Vapaakauppasopimus TTIP herättää uusia epäilyksiä saksalaisissa. Saksan valtiovarainministeri Sigmar Gabrielia TTIP:n suhteen neuvova ryhmä on nostanut esiin Euroopan unionin ja Yhdysvaltain väliset erot standardoinnissa. Euroopan unionissa kaikille tuotteille on samat hyväksymis- ja sertifiointistandardit; kun tuote on saanut hyväksynnän yhdessä EU-maassa, se kelpaa myyntiin muissakin EU-maissa.

Saksassa on testaamiseen ja sertifiointiin yksi keskusorganisaatio TÜV (Technischer Überwachungsverein), kun Yhdysvalloissa on 17 kansallisesti tunnustettua testauslaboratoriota (Nationally Recognized Testing Laboratories, NRTL) jotka tekevät teknisiä sertifiointeja. Vaikka testattu tuote Yhdysvalloissa saisi hyväksynnän yhdeltä näistä laboratorioista, se ei tarkoita että tuote olisi kansallisesti, liittovaltiotasolla, hyväksytty. Lopullisen hyväksynnän antavat paikalliset viranomaiset jolloin tuote voidaan ottaa käyttöön paikallistasolla, mutta ei liittovaltiotasolla maan laajuiseen myyntiin. Lisäksi mainitut 17 eri laboratoriota eivät tunnusta toistensa tekemien testien tuloksia, joten eurooppalainen valmistaja joutuu testauttamaan tuotteensa monessa eri laboratoriossa saadakseen kaikki tarvittavat hyväksynnät.

Saksan kauppakamarin Volker Treier antaa esimerkin: ”Jokaisessa Yhdysvaltain osavaltiossa on erilainen koneiden voima-, vesi- ja pinnalla kulkevien kaapeleiden värikoodistoa koskeva säännöstö”, joten jos eurooppalainen valmistaja haluaa viedä koneita Yhdysvaltoihin, kaikki tuotteet testataan uudelleen toisella puolen Atlanttia ja niille haetaan lisäsertifiointi eri osavaltioissa. Saksalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava kattojärjestö, joka edustaa noin 270 000 saksalaista pk-yritystä, pelkää amerikkalaisten sertifiointi-käytäntöjen vääristävän kilpailua eurooppalaisten yritysten vahingoksi.

Yhdysvallat on harvoja maita, jotka omaksuvat vastahakoisesti kansainvälisiä normeja, toteaa TTIP:n tiellä olevista esteistä raportoiva Correctiv.org. TTIP:n avulla on määrä poistaa tällainen moneen kertaan hyväksyttäminen harmonisoimalla standardit, mutta sertifiointi ja hyväksyttäminen eivät tosiasiassa ole Yhdysvaltain neuvottelijoiden päätettävissä, koska liittovaltiotason ohjausta ei ole olemassakaan, tiedetään nyt Saksan ministeriöissäkin.

 

Lue myös:

Saksalaistuomarit hylkäävät TTIP-tuomioistuimen

5 KOMMENTTIA

 1. Hyvä kun huomasivat. Kokoomuksen ihmemaassa ameriikassa niitä standardeja ja byrokratiaa vasta onkin. Turha kuvitella että yksi sopimus avaa kaupan. Sinne ei IEC standarditkaan tahdo kelvata vaikka pitäisi olla international. Vaativat omat standardinsa. Olen joskus miettinyt mikä mahtaisi olla amerikan työttömyysaste jos siellä aloitettaisiin ”normien ja byrokratian purku”. Paljon heidän byrokratiansa työllistää. Itse siitä vitsailevatkin. Jos muistaisin yhden jutun.

  Texas cowboy istui ratsailla, paimensi karjaansa. Pysähtyi siihen iso BMW maasturi. Ulos tuli sliipattu kaveri, silmillä RayBan, puku taylor made, samoin italialaiset nahkakengät. Tervehtivät. Kysyi cowboylta, annatko vasikan jos arvaan paljonko sinulla on karjaa. Miksipä ei, sanoi cowboy. Mies haki bemarista satelliittipuhelimen, läppärin ja miniatyyritulostimen. Räpläili niitä jonkin aikaa, tulosti satelliittikuvan ja sanoi, sinulla on 1 864 nautaa. Yeah sanoi cowboy, ota vasikka.

  Cowboy sanoi, perutaanko palkkio jos arvaan ammattisi. Okay sanoi kaveri. Olet liittovaltion palkkaama karjankasvatuskonsultti. Miten arvasit, kysyi konsultti. Helppoa, sanoi cowboy. Tulit vaikka en pyytänyt, kerroit tiedon jonka jo tiesin ja halusit siitä vielä palkkion. Ja nyt, anna koirani takaisin ja lähde ajelemaan.

 2. Yhdysvalloissa näkyy olevan osavaltiot tässä suhteessa itsenäisempiä kuin EU:ssa jäsenvaltiot. Hyvä se olisi Suomessakin testata uudelleen, ja muissa maissa. Niin se oli ennenkin. Kerrankin kannatan Amerikan mallia! Herättäisi epäilyksiä, jos yhdessä maassa testaajat havaitsevat ongelmia. Lääkkeitä ja elintarvikkeita saisi minun puolestani testata kyllä hyvinkin useaan otteeseen: vaikka lahjojilla kyllä pätäkkää riittää, mutta jossain saattaa olla joku selkärankainen joka oikeasti tutkii ja jopa sanoo mitä löysi. Ja jos joku Italialainen päättää, että eihän tervaa voi käyttää, niin se kyllä aiheuttaa Suomessa ongelmia.

  Eikä tuo valitettavasti kaada TTIP:iä mihinkään. Liian isot firmat on ajamassa sitä, ja samoin Kiina uhkaa Yhdysvaltain globaalia hegemoniaa, kun sen talous antaa Kiinan hallinnolle maailman mahtavimmat resurssit. Yhdysvaltain täytyy yhdistää Eurooppa ja Tyynen meren liittolaisensa omaan talousalueeseensa.

 3. Public opposition to the sovereignty killing corporate giveaway marketed as a free trade deal known as the Trans Pacific Partnership (TPP) has become so widespread that all the leading candidates for the U.S. Presidency are publicly against it.

  Specifically, Donald Trump and Bernie Sanders are virulently opposed, while Hillary Clinton is pretending to be against it in order to harvest votes.

  Essentially, the more time the American public has to learn about this scam, the more they are against it. Which is precisely why the Obama administration wants to push it through as quickly as possible.
  http://www.washingtonsblog.com/2016/04/great-awakening-public-support-fake-free-trade-deals-plunges-u-s-europe.html

 4. Capitalism, Corporate Fascism, Communism and the Eurasian Bloc

  Russia has developed a multi-polar economic system, as opposed to a uni-polar, monopolist economic system such as what the US has become and what Communism is… Janus of the two-faced god who controls both, and then reaching the same outcome.
  There is a hair’s breadth difference between communism and corporate fascism. The marriage of capital and government where as we see today, the corporations and banks like Goldman Sachs buy their own politicians, no matter which party they stand for.

  http://www.veteranstoday.com/2016/04/29/capitalism-corporate-fascism-communism-and-the-eurasian-bloc/

 5. Greenpeace – salaiset TTIP-asiakirjat

  Yle Uutiset Ulkomaat 2.5.2016 klo 1:18 | päivitetty 2.5.2016 klo 1:59
  Greenpeace julkistaa salaisia asiakirjoja TTIP-neuvotteluista

  Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus aiheuttaisi suuria riskejä ympäristölle, ilmastolle ja kuluttajille, väittää ympäristöjärjestö Greenpeace, joka on saanut haltuunsa satoja sivuja salaisia neuvottelumuistioita TTIP-neuvottelujen 13.kierrokselta.

  Ympäristöjärjestö Greenpeace on saanut haltuunsa 248 sivua kokousmuistioita Yhdysvaltojen ja EU:n välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista.

  Järjestön mukaan vuodetut asiakirjat paljastavat, että TTIP-sopimukseen liittyy valtavia ympäristöriskejä.

  – Ne osoittavat, että Yhdysvaltojen tavoitteena on alentaa tai kiertää EU:n ympäristönsuojelustandardeja, sanoo Greenpeacen EU-yksikön johtaja Jorgo Riss.

  Maanantaina järjestö aikoo julkaista salaiset asiakirjat ”valaistakseen” neuvotteluja. Järjestö on jo antanut asiakirjoja nähtäväksi joillekin suurille eurooppalaisviestimille, muun muassa brittilehti The Guardianille ja Saksan yleisradioyhtiölle. TTIP-neuvottelujen 13. kierros päättyi viime viikolla.

  The Guardian kirjoittaa asiakirjoihin viitaten, että neuvottelut Yhdysvaltojen ja EU:n välisestä vapaakauppasopimuksesta ovat ajautuneet umpikujaan ”sovittamattomien” ristiriitojen vuoksi.

  Asiakirjoista saadun tiedon mukaan Yhdysvallat ei esimerkiksi aio suostua EU:n esitykseen uudesta tuomioistuimesta, jossa investointiriidat ratkaistaisiin. Jo ennakolta oli tiedossa, että Yhdysvallat suhtautuu ehdotukseen julkisesta tuomioistuimesta hyvin kriittisesti.

  The Guardianin mukaan vuodetuista kokousmuistiinpanosta selviää myös muun muassa se, että kosmetiikan osalta ongelmia aiheuttaa EU:n eläinkokeet kieltävä sääntö. Muistiossa todetaan lehden mukaan, että ”EU:n ja Yhdysvaltain tavoitteet ovat yhteensovittamattomat”.

  Ongelmia ei kuitenkaan mainita julkisessa raportissa neuvotteluiden kulusta, jonka Euroopan komissio on valmistanut parlamentille.

  http://yle.fi/uutiset/greenpeace_julkistaa_salaisia_asiakirjoja_ttip-neuvotteluista/8851524
  ¤
  Leaked TTIP documents confirm major risks for climate, environment and consumer safety
  Press release – 1 May, 2016
  Amsterdam, 1 May 2016 – Greenpeace Netherlands is releasing a package of leaked TTIP negotiation texts on Monday morning, at 11am CET, to provide much-needed transparency and trigger an informed debate on a treaty threatening to have far-reaching implications for the environment and the lives of almost a billion citizens in the EU and US. This is the first time the public will have the chance to compare the EU and US negotiating positions.

  “It is time to shine a light on these negotiations. Hard won environmental progress is being bartered away behind closed doors. These documents reveal that civil society was right to be concerned about TTIP. We should stop the negotiations and start the debate”, said Faiza Oulahsen, campaigner for Greenpeace Netherlands. “The complete and most recent version of the treaty text should be released at once, so that citizens and elected representatives have the chance to understand what is being proposed in their names.”

  From an environmental and consumer protection point of view four aspects are of serious concern:

  Long standing environmental protections appear to be dropped

  None of the chapters we have seen reference the General Exceptions rule. This nearly 70-year-old rule enshrined in the GATT agreement of the World Trade Organization (WTO), allows nations to regulate trade “to protect human, animal and plant life or health” or for ”the conservation of exhaustible natural resources” [1]. The omission of this regulation suggests both sides are creating a regime that places profit ahead of human, animal and plant life and health.

  Climate protection will be harder under TTIP

  The Paris Climate Agreement makes one point clear: We must keep temperature increase under 1.5 degrees to avoid a climate crisis with effects on billions of people worldwide. Trade should not be excluded from climate action. But nothing indicating climate protection can be found in the obtained texts. Even worse, the scope for mitigation measures is limited by provisions of the chapters on Regulatory Cooperation or Market Access for Industrial Goods. [2] As an example these proposals would rule out regulating the import of CO2 intensive fuels such as oil from Tar Sands.

  The end of the precautionary principle

  The precautionary principle, enshrined in the EU Treaty[3], is not mentioned in the chapter on Regulatory Cooperation, nor in any other of the obtained 12 chapters. On the other hand the US demand for a ‘risk based’ approach that aims to manage hazardous substances rather than avoid them, finds its way into various chapters. This approach undermines the ability of regulators to take preventive measures, for example regarding controversial substances like hormone disrupting chemicals.

  Opening the door for corporate takeover

  While the proposals threaten environmental and consumer protection, big business gets what it wants. Opportunities to participate in decision making are granted to corporations to intervene at the earliest stages of the decision making process.

  While civil society has had little access to the negotiations, there are many instances where the papers show that industry has been granted a privileged voice in important decisions. [4] The leaked documents indicate that the EU has not been open about the high degree of industry influence. The EU’s recent public report [5] has only one minor mention of industry input, whereas the leaked documents repeatedly talk about the need for further consultations with industry and explicitly mention how industry input has been collected.

  Oulahsen: “Whether you care about environmental issues, animal welfare, labour rights or internet privacy, you should be concerned about what is in these leaked documents. They underline the strong objections civil society and millions of people around the world have voiced: TTIP is about a huge transfer of democratic power from people to big business. We call on all elected representative and other concerned parties to read these documents and engage in the debate.”

  The documents run to 248 pages of complex legal language (13 consolidated TTIP chapters + Note – Tactical State of Play of TTIP Negotiations – March 2016). Greenpeace Netherlands worked together on this with the renowned German research network of NDR, WDR and Süddeutscher Zeitung. Until now elected representatives were only able to view such documents under guard, in a secure room, without access to expert consultation, while being forbidden from discussing the content with anyone else. By publishing these documents Greenpeace is giving millions of concerned citizens the chance to oversee their government’s activities and to discuss these with their elected representatives.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here