Arabimedia The New Arab uutisoi Lähi-Idän sotien aiheuttaneen sen, että historiallisia kohteita ryövätään ja saalis myydään Yhdysvaltoihin.

Tiedot perustuvat LiveScience-sivuston tutkimuksiin. LiveScience kävi läpi Yhdysvaltain kauppaministeriöön kuuluvan väestönlaskentaviraston (Census Bureau) asiakirjoja, joiden mukaan Yhdysvaltoihin New Yorkiin on tuotu tarkemmin määrittelemättömiä ”yli sata vuotta vanhoja” esineitä Lähi-idästä yli 26 miljoonan dollarin arvosta vuoden 2011 jälkeen. New York on antiikin keräilijöiden keskuksia. The New Arab kirjoittaa:

”Valtavan kysynnän ansiosta antiikkiesineet ovat nyt syrjäyttäneet öljyn Syyrian suurimpana vientituotteena Yhdysvaltoihin. […] Muinaiset historialliset kohteet Egyptissä, Irakissa ja Syyriassa ovat olleet ryöstelyn kohteena vuoden 2011 Arabikevään kansannousujen aiheuttamasta sekasorrosta lähtien. Väestönlaskentaviraston tilastointi osoittaa, että yli $12 miljoonan arvosta irakilaista antiikkia tuotiin Yhdysvaltoihin samana vuonna”

The New Arab kertoo myös Venäjän pysyvän YK-edustajan Vitali Churkinin esittäneen YK:lle huolensa siitä, että noin 100 000 globaalisti merkittävää kulttuuriesinettä ja noin 4500 arkeologista kohdetta on alueilla, jotka tällä hetkellä ovat Isis-järjestön hallinnassa. Churkin epäilee Isisin näkevän antiikkitavaran luonnonvarojen kaltaisena tulolähteenä, jota myydään Isisin toiminnan rahoittamiseksi.

Churkinin mukaan kulttuuriperintöesineistön salakuljetuksen tärkein keskus on tällä hetkellä turkkilainen Gaziantepin kaupunki, missä varastetut tavarat myydään laittomissa huutokaupoissa. Turkin ulkoministeriö on ilmoittanut Turkin suhtautuvan vakavasti väitteisiin ja tutkivan asiaa, vaikka ”Venäjä on antanut lausuntonsa poliittisissa tarkoituksissa ja propagandamielessä”.

Lähteet

 

4 KOMMENTTIA

  1. Olen kummastellut, kuinka esimerkiksivenäjän vallankumousten aiheuttama sekasorto ei tuhonnutkaan vaikkapa Pietarin kultuuriaarteita, oma selitykseni asialle on , ettei siellä silloin ollut liberaalin ihmiskäsityksen tuottamaa väestö ainesta , jolle ei ole maailmassa muuta arvoa, kuin markkinaarvo. Lähiidän sekasorron aikana valitettavasti, nuo vandaalit ovat yleistyneet.

  2. Trut hunter kai tarkoitaa talousliberalismiä, joka tekee ihmisistä pelkkiä omanedun tavoittelioita. Kunniallisuus ja arvokuus tulisi saada elämämme pää prinsiipeiksi, haukuttaisiinpa sitä vaikka miksi totalitarismiksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here