Euroopan unionin kanssa EU-jäsenyydestä neuvotteleva Turkki on tehostanut voimatoimia lehdistön vapauden rajoittamiseksi. Hallituspuolue AKP:tä ja presidentti Recep Tayyip Erdogania kritisoivan Cumhuriyet -lehden päätoimittaja Can Dündar sekä Ankaran toimituksen päällikkö Erdem Gül pidätettiin viime vuoden marraskuussa syytettynä vakoilusta ja valtion salaisuuksien paljastamisesta. Vakoilusyyte nostettiin sen jälkeen kun lehti paljasti Turkin tiedustelupalvelun aseistavan islamistisia äärijärjestöjä Syyriassa.

Cumhuriyet sai Toimittajat ilman rajoja -järjestön 2015 Lehdistönvapauspalkinnon.

Turkin perustuslakituomioistuin vapautti journalistit kolmen kuukauden jälkeen. Presidentti Erdogan reagoi vapauttamiseen ilmoittamalla, ettei aio kunnioittaa perustuslakituomioistuimen päätöstä.

Today’s Zaman -median sivuillla olevassa lausunnossa kerrotaan, että kahta opposition suuntaan kallellaan olevaa tv-kanavaa – Bengütürk TV ja İMC TV – on estetty käyttämästä valtio-omisteista telesatelliitti Türksatia. Samaa menetelmää on käytetty aiemmin myös Samanyolu Broadcasting Group – sekä İpek Media Group -kanavia vastaan. ”Tusinoittain tv-kanavia on tehokkaasti vaiennettu”, tiedotteessa sanotaan.

Mediaa on vaiennettu myös asettamalla Turkin perustuslain vastaisesti valtion nimittämiä asianhoitajia mediaorganisaatioiden johtoon. Ennen vuoden 2015 parlamenttivaaleja asianhoitajat nimitettiin kahden riippumattoman median, Bugün TV:n ja Kanaltürkin johtoon. Muutama päivä sitten kaksi asianhoitajien huostassa ollutta sanomalehteä ja kaksi tv-kanavaa meni vararikkoon, Today’s Zaman valistaa.

Laajalevikkinen Zaman on ollut painostuksen kohteena kaksi vuotta. Mainostajia on painostettu, tilaajia uhkailtu, verotarkastuksia tehty, journalistien akkreditoinnit estetty ja nyt mediaa uhkaa joutuminen asianhoitajien haltuun.


KRIITTISEN ZAMAN-MEDIAN LINJA on näkyvästi muuttunut jo päivä pari sen jälkeen kun terrorismin vastainen erikoisjoukko miehitti toimituksen. Lehti on alkanut julkaista hallitusta ja hallituspuolue AKP:tä kehuvia juttuja, joita kuvittaa hymyilevä presidentti Erdogan. Sanaakaan ei mainita siitä, että toimituksen ulkopuolella toimituksen sulkemista vastustaneita väkijoukkoja on tykitetty vesikanuunalla ja kyynelkaasulla.

Lehden nettisivuilla ilmoitetaan lehden julkaisevan nykyään ”aiempaa objektiivisempia uutisia”.

Venäläismedia RT News kertoo Turkin hallituksen kaapanneen Cihan-uutistoimiston.

Cihan-uutistoimisto kuuluu samaan mediayhtymään kuin Zaman, ja sen omistaa Feza Gazetcilik -yhtiö. Yhtiö on Turkin suurin yksityisesti omistettu mediayhtiö. Cihan-uutistoimiston kaappauksen jälkeen ainoa turkkilaisille jäävä uutistoimisto on valtion omistama Anadolu Agency.

Cihanille työskennellyt journalisti Ibrahim Varlik kertoi RT News -medialle Cihanin monitoroineen vaalien läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä Turkissa. Kaappauksen jälkeen ”ainoastaan valtion uutistoimisto valvoo vaalitoimitusta”.

Euroopan unionin johtajistosta ainoastaan Ranskan presidentti Francois Hollande, Belgian pääministeri Charles Michel ja Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel ovat toistaiseksi antaneet lausunnon Turkin vapaan median vaientamisesta, RT News mainitsee.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi Turkilla olevan oikeuden kuulustella niitä, jotka ”osallistuvat selvään taloudelliseen tai journalistiseen vallankaappausyritykseen Turkin laillista hallitusta vastaan”.

Se median osa, jota vastaan Turkin hallitus on hyökännyt, kuuluu enimmiltään Erdoganin poliittiselle vastustajalle, Yhdysvalloissa asuvalle Fethullah Gulenille. Gulen ja Erdogan olivat aiemmin poliittisia liittolaisia, mutta sopu katkesi Gulenin avattua korruptiotutkinnan Erdoganin sisäpiiriläisistä. Erdogan tukahdutti tutkinnan mutta hallituksen jäseniä jouduttiin vaihtamaan paljastusten synnytettyä massaprotesteja Turkissa, kertoo RT News.

Kommentti. Suomessa ei turvauduta aivan yhtä raisuihin otteisiin kuin Turkissa. Täällä on tyydytty 22 median päätoimittajan allekirjoittamaan, mainituissa medioissa julkaistuun julkilausumaan, jossa Totuusmedian mielipidemuokkaajat kehottavat lukijoita sanan ja mielipiteen vapauden suojelemiseksi välttämään ”valemediaa”, koska sitä lukemalla voi saada vääriä mielipiteitä tutustumalla virallisesta narratiivista poikkeaviin näkökulmiin.Turkki on Nato-maa; Nato suojelee kertomansa mukaan demokraattisia arvoja – joihin kuuluvat myös lehdistön vapaus ja ihmisoikeudet. Eikö Turkin olisi aika lähteä Natosta?

Riikka Söyring

.

8 KOMMENTTIA

 1. Onneksi Suomessa ei tarvitse vaientaa hallitusta kritisoivaa mediaa, koska sellaista EI OLE …tai jos on, sen voi mitätöidä lähinnä koulukiusaamisesta tutuin keinoin. Turkissa kansa osoitti sentään railakkaasti mieltä Zaman -lehden vaientamista vastaan. Suomalaisia ei vastaava tapaus täällä voisi vähempää kiinnostaa.

 2. Huomatkaa: eriävät mielipiteet ja kritiikki rinnastetaan Turkissa terrorismiin, maanpetturuuteen ja valtion turvallisuuden vaarantamiseen. Näin on myös Yhdysvalloissa kuten olemme saaneet nähdä.

  Suomessa rinnastus on lähinnä mielenterveysongelmiin mutta myös maan turvallisuuden vaarantamiseen.

  Siinä ei enää ole tilaa sanan ja mielipiteen vapaudelle.

  Olemme vaarallisella tiellä kun omaa ajattelua aletaan kriminalisoida.

 3. Olenpa nyt kateellinen Turkille! Olisipa meilläkin massamediaa joka uskaltaisi painaa tuollaista uutista, ja vastustaa hallituksen agendaa!

  Vaikka Turkissa mediaa painostetaankin hallinnon taholta, siellä sentään tuntuu olevan journalisteja. Suomessa journalisteja löytyy enää internetistä. Massamediaan niitä ei ole palkattu enää vuosikymmeniin: siellä on pelkkiä papukaijoja.

 4. Turkissa on selvästi käynnissä valtataistelu monellakin areenalla.

  On melko epäselvää, mikä on Yhdysvaltain osuus asioihin tällä kertaa.

 5. “Oh, please, stay by me, Diana”

  Mitä eroa on medianvapaudella Turkissa ja fennoskandialaisessa pohjoismaassa (FP), jonka eteläreuna saa nauttia Suomenlahden tyrskyistä?

  Yksi ero saattaisi olla siinä, että turkkilainen media on valtiollisten elinten tiukasti kontrolloima. FP:ssä on käytössä itsesensuuri. Sen vuoksi FP:n valtamediasta on
  turhaa etsiä esimerkiksi seuraavaa:

  Pensionerad MI5 Agent bekänner på dödsbädden: ’Jag dödade prinsessan Diana’

  En 80-årig pensionerad MI5 agent, John Hopkins har gjort en rad häpnadsväckande bekännelser sedan han släpptes från sjukhuset, inklusive påståenden han mördade Princess Diana på kungliga order.

  En 80-årig pensionerad MI5 agent, John Hopkins har gjort en rad häpnadsväckande bekännelser sedan han släpptes från sjukhuset i London på onsdag och berättade att han har veckor kvar att leva. Hopkins påstår sig ha varit inblandad i 23 mord för den brittiska underrättelsetjänsten mellan 1973 och 1999, inklusive prinsessan Diana.

  Mr Hopkins, som arbetade för M15 i 38 år som en operativ, hävdar att han ofta som en torped av byrån, att diskret mörda individer betraktas som ett hot mot den inhemska säkerheten i Storbritannien.

  Utbildad både maskiningenjör och ammunition expert, hävdar mr Hopkins han har lång erfarenhet av mindre konventionella metoder för att tillfoga död och förstörelse, inklusive kemikalier och gifter.

  Den 80-åriga brittiska man hävdar att han var inblandad med MI5 mord mellan juni 1973 och december 1999 under en period han säger ” det MI5 drivas med mindre extern tillsyn .” Hopkins säger att han var en del av en cell i sju arbetare som var betrodd att utföra politiska mord i Storbritannien. De flesta offren var politiker, aktivister, journalister och fackföreningsledare.

  Mr Hopkins säger att prinsessan Diana är unik bland sina offer, eftersom hon är den enda kvinnliga han någonsin mördat, liksom den enda kungligheten. Hon är också det enda offret som den kungliga familjen själva förpliktas att tas ut.
  [ Banned Worldwide: Prinsessan Diana Documentary ’olagligt dödande’. Måste se. ]
  Han hävdar att han känner sig ”ambivalent” om prinsessan Dianas död. Å ena sidan, var Diana ”en vacker, godhjärtad kvinna” som inte förtjänar att få sitt liv kortklippt. Men enligt Mr Hopkins, var hon också placerad på den brittiska kronan och behann sig i riskzonen:

  ” Hon visste alltför många kungliga hemligheter. Hon hade en enorm agg och hon skulle gå ut med alla sorters vilda påståenden . Min chef sa att hon var tvungen att dö – han hade fått order direkt från Prince Philip – och vi var tvungna att göra det så det ser ut som en olycka. Jag hade aldrig dödat en kvinna innan, än mindre en prinsessa, men jag lydde order. Jag gjorde det för drottning och land.”
  ¤
  Banned Worldwide: Princess Diana Documentary ‘Unlawful Killing’. Must See.
  January 11, 2015 Sean Adl-Tabatabai Conspiracies, Entertainment 6
  Unlawful Killing is a 2011 British documentary film, directed by Keith Allen, about the deaths of Diana, Princess of Wales and Dodi Fayed on 31 August 1997.
  The film was banned in 2012 after being shelved by lawyers against potential libel lawsuits. Producers admitted that lawyers had warned them to make 87 cuts if they wanted to show the film in Britain.
  The film cost £2.5 million to produce and has never been seen by the public.
  An absolute must see. This uncut, uncensored version may not remain online for very long.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here