Kun potilaita alettiin kutsua asiakkaiksi, se ei ollut sattuma. Kun tämä tapahtui aikana, jolloin terveyskeskusmaksuja ryhdyttiin asettamaan, syy oli selvä: asiakas maksaa.

Günter Grass kertoo romaanissaan Avarammille aloille virkamiehestä, jonka tehtävänä on keksiä uusia sanoja ilmaisemaan suuria yhteiskunnallisia muutoksia. Näin syntyi esimerkiksi sana Wende, joka tarkoitti kaikessa lyhykäisyydessään sosialismin muuttamista kapitalistiseksi järjestelmäksi lännen malliin. Sosialistisia yrityksiä tuhoamaan perustettua yksikköä kutsuttiin Treuhandiksi eli Luottamukseksi. Se yksityisti kansallisen omaisuuden.

”’Ilmastonmuutos’ (yhteen kirjoitettuna) on viimeisten 30 vuoden kuluessa lakannut olemasta tutkimuksen kannalta poliittisesti neutraali aihe. Aiheen ideologisoituminen ja politisoituminen näkyy jo käsitteessä. ”Ilmastonmuutos” implikoi keskusteluissa kattavan, yksikäsitteisesti määritellyn sääsysteemiä ohjaavan subjektin olemassaoloa.

Todellisuudessa ei ole olemassa ’ilmastonmuutosta’ tällaisena entiteettinä. Ilmasto eli sääsuhteiden kokonaisjärjestelmä muuttuu ajassa yhtäaikaa vaikuttavien prosessien ja syklien myötä vaikeasti ennustettavalla tavalla.”, kirjoittaa Kari Arvola Vastavalkean Tilannehuoneessa.

Ilmiöön on kiinnittänyt huomiota myös Yrjö Kallinen, joka kirjoitti Kuluttaja-lehdessä 19.12.1951:

”Lienee siten, että jotkut jossain aloittavat jonkin käsitteen omavaltaisen käytön tietoisesti.

He oivaltavat asian vetävän paremmin, jos sille annetaan vaikkapa sen olemuksen vastainen tunnus.

Sitten tarvitaan vain hiukan teoretisointia, hyppysellinen sananselitystä sekä sen jälkeen itsepintaista toistoa.

Eikä kulu kauan, ennen kuin suuri määrä ihmisiä on niellyt sekä sanasyötin että tarkoituskoukun.

Ehkä tunnetaan hämärästi, että sanan ja sen uuden sisällyksen välillä on jotain yhteen sovittamatonta, että yhdistelmä on hieman outo.

Mutta toisaalta tämä, kuten muukin hämäryys, saattaa olla asialle eduksikin: ihmiset mielellään näkevät hämäryydessä salattua viisautta. Jo Dostojevski lausui koetellun totuuden sanoessaan, että ’salaisuus, ihme ja auktoriteetti’ hallitsevat ihmisiä.”

Esimerkkinä käsitehämäryydestä voisi ottaa vaikka sisäisen devalvaation, joka jo käsitteenä on paradoksaalinen. Määritelmän mukaan devalvaatio tarkoittaa kotimaan valuutan arvon tarkoituksellista heikentämistä suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.

Käytännössä sisäinen devalvaatio on kilpailukyvyn parantamista ja voittojen kasvattamista palkkoja ja työehtoja kiristämällä. Se on työtätekevien riiston asteen koventamista eli absoluuttista kurjistamista. Valuutan ulkoiseen arvoon sillä ei ole vaikutusta.

Sanoilla ihmisiä voidaan manipuloida myös siten, että sanan merkitys muutetaan. Toisin sanoen sana tai merkki rekuperoidaan. Esimerkiksi anarkistimerkki painettuna t-paitaan, jota myydään Prismassa, on tehty vaarattomaksi. Che Guevara -juliste menestyvän pankkiirin toimiston seinällä palvelee samaa tarkoitusta.

Näin taas blogissa Väkivallaton maanpuolustus ja sen henki:

”Nykyisin trollaus on ainakin Venäjä-myönteisissä piireissä otettu synonyymiksi Venäjän edun mukaisille kannoille. Käytännössä tämä on tarkoittanut termin tuhoutumista käyttökelvottomaksi kirjavien, jopa vastakkaisten merkityssisältöjen takia. Trolli-sanaa ei oikeastaan voi järkevästi käyttää kenestäkään.”

Varsin klassinen esimerkki sanamagiasta on sana ”syrjäytyminen”. Se ilmaantui kieleen 90-luvun laman aikoihin. Sen käytöllä tehdään yhteiskunnasta syrjäytetty ja heitteille jätetty ihminen vastuulliseksi omasta osattomuudestaan.

Jolla on sana, sillä on valta monessakin mielessä. Sananvapaus on toinen asia. Erno Paasilinnan sanoin: ”Jos ruokapala on vähän kookkaampi niin se jo tekeekin miehen hiljaiseksi.”

 

Kaija Olin-Arvola on toimittaja ja runoilija.

19 KOMMENTTIA

 1. ”Esimerkkinä käsitehämäryydestä voisi ottaa vaikka sisäisen devalvaation, joka jo käsitteenä on paradoksaalinen.”

  O.K.

  Otanpa minäkin yhden esimerkin käsitehämäryydestä tai paremminkin tarkoituksellisesti hämärrytetystä käsitteestä:
  ”rasismi”, siis NYKY-kielessä käytettynä Suomessa ja otaksuttavsti ainakin suurimmassa osassa läntistä maailmaa.

  Aikaisemmin rasismilla tarkoitettiin ainakin läntisessä maailmassa ennenkaikkea mustaihoisiin ja ehkä juutalaisiinkin kohdistuvaa syrjintää ja sanalla oli hyvin vahva negatiivinen leima.
  Nyt tätä sanaan jo vanhastaan liittynyttä vahvaa negatiivista leimaa on alettu kierolla tavalla käyttää hyväksi: KAIKKI HAITTAMAAHANMUUTTOAKIN vastustavat ovat ”rasisteja”, vaikka tällaisella vastarinnalla SINÄNSÄ ei ole mitään tekemistä todellisen rasistisen rotusyrjinnän kanssa.

  Tämä on tyypillistä kulttuurimarxististen mädättäjä-kansanvihollisten – tosiasiallisesti kommunistien – harrastamaa orwelilaista uuskieltä, jossa on kehitettyjä uussanoja ja olemassa olevien sanojen tietoisesti vääristettyjä merkityksiä. Tarkoitus on hämärtää asioiden todellista laitaa, ujuttaa kieleen ja arkeen heidän mädätystään tekemällä epänormaalista uusi-normaali mahdollisimman monissa asioissa – ja ”rasisti”-leimalla (vahvistettuna vielä mm. ”natsi”-, ”fasisti”-, ”viharikollinen”-leimalla) nujertaa HAITTA-maahanmuutonkin vastustajat.
  (”Viharikos” on yksi tyypillinen näiden kansanvihollisten KEKSITTY, TEHTY käsite, jonka he ovelasti ovat saaneet ujutettua paitsi valtamedian myös poliitikkojen ja viranomaisten käyttämään sanastoon.)

  • Näitä leimoja omia hankkeitaan vastustaviin tai niihin kriittisesti suhtautuviin iskevät kultuuri-marxistit purkavat oman vihansa heidän kanssaan eri mieltä oleviin.
   He siis itse tekevät viharikoksen jolle ovat sokeita ja jota pitävät oikeutettuna. He ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä ja alkaneet vainota muita.

 2. Tämänpäivän hittisana on ”uudistus”. Ajoneuvoveroja uudistetaan, polttoaineiden verotusta uudistetaan, kiinteistöveroja uudistetaan, rikesakkomaksuja uudistetaan, energiaverotusta uudistetaan, koulutuksen rahoitusta uudistetaan ja niin päin pois. Mitä enemmän tuota sanaa toistetaan, sen kornimmalta kuulostaa.

 3. Suurin ja kau… kallein uudistus nyt on sote-uudistus. Se on jatkumoa verovarojen avaamiseen yksityiselle rahastukselle. Tuloksia tullaan näillä näkymin käsittelemään Luxemburgissa, verottajan ulottumattomissa. Saattaapa julkisin varoin hankittua omaisuuttakin siirtyä asevelihintaan uusille omistajille, niin kuin on ollut tapana. Puheet potilaan valinnanvapaudesta ovat täyttä soopaa. ”Palvelu” saattaa kyllä parantua, mutta varaa noihin palveluihin tuskin on tulevaisuudessa kovinkaan monella, kunhan kustannukset nousevat ”markkinahintaan”. Onhan hallituksen tavoite muutenkin leikata kolme miljardia terveydenhoidosta. Se ei natsaa palvelujen yksityistämisen kanssa. Potilasmaksuja on pakko ”uudistaa”. Yksityisen yhtiön ainoa tarkoitus on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa omistajilleen. Kysykää vaikka nallelta.

 4. Uudistetaan vielä sanoja. Harva se päivä tulee vastaan kommentteja, joissa ”sosialistit” vievät koko valtakunnan velkaannuttamalla tuhoon. Minä kun en noista ideologioista ymmärrä, niin kattelin numeroita. Pannaan ensin hallitukset järjestykseen:

  Holkeri – Liikanen 1987 – 1991
  Aho – Viinanen 1991 – 1995
  Lipponen – Viinanen 1995 – 1999
  Lipponen – Niinistö 1999 – 2003
  Vanhanen – Kalliomäki 2003 – 2007
  Vanhanen – Katainen 2007 – 2010
  Katainen – Urpilainen / Rinne 2010 – 2014
  Sipilä – Stubb / Orpo 2015 –

  Tuosta kun laittaa julkisen velan käppyrän aikajanalle hallitukset: http://www.findikaattori.fi/fi/44
  niin huomaa, että suurimmat julkisen velan kasvupiikit sattuvat ns. porvarihallitusten kohdalle. Esimerkiksi Vanhasen – Kataisen hallitus sai perinnöksi ylijäämäisen budjetin ja jättivät jälkeensä n. 40 miljardia lisää velkaa. Mahtaisiko meidän talousneroilla olla tähän joku selitys? Noopelin arvoisia taloustieteissä kun ollaan.

 5. Tässä vielä pikku esimerkki liittyen käsitehämäryyteen:

  ””VASTUULLISTA TIEDOTTAMISTA” – YLE SALAA INSESTI-ISÄN NEEKERITAUSTAN

  Yle joutuu harjoittamaan jälleen kerran tuoreessa uutisjutussaan Tyttärensä insestistä epäilty ulkomaalaisisä tuotiin Ouluun – vangitsemisoikeudenkäynti tänään niin sanottua vastuullista tiedottamista, sillä propagandajätti ei kerro epäillyn etnisestä taustasta mitään, vaan puhuu epämääräisesti vain ”ulkomaalaisisästä”. Tapauksen kuvottavuuden tietäen, harjaantunut uutistenlukija osasi päätellä helposti, että kyseinen ”ulkomaalaisisä” ei suurella todennäköisyydellä ole pellavapäinen saksalaisinsinööri, vaan ehkäpä jostain päin Afrikkaa tullut kulttuurinrikastaja.

  Asian paljasti lopulta MV-lehti, joka kertoi tekijän nimen kuun alussa ilmestyneessä uutisessaan. Uusimmassa päivityksessään samainen verkkolehti näyttää myös epäillyn kuvan, joka viittaa selkeästi Saharan eteläpuoliseen mustaan Afrikkaan. Epäillyksi nimetyn Seydoy Kouanda kotimaaksi onkin varmistunut Norsunluurannikko. Kyse on siis neekeristä eli negroidista. Koska termin alkuperä johdetaan espanjan kielen mustaa tarkoittavasta sanasta negra, sanalla ei ole loukkaavaa tarkoitusta, vaan se kuvaa erään ihmispopulaation yhtä sen monista erottuvista ulkoisista piirteistä. Vain puolestaloukkaantuva valkoinen liberaali on kehitellyt sille harhaisessa mielessään loukkaavan merkityksen.

  Toisin kuin Ylessä tai Helsingin Sanomissa tapausta on puitu viimeisen viikon aikana runsaasti eri vaihtoehtomedioissa ja tietenkin somessa. Yhdeksi puhutuimmaksi keskustelunaiheeksi on noussut suomalaisäidin rooli tässä käsittämättömässä rikoksessa. On hyvin epätodennäköistä etteikö hän olisi voinut olla tietoinen neekeri-isän touhuista. Miksi hän on sitten vaiennut asiasta kaikki nämä vuodet? Eräs syy voisi olla äidin julkisesta keskustelusta omaksuttu ”antirasistinen” hienotunteisuus, jonka vuoksi mustan miehen tekojen paljastaminen viranomaisille olisi merkki kulttuurisesta ”ennakkoluulosta” tai kenties ”rasismista”. Jopa valtavalhemediaa edustava Iltalehti ihmettelee, miksi sosiaalitoimi ei puuttunut tilanteeseen, vaikka perheen tytölle tehtiin useita abortteja 11-vuotiaasta lähtien.

  Kyse ei ole vain äärimmäisestä perhetragediasta, vaan tapauksen uutisointi kertoo paljon myös siitä, kuinka kaksinaismoralistisesti valtamedia suhtautuu kehitysmaalaisten ja suomalaisten tekemiin rikoksiin, joissa on mukana rodullinen komponentti.

  Hommafoorumin nimimerkki kummastelija kertoo kouriintuntuvin esimerkein, kuinka valtavirtajulkisuus arvottaa ”rasistien” ja ulkomaalaisten tekemiset eri tavalla:..”,

  koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.fi/2016/10/vastuullista-tiedottamista-yle-salaa.html

  • Juuri näin!

   Ulkomaalaisten ja Suomalaisten tekemät rikokset ovat näköjään eri asia vaikka tehdyt rikokset eivät eroaisi millään tavalla!

   Hyvin on mädätys uponnut oikeusjärjestelmäämmekin.

   Tällä kehityksellä meistä kantasuomalaisista tulee kohta henkipattoja vailla mitään oikeuksia!

  • ” Tapauksen kuvottavuuden tietäen, harjaantunut uutistenlukija osasi päätellä helposti, että kyseinen ”ulkomaalaisisä” ei suurella todennäköisyydellä ole pellavapäinen saksalaisinsinööri, vaan ehkäpä jostain päin Afrikkaa tullut kulttuurinrikastaja. ”

   Noh, noh. Kyllä ne pellavapäiset insinööritkin osaavat, esimerkiksi kaapata tyttöjä kellariin vuosikausiksi. Eli ei tässä se ihonväri tai kansallisuus ole rikosta tehneet, vaan kyseinen ihminen.

   Sanan valtaa tämäkin.

 6. Tämä on upeaa … sananvalta vastaan mädättäjien valta. MV ja Janitskin ovat löytäneet oikean ja väkivallattoman tien murtaa maamme mädättäjien valta …TSEMPPIÄ !

  Suomen “syyttäjä” Heikki Wendorf vastaan MV-lehden Espanjan asianajaja Juan Ignacio Navas Marqués – Kuinka käy?!
  Katsotaan, kuinka käy.
  http://mvlehti.net/2016/10/07/suomen-syyttaja-heikki-wendorf-vastaan-mv-lehden-espanjan-asianajaja-juan-ignacio-navas-marques-kuinka-kay/

 7. Katson velvollisuudekseni varoittaa erityisesti sanasta ”haasteellinen” sen eri muodoissa. Yleisesti tätä sanaa käytetään, mikäli teitä pyritään saamaan tekemään jotain hyvin vaikeaa, huomattavasti halvemmalla tai huonommilla ehdoilla. Varokaa siis ”haasteellisia asiakkaita”.

 8. Valtamedia pyrkii sensuroimaan tietovuotojen sisällön
  Tietovuodot ovat olleet karvasta kalkkia paitsi juutalaisille lobbausjärjestöille ja demokraattipuolueelle myös lännen valtamedialle.
  Valtamedia valehtelee edelleen myös suomalaisille, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat ”demokratioita”. Lisäksi media pyrkii leimaamaan puheet juutalaisten ja pankkiirien poliittisesta vallasta joko ”salaliittoteorioiksi” tai muodikkaasti ”putinismiksi”.
  Tietovuodot sahaavat kuitenkin valehtelijoiden oksaa.
  http://magneettimedia.com/tietovuoto-juutalaispankkiiri-valikoi-obaman-hallituksen-jasenet-kulissien-takana/

  • Valtamedia haluaa myös sulkea ihmisiltä pääsyn heille tärkeään tietoon jota vaihtoehtomediat kertovat. Siksi onkin erittäin tärkeää etteivät vaihtoehtomediat kuten esim. V V alennu samaan vaan sallivat sananvapauden. Nythän näyttää siltä että kaikki sellainen sananvapaus joka kohdistuu sionisteihin halutaan leimata anti-semitismiksi ja saada siten tukahdutettua mikä takaa sionisteille ylivallan – mediassakin.

   Tällaista ennusti Huxley jo 60v sitten:
   60 Years Ago Aldous Huxley Predicted How Global Freedom Would Perish
   http://www.wakingtimes.com/2016/10/10/60-years-ago-aldous-huxley-predicted-global-freedom-die/

   • Lisäys: tarkoitan tässä faktapohjaisen sananvapauden ja terveen kritiikin sallimista, en propagandan tai pelkän demonisoivan ja sivistymättömän ’suunpieksennän’ sallimista.
    Ilman tervettä ja ongelmiin kohdistuvaa kritiikkiä ei ole kehitystä, on vain pysähtyneisyyden totalitaarinen tila.

   • Tässä hyvä esimerkki
    Lääkäri Antti Heikkilä: lääkeyhtiöt vastuussa toimimattomista rokotteista
    Heikkilä on hämmästynyt keskustalaisen kansanedustajan Mikko Kärnän ehdotuksesta kieltää lapsilisät rokotekriittisiltä perheiltä. Näin valtio voisi käytännössä kiristää veronmaksajia kustantamaan ylihinnoiteltu ja tehoton myrkky, jota lääkeyhtiöt kaatavat markkinoille.
    http://magneettimedia.com/laakari-antti-heikkila-laakeyhtiot-vastuussa-toimimattomista-rokotteista/

    THE BUSINESS OF CANCER – DOCTORS DISCOVERED DEAD AFTER PROMOTING HOLISTIC CURE FOR CANCER
    This isn’t the first time that holistic doctors have died of mysterious circumstances, in light of discovering some breakthrough. And it certainly won’t be the last time. Any time an enterprise has billions of dollars on the line, mysterious deaths become commonplace. It has happened in the oil industry, in politics, and in the medical world with unnerving frequency. Whether the public chooses to accept it or not, businesses and people alike will stoop to drastic measures to protect their revenue.
    http://www.thelastamericanvagabond.com/conspiracy/business-cancer-doctors-discovered-dead-promoting-holistic-cure-cancer/

    • Mitä sanovat nyt ne puskevat lääkärit ja sairaanhoitajat jotka raivostuivat potilaalle, joka kieltäytyi ottamasta piikkiä, luettuaan kuolettavista ”sivuvaikutuksista”. allekirjoittaessaan paperin, jossa sairaala ilmoitti itsensä täysin ”vastuun-tunnottomaksi” jos potilas kuolee, vaikka seuraavan päivän aikana. Sairaalan vastaus oli, ”Jos Et Ota Piikkiä, Niin Et Myöskään Saa Kastraatio-Leikkausta. Kuullostaakos selvältä kiristykseltä.
     Päivän lehdessä on tänään ( 6-4-18 ) kirjoitus josta selviää, mitenkä turhia ovat CHEMO- sekä hormoonihoidot. 4000 dollaria piikki. Olen listalla kirurgista leikkausta odotellen.

     • Leikkaus onnistui eikä edes potilas kuollut ? Leikkauksen jälkeen oli kylläkin pahaa turvotusta, mutta se poistettiin välittömästi uudella
      operoimisella. Sairaalan lääkkeisiin en suostunut, joten parantuminen on ollut tasaista ”ilman sivuvaikutuksia”. PSA arvot ovat pudonneet tasaisesti, testosteronin pudotessa nollille. En enää ruoki syöpäsolujani, vaan ajan sen pois luustostani kovalla kiireellä. Juuri tulin ulkoa puuhommista, ja moottorisahan ääni on kuin Sibeliuksen säveltämää, kun ”saarella palaa” ? Hyvin menee, mutta menkööt vaikka viimeisetkin.

 9. Kaijalta tärkeä kirjoitus!

  Ja Jumala sanoi: ”Tulkoon valkeus.” Ja valkeus tuli. (1Moos.1:3)
  Siinä sananvaltaa pelkistetyimmillään ja kenties ’komeimmillaan’?

  Joka tapauksessa idea on selvä: sanoilla on merkitystä ja valtaa. Ja ne sanat, jotka merkitsevät jotakin olennaista ja tärkeää, näyttävät elävän vuosikymmenestä toiseen. Eräs sanapari (Babi Jar), joka on osoittanut pitkään voimansa, muistui mieleen heti, kun uutinen runoilija Jevgeni Jevtušenkon kuolemasta oli saavuttanut Tasavallan.
  ¤
  Varjele Liekkiä, runoilija! – Jevgeni Jevtušenkon muistoa kunnioittaen

  Neuvostoliiton Irkutskissa 18.7.1932 syntynyt runoilija Jevgeni Jevtušenko kuoli Yhdysvalloissa aprillipäivänä 2017 (ja siis 41 vuotta dadaisti-surrealisti Max Ernstin poismenon jälkeen). (Jevtušenkon ja Ernstin elämän yhtymäkohta on USA, jonne Ernst aikanaan pakeni toista maailmansotaa.)

  Jevtušenkolle tärkeitä runoilijoita olivat Anna Ahmatova, Federico García Lorca, Sergei Jesenin ja Vladimir Majakovski. Jevtušenkon kuuluisin runo on Babi Jar.
  #
  Babyn Jar (ukrainaksi Бабин Яр) on Ukrainassa Kiovan lähellä sijaitseva rotko, jossa tapahtui natsien toimeenpanema juutalaisten joukkomurha toisen maailmansodan aikana. Juutalaiset johdettiin kymmenen hengen ryhmissä sotilaiden muodostaman käytävän läpi ja ammuttiin Babyn Jarin rotkon reunalla.

  Babyn Jarin joukkotuhonnan toteutti Einsatzgruppe C avustajanaan SS-joukkoja ja joitakin ukrainalaisia. (Ukrainalaisten osallistumista tapahtumiin ei ole pitävästi todistettu, ja se on Ukrainassa yhä julkisen kiistelyn aihe.)

  (Einsatzgruppen raportin mukaan ainakin 33.771 juutalaista sai surmansa Babyn Jarissa 29. ja 30. syyskuuta 1941. Paikalla murhattiin myöhemmin myös muun ohella romaneja ja neuvostoliittolaisia sotavankeja, kuolleiden määräksi on arvioitu 100.000 – 150.000 ihmistä.) [Massacre de Babi Yar; https://fr.wikipedia.org/wiki/Massacre_de_Babi_Yar%5D
  #
  Jevtušenko vieraili Helsingissä maailman nuorison VIII Rauhan ja Ystävyyden festivaaleilla kesällä 1962 ja tyrmistyi suomalaisten äärioikeistolaisten öykkäröinnistä. Tapahtuman tuloksena Jevtušenko kirjoitti Babi Jaria paljon vähemmän tunnetun runonsa ’Räkänokkainen fasismi’:

  Suomi on
  graniitin
  lokkien
  totisten puunhakkaajain
  kalastajain maa
  voisinko unohtaa
  kuinka meidät satamassa
  otettiin vastaan huivien huiskein
  kuinka nuoruus kiehui mahtavana satamassa
  kättäni puristivat kädet
  meren suolaiset
  ja tuoksui koneöljy
  lieju
  meren kuohut…
  Ei ole pahoja kansoja!
  Mutta säälimättä
  sanon
  en syytä isäntiä:
  on joka kansalla –
  omat raggarinsa.
  Puhun heistä.
  Minua kuunnelkaa!
  Suokaa minulle anteeksi suomalaiset
  vaikka nimitänkin
  kaiken omilla nimillään.
  Fasismin tiesin
  kirjoista
  ja elokuvista
  vaan nyt näin omin silmin.
  Fasismi seisoi
  viskin tuoksuisena
  kupariseppien patsaan luona
  Fasismi rääkyi!
  Kiljui humalassa
  muodossa nuorten huligaanien.
  Ja rohkeutta lisää otti pullosta
  ja purukumi maiskui leuoissa.
  Fasismi kivin
  paiski festivaaliautoja
  ja pulloin
  sekä vihellyksin lisäsi melua.
  Hän oli räkänokkainen
  huonoryhtinen
  ja vähäverinen
  ja vähän puuttui
  ettei vihassaan
  hyppinyt hän seinillä
  ja takin alla hautoi mätää rottaa.
  Hän pörröpäinen
  tippa nenässään
  kävi käsiksi tyttöihin ja märin kasvoin
  humalapäissään
  joikulauluja lauloi
  ghanalaisille malilaisille
  ranskalaisille
  mutta myös suomalaisille
  Hän pelko oli näyterohkeudellaan
  mutta jossakin sisällään,
  noissa luissa
  joita reuhtoi
  rokki ja tvisti.
  Te sepät –
  miksi te vaikenitte?
  Sanon suoraan –
  minun on sääli teitä.
  Olisitte ottaneet kuparimoukarinne
  ja murskaksi lyöneet
  tämän saastan!
  Rähjäsivät
  ulos ryömivät nahastaan
  ja tahtoivat heittää varjon maansa ylle
  Minulle sanottiin:
  vainajien muisto
  tänään ohjaa Suomenmaata.
  Ja näissä luikureissa
  vaikka nuorissa
  heidän sylen suuhun tuomissa puheissaan
  edessäni syntyi uudestaan Hitler-Jugend
  teurastajain kuulu oppilaitos
  ”Heil Hitler!” –
  huudoissa tuon kuulin raivokkaissa
  Kas sanokaa
  missä ovat heidän isänsä?
  Ja kuinka avulla kuolleitten
  nämä veitikat
  tahtoivat ohjata maata?
  Ei unohtaa saa
  kuinka
  voimakkaina
  ”Sputnik”-kerhon luona
  olka olkaa vasten seisoivat
  venäläiset urheilijat
  niin kuin heidän isänsä
  sulkien tien fasismilta
  ”Ei festivaalia” –
  ulistiin
  ”Ei kommunismia” –
  raivoisasti kiljuttiin
  Ja jos en ennestään olisi kommunisti
  niin tuona yönä
  kommunistiksi olisin tullut!

  Helsingissä 29.7.1962
  Jevgeni Jevtušenko
  #
  Babi Jar

  Babi Jarille ei ole pystytetty
  muistomerkkejä.
  Jyrkkä vuorenseinä on kuin valtava
  hautapatsas.
  Minussa asuu kauhu.
  Olen tänään yhtä vanha kuin
  juutalaisten kansa.

  Kuvittelen: olen juutalainen,
  vaeltamassa muinaisessa Egyptissä.
  ja tuossa minä, ristiinnaulittuna, teen
  kuolemaa.
  ja vielä tänään näen ruumiissani
  neulanjäljet.
  Kuvittelen: olen Dreyfus.
  Pikkuporvariston ilmiantama ja
  tuomitsema.
  Olen ristikon takana. Olen joutunut
  saarroksiin.
  Ahdistettuna, syljettynä, parjattuna.
  Vikisevät naikkoset brysselinpitseissään
  sohivat minua päivänvarjoillaan
  kasvoihin.
  Kuvittelen: olen nuorukainen
  Belostokissa.

  Veri virtaa, leviten lattioille.
  Kapakkatiskien pikkupomot riehuvat
  haisten vodkalle
  ja valkosipulille.

  Ja minä nurkkiin potkittuna,
  voimattomana,
  Rukoilen turhaan pahoinpitelijöitä.

  Ympärillä kuuluu kaakatus: ”Tappakaa
  jutskut, pelastakaa Venäjä.”
  Joku viljakauppias hakkaa äitiäni.

  Voi sinä Venäjän kansa.
  Tiedän, että sinä pohjimmiltasi olet
  kansainvälinen.
  Mutta liian usein likaiset kädet ovat
  saastuttaneet puhtaan nimesi. Minä
  tunnen maani hyvyyden.
  Kuinka katalaa, että antisemiitit
  silmiänsä räpäyttämättä julistautuvat
  ”Venäjän kansan liitoksi.”
  Kuvittelen: olen Anne Frank,
  hauras lehvä huhtikuussa.
  Ja minä rakastan. En tarvitse sanoja.
  Tarvitsen vain, että toisiimme
  katsoisimme.
  Kuinka vähän saamme nähdä, aistia.
  Ei ole suotu meille puitten lehtiä, ei
  taivasta.
  Mutta me saamme hämärässä
  huoneessa toisiamme hellästi syleillä.

  Ovatko he tulossa?

  Älä pelkää se on vain kevään kohinaa,
  kevät on tulossa.
  Tule sinäkin luokseni. Ojenna minulle
  huulesi.

  Murtavatko he ovea?

  Ei, jää vain murtuu.

  Babi Jarin rinteillä viheriöivät villit
  ruohot. Puut seisovat ankarina,
  tuomitsevina. Kaikki huutaa täällä
  äänetönnä ja minä riisun hattuni
  tunnen kuinka hitaasti harmaannun.

  Ja itse olen kuin keskeytymätön
  hiljainen huuto tuhansien tuhansien
  hautojen yllä. Olen jokainen täällä
  ammuttu vanhus.
  Olen jokainen täällä ammuttu lapsi.
  Ei mikään minussa tätä koskaan
  unohda.

  Pauhatkoon ”Kansainvälinen”, kun
  viimeinenkin antisemiitti maan päällä
  on laskettu hautaan.

  Ei ole juutalaista verta veressäni. Mutta
  kuin juutalaista minua leppymättömästi
  vihaavat kaikki antisemiitit.

  Ja siksi olen tosi venäläinen
  #
  Olof Palme: ”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr. —

  Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk. —

  Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.

  Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.”
  ¤
  Varjele Liekkiä, runoilija!

  Mitä runoilija saattaisi tehdä vaikeina aikoina?
  Mitä runoilija voisi tehdä Tyrannin hallitessa?
  Mitä runoilija saattaisi tehdä, kun Suuri Imperiumi
  sortaa maailman osattomia?
  Mitä runoilija voisi tehdä, kun horisontissa häämöttää
  Megiddon vuori?

  Runoilija saattaisi alistua ja ulvoa sutena susien kuorossa.
  Mutta se ei olisi oikein.
  Runoilijan tehtävä on laulaa sorrosta, karjua Tyrannia vastaan,
  hyräillä ihmisyydestä, kuiskata Hyvyydestä, Kauneudesta
  ja Totuudesta.

  Runoilijan tehtävä on etsata Vapauden Liekki
  orjuutettujen sydämiin.

  Varjele Liekkiä, Runoilija!

  (Tapio Kuosma: Anna kitharasi soida, Apollon! Mediapinta 2017) (ISBN 978-952-236-133-2)

 10. Muutamia vuosikymmeniä sitten satuin katsomaan TV-ohjelman, missä ”ankkurin lisäksi” keskustelivat kolme parrakasta siionistia, miten [heillä] on suunnitteilla aloittaa ”saastuttavia maita kohtaan” lakisyytteet ???
  Kuitenkaan he eivät maininneet mitään oman maansa saasteista. Ilmaston muutoksien kokoukset saivat siten vauhtia. Tosiaankin ilmasto on muuttunut, mutta siihen ei edes tarvitse vetää mukaan ihmisen aktiivisuutta.
  Maapallon laajuisen ”vedenpaisumuksen jälkeen”,sen täytyy olla SELVIÖ. Ylin auktoriteetti on ilmoittanut ,
  ”UUDEKSI MINÄ TEEN KAIKEN”. Sen tiedon ilmaisu ei petä. Me elämme saasteiden välikautta, jota ei voi olla huomaamatta. Ihmisen epä-viisauteen me emme voi luottaa, koska se palvelee pelkästään omaa itsekkyyttä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here