Huhtikuun 4. päivänä 1968 Martin Luther King kuoli salamurhaajan luoteihin


Tohtori Martin Luther King, Jr. (15.1.1929 Atlanta, Georgia – 4.4.1968 Memphis, Tennessee) oli baptistipastori ja ihmisoikeusaktivisti. King sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1964.

Martin Luther King, Jr. oli USA:n kansalaisoikeusliikkeen keskeisiä hahmoja, joka 1950- ja 1960-luvuilla ajoi erityisesti Etelävaltioiden mustien kansalaisoikeuksien tunnustamista. Hän oli väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden järkkymätön kannattaja ja onkin Gandhin ohella väkivallattoman vastarinnan filosofian tärkeimpiä kehittäjiä. Kingin syntymän kunniaksi vuoden kolmas maanantai on USA:ssa yleinen vapaapäivä.

King syntyi Atlantassa, Georgiassa. Hänen vanhempansa olivat Martin Luther King, Sr. ja Alberta Williams King. Hän valmistui Morehouse Collegesta sosiologian kandidaatiksi 1948. Vuonna 1951 hän valmistui teologian kandidaatiksi. Vuonna 1954 Martin Luther King, Sr. nimitti Kingin Dexter Avenuen baptistikirkon pastoriksi Montgomeryssä, Alabamassa. Teologian tohtoriksi King valmistui Bostonin yliopistosta 5.6.1955.

King johti vuoden 1955 Montgomeryn bussiboikottia, mikä sai alkunsa kun Rosa Parks kieltäytyi luovuttamasta paikkaansa valkoihoiselle miehelle ja rikkoi siten Jim Crow -lakia. Boikotti kesti 381 päivää. Tilanne kiristyi niin, että Kingin Montgomeryn asunnon kuistille heitettiin pommi. Marraskuun 13. päivänä 1956 USA:n korkein oikeus totesi päätöksessään, että rotuerottelu busseissa oli perustuslain vastaista.

Kampanjan jälkeen King oli perustamassa vuonna 1957 Southern Christian Leadership Conferencea (SCLC), jota hän johti kuolemaansa saakka. King sovelsi vaalimaansa väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden filosofiaa SCLC:n järjestämissä protesteissa. King päätteli, että järjestäytynyt, väkivallaton kansalaistottelemattomuus eteläistä rotuerottelua vastaan keräisi julkisuutta mustien tasa-arvon ja äänioikeuden tavoitteluun. Eteläisten mustien puutteesta ja nöyryytyksestä, rotuerottelusta ja kansalaisoikeusaktivistien ahdistelusta tehdyt lehti- ja televisiojutut keräsivät yleistä ymmärrystä ja sympatiaa siinä määrin, että kansalaisliikkeestä tuli 1960-luvun alun merkittävin poliittinen liike.

Paljolti Kingin järjestämien marssien ansiosta USA:n oikeusjärjestykseen lisättiin kansalaisoikeuslaki (Civil Rights Act) vuonna 1964 ja äänioikeuslaki (Voting Rights Act) vuonna 1965.

King murhattiin ampumalla 4.4.1968 motelli Lorrainen parvekkeelle Tennesseen Memphisissä. Teosta epäilty pikkurikollinen James Earl Ray pidätettiin Lontoossa kaksi kuukautta myöhemmin. Ray tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin 99 vuodeksi vankilaan. Myöhemmin Ray peruutti tunnustuksensa ja yritti koko loppuelämänsä saada tuomionsa oikeuden käsiteltäväksi. Ray kuoli vankilassa 70-vuotiaana 23.4.1998.

Vuonna 1997 Dexter King tapasi Rayn ja todistusaineiston nähtyään vakuuttui Rayn syyttömyydestä ja tuki hänen pyrkimyksiään saada tuomio oikeuden käsiteltäväksi.

Loyd Jowers, Lorraine-motellin läheisen ravintolan Jim’s Grillin pitäjä, väitti osallistuneensa Kingin murhan suunnitelleeseen salaliittoon ja vastaanottaneensa 100 000 dollaria murhan järjestelyistä, tosin tietämättä, että tarkoituksena oli murhata King. Kingin perhe nosti Jowersia ja muita tuntemattomia salaliittolaisia vastaan kuolemantuottamuskanteen Memphisin siviilioikeudessa. Päätöksessään valamiehistö totesi Jowersin syylliseksi ja katsoi, että taustalla oli myös laajempi salaliitto.

”Amerikkalaisen kansalaisoikeustaistelijan Martin Luther King, Jr.:n salamurhasta käytyyn kiistaan on lisätty uusi luku Memphisissä Tennesseessä pidetyssä oikeudenistunnossa.

Valamiehistön päätöksen mukaan Kingin vuonna 1968 tapahtunut salamurha oli salaliiton tulos eikä yksittäisen sala-ampujan suunnittelema ja suorittama teko. – Kingin perhe oli nostanut siviilioikeudessa kuolemantuottamuskanteen Lloyd Jowersia kohtaan, koska Jowers oli väittänyt tv-haastattelussa kuusi vuotta sitten, että hän oli mukana Kingin salamurhaajan palkkaamisessa.

Jowersin väitteiden mukaan ampuja ei ollut murhasta syytetty ja tuomittu James Earl Ray. – Jowers, 73, oli liian sairas voidakseen osallistua keskiviikkona päättyneeseen oikeudenkäyntiin mutta hän ei ole koskaan perunut väitteitään laajasta salaliitosta. Valamiehistön mukaan salamurha oli perusteellisesti suunniteltu, eikä se ole voinut olla yksin Rayn käsialaa. – Ray kuoli vankilassa viime vuonna [1998]. Hän tunnusti aluksi salamurhan, mutta myöhemmin hän perui tunnustuksensa ja vakuutti jatkuvasti syyttömyyttään.

Martin Luther King Jr:n perhe uskoo Rayn syyttömyyteen ja perhe on halunnut jo pitkään jutun perusteellista penkomista. He olivatkin nostaneet tämän oikeusjutun siinä toivossa, että se tukisi heidän vaatimuksiaan.

Perheen lakimiehen mukaan FBI, CIA, USA:n armeija ja Mafia olivat aikoinaan sekaantuneet Kingin murhan suunnitteluun.

James Earl Rayn tuomio pysyi voimassa useista vetoomuksista huolimatta. Asiaa tutkinut komitea päätyi vuonna 1978 siihen, että Ray on syyllinen; tosin hän on voinut saada ulkopuolista apua salamurhan suunnittelussa.

Komitean mukaan liittovaltion viranomaisilla ei ole ollut kuitenkaan mitään tekemistä murhan tai sen suunnittelun kanssa. Oikeusministeri Janet Reno määräsi viime vuonna uuden tutkimuksen Kingin salamurhasta, mutta siinä selvitetään vain Jowersin osuutta, ei laajempia salaliittoteorioita. […]” (STT-IA 10.12.1999)

Ihmisoikeusjuristi William F. Pepper on kirjoittanut Martin Luther Kingin salamurhasta muun muassa kaksi kirjaa: Orders To Kill – the Truth Behind the Murder of Martin Luther King, Jr. (Carroll & Graf 1995) ja An Act of State: The Execution of Martin Luther King (Verso 2003). Pepper on perustellusti katsonut, että James Earl Gray oli syytön Martin Luther King, Jr:n murhaan. Pepperin skenaariossa Kingin murhan takana oli hallituksen salaliitto.

Summa summarum: Riippumaton tutkimus on päätynyt käsitykseen, ettei James Earl Ray ampunut Martin Luther King, Jr:ää. Ray oli Oswaldin kaltainen syntipukki (”patsy”). Rayn tuomio oli lavastus varsinaisten syyllisten pelastamiseksi. Kingin salamurha odottaakin yhä edelleen riippumatonta ja puolueetonta selvitystä.

Kirjallisuutta
 • A testament of hope : the essential writings and speeches of Martin Luther King, Jr. HarperOne. New York 1991.
 • Bennett, Lerone, Jr.: Martin Luther King Jr. : en biografi. Bokbeckman. Stockholm 1966.
 • Branch, Taylor: At Canaan’s edge : America in the King years 1965-68. Simon & Schuster. New York 2007.
 • Branch, Taylor: Parting the waters : Martin Luther King and the civil rights movement 1954-63. Papermac. London 1990.
 • Branch, Taylor: Pillar of fire : America in the King years 1963-65. Simon & Schuster. New York 1998.
 • Bull, Angela: Martin Luther King. Bonnier Carlsen. Stockholm 2001.
 • Frady, Marshall: Martin Luther King, Jr. : a Penguin life. Viking. New York 2002.
 • Frady, Marshall: Martin Luther King Jr. Edita. Helsinki 2009.
 • Garrow, David: Bearing the Cross: Martin Luther King, Jr., and the Southern Christian Leadership Conference (1989).
 • King, Martin Luther, Jr.: A Martin Luther King treasury. Educational heritage. Chicago 1964.
 • King, Martin Luther, Jr.: Ei väkivaltaa. Kirjapaja. Helsinki 1980.
 • King, Martin Luther, Jr.: I have a dream. Scholastic Press. New York 1997.
 • King, Martin Luther, Jr.: Martin Luther King. Libris. Örebro 2000.
 • King, Martin Luther, Jr.: Tästä eteenpäin : sekasorrosta yhteyteen. Kirjapaja. Helsinki 1967.
 • Kirk, John A. (ed.): Martin Luther King Jr. and the Civil Rights Movement: Controversies and Debates (2007).
 • Kotz, Nick: Judgment Days: Lyndon Baines Johnson, Martin Luther King Jr., and the Laws that Changed America (2005).
 • Kuosma, T.: Attentaatteja ja katastrofeja : vallan totuudet kritiikin puntarissa. Nordbooks 2013.
 • Lane, Mark – Gregory, Dick: Murder in Memphis. The FBI and the Assassination of Martin Luther King. Thunder’s Mouth Press 1993.
 • Pepper, William F. : Orders to Kill: The Truth Behind the Murder of Martin Luther King, 1995.
 • Lischer, Richard: The preacher king : Martin Luther King, Jr. and the word that moved America. Oxford University Press. New York 1995.
 • Pehrson, Lennart: Martin Luther King. Historiska media. Lund 2012.
 • Pepper, William F.: An act of state : the execution of Martin Luther King. Verso. London 2003.
 • Rappaport, Doreen:Martin’s big words : the life of Dr. Martin Luther King, Jr. New York 2007.
 • Schloredt, Valerie: Martin Luther King. Longman. Harlow 1992.
 • Schloredt, Valerie: Martin Luther King : America’s great non-violent leader, who was murdered in the struggle for black. Exley. London 1990.
 • Schloredt, Valerie: Martin Luther King : medborgarrättskämpen som mördades för sitt engagemang för de svartas rättighete. Liber. Örebro 1991.
 • Schulke, Flip and McPhee, Penelope: King Remembered, Foreword by Jesse Jackson (1986).
 • Sundquist, Eric J.: King’s dream. Yale University Press. New Haven 2009.

Tapio Kuosma.
Tapio Kuosma.

Tapio Kuosma on tietokirjailija ja oikeustieteen lisensiaatti.

 

6 KOMMENTTIA

 1. CUI BONO ? Kaikkia näitä murhia ja terroritekoja näyttää yhdistävän tuo sama kysymys.
  Toivotaan että kansalaiset maailmanlaajuisesti alkavat nähdä kuka se todellinen terroristitaho on joka lopulta tästä tappokierteestä hyötyy.
  Onneksi on ihmisiä jotka selvittävät totuuden vaikka se veisikin aikaa. Ilman heitä pahuuden voimien voisi uskoa jylläävän loputtomiin tällä planeetalla.

  • CUI BONO?
   Benjamin Disraeli vastasi aikoinaan näin:
   NWO is a Fait Accompli — NWO on meneillään oleva tosiasia, ’sovittu juttu’
   “There is… a power which we seldom mention in this House… I mean the secret societies… a great part of Europe– the whole of Italy and France and a great portion of Germany, to say nothing of other countries–is covered with a network of these secret societies…
   They do not want constitutional government; they do not want ameliorated institutions… they want to change the tenure of land, to drive out the present owners of the soil and put an end to ecclesiastical establishments…” – Benjamin Disraeli British Prime Minister July 14, 1856 speech in the House of Commons
   http://henrymakow.com/2016/04/Citations-Leave-No-Doubt.html
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=131229

 2. The Plot to Kill Martin Luther King: Survived Shooting, Was Murdered in Hospital

  Martin Luther King was murdered in a conspiracy that was instigated by then FBI director J. Edgar Hoover. Review of William Pepper’s Book
  By Craig McKee
  Global Research, September 05, 2016
  Truth and Shadows 3 September 3016

  For one bright moment back in the late 1960s, we actually believed that we could change our country. We had identified the enemy. We saw it up close, we had its measure, and we were very hopeful that we would prevail. The enemy was hollow where we had substance. All of that substance was destroyed by an assassin’s bullet. – William Pepper (page 15, The Plot to Kill King)

  The revelations are stunning. The media indifference is predictable.

  Thanks to the nearly four-decade investigation by human rights lawyer William Pepper, it is now clear once and for all that Martin Luther King was murdered in a conspiracy that was instigated by then FBI director J. Edgar Hoover and that also involved the U.S. military, the Memphis Police Department, and “Dixie Mafia” crime figures in Memphis, Tennessee. These and many more incredible details of the King assassination are contained in a trilogy of volumes by Pepper culminating with his latest and final book on the subject, The Plot to Kill King. He previously wrote Orders to Kill (1995) and An Act of State (2003).

  (…)

 3. “Orders to Kill” Dr. Martin Luther King: The Government that Honors MLK with a National Holiday Killed Him

  A Review of The Plot to Kill King by William Pepper

  By Edward Curtin
  Global Research, November 28, 2016

  Very few Americans are aware of the truth behind the assassination of Dr. Martin Luther King, Jr. Few books have been written about it, unlike other significant assassinations, especially JFK’s. For almost fifty years there has been a media blackout supported by government deception to hide the truth.

  And few people, in a massive act of self-deception, have chosen to question the absurd official explanation, choosing, rather, to embrace a mythic fabrication intended to sugarcoat the bitter fruit that has resulted from the murder of the one man capable of leading a mass movement for revolutionary change in the United States. Today we are eating the fruit of our denial.

  In order to comprehend the significance of this extraordinary book, it is first necessary to dispel a widely accepted falsehood about Dr. Martin Luther King, Jr. William Pepper does that on the first page.

  To understand his death, it is essential to realize that although he is popularly depicted and perceived as a civil rights leader, he was much more than that. A non-violent revolutionary, he personified the most powerful force for the long-overdue social, political, and economic reconstruction of the nation.

  In other words, Martin Luther King was a transmitter of a non-violent spiritual and political energy so plenipotent that his very existence was a threat to an established order based on violence, racism, and economic exploitation. He was a very dangerous man.

  Revolutionaries are, of course, anathema to the power elites who, with all their might, resist such rebels’ efforts to transform society. If they can’t buy them off, they knock them off. Forty-eight years after King’s assassination, the causes he fought for – civil rights, the end to U.S. wars of aggression , and economic justice for all – remain not only unfulfilled, but have worsened in so many respects. And King’s message has been enervated by the sly trick of giving him a national holiday and urging Americans to make it “a day of service.” Needless to say, such service does not include non-violent war resistance or protesting a decadent system of economic injustice.
  (…)
  Pepper shows that the alias Ray was given and used from July 1967 until April 4, 1968 – Eric Galt – was the name of a Toronto operative of U.S. Army Intelligence, Eric St. Vincent Galt, who worked for Union Carbide with Top Secret clearance. The warehouse at the Canadian Union Carbide Plant in Toronto that Galt supervised “housed a top secret munitions project funded jointly by the CIA, the U.S. Naval Surface Weapons Center, and the Army Electronics Research and Development Command …. In August 1967, Galt met with Major Robert M. Collins, a top aide to the head of the 902nd Military Intelligence Group (MIG) Colonel John Downie.” Downie selected four members for an Alpha 184 Sniper Unit that was sent to Memphis to back up the primary assassin of MLK. Meanwhile, Ray, set up as the patsy, was able to move about freely since he was protected by the pseudonymous NSA clearance for Eric Galt.
  To refute the government’s claim that Ray and his brother robbed the Alton, Illinois Bank to finance his travels and car purchase (therefore no Raul existed), Pepper “called the sheriff in Alton and the president of the bank; they gave the same statement. The Ray brothers had nothing to do with the robbery. No one from the HSCA, the FBI, or The New York Times had sought their opinion.” CNN later reiterated the media falsehood that became part of the official false story.
  Pepper proves that the fatal shot came from the bushes behind Jim’s Grill and the rooming house, not from the bathroom window. He presents overwhelming evidence for this, showing that the government’s claim, based on the testimony on a severely drunk Charlie Stephens, was absurd. His evidence includes the testimony of numerous eyewitnesses and that of Loyd Jowers, the owner of Jim’s Grill, who said he took the rifle from the shooter in the bushes and brought it into the bar where he hid it. Thus, Ray was not the assassin.
  He presents conclusive evidence that the bushes were cut down the morning after the assassination in an attempt to corrupt the crime scene. The order to do so came from Memphis Police Department Inspector Sam Evans to Maynard Stiles, a senior administrator of the Memphis Department of Public Works.
  He shows how King’s room was moved from a safe interior room, 201, to balcony room, 306, on the upper floor; how King was conveniently positioned alone on the balcony by members of his own entourage for the easy mortal head shot from the bushes across the street. (Many people only remember the iconic photograph taken after-the-fact with Jesse Jackson, Andrew Young, et al., standing over the fallen King and pointing across the street.) Pepper implicates that Reverends Billy Kyles, Jesse Jackson, and, to a lesser extent, Ralph Abernathy were involved in these machinations. He uncovers of the role of black military intelligence agent Marrell McCollough, attached to the 111th MIG, within the entourage. McCollough can be seen kneeling over the fallen King, checking to see if he’s dead.
  Pepper confirms that all of this, including the assassin in the bushes, was dutifully photographed by Army Intelligence agents situated on the nearby Fire House roof.
  He presents evidence that all security for Dr. King was withdrawn from the area by the Memphis Police Department, including a special security unit of black officers, and four tactical police units. The only black fireman at the nearby fire station, Ed Redditt, was withdrawn from his post on the afternoon of April 4th, allegedly because of a death threat against him.
  He names and confirms the presence of Alpha 184 snipers at locations high above the Lorraine Motel balcony.
  He explains the use of two white mustangs in the operation to frame Ray.
  He proves that Ray had driven off before the shooting; that Loyd Jowers took the rifle from the shooter who was in the bushes; that the Memphis police were working in close collaboration with the FBI, Army Intelligence, and the “Dixie Mafia,” particularly local produce dealer Frank Liberto and his New Orleans associate Carlos Marcello; and that every aspect of the government’s case was filled with holes that any person familiar with the details and possessing elementary logical abilities could refute.
  So importantly, Pepper shows how the mainstream media and government flacks have spent years covering up the truth of MLK’s murder through lies and disinformation, just as they have done with the Kennedy and Malcom X assassinations that are of a piece with this one.
  (…)
  (…) he [= William Pepper] as proven beyond a shadow of a doubt the basic fact that James Earl Ray did not kill Martin Luther King, but that this great and dangerous leader was killed by a conspiracy organized at the highest levels of government.

 4. Dr. King family’s civil trial verdict: US government assassinated Martin
  January 16, 2012 by Carl Herman

  Updated 2015 version with video here:

  Martin Luther King assassinated by US Govt: King Family civil trial verdict

  “What then is, generally speaking, the truth of history? A fable agreed upon.” – Napoleon Bonaparte [69]

  The following is from : Occupy This: US History exposes the 1%’s crimes then and now (6-part series)

  Dr. Martin Luther King’s family and his personal friend and attorney, William F. Pepper, won a civil trial that found US government agencies guilty in the wrongful death of Martin Luther King. The 1999 trial, King Family versus Jowers and Other Unknown Co-Conspirators, [70] is the only trial ever conducted on the assassination of Dr. King.

  The King family’s attempts for a criminal trial were denied, as suspect James Ray’s recant of what he claimed was a false confession was denied. Mr. Ray said that his government-appointed attorney told him to sign a confession in order to receive a trial. When Mr. Ray discovered that his signature meant no trial, his and the King family’s subsequent requests were denied.

  The US government also denied the King family’s requests for independent investigation of the assassination.

  Therefore, and importantly, the US government has never presented any evidence subject to challenge that substantiates their claim that Mr. Ray assassinated Dr. King.

  US corporate media did not cover the trial, interview the King family, and textbooks omit this information. Journalist and author, James Douglass: [71]

  “I can hardly believe the fact that, apart from the courtroom participants, only Memphis TV reporter Wendell Stacy and I attended from beginning to end this historic three-and-one-half week trial. Because of journalistic neglect scarcely anyone else in this land of ours even knows what went on in it. After critical testimony was given in the trial’s second week before an almost empty gallery, Barbara Reis, U.S. correspondent for the Lisbon daily Publico who was there several days, turned to me and said, “Everything in the U.S. is the trial of the century. O.J. Simpson’s trial was the trial of the century. Clinton’s trial was the trial of the century. But this is the trial of the century, and who’s here?” ”

  For comparison, please consider the media coverage of O.J. Simpson’s trials: [72]

  “Media coverage of the Simpson trial, which began in January 1995, was unlike any other. Over two thousand reporters covered the trial, and 80 miles of cable was required to allow nineteen television stations to cover the trial live to 91 percent of the American viewing audience. When the verdict was finally read on October 3, 1995, some 142 million people listened or watched. It seemed the nation stood still, divided along racial lines as to the defendant’s guilt or innocence. During and after the trial, over eighty books were published about the event by most everyone involved in the Simpson case.”

  The overwhelming evidence of government complicity introduced and agreed as comprehensively valid by the jury includes the 111th Military Intelligence Group were sent to Dr. King’s location, and that the usual police protection was pulled away just before the assassination. Military Intelligence set-up photographers on a roof of a fire station with a clear view to Dr. King’s balcony. 20th Special Forces Group had an 8-man sniper team at the assassination location on that day. Memphis police ordered the scene where multiple witnesses reported as the source of shooting cut down of their bushes that would have hid a sniper team. Along with sanitizing a crime scene, police abandoned investigative procedure to interview witnesses who lived by the scene of the shooting.

  The King family believes the government’s motivation to murder Dr. King was to prevent his imminent camp-in at Washington, D.C. until the Vietnam War was ended and those resources directed to end poverty and invest in US hard and soft infrastructure.

  Please watch this six-minute video of the evidence from the trial, [73] and this eight-minute video [74] on the FBI’s disclosures of covert operations against Dr. King, including confirmation from his closest friends and advisors.

  Coretta Scott King, Dr. King’s wife, is certain of the evidence after 30 years of consideration from the 1968 assassination to the 1999 trial:

  “For a quarter of a century, Bill Pepper conducted an independent investigation of the assassination of Martin Luther King, Jr. He opened his files to our family, encouraged us to speak with the witnesses, and represented our family in the civil trial against the conspirators. The jury affirmed his findings, providing our family with a long-sought sense of closure and peace, which had been denied by official disinformation and cover- ups. Now the findings of his exhaustive investigation and additional revelations from the trial are presented in the pages of this important book. We recommend it highly to everyone who seeks the truth about Dr. King’s assassination.” — Coretta Scott King, Dr. King’s wife.

  The US Department of Justice issued a report in 2000 that explains their investigation into their own possible guilt in the assassination found no evidence to warrant further investigation. Dr. King’s son issued the following statement [75] rebuking a “self-study” rather than the independent investigation the King family assert the evidence demands:

  “We learned only hours before the Justice Department press conference that they were releasing the report of their results of their “limited investigation,” which covered only two areas of new evidence concerning the assassination of Dr. King. We had requested that we be given a copy of the report a few days in advance so that we might have had the opportunity to review it in detail. Since that courtesy was not extended to us, we are only able at this time to state the following:

  1. We initially requested that a comprehensive investigation be conducted by a Truth and Reconciliation Commission, independent of the government, because we do not believe that, in such a politically-sensitive matter, the government is capable of investigating itself.

  2. The type of independent investigation we sought was denied by the federal government. But in our view, it was carried out, in a Memphis courtroom, during a month-long trial by a jury of 12 American citizens who had no interest other than ascertaining the truth. (Kings v. Jowers)

  3. After hearing and reviewing the extensive testimony and evidence, which had never before been tested under oath in a court of law, it took the Memphis jury only one (1) hour to find that a conspiracy to kill Dr. King did exist. Most significantly, this conspiracy involved agents of the governments of the City of Memphis, the state of Tennessee and the United States of America. The overwhelming weight of the evidence also indicated that James Earl Ray was not the triggerman and, in fact, was an unknowing patsy.

  4. We stand by that verdict and have no doubt that the truth about this terrible event has finally been revealed.

  5. We urge all interested Americans to read the transcript of the trial on the King Center website and consider the evidence, so they can form their own unbiased conclusions.

  Although we cooperated fully with this limited investigation, we never really expected that the government report would be any more objective than that which has resulted from any previous official investigation.”

  Let’s summarize: Under US Civil Law, covert US government agencies were found guilty of the assassination of Dr. Martin Luther King, Jr. Dr. King was the leading figure of the Civil Rights Movement, a Nobel Peace Prize winner, and widely recognized as one of the world’s greatest speakers for what it means to be human. The family’s conclusion as to motive was to prevent Dr. King from ending the Vietnam War because the government wanted to continue its ongoing covert and overt military operations to control foreign governments and their resources.

  It is therefore a factual statement that under US Civil Law, the US government assassinated Dr. King.

  This is similar that under Criminal Law, both O.J. Simpson and the US government are not legally guilty for murder, but both parties are guilty for killing innocent victims under Civil Law.

  People of sufficient intellectual integrity and moral courage will embrace the trial evidence and testimony, jury conclusion, and King family analysis as appropriate and helpful information in seeking the facts.

  People who at least temporarily reject challenging information out of fear might say something like, “The government killed Dr. King? That’s a crazy conspiracy theory!”

  Let’s consider that statement.

  When someone says that a body of evidence is “crazy,” or a “conspiracy theory” (meaning an irrational claim easily refuted by the evidence) that’s a claim. With a claim comes a burden of proof. In this case, the person would have to demonstrate command of the facts to explain and prove why the evidence from the civil trial is somehow “crazy” and easily refuted.

  If the person can do this, it would be tremendously helpful in understanding the facts. However, we know from our experience that such statements almost always have zero factual support, and that the person making such a claim literally doesn’t know what they’re talking about.

  We also know from our experience, a person making such a statement is really voicing an emotional reaction something closer to the spirit of, “The government killed Dr. King? Ok, I read and understood the paragraphs about the trial and evidence. I read Mrs. King’s and her son’s statement. I haven’t invested the time to verify how valid that information is. I’m not stupid, but because the implications of what that means is so disturbing, I’m going to deny anything about it could possibly be true as my first response. If I’m going to continue being in denial and refuse to discuss the evidence, I’ll attack the messenger.”

  We also need to consider the lack of coverage by US corporate media of this compelling evidence, trial verdict, and King family testimony from over 30 years’ analysis of the facts. Recall the evidence of US corporate media reporting being infiltrated by CIA agents to propagandize Americans’ access to information. This included the Director of the CIA’s admission to Congress that they have over 400 agents working in corporate media to make the US public believe what the CIA wants them to believe.

  In 2006, George Washington University used a Freedom of Information Act request to obtain the US military’s “Information Operations Roadmap.” This formerly secret and approved document details present US government strategies to generate propaganda, and then attack Internet alternative media that provides dangerous facts and discussion. The military promoted the term, “Fight the net.” [76]

  Although I won’t enter the burden of proof here, you may know that there are similar and related bodies of evidence that the US government assassinated other American leaders who opposed key policies of an apparent violent faction within US government. The 1975 Senate Church Committee disclosed that the US government initiated and helped assassination attempts on multiple foreign heads of state. [77]

  If we were discussing how the population of some other nation could employ critical thinking skills to understand current events from anytime in history, we would certainly understand the importance to anticipate disinformation from government, danger of controlled media, and assassination as a political weapon.

  Failure to do so would appropriately elicit the label attributed to the first dictator of the Soviet Union, Vladimir Lenin. Such people who believe what their government tells them when the history and present have overwhelming objective evidence to explain, document, and prove that the government is typical of so many other historical self-serving oligarchies are:

  “Useful idiots.”

  To the extent the United States today is any different from all other nations and all other times is up to your exercise of critical thinking skills.

  Note: Examiner.com has blocked public access to my articles on their site (and from other whistleblowers). Some links in current articles are therefore now blocked. If you’d like to search for those articles other sites may have republished, use words from the article title within the blocked link. I’ll update as “hobby time” allows; including updating my earliest work from 2009 to 2011 (my blocked author pages: here, here).

  endnotes:

  69 Conversation with Emmanuel, comte de Las Cases (20 November 1816), Mémorial de Sainte Hélène, v. 4, p. 251.

  70 The Martin Luther King Jr. Center. Civil Case: King Family versus Jowers. Transcript of closing statement: http://www.thekingcenter.org/civil-case-king-family-versus-jowers/ .

  71 Probe Magazine. The Martin Luther King Conspiracy exposed in Memphis. Douglass, J.: http://ctka.net/pr500-king.html . Mr. Douglass took what he learned from the MLK trial and wrote a book on the explanation and evidence that similar covert US government factions assassinated President Kennedy: JFK and the unspeakable: why he died and why it matters. Reviews for your consideration here and here. Because the evidence for JFK being murdered by interests in our own government is so strong, AP US History teacher John Hankey created this DVD: Dark Legacy.

  72 One of many analyses: law.jrank. Media – The O.j. Simpson Case: http://law.jrank.org/pages/12147/Media-O-J-Simpson-Case.html

  73 Documentation from the King family, trial information, and video resources: Examiner.com. Martin Luther King assassinated by US government: MLK civil trial decision. Herman, C. Jan. 15, 2011: http://www.examiner.com/la-county-nonpartisan-in-los-angeles/mlk-assassinated-by-us-government-martin-luther-king-civil-1999-decision . For further documentation of evidence: What Really Happened: The Death of Martin Luther King: http://whatreallyhappened.com/RANCHO/POLITICS/MLK/mlk.html

  74 RevolutionNewz. MSM blackout – the US govt executed Martin Luther King…Proven in US court, 1999: http://www.youtube.com/watch?v=k383kA7p7vs

  75 Global Research. Martin Luther King Day: King family statement on the Justice Department’s “Limited Investigation” of the MLK assassination. Jan. 15, 2007

  76 George Washington University. The National Security Archive. Rumsfeld’s Roadmap to Propaganda. Jan. 26, 2006: http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB177/ . BBC News analysis: US plans to ‘fight the net’ revealed. Brookes, A. Jan. 27, 2006: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4655196.stm

  77 History matters. Church Committee Interim report: Alleged assassination plots involving foreign leaders: http://www.history-matters.com/archive/contents/church/contents_church_reports_ir.htm

  http://www.washingtonsblog.com/2012/01/dr-king-familys-civil-trial-verdict-us-government-assassinated-martin.html

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here