Hollannin parlamentti on päättänyt kieltää aseiden viennin Saudi-Arabiaan. Päätöstä perustellaan YK:n raporteilla, joiden mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma on surmannut noin 6000 ihmistä — joista lähes puolet siviilejä — Jemeniin kohdistamissaan sotatoimissa.

Hollanti on ensimmäinen EU-maa, jonka asettaa kuningaskunnan aseidenvientikieltoon EU-parlamentin helmikuisen ei-sitovan päätöslauselman seurauksena.

Hollannin päätöksessä huomioitiin myös Saudi-Arabian suorittamat teloitukset. Monet teloitetuista ovat poliittisia toisinajattelijoita. Tammikuussa maassa teloitettiin 47 ihmistä pää katkaisemalla.

Saudi-Arabiassa on tuomittu jopa lapsia kuolemaan mielenosoittamisesta hallintoa vastaan.

Euroopan maista Ranska ja Britannia myyvät eniten aseita Saudi-Arabialle. Maa oli Suomen tärkein aseiden vientimaa vuonna 2014.

4 KOMMENTTIA

 1. Voisikohan Suomi seurata perässä? Vai onko hollantilaiset ”liian herkkiä” Suomen hallituksen mielestä? Jemenin sota on tieysti näkyvin, mutta ei suurin Saudi-Arabian tällä hetkkellä käymä sota. Suurin sota on menossa Syyriassa ja Irakissa, ja Saudi-Arabia on siellä osapuoli.

 2. Itse olen miettinyt sitä, että Hollanti on monarkia, mutta siellä järjestetään kansanäänestyksiä (EU-jäsenyys, EUAA-sopimus jne) sekä tehdään tällaisia asevientikieltoäätöksiä.

  Suomen taas sanotaan olevan demokratia so. ylin valta on kansalla mutta täällä ei saada aikaan kansanäänestyksiä ei sitten mistään, ja aseita (Patria) viedään surutta Saudi-Arabiaan ynnä muualle sotaa käyviin maihin vaikka olemme EU:n ja YK:n kautta teoreettisesti sitoutuneet ihan päinvastaiseen.

  • No se kertoo että aikoinaan suomalaiset olivat fiksumpia kuin hollantilaiset, ja nyt asia on päinvastoin.

   Suomalaiset olivat fiksuja valitessaan valtiomuodoksi tasavallan ja halutessaan antaa kansalle vallan ohuen ylimystön sijasta. Mutta fiksut suomalaiset ovat jääneet unholaan, enää ei jouda maan asioita miettimään: viihde, urheilu ja juorut on paljon kiinnostavampia.

 3. Pälähti mieleeni että aseiden vienti voitaisiin yhdistää velvoitteeseen vastaanottaa pakolaisia.

  Sainpahan pois mielestäni.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here