Kreikkalaisvarustamot vahvistavat Kreikan asemaa maailman suurimpana merenkulkumaana samaan aikaan, kun Kreikan valtio hakee talouteensa EU:n tukea.

Kreikkalaisomisteiset varustamot ovat lamavuosina 2013–2015 pystyneet kasvattamaan osuuttaan maailman kauppalaivastosta 16%:sta 18%:iin, joka tarkoittaa vetoisuudeltaan yhteensä 333 miljoonaa tonnia (DWT) ja arvoltaan 91 miljardia dollaria. Vuonna 2015 Kreikan laivasto kasvoi 7% ja oli yhteensä 5 226 laivaa. Nämä ovat yksitoistamiljoonaiselta kansalta, jonka oma meriliikenne on alle 1 prosentti maailman merikuljetuksista, huikeita saavutuksia. Samaan aikaan joutuu EU lisälainoittamaan Kreikan valtiota, jotta se pystyisi maksamaan edes vanhojen lainojensa korkoja.

Megaluokan paradoksi johtuu osaltaan siitä, että varustamot – noin sata huippuvarakasta perhettä – ovat kehittäneet liiketoiminnassaan veroparatiisien käytön ja veronkierron suoranaiseksi taiteeksi. 18 %:n osuus maailman meriliikenteestä tuottaa varustamoille huikean, arviolta 250 miljardin euron liikevaihdon, mutta siitä ei heru Kreikan valtiolle juurikaan verotuloja. Varustamot ovat rekisteröineet ulkomaanliikenteen aluksensa mukavuuslippumaihin, joihin ne maksavat nimellisen rekisteröintimaksun ja rekisterin vähäiset hallintokulut. Vain kotimaanliikenteen alukset on rekisteröity Kreikkaan, mutta varustamot ovat pystyneet neuvottelemaan niillekin lähes mukavuuslipputason verotuksen.

Varustamojen osakkaat voivat työskennellä veroparatiisimaissa sijaitsevissa rahtauskonttoreissa, ainakin osa-aikaisesti tai nimellisesti, ja välttyä näin maksamasta henkilökohtaisia tuloveroja Kreikkaan.

Sama tilanne koskee laivojen miehistöä. Pääosa heistä on palkattu alikehittyneistä maista ja palkkatasolla, joka on alle puolet kreikkalaisten merimiesten palkoista. Mikäli he maksavat palkkaveroa, se ohjautuu merimiesten kotimaahan. Kyse ei silti ole vähäisestä veromäärästä, sillä noin viidessä tuhannessa Kreikan ulkomaanliikenteen laivassa palvelee noin 60 000 ulkomaalaista merimiestä.

Kreikkalaiset pitävät veronkiertoa arvostettuna kauppamiestaitona ja hölmöjen oikeutettuna huiputtamisena. Varustamoperheetkään eivät varsinaisesti riko voimassa olevia lakeja verojensa minimoinnissa. Ottaen huomioon Kreikan valtion kriittisen taloustilanteen, tulisi hallituksen kuitenkin suhtautua tiukemmin veroparatiisien käyttöön, kuten useat EU:n jäsenmaat parhaillaan tekevät. Lisäksi hallitus voisi velvoittaa varustamoja palkkaamaan laivoihinsa kohtuullisen määrän kreikkalaisia merimiehiä vastineeksi elinkeinon saamista eduista. Tämä toisi kaivattuja verotuloja ja helpottaisi Kreikan suurta nuorisotyöttömyyttä.

Lähteet

Clarksons Research (27.5.2016): Greek Shipping – Still Number One! https://clarksonsresearch.wordpress.com/2016/05/27/greek-shipping-still-number-one/

MarineLink (10.5.2016): Can Shipping Help Greece Ride out the Storm? http://www.marinelink.com/news/shipping-greece-help409964.aspx

 

Jaakko Varimaa on raumalainen merikapteeni. Tämä kirjoitus julkaistiin alun perin Uudenkaupungin Sanomissa 2.8.2016 otsikolla ”Varustamot ja veronkierto”.

10 KOMMENTTIA

 1. Tutkija: Näissä ammateissa on eniten psykopaatteja
  Tunnettu brittipsykologi selvitti myös, missä ammateissa psykopaatteja on vähiten.

  Jäin ihmettelemään mihin olivat poliitikot tuosta tutkimuksesta unohtuneet ? … Vai oliko niin että heitä ei saanut tutkia ?
  ’Psykopatiaan liittyviä luonteenpiisteitä ovat muun muassa itseluottamus, tunteettomuus, manipulatiivisuus, pelottomuus, hurmaavuus, rauhallisuus paineessa ja minäkeskeisyys.’
  Eivätkö nämä sovi erinomaisesti myös poliitikkoihin … kyllä ne sopivat.
  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkija-naissa-ammateissa-on-eniten-psykopaatteja/qFdSv6yL?ref=iltalehti:930b&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal

 2. Hyvä artikkeli. Antaa paljon taustatietoa miksi Kreikkaa täytyy EMU-maiden tukea ”yhteisvastuullisesti”.

  • Kataisen mukaanhan oli Suomeltakin ”vastuullista” osalistua tähän tukitoimintaan – kasvattaen vastaavalla summalla jo muutenkin kriittisen korkeaksi paisunutta KOROLLISTA ulkomaanvelkaamme.
   Itselleni uutta tietoa tämä artikkeli tarjosi siinä, että Kataisen, Urpilaisen & Co:n toimesta suomalaiset veronmaksajat pantiin välillisesti pelastamaan myös kreikkalaisten veroparatiisi-miljardöörien kreikkalaisilta pimittämiä rahoja – paitsi konkurssikypsäksi tietämäänsä kreikkaa rahoittaneiden ulkomaisten pankkigangsterien keinotteluvoittoja. Aika poika tämä nykyinen komissaari(n viralla palkittu) Katainen!

   Artikkeli ansaitsisi tulla laajemmankin lukijapiirin saataville, jotta ihmiset pystyisivät paremmin näkemään mihin nämä ’oma etu ylimpänä’-vallanpitäjämme työllä ansaitsemiamme rahoja sirottelevat.

 3. Nyt tarkkana verotuksen kanssa Suomessa. Soopaa tulee tuutin täydeltä. ”Kaikkien vero alenee 0,5%”, sanoi Orpo.

  Ei alene, vaan siirtyy välillisiin veroihin, joita peritään hiukan alennuksia enemmän. Korotuksetkin samoihin välillisiin veroihin kuin jo viisikymmentävuotta on tehty. Verotus kiristyy, ostovoima laskee. Ei uutta. Silti puhellaan niin kuin olisi keksitty jotain.

  ”Koska kaikkein pienituloisimmat eivät maksa veroa, heille suunnataan noin 30 miljoonan euron maksujen alennus. Se malli millä tämä tehdään, vielä jatkovalmistellaan, hän lisäsi”.

  No, paskaa ei voi paremmin puhua. Ilmeisesti alennus 0,5% on tulossa valtion tuloveroon, jota pienituloiset eivät maksa. Heitä on 60% tulonsaajista, tili noin 25 000 euroa per vuosi. Kyllä he veroja maksavat ja paljon, välillisiä veroja, joiden osuus saattaa nousta neljään-viiteenkymmeneen prosenttiin tuloista, kulutuksesta riippuen. Niillä katetaan jo yli puolet budjetista. Lisäksi kunnallisverot. Pienituloisia tulonsaajia on noin kolme miljoonaa. 30 miljoonaan alennus heille, jota jatkovalmistellaan vielä joskus, tekee kymmene euroa per nuppi. Voiko pilkkua enää paremmin hässiä.

  Leikkauspuolella on taas prosessikaaviosta unohtunut maatalous- ja yritystuet.

  • Tuo on tyypillistä eliitin lempipuuhaa: kansan huijausta ja oman vallan varmistamista. Mutta pikku hiljaa alamme ymmärtää että nämä ’orpot’ ovat tyhmempiä kuin me kun luulevat että tuo toimii.
   Kaiken takana tietenkin on rahan ja koronkiskonnan tyrannia jota nämä ’orpot’ palvelevat.

   Rahan ja koronkiskonnan tyrannia
   Harva meistä voi sanoa suhtautuvansa rahaan täysin välinpitämättömästi. Valtaosalle ihmisistä raha on kohtalonkysymys. Rahanvallan edustajille mikään ei ole niin tärkeää kuin se, että tavallinen kansa ei jatkossakaan ymmärrä joutuneensa finanssieliitin uhreiksi. Rahanvallan edustajat eivät edes halua rivikansalaisten tietävän, keitä he ovat.
   Rahaan liittyvät väärinkäsitykset johtuvat nimenomaan siitä, että finanssieliitti pyrkii tietoisesti pitämään suuret massat tietämättöminä. Rahan voima perustuu siihen, etteivät rahan uhrit ymmärrä tulleensa ryöstetyiksi.
   Eliitti vaurastuu ja kasvattaa valtaansa jatkuvasti vain siksi, että kansa on tietämätöntä eikä nouse vastarintaan. Valehtelevat toimittajat ja pankeille uskolliset professorit tekevät uupumatta työtä sen eteen, ettei tilanne muuttuisi tulevaisuudessakaan.
   Kaikki aihetta tutkivat ovat pian huomanneet, että rahanvallan edustajien tärkein strategia on kiistää koko rahanvallan olemassaolo sekä kutsua riistoa hyveeksi.
   Rahanvalta väittää, että se, mikä rappeuttaa yhteiskuntaa, onkin todellisuudessa ainut yhteiskuntaa pystyssä pitävä voima. Nyky-yhteiskunnassa rahasta on tullut ”jumala” ja pankeista temppeleitä. Jotta voisimme pelastaa yhteiskunnan ja maanmiehemme perikadolta, on meidän murskattava kaikki rahan luonteeseen liittyvät kieroutuneet väärinkäsitykset.
   http://magneettimedia.com/rahan-ja-koronkiskonnan-tyrannia/

  • Orpohan oli etupäässä viime syksyn aikana avosylin vastaanottamassa yli miljardin euron vuotuisten kustannusten aihettajat – tämäkin tietysti kuormasta syöden eli KOROLLISTA ULKOMAANVELKAMME lisäten. Jostain kumman syystä tämä kustannuserä on jäänyt ääneen sanomatta.

   • Pakolais- ja kehitysapujuttujen tiimoilta seurailen Pauli Vahteran blogeja Iltalehdestä. KHT-tilintarkastajana hän ymmärtää myös numeroita. Sitähän ei vaadita politikolta eikä näköjään virkamiehiltäkään. Kerrotaan vääriä tietoja, ilmeisen tarkoitushakuisesti. Valehtelusta heitä ei voi syyttää, vain muunnellun totuuden kertomisesta, eduskunnan sääntöjen mukaan.

    Orpo näyttää Iltasanomien mukaan olevan alkoholiasiain erikoisasiantuntija, meidän piikkiin tietenkin. Eipä sillä, ovat siellä muutkin. Lehti vaan nosti yhden tikunnokkaan. Vartiainen näytää taas kilpailevan kokkarien parhaan jutunkertojan tittelistä. Olisiko niillä jonkinsortin talent-kilpailu menossa.

    • Ellei maahanmuutto-poliittisen keskustelun pohjana ole sentyyppisiä numerotietoja, joita Vahtera tarjoaa, voidaan samantien sanoa hyvästit ns. hyvinvointi-yhteiskunnalle – siinä määrin kuin sellaista enää Suomessa on ainakaan kantasuomalaisilla.

 4. Suomi on jo pitkään ollut Kreikan tiellä pääomien ja suuryritysten verottamisen suhteen.

  EU:n vuoden 2012 verotilastojen mukaan Suomen pääomaverotus oli vuositasolla 5,5 miljardia euroa EU:n keskimääräistä tasoa kevyempää. Jatkuvat verokevennykset ovat vain kasvattaneet tätä epäsuhtaa.

  Kokoomusjohtoiset hallitukset (jollainen tämä muodollisesti kepu-johtoinen Juha Sipilänkin hallitus on) eivät ole ryhtyneet juuri minkäänlaisiin toimiin veronkierron ja veroparatiisien käytön kitkemiseksi.

  Juuri läpirunnottu kilpailukykysopimuskaan ei auttanut hiukkaakaan kilpailukykyä. Funktionaalista tulonjakoa se toki tyrkkäsi pari-kolme miljardia pääomien omistajien suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here