Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat tänään ensimmäisen kerran sitten turkkilaishävittäjän ammuttua alas venäläishävittäjän Syyrian ja Turkin rajalla viime marraskuussa. Tiedotustilaisuudessa käyty keskustelu painottui pääasiassa maiden välisen talousyhteistyön palauttamiseen kriisiä edeltäneeseen tilaan. Luultavasti vaikein keskustelun aihe eli Syyrian tilanne oli suunniteltu käytäväksi vasta tiedotustilaisuuden jälkeen. Syyrian liittyen Putin kuitenkin totesi, että terrorismin vastainen taistelu on jatkossakin osa Turkin ja Venäjän välistä yhteistyötä.

Presidentit kertoivat, että maiden välisten energiahankkeiden läpivientiä ja kehittämistä jatketaan tulevaisuudessa. Yksin hankkeista on Akkuyn ydinvoimalan rakentaminen, josta maiden valtiojohto pääsi sopimukseen jo vuonna 2010. Toinen on niin sanottu Turkish Stream -kaasuputki, jonka Venäjä suunnitteli South Stream -putken korvaajaksi. Turkish Streamin on tarkoitus kuljettaa maakaasua Venäjältä Mustanmeren alitse Turkin markkinoille ja Eurooppaan. Vuonna 2014 Venäjä päätti luopua Euroopan markkinoille suunnatusta South Stream -hankkeesta, koska Euroopan unioni teki lainsäädännöllään sen toteuttamisen käytännössä mahdottomaksi.

Presidentti Putin totesi, että Turkin ja Venäjän välisten reittilentojen käyttöönottoa nopeutetaan, jotta turistit pääsevät jälleen matkustamaan maiden välillä. Turkki oli ennen maiden välistä kriisiä suosittu venäläismatkailijoiden kohde. Hän sanoi myös, että venäläismatkailijoiden turvallisuus Turkissa pitää pystyä takaamaan.

Presidentti Erdogan puolestaan toivoi, että maiden keskinäinen kauppa kasvaisi tulevaisuudessa kaikkiaan 100 miljardiin dollariin.

Heinäkuun puolivälin vallankaappausyrityksestä puhuttaessa Erdogan jatkoi Yhdysvalloissa maanpaossa asuvan Fethullah Gülenin ja hänen seuraajien syyttämistä. Turkin presidentti kiitti Putinia hänen heti vallankaappauksen jälkeen tekemästään puhelinsoitosta, jonka sanoi olleen ”henkisesti tärkeä”. Huomionarvoista tiedotustilaisuudessa oli se, että Erdogan kutsui Putinia useasti ”hyväksi ystäväksi” (dear friend).

Tiedotustilaisuuden päätteeksi presidentti Putin totesi, että Turkin ja Venäjän suhteet tullaan palauttamaan kriisiä edeltäneelle ajalle palvelemaan molempien maiden intressejä.

Lähde:

RT:n suora lähetys tiedotustilaisuudesta https://www.rt.com/on-air/

4 KOMMENTTIA

  • CIA HAR DRABBATS AV ÄNNU EN KATASTROF – TURKIET SLANK UR GREPPET.

   Alla möten och kontakter mellan USA:s representanter och den turkiska regeringen – har slutat på samma sätt. Den turkiska ståndpunkten är solklar.
   Vi sköter våra egna affärer – punkt slut.
   Erdogan är vred – ”vet ni inte er plats” – ”det turkiska folket vet vilka som höll i trådarna för kuppförsöket” mm. CIA börjar förstå att dörren är stängd.
   Hela CIA:s politik var att förhindra ett utvidgat samarbete mellan EU och Ryssland.
   Redan igår såg det mörkt ut för USA:s planer.
   Idag har dörren slagit igen. USA:s politik i Mellanöstern har havererat fullständigt.
   Både Israel och Saudiarabien har insett verkligheten.
   Några amerikanska politiker drömmer vidare, men världsläget har förändrats en gång för alla.
   Den i särklass viktigaste uppgörelsen kommer att bli projektet ”Turkish Stream” – den ryska ”sydgasledningen” in i Turkiet. Detta projekt gör Turkiet till ett transitland för tillförseln av naturgas till södra Europa.

   Eine russische Journalistin fragte, welches Pipeline-Projekt für Russland am wichtigsten sei: ”South Stream” oder ”Turkish Stream”. — Kumpi kaasuputki on tärkeämpi? Putin: Turkin putki. Siinä se … Etelä Eurooppa ei tarvitse enää Lähi-idän kaasua … siinä se ja uusi kaasu tulee Turkin kautta.
   https://deutsch.rt.com/international/39900-tauwetter-zwischen-turkei-und-russland/

   • CIA:n rooli vallankaappauksessa saa vahvistusta:
    Turkkilaisissa ja kreikkalaisissa sanomalehdissä julkaistu valokuva on saattanut Yhdysvaltain Turkin suurlähetystön vaikeuksiin. Valokuvan väitetään osoittavan, että Yhdysvaltojen suurlähettiläs John R. Bass tapasi Turkin vallankaappauseverstin vain päivää ennen mullistusta. USA kiistää tapaamisen.
    Valokuva on koettu uudeksi todisteeksi Yhdysvaltojen osallistumisesta Turkin vallankaappausyritykseen.
    http://mvlehti.net/2016/08/10/skandaalikuva-usan-suurlahettilaasta-turkin-kaappauseverstin-kanssa/
    Yhteistyö Venäjän kanssa sujunee tästäkin syystä nyt hyvin.

   • ’…Vi sköter våra egna affärer – punkt slut.’
    Vennäjällä myös sama linja … me hoidamme omat asiamme, piste ja loppu … pysykää poissa !
    Me sen sijaan olemme tilanteessa jossa Bryssel eli NWO-mafia hoitaa meidän asiamme kepun, persujen ym. pyytämänä … piste ja loppu !

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here