Ranskan presidentinvaalien esivaalit ovat parhaillaan käynnissä. Ennakkosuosikeiksi ovat nousseet entinen pääministeri, Venäjä-myönteiseksi luonnehdittu keskustaoikeistolainen François Fillon (44 %), entinen pääministeri, republikaani Alain Juppé (28 %) sekä entinen presidentti Nicolas Sarkozy (20 %), uutisoi EuObserver.

Brittilehti The Independent kertoo Kansallisen Rintaman johtajan Marine Le Penin pärjäävän hyvin mielipidetiedusteluissa ja että Le Pen olisi ohittanut Sarkozyn presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Jos vaalissa joku ehdokkaista saa enemmistön eli yli puolet annetuista äänistä, hän tulee valituksi. Mikäli kukaan ehdokkaista ei pääse tähän tavoitteeseen, kahden viikon kuluttua ensimmäisestä vaalista suoritetaan vaalien toinen kierros.

Toisella kierroksella voivat olla ehdokkaina kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanutta ehdokasta. Toisella kierroksella enemmistön äänistä saanut tulee valituksi.

Ranskan vaalijärjestelmä poikkeaa suomalaisesta. Äänioikeutettujen tulee rekisteröityä etukäteen voidakseen äänestää.

Ennakkoäänestyksiä ei järjestetä, vaan äänestys tapahtuu vaalipäivänä. Vaalien jälkeen äänestysaktiivisuus lasketaan Ranskassa kirjautuneista äänestäjistä eikä koko äänioikeutetusta väestöstä. Jotta saisi oikean käsityksen äänestysaktiivisuudesta, joutuu itse lisäämään laskutoimituksiin äänestämättä jättäneet äänioikeutetut. Käytännössä äänestysaktiivisuus sijoittuu sekä parlamentti- että presidentinvaaleissa 50 prosentin tuntumaan tai alle.

Hallitus kootaan presidentinvaalien yhteydessä eikä parlamenttivaalien yhteydessä.

Kommentti:

The Independent varoittelee globaalin populismin kasvusta, mutta ei pidä todennäköisenä Marine Le Penin nousua presidentiksi. Lehti ei kuitenkaan tarjoa analyysia pelkäämänsä globaalin populismin kasvun syistä.

Todennäköisin syy ns. globaalin populismin kasvulle on uusliberaalin politiikan tuottama eriarvoisuus. Erot varallisuudessa ja hyvinvoinnissa ovat kasvaneet paitsi maiden, myös yksilöiden välillä. Uskonnollinen, poliittinen, taloudellinen ja ideologinen ekstremismi ovat lisääntyneet kaikkialla. Kylkiäisenä olemme saaneet muukalaisvihaa, suvaitsemattomuutta, konflikteja, nälkää, köyhyyttä ja työttömyyttä. Uusliberalismi on tuottanut omat vihollisensa mutta ei halua, että uusliberalin ideologian osuus globaalin populismin kasvussa nostetaan esiin julkiseen keskusteluun. Ilmiö näkyy mm. suvaitsevaiston suvaitsemattomuutena niitä kohtaan, jotka yrittävät tuoda syy-seuraussuhteita esiin. Puheen sisältöön ei tarvitse reagoida, jos sen pystyy leimaamaaan edes jotenkin uskottavasti vihapuheeksi.

Fillonin nousu ennakkosuosikiksi vaikuttaisi olevan samaa jatkumoa Brexitin sekä Yhdysvaltain, Bulgarian ja Moldovan presidentinvaalien kanssa.

François Fillon saanee kannatusta Ranskan maaseudulta vaadittuaan Venäjän vastaisten talouspakotteiden lakkauttamista, joista viljelijät ja elintarviketuottajat kautta Euroopan unionin ovat kärsineet. Fillon on myös sanonut, että on naurettavaa kuvata Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin hirviöksi kädet täynnä verta, ja että Venäjä on arvokas liittolainen taistelussa ISIS-terroristijärjestöä vastaan.

Riikka Söyring

 

Lähteet

The Independent (20.11.2016): Marine Le Pen takes huge lead over Nicolas Sarkozy in French first round presidential election poll http://www.independent.co.uk/news/world/europe/marine-le-pen-poll-election-odds-latest-french-presidential-lead-sarkozy-a7428126.html

EuObserver (21.11.2016): Fillon leads French right primary as Sarkozy falls https://euobserver.com/political/135969

10 KOMMENTTIA

 1. Reijo Frank: Veli sisko – laulun sanat ovat vieläkin ajankohtaisia, ollaan jälleen tilanteessa jossa kansojen sietokyky on kiristetty maksimiin koska keinottelijoiden ahneudella ei ole ”itsesuojeluvaistoa” vaan ajetaan tahallisesti törmäyskurssille, koska se myös on osalle riistäjiä tuottoisaa pisnestä.
  On jo ennustuksia, että EU kestää vaan muutaman vuoden, mutta ilmeisesti meidän päättäjämme riippuisivat tässä ihannoimassaan Imperiumin raadossa kiinni viimeiseen asti jos kansa sen vaan heille sallii.

  • Mätä vetää puoleensa mätää. Tuskin minkään muun maan päättäjät ovat yhtä ruskeakielisiä ylikansallisten takapirujensa nöyristelijöitä kuin meillä vallankahvaan itsensä keplotelleet – kuten esim. asiakirjaväärentäjä ja ulkomaisten pankkigangsterien keinotteluvoittojen pelastaja Katainen.
   .

 2. EU parlamentin touhut alkavat ylittää jo ymmärryksen. Antoivat julkilausuman, jossa oltiin huolissaan väärän tiedon levittämisestä. Väärän tiedon levittäjiksi mainittiin Venäjä, Daesh, Al Qaida, ja muut jihadistijärjestöt. Voi pyhä yksinkertaisuus. Paskan jauhannalla ei EU parlamentissa näytä olevan enää mitään rajaa. Ei tästä EU’sta tarvitse kenenkään levittää väärää tietoa. Kyllä he tekevät sen ihan itse. Meidän suurempi huoli pitäisi olla, mistä saamme oikeaa tietoa.

  Onneksi tuli heti vastaus Venäjältä. Parlamentti häpäisee demokratiaa. Onhan tuo tiedetty jo pitkään. Hyvä että joku sanoi sen ääneen. Täällä EU’n sisällä se olisi vihapuhetta josta joutuisi tarkkailulistalle.

  Nyt on viimeisiä hetkiä lähteä kävelemään ulos tuosta paskaa jauhavasta mammutista jossa kustannuksillakaan ei näytä olevan mitään rajaa.

 3. ”Parlamentti häpäisee demokratiaa.”
  Tämä VALE-parlamentti VAILLA demokratialle olennaista LAKIALOITE-OIKEUTTA jo sinänsä on ollut demokratian häväistystä perustamisestaan lähtien. Valitettavan harvat ihmiset näyttävät olevan siitä tietoisia, koska valemedia ei tästä kerro.

 4. Markku Juutinen on kirjoittanut Magneettimediaan hyvän artikkelin:

  ”Sisä- ja ulkopoliittiset huomiot; vapaustaistelu lähestyy!
  Tällä kirjoituksella halutaan innostaa suomalaisia taisteluun vapautensa puolesta, kohti mahdollisimman täydellistä itsenäisyyttä, irrottautuaksemme kansainvälistä rahan imperiumia palvelevasta Suomen poliittisesta eliitistä, laittomasta Euroopan unionista, eurosta ja Natosta.

  Yhdistäytyminen
  Meidän suomalaisten on yhdistäydyttävä vallankumoukseen eliittiä vastaan yli puoluerajojen. Kaikkien kansallismielisten, oppositioryhmien, hyvinvointivaltion rakentajien ja niin edelleen, on liityttävä yhteen Suomen rikollisen mafian nujertamiseksi. Kun olemme selviytyneet tästä urakasta, voimme sitten kiistellä keskenämme asioiden palauttamiseksi uomilleen Suomessa.

  Meillä oppositioryhmillä ei ole enää aikaa keskinäiseen kinasteluun: yhteinen vihollisemme on Suomen poliittinen mafia! Mikäli eri vastapuolijärjestöt eivät tätä ymmärrä, ovat he silloin globaalin poliittisen ja taloudellisen harvainvallan lakeijoita, joko tiedostaen tai tiedostamattaan.

  1918 Suomi ajautui sisällissodassa kahteen leiriin; Suomen kansanvaltuuskunnan joukkoihin ja senaatin asevoimiin; tämä on koitellut kansakunnan yhtenäisyyttä aina nykyisyyteen saakka. Nykyisin voimme saavuttaa yhtenäisyyden unohtamalla poliittiset ja ideologiset näkemyserot: päätavoitteena tulee olla itsenäinen Suomi, jonka esteenä on poliittinen eliitti. Kansan keskuudessa tapahtuvaa sisällissotaa ei siis tarvita.

  Yllä olevan asiantilan huomioiden symbolisena eleenä suositellaan osallistumaan Helsingissä järjestettävään 6.12. kahteen kansallismieliseen tapahtumaan. 612-soihtukulkueen lisäksi Pohjoismainen Vastarintaliike järjestää oman marssinsa menneisyyden ja tulevaisuuden itsenäisyystaistelijoiden kunniaksi.

  Suomen poliittinen mafia tuhoaa Suomen!

  Suomi on ajautunut Euroopan unionin, monikansallisen pankkiirieliitin ja ylikansallisen talousmahtien armottoman riiston kohteeksi. Suomi on rauhan ajan kurjimmassa taloustaantumassa. Julkista taloutta supistetaan ja työn hintaa kavennetaan. Sipilän hallitus muiden muassa vähentää etuuksia eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, sairailta ja vanhuksilta. Esimerkiksi korotetut etuudet kansan- ja leskeneläkkeistä sulavat pois. Samanaikaisesti pakolaisvyörytys vaatii jatkuvasti suurempia osuuksia valtion hupenevasta taloudesta. Poliittinen eliitti syöksee Suomen, sen kansallisvarallisuuden ja suomalaisten työntulokset kasvottomien ylikansallisten rahaimperialistien hyödyksi ja syyllistää kansaa talouskriisin aiheuttajaksi.1

  Silti rahaa on Guggenheimille!

  Mafian naurettavat ja maailman harvainvaltaa nuolevat ajatukset

  Entinen pääministeri Alexander Stubb uskoutuu Talouselämä –lehden kirjoituksessaan aukottomasti monikansallisten pääoman imperiumien ja niitä takaavan Naton entistä nöyremmäksi lakeijaksi. Hän varmaankin kuvittelee tästä saavansa jotain palkkiota ”ylempää”…”

  Koko artikkeli: http://magneettimedia.com/sisa-ja-ulkopoliittiset-huomiot-vapaustaistelu-lahestyy/#comments

  • ”Slovenia Declares Water A Human Right By Amending Constitution
   Last Friday, Slovenia amended its constitution to protect its abundant clean water supplies from corporate greed.
   In 2013, Nestle’s then-CEO Peter Brabeck-Letmathe drew the ire of many when he declared that water is not a human right, but a market commodity. Nestle, the world’s largest food company, has been a leader among corporations involved in the privatization of water, often outbidding communities for the right to manage their own water supplies. Though Brabeck-Letmathe’s sentiments are shared by several Western governments, the country of Slovenia has stood up to corporate greed and has enshrined access to clean drinking water as a human right guaranteed by the nation’s constitution…,
   http://tapnewswire.com/2016/11/slovenia-declares-water-a-human-right-by-amending-constitution/

   Meillä sitä vastoin rikolliset vallanpitäjät ovat jo valmistelleet maailman puhtaimpiin kuuluvien vesivarojemme dumppaamista kansainvälisille saalistajille: on tehty vesilakiin tämän mahdollistavat muutokset ja joukko maanpettureita kävi Brasiliassa alustavissa neuvotteluissa.

 5. Pahinta tässä on, että nämä nykyiset harhaanjohtajamme demonisoivat valtioiden päämiehiä julkisesti ja siinä sivussa kokonaisia kansoja. Tarkoituksena nostattaa kollektiivista vihaa toisiamme kohtaan. Sitten vielä puhellaan populististen liikkeiden noususta. Itse ovat populisteja. Mitä nämä veroporsaansyöttiläät ovat meille kertomaan kuka on hyvä ja kuka on paha. Menkööt prkleet peilin eteen.

  Eiköhän kaikissa kansoissa ole hyviä ja pahoja ihmisiä, nöyriä (=oikein köyhiä) ja röyhkeitä (=varakkaita) ja paljon siltä väliltä. Kokonaisten kansojen demonisointi ja normaalin kanssakäymisen ja keskinäisen kaupan kieltäminen on harhaanjohtamista pahimmillaan. Mutta jostain se on mukamas vihulainen löydettävä kun huomaa, että kansa on kurjistettu siinä sivussa kun itse on nauttinut rälssin etuoikeuksista. Eihän sitä kaikkia ehdi huomaamaan ja hoitamaan. On sitä omissa asioissa ihan tarpeeksi.

  Ja sitten vielä joutuu kirjoittelemaan blogeja Alma Mediaan pari kertaa kuukaudessa. Tuomaan esille viisauksiaan. Muutenhan kansalaiset luulevat, että ollaan vain riesaksi ja vahingoksi ja kulutetaan verovaroja turhuuksiin enemmän kuin saadaan köyhiltä kerättyä. Se on täysin väärä käsitys joka pitää oikaista. Onneksi on noita kaupallisia medioita jotka antavat palstaa. Eikä YLE’kään jää pekkaa paremmaksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here