Kaksi kolmasosaa eurooppalaisista kannattaa rikkaruohomyrkkynä käytetyn glyfosaatin kieltämistä, ilmenee YouGov-mielipidetutkimuksesta. Kolme neljäsosaa italialaisista, 70 % saksalaisista, 60 % ranskalaisista ja 56 % briteistä haluaa kieltää glyfosaatin käytön.

Glyfosaattijäämiä on löytynyt virtsanäytteistä 18:sta eri maasta ja yli 60 prosentista Isossa-Britanniassa myynnissä olevista leivistä, samoin kuin neljästätoista Saksan myydyimmästä oluesta.

Vuoden 1974 jälkeen Monsanton, Syngentan ja Dow:n rikkaruohomyrkyissä olevaa glyfosaattia on levitetty kutakuinkin 9,4 miljoonaa tonnia. Määrä vastaa noin puolta kiloa myrkkyä maapallon jokaiselle viljellylle hehtaarille, The Guardian arvioi.

EU:lle glyfosaatin vaarallisuudesta arviointia tekevän arviointilautakunnan puheenjohtaja Richard Garnett on myrkkyvalmistaja Monsanton kasviensuojelua ja kasviensuojeluun liittyviä säännöksiä Euroopassa käsittelevän ryhmän johtaja.

Lähde

The Guardian (11.2.2016): Two-thirds of Europeans support ban on glyphosate, says Yougov poll http://www.theguardian.com/environment/2016/apr/11/two-thirds-of-europeans-support-ban-on-glyphosate-says-yougov-poll

3 KOMMENTTIA

  1. No voihan piru… juuri kun olin ostanut sitä tölkillisen kokeeksi kotipihan rikkaruohojen hillintään kun ei jaksa enää kitkeä.

  2. TTIP on menossa läpi ja kun sopimus jatko-osineen on voimassa, voi tällaiset turhat kyselyt jättää tekemättä. Kunkin toimialan suuryritykset (esim X, Y ja Z) päättävät keskenään, mikä on sallittua ja mikä ei. Kansallisvaltioilta ei tässä vaiheessa kysytä enää yhtään mitään tai jos ne jotain yrittävät piipittää, niin saavat jättiläisbudjeteilla varustetut yritysjuristilaumat kimppuunsa. Jos yksityinen kansalainen arvostelee suuryritystä X, niin se on sitten jotain vihapuhetta tai vastaavaa. Linnaa, sakkoa ja työn menetys. Pessimisti ei pety.

    • Juu, niinhän se hirmuvalta etenee.
      Ja joillekin sitä ei ole olemassa, on vaan salaliittoteorioita. Sokeus on suurta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here