A-studio haastatteli CMI:n tutkijaa, irakilaissyntyistä Hussein al-Taee’ta 17.10.2016 Aleppon ja Mosulin tilanteista. Hänen analyysinsa Aleppon ja Mosulin tilanteiden erosta jäi kovin vajavaiseksi. Al-Taee totesi, että Irakin Mosulissa ”kaikki” ovat Isisiä vastaan, ja antoi ymmärtää, ettei asianlaita ole näin Syyrian Aleppossa.

Tilanteissa on toki eroja, mutta niihin vaikuttavat taustat jäivät pimentoon.

Yhdysvallat saavutti Irakissa tavoitteensa laittoman hyökkäyksensä 2003 tuloksena. Irakin aiempi hallitsija Saddam Hussein tapettiin, valtio saatiin kaaostilaan ja USA pystytti maahan kattavan sotilaallisen kontrollin. Tämä Yhdysvaltain sotilaallinen hallinta on elävää todellisuutta tänäänkin, eli USA saa tuoda Irakiin sotilaita ja aseita mielensä mukaan, ilman että Irakin heikko valtiojohto kykenisi asettumaan tässä poikkiteloin.

Terroristit Irakissa olivat tarpeeton ja hankala ilmiö, eikä Yhdysvallat enää tarvinnut niitä edes perusteluna sotilaalliselle läsnäololleen. Niistä oli muodostunut omaa islamilaista kalifaattia tavoitteleva Isis-järjestö, joka oli Syyriassa — Yhdysvaltain armeijan tiedusteluorganisaatio DIA:n (Defense Intelligence Agency) laatimassa, tiedonvapauslain nojalla julkisaadussa muistiossa hahmotellulla tavalla — käytettävissä maan hallinnon eristämiseen.((Mika Salmi toteaa artikkelissaan:

”Tutkiva journalisti Nafeez Ahmed kertoo33 DIA:n entisen johtajan Michael Flynnin vahvistaneen Al-Jazeera-kanavan haastattelussa DIA:n raportissa esitettyjen tietojen pitävän paikkansa. Lisäksi muutamat muutkin Yhdysvaltojen ja Britannian tiedustelupalveluissa työskennelleet henkilöt ovat vahvistaneet34 raportin todenmukaisuuden. Flynn kertoo yrittäneensä tuloksetta saada Valkoista taloa luopumaan suunnitelmistaan. Hänen mukaansa tämän kaltaista tiedustelutietoa oli itse asiassa saatavilla jo ennen kuin päätös vetää joukot Irakista tehtiin. Toisin sanoen jo vuonna 2008 yhdysvaltalaistiedustelu olisi ollut tietoinen Irakin al-Qaidaan ja muihin vastaaviin ryhmiin liittyvästä uhasta.

Tukiessaan Bashar al-Assadin vastaisia kapinallisia Yhdysvallat ei kuitenkaan ainoastaan sulkenut silmiään kapinallisten yhteyksiltä al-Qaidaan. Flynnin mukaan kyseessä oli ”harkittu päätös” tukea al-Qaidasta, Muslimiveljeskunnasta ja muista ääriaineksista koostuvia kapinallisryhmiä. Ranskan entinen ulkoministeri Roland Dumas puolestaan on televisiohaastattelussa väittänyt Yhdysvaltojen tärkeän liittolaisen Ison-Britannian valmistelleen aseellista operaatiota Syyriaan jo vuonna 2009.”))

Syyriassa tilanne on kokonaan toinen kuin Irakissa. Siellä Yhdysvaltain tavoittelema hallituksen vaihto on vielä vaiheessa, ja terroristit — Isis siinä vahvimpana joukossa — sotivat Syyrian laillista hallitsijaa presidentti Bashar al-Assadia vastaan ja pyrkivät syrjäyttämään hänet Yhdysvaltain toiveiden mukaisesti. Syyriassa Isisiä vastaan taistelevat vain Syyrian hallituksen joukot ja niitä tukeva Venäjä sekä omia asuinreviirejään puolustavat kurdit.

Syyriassa ei olla siis lähelläkään Yhdysvaltain sotilaallista kontrollia maasta, toisin kuin Irakissa.

Syyriassa sekä USA että sen liittolaiset, Turkki etunenässä, pikemminkin avustavat sekä asetoimituksin että huoltotoimenpitein Isisin terroristeja. Retoriikassa tuki kohdistetaan tietenkin ns. maltillisiin kapinallisiin ja ollaan olevinaan Isisiä vastaan, mutta sellaisia maltillisia Syyriasta ei taida todellisuudessa juurikaan löytyä.

Yle esitti omia vinoutuneita näkemyksiään saman illan eli 17.10. TV1:n iltauutisissa. Mosulin osalta esitettiin uhkana se, että Isisin taistelijat käyttävät siviilejä ihmiskilpinään. Täsmälleen samaahan tapahtuu Syyrian Aleppossakin, mutta siitä ei Yle mainitse halaistua sanaa. Siellä Ylen mukaan Venäjä murhaa siviilejä ja pommittaa sairaaloita. Yhtäkään sairaalaa ei kyllä vahingossakaan nimetä, joten uutiset jäävät siltä osin tyhjän päälle.

Mihin tilanne sitten johtaa?

Itse ennakoin tilanteen kehittyvän Mosulissa siten, että Isisin taistelijoita ohjataan lempeätä väkivaltaa käyttämällä siirtymään uusille taistelualueille, eli lähinnä Syyriaan ja mahdollisesti Ukrainaan, Iraniin ja jopa Venäjälle. Toimeksianto säilyisi, mutta työpiste vaihtuisi. Tällainen Isisin taistelijoita lopulliselta tuholta säästävä toimintalinja saattaa säästää jopa alueen siviilejä enemmiltä kärsimyksiltä, jolloin voidaan hehkuttaa operaation onnistumista.

Lähikuukaudet saamme seurata Ylen välityksellä CNN:n (tai jonkin muun USA:n TV-kanavan) kuvaamaa Sodan Suurta Spektaakkelia, jossa urheat amerikkalaiset muun Vapaan Maailman sotajoukoilla vahvistettuna siirtävät itse luomiaan terroristijoukkoja uusiin työpisteisiin. Yhdysvaltain sodanjohdon ja länsimedian yhteistyö tulee olemaan jo monesti harjoiteltuun tapaan saumatonta.

Aina välillä Yle varmasti muistaa kertoa, että diktaattori al-Assadin johtama Syyrian armeija ja Venäjä murhaavat Aleppossa siviilejä eivätkä suinkaan sinne Irakista tuotuja terroristien lisävahvistuksia.

Yksi kiintoisa seurattava on tapettujen terroristien lukumäärä ja alkuperämaa. Yhdysvaltain ja liittolaistensa rekrytoimina ja aseistamina terroristit tunnetaan varmaankin nimeltä ja taustaltaan USA:n Lähi-idän sodanjohdossa tai vähintäänkin taistelijaryhmissä. Itse veikkaan, ettei tapetuista — enempää kuin ”pakkosiirretyistäkään” terroristeista — heru mitään tietoja. Suomen ja muiden kansalaisiaan terroristeiksi luovuttaneiden valtioiden tulisi olla tässä asiassa tiukkana tiedonsaannin suhteen.

Ja kuten on jo julkisesti spekuloitu, osa terroristeista kulkeutuu varmasti Eurooppaan ja Suomeenkin pitämään ansaittua lomaa sotimisen välillä.

USA:n suuntaaman ja kontrolloiman mediahuomion keskittäminen vain Mosuliin ja Aleppoon jättää kertomatta suuren kuvan, eli humanitaarisen hädän laajuuden Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Puhumattakaan siitä, että valtamedia kertoisi hädän aiheuttajan eli Yhdysvaltain liittolaisineen suorittaman asein tapahtuvan ”demokratisoinnin”. Venäjähän on vastannut siihen verraten myöhään turvautumalla länsimaiseen argumentointimalliin eli pommituksiin Syyriassa.

Itse en usko lainkaan, että Yhdysvallat lopettaisi terroristien käyttöä sijaistaistelijoina. Nyt se on vain karannut CIA:n ja muiden Yhdysvaltain operatiivisten yksiköiden käsistä, ja laaja kansainvälinen mielipide pakottaa USA:n korjausliikkeisiin.

Mikä on CMI:n rooli?

Mikä on sitten Martti Ahtisaaren perustaman CMI:n rooli tässä kaikessa? Oman missionsa CMI kuvaa näin:

”Crisis Management Initiative (CMI) on suomalainen konfliktinratkaisujärjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee väkivaltaisia konflikteja epävirallisen neuvottelun ja vuoropuhelun avulla. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari perusti järjestön presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000. Nykyisin CMI on yksi maailman johtavista toimijoista alallaan.”

Käytännössä CMI:n toimintakohteita ovat vain alueet ja valtiot, joissa Yhdysvalloilla on vahva intressi:

”CMI:n ohjelma keskittyy konfliktinehkäisy ja -ratkaisutyöhön kolmella maantieteellisella alueella: Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Euraasiassa, eli entisten neuvostotasavaltojen alueella.”

Presidentti Ahtisaaren toiminta presidenttikautensa jälkeen on ollut hyvin Nato- ja USA-sidonnaista.

Käytännössä esimerkiksi kiitetty Kosovon välitystyö toimi siten, että Ahtisaari kävi Naton pommitusten välillä kysymässä Jugoslavian presidentiltä Slobodan Milošević’ilta ”Joko uskotte vai pommitammeko lisää?” — Ja viimeinhän ne uskoivat.

Vasta aivan viime aikoina on saatu syvempää tietoa koko Kosovo-prosessista ja siihen liittyvistä toimijoista. Koko silloinen tilanne on asettumassa uuteen valoon.

Näin käynee aikanaan Syyrian, Irakin ja Ukrainankin osalta. Samaa historiallista jälkiselvitystyötä kaivataan muidenkin USA:n hallitustenvaihto-ohjelman kohteeksi joutuneiden valtioiden osalta.

CMI ei kykene tätä tietoa objektiivisesti tuottamaan. Se on lähinnä Naton ja Yhdysvaltain jälkisiivous- ja imagonkiillotusyksikkö, joka auttaa tarvittaessa niiden pyrkimyksiä reaaliaikaisestikin. Suomen valtio ei hyödy tästä toiminnasta, joka syventää Suomen alistamista USA:n vasallivaltioksi. Suomen valtion tuki CMI:lle tulisikin kokonaan poistaa.

Lähteitä

Tajrishi, Rostam | Vastavalkea (7.7.2015): Ajatushautomo Brookings: Syyria miehitettävä ja pilkottava
https://vastavalkea.fi/2015/07/07/ajatushautomo-brookings-syyria-miehitettava-ja-pilkottava/

Tajrishi, Rostam & Raiskila, Vesa | Vastavalkea (28.5.2015): USA:n tiedustelu näki Isisin välineenä Syyrian eristämiseen
https://vastavalkea.fi/2015/05/28/usan-tiedustelu-naki-isisin-valineena-syyrian-eristamiseen/

Söyring, Riikka | Vastavalkea (19.4.2016): Aseita Syyrian kapinallisille
https://vastavalkea.fi/2016/04/19/aseita-syyrian-kapinallisille/

Söyring, Riikka | Vastavalkea (16.2.2016): USA:n liittolaiset kukistamassa CIA:n aseistamia ryhmiä
https://vastavalkea.fi/2016/02/13/usan-liittolaiset-kukistamassa-cian-aseistamia-ryhmia/

Söyring, Riikka | Vastavalkea (12.1.2016): Naton jäsenmaiden hankalat Isis-suhteet
https://vastavalkea.fi/2016/01/12/4571/

Salmi, Mika | Vastavalkea (11.3.2016): Kansainvälinen liittouma terrorismin tukijana Lähi-idässä
https://vastavalkea.fi/2016/03/11/kansainvalinen-liittouma-terrorismin-tukijana-lahi-idassa/

21 KOMMENTTIA

 1. ’…Suomen valtio ei hyödy tästä toiminnasta, joka syventää Suomen alistamista USA:n vasallivaltioksi. Suomen valtion tuki CMI:lle tulisikin kokonaan poistaa’

  Kuinka ihmeessä maamme voi olla vajonnut tällaiseen moraaliseen alennustilaan?
  Kun Suomen valtio tätä Ahtisaaren puuhastelua tukee niin se tekee meistä terrorismia edistävän USA/Israel -koalition ja NWO -mafian tukijan.

  • Ei menneet sukupolvet olisi voinut kuvitellakkaan että maahamme joskus sikiytyisi tämmöisiä omaa kansaansa ja maatansa ryöstäviä sekä sen Itsenäisyyden häpäiseviä luopioita joille ei mikään ole pyhää vaan kaikki uhrataan tälle läntiselle hegemonialle.
   Kaikenhuipuksi he vielä antavat miehittää maamme näillä jotka Muhamedin käskyä noudattaen valloittavat maailmaa tuhoten vääräuskoiset saadakseen tekosistaan varman paikan paratiisissa neitsyeineen.

   On käsittämätöntä se mitenkä tämmöiset moraalittomat luopiot tulevat toimeen oman itsensä kanssa, sillä luulisi sentään heilläkin olevan hivenen jäämiä ihmisyyden rippeistä.

 2. CMI? Kuulostaa siltä kuin näillä olisi myrkky ja vastamyrkky jota sitten sopivasti annostelevat kulloinkin oman ja liittolaistensa position turvaamiseksi/vahvistamiseksi.

 3. Sveitsi on esimerkillinen maa pyrkimyksistä todelliseen demokratiaan siellä on käytössä sitova kansanäänestys, johonka perustuu myös päätös työllistää sveitsiläiset ensisijaisesti ensivuoden alusta lähtien, mutta sieltäpä ei erityisemmin uutisoida maamme kähmintäkulttuuria suosivissa tiedoitusvälineissä, samoin kuin ollaan hiljaa myös Islannin seviytymisestä peluripankkiirien syöveristä.

  • Sveitsi aikoo työllistää sveitsiläiset ensin – Eurokraatit raivoissaan
   Sveitsi on sitovalla kansanäänestyksellä päättänyt työllistää maan omat kansalaiset ennen muita. Tämä ei miellytä Brysselin mädättäjiä.
   26.10.2016 18:20, 6751 lukukertaa

   Helmikuusta lähtien Sveitsi alkaa palkata töihin sveitsiläisiä ennen muiden maiden kansalaisia. Asiasta järjestettiin sitova kansanäänestys vuonna 2014 ja täytäntöönpano on helmikuussa 2017.

   Vaikka Sveitsi ei ole edes EU:n jäsen – ja tänä vuonna se perui vuosikausia EU:ssa jäädytettynä olleen jäsenhakemuksensa – EU on silti vaatinut kokousta Sveitsin päätöksestä maan kanssa, koska se näkee Sveitsin uuden käytännön uhkana vapaalle liikkuvuudelle.

   Sveitsissä päätösvalta on kansalla. Siellä on käytössä niin sanottu suora demokratia ja sen mukaiset sitovat kansanäänestykset.

   Koska Sveitsissä on aito kansanvalta, siellä kansalaiskeskustelu on sallittua – ja suotavaakin – kaikista ihmisiä koskevista aiheista, kuten islamista.
   http://mvlehti.net/2016/10/26/sveitsi-aikoo-tyollistaa-sveitsilaiset-ensin-eurokraatit-raivoissaan/

   • Vai niin, vai on ”päätösvalta kansalla”, koska Sveitsissä ”on aito kansanvalta”. Salli mun nauraa. Näin uskovat he, joilla ei ole mitään käsitystä Euroopan keskellä sijaitsevan Sveitsin – saatanallisesta rikollis-eliitistä – ja siitä, mitä tämä rahassa kylpevä rikollisvaltio todellisuudessa edustaa. Näin se menee, kun valkoinen maalataan mustaksi ja musta valkoiseksi!

    • Nauraahan aina voi mutta kansanäänestykset ovat fakta ja niiden tulos ratkaisee. Rikollisia on joka maassa mutta se on eri asia.

     • ” Rikollisia on joka maassa mutta se on eri asia.”

      Myös ylimmillä vallanportailla ja pilvin pimein alemmilla kuten nimenomaan myös Suomessa!
      Kansanäänestyksillä voitaisiin varmasti huomattavasti hillitä näiden rikollisten toimintaa.

   • Ette kai vain elä siinä harhaluulossa, että Sveitsi olisi erillinen ”Eurokraateista”, ”NWOkraateista” tai ”Natokraateista”. No Way. Rahassa kylpevä rikollisvaltio Sveitsi on – out of the slavery-box – vain ja ainoastaan sen vuoksi, että se on samanlainen Vatikaanista ohjattu jesuiitti-agenttien keskus kuin Washington, Dubai, City of London ja Kazakhstan. Sveitsi on lukemattomien salaseurojen okkulttinen keskus, josta on tehty järjestäytyneen rikollisuuden paratiisi.

    Täydellistä sinisilmäisyyttä osoittaa myös se, että uskoo demokraattiseen kansanäänestykseen. Äänestykset kiellettäisiin lailla, mikäli kansan äänestykset olisivat demokraattisia. No Way. Äänestykset on pelkkää teatteria, eli voutte olla varmoja siitä, että – mafia voittaa aina!

    Uskomatonta, että jengi ylistää täällä vapaamuurari-veroparatiisi-roistovaltiota, eikä mene totuuden etsinnässään pintaa syvemmälle. Totuutta ei voi muuttaa – se pysyy aina samana, vaikka sepiteltäisiin millaisia menestystarinoita. Ylistäkää mielummin vaikka jesuiittien orjaa; Pohjois-Koreaa… sekin on enemmän valkoinen kuin saatanan palvontaa ja lapsiuhrausta maan alla harjoittava Sveitsi.

    • Aika masentavaa luettavaa. Toistat tuota samaa. Mutta totuus ei ehkä ole tuo mitä toistat pakonomaisesti.

 4. Suomen valtion on tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa karsittava menojaan. CMI’n rahoituksesta tulee heidän oman ilmoituksensa mukaan 65% Suomen valtiolta, se on lopetettava. Me emme heidän toimistaan mitään kostu, eikä kansainvälisestikään näytä ainakaan konfliktit vähenevän. Voisi ajatella asiaa kääntäenkin, he juuri hyötyvät noista konflikteista ja niitä pitää tehdä lisää. Toimintansa voi kääntyä alkuperäistä ajatusta vastaan. Miksi rahoittaa suurilla summilla tällaista puuhastelua?

  Kun käyttävät menojensa kattamiseen suurimmaksi osaksi julkista rahaa, on tärkeää, että tilikirjanpitonsa julkaistaan. Siis toimeksi, rahan myöntäjät ja päättäjät. Maksajilla on oikeus tietää, onko valta ja vastuu oikeassa suhteessa.

 5. Julkisista rahoista vielä puheenollen, kepun Nuorisosäätiö näyttää taas kunnostautuneen julkisten varojen siirtämisessä yksityisiin taskuihin. Rahat ovat vielä monta kertaluokkaa suuremmat kuin CMI’n tapauksessa. Kohtapuoliin on taas sama tilanne kuin ennen 2011 vaaleja. Puolet kepulaisista istuu poliisin kuultavana ja toinen puoli juoksee mediaa pakoon. Ellei sitten media paina asiaa villaisella ja Sipilä anna toiminnalle ”täyden tukensa”.

 6. Tässä vielä linkki uutiseen jos jäi huomaamatta: http://yle.fi/uutiset/3-9252179
  Julkaisivat Jyri Hännisen artikkelin, ihme ja kumma. Joku kirjoitteli stadin pravdan Saarikoskesta. Kuuluu luokkaan virallisen linjan höpöttäjät. Suomen yksi parhaita tutkivia taloustoimittajia pravdassa olisi Tuomo Pieiläinen, mutta ilmeisesti hänelle maksetaan siitä, että ei tutki eikä kirjoita. Oli saanut vain lainata Hännisen artikkelia.

 7. CMI varmaan suosittelee suomalaisillekin Ruotsin kohtaloa eli ettei ole paluuta entiseen vaan maa täytetään pakolaisilla kansan vastustuksesta huolimatta…. nwo-eliitille kansan tahto ei merkitse mitään

  “There is no way back,” the ad begins. “Sweden will never be like it was. Europe is changing and Sweden is needed as a safe space for people who seek refuge. Now we must look forward and find a way to live side by side.”
  As African and Middle Eastern faces intermixed with Swedish faces cycle through on the screen, the ad informs viewers that Sweden is in for some dramatic changes. “It’s time to realize the new Swedes will claim their space, and will take up room with cultures, languages and customs,” the narrators say in Swedish, alternating between male and female voices. “It’s time we see this as a positive force. The new country is about shaping a new future.”
  The very definition of Swedish is changing, the ad continues, adding that the old Swedes need to adapt to the new country and the customs of the ”new Swedes.” “To be Swedish must be more than skin color and place of birth, it must be you, me, and everyone together,” the narrator continues. “It’s not only new Swedes that need to integrate. Everyone needs to integrate, even established Swedes.”
  http://www.thenewamerican.com/world-news/europe/item/24472-swedes-and-germans-told-to-integrate-into-their-new-country

  • Tuossa MV-lehden jutussahan todetaan mm. seuraavaa:
   ”Esitelmässään Sillanpää kertoo, että ulkoministeri Erkki Tuomiojan tunnustaman Venäjän pahan propagandan tähden Suomi päätti lähteä mukaan Naton strategisen viestinnän osaamiskeskukseen.”

   Tästä herää muutama kysymys:
   1. Voiko Suomi mennä mukaan johonkin Naton elimeen yksittäisen ministerin päätöksellä?
   2. Onko Erkki Tuomioja seonnut lopullisesti?
   3. Onko SDP kykenevä järkeviin ulkopoliittisiin linjanvetoihin niin kauan kuin Erkki Tuomioja hässäköi puolueessa?

 8. ISIS:n pitäisi varmaan vaihtaa tiedotusvastaava, Mosulissa käyttävät ihmiskilpiä, mutta eivät ole hoksanneet tehdä samaa Aleppossa, ainakaan suomalaisen median mukaan…

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here