Yhdysvaltain finanssivakautta valvova neuvosto FSOC (Financial Stability Oversight Council) ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö varoittavat voimakkaasti vipuvaikutuksia hyödyntäneiden hedgerahastojen finanssivakaudelle aiheuttamista vaaroista.

Runsaasti velkavipua on hyödyntänyt vain pienehkö osa hedgerahastoja, mutta näiden markkinajalanjälki on vipuvaikutuksen ansiosta merkittävästi hallinnoitua varallisuusmassaa suurempi. Hedgerahastojen runsaat velkavivut vaarantavat rahoitusjärjestelmän vakauden lähinnä kahdella tavalla: Pakkomyynteihin joutunut hedgerahasto aiheuttaa myymiensä instrumenttien hinnanlaskun kautta vakavia markkinahäiriöitä. Toisaalta hedgerahastojen stressi siirtyy rahoitusjärjestelmään sitä kautta, että merkittävillä finanssitaloilla on isot altistukset raskaasti vivuttuihin rahastoihin. Suurten finanssitalojen kautta vaikutukset heijastuvat edelleen koko rahoitusjärjestelmään.

Vaikka vuoden 2008 talous- ja finanssikriisin jälkeen valvontaa parannettiinkin jonkin verran, rahastoja ei edelleenkään valvota suoraan. FSOC ehdottaa monitoroinnin lisäämistä ja keskittämistä.

Lähde

U.S. Department of the Treasury (16.11.2016): Remarks by Deputy Assistant Secretary Jonah Crane at a Meeting of the Financial Stability Oversight Council https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/jl0612.aspx

2 KOMMENTTIA

  1. Nytkö ne sen vasta huomasivat? En oikein usko että olisivat noin tyhmiä. FSOC taitaa olla samanlainen ”cover” kuin meidän Finanssivalvonta jolla ei ole mitään vääryyttä vastaan. Ei hoida hommiaan, mutta sitten kun taas rysähtää niin päästään sanomaan että mehän varoitettiin.

    • Joitain vuosia sitten kirjoiin kommentin juttuun kansainvälisellä areenalla. Siinä oli havainto KKO:n toiminasta Suomessa. Muuan kaveri vastasi, että ihan niinkuin heidän Supreme Court.

      Mikä siis panisi ajattelemaan, että finanssivalvonnan osalta olisi kysymyksessä jotenkin eri asia. Jos kerran havaitaan, että jossain on liikaa ohjausvaraa suhteessa realiteetteihin, niin miksi sitä ei yksinkertaisesti kielletä…? Puuttuuhaan yhtyeiskuntakoneisto paljon vähäisempiinkiin asioihin.

      Niinpä niin, -tullaan siis juuri siihen kysymykseen, joka on oleellinen, ja joka selittääkin lähes kaiken.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here