nousseet.

EKP aloitti elvytyksen vasta viime vuonna ja piti euron liian vahvana Suomen viennille (euro = 1,40 dollaria). Jo huhujen levitessä markkinoille EKP:n elvytyksestä euro heikkeni nopeasti noin 20 prosenttia (euro = 1,10 dollaria). Tämä paransi luonnollisesti suomalaisten vientiyritysten kilpailukykyä, mutta siitä ei ole paljon julkisuudessa puhuttu, koska hallituksen tavoitteena näyttää olevan täysin ideologinen varainsiirto rikkaille. Kaikkiaan yhteiskuntasopimus merkitsee noin kahden miljardin euron tulonsiirtoa yrityksille.

Sanktiot heikentäneet Suomen vientiä

Jo parin vuoden ajan voimassa olleet Venäjä-sanktiot ovat lähes puolittaneet Suomen viennin Venäjälle. Kysymys on miljardeista euroista, mikä vastaa vähintään ns. kilpailukykypaketin kokoa. Suomen media ja johtavat poliitikot ovat kuitenkin hiljaa sanktioista, vaikka Suomen etu olisi poistaa ne mahdollisimman pian.

Yhteenvetona sanoisin, että Suomen palkansaajia on turha syyllistää. Pääsyylliset tilanteeseen löytyvät Euroopan keskuspankista ja Suomen SSS-hallituksen oikeistolaisesta ideologiasta.


Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos.

6 KOMMENTTIA

 1. Vaikuttaa siltä, että tämän kirjoittaja on jokseenkin oikeassa.

  Suomen ’kilpailukykyyn’, mitä sillä sitten milloinkin tarkoitetaan, on selvästi vaikuttanut enemmän euron arvon muutos, mikä on vaikuttanut vahvasti Suomen vientiteollisuuteen ja Venäjän viennin muista syistä johtuneet vaikeudet kuin mitkään palkkojen nousut, mitä ei viime vuosina ole edes tapahtunut.

 2. Meidän pitää pärjätä kilpailussa. Pitää saada investointeja ja työtä. Suomi nousuun!

  -Lopetetaan kaikenlainen työttömien tukeminen. Joka ei työtä tee sen ei syömänkään pidä.
  -Annetaan työnantajille lupa teettää työtä niin paljon kuin haluavat ja irtisanoa heti kun haluavat.
  -Luovutaan kaikista eduista, joita ahneet työntekijät ovat kiristäneet itselleen hyvinä aikoina.
  -Lasketaan palkkoja 50%. Nostetaan päättäjien palkkoja 50% (kun joutuvat tekemään näin raskaita päätöksiä)
  -Lakkautetaan kaikenlaiset eläkkeet – jos eivät ole aikanaan hankkineet säästöjä, niin sitten kuolevat nälkään ja sairauksiin eivätkä enää rasita yhteiskuntaa. Joskushan sitä on kuitenkin kuoltava ja heidän ansiostaanhan me tässä suossa nyt ollaan.
  -Myydään eläkerahastot ulkomaisille sijoittajille.
  -Myydään Suomen maa, metsät, vesi ja ilma ulkomaisille sijoittajille.
  -Lopetetaan nuorten koulutus. Perustetaan nuorista palkka-armeijoita joiden palveluja myydään ulkomaille. Tappaminen on maailmalla hyvä bisnes. Suomen pitää saada siitä oma osansa.
  -Kerätään vammaiset ja vajaakuntoiset laitoksiin – vaikka energialaitoksiin.
  -Lisätään hyväntekeväisyyden verovähennysoikeutta – ai niin, sitten pitäisi kerätä verojakin – siis määrätään almun antajille maksuvapaus kaikesta.
  -Vahvistetaan demokratiaa lisäämällä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Tehdään eduskunnasta Big Brother-tyyppinen suljettu tila, jonne välillä toimitetaan ruokaa, viinaa ja huumeita. Kansalaiset saavat sitten nettiäänestää non-stop kuka tippuu ja kuka nousee.

  Tässä Sipilälle elvytyslistaa – loppuu se vatuloiminen. Teen uuden listan sitten kun maailmalla kirivät meistä taas edelle. Kyllä se on raha joka ratkaisee…

 3. Näin on jo tehty, vaikka ihan kaikkia tavoitteita ei ole vielä saatu maaliin saakka. Et taida seurata politiikkaa. Uusi idea on vain tuo Big Brother. Se ei mene läpi eduskunnan.

 4. Eräs, tosin varsin epämoraalinen vastarinnan muoto olisi, aktiivinen passivismi, siis eräänlainen muunnos Nehrun kehittelemästä ideasta.Mieletöntä kytköstä rahaliitoon voitaisiin vastustaa, vaikkapa ,niiden joilla se on mahdollista vietää aikaa vaikkapa Viipurissa,eli mottona takaisin karjalaan, EI karjalaa takaisin. Nykyisellä ruplan kurssilla pieneläkeläinenkin kykenee siellä suhteellisen normaaliin elämänmuotoon. Esimerkiksi monien suomalaisten kuntien olisi mahdollista otaa opiksi Saksalaisilta kuunilta, jotka ovat ryhtyneet vanhustenhoidossa yhteistyöhön Puolalaisten palveluyritysten kanssa. Samalla saataisiin luontaista kehitystä ja kasvua myös Karjalan tasavallan alueelle, sekä inhimillisellä tasolla normalisoitua ja tasapainotettua tämän maanpiirin alueita. Ihmettelen, ettei Suomi Venäjä seura ole ollut aktiivisempi inhimillisen vuorovaikutuksen lisäämisessä.

 5. Eipä ole totta tosiaan hallitukset aikaisemmin lähteneet tällä vauhdilla leikkaamaan työntekijöiden ja vain työntekijöiden tuloja, työsuhde- ja sosialiturvaa. Ihan huimaa meno. Ei riitä, että meillä on jo ”läntisen” euroopan matalimmat palkat ja huonoin työsuhdeturva. Työntekijän voi sanoa irti minuutissa, mutta se ei riitä. Pitää olla töissä mutta mitään et saa pyytää.

  Ajoituksetkin ovat kohdallaan. Käydään ensin ”yhteiskuntasopimusneuvottelut” ja sitten katsotaan lait. Neuvotteluun hallitus antaa tavoitteen, lopputuloksen ja niin kauan on neuvoteltava että tavoitteeseen päästään. Sitten tehdään leikkaukset la hintojen korotukset, kuten ennenkin. Kymppi-lisää-tukiin ennen seuraavia vaaleja paluttaa kannatuksen. Soiniakin nauratti eilen eduskunnan kyselytunnilla. On tuo vaalikarja tyhmää.

  Ja että ei tulisi epäseelvyyttä, näitä kutsutaan tietenkin, uudistuksiksi. Suomi kuntoon. Kansa puolikuntoon. Seuraavassa muutamia linkkejä ”uudistuksista”.

  http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150016
  http://finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150051
  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_145+2015.aspx
  http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-uudistaa-sosiaali-ja-tyottomyysturvaa
  https://www.tem.fi/files/44576/Lausuntopyynto.pdf
  http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/varhaiskasvatus/paivahoitomaksut/?lang=fi
  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_78+2015.aspx
  http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150079

 6. Muuten hyvä kirjoitus, mutta sanat ”Fed. aloitti rahan painamisen”, ei välttämättä ole korrekti ilmaisu. Koneet ovat loksuttaneet dollareita jo 30 luvulta, yötä päivää kolmivuoroisena. Se on yksi syy usan rikkauksiin, mutta se ei jakaannu tasaisesti, vaan hyvin yksipuolisesti pankkikartellin piikkiin. FEDERAL RESERVE sattuu olemaan yksityinen firma, jolla on yhtä paljon päävaltion kanssa tekemista kuin on Federal Delivery Service ? USAn
  perustuslain laatijat varoittivat siitä jo maan alkuvuosina, mutta sitä varoitusta ei noudatettu. Tulokset näkyvät
  selvästi sotaisen kaluston laajuudessa, sekä tukikohtien määrässä eri kohteissa maapallolla. Siinä on meillä rauhaa rakastava ”Demokraattinen yhditelmä” ? Tulevaisuuden näkymät ovat kalpeita, parhaimmillaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here