Belgialaiset oppositiopuolueet  ovat vuotaneet julkisuuteen kaksi tutkimusta koskien Belgian lentoturvallisuutta sekä Brysselin ja Liegen lentokenttien turvallisuusjärjestelyjä. Euroopan komission vuonna 2011 tekemän katsauksen laati kaksi EU-virkailijaa, jotka haastattelivat lentokenttien turvallisuudesta vastaavaa henkilökuntaa. Toinen katselmus tehtiin maaliskuussa 2015 kahden asiantuntijan toimesta.

Katselmusten perusteella ongelmia oli ulkomaisen matkustajalentoliikenteen ja rahtitavaran monitoroinnissa, henkilökunnan turvallisuuskoulutuksessa, räjähteiden havaitsemisprosesseissa, seurannassa, fyysisessä kontrollissa ja matkustajien suojelemisessa.

Vastauksena paljastuksille Belgian liikenneministeri Jacqueline Galant sanoo, ettei ole koskaan nähnytkään kyseisiä raportteja. Vihreä puolue ja Ecolo-puolue toimittivat sen jälkeen julkisuuteen sisäisen, joulukuussa 2014 päivätyn sähköpostiviestin, jossa ministerin avustaja Laurent Ledoux varoittaa ministeriä turvallisuuspuutteista Belgian lentoliikenteessä. Ledoux erosi keskiviikkona syytellen Galantia henkilökuntansa natsityylisestä kohtelusta.

Belgian pääministeri Charles Michel on sanonut, että turvallisuuspuutteita listannut komission katselmus toimitettiin vain kahdelle siviilivirkamiehelle. Muiden lähteiden mukaan silloin kun turvallisuustarkastukset tehtiin vuosina 2011 ja 2015, mukana oli kummallakin kerralla kuudesta kymmeneen belgialaisviranomaista.

Lähde

EUobserver (14.4.2016): Leaked EU reports damn Belgian airport security https://euobserver.com/justice/133063

 

3 KOMMENTTIA

  1. Onneksi meillä on 13 vakituista testimatkustajaa Brysseliin, jotka saavat touhusta kohtalaisen kovan palkkion. Meidän muiden kannattaakin vähentää lentoja sinne…

  2. Ongelman syy taisi olla pikemminkin se Israelin Mossadin upseerien omistama turvafirma ICTS, joka vastasi Belgian pommi-iskun kohteeksi joutuneen lentokentän, samoin kuin 9/11-iskuissa mukana olleiden lentokenttien ja Lontoon pommi-iskun kohteeksi joutuneen linja-autoyhtiön turvallisuudesta.

    Mutta hei, katsokaa vaan johonkin muualle, eihän tuollaiseen kannata kiinnittää huomiota!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here