Kun elinkeinoministeri Olli Rehn 25.5.2016 ilmoitti Talvivaaran kaivoksen hallitun alasajon aloittamisesta, monet poliitikot yrittivät syyttää päätöksestä oikeuslaitosta, joka oli keskeyttänyt lupaavat rahoitusneuvottelut toiminaan jatkamisesta.

Loppuvuodesta 2014 Vaasan hallinto-oikeus kiristi ympäristölupia Talvivaaran Sotkamon tehtaalla, minä seurauksena yritys ajautui konkurssiin. Siitä lähtien on etsitty yritykselle yksityisiä sijoittajia, mikä kuitenkaan ei ole ollut helppoa, koska kyseessä on ollut riskisijoitus.

Syy tähän on ollut ennen kaikkea nikkelin alhainen hinta. Vaikka Maailmanpankin ennuste nikkelin hinnaksi vuodelle 2020 on ollut 16 000 dollaria tonnilta, on nykyinen hinta 8 300 dollaria.

Valtio ei voi periaatteessa ottaa kannettavakseen kannattamatonta yritystoimintaa. Ympäristöongelmien takia veronmaksajien maksettavaksi jää joka tapauksessa noin puoli miljardia.

Talvivaaran sulkeminen olisi kova isku myös Kainuun työllisyydelle. Terraframen hallituksen puheenjohtajan mukaan kaivos työllistää suoraan noin 600 ihmistä. Välilliset työllisyysvaikutukset Alihankkijat mukaan lukien Terrafame arvioi työllistävänsä noin 2 300 kainuulaista.  Kaivoksen sulkemisen seurauksena syntyisi noin 1000 työtöntä. Toiminnan jatkaminen pelkästä työllisyysnäkökulmasta tulisi kalliiksi. Tällä hetkellä valtion maksamat työvoimakustannukset ovat 26 000 euroa työntekijää kohden kuukaudessa.

Puoli vuotta armoa

Nyt tehdyn päätöksen mukaan Terrafamella on aikaa runsas puoli vuotta saada toiminta kannattavaksi. Tätä varten sille on myönnetty 144 miljoonaa euroa valtion lisätalousarviossa. Viime kesänä käynnistettyä louhintaa ei ole tarkoitus keskeyttää heti, vaan alasajo aloitetaan vasta syksyllä. Kaiken kaikkiaan jälkien korjaamiseen saattaa mennä jopa 5–7 vuotta.

Pörssiyhtiö Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perän mukaan toimintaa voidaan jatkaa. Päätös toiminnan lopettamisesta voitaisiin tehdä joskus syksyllä, jos asiat eivät siihen mennessä valkene.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) oli aluksi sitä mieltä, että Vaasan hallinto-oikeuden päätös oli syy lupaavasti alkaneiden päätösten katkeamiseen. Myöhemmin hän on kuitenkin kiistänyt tämän.

Sosialidemokraattien Antti Rinne haluaisi lisää rahaa ulkopuolisen selvityksen tekemiseen Talvivaaran tilasta ja alasajosta.

Vihreiden Ville Niinistö ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki eivät usko laitoksen kannattavuuteen missään olosuhteissa. Paavo Arhinmäen mielestä ”Talvivaara on ollut kankkulan kaivo, johon on kaadettu rahaa lähinnä markkinapuheiden ja katteettoman uskon varassa.” Hän vaatii lisää rahaa käytettäväksi Kainuun työllisyyden hoitoon tulevassa lisätalousarviossa.

Stop Talvivaara -liikkeen aktivisti Hannu Hyvönen ei usko, että Terrafamen alasajopäätös merkitsisi kaivoksen lopettamista, vaan sillä yritetään huijata lisää rahaa kaivoksen toiminnan jatkamiseen. ”Tämä on talvivaaralainen tyypillinen vedätys”, hän sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä lähtee kuitenkin ensisijaisesti siitä, että kaivos suljetaan, koska rahoitusta ei ole saatu järjestymään.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia uskoo edelleen kaivostoiminnan jatkumiseen. Antamassaan haastattelussa Ylelle hän sanoo: ”On ymmärrettävää, että omistaja pohtii myös hallittua alasajoa. Me kuitenkin jatkamme ylösajoa aivan niin kuin tähänkin asti. Otamme vain sitten ympäristövaikutusten arviointimenettelyissä huomioon myös tarkemmin tämän alasajovaihtoehdon.”

 

Kaija Olin-Arvola on runoilija ja toimittaja

 

Lähteet

Yle (25.5.2016): Sipilä arvioi Talvivaaran kohtaloa: ”Ympäristövahinkojen ja maineen kannalta huono asia” http://yle.fi/uutiset/sipilaarvioi_talvivaaran_kohtaloa_ymparistovahinkojen_ja_maineen_kannalta_huono_asia/8906968

Yle (25.5.2016): Terrafamen Lauri Ratian optimismi ei horju: ”Jatkamme ylösajoa, rahoitusneuvottelut jatkuvat” http://yle.fi/uutiset/terrafamen_lauri_ratian_optimismi_ei_horju_jatkamme_ylosajoa_rahoitusneuvottelut_jatkuvat/8907155

Yle (25.5.2016): Rinne haluaa vielä selvityksen Terrafamesta, Niinistö ja Arhinmäki kannattavat alasajoa http://yle.fi/uutiset/rinne_haluaa_viela_selvityksen_terrafamesta_niinisto_ja_arhinmaki_kannattavat_alasajoa/8906872

Yle (25.5.2016): Pekka Perä Talvivaaran jatkoajasta: ”Realistinen ja fiksu ratkaisu” http://yle.fi/uutiset/pekka_pera_talvivaaran_jatkoajasta_realistinen_ja_fiksu_ratkaisu/8907869

Yle (25.5.2016): Hallitus valmistautuu ajamaan alas Talvivaaran kaivoksen – Terrafamelle esitetään 144 miljoonan euron lisäpääomaa http://yle.fi/uutiset/hallitus_valmistautuu_ajamaan_alas_talvivaaran_kaivoksen__terrafamelle_esitetaan_144_miljoonan_euron_lisapaaomaa/8906662

Yle (25.5.2016): Analyysi: Talvivaaran kaivos sai seitsemän kuukautta armonaikaa http://yle.fi/uutiset/analyysi_talvivaaran_kaivos_sai_seitseman_kuukautta_armonaikaa/8906053?

 

 

10 KOMMENTTIA

 1. Koneen Herliineillä on itämeri säätiö, joka tukee itämeren rantaalueiden jätevesien puhdistus hankkeita. On ilmeistä,että myöskin talvivaaran jätevedet ovat varsin piakkoin puhdistettavissa, jolloin myös jätepäästöt saadaan mahdollisesti hallintaan ja jopa osaksi materiaalikiertoa.. Asia erikseen on nikkelin hinnan tuleva kehitys. Norlisk nickel on yrityksenä alan eräs johtavista maailmassa,sen omistaja on meikäläisesti hauskan sukunimen omaava Deripaska, maassamme Norlisk nikkelillä on hallusaan Harjavallan sulattamo,joten ei tarvitse olla mikään salaliittoteoreetikko, oivaltaakseen yhteyden Hanhikiven hankeen ja talvivaaran tulevan kohtalon välillä.

 2. Vedätys mikä vedätys. Tiedetään varmasti, että kukaan eikä mikään ”yksityinen” laita tuohon kaivokseen enää senttiäkään. Se pyörii veronmaksajien rahoilla tai sitten ei. Kun politikoilla ei ole kanttia pistää lappua luukulle, kuulostaa paremmalta sanoa, että nyt annetaan rahaa sulkemisen meinaamisen aikomiseen. Tienaahan siellä muutama kaveri oikein mukavasti, Peräkin 300 tonnia vuodessa. Ei väliä mistä rahaa tulee kunhan tulee. Eurolla tuo kaivos ostettiin ja nyt siitä ei saa euroakaan.

  Tällaisia nuo politikkojen luomat ”työpaikat” ovat. Koko homma on mennyt perä edellä alusta saakka. Tulisi yli puolet halvemmaksi maksaa porukka kotiin, eikä tulisi ympäristövahinkoja. Kiinni vaan ja odottelemaan jos joskus nikkelin tuottaminen on kannattavaa. Ihaillaan siihen saakka maisemia. Säilyyhän ”työpaikat” alasajossakin muutaman vuoden. Vedenpuhdistuslaitoskin pitäisi veronmaksajien rakentaa. Eikös sekin pitänyt olla jo ennen kaivoksen ylösajoa. Epäilen vielä, että alasajon kustannuksia yliarvioidaan tietystä syystä, vaikka on aina helpompaa saada kaikki maksamaan enemmän kuin vähemmän.

 3. J H Hämäläisen postaus Vastavalkean Tilannehuoneessa?
  “Nyt kun Talvivaaran sulkemisella spekuloidaan, niin tuon tässä esille visioni, josta ei ole julkisuudessa juurikaan puhuttu. Arvelen nimittäin, että kaivoksen alullepanoon liittyy enemmän uraani kuin nikkeli.
  Perä kenties sai Pekkarisen uskomaan, että Suomi voisi olla uraanin suhteen omavarainen. Tämä tapahtui ehkä jo 2003, jolloin Perä osti Talvivaaran kaivosoikeudet kahdella eurolla Outokumpu Oy:ltä. Samana vuonna Pekkarisesta tuli kauppa- ja teollisuusministeri. Myös “yellow cacken” hintakehitys oli vahvasti nousujohteinen (ennen vuoden 2008 finanssikriisiä). Tuolloin vielä oletettiin, että Olkiluoto kolmonen valmistuisi vuonna 2009.
  Omavaraisuudesta löytyy maininta myös Talvivaaran presentaatiossa 9.2.2010.“Vuosittainen tuotantomäärä on noin 350 tonnia. Määrä on riittävä tekemään Suomesta uraanin suhteen lähes omavaraisen”.”
  https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/565769413632990/

  • Hmmm… mielenkiintoista.

   Kysymys siis kuuluu kuka on vedättänyt/vedättää ja ketä? Onko Talvivaaran tuotanto ajettu TAHALLISESTI alas ja ihmisille tarjoillaan jälleen kerran pelkkiä valheita. Kaikkihan sen tietää, että 2008 finanssikriisi oli kokonaisuudessa hoax. Ihmisille sepitettiin satuja taivaan pilvistä tipahtavasta ”talousromahduksesta”, jonka avulla kansallisvaltiot velkaannutettiin ja siirrettiin varallisuutta pankkimafian taskuun. Energian tuotantoa, josta talous ja ihmiset ovat riippuvaisia, tietoisesti manipuloidaan. Ruoan tuotantoa, josta ihmiset ovat riippuvaisia, tietoisesti manipuloidaan. Luojan kiitos Suomi on tuhansien järvien maa… ihmisiä kuolee ympäri maailmaa veden ja ruoan puutteeseen.

   Pankkimafian vasallit ovat pitäneet itsensä kiireisinä kierrellessään ympäri maailmaa ja tahti sen kun vain kiihtyy. He kuiskuttelevat nukkehallituksien korviin kansallisomaisuuksiin ja omavaraisuuteen liittyen: ulkoista tai laita lappu luukulle.

   Kansallisvaltioiden veden, ruoan ja energian OMAVARAISUUS on maailmanvaltaa tavoittelevalle pankkimafian pahin painajainen!

   • Väitetään NWO-pääarkkitehdin ja juutalaisen sotarikollisen H.Kissingerin sanoneet v. 1973 seuraavaa:

    ”Joka hallitsee ruokaa, hallitsee ihmisiä; joka hallitsee energiaa, hallitsee mantereita ja kuka hallitsee rahaa, hallitsee koko maailmaa”

    Tämä korkeimman ja kovimman tason rikollinen NIIN SANOTTU eliitti on jo n. sadan vuoden ajan estänyt lukuisien ns. ’free energy’-keksintöjen yleiseen tietoon tulon, massavalmistuksen ja -markkinoinnin. Seuraavassa on selostettu näitä vuosikymmenien kuluessa tehtyjä keksintöjä:
    “Practical Guide to Free-Energy Devices”, http://www.free-energy-info.co.uk/PJKbook.pdf
    Näiden keksintöjen avulla pystytään tuottamaan saasteetonta ja lähes ilmaista energiaa. Niiden käyttöönotto mm. pudottaisi pohjan pois suurelta ilmastohuijaukselta.

    Koko maailman ruuantuotannon hallintaan tähtäävää pyrkimystä edustaa puhtaimmillaan ennen kaikkea Monsanto, ”The Most Evil Company In The World”.
    Seuraavssa artikkelissa ollaan ehkä ylioptimistisia tämä firman alasmenon suhteen:
    ”Monsanto, The Most Evil Company In The World, Just Got Another Nail In Their Coffin”, http://www.activistpost.com/2015/10/monsanto-the-most-evil-company-in-the-world-just-got-another-nail-in-their-coffin.html
    Tällä hetkellä saksalainen Bayer suunnittelee ostavansa Monsanton. Seuraavassa – valitettavasti vain saksankielellä – voi osallistua tätä kauppaa vastustavaan vetoomukseen: https://www.campact.de/monsanto/appell/teilnehmen/

    Seuraava artikkeli antaa hyvää maailman rahanhallintaan liittyvää lisävalaitusta:

    ”The Hidden History of the Incredibly Evil [Rotschild] Khazarian Mafia (Updated)

    The curtain is now being pulled back to fully expose the Khazarian Mafia and its evil plan to infiltrate, tyrannize the whole world and eradicate all Abrahamic Religions and allow only their Babylonian Talmudism also known as Luciferianism, Satanism or ancient Baal worship.
    Note: The history of the Khazarians, specifically the Khazarian Mafia (KM), the World’s largest Organized Crime Syndicate that the Khazarian oligarchy morphed into by their deployment of Babylonian Money-Magick, has been nearly completely excised from the history books…”,
    http://www.veteranstoday.com/2015/03/08/the-hidden-history-of-the-incredibly-evil-khazarian-mafia/

    Mainittakoon sivumennen mitä Netanyahu on luvannut: ”Report: Netanyahu Promises Talmud Will Be Israeli Law”,
    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180440

     • Kaikki ihmiskunnan hyvinvointia edistävät keksinnöt, kuten lähes ilmainen ydinenergia, on Rotschild sionisteille kauhistus.

      Tänään taas verenpaine pompsahti pilviin, kun huomasi Obaman vierailevan Hiroshimassa 70 vuotta ”atomipommin” pudottamisen jälkeen. Ihan oikeesti.. kuka näihin satuihin uskoo. Japaniin pudotetut atomipommit ovat sionisti-natsi-jesuiittien suoltamaa paskaa – suuri valhe – jota ylläpidetään kansojen pelotteeksi. Jokainen, joka vaivautuu katsomaan dokumentteja pommituksen jälkeisestä tilasta, hoksaa kyllä sen, että ns. atomipommit = raskas pommitus, eikä mitään muuta. Amerikkalaiset uutistenlukijat itsekin uskoivat tuolloin, että ”atomipommit” olivat Japanin antautumista vauhdittavaa propagandaa.

      Tarkkailkaa tämän päivän Hiroshimaa, tuota upeaa korkean teknologian kaupunkia, se saattaa saada leuat loksahtamaan. Uskotko tosiaankin, että kyseinen kaupunki on JÄLLEENrakennettu sinne, missä on massiivinen määrä radioaktiivista säteilyä? Uskokoon ken tahtoo, minä en usko.

      Kaikki muka nevadan autiomaassa suoritetut atomipommi-testit ovat huonosti tuotettua Hollywood viihdettä, samaa valheisiin perustuvaa viihdettä, jota NASAn tiedemiehet näkymättömine sateliitteineen ja avaruusasemineen edustavat. Ihmiskunta lukee valheisiin perustuvia koulukirjoja ja uskoo hatusta tempaistujen asioiden todenperäisyyteen ilman todisteita.

      Elämme rikollisten rakentamassa ja ylläpitämässä petoksessa, joten kyseenalaistan kaiken virallisen tiedon, eli myös sen tiedon, joka liittyy ydinenergiaan ja ydinasevarusteluun.

     • ”Uskotko tosiaankin, että kyseinen kaupunki on JÄLLEENrakennettu sinne, missä on massiivinen määrä radioaktiivista säteilyä? Uskokoon ken tahtoo, minä en usko.”

      Hiroshiman atomipommi sisälsi 64 kilogrammaa uraania. Viikon kuluttua 90 % pommin sisältämistä radioaktiivisista hiukkasista oli hävinnyt. Vuoden kuluttua säteily oli vähentynyt niin paljon, että jälleenrakentaminen saattoi alkaa.

  • Tervemenoa vaan, saatellaan asemalle. Omanedun tavoittelijat eivät kuulu hallitukseen eikä eduskuntaan. Hyväveli(sisko)verkostojen suojatyöpaikat pitäisi saada myös pikkuhiljaa loppumaan. Esimerkkinä Hetemäki Hartikainen, jolle näyttäisi tulevan lähtö tullin johdosta. Hetemäki on jo järkkäämässä hänelle ”erityistehtäviä” ennen kuin fudut ehtivät tulla. Perusteena, hänellä on pitkä kokemus ”erityistehtävistä”. Niin aina. Paskanjauhantaa täynnä koko virkamieskoneisto.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here