Venezuelan Caracasista käsin toimiva Latinalaisen Amerikan maiden yhteinen media TeleSUR kertoo oikeuslääketieteellisten asiantuntijoiden jatkavan joukkohautojen esiin ottamista Meksikon Tetelcingossa, Cuautlassa. Tähän mennessä on löytynyt 150 ruumista.

Haudan epäillään olevan Meksikon syyttäjänviraston henkilökunnan käsialaa.

Meksikolainen päivälehti La Jornada kertoo paikalla olleen kadonneiden ihmisten perheiden jäseniä siinä toivossa, että ns. pakotetun katoamisen uhrien joukkohauta paljastaisi, ovatko heidän kadonneet omaisensa murhattujen joukossa. Identifioimiseen tullaan käyttämään mm. dna-testejä.

Yli kaksikymmentätuhatta henkilöä on kadoksissa Meksikossa. Sen jälkeen kun Yhdysvaltain tukema Institutionaaliseen vallankumouspuolueeseen (PRI) kuuluva Enrique Peña Nieto nousi presidentiksi vaalipetoskohun ja korruptiosyytteiden saattelemana vuonna 2012, ainakin kymmenentuhatta henkilöä on joutunut pakotetun katoamisen uhriksi.

Institutionaalinen vallankumouspuolue hallitsi Meksikoa yhtäjaksoisesti vallankumouksesta 1929 aina vuoteen 2000 ja nousi uudestaan valtaan vuonna 2012. Sosialistisen internationaalin täysjäsenyydestään huolimatta Institutionaalinen vallankumouspuolue on nykyään ideologisesti lähempänä poliittista keskustaa kuin varsinaista sosialidemokratiaa.

Meksiko on allekirjoittanut kansainvälisen sopimuksen jolla pyritään poistamaan valtioiden ja niiden alaisten ministeriöiden, virastojen, tiedustelupalvelujen ja armeijan työkalupakista siviilien terrorisoimiseen käytetty pakotettu katoaminen.

Viimeisin suuren luokan veriteko Meksikossa on ollut liittovaltion raskaasti aseistetun poliisin ja aseistamattomien ala-asteen opettajien välinen yhteenotto Nochixtlánin kaupungissa.

Meksikon yliopiston professori John M. Ackermann kommentoi torontolaisessa The Star -päivälehdessä olevan mahdotonta enää katsoa toiseen suuntaan. Tähän asti Meksikon hallitus on mediaa manipuloimalla onnistunut muuttamaan kertomusta siten, että syy ja vastuu väkivallasta ja ihmisoikeusrikoksista on siirretty paikallisille viranomaisille sekä järjestäytyneelle rikollisuudelle, mutta 19. kesäkuuta tämä kerrontamalli särkyi tosiasioiden painon alla, kirjoittaa Ackermann.

Kiitos paikalla olleiden tiedetään ensin siviilivaatteissa esiintyneiden hallituksen joukkojen sytyttäneen linja-autoja ja autoja tuleen luodakseen vaikutelman kaaoksesta oikeuttaakseen automaattikivääreillä aseistautuneiden poliisien puuttumisen peliin. Tällainen toiminta on lisääntynyt huomattavasti sen jälkeen kun Peña Nieton hallitus aloitti vuonna 2012, Ackermann kertoo.

Nochixtlánin jälkeen opettajat kautta maan ovat nousseet vastarintaan, ja opiskelijat ovat lähteneet kaduille. Lääkärit osallistuvat solidaarisuusmielenilmauksiin. Argentiinan, Espanjan, Ranskan, Ison-Britannian, Kanadan ja Yhdysvaltain kansainväliset solidaarisuusliikkeet ovat liittyneet mukaan protesteihin.

Vain Yhdysvaltain ja Kanadan diplomaattipiirit vaikenevat, toteaa Ackermann.

Lähde

TeleSUR (24.5.2016): Mexico Exhuming 150 Bodies from Tetelcingo Mass Grave http://www.telesurtv.net/english/news/Mexicos-Tetelcingo-Mass-Grave-Sees-150-Bodies-Slowly-Unearthed-20160524-0026.html

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here