Maaliskuussa Hondurasissa kotiinsa ammutun, suomalaisrahoitteista Aqua Zarca-padon rakentamista lenca-intiaanien alueelle vastustaneen ympäristöaktivisti Berta Cáceresin nimi oli  tappolistalla. Tappolistat jaettiin Yhdysvaltain kouluttamien Hondurasin armeijan ja poliisin erikoisjoukoille, kertoo brittilehti The Guardian.

Tappolista, joka sisälsi tusinoittain nimiä, osoitteita, puhelinnumeroita ja valokuvia tapettavien tunnistamista varten jaettiin kahdelle Hondurasin armeijan erikoisyksikölle yhdessä tappo-määräyksen kanssa, kertoi maasta paennut kersantti Rodrigo Cruz (nimi muutettu) The Guardianille. The Guardian sanoo varmistaneensa Cruzin olevan juuri se, joka hän kertoo olevansa.

”Jos palaan kotiin, he tappavat minut”, sanoi Cruz. Cruzin mukaan kymmenen hänen entisiä kollegojaan erikoisjoukoista on kadoksissa. Heidän pelätään kuolleen.

Ennen kuolemaansa Berta Cáceres ehti raportoida 33 kampanjaan kytkettyä tappouhkausta, ja kertoi kansainvälisille ihmisoikeusvaltuutetuille olevansa tappolistalla.

Cruz sanoo nähneensä myös Cáceresin nimen tappolistalla, joka jaettiin sotilaspoliisin alaisuuteen kuuluville turvallisuusjoukoille (Fusina). Fusinan kouluttajina on toiminut Yhdysvaltain merivoimien ja keskusrikospoliisi FBI:n edustajia. Yhdysvallat myös tukee taloudellisesti Hondurasin poliisin ja armeijan toimintaa. Samoin Cruz kertoo nähneensä sotilastukikohdan lähellä Bonito Orientalissa kidutuskammion, joka tuoreesta verestä päätellen oli hiljattain ollut käytössä.

Cruzin kertoman mukaan toinen tappolista annettiin Fusinalle ja toinen hänen Xatruch-ryhmälleen. Ryhmää johtanut luutnantti näytti useita papereita käsittäneen listan joukoilleen ja sanoi ettei ollut halukas tappamaan listalla olevia henkilöitä, koska nämä olivat tavallisia, kunnollisia ihmisiä jotka taistelivat yhteisönsä puolesta, mutta että käskyt tulivat esikunnasta ja että häntä painostettiin ylempää komentoportaasta. Muutamaa päivää myöhemmin luutnantti poistui tukikohdasta eikä häntä ole nähty sen jälkeen, Cruz kertoo.

Cruz kertoo myös, ettei se ollut ensimmäinen kerta kun hän näki vastaavia listoja. Muutamaa viikkoa aiemmin hän oli nähnyt samanlaisia tappolistoja toimiessaan Xatruchin komentajan autonkuljettajana, kun paperit putosivat komentajan taskusta.

”Ne olivat kädessäni vain 20-30 sekuntia mutta tunnistin muutamia kasvoja Bajo Aquán alueen [vastarinta-]johtajiksi.”

Bajo Aquán alueella on ollut väkivaltaisia yhteenottoja palmuplantaasien omistajien ja paikallisten pienviljelijöiden välillä. Yli sata ihmistä on tapettu, pääasiassa talonpoikaisaktivisteja; useat heistä ovat kohdanneet matkansa pään valtion tai yksityisten turvallisuusjoukkojen käsissä.

Kommentti

Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Kuolemanpartioita on käytetty laajalti eri maissa. Poliittisessa ja virastollisessa koodikielessä puhutaan kapinan tai sissisodan vastaisesta toiminnasta (counterinsurgency), vastatiedustelusta (counterintelligence), vakauttamisesta sekä rauhoittamisesta; kuulustelusta kun tarkoitetaan kiduttamista ja  neutralisoinnista kun tarkoitetaan tappamista.

Monissa maissa – esimerkiksi Kolumbia, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Honduras –  armeijan, poliisin ja puolisotilaallisten joukkojen kuolemanpartiot ovat toimineet yhteistyössä Yhdysvaltain ja huumekauppaorganisaatioiden kanssa.

Miksi Suomi, joka määrittelee itsensä läntiseksi arvoyhteisöksi, puuhaa yhteistyötä siviilejä murhaavien tahojen kanssa? Olisiko syytä rehellisesti tunnustaa, että läntisessä arvoyhteisössä kaikki arvotetaan taloudellisena arvona?

 

Lähde

The Guardian (21.6.2016): Berta Cáceres’s name was on Honduran military hitlist, says former soldier https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/berta-caceres-name-honduran-military-hitlist-former-soldier

5 KOMMENTTIA

 1. Kiitos Riikka jälleen vahvasti dokumentoidusta raportista.

  Näin maailman ainoa supervalta USA siis kohtelee ominta geopoliittista reviiriään eli Etelä-Amerikkaa. Eiköhän tässä menossa jää Venäjä lähireviiriensä kohteluineen kauaksi kakkoseksi.

  Ja aseet edellähän USA laajentaa edelleen geopoliittista reviiriään. Viimeksi siis vahvimmin Ukrainassa, jossa Maidanin tappamiset suoritetiin nykytietämyksen mukaan yhteistyössä paikallisten uusnatsien kanssa USA:n Kiovan lähetystön ohjeistuksen mukaisesti. EU ja piskuisen Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) myötämielisenä kumppaninaan.

  Olisiko aika pistää stoppi tällaiselle toiminnalle? USA:n suorittamaan itsehoitoon en oikein usko; muun maailman tehtävänä on saattaa USA järjelliseen ulkopolitiikan kauteen. Onneksi nähdynlainen myötäjuoksijuus maailmalla on vähenemässä. Sitähän osoittaa jo alkanut EU:n hajoamisprosessikin.

 2. Muun maailman tämän hetken tärkein tehtävä on kiistatta USA/Israel-kuolemanpartioiden asettaminen vastuuseen verisistä ja saatanallisista hirmuteoistaan, joita tapahtuu joka puolella maailmaa.
  Pitää muistaa että USA toimii sionistien NWO-käsikirjoituksen mukaan jota maan omat uusliberaalit vapaamuurari-neokonnat innolla tukevat Britannian neokonnia unohtamatta. Ei siis tule liikaa syyllistää USAn kansaa kuten ei myöskään juutalaisia, jotka joutuvat elämään sionistien ikeen alla.
  USA:ta kontrolloi pieni mutta vahva sionistinen eliitti eikä valtaan ole ainakaan toistaiseksi ollut asiaa ellei toimi sionismin maailmanvalloitus-oppien mukaan.
  Loppuottelu maailman kohtalosta on meneillään (sionismi vastaan muu maailma) ja täytyy vain toivoa että muun maailman joukkue vihdoinkin heräisi ja alkaisi panostaa tähän finaaliin tosissaan.
  Who Controls America?
  Who Controls the White House?
  https://thezog.wordpress.com/who-controls-the-white-house/
  Of the eleven(11) current and former senior advisors of President Barack Obama, nine(9) are Jews, partial Jews, or have Jewish spouses. This is a numerical representation of 82%. Jews are approximately 2% of the U.S. population.* Therefore Jews are over-represented among the current and former senior advisors of President Barack Obama by a factor of 41 times(4,100 percent). —- lisää linkistä alla
  https://thezog.wordpress.com

  Tämän globaalin terrorin malli löytyy Israelin, tuon rauhanomaiseen yhteiseloon kykenemättömän ja alati muita alistamaan pyrkivän sionistivaltion, harjoittamasta omasta terrorismista palestiinalaisia ja naapurikansoja kohtaan suur-Israelia luotaessa.
  Alla koskettava video 10v palest. tytöstä joka liikkuu videokameran kanssa ja tallentaa materiaali maailman nähtäväksi toivoen saavansa maailman kiinnittämään huomion sionistien jatkuvaan terroriin maataan kohtaan.

  Kinderreporterin: Eine 10-Jährige berichtet mit ihrer Videokamera aus Palästina
  „Als ein Freund von mir getötet wurde, begann ich zu berichten.“ Janna Jihad spricht mit RT über ihre Arbeit an den Frontlinien des Konfliktes zwischen Israel und Palästina. Das Mädchen begleitet Demonstrationen und Proteste. Ihre Videos und Berichte verbreiten sich viral über Soziale Medien.
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/39182-kinderreporter-10-jahrige-berichtet-aus/

 3. Vanha konsti on myös teloittaa viimeiseksi teloittajat. Ei jää jutunkertojia. Sama taitaa päteä tähän taloussotaankin, vaikka vähemmän verisesti.

 4. Todella hyvä ja totuudenmukainen artikkeli – kiitos – juuri tälläistä informaatiota Suomessa tarvitaan!

 5. Pidän Yhdyavaltain hallintoa tällähetkellä senverran heikkona, että tuskin sillä on vastuu tapahtumista.
  Pentagon jaCIA eivät todennäköisesti kerro maan johdolle mitään operaatioistaan, eli ovat autonomisia toimijoita, tarvittaisiin erittäin voimakastahtoinen olio presiidentiksi, jotta nuo toimiat menettäisivät valtansa.

  Kannataa muutrn lukea CIAsta tehty historiikki, siinä tuon organisaation todellinen voima on hyvin esitelty.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here