Internet-turvallisuusjätti Kaspersky Lab kertoo ainakin viiden suurimman venäläispankin joutuneen massiivisen kyberhyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäykseen käytettiin hajautetun palveluneston (DDOs) menetelmää, jossa internetiin kytkettyjen laitteiden (CCTV-kamerat, toimisto- ja kotikäytössä olevat digitaaliset videotallentimet, kotitietokoneet jne) avulla koostetaan ns. botnet. Botnet koostuu joukosta tietokoneohjelmia (botit), jotka ovat yhteydessä tietoverkkojen tietoverkon, internetin, kautta.

Venäläispankkeja vastaan kohdistetussa hyökkäyksessä oli mukana yli 24 000 kaapattua laitetta, jotka sijaitsivat yli 30 maassa. Yli puolet laitteista sijaitsi Yhdysvalloissa, Intiassa, Taiwanilla ja Israelissa.

Hiljattain Yhdysvallat syytti Venäjää Yhdysvaltain presidentinvaalien häiritsemisestä, muistuttaa uutistoimisto AFP.

NBC News uutisoi 4.11.2016 Yhdysvaltain armeijan hakkerien olevan valmiina tekemään kyberiskun venäläisiin kohteisiin ”mikäli Venäjä häiritsee Yhdysvaltain presidentin vaaleja” ja että Yhdysvaltain armeijan hakkerit ovat jo tunkeutuneet Venäjän sähköverkkoon, telekommunikaatioverkkoon sekä Kremlin komentojärjestelmiin tehden ne haavoittuviksi ”Yhdysvaltain salaisin kyberasein tehdyille iskuille”. NBC:n mukaan amerikkalaisviranomaiset vakuuttavat, että Yhdysvallat käyttää [maailman edistyneimpiä] kyberaseita vain siinä ”epätodennäköisessä tilaanteessa, että Yhdysvaltoja vastaan hyökättäisiin merkittävällä tavalla”.

NBC muistuttaa, että Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n, ”joka säännöllisesti tunkeutuu vieraiden valtioiden verkkoihin kerätäkseen tietoa”, käyttämä hakkerointi muistuttaa paljon sitä hakkerointimenetelmää, jota tarvitaan kyberaseiden asentamiseen, ja ettei olisi ensimmäinen kerta kun Yhdysvallat käyttää kyberaseita toisia valtioita vastaan.

Lähteet

Yahoo News/AFP (10.11.2016): Massive cyberattack hit five top Russian banks: Kaspersky
https://www.yahoo.com/tech/massive-cyberattack-hit-five-top-russian-banks-kaspersky-150738178.html

NBC News (4.11.2016): U.S. govt hackers ready to strike back if Russia tries to disrupt election
http://www.nbcnews.com/news/us-news/u-s-hackers-ready-hit-back-if-russia-disrupts-election-n677936

2 KOMMENTTIA

  1. USA on mestari käymään muiden kimppuun ja hyökkäilemään kaikin mahdollisin keinoin joka taholle omien etujensa nimissä. Vihollinen on aina siellä missä joku ei taivu sen ehtoihin ja valtaan. Yhteistyön käsi ei kelpaa, yhteistyö tarkoittaa että pitää alistua ja luovuttaa valta toiselle.
    Mielenkiintoista on nähdä muuttuuko mikään kun ’America first Trump’ astuu virkaansa. Jos puheisiin voisi uskoa niin muutos voisi olla mahdollinen mutta eiväthän ne suuret sanat suuta halkaise kuten sanotaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here