Bertelsmann -säätiö julkaisee säännöllisesti erilaisia katsauksia Euroopan tilanteesta. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista EU-maissa käsittelevä katsaus kertoo, että tilanne on jonkin verran parantunut useimmissa EU-maissa mutta ei edelleenkään ole saavuttanut talous- ja finanssikriisivuotta 2008 edeltänyttä tasoa. Vielä ei ole mahdollista päätellä, onko kyse tilapäisestä vai pysyvästä parannuksesta, kirjoittavat katsauksen laatineet Daniel Schraad-Tischler ja Christof Schiller. Pääosin kuitenkin, seitsemän vuotta sen jälkeen kun globaali talouskriisi iski, tilanne on huonompi useimmissa EU-maissa.

Mittauksessa on arvioitu köyhyysriskiä, sosiaalista syrjäytymistä, vakavaa materiaalista pulaa (perusturva), ansiotuloköyhyyttä, koulutuspolitiikkaa, työttömyysastetta, terveyspalvelujen saatavuutta. perhe- ja eläkepolitiikkaa, gini-kerrointa sekä erilaisia ympäristöön liittyviä tekijöitä.

Erot elinolosuhteissa Etelä- ja Pohjois-Euroopan välillä ovat edelleen suunnattomat. Paljolti tämä johtuu siitä, että Kreikassa ja Espanjassa köyhysluvut ovat kovin korkeat. Nuorten ja lasten syrjäytymisriskin keskiarvo on hälyttävän korkea 26,9 % EU:ssa. Kreikassa perusturvan puutteessa olevien kaikenikäisten määrä on lähes tuplaantunut.

Pohjoismaat Ruotsi, Suomi ja Tanska johtavat edelleen, vaikka tilanne niissäkin onkin mennyt huonompaan suuntaan. Tutkijoiden laatimasta kaaviosta näkee Sipilän hallituksen onnistuneen kasvattamaan köyhyys- ja syrjäytymisriskiä 16 prosentista 16,8 prosenttiin. Lasten kohdalla köyhyysriskin kasvua on 1,9 % vuodesta 2015. Työttömien määrässä Suomi ylittää EU:n keskiarvon, kasvua 8,8 prosentista (2015) 9,6 prosenttiin, nuorisotyöttömyys Suomessa on 22,4 %. Kreikassa kokonaistyöttömyysaste on 25,1 % ja Espanjassa 22,2 prosenttia.

Kehnoimmin menee Romanialla, Bulgarialla ja Kreikalla. mutta myös Espanjalla, Italialla ja Portugalilla. Keskimääräinen EU-maiden julkinen velka on noussut 62,6 prosentista (2008) 87,4 prosenttiin poliittisten toimenpiteiden (talouskuri, budjettivalvonta jne) seurauksena.

Erittäin huolestuttavana löydöksenä tutkijat pitävät sitä, että työssäkäyvien köyhien määrä on kasvussa; kokopäivätyössä käyvien köyhyysriskirajalla elävien määrä on noussut, kun tarkastellaan EU28:aa kokonaisuutena. Tämä osoittaa matalapalkka-alojen kasvuun sekä työmarkkinoiden jakautumiseen kahtia. Korkea nuorisotyöttömyys on sekin rakenteellinen ongelma. Maahanmuuttajien integroiminen työmarkkinoille ei ole onnistunut useimmissa maissa, ei edes Pohjoismaissa.

Bertelsmann -säätiön työttömyyskatsaus kertoo, että työttömien määrä on kasvussa koko EU:ssa, ja että korkeasti koulutettujen osuus  samoin kuin alityöllistyneiden osa-aikatyöntekijöiden osuus työttömistä on hälyttävä. Pitkäaikainen heikko työvoiman kysyntä vaikuttaa kaikkialla. Yli 80 % pitkäaikaistyöttömistä ei saa työttömyysturvaa lainkaan (Kreikka, Tsekin tasavalta, Liettua, Bulgaria, Kroatia, Puola, Slovakia, Romania).

Myös työttömyyskatsauksen laatijat toteavat talouskriisin johtaneen historiallisen korkeisiin työttömyyslukuihin Euroopassa: Enää ei päde se, että vain kouluttamattomat olisivat vailla töitä.

 

Kommentti

Kummassakaan katsauksessa ei puututa siihen, että komission erityistä talousohjausta nauttineilla mailla – Italia, Espanja, Kreikka, Portugali – menee heikosti joka sektorilla, eikä siihen että euroa käyttämättömissä maissa sosiaalista syrjäytymistä ja työttömyyttä on onnistuttu hoitamaan hieman paremmin. Kenties EU:n budjettikurivaatimuksilla on jotain kosketuspintaa asiaan?

Pitkäaikainen heikko työvoiman kysyntä johtuu siitä, että yrityksillä ei riitä asiakkaita. Kokopäivätyössä käyvien köyhyysriskirajalla elävien määrä on noussut joten asiakkaat ovat kilpailukykytrimmauksen – tai työttömyyden – seurauksena rahattomia; yritysten ei kannata palkata. Talous on negatiivisessa kierteessä, josta nouseminen on vaikeaa.

Riikka Söyring

 

Lähteet

Daniel Schraad-Tischler, Christof Schiller | Bertelsmann Stiftung (marraskuu 2016): Social Justice in the EU – Index Report 2016, Social Inclusion Monitor Europe http://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/BSt/Publikationen/GrauePublikationen/Studie_NW_Social-Justice-Index_2016.pdf

Nicola Duell, Lena Thurau, Tim Vetter; Economix Research & Consulting | Bertelsmann Stiftung (kesäkuu 2016): Long-term Unemployment in the EU: Trends and Policies http://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/user_upload/Studie_NW_Long-term_unemployment.pdf

21 KOMMENTTIA

 1. Tähän on tultu kun maassamme ei ole enään poliittista vastavoimaa, vaan kaikki ylemmille orsille kiipijät ovat kuin samassa liemessä keitetyt puolueista riippumatta.
  Karvaimmin näiden öykkäreitten petollisuuden on saanut kokea juuri nämä peruskansalaiset joidenka elämä perustuu työpanoksensa/-taitonsa ”myymiseen” sitä tarvitsevalle ja jotka näin ovat viimeisin kohde tässä ketjussa johonka keinottelijoiden riisto lopuksi kohdistuu.
  Silloin kuin vielä työväestöllä oli puolue ja ammattiyhdistysten kautta vaikutusvaltaa maan politiikkaan ei ollut mahdollista näin rikollinen ja ylimielinen kansalaisten polkeminen ja suoranainen häpäiseminen, mitä näinä aikoina tapahtuu.
  Mutta on osoittautunut todeksi, että työväestöllä on oma ”porvaristonsa” joka on valmis sen pettämään kiipien/nuoleksien luottamustehtävistään tavoittelemaan henkilökohtaisia etuuksiaan turvanaan proletariaatin selustatuki, luottaen sen sinisilmäisyyteen mahdollisen epäonnistumisensa varalta, eli oletus mahdollisuudesta vielä palata entiseen työläisten riistoa arvostelevaan asemaansa.
  Ei ole ollut, eikä ole koskaan eduksi maallemme, että maamme asioita hoidellaan jonkun pienen itsensä yli-ihmisiksi lukevien öykäreitten johdolla sallien heidän jopa perustuslakejamme rikkovat maanpetokselliset toiminnat, on yhdistyttävä yli aaterajojen (en sano enään puoluerajojen, puolue on nimeyksenä kärsinyt vähintäänkin inflaation) vapauttamaan Isänmaamme näistä NWO-vasalleista ja EU:sta.

  • Juuri niin toimii vallankahvaan päässyt rikollisluokka, riippumatta siitä minkä puolueen listoilla ovat ensialkuun äänestäjiään huijanneet.

   • Se tässä onkin niin surullista kun kaikki syövät sanansa heti saatuaan riittävän määrän ääniä/kannatusta. Nykypuolueilta on turha mitään odottaa, niitä kannattamalla varmistuu vain se ettei mikään muutu paremmaksi ja kansan kurjistuminen jatkuu.

 2. Onhan se aika kumma juttu, että työtä ei ole vaikka hallitukset ovat niitä ohjelmissaan ”luoneet” satojatuhansia kappaleita. Joku on väittänyt, olikohan Sitran viisaat, että kyllä niitä löytyy satoja tuhansia kun oikein etsii ja hallitus on ottanut sen todesta. Pistää työttömät niitä etsimään toimeentulon menettämisen uhalla. Moni on etsinytkin jo kymmenkunta vuotta vaan ei vielä löytänyt, on ne sen verran piilossa. Pitäisikö kysyä viiden pisteen vihje Sitralta, jos se auttaisi löytämään. No tämä oli tietenkin sarkasmia jonka jokainen ymmärtää, vaan ei politikko eikä virkamies (-nainen).

  Ongelman ydin on yksinkertainen. Sitä ei tiedosta tämä meidän niin sanottu intelligentsiakaan. Ovat varmaan sen verran intelligenttejä, että eivät sano vaikka joku huomaisikin. Nimittäin.

  Tässä raha- ja taloussysteemissä mikään työ ei tuo talouteen lisäarvoa, Työllä voi tienata leipänsä jos joku siitä maksaa, mutta rahan määrä ei taloudessa lisäänny työtä tekemällä. Ei vaikka kuinka hikipäässä painaisi hommia. Raha lisääntyy vain, kun joku menee pankkiin, lainaa rahaa ja pistää sen kulutukseen. Paljonko rahaa tulee talouteen ja minne, päätetään liikepankkien kulmahuoneissa. Ei siis missään hallituksessa tai eduskunnassa.

 3. Syrjäytymis- ja syrjäytettyysaiheista joku voisi ottaa asiakseen kirjoittaa Vastavalkeaan artikkelin siitä, miten paljon NWO-eliittiglobalistien palveleminen on objektiivisesta näkökulmasta enemmän kuin huolimatonta ja tyhmää: uskonnonkaltaista.
  Siihen juttuun kuuluisivat siis arviot mm. 1) siitä, miten paljon eri poliitikot ja viranomaiset oikeasti uskovat siihen maatalousyhteiskunnasta periytyvään linjaan, että esim. Suomessa kaikki psyykkisesti ja muuten ”kunnolliset” työttömät työnhakijat saisivat töitä, jos olisivat vain ahkeria.
  Ja arviot siitä, miten niin esim. Islannissa on niin paljon ahkerampia ja kunnollisempia työläisiä kuin esimerkiksi Suomessa tai mistä se ahkeruusvillitys sitten tuli kun äskettäin muutamassa vuodessa työttömyysprosentti väheni siellä nopeasti niin vähiin, että lopuilla työttömillä työnhakijoilla saattaakin olla oleellisia (osin diagnosoimattomia?) fyysisiä ja mielenterveyden ongelmia.
  Ja 2) uskonnonkaltaista on myös uskotella, että osa maailman suurimmista faktoista on merkityksettömiä syrjäytymiseen ja syrjäytetyksi tulemiseen vaikuttavissa kehityskuluissa ja niiden korjaamispolitiikassa. Tarkoitan etenkin sitä, että pieni vähemmistö maailmassa pelaa rajusti vääristyneen FIAT- yms. rahajärjestelmän mahdollistamana rahapeliä, kuten äskettäin Trumpin valinta nosti osakekursseja (mikä oli varmaan Trumpin tukijoiden etukäteistiedoissa), ja moni siitä vähemmistöstä menestyy, MUTTA maailman suuri enemmistö ei edes haaveile mistään rahapelistä, vaan elintasonsa kohottamisesta työnteon avulla. Siis jälkimmäisen ihmismassan haaveissa, odotuksissa ja suuntautumisissa ei ole eettisesti mitään vikaa, mutta edellinen on irronnut reaalitaloudesta loputtomaan spekulaatiomaailmaan, missä rajut talouskriisit ovat rahajärjestelmän vakioilmiöitä ja voimistumaan ja tihenemään päin! Mutta niin vain poliitikot ja virkamiehet eivät usein toimi rehellisen enemmistön etujen mukaisesti. Ja sitä sitten selitellään ties millä naurettavalla, muka-tieteellisellä ja arvovaltaisuuttakin hakevaan sävyyn. Ikään kuin nykyinen rahasysteemi ja sen raha olisi vain neutraali vaihdonväline. Vaikka tilastot osoittavat mm. sen, että Suomessa ja muualla velkaa joudutaan ottamaan aina lisää, RIIPPUMATTA siitä, mitkä puolueet ovat vallassa ja mitä rahapolitiikkaa harjoitetaan. Siis kokonaissysteemin kokonaisvaikutus on lähtökohtaisesti ja pysyvästi karmea, minkä valtamedia salaa, harhauttaen joillakin sirpalepositiivisuuksilla. Kokonaissysteemin kokonaisvaikutus ajaa siis rehellisiä työläisiä ja työttömiä yhä ahtaammalle mm. sitä kautta, että eri mekanismien myötä maailman kehittyneimpienkin maiden julkishallintojen kokonaisvelka kasvaa (puhumattakaan maailman kokonaisvelasta).
  Tilanne on täysin irti poliittisesta, demokraattisesta hallinnasta ja keskuspankkien korkomuutokset puhdasta teatteria. (Siitä kertoo mm. se, että jos maailman velalliset saisivat rahaa ja maksaisivat kaikki velkansa pois, maailmassa ei olisi enää yhtään rahaa.)

  Tarvitaan erilaisia näkökulmia ihmisten herättämiseen Sammakkotilanteesta. (Sammakko hyppää kuumasta vedestä pois, mutta hitaasti vettä kuumentaen kuolee siihen.) – Siitähän on kysymys, kun vuosikymmeniä hivuttamalla kansainväliset velkojat ovat (tiedustelupalveluiden korruptio+kiristys-tuella?) kiristäneet kuristusotettaan mm. Suomesta ja nykyään sen myötä saaneet ”oikeuden” yhä enemmän ryöstää Suomen hienoja, monin paikoin poikkeuksellisia luonnonvaroja (litium, metsät, puhdas makea vesi, kulta…).
  Siinä syrjäytymis- ja syrjäytettyysaiheet ovat Suomessa erittäin tärkeitä, ehkä jopa tärkeimpiä. Koska juuri työasioiden kauttahan työkeskeistä, usein työn ja itsetunnon maatalousyhteiskuntatyyppisesti yhteen kytkenyttä, Suomen kansaa on hajotettu ristiriitoihin ja vastakkainasetteluihin.
  Suomen kansan tulisi ymmärtää olevansa samalla puolella. Ja että pieni valtaeliitti on vain hyvin pieni ihmisjoukko…

  • Niinpä. Kaikki on perimmältään politikkojen ”saavutuksia”. Annettiin pankeille monopoli tuotteeseen nimeltä raha, ja tässä ollaan. Suomessa keskuspankkirahoitus, oman valtionpankkimme, lopetettiin vaivihkaa 80-luvun puolivälissä, ilmeisesti kovan loppauksen seurauksena ja politikkojen miehittämän ”pankkivaltuuskunnan” siunauksella. Saivat varmaan siitä hyvästä kampaviinerikahvit ja kokouspalkkion. Päälle päätteeksi poistettiin vielä kaikki pankkien sääntely. Laiksi tämän rahamonopolin antamisen liikepankeille sorvasi Lipposen hallitus 1998. Silloin valmistauduttiin jäseneksi Euroopan unioniin ja euroon, joka veisi meidät onneen ja rikkauteen. Mentiin ”ytimeen” päättävien pöytien alle. Sieltä tulee nyt lainsäädäntömme. Eduskunta ja hallitus ovat turhakkeita.

   Linja ei muuttunut vaikka 90-luvun lama oli suoraa seurausta harjoitetusta raha- ja talouspolitiikasta. Ei ilmeisesti silloinkaan ymmärretty mitä tuli tehtyä, eikä ymmärretä vieläkään. Valtiosta tehtiin rahan liikkeelle laskijasta pelkkä välistävetäjä. Kun liikepankkiraha liikahtaa, valtio yrittää saada siitä kymmennykset. Lisäksi EU rajoittaa suurimpien rahamäärien liikahduksesta perittäviä veroja. Valtion täytyy tyytyä vain pienkuluttajilta perittäviin välillisiin veroihin. Valtion tuloista ne tekevät jo 90%. Niin kun on huomattu, ihmisten köyhtyessä nämä verot eivät riitä. On leikattava menoja, joka johtaa köyhtymisen kierteeseen. Tosin nykyään leikkauksia ei enää sanota leikkauksiksi vaan uudistuksiksi.

   Ehkä keskuspankkirahoitus voisi vielä pelastaa euron ja köyhtyneet valtiot, mene ja tiedä. Joka tapauksessa, lakisääteiset valtion velvoitteet eivät saa olla liikepankkirahoituksen varassa. Pankki on siinä turha välistävetäjä. Saakoot rahaa keskuspankilta samoilla ehdoilla kuin julkisyhteisöt kilpaillakseen ”vapailla markkinoilla” kaikesta muusta mutta ei lakisääteisistä velvotteista. Sehän on yhtä kuin luonnollisen monopolin antaminen yksityisille yhtiöille, kuten nyt on rahakin. Täällä kerrotaan lisää: http://talousdemokratia.fi/

   Riikkan artikkelissa on hyvin tiivistetty Euroopan Unionin saavutukset.

  • ”Tarvitaan erilaisia näkökulmia ihmisten herättämiseen Sammakkotilanteesta. (Sammakko hyppää kuumasta vedestä pois, mutta hitaasti vettä kuumentaen kuolee siihen.) – Siitähän on kysymys, kun vuosikymmeniä hivuttamalla kansainväliset velkojat ovat (tiedustelupalveluiden korruptio+kiristys-tuella?) kiristäneet kuristusotettaan mm. Suomesta ja nykyään sen myötä saaneet ”oikeuden” yhä enemmän ryöstää Suomen hienoja, monin paikoin poikkeuksellisia luonnonvaroja (litium, metsät, puhdas makea vesi, kulta…).”

   Hyvin sanottu!

   Suomen tietoisen alasajon aloitti entinen Suomen Pankin pääjohtaja, presidentiksi voideltu; Mauno Koivisto. 90-luvun lama oli räätälöity tappamaan laajamittaisesti kotimaisen yritystoiminnan, ja tuo kyseinen ”kansainvälisten yritysten sisäänmarssi” on saanut jatkaa voittokulkuaan. Poliittista eliittiä ei voi luonnollisesti rankaista tyhmyydestä, mutta petoksesta voi. Meidän kaikkien pitäisi tiedostaa kristallinkirkkaasti se, että – Suomen – niin kuin muidenkin kansallisvaltioiden ALASAJO perustuu petokseen – ei politiikkojen tyhmyyteen.

 4. Ja tässä köyhyyden toinen puoli:

  ”Yle kertoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa osuuden kajaanilaisesta metalliyhtiöstä, joka on saanut merkittävän tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta.

  Sipilän lasten sijoitusyhtiö omistaa Katera Steel -yhtiöstä viisi prosenttia. Muut omistajat ovat Sipilän enoja ja serkkuja, Yle kertoo.

  Katera Steel -yhtiön edeltäjä on Hitsaus- ja levytakomo Ky, jonka Sipilän isoisä perusti vuonna 1961.

  Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti antaa Terrafamelle 100 miljoonan euron lisärahoituksen kaksi viikkoa sitten.

  – Alasajovaihtoehto on nyt kyllä haudattu sinne taakse. Nyt lähdetään siitä, että tehdään tämä projekti loppuun ja saadaan ympäristön kannalta kestävä toiminta pystyyn, Sipilä sanoi tuolloin.

  Ylen mukaan Katera Steelin saaman tilauksen arvo on alle puoli miljoonaa euroa.”

  • Ovat sitä samaa lestaporukkaa, veikkaisin. Sisäpiiriä. Lukevat kyllä samaa isoakirjaa kuin muutkin ”uskovaiset”, mutta tulkinnathan siitä kirjasta vaihtelevat kovasti. On erilaisia jumaliakin. Tämä lestajumala tuntuu olevan aika kova ihmisille. Rankaisee köyhiä aina kolmanteen ja neljänteen sukupolveen saakka, vaan ei omia, tietenkään. Eikä tarvitse tehdä edes syntiä, rankaistaan etukäteen, varmuuden vuoksi, niin kuin ennenvanhaan.

 5. Kuvaus Seppo Konttisen kirjasta ”LAKIEN SYNTY : KANSANVALLAN KONKURSSI”:

  ”Perustuslain mukaan lainsäädäntövaltaa Suomessa käyttää eduskunta. Seppo Konttinen paljastaa kirjassaan kovien esimerkkien avulla, kuinka lait syntyvät demokraattisen kontrollin ulottumattomissa hämärissä työryhmissä ja toimikunnissa. Näiden neuvostojen kokoonpanoilla varmistetaan etukäteen uusien lakien sisältö. Eduskunnasta on tullut suuri pykälien kirjaamo ja kansanedustajista tahdottomia napinpainajia.

  Kaikenkarvaiset selvitysmiehet, konsultit, lobbarit ja poliittisin perustein nimitetyt virkamiehet kirjoittavat lakeja omien ja taustaryhmiensä etujen ajamista silmällä pitäen. Samalla kansanvalta on saanut tappotuomion.

  Kirjan lukija pääsee kurkistamaan lainsäädäntövallan salatun eliitin toimintatapoihin, etuihin ja palkitsemisjärjestelmiin, joista ei ole aikaisemmin hiiskuttu ulkopuolisille.

  Kenen valtakirjalla etujärjestöjen ja yritysjohtajien mafia sorvaa työeläkelakeja? Miksi samat poliittiset virkamiehet kirjoittavat verolakeja vuodesta toiseen? Verotusta keventämällä ajetaan hyvinvointivaltiota alas kansan tahdosta piittaamatta. Samalla verotuksella on saatu aikaan kahden kerroksen Suomi: maallisessa mammonassa porskutteleva miljoonakerho ja jokapäiväisen leivän perässä ahkeroiva kansa.

  Kirjan sivuilla saavat kyytiä tunnetut poliitikot, lipposet, vanhaset, kataiset, ahot, viinaset, urpilaiset, häkämiehet, arhinmäet ja myös monet vähemmän tunnetut poliitikot.

  Virkamiessarjassa samaa menoa saavat maistaa sailakset, hetemäet, pekkariset, virtaset ja tunnetut lobbarit nummikoskineen ja blomeineen. Unohtamatta kakkossarjan erityisavustajia ja ykkössarjan valtiosihteereitä.

  Kirjassa yritysmaailman ja etujärjestövallan valiojoukkoon kuuluvat Björn Wahlroos ja Lasse Laatunen. Mihin perustuu heidän valtansa lakien valmistelussa?”

 6. Kuollettava hiljaisuus kaikkialla, niin valtamediassa kuin pääosin myös vaihtoehtomedioissa, tästä akuutista meitä suomalaisia ja huom! myös uussuomalaisia koskevasta hallituksen tekemästä leikkauksesta.
  Totuuden nimissä on myönnettävä, että näitä leikkauksia hieman uutisoitiin iltapaskassa ja MV:ssä, mutta esim. Yle on ollut erityisen hiljaa, siellä höpistään tarkoituksellisesti vain matu-pakolaisista ja katsojalle kaikkien faktojen jälkeen ei voi olla syntymättä mielikuvaa tämän propagandan tarkoituksellisuudesta, mikä mitä ilmeisimmin on levottomuuksien lietsominen kanta- ja uussuomalaisten sekä ns matu-pakolaisten välille. Tässä vyörytyksessä oli valitettavasti myös MV-lehti mukana. Todelliset syypäät ja kansanviholliset näihin leikkausiin eivät suinkaan ole tänne tunkeutuneet mutakuonot, vaan maan porvarihallitus ja maamme poliittinen globalistieliitti. Tämä on syytä typerimmänkin suomalaisen ja uussuomalaisen pitää mielessä. Lestajussi-Sipilä teki Soinin kanssa historiaa, tuo saatanan Soinihan väitti ettei köyhimpien tukiin kosketa joopajoo ja ettei mm. Guggenheim saa valtion rahaa ja kuinkas nyt onkaan käynyt?

  Nyt on hiljaista kuin hautuumaalla kaiketi myrskyn edellä.

  Näin Iltapaska uutisoi leikkauksia:

  Eläkkeisiin ja työttömyystukiin historiallinen leikkaus – näin paljon se rokottaa

  Julkaistu: 24.11. 8:25

  Etenkin pienituloisten toimeentulo heikkenee vuodenvaihteessa hallituksen päätöksen vuoksi.

  Kansan- ja takuueläkkeet sekä työttömien peruspäiväraha ja työmarkkinatuki pienevät vuodenvaihteessa.

  Normaalisti näitä etuuksia korotetaan vuosittain hintojen nousun mukaan. Tämän vuoden hienoinen inflaatio olisi tuonut ensi vuodelle 0,4 prosentin korotuksen, mutta eduskunta hyväksyi keskiviikkona hallituksen esityksen, jonka mukaan korotus korvataan 0,85 prosentin leikkauksella.

  Niinpä täyden kansaneläkkeen määrä kuukaudessa pienenee ensi vuonna 629 euroon, kun se ilman lakimuutosta olisi noussut 637 euroon.

  Työttömien peruspäiväraha ja työmarkkinatuki taas pienenevät 697 euroon, kun ne normaalisti olisivat kohonneet 706 euroon.

  Leikkaus koskee myös muita kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia, joita ovat muun muassa vammaistuet, lastenhoidon tuet ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahat.

  Työeläkkeitä päätös ei koske. Työeläkkeet kohoavat työeläkeindeksin mukaisesti 0,6 prosenttia.

  Ennennäkemätön leikkaus jää pysyväksi
  Kansaneläkkeitä ja työttömyystukia pienennettiin edellisen kerran tämän vuoden alussa 0,4 prosenttia, mutta se ei johtunut poliitikkojen päätöksistä vaan siitä, että kuluttajahinnat laskivat viime vuonna.

  Juha Sipilän hallituksen tekemää erillistä päätöstä voikin pitää historiallisena, sillä kansaneläkeindeksiä ei ole leikattu koskaan aikaisemmin.

  Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen kirjoittaa, että vertailukohtaa voi hakea lähinnä 1990-luvulta, jolloin indeksejä jäädytettiin hetkeksi ja joitakin yksittäisiä etuuksia heikennettiin.

  – Näin laajamittaista indeksijäädytystä ei kuitenkaan 1990-luvulla tehty, Honkanen toteaa.

  Ensi vuoden alussa tehtävä leikkaus jää pysyväksi, eli sitä ei ole tarkoitus korvata myöhemmin. Sen sijaan hallitus aikoo jäädyttää etuudet ensi vuoden tasolle myös vuosiksi 2018–2019.

  Toimeentulotuen tarve kasvaa
  Sipilän hallitus tavoittelee indeksileikkauksella ensi vuodelle 73 miljoonan euron menosäästöjä.

  Kelan tutkijoiden mukaan päätös nipistää eniten pienituloisilta. Kaikkein pienituloisimpien asemaa helpottaa kuitenkin se, että hallitus on päättänyt jättää toimeentulotuen leikkauksen ulkopuolelle.

  Toimeentulotukea voivat hakea sellaiset suomalaiset, joiden tulot eivät muiden tukien jälkeen riitä elämiseen. Kelan tutkijat huomauttavat, että osa kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksien leikkaaminen lisääkin toimeentulotuen tarvetta ja toimeentulotukimenoja.

  Toimeentulotuki siirtyy vuoden alussa kunnilta Kelalle, minkä uskotaan helpottavan sen hakemista ja vähentävän tuen alikäyttöä.

  Teemu Muhonen

  Löytyy tuolta:
  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000004879316.html

  • Soinihan väisti äänestyksen näistä ”uudistuksista” jäämällä sairauslomalle. Itse arvelisin, että häneltä loppui vain vyö ja hän joutui lähtemään räätälille teettämään uuden.

  • Lisäähän vastavanlaista lupaa P.Orpo: 1-2 miljardin lisäleikkaukset ensi keväänä.

   Herra Orpo otti viime syksynä avosylin vastaan kymmenien tuhansien nuorten muslimijuippien joukon, joille myönnetty maailman korkeimpiin kuuluva sosiaaliturva aiheuttaa Suomelle miljardiluokkaa olevat kustannukset, joista siis osa peitetään ottamalla lisää pois KANTASUOMALAISILTA VÄHÄOSAISIMMILTA.

   Voi tätä suomalaista lammaslaumaa, joka ei kykene näkemään näitä harhaanjohtajiaan sellaisina mitä he todellisuudessa ovat: susia lampaan vaatteissa!

 7. On omakohtaisia kokemuksia 90-luvun ”lamasta”, kuten monella muullakin. Selvisin nippanappa pankin puristuksesta, kun kannoin kaikki rahani sinne. Penniä venytettiin, ruoasta säätettiin. Tarjousmaksalaatikkoa yksysiysi syötiin. Rakentelin talon 80-luvun lopulta alkaen. Tarvitsin tietenkin lainaa. Lainan korko kipusi parhaimmillaan jonnekin 15 – 17% paikkeille. Sitten helpotti. Korko putosi pariin prosenttiin. Maksoin velkaa pois niin paljon ja nopeasti kuin pystyin. Pankissa toppuuteltiin. Korko on matala, ei kannata maksaa. Maksoin kumminkin, paljon etuajassa.

  Sitten se varsinainen asia. Kun velka oli maksettu, menin pankkiin ja pyysin velkairjat pois kuoletusta varten, samoin kiinnitykset. Sellainen keski-iän ylittänyt nainen siinä neuvottelukammarissa sanoi, että ne ovat ”Helsingissä”, eikä hän tiedä saako ne sieltä pois. Ja mikä huvittavinta, siinä käytävällä oli myös valtion virasto, notariaatti, ja kaikki ovet auki. Suurinpiirtein samanikäinen rouva siellä virastossa kuuli keskutelumme, hyökkäsi siihen samaan kammariin ja yritti vakuutella minulle, että missään nimessä ei pidä ottaa kiinnityksiä pois ja kuolettaa. Uudet maksavat jos tarvitsen lainaa. Ilmoitin rouville selkokielellä, että ne paperit tulevat tänne keinolla millä hyvänsä, minä tuon ne sinulle henkilökohtaisesti ja sinä kuoletat ne. Ilmoitin myös, että en tule teiltä enää koskaan ottamaan lainaa, ja piste.

  Kesti kuitenkin viikkoja ja jouduin käyttämään pientä painostustakin ennen kuin paperit olivat minulla. Vein ne notariaattiin ja siellä oli silloin nuorempi mies joka sanoi jaaha, ja mitätöi kiinnitykset. Yritin kirjoitella kommenttejä tästä eri julkaisuihin seurauksella että sain bannit. Veemäisimmän tempun teki demari, nykyinen demokraatti. Yksi ilta keskusteluketju alkoi yhtäkkiä vilkkua ja nimimerkin sijaan ilmestyi minun nimeni, sekä alle jonkun adminin kommentti, ”kivitalo on”. Haistatin demarille pitkän ruskean viivan, jota ei tietenkään julkaistu. Se oli sitten hyvästi ”demokraatit”.

 8. Mistähän köyhyys puute ja kurjuus alunperin johtuukaan. Herra Kani tiivisti sen yhteen sanaan jo vuosia sitten. Näyttää pitävän paikkansa. Se on se laki Suomen pankista, jonka Lipposen hallitus sorvasi 1998. Tosin käytäntöä oli noudatettu jo 80-luvulta alkaen, aiheutti valtiolle helvetinmoiset menot ja melkein konkurssin, mutta pitihän se vielä laiksi muokata, euroon kun oltiin ”valmistautumassa”. Kuka sitä nyt peruuttamaan, vaikka näkee. Lainsäädännössä on ollut käytäntönä, että katellaan miten menee ja jos ei lakia parempi väki halua noudatella, säädetään laki sen mukaan kuin on menetelty. Se laki on tällainen, liittyy emun kakkosvaiheeseen

  6 §
  Julkisen rahoituksen kielto
  Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

  Tällä julkisyhteisöt pakotettiin liikepankkien asiakkaiksi. Valtiovalta teki itsestään invalidin. Ei voinut enää laskea liikkeelle omaa keskuspankkirahaa hoitaakseen lakisääteiset velvoitteensa. Mutta jos luette tuon pykälän tarkemmin, niin huomaatte että sitäkin on rikottu miljardeilla, mutta valikoivasti, riippuen siitä kuka tai mikä on hädässä. Ja otetaanpa tuosta laista pois tuo sana ”ei”.

  6 §
  Julkisen rahoituksen kielto
  Suomen Pankki saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

  Nyt valtio voi lainata ja laskea liikkeelle rahaa omalta keskuspankiltaan ja hoitaa kaikki lakisääteiset velvoitteensa ja vähän enemmänkin. Välistä putoaa pois ”sijoittajien” rahoitusautomaatti, selkokielellä korppikotkarahastot, ja sieltähän se huuto alkaa. Sadan miljardin sijoitus loppaukseen , että tuo sana ”ei” pysyy lainsäädännössä, on pikkuraha sen rinnalla mitä se tuottaa korppikotkarahastoille.

  Mutta kaikkihan menee kuin on meinattu. Valtio joutuu keräämään tulonsa alati kasvavilla välillisillä veroilla ja veroluonteisilla maksuilla jotka kohdistetaan entistä pienituloisimpiin. Helppo on ennustaa, että eivät ne riitä kasvavien menojen katteeksi. Ei vaikka venevero perittäisiiin niiltäkin, joilla ei venettä ole. Sen lisäksi, että ihmiset kärsivät, tämä on inhimillisten resurssien suunnatonta tuhlausta.

  • Se on sitä, kun ERITTÄIN lievää ilmaisua käyttäen, KANSANKUSETTAJAT ovat olleet vallanpitäjinä kolmisenkymmentä vuotta yhtäjaksoisesti.

 9. Riikan koskettava ja tärkeä kirjoitus sai tänään (25.3.2020) ajattelemaan yhteiskuntamme (ja samalla niin Euroopan, EU:n kuin maailmankin) tämänhetkistä tilaa ja koko 2020-lukua. Seuraavassa näistä aatoksista:

  Koronavirus ja sosiaalinen syrjäytyminen – WHO:n pandemiajulistus 11.3.2020 naula hyvinvointivaltion ruumisarkkuun?

  On fakta, että Sipilän hallituksen kaudella perusturva heikentyi merkittävästi. Monet kansalaiset olivat tilanteesta huolissaan. Tuo huoli näkyi selvästi eduskuntavaalien 2019 tuloksesta. Sosiaalisen omantunnon omaavien mieli keventyi huomattavasti: Rinteen ja Marinin hallitukset antoivat toivoa köyhimpien auttamisesta ja perusturvan tason nostamisesta. (Näistä olen itsekin ollut huolissani ja vedonnut toistuvasti keskeisiin ministereihin ja kansanedustajiin sekä puolueisiin ongelman korjaamiseksi.)

  Maaliskuun 1. päivänä 2020 Pohjoismaiden suurilevikkisimmässä sanomalehdessä julkaistiin Ihmisoikeusliiton ja Suomen sosiaali ja terveys ry Sosten pääsihteerien (Kaari Mattila ja Vertti Kiukas) vetoomus perusturvan tason nostamiseksi viipymättä:

  [Lainaus alkaa:] Nykyiset perusturvaetuudet eivät riitä arjen välttämättömiin tarpeisiin ja palveluihin. Huhtikuun [2020] kehysriihessä hallituksella on tärkeä paikka esittää suunnitelma perusturvan asteittaiseksi nostamiseksi kattamaan välttämätön minimitoimeentulo. Vähimmäismääräisten päivärahojen korotuksia on jatkettava ja lapsilisiä nostettava. – Hallitus on aloittanut sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen komiteatyönä, jolle on varattu kaksi vaalikautta. Komitean ensimmäinen tehtävä on luoda tilannekuva sosiaaliturvasta sekä löytää yhteisymmärrys ratkaistavista ongelmista. Sosiaaliturvan kokonaisuudistusta tarvitaan, mutta perusturvan varassa elävien ihmisten tilanne ei voi odottaa vuosia, vaan sen korjaaminen on aloitettava heti. – Suomen perustuslaissa säädetään oikeus perustoimeentulon turviaan. Myös kansainväliset ihmisoikeussopimukset velvoittavat turvaamaan riittävän toimeentulon kaikille. Suomen on otettava köyhimpien ihmisten oikeudet vakavasti. [Lainaus päättyi.]

  Samaan aikaan toisaalla: SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin ensimmäinen tapaus maassamme vahvistettiin 29.1.2020 Lapissa vierailleella kiinalaisella turistilla.

  WHO julisti SARS-CoV-2-epidemian pandemiaksi 11.3.[2020].

  THL antoi (koronaviruspandemian vuoksi) ensimmäiset ohjeensa kansalaisille 12.3.2020: Pidetään vähintään yhden metrin turvaväli jokaiseen kanssaihmiseen, jolla on flunssaoireita. Pysytään poissa väenpaljoudesta ja tungoksesta. Ei osallistuta tapahtumiin, yleisötilaisuuksiin tai isoihin kokouksiin (pidetään ne etänä). Sairastetaan kotona.

  Marinin hallituksen ensimmäiset suositukset ajoittuivat samaan päivään (12.3.2020): yli 500 hengen yleisötilaisuudet peruttava toukokuun [2020] loppuun asti, vältettävä matkustusta ja suosittava etätyötä.

  Maaliskuun 20. päivänä [2020] ensimmäinen suomalainen kuoli mainittuun tautiin Uudellamaalla.

  On selvää, että koronavirus ja WHO pandemiajulistus (11.3.2020) merkitsevät suurta tuhoa paitsi lukemattomille ihmisille myös asianomaisten valtioiden taloudelle. Valitettavasti koronavirus kaikkine seurauksineen lienee varsin kohtalokas myös sosiaalisen syrjäytymisen osalta. On varsin todennäköistä, että köyhimpien asia ’unohdetaan’ jälleen kerran. Eikä perusturvan tason nostamisesta liene toiveita pitkään aikaan?

  Mitä sitten tulisi tehdä? Tulisi laskea hyväosaisten elintasoa köyhimpien, hauraimpien ja haavoittuvaisimpien auttamiseksi. Mutta riittääkö solidaarisuus? (Saattaa olla, että tulevat historiankirjoittajat näkevät päivämäärän 11.3.2020 varsin tärkeänä vedenjakana?)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here