Belgialainen Vallonian osavaltio panee edelleen hanttiin CETA-vapaakauppasopimukselle huolimatta komission painostuksesta.

Komissio lähestyi Vallonian osavaltion hallitusta uhkavaatimuksella vaatien Valloniaa allekirjoittamaan EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen. Vallonian pääministeri Paul Magnette hylkäsi komission viimeisimmän esityksen luonnehtien sitä edeltäjiäänkin huonommaksi. Komission painostusyrityksiä Magnette kommentoi sanomalla, että ”uhkavaatimusten esittäminen ei ole sovi yhteen demokraattisten oikeuksien harjoittamisen kanssa”.

Vallonian parlamentin puhemies Andre Antoine kuvaili vapaakauppasopimusta ”tekstimarmeladiksi”.

”Minulla on 300 sivua sopimustektiä, 1300 sivua liitteitä, 2–3 tulkintajulistusta, yksi selittävä asiakirja, sähköpostiviestejä, kirjepostia, kahdenvälisiä julistuksia. Minulla on nyt jopa Belgian muiden kanssa antama julistus.”

Belgia ei voi allekirjoittaa CETA-vapaakauppasopimusta ilman, että kaikki Belgian osavaltioiden parlamentit antavat liittovaltion hallitukselle valtuudet allekirjoittaa sen.

Ilman Belgian allekirjoitusta EU28:nkin on vaikea sitä allekirjoittaa.

Kommentti

Milliers remerciements, Région wallonne! On vaikea olla olematta samaa mieltä Megnetten kanssa, joka viime perjantaina totesi vapaakauppaa koskevassa keskustelussa olevan kyse siitä, millaisen globalisaation me haluamme.

Lähteet

EuObserver (24.10.2016): Wallonia rejects fresh EU ultimatum on Canada trade deal https://euobserver.com/economic/135617

EuObserver (21.10.2016): Ceta failure deepens EU trade crisis
https://euobserver.com/economic/135609

1 KOMMENTTI

  1. Hyvä kun Euroopasta löytyy edes yksi viisas kansa. Tai pitäisikö sanoa paikka jossa noudatetaan vielä sen demokratian rippeitä mitä EU’sta on jäljellä. Odotinkin milloin komissio, tuo vaaleilla valitsematon, siirtyy uhkailuun. Ihmettelen niitä idiootteja jotka varauksetta olisivat valmiit allekirjoittamaan noita ”vapaakauppasopimuksia”, joissa mikään ei ole vapaata ja kohta ei enää kauppaakaan. Nuo tuhannet eu-viranhaltijat on vielä pantu suoltamaan tekstiä oikein urakalla, että sopimuksista ei saisi pirukaan enää selvää. Onneksi Vallonia ymmärtää tämän ja työntää tekstit sinne minne ei päivä paista.

    Vapaata noissa ”sopimuksissa”on vain suurempien yhtiöiden täysin vapaa meuhkaaminen valtioiden sisällä kansallisista laeista ja sopimuksista välittämättä. Varmaan saa pyyhkiä percettä Euroopan ihmisoikeussopimuksillakin. Näinhän Suomessa on jo tehtykin pidemmän aikaa. Kysykää vaikka Työ- ja ”oikeus”ministeriltämme. Ja muuten, nuo suuremmat yhtiöt omistavat toisensa aikalailla ristiin ja viimeisenä omistajana ovat muutamat pankit, ne suurimmat, jotka ovat taas kaatumassa veronmaksajien syliin. Ei ihme, että tarvitaan uusia ”sopimuksia”.

    Sanotaan, että kuullun ja luetun ymmärtäminen on Jumalan lahja. Sen jumalan kun tietäisi, niin voisin vaikka rukoilla viisautta meidän johtajille, niin absurdia kuin se pakanan mielestä onkin. Saattaisi olla turhista turhinta puuhastelua. Emme me enää valitse johtajia meidän etua valvomaan. He valvovat vain oman etunsa kun paikkaan pääsevät.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here