Kansanedustajat kysyivät ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen vastasi.

 

Kuulemisen voi tiivistää muutamaan ajatukseen:
 • Suomi tarvitsee kilpailukykysopimusta, jossa tärkeimpänä ja lähes ainoana tekijänä ovat palkkojen alentaminen ja työelämässä työntekijäpuolen joustot.
 • Rahatalous on hyvällä mallilla ja rahaa on runsaasti tarjolla lähes ilmaiseksi. Yrittäjähenkeä pitää lisätä eikä maalailla tummia pilviä taivaalle niin kuin Suomessa on tapana.
 • Suomen hyvinvointi on jatkuvan vientiteollisuuteen perustuvan kasvun varassa. Venäjänkaupan ongelmia ei otettu esille.
 • Kotimaisen kysynnän kasvattamisesta ja tulojen tasaamisesta oli puhetta vain sen verran, että se ei kuulu Suomen Pankin toimenkuvaan.
 • Deflaatiota pitää pelätä, koska se siirtää ihmisten kulutusta tulevaisuuteen hintojen halpuutuksen toivossa. Inflaatiota pitää olla sopivasti: Ei liian paljon eikä liian vähän. Kenen kannalta asiaa tarkasteltiin, ei tullut esiin.
 • Suomen yrittäjäympäristö on kuitenkin mitä parhain. Koulutus on maailman huippuluokkaa. Korruptiota ei ole.

Esitystään Erkki Liikanen kevensi keskustelulla jonkun yrittäjän kanssa, joka oli todennut, että on hyvä, kun verolappu tipahtaa postista. Siitä tietää, että tulostakin on tehty.

Useampaankin kysymykseen Liikanen vastasi, että asiat ovat tutkinnassa ja niistä valmistuu selvitys kesäkuussa.

Jäämme odottamaan.

 

Kommentti

Tarkemmin Liikasen ja Suomen Pankin tilannekuvaan voi perehtyä talousvaliokunnalle tänään (24.5.2016) päivätystä julkaisusta Rahapolitiikasta ja pankkijärjestelmän tilasta.

Toimitus

 

 

29 KOMMENTTIA

 1. Kukaan ei siis kiinnittänyt huomiota ikäviin pikkuseikkoihin, kuten kriisiaikojen kultavarannon säilyttämiseen ”pankissa, josta muutkaan eivät ole omiaan pois saaneet” tai Suomen pankin nykyiseen rooliin toistella euroalueen virallista liturgiaa ”kassa-apulaisen” reaalisilla valtuuksilla.

 2. Ylläolevat Erkki Liikasen ajatukset kuvaavat täydellisesti sitä moraalittomuuta, joka kansallisvaltioiden huipulla vallitsee. Poliittiikka ja rahajärjestelmä tekee saumatonta yhteistyötä tyyliin ”lisää mammonaa rikkaille & lisää kurjuutta köyhille”.

  Vallanpitäjien toiminta voidaan kiteyttää yhteen Raamatun lauseeseen: ”Minä panen poikaset kansan johtajiksi ja annan mielivallan sitä hallita”.

  • Tämä sopinee täydentämään kommenttiasi:
   Ruotsin tilanne (unohtamatta omaamme) on todella surkea. Maa on romahtamassa ensimmäisten joukossa Euroopassa.
   COLLAPSE OF NUCLEAR FAMILY AND TRADITIONAL BELIEFS
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=133542

   Erik Larssen, syntyperäinen ruotsalainen, surkuttelee maansa tulevaisuutta:

   Sotaan liittyy yleensä aseita ja ohjuksia, mutta henkinen sisällissota, jossa mies-nainen, rikas-köyhä, paikalliset-maahanmuuttajat, vasen-oikea poliitikot taistelevat toisiaan vastaan on yhtä tuhoisaa kuin fyysinen sota.
   Ruotsi on NWO edelläkävijä ja on täysin marxilaisen valtamedian hallussa joka yrittää tuhota ydinperheen ja kaikenlaisen perinteisen kulttuurin ja uskonnon.
   Voltaire sanoi, että se ketä ette saa arvostella on se, joka hallitsee teitä. Lähes 100 vuotta kestäneen sodankäynnin tuloksena näemme kabbalauskonnon tuhoisat vaikutukset tänään.

   Ruotsia pidetään yleisesti kärkipään maana mitä perhe-elämään tulee. Mutta Ruotsi on myös maailman johtava maa avioerojen (47%), yksinhuoltajaperheiden ja nuorten masennuksen määrissä.
   Todellakin, Ruotsi on kauhea paikka lapsille näinä päivinä – tämä on todellisuutta. Tärkein syy on se, että ruotsalaiset vanhemmat eivät tunne perhearvoja eivätkä osaa kasvattaa lapsiaan hyvällä tavalla, koska heidät on aivopesty marxilaisuuteen. Tuloksena on heikko ja sairaalloinen lasten sukupolvi jolla ei ole perustietoa ihmiselämästä.
   Vuonna 2015 vain 23,8% Ruotsin lapsista syntyi naimisissa oleville vanhemmille. Hämmästyttävä 47% kaikista ruotsalaisista elää yhden hengen talouksissa. 20 vuoden aikana masennuksen määrä on kolminkertaistunut. Useimmat Ruotsin pojat ovat epäsosiaalisia, riippuvaisia tietokonepeleistä eivätkä ole oppineet itsekurin alkeita. Lisäksi useimmat Ruotsin vanhemmat ostavat kaikille rokotejärjestelmän tekemällä lapsista vielä heikompia. Ruotsi on saanut enemmän maahanmuuttajia kuin mikään muu läntinen maa (henkeä kohden) mikä tekee ruotsalaisista lapsista vielä enemmän menetettyjä. — Näin siis Erik Larssen

   Aika paljolti meillä mennään samaa polkua naapurimaan kanssa. Mitähän Liikasella olisi tähän sanottavana? Ehkäpä ettei asia kuulu Suomen Pankille.

   • Vai on Ruotsin massamedia marxilaisten hallussa? Jep, niin varmaan.

    Kuule, ei kaikki suvaitsevaisuus ole marxilaista vaikka vasemmistolaiset yleensä suvaitsevaisempia onkin. Vasemmisto on paljon muutakin kuin marxilainen liike. Tiedän hyvin mistä New Left radikaali vastakulttuuriliike on kotoisin, ja kyllä: rauhanliike, rotusorron vastustaminen, feminismi, rock-musiikki, luonnonsuojelu, hippiliike jne. ovat vastalause konservatiiviselle patriarkaaliselle kristinusko valkoinen mies -yhteiskunnalle joka oli Euroopassa ja Yhdysvalloissa hallitseva 50-, 60, ja vielä 70-luvuilla. Ja vastakulttuuri on kotosin yliopistojen (vasemmistolaisten) opiskelijoiden ja köyhien mustien nuorten joukosta. Se ei ole kotoisin rikkaiden valkoisten perheiden nuorten joukosta jotka enimmäkseen ovat konservatiiveja.

    ”Ruotsi on NWO edelläkävijä ja on täysin marxilaisen valtamedian hallussa…”

    Tuo on HUONO salaliittoteoria, tiedän kyllä että mm. Alex Jones äärioikeistolaisena kommunistivihaajana mielellään mustamaalaa kommunisteilla NWO-liikettä. Mutta NWO-liike muka samalla asialla kuin ”kulttuuri-marxistit”? Nehän ovat toisiansa VASTUSTAVIA voimia. Ajatteleppa nyt, kuinka maailmanhallintaa ajavat (UKUSA-imperiumia ja Euroopan Unionia hallitsevat) pitävät rauhanliikkeestä ja sotia vastustavasta rock-musiikista, ja mitä suurkapitalistit pitävät luonnonsuojelusta ja vasemmistolaisuudesta. Eivät pidä pätkääkään!

    Ei varmaan ollut Bob Dylan ja Vienamin sotaa vastustava liike mieluinen Yhdysvaltain vallanpitäjille, eikä Martin Luther King Jr tai Malcolm X myöskään!

    Sen vuoksihan CIA, Pentagon ja konservatiivisen oikeiston rahoittamat järjestöt juuri värväävät aktivisteja ja soluttavat rauhanjärjestöjä, musiikkia, rotusyrjintää vastustavia liikkeitä, ammattiliittoja, vasemmistopuolueita ja mediaa, jotta ne pääsisivät tuon heille muuten kiusallisen vastarinnan herraksi! Ja ääritapauksissa salamurhaavat niiden johtajia.

    Miksi äärikeistolaiset kristityt ”patriootit” kuten Alex Jones vihaavat hippejä, feministejä, sosialisteja, pasifisteja ja sukupolitasa-arvoa kannattavia? Koska he ovat konservatiiveja ja kannattavat yhteiskuntaa joka ei salli radikalismia. Radikalismi on konservativismin vastakohta, ja se uhkaa yhteiskunnan vallanpitäjien asemaa.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Radikalismi

    https://en.wikipedia.org/wiki/New_Left

    • Olen itse pohtinut paljon tuota samaa eli miksi kristityillä on omituinen suhde sekä vallanpitäjiin että heitä vastustaviin radikaaleihin. Kristityt (joihin kai itsekin lukeudun) haistavat ’marxismin’ sekä nykymaailman rahavetoisissa valtakeskittymissä että toisaalta yliopistojen kampuksilla ja niissä radikaaleissä piireissä, joihin kirjoituksessasi viittasit. Näennäisestihän nämä ovat valtarakenteiden ääripäissä, mutta yhtä kaikki, epäkristilliset toiminta- ja ajattelutavat jylläävät molemmissa vahvasti. Kristittyä tympivät kaikki sellaiset ihmiset, jotka eivät suhtautumisensa ja tekojensa perusteella usko itseään (tai laajennettuna ’ihmistä’) korkeampaan moraaliseen auktoriteettiin eli Jumalaan. Rahan ylivalta tai liialliset vapaudet tapamoraalin suhteen eivät siis kristittyä tai muitakaan jumaluskoisia miellytä, vaikka nämä ilmiöt eivät maailmassa toisiaan kohtaisikaan.

     Konservatismin ja vallan suhde on nykyisin muuttunut jo niin paljon etteivät ainakaan vanhan ajan hipit tai muut radikaalit tunnu ymmärtävän ketä tässä oikein pitäisi vastustaa. Ennen kun vastustit konservatismia, niin vastustit automaattisesti tukahduttavaa valtarakennetta, mutta katsokaapa nykypäivän vallanpitäjiä: ovatko he muka konservatiiveja?

     • ”…miksi kristityillä on omituinen suhde sekä vallanpitäjiin että heitä vastustaviin radikaaleihin” … ”Rahan ylivalta tai liialliset vapaudet tapamoraalin suhteen eivät siis kristittyä tai muitakaan jumaluskoisia miellytä…”

      Varsinkin kun kristityt itse oli aikanaan radikaaleja. Mutta valta-asemaan päässyt uskontokin on konservatiivinen, eli se haluaa säilyttää nykyisen järjestelmän, mikä yleensä tarkoittaa myös nykyisten vallanpitäjien tukemista. Radikaalit liikkeet kuten rock-musiikki, sosialismi ja ateismi, luonnontieteet ja luonnonsuojelu, kulttuurien/uskontojen tasa-arvo ja feminismi järkyttävät kristinuskon ja auktoriteettien asemaa, joten niitä vastustaan.

      Niin, aikaisemmin kirjoitin toisella sivuilla jesuiitoista, jotka Etelä-Amerikassa ovat tukeneet alkuperäiskansoja ja yleensä sosialistisia liikkeitä. Jesuiittoja on melko suoraan sanottu jopa kommunisteksi. Jeesushan Raamatun mukaan on köyhän ja sorretun puolella, joten siinä mielessä he ovat tehneet tuolla esimerkkinsä mukaan.

      Kuten sanoit, kristinuskossakin on wanha perinne syyttää vallanpitäjiä ahneudesta ja irstaudesta, ja tuomita heidät. Taannoin moiset syytökset tarpeen tullen tukivat kirkon ja Paavin omaa valtaa: hyödyllinen työkalu päästä eroon tai rankaista hankalia vallanpitäjiä. Temppelit ja kirkot ovat hyötyneet siitä että voivat osoittaa sormella ja vaatia katumusta (ja lahjoituksia ja perintöjä): se on valtaa!

      Varmaan syvästi uskova fundamentalisti-kristitty pitää Las Vegasia porttojen pesänä ja uskoo rikkaiden joutuvan Helvettiin. Ja saattaa äänestää paikallista pastoria kunnanvaltuusoon tai jopa Kongressiin. Mutta jokainen amerikkalainen presidenttiehdokaskin on (julkisuudessa) niin kristitty, ettei hurskaampaa löydä! Poliittinen johto on naimisissa valta-asemaa pitävän uskonnon kanssa. ”Jumala” mainitaan useammin amerikkalaisen presidentin puheessa kuin iranilaisen. Kun suomalainen maallistunut ihminen kuuntelee tuollaista puhetta, se kuulostaa suoraansanoen kummalta.

      Rikkaus ei kuitenkaan taida olla enää niin suuri synti kun se oli Jeesuksen aikaan. Se ei ole enää muodissa synniksi.

    • Tuo oli ruotsalaisen Erik Larssenin näkemys omasta maastaan.
     Radikalismia on kahta lajia: hajottavaa ja rakentavaa. Nykyisin länsimaissa jyllää enemmän tämä hajottava laji. Hajottamalla ei kuitenkaan mitään hyvää synny vaan taannutaan alemmas.
     Ruotsin tilanne ei liene hyvä vaikken siellä itse asukaan. Maa näyttäisi olevan menossa kohti perikatoa. Niiltä osin Larssen lienee oikeassa ja hänen huolensa on helppo ymmärtää.

     • Aikaisemmin ’vanhan vasemmiston’ radikaalisuus tarkoitti porvarillisten ja riistävien asenteiden alasajoa ja yritystä muuttaa yhteiskunta tasa.arvoisemmaksi.
      Nyksyinen ’uusi vasemmisto’ sensijaan työskentelee globalistien piikkiin ja on sen alistama eli se edistää radikaalisuudellaan heikompien tuhoa kun erot rikkaiden ja köyhien välillä kasvavat.
      Toisin sanoen se on kaapattu globalistien työjuhdaksi ilman että se itse tätä tiedostaa.

     • Kritik, sofern sie am Neoliberalismus erfolgt, beschränkt sich in der Regel ausschließlich auf die ökonomische Komponente des global dominanten Ordnungssystems. Doch dieser Blick greift zu kurz. Genau so wichtig sei es, die kulturelle Verankerung des neoliberalen Gesellschaftsmodells zu verstehen. Vor allem die Verschmelzung von klassischem Kapitalismus und Vertretern der „Neuen Linken“ führte zu einer aggressiven Dominanz des Westens und zu einer Vernachlässigung der Sozialen Frage.
      https://deutsch.rt.com/meinung/38381-rt-deutsch-spezial-logik-neuen/

 3. Kertokaa mikä on vialla kun yritän kirjoittaa vähänkään pidempää kommenttia niin osa kommentista häviää eikä kommentin alla olevaa ”lähetä kommentti” kohtaa näy enää ollenkaan Perkele!!

  Johtuuko kenties mozillasta?

  Muutaman kerran olen onnistunut kopioimaan viestini ja lähettänyt sen IE:llä tänne.

  • Kun olet kirjoittamasi tekstin alimmalla rivillä ja hiiren kursori eli kohdistin viimeisen rivisi lopussa, niin painaltele näppäimistön vasemmassa laidassa olevaa tabulaattori-näppäintä, jonka tunnistat kahdesta nuolesta, toinen osoittaa vasemmalle ja toinen oikealle.

  • Tulee taas mieleen politiikkaa läheltä seuranneen James Hirvisaaren sanat vallanpitäjistämme: roskajoukkoa ja ammattivalehtelijoita. Tämä on mielestäni kylläkin erittäin lievästi sanottu.

 4. Liikanen: Suomen hyvinvointi on jatkuvan vientiteollisuuteen perustuvan kasvun varassa. Venäjänkaupan ongelmia ei otettu esille.

  Liikanen ei tainnut mainita mitään siitä, että kuka niitä vientiteollisuuden tuotteita ostaa jos kaikki maat parantavat kilpailukykyään leikkaamalla ostovoimaa? Ei varmaan. Olisit muuten maininnut asiasta.

  Liikanen: Kotimaisen kysynnän kasvattamisesta ja tulojen tasaamisesta oli puhetta vain sen verran, että se ei kuulu Suomen Pankin toimenkuvaan.

  Ei Suomen Pankki siihen pystyisikään koska Suomella ei ole omaa valuuttaa. Liikanen ei tainnut ottaa tätä puolta esiin? Ei varmaan. Olisit muuten maininnut asiasta.

  Liikanen: Deflaatiota pitää pelätä, koska se siirtää ihmisten kulutusta tulevaisuuteen hintojen halpuutuksen toivossa. Inflaatiota pitää olla sopivasti: Ei liian paljon eikä liian vähän.

  Liikanen ei tainnut ottaa esiin sitä, että ostovoiman leikkaaminen on yksi tekijä joka synnyttää deflaatiota? Ei varmaan. Olisit muuten maininnut Liikasen ymmärtäneen yhteyden.

 5. Aluksi herra Kanin mielipide:

  http://ebolakani.blogspot.fi/2014/02/taman-viikon-facepalm-palkinnon.html

  Samaa mieltä. Liikanen oli yksi suuren suomalaisen laman tekijöistä 90-luvulla. Valtiovarainministeri sinipunahallituksessa alkaen -87. Pääsi karkuun kun nuoli oikeat saappaat. Puhuu kuin ymmärtäisi jotain maailmanpidosta. Jättää jälkeensä savuavia raunioita. Veronmaksajille kymmenien miljardien arvoinen mies. Sosiaaalidemokraaatti, joka piireihin päästyään tiesi heti minne pitää kumartaa ja näytti persettä äänestäjilleen pärjätäkseen itse.

  • Minä myöskin ihmettelen näitä herrahissiin päässeitä demareita, unohtavat äänestäjät ja kenen asialla ovat.

   Liikasen lisäksi Lipponen, Tuomioja, Jaakonsaari, Urpilainen jne. Osa näistä menee jo oikealta ohi Kokoomuksesta . Onko sosialidemokratia kuolemassa Suomesta?

   • Liikanen todella on vain yksi huijari muiden joukossa. Lähes kaikki puolueet toimivat samoin: suuret puheet ja sitten kansaa pettämään.
    Kansanvaltaa ei ole eikä kansanäänestyksiä.
    IPU on ainoa joka lupaa niitä ja se sanoo suoraan: perusremontti eli irti EU:sta, oma raha ja pankki.
    Mutta eihän sellaista kansa halua … on helpompaa vain ruikuttaa ja syyttää näitä ’liikasia’ joille ääni annetaan. http://ipu.fi

 6. Kertokaa mikä on vialla kun yritän kirjoittaa vähänkään pidempää kommenttia niin osa kommentista häviää eikä kommentin alla olevaa ”lähetä kommentti” kohtaa näy enää ollenkaan!

  Johtuuko kenties mozillasta?

  Muutaman kerran olen onnistunut kopioimaan viestini ja lähettänyt sen IE:llä tänne.

  Olenko ainut jolla tämä ongelma??

  • Sinuna kysyisin Toimitukselta.
   Tämän sivun vas. alakulmassa on kohta Tietoja Toimituksesta. Sinne vain viesti.

  • Jos käytät Ghosteryä Firefoxissa, se voipi olla syypää myös – tai oikeastaan sivun inhottavat skriptit ovat syypää ja Ghostery yrittää vain suojella sinua. Meikäläistä kiusaa että vastaus-laatikko, sekä sen alla olevat sähköposti, nimi ja kotisivu -laatikot eivät aina tule lainkaan näkyville, että pystyisi kirjoittamaan.

   Yksinkertainen on kaunista ja toimivaa, Web-sivuilla.

 7. Kiitos Pertti!

  Itsekin jotain tälläista epäillyt.

  Täytyis kenties vaihtaa selainta täällä kommentoidessa.

  • Lataa Chrome, ei ongelmia, paitsi että google ja muut tietävät kaiken. Tietää ne muutenkin.

  • Kun olet kirjoittamasi tekstin alimmalla rivillä ja hiiren kursori eli kohdistin viimeisen rivisi lopussa, niin painele näppäimistön vasemmassa laidassa olevaa tabulaattori-näppäintä, jonka tunnistat kahdesta nuolesta, toinen osoittaa vasemmalle ja toinen oikealle.

 8. Kiitos, heti auttoi!!

  Cromea olen kokeillut mutta en tykännyt!

  Käytin aikaisemmin Operaa ja pidin siitä hitosti mutta menivät päivittämään/muuttamaan uuden Oopperan aivan pilalle joten siitäkin piti luopua.

  Yritin myös jossain vaiheessa ladata erästä harvinaista selainta joka olisi salannut nettiliikenteeni täysin( IP ja Google tiedonkeräys vapaa selain) mutta en onnistunut lataamaan sitä. Ilmeisesti kyseisen selaimen lataus oli estetty palvelimelta tai jotain muuta kautta.

 9. Olen käyttänyt Chromea ja ollut tyytyväinen. On nopea, ehkä nopein windows alustalla, linuxilla vieläkin nopeampi, ei pop-uppeja, varoittaa epämääräisistä sivuista, välilehtiä saa muistiin kätevästi oikean yläkulman tähdestä, incognito tilassa poistaa selaushistorian ja evästeet kun selaimen sulkee, ynnä muuta. Ei tietenkään salaa liikennettä. Chrome pohjainen Iron löytyy vielä, mutta en ole kokeillut. En ole viitsinyt salata. VPN yhteyksiä löytyy virusohjelmistojen tarjoajilta joilla voi salata IP-osoitteen ja jokunen ilmainen. Ilmaisten toimivuudesta en myöskään tiedä. Tuskin mikään sähköisessä viestinnässä on enää salaista.

  .http://www.srware.net/en/software_srware_iron.php
  http://www.vpnbest10.com/

 10. Tavis.Hyvin ilmaistu,mikään ei pysy salassa.Muutamissa USAn osavaltioissa on @Mega/koneet@,mihin ”HE” voivat tallentaa jokaisen näppäilyn,jokaisesta koneesta kaikkialla tässä matoisessa maapallossa,jos niin haluavat.Ne koneet tuottavat paljon kuumuutta,ja tarvitsevat jatkuvaa viilennystä.Se herättää kiinnostavan kysymyksen? Voiko tulla aika jonka perusteella PC-koneen käyttäjän ilmaisuja voidaan tuoda ”oikeuteen”poliittisessa tuomio-istuimessa heidän yhteiskuntansa,”puolesta taikka vastaan? Kiinnostavia ajatuksia mahdollisuuksista tulevaisuudessa.Jonkinlainen varovaisuus saattaa olla terveellistä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here