Ylen toimittaja Jessikka Aro on Vuoden juttu -palkintonsa ansainnut.

Hän on onnistunut lanseeraamaan Suomeen ja suomen kieleen ”Venäjän trollin” käsitteen. Jessikkan nerokkuutta alleviivaa Ylen palkinto-uutisen osikko:

”Venäjän trollit eivät vaienna minua” – CIA:n agentiksi väitetty Ylen toimittaja Jessikka Aro palkittiin

Venäjän trollit eivät todella vaienna Jessikkaa. Venäjän trollit ovat pikemminkin nostaneet Jessikkan rivitoimittajasta kuuluisuudeksi. Mutta mikä parasta, Jessikka on pitkälti itse luonut koko ”Venäjän trollit” -ilmiön.

Se loka, mistä hän on raportoinut, on tullut hänen kirjoitustensa loukkaamilta aivan tavallisilta suomalaisilta, joiden Nato- tai USA-kriittisiä puheenvuoroja hän leimaa artikkeleissaan vieraan vallan hyväksi toimimiseksi. Erityisen nerokkaaksi Jessikkan trollijahdin tekee, että koko vieraan vallan hyväksi toimiminen on sen avulla käännetty orwellilaisesti päälaelleen. Suomalaiset kriitikothan ovat kritisoineet nimenomaan USA:n sotapropagandan toistamista sellaisenaan Suomen mediassa. Jessikkan kampanjan avulla heistä onkin tehty vieraan vallan kätyreitä, “Venäjän trolleja”.

Jessikkan Suomen valtion yleisradioyhtiön toimittajana julkaisemista orwellilaisen puistattavista artikkeleista tyrmistyneet kansalaiset ovat reagoineet monella tavalla. Jotkut ovat valitettavasti saattaneet lähettää hänelle henkilökohtaisia solvauksia. Jotkut kantelivat hänen artikkeleistaan oikeuskanslerille. Sosiaalisessa mediassa reagoitiin esimerkiksi liittymällä Facebookin ironisesti nimettyyn ”Venäjän trolliarmeija” -ryhmään. Ilman Jessikkaa koko ”Venäjän trolliarmeija” -nimistä Facebook-ryhmää ei olisi olemassa.

Jos Jessikkalla ei ollut juuri asiantynkää saati aineistoa trolliraportointia aloittaessaan, ei aineistosta alun jälkeen ollut pulaa. Jessikka on ihan oikea toimittaja, joka on tehnyt ihan oikeaa ja ihan hyvääkin journalismia. Mutta Venäjän trolleista kirjoittaessaan hän ei ollut alun perinkään riittävän objektiivinen eikä tutkimuksen edetessä ole tuonut omaa vaikutustaan riittävästi esiin. Vaikka olisikin veijaritarinoiden ystävä, sananvapaus ja valtiollinen turvallisuus eivät ole leikin asioita.

Ikävä kyllä Jessikkan luomaa materiaalia on käsitelty evidenssinä vieraan vallan (aina Venäjä) informaatiovaikuttamisesta Suomessa. Ainakaan Vastavalkealla ei ole tiedossa, että Jessikka toimisi minkään muun valtion kuin Suomen laskuun.

Bonnierin ”hyvää journalismia” edistävältä palkinnolta tämä on mielenkiintoinen joskin kaupallisesti sangen ymmärrettävä linjanveto. Hyvä journalismi saa uuskielelle päivitetyn merkityksen. Hyvään journalismiin ei enää yllä ilmiöitä raportoimalla. Hyvä journalismi luo ilmiöitä.

Onnittelut, Jessikka ja Yle!

Kiitos, Bonnier!

 

27 KOMMENTTIA

  • Olipa hieno ja paljastava tuo Sanden Blogi, — jälleen kerran. Kiitos siitä ’matti’!
   Hieno ja paljastava on tämäkin kirjoitus, ehdottomasti lukemisen arvoinen. Tässä vain muutama ote:
   http://mvlehti.net/2016/03/15/holmolaisia-huijataan/
   ’Ei venäjällä ole mitään mielenkiintoa ryhtyä sotaan Euroopan kanssa. Täällä ei ole mitään, mitä heiltä itseltä puuttuisi.
   Sen sijaan kun Eurooppa tekee nopean itsemurhan islamisaatiolla, me alamme kumarrella käsi ojossa Venäjän suuntaan, että antakaa meille leipää, kun oma maataloutemme on ajettu nurin päättömällä EU-sääntelyllä ja maamme vararikkoon työtä vieroksuvilla muslimimaahantunkeutujilla.
   Suurpääoman edun mukaista on aiheuttaa Eurooppaan kaaos matuinvaasiolla sekä russofobialla, ettemme huomaisi kuinka lännen rahamafia tulee tänne ryöstämään kansallisomaisuuttamme.
   Mutta miten Venäjä ja russofobia tähän liittyy?
   Lietsomalla russofobiaa Suomi on solminut Nato isäntämaasopimuksen joka tarkoittaa sitä, että Natojoukot tulevat tänne muka torjumaan venäläisten hyökkäystä vaikka saapuvatkin pitämään järjestystä yllä, jos Suomessa syntyy levottomuuksia, kun kansa ryhtyy kapinoimaan noita kansainvälisiä suuryrityksiä vastaan.’
   ——-
   Kaikessa tässä russofobia-hysteriassa Hesari ja koko valtamedia YLE:llä vahvistettuna on kunnostautunut todella ansiokkaasti mutta taitaa sittenkin – kuten Sande sanoo – onneksi olla vetänyt vesiperän.

   • Ahhahah viddu Sande Parkkonen tarjoaa aina kyllä parhaimmillaan viihteellistä parodiaa mitä toikin kirjoitus juuri edustaa. Kiitos päivän huumorisetistä truth hunter! Tosta setistä irtosi kyllä tän päivän parhaat naurut.

    Tulipa tuosta russofobiasta vielä mieleen tämä eräs näkemys siitä:

    https://www.youtube.com/watch?v=MBipp2zG5G0

 1. Venäjän etuja edistävat propagandistit, trollit ja heidän hyödylliset avustajansa ovat tosiasiassa toimineet suomalaisilla keskustelufoorumeilla ja palstoilla jo pitkään , 2000-luvun alusta saakka, tarkoituksenaan estää ja häiritä järkevää keskustelua mm. Suomen tulevasta NATO-jäsenyydestä. Ryssäntrollit ilmiönä ei ole siis mitenkään uusi mutta Jessikan ansiokkaan tutkivan journalistisen työn ansiosta tämä Suomen valtion vastainen ja maanpetokseen verrattavissa oleva toiminta on nyt paljastettu koko kansalle. Kiitos siitä.

  • Käsittääkseni Nato-vastustajat ajavat vain ja ainoastaan Suomen etua. Jessikan motiiveista taasen en tiedä, mutta jos yli 70 % Suomen kansasta on ryssätrolleja, niin voidaan kai sanoa Venäjän propagandan olleen onnistunutta 🙂 …. laulun sanoin: Jessi, Jessi, suo trollit vainoaa…

   • Olen samaa mieltä tuosta propagandan tehokkuudesta, se vuosikymmeniä jatkunut valtamedioittemme kautta levitetty punainen NL:n/Venäjän propaganda ja indoktrinointi onnistui murtamaan monien suomalaisten selkärangan. Suomettuneet Venäjän hännystelijät ovat kansallinen häpeämme.

    • Selkärangattomat Usan ja Naton hännystelijät ovat maamme häpeä.Vaikka Nato saa hyvin pienen kannatuksen ,päättävissä asemissa olevat oikeudekseen toimia kansan mielipiteen vastaisesti ja ajaa meitä
     hyökkäysliitto naton puskuriksi.Ehkä vielä oikeus voittaa ,ja nämä Quislingit saavat vastata teoistaan.

     • Pietilä taitaakin olla näitä entisiä höyrähtäneitä SKP:n Sirola-opiston punikkeja jolle olisi kelvannut NL:n rauhanpanssarit Helsingin kaduille?

     • …ja JL vannoo amerikkalaisten panssarien nimeen?

      Ne, jotka ovat Natoa vastaan, eivät välttämättä ole Venäjän puolella, hyvä JL, vaan toivovat Suomen edustavan rauhan ja järjen ääntä tässä hullussa maailmassa olemalla neutraaleja. Sehän on ollut meidän vahvuutemme, etenkin näiden kahden höyrypääjättiläisen välissä!

     • Paljonko se neutraalina ja liittoutumattomana pysytteleminen auttoi Suomea v.1939 ? Venäjä valmisteli sotaa siitä huolimatta pitkään ja hyökkäsi silti. Paljonko se liittoutumattomuus auttoi esim. Georgiaa 2008 tai Ukrainaa 2014? Venäjä hyökkäsi ja tuli rajan yli siitä huolimatta. Ei se ole mikään tae rauhalle. Sotilaallisesti liittoutuneeseen NATO-maahan hyökkäämisen kynnys onkin jo paljon korkeampi. Venäjällä tiedetään varsin hyvin minkälaiset seuraukset siitä syntyy.

      En ole mikään panssarisodankäynnin asiantuntija joten en vanno mitään mutta yhdysvaltalaisvalmisteista M-1A2 ”Abramsin” uusinta varianttia pidetään yleisesti tällä hetkellä maailman parhaana taistelupanssarivaununa. Brittien ”Challenger 2”, saksalaisten ”Leopard 2 ”, etelä-Korean K2 ”Black Panther” ja ranskalaisten ”Leclerc” ovat myös mainitsemisen arvoisia ja täysin vertailukelpoisia tuon yhdysvaltalaisen Abramsin kanssa.

 2. Hah, hah! Pääsi röhönauru. Oikein sopiva missi ”totuusmedialle”! Onnittelut hyvästä valinnasta!

  Eihän tätä muuten voi lukea kuin: ”me rakastamme NATO-propagandaa.”

  Näkyy olevan sen ikäinen selkärangaton, että olisihan tuon pitänyt ainakin tietää mitä ”trolli” tarkoittaa. Nyt sitten kärsitään maailman tappiin siitä, että Suomessa se ei tarkoitakkaan keskustelun häiritsijää vaan toisinajattelijaa tai palkkakirjoittelijaa. Palkkakirjoittelijalle olisi kyllä ollut nimitys jo valmiina: shill.

  • Hyvin sanottu Pertti. Itsekin olen vähän kummastellut tuota termiä.

   Onhan tietysti näitä Johan Bäckmanin tapaisia suorastaan Venäjän asiamiehiltä vaikuttavia tapauksia. En ole asiaan perehtynyt, onko sitten palkkakirjoittajia tai missä määrin.

   Uskoisin kuitenkin usein olevan kyse siitä, että monet ovat kyllästyneet länsimedian puolueellisuuteen, eikä aina muisteta, ettei esim. Russia Today ole myöskään täysin puolueeton media, joka tarjoilisi ainoastaan absoluuttisia totuuksia.

   Itse en ole sen enempää Venäjän kuin Yhdysvaltojenkaan fanittaja. Bäckmanin ja kumppaneiden touhun näkisin kuitenkin olevan tasoltaan melkeinpä harmitonta puuhastelua Naton ja USA:n propagandisteihin verrattuna, sikäli kun vieraan vallan hyväksi toimimisesta puhutaan.

   En tosin heistäkään käyttäisi termiä ”trolli”, vaikka trollaukseen välillä sortuisivatkin.

   • Tuollaiset yhteenniputtajat jotka pistää kaikki NATO-vastustajat Venäjän leiriin, ovat joko propagandisteja tai typeryksiä. Todellisuus on jotain ihan muuta: enemmistö suomalaisista ei ole Venäjän leirissä, vaan ovat joko suomalaisia patriootteja ja/tai pasifisteja jotka eivät halua jättimäisen sotilaskoneen osaseksi. Tässä maassa ei ole sen pahempia itsenäisyytemme myyjiä kuin natottajat!

    Bäckman on ammatti-russofiili. Kertoihan hän jo aiemmin saaneensa rahoitusta Putin lähipiirin oligarkilta, ja vuodesta 2014 on ollut RISI-ajatushautomon (Russian institute of strategic studies) palkkalistoilla, joten hän on ihan varmasti Venäjän hallinnolta palkaa nauttiva henkilö.

    Noita Venäjän puolesta ammatti-propagandisteja on ainakin paljon vähemmän Suomessa, kuin NATO- ja EU-propagandisteja: varmaan voi yhden käden sormilla laskea.

    Bäckman onnistui kyllä vihanlietsonnallaan ajaa Suomen ja Venäjän suhteet todella huonoiksi silloin lapsikaappaus-kiistan aikoihin: kyseinen heppu on tehnyt enemmän vahinkoa Suomen suhteille itään, kuin kukaan muu, ainakaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Käsittämätöntä, ettei Venäjän hallinto antanut hänelle potkua takalistoon! Siitä ainakin minä vedin sellaiset johtopäätökset, että Bäckmanin rahoittajat katsoivat hyväksi Suomen ja Venäjän välien kiristymisen. Minusta se liittyi siihen, että Putin saa poliittista nostetta kansallismielisiltä venäläisiltä, ja Bäckman toimi tässä suhteessa kansallismielisyyden kohottajana, mustamaalatessaan Suomea.

    • Minä olen muuten molempia, sekä patriootti että pasifisti. Uskon että sotakoneistoista luopuminen on ainoa tie rauhaan ja tulevaisuuteen Maapallolla. Jopa Hitlerin ja Stalinin täytyi demonisoida vihollisensa ja järjestää false flag -hyökkäyksiä myydäkseen kansalaisilleen sodan, ja tänään internetin aikakaudella tuo pitää paikkansa vielä enemmän. Suomea vastaan olisi TODELLA vaikea myydä sotaa, vaikka Suomi luopuisi puolustusvoimista. Rauhanomaista ja kansanvaltaista maata olisi vaikea demonisoida uhkaksi. Tosin meillä Suomessa on vielä pitkä matka kansanvaltaisuuteen, läpinäkyvyyteen ja rehelliseen mediaan. Voi olla, että minun elinaikani ei tuollainen poliittinen ajatus vielä voita, mutta jos niin ei käy tulevaisuudessakaan, jo Einsteinin povaama tulos kolmannen maailmansodan tuloksesta, on varma tulos mitä pidemmälle aika menee ja sotatekniikkaa kehitetään.

 3. En onnittelisi. Annan säälipisteitä 10. ”Valtamedia” ei voi näköjään mennä niin alas, etteikö vieläkin alemmaksi voi mennä. Voi hellanlettas sentään. Koko juttu täyttää propagandan merkit 100 – 0. Jos jotain uskottavuutta oli vielä viime viikolla, se on mennyttä.

 4. Moskovan Tiltu teki aikoinaan yhtä huonoa propagandaa kuin Venäjä myötäjuoksijoineen nyt.
  Tiltun sanoman kova ydin, jota hän jauhoi illasta toiseen oli, että Hitler häviää sodan ja Suomen kannattaa tehdä rauha. Eihän meillä Suomessa kukaan tuommoista uskonut, kun meidän tiedotuksemme oli niin paljon parempaa.

 5. Hyvä kaartilainen. Lyhyemmin ja nasevammin ei asiaa voi sanoa. En kiinnittänyt edes huomiota tähän ”toimittajaan” ennen tätä ”palkintoa”. Nyt jonkin verran juttujansa päällisin puolin silmäilleenä olen mieltä että, ydinsanomansa oli häneen kohdistunut ”uhkailu”. Tätä hän on levittänyt ympäri maailmaa. Leimannut suomalaisia venäjän trolleiksi, paskantanut omaan pesäänsä.

  Epäilen vahvasti, että uhkailut ovat enimmäkseen kotikutoista, sisäpiirin tekeleitä. Saattaahan oikeita uhkailijoitakin jokunen olla. On minuakin uhkailtu, oikein aseen kanssa. Se oli vain yksi paikallinen ”sekakäyttäjä”. En siksi ajatellut leimata koko kansaa. Kaikki muut tapaamani olivat ihan ystävällistä porukkaa. Mainitaan nyt vielä, että siihen uhkailuun verrattuna nettiuhkailut ovat lasten leikkiä.

  Ilmapiiriä muokataan nyt siihen suuntaan, että jos vaadit puoluettomuutta vaikkapa Sveitsin malliin (jollainen minä olen), niin leimataan varmaankin vähintään Venäjän trolliksi. Sen sortin toimittajia näyttää löytyvän nuoremmasta polvesta, mutta luokittelisin heidät lähinnä syyntakeettomiksi. Vastaavien päätoimittajien kannattaisi keskittyä journalismin tason nostamiseen säälipisteitä keräävien julkilausuntojen sijaan.

 6. Sehän tässä on hulppeinta, että nämä keskeiset toimijat, jotka ovat rakentamassa kyttäys- ja ilmiantokulttuuria Suomeen, luikahtavat sitten uhrin asemaan, kun joku uskaltaa heitä vastustaa tai kritisoida.

  Kuuntelin palkittujen journalistien Jessikka Aron ja Tom Kankkosen haastattelua radiosta; siinä haastatteleva toimittaja toi vahvasti esiin Jessikka Aroon kohdistuneen häiriköinnin…

  Venäjämieliseksi leimaamiseen riittää se, että vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Kun vastustajien osuus väestöstä oli viime mittauksen mukaan 58 %, niin ilmiannettavaa riittää.

  Ja nyt tämän mccarthyismin ja Stalinin vainojen kyttäys- ja ilmiantokulttuurin Suomeen maahantuoneet rakentajat oikein palkitaan ruotsalaistaustaisen Bonnierin toimesta. Ja media tekee heistä sankarillisiin suorituksiin yltäneitä marttyyrejä, joita nämä venäjämieliset vainoavat.

  Vainoamisen suunta vain sattuu olemaan ihan kokonaan toinen. Mutta sitäkös Totuusmedia huomaisi…

  • Näinhän se menee kuten Tauno toteat.
   Eikä noin ole vain hallitusta valkopesevän ’totuusmedian’ suhteen vaan myös itse politiikassa. Hallituksen idänpolitiikkaa aiheellisesti kritisoivat ovat ei-toivottua väkeä jota syytetään ja leimataan ja jota on lupa kutsua russofiiliseksi, siis yli-venäjämyönteiseksi. Venäjään ei ole lupa asennoitua kuten muihin valtioihin.
   Kuitenkin hallituksen idänpoltiikka, jota siis ei saisi arvostella leimaantumatta russofiiliksi, on kiistatta mennyt monessa pieleen eli kritiikki on paikallaan ja jos se otettaisiin vastaan se voisi auttaa meitä parempaan. Ja Nato-politiikaan pätee sama.
   Myös maailmalla toimii sama ilmiö. Esim. anti-semitistin leiman saa heti jos paheksuu Israelin julmaa sotaa palestiinalaisia vastaan tai sionistien valtaa maailmanpolitiikkaa ohjaavassa pankki- ja rahamaailmassa.
   Mutta sen saa myös tuon maan pakolaispolitiikkaa kritisoiva jossa multi-kultilla ei ole sijaa. Maa halutaan pitää etnisesti ’puhtaana valtiona’ eikä mitään taloudellisia rasitteita oteta pakolaisista kuten me teemme. Menolippu odottaa heti.
   Kun/jos me toimisimme samoin kuin Israel niin ’suvakit’ nostavat valtavan haloon ja todelliset patriootit leimataankin rasisteiksi vaikka he kannattavat osin Israelin mallia mikä tietysti on ainoa tapa säilyttää suvereenisuus joka meiltä ollaan viemässä pois.
   Vaikea tätä on ymmärtää. Kaivamme itse maata jalkojemme alta ja tätä kaivamista ei saisi paljastaa eikä olla hyväksymättä leimautumatta rasistiksi tai vihankylväjäksi.

   • Sanoin tuossa yllä että ’vaikka kannattavatkin osin Israelin mallia…’
    Sana ’osin’ tarkoittaa sitä, että maahanmuutto on oman kansan hallinnassa eikä se saa johtaa oman suvereenisuuden ja kansallisen identiteetin katoamiseen kuten nyt on tapahtumassa.

    Ja onhan täälläkin joku kommentoija puolustanut zionistien ajamaa nationalismia Israelissa mutta oman maamme suhteen ilmoittanut olevansa suvakki ja pakolaisinvaasion hyväksyvä sekä tuominnut rasisteiksi ne jotka eivät hyväksy kansakunnan hajottavaa multikultia jonka takana monet tutkijat näkevät sionistieliitin pyrkimyksen tuhota Eurooppa.
    Heidän mielestään tällainen massiivinen ja äkillinen muuttovirta ei olisi mahdollinen ilman etukäteissuunnittelua.

 7. Jessikkaa ovat muuten kiusanneet muutkin kuin Putinin kätyrit.

  2013 Markkinointi&Mainonta kertoi että:

  ———-
  Lehden toimittajat … ja Jessikka Aro ja toimituksen assistentti … syyttävät päätoimittajaa sekä toimitussihteeri Manu Marttista ja Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemistä kiusaamisesta. He ovat toimittaneet 150-sivuisen raportin tilanteesta työsuojelupiirin lisäksi Journalistiliiton hallitukselle.
  ———-

  Tietääkö tai muistaako kukaan miten homman kävi? Jessikka ja Journalisti-lehti kai kumminkin erkaantuivat toisistaan, mutta tuliko kiusaamisesta asiaankuuluva seuraamus?

  • Jutun päätös ei taida olla julkinen, mutta päätellä voi 100%’n varmuudella että fudut tuli, koska on nykyisin kiusaamassa meitä YLE’ssä ja vielä meidän piikkin. Muuten kyllä taustoistaan löytyy kaikenlaista. Taisi tulla YLE’lle ja Bonnierille hutilyönti.

 8. Aivan, ikään kuin Aho ei olisi juuri itse häirintää ja vainoamista ollut luomassa. No, oppia ikä kaikki.

  Tauno aivan oikein sanoit, tämä on hengeltään ollut mccarthyistinen tapaus. Onneksi Suomen osavaltio ei ole samanlaisen hurmahengen vallassa kuin Yhdysvalloissa tuolloin oli, joten vainoaminen on täällä jäänyt vain propagandan asteelle.

  Adressit.com:issa lähes 9800 vastannut kysymukseen, tulisiko liittyä Natoon. Vastanneista 33,12% vastannut kyllä ja 66,88% vastannut ei. Vaikka en luotakkaan on-line äänestyksiin, ne on helposti manipuloitavissa ja ulkomailtakin voi aivan hyvin osallistua. Ja addressit.com:in käyttäjäkunta on todennäköisesti punavihertävä: natottajat meikäläisen mutulla on vähemmän kiinnostuneita yhteisestä hyvästä. Esimerkiksi Iltasanomat sai omassa äänestyksessään selvän enemmistön NATO-kannatukselle. Mikä oli varmaankin eka kerta äänestysten historiassa. Kaikki gallupit joissa on satunnaisilta ihmisiltä kantaa kysytty, on NATO-vastustajia enemmistö. Jos vakavasti otettavassa äänestyksessä saataisiin enemmistö kannattajiksi, poliitikkomme kyllä laittaisivat NATO-jäsenhakemuksen heti. NATO takaisi vaikutusvaltaisille kannattajilleen varmasti menestystä.

  Mutta kun Iltasanomissa joku manipuloi peukkuäänestystäkin, niin ei ihmetytä yhtään että joku manipuloi muitakin äänestyksiä. Jos olisin iltasanomien vastaava, olisin hieman huolissani tästä asiasta. Mitä tehdä koko peukkuäänestyksellä, kun sitä voi manipuloida? Iltasanomia ei ole kuitenkaan kiinnostanut asiaan vastata, eikä edes kommenttiosastolla sallita asiasta huomauttamista: olen useasti yrittänyt. Ja kun nyt aiheesta tuli puhuttua, toinen Iltasanomien harrastama ilkeys, on poistaa jo julkaistuja kommentteja. Kun olen pyytänyt Iltasanomilta vastausta mikä kommentissa johti sen poistamiseen… vastausta en ole saanut.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here