”Ahkeruudella ja vaatimattomalla elämäntavalla on maan väestö köyhissä oloissamme tehnyt mahdolliseksi pääomain saannin kansan yleisiä tarpeita varten.”

Kokoomuksen eduskuntavaaliohjelmasta vuosina 1922–1939 [1]

.

Vuoden 1886 Chicago paikantui silloisen työväenliikkeen protestien keskeiseksi näyttämöksi. Toukokuun alun verisiksi äityneissä mielenosoituksissa kamppailtiin aikanaan radikaalin idean, 8-tuntisen työpäivän puolesta. Kymmeniä tuhansia koolle keränneissä mielenosoituksissa sai surmansa useita protestoijia kuin myös poliiseja; tarkkoja tilastoja ei tunneta. Lopulta viisi protestoijaa tuomittiin löyhin perustein kuolemaan syytettyinä Haymarketin torilla poliisia kohti heitetystä pommista. [2]

Vapunpäivälle ajoittuu muun muassa Haymarketin tapahtumien muistojuhla. Juhla on muuttunut alkuperäisestä punamustasta tunnelmastaan yleispäteväksi koko kansan kilpajuoksuksi känniin, jossa ilmapallot, nakit ja munkit ovat jo kauan sitten varastaneet shown työväen aatteelta. Yhteisöllisen humalan ohessa kerman kokkarit lyövät kättä rukkaskätisten kanssa: vappubarrikadit ovat vakiintuneet poliitikkojen näytön paikoiksi, joissa he kilpaa muovailevat kohteliaisuuksia työväelle.

Päättävän väen flirttailu työväen kanssa ei toki rajoitu vain toukokuun alkuun, vaan sen tärkeys esimerkiksi uran jatkumisen kannalta on hoksattu jo aikaa sitten; onhan työtä tekevä keskiluokka merkittävin äänien lähde vaaleissa. Ajoittain kabinettiemme ja yritysten Pertti Päättäjät lähtevätkin luolistaan elämysmatkoille kansan syvempään rivistöön, ihmettelevät rakennustyömailla kypärä päässään uutta talokantaa nikkaroivia tai käyvät näyttäytymässä koulumaailmassa, heittämässä femmat lasten ja opettajien kanssa. Oprah pisti taannoin showssaan Donald Trumpin omaan hotelliinsa hanttihommiin, kantamaan laukkuja, ulkoiluttamaan asiakkaansa koiria, jopa vessan pesuun. Trumpille tämä oli päivän mittainen kiehtova seikkailu, monelle se on elämän mittainen puiseva pakko. [3]

Isänmaan työteliäät ystävät

Työteliäisyydellä rakennetaan identiteettiä ja tavoitellaan onnea omalle kohdalle, mutta sen arvostamisella on myös tiukat kytköksensä isänmaallisuuteen. Veronsa maksaminen on ensisijainen keino ylläpitää Valtio Oy:n porskuttamista. Suomalaisten koostama kuviteltu yhteisö siirtää suullisessa perimässään uskomuksia geeniperimässä kulkevasta ahkeruudesta, ja kuokkaa heiluttamalla kerrotaan tämänkin maan nousseen suosta useammankin kerran. Esimerkiksi 90-luvun lama kerrotaan monissa juhlapuheissa selätetyn Nokian – suomalaisen työn sankaritarinan – johdattamana, vaikka suuri ansio laman selättämisestä kuuluu markan devalvoimiselle. [4]

Kylmän sodan osapuolet täyttivät propagandakuvastojaan erilaisilla työn sankareilla. Myös sukupuolten välinen tasa-arvo sai aikanaan sysäystä kansallishenkisestä sotapropagandasta, jossa työlle luotiin suuri arvo isänmaallisen tehtävän täyttämisessä sotatilanteessa. Toisen maailmansodan aikaan Jenkkilässä luotiin ikoniksi muodostunut kampanja Rosie the Riveteristä, hauistaan pullistelevasta, työtä kaihtamattomasta naisesta. Rosien johdolla maan naiset kutsuttiin täyttämään rintamalle lähteneiden miesten jättämä aukko työelämässä, erityisesti aseteollisuudessa. [5]

Isänmaallisessa puheenparressa työttömyys näyttäytyy perisyntinä riippumatta siitä, jäikö työelämän tuolileikin ulkopuolelle vasten tahtoaan vai ei. Jos kansalainen jää isänmaan käyttämillä tuottavuusmittareilla pakkasen puolelle, on iskä vihainen. Pappa vill inte betala. Työttömälle ei siinä tilanteessa juuri suoda puheenvuoroa eikä kysellä, tekeekö hän jotain muuta yleishyödyllistä yhteisönsä eteen.

Työ ei ole katoamassa mihinkään, mutta pohtimisen arvoista on kuitenkin, kuinka suuri osa työstä itsessään hyödyttää yhteisöä, ja kuinka usein hyöty lasketaan ensisijaisesti yhteiskunnalle maksetuissa veroissa. Tulonsiirroilla mahdollistetaan toki paljon hienoja asioita, mutta verojen päätymisestä oikeudenmukaisuutta lisääviin kohteisiin ei kuitenkaan ole takuita. Vasten tahtoani tuen veroillani (onneksi vähäisillä) myös esimerkiksi karjantuotantoa ja Viking Line -risteilyitä.

Viikkarin paatit pyörivät vuosittain suurimpien yritystukien kuittaajien kärkikahinoissa, saaden esimerkiksi vuonna 2014 liki 24,5 miljoonan euron verran tukiaisia mahdollistamaan tax free -shoppailua laineilla. Vuonna 2013 tuki oli liki kaksinkertainen. Valtion yritystukien taustalla on usein juuri työpaikkojen pelastaminen — usein sangen tehottomasti, sillä tuilla tarjotaan tekohengitystä sellaisillekin teollisuudenaloille, joilla on jo toinen jalka haudassa, jonne se esimerkiksi Viikkarin tapauksessa kuuluisikin. Kertaheitolla työttömiksi jäävät massat ovat kuitenkin uhka yhteiskuntarauhalle, minkä vuoksi monia työnkuvia pidetään elossa poliittisin keinoin. [6][7]

Euron kuvat luomiensa alle tatuoineen talousjärjestelmämme Työn lopputuote on työtä palvovalle politiikalle toisarvoinen.kerrotaan kilpailun avulla jalostavan tuottamansa tuotteet huippuunsa. Edistystä kuitenkin jarruttaa kaiken työn niputtaminen itseisarvojen paalupaikalle. Lopputuote, jonka vuoksi hikeään pajan lattialle valuttaa, on tässä työtä palvovassa politiikassa toisarvoinen. Kun humanistibaskerini alta kurkistelen ostosparatiisien hyllyillä nököttäviä vihaisia lintuja ja muita hyvinvointia lisääviä innovaa­tioitamme, mieleeni juolahtaa lukemattomia keinoja, miten nämäkin työtunnit olisi voitu tuhrata jotenkin toisin, jotain kenties aidosti eteenpäin liikauttaen. Työn näkeminen itseisarvona lisää usein myös ympäristökuormitusta: esimerkiksi huonolaatuisten tuotteiden valmistus, ylenmääräinen kulutus ja autoveron kevennykset istuvat tähän logiikkaan, uusintavathan ne työn tarvetta.

Suuri osa suomalaisten vahvasta ostovoimasta selittyy sillä, että muut työskentelevät yhä teollisessa todellisuudessa, joka muistuttaa epäilyttävästi eurooppalaista varhaisen teollistumisen aikaa. Ilmansaasteet, vaaralliset työolosuhteet ja pitkät työajat ovat täyttä todellisuutta esimerkiksi tämän päivän Kiinassa. Kiinalaisen työntekijän vuosittainen työaika ulottuu keskimäärin 2000 työtunnin pahemmalle puolelle, ja yli 600 000 kiinalaisen on arvioitu kuolevan vuosittain ylitöistä aiheutuvaan kuormitukseen. [8] Ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan vuosittain 1,4 miljoonan kiinalaisen kuoleman, käsittäen kaikkiaan 17 % kaikista kuolinsyistä. [9] Ympäristöjärjestö Wild Aid julkaisi taannoin satiirisen videon tulevaisuuden kiinalaisista. Ilmansaasteajan selviytyjinä säilyvät kiinalaiset, joiden ilmansaasteita suodattavat nenäkarvansa ulottuvat kymmenien senttien mittoihin. ”Change Air Pollution, before it changes you”, videon lopussa sanotaan. [10]

Työelämän ympärille on kietoutunut myös muita epäilyttäviä ilmiöitä, kuten eläkebisnes. Esimerkiksi Yle kirjoitti 2/2016 kuudella suurimmalla työeläkevakuuttajalla olevan sijoituksia veroparatiiseissa yli 40 miljardin edestä. [11] Töissä käymisessä on siis monia suorastaan moraalittomia ulottuvuuksia.

Työväen hillitty harmi

Intohimon polttelemina start uppeja rakentelevat haukkaavat medioista kohtuuttoman siivun määrittämään ideaamme nykytyöelämästä, ja muistettava on, että yhä vain neljäsosa suomalaisista kertoo viihtyvänsä työssään. [12] Työväki edunajajineen on jäänyt jumittamaan osaansa. Ammattiyhdistykset vaativat ensisijaisesti lisää palkkaa, mikä vaatii lisää talouskasvua, mikä vaatii lisää työtä vähemmillä kustannuksilla. Järjestelmä itsessään on oravanpyörässä. Esimerkiksi SDP näki vuoden 2015 eduskuntavaalikampanjassaan työelämän suurimpana ongelmana työttömyyden. [13] Itse näen suurimpana ongelmana koko työelämän; nähdäkseni työntekijöiden edunajajiksi itseään kutsuvien tulisi ottaa kärkihankkeikseen huomattavasti tuoreempia, vallitsevaa talousjärjestelmää piikitteleviä ideoita.

Pelokkuutta työelämän ja työntekijöiden asemaa parantavia radikaaleja muutoksia kohtaan on koettu ennenkin. Nyt on viimein aika ottaa esiin orjavertaus. Orjuuden lakkauttamisen vastareaktioita lievitettiin esimerkiksi Britanniassa maksamalla orjanomistaijille korvauksia yhteensä 20 miljoonan punnan edestä vuonna 1833. Korvaussumma haukkasi silloisesta valtionbudjetista 40 prosenttia. [14]

Nykyjärjestelmän yksi suuri ongelma on, ettei työttömille tai työkyvyttömille suoda kolmikantaisessa päätöksenteossa puheenvuoroa. Vika nähdään lähtökohtaisesti työelämän ulkopuolelle jääneissä, ei työelämässä. Osa työttömyyden ratkaisua tulisi olla työelämän muovaaminen työntekijöiden kykyjä ja kiinnostuksia varten, eikä työntekijöiden loputon muovaaminen työelämää varten.

Jo Marxia ärsytti tilanne, jossa työntekijä joutuu antamaan työpanoksensa ja aikansa etukäteen työnantajalle, kun työnantajien yhteinen sopimus on palkita työntekijä vasta tämän työpanoksen jälkeen. Jossain aikajänteissä tämä on kohtuullista, mutta normaalitilanteeksi on vakiintunut myös se, että kansalaisen on työskenneltävä ja maksettava veronsa saadakseen joskus vanhuudessaan valtiolta ja kunnalta vastalahjaksi eläkkeen ja terveydenhuollon. Tässä diilissä voi vain ristiä sormensa ja toivoa, että valtio joskus vuosikymmenien päästä on kykenevä luvatut eläkkeet maksamaan (toisin kuin esimerkiksi lamaan suistunut Kreikka). [15] Kannattaa myös toivoa kuolemaa ennen kunnalliseen vanhusten”hoitoon” päätymistä.

Suomessa tehtiin työtä 1900-luvun alussa henkeä kohden 850 tuntia vuodessa ja 2000-luvun alussa 773 tuntia. Kokotyöaika on kokoaikaisessa palkkatyössä vuosisadan kuluessa lyhentynyt, mutta kokoaikatyötä tekee suurempi osa väestöstä muun muassa naisten työelämään astelemisen myötä. Usein työpäivän lyhentymistä tavataan verrata sadan vuoden takaiseen, mikä saa nykyhetken näyttämään leppoisalta. Kuitenkin esimerkiksi keskiajalla keskimääräinen työaika oli työpäivään sisällytetyt tauot huomioiden vain noin kahdeksan tunnin verran, mikä toimikin esikuvana 1800-luvun lopun työväen kapinoissa. Metsästäjäkeräilijäyhteisöissä tultiin toimeen noin neljän tunnin päivittäisellä työpanoksella. [16][17]

Työn tuottavuuden on arvioitu nousseen noin 14-kertaiseksi Myytti nykyisen työmäärän välttämättömyydestä ansaitsee raivokasta ravistelua.noin sadan vuoden aikana. Myytti nykyisen työmäärän välttämättö­myydestä ansaitsee siis jo raivokasta ravistelua. Ihmisillä näyttääkin usein olevan täysi työ luoda uutta työtä, kun nykyisissä työelämän raameissa ideointi lähtee yhä johonkin tarpeeseen — todelliseen tai keksittyyn — vastaamisesta. Seurakseen työn on saatava liikkuvaa rahaa, ainakin jos tahtoo tunnustuksen bruttokansantuotteessa. BKT:han yhä sulkee silmänsä esimerkiksi kotityöltä ja vapaa­ehtoistyöltä, ja se on sokea myös tuloeroille. Ensisijainen asema tulisikin antaa pohdinnoille työn uudelleen määrittelemisestä sekä sen tasaisemmasta jakamisesta, myös likaisten hommien jakamisesta siistiin sisätyöhön tottuneille.

Työelämän muutoksen hitaus voi johtua siitä, että suuri osa työtä tekevästä väestä on kääntynyt toisiaan vastaan. Katkeruutta koetaan suhteellisen pienistä keskinäisistä palkkaeroista, kun samaan aikaan monet salkunomistajat huitelevat tuloineen aivan toisissa sfääreissä. Työnantajat ja työntekijät asemoituvat omiin karsinoihinsa, vaikka kummankin ryhmän sisäiset asemat vaihtelevat dramaattisesti. Työnantajien sijoittaminen järjestään nokkimisjärjestyksen yläpäähän antaa varsin harhaanjohtavan kuvan todellisuudesta, sillä pienyrittäjällä ja suuryrityksen pomolla ei ole mitään yhteistä. Yrittäjyyttä tukevien puolueiden politiikka nakertaa pienyrittäjien asemaa monilta osin, sillä he altistuvat työntekijöiden lailla esimerkiksi julkisten palvelujen leikkauksille.

 

”Ei työmies työtä pahenna ellei mies työmiestä.”

— Uuno Turhapuro


Uranostetta ja muuta homeopatiaa

Oulussa nykyisiä ja tulevia korkeakoulutettuja auttaa työllistymään Uranoste. Työllistymismahdollisuuksiani voisin toki pönkitellä valitsemalla koulutuspakettiini ne oikeat sivuaineet ja lähtemällä hakemaan Uranosteelta neuvoa ”henkilökohtaisten vahvuuksien tuotteistamiseen” tai ”verkkoidentiteetin luomiseen”. Parasta nostetta urillemme tarjoaisi kuitenkin se, että itsemme loputtoman parantelun sijaan keskittyisimme itse ongelmaan, työpaikkojen ja työnhakijoiden väliseen epäsuhtaan. Työelämä on yhä kroonisesti vääränlainen esimerkiksi meille humanisteille, eikä loputon yksilöiden kehittäminen työelämän tarpeisiin muuta sitä tosiasiaa, että työelämän tarpeet ovat meille monilta osin täysin vääriä. En jaksa uskoa, että toinen toisemme kilpailijoina näkeminen edistäisi myöskään tiedettä.

Tämän vuoden tammikuussa TE-keskukseen ilmoittauneita työttömiä työnhakijoita on 7 kertaa enemmän kuin sinne ilmoitettuja avoimia työpaikkoja. [18] Taloudellisesti vielä suhteellisen eläväinen pää(oma)kaupunkiseutu kaunistaa tilastoja, mutta esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä on jopa 9-kertaisesti työpaikkoihin verrattuna (12/2015). [19] Vaikka työtä on toki löydettävissä myös yleisessä haussa olevien paikkojen ulkopuolelta, toivoisi onttojen puheiden ahkeruuden keskeisestä merkityksestä työllistymiselle jo lakkaavan tässä työmarkkinoiksi nimetyssä viidakossa: työllistyminen on yhä enemmän peliä arvoilla, kyynärpäillä ja työhaastatteluissa lausutuilla muunnelluilla totuuksilla.

Täystyöllisyyteen nykyisenlaisen markkinatalouden maissa Itsensä brändäämisen taitavilla verkostoitujilla on ohituskaista työelämän ravintoketjun huipulle.harvemmin edes pyritään, sillä alityöllisyyden voi nähdä kilpailua mukavasti lisäävänä elementtinä, jonka myötä vain parhaat ja ahkerimmat palkitaan. Neuvostoliittolaista hölmöläisyyttä olisikin pyrkiä täystyöllisyyteen; työn tarpeen tulisi hyväksyä olevan vaihtelevaa, vuodenaikoihin ja muihin ajan elementteihin sidonnaista. Kun tarve ja kysyntä ovat kuitenkin karanneet liian kauas toisistaan, ihmisten luoma luonnonvalinta työelämässä johtaa tiettyjen luonteenlaatujen yliedustukseen; itsensä brändäämisen taitavilla verkostoitujilla on usein ohituskaista työelämän ravinto­ketjun huipulle. Taloussanomat (2/2014) raportoi neljästä yliopisto­tutkimuksesta, joiden mukaan valttia työelämässä ovat muun muassa epärealistinen itsevarmuus, narsistisuus ja psykopatia. Näiden diagnoosien lievästä muodikkuudesta huolimatta voivat ne hyvinkin paljastaa palan työelämän totuudesta. [20]

Työelämä risaseks

Työelämän muuttaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, mutta se ei ehkä lopulta ole kovinkaan paljon haastavampaa kuin työpaikan nappaaminen. Kaiken maailman päättäjiä henkisessä taantumassaan on nähdäkseni turhaa odotella apuun, vaan työelämän päätoimisten tekijöiden tulisi ottaa vastuu sen muuttamisesta. Kaikessa muutoksessa on tarvetta ahkeralle myytinmurtamiselle esimerkiksi työn nykyisen määrän välttämättömyyden osalta. Pitkään työntekijöitä toimeentulon menettämisen pelossa kangistanut automatisaatio- ja robottifobia ovat onneksi hiljalleen taittumassa mahdollisuuksien näkemiseksi.

Uusi sukupolvi on toivon mukaan edellistä viisaampi: työn mielekkyys koetaan yhä arvokkaammaksi. Tällä hetkellä työnsä kokee mielekkääksi noin kolmannes työntekijöistä. Muiden toivoisi osaavan sulkea korvansa stubidolaisilta viisauksilta, joiden mukaan ”ei ole olemassa paskaduunia”. Jokaisella on oikeus kokea työnsä mielekkääksi tai vaihtoehtoisesti paskaduuniksi. Nuoriso pöllyttää jo oikeistolaisten tuhkimotarinoiden myyttejä, joiden mukaan ahkeruus paskahommissa palkitaan lopulta menestymisellä tai viimeistään eläkepäivillä. [21][22]

Jotta valinnanvapaus työn suhteen kestää katseita, on työntekijällä oltava riittävä perustoimeentulo voidakseen valita myös olla ilman työtä. Lainojen välttelyn lisäksi perustulo voi tarjota tähän keinon, mutta valtion pyörittämänä se saattaisi toisaalta ylläpitää liiallista riippuvuutta nykyisenlaisesta tuottavuudesta. Ihmisten on myös itse osattava luoda perustuloa ja -turvaa. Esimerkiksi joustavuus hinnoissa on yksi keino pitää tavarat ja palvelut myös pienituloisten ulottuvilla. Työntekijän töytäisemisen yrittäjyyden tielle ei nyky-yhteiskunnassa voi juuri nähdä lisäävän mahdollisuuksia kutsumusten toteuttamiseen, sillä yrittäjyydessä kysynnän lait astelevat monen kutsumuksen yli tuotantoa luotaessa. Työntekijöiden lailla yrittäjiä jahtaa toimeentulon tarve.

Uusia tapoja pyörittää taloutta on nähty myös Kreikassa talouslaman ja EU-johtoisen kurjistavan talouspolitiikan myötä. Tähän palettiin on kuulunut niin tehtaiden kuin muiden työpaikkojen valtauksia, uusia ruuan tuotanto- ja jakelutapoja, ilmaisia päivähoitopaikkoja ja uusia verkkovaluuttoja, joiden avulla palveluja ja tuotteita vaihdetaan. [23][24] Kreikassa ja esimerkiksi Etelä-Amerikassa yleisiä vaihtoehtoisia talouden tuotantotapoja syytetään usein tehottomuudesta. Nähdäkseni kuitenkin juuri tehokkuuden ensisijaista tavoitetta on lyötävä vyön alle. Vähempi työn määrä johtaisi kenties viimein normaalitilaan, jossa ylituotantoa ja suoraan kaatopaikoille roudattavaa tuotekuormaa ei enää tarvitsisi todistaa.

Tänä päivänä toistellaan nykyisen työelämän epävarmuutta, esimerkiksi opiskelijoiden tulevaisuuden hataruutta, vaikka toisaalta varsinaista ”vakautta” on vaikea sijoittaa etenkään 1900-luvulta lähtien juuri mihinkään ajankohtaan. Esimerkiksi talouden lamat ovat näyttäneet voimiaan aiemminkin, katkaisten hetkessä siivet monilta loistavilta tulevaisuuksilta, jättäen ne monilla iäksi taakse. Tulevaisuuden epävarmuus voi olla myös hyvä merkki: muutos yhteiskunnassa on tervettä, luonnollista ja kenties jopa hyvällä tavalla eteenpäin vievää.

Mikäli jotkut visioni haisevat radikaaleilta, muistuttaisin radikaaliuden olevan aina historiallista. Mullistavaa ja utopistista oli joskus niin orjuuden lakkauttaminen, kahdeksan tunnin työpäivä kuin naisten työntekokin. Radikaaleimpana ja myös epäuskottavimpana vaihtoehtona tulevaisuudelle pidän nykyisyyttä.

Lähteet
 1. Kokoomus: Dokumenttiarkisto https://www.kokoomus.fi/arkisto/
 2. Encyclopedia of Chicago: Haymarket and May Day http://www.encyclopedia.chicagohistory.org/pages/571.html
 3. The Oprah Winfrey Show: Donald Trump Gets Put to Work
  http://www.oprah.com/oprahshow/Donald-Trump-Gets-Put-to-Work-Video
 4. Hurri, Jan | Taloussanomat (13.4.2011): Lama-Suomikaan ei olisi selvinnyt ilman saneerausta
  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/13/lama-suomikaan-ei-olisi-selvinnyt-ilman-saneerausta/20115152/12
 5. HISTORY.com: Rosie the Riveter http://www.history.com/topics/world-war-ii/rosie-the-riveter
 6. Järvinen, Jari & Tebest, Teemo | Yle (5.10.2015): Suomi on yhä tuhansien yritystukien maa
  http://yle.fi/uutiset/suomi_on_yha_tuhansien_yritystukien_maa/8348883
 7. Pantsu, Pekka | Yle (23.11.2014): Yritystukiin lähes miljardi euroa – Viking Line kuittasi suurimmat tuet http://yle.fi/uutiset/yritystukiin_lahes_miljardi_euroa__viking_line_kuittasi_suurimmat_tuet/7644508
 8. Oster, Shai | Bloomberg (30.6.2014): Is Work Killing You? In China, Workers Die at Their Desks http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-06-29/is-work-killing-you-in-china-workers-die-at-their-desks
 9. Rhodan, Maya | Time (13.8.2015): Study Finds Pollution in China Causes 1.6 Million Deaths a Year http://time.com/3997626/china-pollution-study/
 10. WildAid China | The Guardian (29.2.2016): WildAid releases ’Hairy Nose’, a bizarre ad to combat air pollution in China — video http://www.theguardian.com/environment/video/2016/feb/29/wildaid-releases-hairy-nose-a-bizarre-ad-to-combat-air-pollution-in-china-video
 11. Hänninen, Jyri | Yle (23.2.2016): Analyysi: Työeläkeyhtiöillä kymmenien miljardien sijoitukset veroparatiiseissa http://yle.fi/uutiset/analyysi_tyoelakeyhtioilla_kymmenien_miljardien_sijoitukset_veroparatiiseissa/8674734
 12. Lehto, Anna-Maija & Sutela, hanna | Tilastokeskus: Työolojen kolme vuosikymmentä — Työolotutkimusten tuloksia 1977–2008 http://tilastokeskus.fi/tup/julkaisut/tiedostot/isbn_978-952-467-930-5.pdf
 13. Sdp.fi (maaliskuu 2015): Vaaliohjelma: Suunta Suomelle — Työtä, tasa-arvoa ja turvallisuutta http://vaalit.sdp.fi/tyo/
 14. Manning, Sanchez (24.2.2013): Britain’s colonial shame: Slave-owners given huge payouts after abolition http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-colonial-shame-slave-owners-given-huge-payouts-after-abolition-8508358.html
 15. Adams, David | European Pensions (marras–joulukuu 2011): A Greek tragedy http://www.europeanpensions.net/ep/A-Greek-tragedy.php
 16. Schor, Juliet: Pre-industrial workers had a shorter workweek than today’s. Kirjassa The Overworked American: The Unexpected Decline Of Leisure (Basic Books, 1993) http://groups.csail.mit.edu/mac/users/rauch/worktime/hours_workweek.html
 17. Kaplan, David | Journal of anthropological Research, Vol. 56, No. 3 (syksy 2000): The Darker Side of the ”Original Affluent Society” http://kk.org/mt-files/reCCearch-mt/kaplan-darker.pdf
 18. TE-palvelut (23.2.2016): Tammikuun 2016 työllisyyskatsaus: Työttömiä työnhakijoita 368 100 – pitkäaikaistyöttömyys jatkaa kasvuaan http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2016-02-23-01/index.html
 19. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (27.1.2016): Pohjois-Pohjanmaan työllisyyskatsaus 12/2015 https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/7940466/Tyollisyyskatsaus_joulukuu_2015.pdf/b269b15e-c12b-450e-a3a7-57ccaca1f85d
 20. Taloussanomat (15.2.2014): Tutkimukset: narsistit, psykopaatit ja ikävät ihmiset menestyvät työelämässä http://www.taloussanomat.fi/oma-raha/2014/02/15/tutkimukset-narsistit-psykopaatit-ja-ikavat-ihmiset-menestyvat-tyoelamassa/20142319/139
 21. Haavisto, Ilkka | EVA (2010): Työelämän kulttuurivallankumous — EVAn arvo- ja asennetutkimus 2010 http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2010/06/tyoelaman_kulttuurivallankumous.pdf
 22. Ks. viite 12.
 23. Reichetseder, Manuel (12.2.2014): Greece on the Brink – Documentary https://www.youtube.com/watch?v=LwJMFsr8tZM
 24. Mason, Paul | The Guardian (17.7.2015): The end of capitalism has begun http://www.theguardian.com/books/2015/jul/17/postcapitalism-end-of-capitalism-begun

 

Kirjoittaja on Oulussa asuva humanisti.


.Lue myös

Oikeistolaista propagandaa tieteen kaavussa

 

Tallenna

28 KOMMENTTIA

 1. Työelämän tarkoitus?
  Eikö se lyhyesti ja suoraan sanottuna ole nykyisin vain pienen eliitin taloudellisten etujen edistäminen. Tuottaa jotta kauppa käy ja joku taho rikastuu. Viis muusta.
  Työelämä näyttää olevan yhä enemmän vain pelkkä väline jolla talouseliitti lihottaa itseään. Aivan samoin kuin koko politiikkakin, joka on tuon talouseliitin alistama (ostama) palvelija. Kansa saa vain äänestää valtaan poliittisen eliitin (sipilät) joka sitten hoitaa kaiken raha- ja talouseliitin intressien vaatimalla tavalla.
  Työelämässä ja politiikassa kansalainen on siis pelkkä eliitin väline. Näin on ns. edustuksellisessa demokratiassa nykyisin.

 2. Juuri näin Hunter!!

  Työllä ei ole tarkoitus nykyään enää elää, vaan tulla ORJAKSI jota on helppo komennella, johdatella ja manipuloida!

  Tähän tähtää varsin suunnitelmallisesti myös koko koulutusjärjestelmämme jossa ei ole tilaa opettajille jotka uivat vastavirtaan.

  Lisää aivopestyjä hyödyllisiä idiootteja systeemin orjiksi.

  Hallituksemme motto on:

  Arbeit macht frei!

 3. Työstä on tullut itseistarkoitus, tuotanto keskittyy tekemään huonoja ja lyhytikäisiä tavaroita myynnin maksimointia varten. Palveluista (kuten työkkärit ja kuntoutukset ym) on tullut ”oheistöitä” pahoinvoivien työttömien ja ylirasittuneiden työläisten takia. Ei mitään järkeä!

 4. Työn tarkoitus? Luulisi olevan itsestään selvää. Nykyisin ei enää ole. Työn tarkoitus on tuottaa toimeentuloa ja hyvinvointia työntekijälle ja vähän muillekin. Nykyisin se tuottaa pahoinvointia tekijälle ja hyvinvointia muille, poisluettuna puuhastelu joka ei tuota kenellekään yhtään mitään, paitsi tyhjänpäiväisten työpaikkojen luojille. Jaa että miksi tällaistakin. Koska nykyisin tärkeään on vain työpaikka. Olette varmaan kuullut tuon julkisesti mainittavan muutamaan kertaan. Siis tärkeää on vain ”työpaikka”. Se pitää olla kaikilla ja niiden luomiseen hallitukset sitoutuvat yksi toisensa jälkeen. Ei väliä tuottavatko mitään, ei edes toimeentuloa työntekijälle. Voiko turhempaa enää keksiä. Kirjoittelin Ojapellon artikkeliin nimimerkillä MK aikaisemmin mitä ajttelin. Sitten laitoin vahingossa toisen sähköpostin ja tuli nimen viereen komea musta pläkä. Päätin vaihtaa nimimerkkiä. Ei pitkiä kommentteja, jatketaan pohdiskelua noista ”työpaikoista” seuraavassa.

 5. Esimerkkinä A-studion ”Suomi nousuun” ilta, jota katselin jokunen päivä sitten. Siellä vannottiin työpaikkojen nimeen. Kun teemme kaikki työtä pää punaisena saadaan Suomi nousuun. Mitä työtä tehtäisiin, ei mainittu. Kuutamolla oli koko porukka ”asiantuntijoineen”. Vienti vetämään oli yksi teema. No, se toisi meille vientituloja, jonkun toisen valtion valuuttaa. Valitettavasti tuotteiden valmistus on ulkoistettu Kiinaan. Ameriikka tämän aloitti jo vuosikymmeniä sitten, eurooppa seurasi perässä. Uusia tuotteita ei meillä juuri ole mitä viedä.

  Kumotaan heti väittämät, kaikki työ on tärkeää, kaikki työ luo hyvinvointia. Kaikki työ ei ole tärkeää, eikä lisää hyvinvointia. On myös vahingollista työtä, Sen määrä on ollut kasvussa. Esimerkkinä monet johtamiset. Johtajat eivät juuri enää välitä firmasta ei työntekijöistä. Vain palkka ja palkkiot ovat tärkeitä. Näyttää usein siltä, että palkitseminen on kääntäen verrannollinen firman ja työntekijöiden menstymiseen. Tämä näkyy erityisesti pörssiyhtiöissä. Näin vaativat osakkeenomistajat. Osingot ovat myös tärkeitä. Kierrossa oleva rahan määrä supistuu. Sen on huomannut jo K-kauppiaskin.

  Aino oikea johtopäätelmä A-studiossa oli, rahaa ei ole tarpeeksi. Paikalla oli Oyj Raha Ab’n, edustaja Nordeasta. Hänelle olisi pitänyt esittää kysymys, miksi rahaa ei ole. Heillä on monopoli rahaan, rahan liikkeelle laskuun. Miksi eivät paina rahaa ”markkinoille”, siis reaalitalouteen. Työ ei luo rahaa talouteen, niin kuin väitetään, vaan raha luo työtä. Sitä tässä ensin tarvitaan. Miksi eivät rahoita start-up yrityksiä, vaan ne joutuvat hakemaan rahaa mistä tahansa muualta. Miksi rahoittavat pelkästään asuntoja ja keinottelevat niillä. Asunnot eivät tuota vientituloja. Tässä aluksi, jatketaan jos jaksetaan.

  Mainitaan vielä lukuisat elinkeinoelämän edunvalvontajärjestöt, jotka ovat ottaneet elämäntehtäväkseen painaa suomalaisen työn hinta Kiinan tasolle, että saadaan ”sijoituksia”, siis rahaa, ulkomailta, mieluummin veroparasiiteista, kiitos. Onhan tuokin yksi idea, jos muuta ei keksitä. Se kyllä romahduttaa kotimaiset markkinat, ainakin tällä hintatasolla, joiden varassa monen pk-yrittäjän henki vielä jotenkuten pihisee.

 6. Globalisti-oligarkkien joukko yrittää muuttaa maailmaa yhdeksi suureksi työleiriksi joka poikii tuottoisan sadon heille ja vain heille.
  Englantia osaavalle tuota näkemystä ja aiempaa kommenttiani tukeva mielenkiintoinen Gilad Atzmonin artikkeli koskien Englannin työväenpuoluetta ja sen suhdetta maan juutalaisiin oligarkkeihin, joiden palvelukseen puolue on antautunut unohtaen itse työväen.
  On paljon todistetta siitä, että tämä oligarkkien lobbauspolitiikka on yhteen sopimaton läntisten vapauteen liittyvien ajatusten kanssa. Meidän on päätettävä haluammeko elää getossa jota nämä globalisti-oligarkit mielivaltaisesti hallitsevat vai maassa, joka välittää ja kantaa huolta kaikista, toteaa Atzmon.
  Tämä pätee myös kiistatta omaan maahamme.

  Labour Has A Jewish Problem; it is dominated by Zionist Oligarchs
  Thanks to the Jewish Lobby and Jewish donors, the Labour Party is not a free place. It is intolerant, it is oppressive, it is an occupied territory. It cares for one people only and these people are not the working class. They are, practically speaking, a bunch of Jewish oligarchs, by far the most privileged people on this planet.
  There is now plenty of evidence that Jewish Lobby politics is incompatible with Western thought and values of freedom. We must choose whether we want to live in a United Ghetto dominated by the likes of Lord Levy and Lord Sugar or whether we prefer to dwell in a United Kingdom that is free and cares for all. 
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=132480
  http://www.gilad.co.uk/writings/2016/4/29/labour-has-a-jewish-problem-it-is-dominated-by-zionist-oligarchs

  • Labour puolueen viisaiden pöytäkirjat (Gilad Atzmon) — The Protocols Of The Elders Of Labour

   Now that Jewish domination of the Labour Party has been clearly established, Jewish power is no longer a vague or mysterious concept.
   We should listen to the words of a few of the prime Elder Jewish oligarchs and learn from them about the future of the Labour party and its political role.

   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=132590

  • Jos ei jaksa lukea em. artikkelissa viitattua artikkelia talmudismista, niin tässä siitä lyhyesti:

   Juutalaisten uskonto perustuu barbaariseen, babylonialaiseen Talmudiin.
   Pari poimintoa artikkelista ”Satanic Verses Of The Jewish Talmud” (eli saatanalliset jakeet Talmudista), http://www.realjewnews.com/?p=156 :
   “The ‘goyim’ are not humans. They are beasts.” (Baba Mezia 114b) eli ei-juutalaiset eivät ole ihmisiä, he
   ovat petoja.
   “Even the best of the ‘goyim’ should all be killed.” (Soferim 15) eli jopa parhaat ei-juutalaiset pitäisi kaikki tappaa.

   Israelin pääministerin Netanyahun mukaan Talmud on oleva Israelin laki: ”Report: Netanyahu Promises Talmud Will Be Israeli Law”, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180440#.VqkyylL3j6M

   ( Suomalainen Moranen-blogisti, http://moranen.blogspot.fi/2010/01/ei-juutalaiset-juutalaisuudessa-3.html, on kääntänyt Babylonian Talmudin ei-juutalaisia koskevia opetuksia suomeksi. Lähde on Babylonian Talmudin Sonico Press –painos (1935–52))

  • ’…Suomessa eurokommunismia edistävät käytännössä kaikki valtapuolueet, mutta erityisesti tässä on kunnostautunut Kansallinen Kokoomus, joka jälleen kerran saavutti vaalivoiton vuoden 2014 eurovaaleissa.’

   Tuo toteamus linkin artikkelissa on todella totta niin kummalliselta kuin se tuntuukin. Asia on hyvin perusteltu artikkelissa.
   Mitä muuta globalismi on kuin yksinapainen, monopolistis-korporaatiofasistinen taloussysteemi, jota kohti ’länsimainen arvoyhteisö’ etenee. Eroa kommunismiin ei käytännössä juurikaan ole.
   Itävallan Steinhauser kirjoitti jo kauan sitten EU:sta huomisen Neuvostoliittona.

   Veterans today sivulla oli asiasta myös hyvä kirjoitus:
   Fascism, Communism and the Eurasian Bloc
   Russia has developed a multi-polar economic system, as opposed to a uni-polar, monopolist economic system such as what the US has become and what Communism is… Janus of the two-faced god who controls both, and then reaching the same outcome.
   There is a hair’s breadth difference between communism and corporate fascism. The marriage of capital and government where as we see today, the corporations and banks like Goldman Sachs buy their own politicians, no matter which party they stand for.
   http://www.veteranstoday.com/2016/04/29/capitalism-corporate-fascism-communism-and-the-eurasian-bloc/

   • Kokoomuksen kannattajissa on ilmeisesti vielä melkoinen joukko niitä, jotka edelleen pitävät puoluetta ’koti, uskonto ja isänmaa’-puolueena. He eivät ole tiedostaneet olevansa vain hyödyllisiä idiootteja puolueessa vallan kaapanneelle joukolle täysin selkärangattomia narsistis-psykopaattisia maanpetturi-pyrkyreitä, joille elämän tärkeimpiin asioihin kuuluu esim. päästä Brysselin lihapatojen äärelle politrukiksi – diktatuuriaan pienten askelten taktiikalla, ihmisten ihmisten huomaamatta kiristävään EU-monsteriin. Suomen etu on heille sen rinnalla merkityksetön asia.

    • Juuri näin. Kun luulisi että Kokoomus viimeisenä olisi valmis myymään maansa euro-kommunismille ja tuhoamaan sen perustuksiaan myöten niin mitä vielä. Suurimpien maanpetturi-huijareiden kannatus tuleekin sieltä.
     Aikoinaan puolue taisteli kovasti ’koti – kirkko – isänmaa’ tunnuksella ja isänmaan edun puolesta. Kansallinen henki oli rautaa mutta nyt annetaan kannatus juuri päinvastaiselle menolle, jossa nuo kaikki kolme on tyystin unohdettu.
     Aivan uskomatonta – omaa hautaa ollaan silti valmiita kaivamaan.ja kyse vielä ihmisistä joilla pitäisi olla koulutusta ja tietoa enemmän kuin ihan tavallisella maatiaisella.

 7. Totuudenetsijälle: Olen myös kiitollisuudenvelassa herra Kanille, Talousdemokratialle ja muutamille bloggareille talouden tiedoistani. Pitävät paikkansa. Ihmettelen, onko tietämys tästä taloudesta vain noin pienessä piirissä? Paikkansa pitää, että varallisuus keskittyy ja köyhyys hiipii hiljalleen ravintoketjussa ylöspäin. Kukaan ei ole turvassa ennen pitkää, ei edes ravintoketjun huipulla. Pää tulee vetävän käteen.

  Työstä mainitaan usein, kyllä tekemätöntä työtä on. Niin on, mutta unohdetaan se tärkein, palkka työstä. Työllä pitäisi tekijänkin tulla toimeen. Kukaan ei vaan työstä maksaisi enää mitään. Sijoittajan etu on tärkein. Politikoilla ja virkamiehillä on voimakas taipumus liittoutua liike-elämän kanssa kansalaisia vastaan. Nyt se näkyy selvemmin kuin koskaan.

  Hallitukset kohkaavat jo kaiken muun kimpussa paitsi perustehtäviensä, jotka sille on perustuslaissa määrätty. Pitää huolta valtiosta ja sen kansalaisista. Tarkemmin kertoo Finlex. Jos liike-elämässä tahtovat kohkata, aloittaa pitäisi veroparasiittien siivouksesta, jotka syövät pöydässämme tuomatta siihen muita eväitä kuin lisää vaatimuksia. Jos eivät veronkiertäjiä ”löydä”, tehdään niille lista. Ei siis Liisan lista, vaan päinvastainen. Jos sanovat, että eivät voi tehdä veronkierrolle mitään, ovat hakeutuneet väärään tehtävään ja on aika poistua takavasemmalle tai -oikealle, miten vaan haluavat.

  Tämän hallituksen kanssa veroparasiittien siivous ei onnistu. Ovat sitoutuneet veronkierron edistämiseen, vaikka muuta puhuvat. Onhan ministereilläkin ”sijoituksia”, joista ei tarvitse veroa maksaa. Tätä ei vaalikopeilla koskaan mainita. Vaalien periaatteen paljasti ääneen Susanna Koski, ilmeisen tyhmyyttään. Vaaleissa on vaan jotain ihmisille puhuttava, että saadaan ääniä ja päästään päättämään. Siinä se, meidän vaalit pähkinänkuoressa. Sitten joku kokeneempi politikko pisti tytölle sordiinon. Onhan vaaleja vielä tulossa jokunen.

  • Magneettimedian Arvi Pihkala:

   ”Suomea johtaa mafia

   Viime syksynä puhkesi siirtolaiskriisi, joka on johtanut muun muassa seksuaali-, väkivalta- ja omaisuusrikosten räjähdysmäiseen kasvuun. Pelkästään pääkaupunkiseudulla ulkomaalaistaustaisten raiskausepäiltyjen määrä paisui viime vuonna poliisin tiedotteen mukaan 116 %.

   Pääministeri ”Juudas” Sipilä myönsi viime syyskuussa, että pakolaiset ovat jo Suomen budjettivajetta suurempi ongelma. Tästä huolimatta Perskeoksi ristitty perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen hallitus ei ole halunnut leikata turvapaikkaturismista vaan suomalaisten hyvinvoinnista, koulutuksesta ja kansallisomaisuudesta.

   Kysymys kuuluu, miksi eliitti tekee politiikkaa, joka on verisessä ristiriidassa suomalaisten yleisen edun kanssa. Eivät kai päättäjät nyt mitään idiootteja ole? Kai he ymmärtävät, että kansanedustajien on edustettava suomalaista kansaa – ei raiskauksiin 17 kertaa suomalaisia useammin syyllistyviä elintasopakolaisia?

   Olisi naiivia ajatella, että näennäisen järjetön politiikka johtuisi siitä, että Suomea hallitsevat idiootit. Päinvastoin, politiikkahan on vain ammattimaistunut viime vuosikymmeninä. Stubbilla, Soinilla ja Sipilällä on kaikilla vuosikymmenten kokemus joko bisneksen tai politiikan parissa. Eivät he eilisen teeren poikia ole. He tietävät vallan mainiosti, että Suomen pakolaispolitiikka johtaa rikostilastojen ja julkisten menojen kärjistyessä inhimilliseen katastrofiin, jonka maksumiehiä ovat tavalliset suomalaiset yrittäjät ja veronmaksajat…”

   Hallituksen toiminnan logiikka alkaa vaikuttaa hämmästyttävän paljon selkeämmältä, kun sitä vertaa mafiaan. Mittasuhteet täytyy toki asettaa realistisesti; ”Juudas” Sipilästä ei tekemälläkään saa eurooppalaista Al Caponea. Cosa Nostran sydän on Sisiliassa, mutta Suomea alistava poliittinen mafia pitää päämajaansa Wall Streetillä, Lontoon Cityssä ja Brysselissä. Arkadianmäellä sijaitsee puolestaan pyrkyreiden kansoittama kannattajakerho, josta häikäilemättömimmät saalistajat ponnistavat lopulta maailmalle nautiskelemaan koronkiskonnan, asekaupan ja palkkamurhien kymmenyksistä…”

   Koko artikkeli: http://magneettimedia.com/suomea-johtaa-mafia/
   Suosittelen artikkelin lukemista kokonaisuudessaan – realistinen ja osuva kuvaus raa’asta suomalaisesta todellisuudesta, johon äänestäjänsä perinjuurin pettäneet poliitikot ovat meidät ajaneet.

   • Pihkala sanoo asiat suoraan ja kertoo totuuden joka meidän kaikkien tulisi tiedostaa.

    Järkyttävintä tässä oman SSS-mafiamme puuhassa on kuten Pihkala tuo esiin se, että he todella tietävät mitä tekevät. He toimivat kaikesta tietoisina. eivät suinkaan ymmärtämättömyyttään.
    Tämä pitäisi kansan tajuta. He siis rikkovat tarkoituksella kansan tahtoa tuhoten maatamme eli heitä voi hyvin perustein verrata mafiaan.

   • Pari esimerkkiä. Jyrki Katainen huuteli tässä taannoin uudesta suojatyöpaikastaan. Vertasi nationalisteja terroristeihin. Siis me suomalaiset itse asiassa olemmekin niitä terroristeja, minäkin, varmaankin, hänen mielestään. Enpä olisi uskonut. Nationalistin vikaa minussa kyllä on jonkin verran.

    Toinen on nämä räjähdysmäisesti kasvaneet pikavippifirmat. Se on varma merkki kansan köyhtymises.. köyhdyttämisestä. Imevät köyhistä ne viimeisetkin ja ovat varmaan veroparasiittejakin. Koronkiskontaa se on suomeksi ja rikoslailla kriminalisoitua puuhastelua, mutta elää ja voi hyvin valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

    • ” [Katainen] Vertasi nationalisteja terroristeihin.”
     Tämä täysin täysin selkärangaton narsisti_psykopaatti-maanpetturi laulaa sen lauluja jonka leipää – EU-diktatuurin – hän haluaa päästä syömään toisellekin virkakaudellee

   • Arvi Pihkala käyttää velkadeflaatiota ilmaisemaan talouden pysähtymistä. Herra Kani käyttää velkasaturaatiota. Velkasaturaatio lienee osuvampi kuvaus tämän talousjärjestelmän lamaan. Kun raha on velkaa liikepankeilta, talous voi kasvaa vain velkaa lisäämällä. Jos velat maksetaan pois, ei ole rahaa ei taloutta. Kun velan määrä on kasvanut niin suureksi, että sen hoito vie alenevista palkoista suurimman osan, vain ruokaan on jätettävä vähän, lainan otto pysähtyy ja talous menee lamaan. Rahan määrä ja kierto taloudessa alkaa laskea. Sitä on velkasaturaatio.

    Yleinen käsitys on vielä, että työnteettäjillä on rahanpainokone. Siis työtä tekemällä rahan määrää taloudessa voidaan lisätä. Ei ole rahanpainokonetta työnteettäjillä. Semmonen saa olla lain mukaan vain pankissa. Pankit ovat, pokeritermiä käyttääkseni, tässä taloudessa saletissa, koska perivät painamastaan rahasta korkoa. Tämä taloussysteemi on velkapyramidi joka romahtaa kansalaisten niskaan tasaisin väliajoin. Nykyisin jo kiihtyvällä tahdilla.

    Ja vielä, raha ei tässä taloudessa ohjaudu kaikkia hyödyttävällä parhaalla mahdollisella tavalla. Se ohjautuu ravintoketjun huipulle. Varallisuus keskittyy, kulutuskysyntä kohdistuu luksustuotteisiin, jotka eivät koskaan pidä maailmantaloutta pyörimässä ja talouden rattaat alkavat pyöriä taaksepäin. Kokoomuksen tavoite viedä Suomi sata vuotta taaksepäin taloudessa on helppo toteuttaa nyt.

    • ”Finansparasiterna dödar den verkliga ekonomin – det är därför västs ekonomier dör

     Alla borde lyssna på intervjun med ekonomiprofessor Michael Hudson om neoliberala finansparasitism och hur den dödar den verkliga ekonomin.Som jag skrev i mitt inlägg ser våra prostituerade politiker det som sin uppgift att skylla på de svaga för att skydda parasiten – de vet vilken hand som föder dem – det är ingen tillfällighet att Reinfeldt, Borg, Östros, Sundström, Åström osv fick jobb inom storfinansen [vastaavia esimerkkejä löytyy varmasti Suomestakin].

     Bankernas beskattning av oss alla gör att lönerna i den verkliga, producerande ekonomin måste höjas. Detta gör att Sverige [vastaavasti Suomi] får svårare att konkurrera mot t.ex Asiatiska länder. Den producerande ekonomin dör då finansparasiterna suger ut den på allt innehåll. Arbetarna får sedan ta skulden för att de inte kan konkurrera varvid politikerna kräver att lönerna sänks- vilket leder till minskade skatteinkomster (då finansparasiter inte betalar skatt) – vilket i sin tur gör att de prostituerade politikerna skyller på de svaga – samtidigt som staten och kommunerna måste ta mer påhittade ”lån” från banksystemet. Vilket gör att staten och kommunerna måste ta ut mer skatt på de som jobbar…. Och så där rullar det på i nedförsbacke i accelererande hastighet.

     Säg att staten skapade pengarna som behövs för att finansiera välfärden. Vi skulle då inte behöva betala skatt för att finansiera välfärden då vi inte längre behöver mata de finansiella parasiterna (banksystemet). Våra löner skulle då inte längre behöva stiga så mycket och vi skulle kunna konkurrera med andra länder.

     Men, som sagt, istället har vi de prostituerade politiker vi har som väljer att hjälpa parasiten att mjölka oss alla.

     Michael Hudson påpekar att ALLA klassiska ekonomer gjorde skillnad mellan att ha inkomst genom att göra något produktivt och att få sin inkomst genom improduktivt utnyttjande av de som gör något (dvs parasitism). De klassiska ekonomerna ville bort från det feodala samhället där feodalherren ”hyrde ut” jord och kunde leva på bönderna som arbetade på fälten – de såg feodalherren som den parasit han var. Dagens politiker, oavsett färg, håller på att införa samma feodala agenda under neoliberalt flagg – Hudson kallar det för neofeodalism – finansparasiterna är de nya feodalherrana som lever på att suga ut andras arbete…”

     Koko artikkeli: http://www.bakom-kulisserna.biz/news/finansparasiterna-dodar-den-verkliga-ekonomin-det-ar-darfor-vasts-ekonomier-dor/vast

 8. Vanha virsikirjoista poistettu virsi 440 on tullut uudelleen suosituksi. Sitä näkee ja kuulee nykyään paljon. Johtunee siitä, että meillä on nyt valtion johdossa niin paljon ”uskovaisia”. Sipilällekin kuulemma sitä veisattiin Jyväskylässä. Napataan sanat tähän jostakin. Tekijänoikeudet lienee jo vanhentuneet.

  ”Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, vie kansat kurjuuteen. Ken Herran oikeutta nyt täällä julistaa, ja ken vanhurskautta nyt tahtois puolustaa?

  Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan. On valhe vallan päällä ja vääryys voimassaan. Ei kuulla kurjan ääntä, ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.

  Kas köyhän leivän syövät nuo jumalattomat. He viatonta lyövät ja häntä vainoovat. He kurjaa ahdistaapi kuin käärme kiukussa. Korvansa tukkeaapi tuon raukan huudoilta.

  He armotonna vievät osuudet orpojen. He söivät lesken leivät, on Herra nähnyt sen. Hän vanhurskaasti kostaa vääryydentekijät, rankaisee ansiosta nuo viekkaat ryöstäjät.

  Vaan voitonpäivän kerran vaivaiset näkevät, vanhurskaus kun Herran lyö väärät, väkevät. Oi Herra, voimas näytä, kansaasi armahda ja hurskaan pyynnöt täytä ja päästä vaivasta.”

  • Kukahan perustaisi kuoron, joka ainakin kerran viikossa kävisi mainitsemasi virren laulamassa sekä Senaatintorin laidalla että Arkadianmäellä?

 9. Taloussanomat tänään. Työnhakijoita on 378 000 ja avoimia työpaikkoja 61 000, työvoimahallinnon piirissä n. 18 000. Mutta, vähintään vuoden kestäviä täysiaikaisia palkkatyöpaikkoja on vain 6 000 kappaletta tarjolla (vuokrahuoraus poisluettuna). Sitra on arvioinut piilotyöpaikkoja olevan noin 360 000 kappaletta. Toivottavasti julkaisevat nuo työpaikat että työttömät pääsevät niitä hakemaan.

  http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2016/05/02/18-000-avointa-tyopaikkaa-perinteisia-vain-joka-kolmas/20164676/139

 10. Tuikkaan tähän uuden näkökulman, joka voi valottaa mistä nykyisessä työmoralisoinnissa ehkä on kyse. Kyse on yksinkertaisesti himosta valtaan ja vallan konkretisoinnin muotoihin. Vallankäytön korkein aste on orjuuttaminen. Orjuutettu ihminen tekee mitä hyvänsä mitä orjuuttaja käskee (direktio-oikeus), mutta ilman korvausta. Tällöin valta toisen ihmisen yli on maksimaalinen. Orjuutuksen himo on faaraoiden ja muiden itsensä jumalaksi mieltävien ihmisten himo. Kapitalisteilla orjuutuksen himoa esiintyy vaihtelevasti. Joitakin kiinnostaa oikeasti kilpailukykyisten tuotteiden suunnittelu ja valmistus ja moni kapitalisti ymmärtää, ettei se puhtaalla orjuuttamisella onnistu. Nykyisin tavataan kokoomus-tyyppisiä pikku-kapitalisteja, jotka eivät ymmärrä liiketoiminnasta yhtään mitään. Sen sijaa vallan ja nöyryyttämisen himo on heillä suunnaton. He ovat ottaneet politiikan avukseen ja pyrkivät saamaan mm. työttömistä itselleen valtion kustantamia orjia, joita voisivat nöyryyttää. Jonkinlaisena propaganda-apuna he käyttävät kristillisyydestä peräisin olevaa työmoraalin käsitettä, vaikka he eivät ymmärrä että työmiehen palkan riisto on yksi kovimpia syntejä mihin kristitty (tai juutalainen) voi vajota.

  • Hyvä pointti tuo orjuutuksen halu tai himo oman hyödyn takia. Historia vahvistaa sitä lujasti. Ajatellaan vaikka häpeällistä orjien raahaamista Afrikasta Amerikkaan jossa jokaisella kunnon jenkillä oli oma orjansa.
   Työmiehen palkan riisto on todella suurimpia syntejä kristillisen moraalin näkökulmasta mutta juutalaisuudessa Talmudin rasistiset opit sen hyväksyvät, jopa suosivat.

   • P.s.
    Orjuutus näkyy myös niin ettei totuutta saisi paljastaa ja että estetään vaikenemalla tai torjumalla niiden yritys muuttaa tilannetta jotka eivät hyväksy orjana oloa:

    Facebook ennakkosensuroi hankalien kysymysten esittäjät
    Sananvapauttamme nakerretaan pala palalta. Se, että sitä tekee facebook, ei yllätä kun tietää, ketkä osallistuivat Bilderberg kokoukseen 2011.
    http://mvlehti.net/2016/05/03/facebook-ennakkosensuroi-hankalien-kysymysten-esittajat/

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuin lausuu päätöksessään: “Sananvapaus kattaa kaikki sellaisetkin viesit, jotka loukkaavat, häiritsevät tai järkyttävät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat suvaitsevaisuus, moniarvoisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteikuntaa.”
    Mutta
    Sen lisäksi, että hän on sosiaalisen median ikonin markkinointijohtaja, Randi Zuckerberg on myös Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin sisar. Sisarukset osallistuivat molemmat Bilderbergkokoukseen, jossa Mark Zuckerberg piti pääpuheenvuoron.

    MV-lehdestä useita rikosilmoituksia
    Tiistai 3.5.2016 klo 14.42 (päivitetty klo 14.59)
    Helsingin poliisi tutkii yhteistyössä paikallispoliisien kanssa MV-lehdestä tehtyjä rikosilmoituksia ja tiivistää syyttäjän kanssa yhteistyötä kyseisen nettisivuston tutkintaan ja sen laillisuuden arviointiin liittyen.
    Poliisi epäilee, että MV-lehti on julkaissut paljon juttuja, joiden epäillään olevan perättömiä, vääristeltyjä tai tekijänoikeusrikkomuksen täyttäviä. Koko maassa rikosilmoituksia MV-lehteen liittyen on tehty jo useita kymmeniä.
    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016050321509857_uu.shtml

    • Kannattaa lukea myös artikkeli ”Hyvää sananvapauspäivää!”, http://blogit.mvlehti.net/coudenhove/2016/05/03/hyvaa-sananvapauspaivaa/
     ”Tänään on kansainvälinen sananvapauspäivä ”Vapaassa Maailmassa”. Suomen poliisi juhlisti päivää aloittamalla rikostutkinnan MV-lehdestä…”

     Kyllähän rikollisten vallanpitäjiemme läpimätä sylikoira, valemedia jaksaa toitottaa, kuinka Suomi kuuluu sananvapauden mallimaihin (ja ”kuinka suomalaiset luottavat sanomalehtiin”!).

     • Jep, NWO-hanketta tukeva suvaitsevainen vihervasemmisto yrittää sanoa meille Suomalaisille mitä mieltä saamme olla tai ei.

      Omilla aivoilla ajattelevat Suomalaiset yritetään hiljentää!!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here