Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Aramco on lopettanut öljynviennin Egyptiin ilman selityksiä, kirjoitti Qatarin kuninkaallisen suvun omistama media Al-Jazeera maanantaina.

Saudi-Arabia sopi Egyptin kanssa huhtikuussa toimittavansa 700 000 tonnia polttoainetta kuukausittain seuraavan viiden vuoden ajan. Lokakuussa toimitukset katkaistiin.

Al-Jazeera kirjoittaa öljytoimitusten olevan mahdollisesti vastaliike sille, että Egypti tukee YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa S/2016/846, jota Riadh vastustaa.

”Saudi-Arabia on Syyrian al-Assadin hallitusta kaatamaan pyrkivien ´kapinallisten´ johtava tukija [ja rahoittaja]. Toisaalta Egypti on ajanut poliittista ratkaisua, joka saattaisi pitää al-Assadin vallassa” kirjoittaa Al-Jazeera.

Myös Qatar on tukenut avokätisesti Syyrian hallitusta vastaan taistelevia ”kapinallisia” sekä Hillary ja Bill Clintonin rikostutkinnan kohteena olevaa Clinton-säätiötä. Yhdysvaltain lainsäädäntö säätää vankeutta yhteistoiminnasta terrorismia tukevien valtoiden kanssa.

Wahhabi-islamilainen Saudi-Arabia avusti sunni-islamilaista Egyptiä miljardeilla dollareilla vuoden 2013 sotilasvaallankaappauksen jälkeen, jolla poistettiin vaaleilla valittu presidentti Mohammed Morsi vallasta – mutta se apu on nyt kuivunut ja pakottaa Egyptin kosiskelemaan uusia isäntiä, Al-Jazeera kirjoittaa.

Kyseessä lienee Egyptille suunnattu piikki sen tuesta Venäjän YK:n turvallisuusneuvostossa tekemälle aloitteelle sekularistisen Syyrian rauhasta, mutta myös, koska Egypti on lähentynyt shiialaista Irakia, joka tekee yhteistyötä Venäjän kanssa liittoutuneen shiialaisen Iranin kanssa. Egypti allekirjoitti yhteisymmärryssopimuksen Iranin kanssa Saudi-Arabian katkaistua öljytoimitukset. Iran kilpailee Saudi-Arabian kanssa alueellisesta johtajuudesta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here