Brasilian vaaleilla valitun presidentti Dilma Rousseffin syrjäyttämisen syyksi on vahvistunut se, että Rousseff vastusti uusliberaalia politiikkaa, uutisoi Latinalaisen Amerikan valtioiden yhteisomistuksessa oleva tv-kanavaverkosto TeleSUR.

Nykyinen presidentti, korruptioskandaaleissa ryvettynyt Michel Temer kertoi New Yorkissa joukolle yritysjohtajia, että vallankaappaus, jolla Dilma Rousseff syrjäytettiin, oli vastaus siihen, että Rousseff vastusti Temerin puolueen ajamaa uusliberaalia politiikkaa.

Aiemmin, puhuessaan YK:n yleiskokoukselle, Temer väitti hänet valtaan nostaneen vallankaappauksen noudattaneen perustuslakia ja johtuneen Rousseffin budjetointikäytännöistä.

Amerikoiden neuvostolle Temer kertoi puolueensa (PMDB) esittäneen ”Silta tulevaisuuteen”-nimellä kulkeneen ehdotuksen noin vuosi sitten. Kyseisessä asiakirjassa ehdotettiin, että Rousseff hallituksineen hylkää poliittisen mandaatin, jonka se oli saanut vaalien kautta, ja omaksuu uusliberaalin agendan, joka sisälsi mm. leikkauksia sosiaaliturvaan ja -etuuksiin, eläkeiän nostamisen sekä valtionyhtiöiden myynnin. Rousseff hylkäsi ”sillan tulevaisuuteen”, minkä seurauksena hänet syrjäytettiin.

Temer itse siten vahvisti, että Brasilian entistä presidenttiä vastaan nostettuja syytteitä tekaistuiksi arvostelleet henkilöt olivat olleet arvioissaan oikeassa.

Rousseffin syrjäyttämisen jälkeen Temerin hallitus on ryhtynyt nopeasti toimiin myydäkseen valtionyhtiöt yksityisille sijoittajille sekä leikatakseen sosiaaliturvaa.

Lähde

TeleSUR (23.9.2016): Rousseff Ousted over Her Opposition to Neoliberalism: Temer http://www.telesurtv.net/english/news/Rousseff-Ousted-Over-Her-Opposition-to-Neoliberalism-Temer-20160923-0003.html

Brasiliasta muualla Vastavalkeassa:

Söyring, Riikka |Vastavalkea (1.5.2016): Vallanvaihto-operaatio Brasiliassa https://vastavalkea.fi/2016/05/01/vallanvaihto-operaatio-brasiliassa/

Söyring, Riikka | Vastavalkea (20.5.2016): Miksi valta vaihdettiin Brasiliassa? https://vastavalkea.fi/2016/05/20/miksi-valta-vaihdettiin-brasiliassa/

Söyring, Riikka | Vastavalkea (28.5.2016): Salaliittojako ei muka ole? Nauhoitetut keskustelut Brasilian presidentin syrjäyttämisestä julki https://vastavalkea.fi/2016/05/28/salaliittojako-ei-muka-ole-nauhoitetut-keskustelut-brasilian-presidentin-syrjayttamisesta-julki/

Söyring, Riikka | Vastavalkea (28.6.2016): Brasilian korruptioskandaali – Eliitin vastaisen aikakauden alku https://vastavalkea.fi/2016/06/28/brasilian-korruptioskandaali-eliitin-vastaisen-aikakauden-alku/

Söyring, Riikka |Vastavalkea (9.6.2016): Argentiinan oikeistohallitus vaientaa mediaa https://vastavalkea.fi/2016/06/09/argentiinan-oikeistohallitus-vaientaa-mediaa/

5 KOMMENTTIA

 1. Hulluuden pitää loppua maailmassa, sanoo P. C. Roberts ja se sopii tähänkin. Uusliberalismi neokonnineen on juuri sitä. Sen puuhamiehet eivät halua tehdä rakentavaa yhteistyötä koko maailman parhaaksi vaan itsekkäästi ja röyhkeeästi kahmia kaiken pienen eliitin käsiin ja ajaa muun ihmiskunnan kurjuuteen sekä samalla harjoittamallaan sota- ja riistopolitiikalla tuhota koko planeetan.

  US-Russia “Diplomacy” in Crisis: “War Will be upon Us, a War that Cannot be Won. The Insanity must Stop. Now”
  Finally the Russians Have Caught on That Negotiation with Washington Is Pointless
  Paul Craig Roberts
  If the Western peoples and the corrupt EU, UK, Canadian, Japanese, and Australian political puppets don’t wake up ASAP, war will be upon us, a war that cannot be won.
  The criminal neoconservatives must immediately be removed from power in Washington before the insane fools start World War 3. The CIA and the Pentagon must be put under tight constraints. And Donald Trump needs a massive trustworthy security guard. The European governments need to immediately disband the NATO alliance. Life on the planet is at stake.
  — rikolliset uuskonservatiivit on heti poistettava vallasta ennen kuin nämä mielipuolet aloittavat maailmansodan ja CIA sekä Pentagon on a saatava aisoihin. Euroopan hallitusten tulee heti jättää NATO.
  ELÄMÄ PLANEETALLA ON UHATTUNA.
  No more provocations from Washington. Period. The insanity must stop. Now.
  http://www.fort-russ.com/2016/09/lavrov-makes-history-ceasefires-were.html

 2. Kiitos tästä artikkelista, Riikka. Toimijoiden todelliset motiivit jäävät usein valtamedioissa kertomatta.

 3. Kurjistamiseen pistetään uutta vauhtia, kas typerykset ovat päässeet asiaansa. Pienet pojat ei ymmärrä yhteiskunnan rakenteen merkitystä hyvinvoinnin kannalta. Kun varat, jotka kulkivat valtion yhtiöiden kautta siirretään pois kierrosta seuraa levottomuuksia ja kapinoita!

  • Toivottavasti seuraa muutakin kuin levottomuutta ja kapinointia. Ja myös meillä.

   Suomi on luisunut rauhan ajan synkimpään talouskriisiin. Julkista taloutta supistetaan ja työn hintaa kavennetaan. Sipilän hallitus muiden muassa vähentää etuuksia eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, sairailta ja vanhuksilta. Esimerkiksi korotetut etuudet kansan- ja leskeneläkkeistä sulavat pois. Samanaikaisesti pakolaisvyörytys vaatii jatkuvasti suurempia osuuksia varauksina valtion tulevaan budjettiin. Poliittinen eliitti syöksee Suomen, sen kansallisvarallisuuden ja suomalaisten työntulokset kasvottomien ylikansallisten rahaimperialistien hyödyksi ja syyllistää kansaa talouskriisin aiheuttajaksi. Kantaväestön asema heikkenee ja hyvinvointivaltio on historiaa.
   http://novahierosolyma.fi/vainovalkea/category/paakirjoitus/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here