Tutkivien journalistien verkosto ICIJ antaa nyt kenelle tahansa mahdollisuuden tutkia verokeidasteluun liittyviä, Panama-papereiksi kutsuttuja tietovuotoja. Tiedostot ovat ladattavissa ICIJ:n sivuilla ”Offshore Leaks Database”.

Tiedostot ovat kiinnostavaa luettavaa myös geo- ja valtapolitiikkaa tutkiville. Panama-paperien tarjoamiin tietoihin perustuen arabimedia Alalam kertoo Saudi-Arabian kuningas Salmanin antaneen maaliskuussa 2015 peräti 80 miljoonaa dollaria tukeakseen Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun vaalikampanjaa. Rahat siirrettiin syyrialais-espanjalaisen Mohamed Eyad Kayalin kautta.

 

8 KOMMENTTIA

 1. Tämäpä mielenkiintoista. Äskenhän oli suuri kohu siitä, ettei papereita voi antaa Suomemme veroviranomaisille, koska lähdesuoja vaarantuu. Tiedottajat oli kauhuisssan muka. Mitä tämä nyt sitten on?

  • Vielä mielenkiintoisemmaksi muuttuu jos Yle tai muut isommat mediat eivät uutisoi asiasta 😉

  • Olen täysin samaa mieltä. Minkä takia aluksi vain tiettyyn materiaaliin pääsi käsiksi, ja miksi se materiaali oli Putinin lähipiiriä koskevaa, johtaen juuri näihin uutiotsikoihin? Koko tapausta on laajalti pidetty CIA:n järjestämänä propaganda.tempauksena.

   Vapaa pääsy on nyt tietysti seurausta siitä että asiasta nousi kohuja journalistit ovat tätä vaatineet. Mutta onko ”koko materiaali” kuitenkin jo valikoitua? Ihan varmasti isoilla nimillä ja valtioilla on kiinnostusta suojella itseään. Kyllä minäkin uskon, että osa papereista on (viimeistään nyt) poistettu.

 2. Ei tämä nyt sinänsä erityisen mullistavalta vaikuta, kun ilmeisesti vain murto-osa tiedoista on ladattavissa?

  BBC:n artikkelissa todetaan: ”The database will not include records of bank accounts and financial transactions, emails and other correspondence, passports and telephone numbers. The selected and limited information is being published in the public interest.” (http://www.bbc.com/news/world-latin-america-36249982)

  BBC:n jutussa sanotaan tietovuodon olleen alun perin 2,6 teratavua. Tuolla ICIJ:n download-sivulla myös puhutaan ”laajasta arkistosta”, mutta kun tiedoston lataa, se onkin vain 39 megatavun kokoinen zip-tiedosto. Purettunakin tiedostot ovat kooltaan vain 213 megatavua.

  Ja eipä tuolla tosiaan taida olla kuin nimiä ja osoitteita listattuna. No, onhan sekin jotain, mutta itseäni ainakin olisi enemmän kiinnostanut juuri nuo ”sähköpostit ja muu kirjeenvaihto”, joihin tuo Alalamin juttu kuningas Salmanista ja Netanjahustakin taitaa perustua.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here