Lesbia Yaneth Urquía Urquía, suomalaisrahoitteista Aqua Zarca -patohanketta vastustavan, alkuperäisväestöä edustavan COPINH-järjestön jäsen on murhattu Hondurasissa. Järjestön perustaja Berta Cacerés murhattiin maaliskuussa ampumalla kotiinsa.

Urquía siepattiin tuntemattomien henkilöiden toimesta ja surmattiin veitseniskulla. Hänen ruumiinsa jätettiin La Pazin länsiosassa sijaitsevan Marcalan kunnallisen kaatopaikan lähelle, josta se löytyi keskiviikkona.

Urquía toimi aktiivisesti vastustaen vesivoimaa tuottavaa Aurora-patoa, jota on rakennettu Lenca-intiaanien mailla sijaitsevalle El Jilqueron luonnonsuojelualueelle. Patoprojekti aloitettiin 2010. Paikallishallinto on kuitenkin pitänyt operaatiota jäissä, koska patoyhtiö ei ole maksanut verojaan. Lenca-yhteisöt joiden maille patoa rakennetaan ovat ilman sähköä, ja heille on tullut ongelmia veden saannissa patoprojektin takia. Patorakennusalueen maita on aidattu sulkemaan lencoilta pääsy joelle, ja yhteisiä kaivoja on tuhoutunut rakennustyömaan takia. Alajuoksulla sijaitsevat yhteisöt eivät voi käyttää rakentamisen takia saastunutta vettä.

Patoprojektiin osallistuu kahviplantaasiomistajasuvun perustama Inversiones Aurora S.A. de C.V.; suvun jäsen Gladis Aurora on kansalliskongressin ja hallituksessa istuvan kansallispuolueen varapuheenjohtaja. Yrityksen johtaja ja omistaja on Arnold Castro, Auroran aviopuoliso.

Hondurasin hallitus kiistää Urquían olleen COPINH:in jäsen.

Aktivisteihin kohdistuvat väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet vuoden 2009 jälkeen jolloin Hondurasin keskusta-vasemmistolainen hallitus syöstiin vallankaappauksessa vallasta Yhdysvaltain tuella. Murhien määrä Hondurasissa on nykyään maailman korkeimpia.

Yhdysvaltain kouluttamille ja taloudellisesti tukemille Hondurasin armeijan ja poliisien erikoisjoukkojen osastoille tiedetään jaetun murhattavaksi suunniteltujen aktivistien nimiä, kuvia ja osoitteita sisältäviä tappolistoja.

Lähteet

COPINH, facebook -sivut: COMUNICADO SOBRE EL ASESINATO DE LA COMPAÑERA LESBIA YANETH URQUÍA URQUÍA. https://www.facebook.com/copinh.intibuca/posts/1726967694243669

TeleSUR (7.7.2016): Copinh responsabiliza al Gobierno por muerte de Lesbia Urquía Urquía http://www.telesurtv.net/news/Copinh-responsabiliza-al-Gobierno-hondureno-por-muerte-de-lider-indigena-20160707-0019.html

LaPrensa (7.7.2016): Atic investigará muerte de ambientalista Lesbia Urquía http://www.laprensa.hn/honduras/977720-410/atic-manda-equipo-a-investigar-muerte-de-lesbia-urqu%C3%ADa-integrante-del-copinh

Environmental Justice Atlas: Proyecto Hidroeléctrico La Aurora, Honduras https://ejatlas.org/conflict/proyecto-hidroelectrico-la-aurora-honduras

Carbon Market Watch.org (Marraskuu 2013): Local realities of CDM projects : A compilation of case studies – November 2013 http://carbonmarketwatch.org/wp-content/uploads/2015/02/CDM-Cases-Studies.pdf

PBI Honduras (kesäkuu 2016): Honduras. Economic, Social and Cultural Rights. Briefing on the situation of human rights defenders https://pbideutschland.de/sites/pbideutschland.de/files/16_Examen__ESCR_Honduras.pdf

Honduras Tierra Libre.com (9.5.2016): Honduras: Violenta represión policial contra indígenas frente a Casa Presidencial // Reprimen a miembros del Copinh por exigir justicia // People arrested and wounded at COPINH protest, violently broken up in front of Presidential Palace  http://www.hondurastierralibre.com/2016/05/honduras-violenta-represion-policial.html

Criterio.hn (7.7.2016): Copinh responsabiliza al gobierno y a Gladys Aurora López de la muerte de Lesbia Yaneth Urquía http://criterio.hn/copinh-responsabiliza-al-gobierno-gladys-aurora-lopez-la-muerte-lesbia-yaneth-urquia/

Vastavalkea (29.6.2016): Hondurasin kuolemanpartioiden tappolistoilla tusinoittain aktivisteja http://vastavalkea.fi/tag/honduras/

2 KOMMENTTIA

  1. Yle propagoi sinunkin avuttomuutesi puolesta:
    9.7. 2016 ”Ammuskeluja on ollut eri puolilla maata lukuunottamatta muutamia osavaltioita, joissa aserajoituslait ovat tiukempia.”
    TOTUUS: Massa-ampumiset ja -murhat ovat pääsääntöisesti tapahtuneet ”aseista riisutuilla alueilla” ja vieläpä tiukemman kontrollin osavaltioissa.
    -Kuoleman partiot koostuvat kuolemaa pelkäävistä yksilöistä, joten universaali aseista riisunta ”YBER-mulkkujen” johdolla, on pitkällä tähtäimellä etujeni mukaista. Nimimerkki: Lammas ja kansalainen.

    • Lammaslauma varsinkin hampaattomana on helppo alistaa superkovaankin diktatuuriin niin Atlanttin takana kuin Euroopassakin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here