Jukka Niemisen saatesanat

Kaikkiaan olen kirjoittanut Uuden Suomen blogiin yli 150 kirjoitusta ja ollut hetkellisesti luetuimpia kirjoittajia,  ja kommenttejakin on tullut väliin sata ja ylikin.

Virkistävää keskustelua olen ainakin herättänyt. Sitten yllättäen allekirjoittaneen kirjoitus poistettiin ja annettiin kirjoituskielto eli banni, joka mahdollisesti on elinikäistä laatua. Kirjoitus käsitteli pääministeri Sipilän kytköksiä sukulaisiinsa jo liikemiesajoiltaan, ja kun seuraavana päivänä uutisotsikot hehkuttivat miten Sipilä on yrittänyt saada YLE:ä vaikenemaan Talvivaara-kytköksistään, joissa jälleen seikkailee hänen sukulaisiaan, alkoi nähdä asioiden yhteydet. Kenen päätöksellä allaoleva kirjoitus poistettiin, oliko se jonkun matalamielisen kiusantekoa vai tuliko pyyntö Keskustan puoluetoimistosta?

En yhtään ihmettelisi vaikka poistopyyntöä ja sitä seurannutta kirjoituskieltoa olisi vaatinut pääministeri Sipilän avustaja. Bannauksen syyt olivat sen verran epämääräiset että kun pyysin niihin toimitukselta tarkennusta, he eivät ole katsoneet millään muotoa aiheelliseksi jatkaa keskustelua kanssani.

Joka tapauksessa kun kerran tavallisen maallikkokirjoittajan sensurointi on sen arvoinen, että se tehdään valtakunnan tärkeimmän miehen maineen varjelemiseksi, on syytä  julkaista se sananvapauden nimissä muuallakin. Olen ottanut vapauden muokata alkuperäistekstiä iskevämmäksi ja lisätä niihin myöhemmin löydettyjä faktoja. Alkuperäinen, Uuden Suomen poistama kirjoitus löytyy täältä.

Sensuroitu kirjoitus

(alkuperäinen otsikko: Koen kysymyksen loukkaavaksi)

Juha Sipilä on toki tullut miljonääriksi jo paljon aiemmin, ja ensikosketus sukulaistensa suosimisen eli nepotismin saloihin tapahtui jo kauan sitten. Tiettävästi tämä tapahtui silloin kun Juha Sipilän Fortel Communications Oy nurkkavaltasi pääomasijoitusyhtiö Arctos Capitalin ja Sipilä nousi sen hallitukseen.

Suurten omistajien joukkoon nousi myös Sipilän serkun, Heikki Niskakankaan Kapitum Oy ja rinnan sukulaismiehen kanssa oltiin hyvässä yhteistyössä. Vuonna 1998 Arctosin kurssi alkoi salaperäisesti nousta koska jotkut ostivat reippaasti yhtiötä; näistä Heikki Niskakangas etunenässä. 26. elokuuta Arctos ja Conventum ilmoittivat fuusioituvansa täyden palvelun investointipankiksi.

Rahoitustarkastus kiinnostui asiasta; mistä jotkut etukäteen tiesivät ostaa reippaasti Arctosin osakkeita juuri ennen fuusiota? Rahoitustarkastukselle Niskakangas sanoi lähes viattoman karitsan lailla että sisäpiiritietoa ei liikkunut hänen ja hallituksen jäsenen Sipilän välillä, eikä hän saanut Sipilältä mitään etukäteistietoa fuusiosta. Sipilä sanoi tietenkin samaa. Korkeintaan olisi kokenut kysymyksen loukkaavana, jos joku olisi kysynyt.

Tarinaan muuten kuuluu jatko, että Niskakangas ”unohti” ilmoittaa keinottelusta saamansa voitot verottajalle, mutta oikeus ei kyennyt näyttämään että tapaus olisi ollut tahallinen.

Sittemminhän samainen Niskakangas on toiminut Juha Sipilän arvopaperihoitajana ja avustajana, ja kehittänyt tälle ”vakuutuskuori”mallin, jossa Sipilän jättiomaisuus on verottajalta kokonaan suojassa.

Juha Sipilää on tietenkin epäilty muulloinkin sisäpiirikaupoista. JOT Automation reteili kaupoillaan saadakseen osakekurssinsa nousuun, mutta sen hallituksessa istunut Sipilä samanaikaisesti myi kiireesti osakkeitaan pois ennen tulosvaroitusta, jonka sisältö ei luonnollisestikaan niin reteältä näyttänyt. Tässä kohtaa Sipilä sanoikin jo klassiseksi muodostuvan lauseen että pitää kysymystä sisäpiirikaupoista loukkaavana. Huonoon tolaan joutuneen yrityksen osti Sipilä uudelleen Elektrobit-yrityksen  kautta, ja historia toisti siiinäkin jälleen itseään. Aamupäivällä Sipilä myi jälleen osakkeensa ja jo iltapäivällä ilmoitettiin rajuista yt-saneerauksista. Kysymystä näiden kahden tapahtuman yhteydestä toisiinsa Sipilä piti luonnollisesti loukkaavana.

Green Rock oli se bisnes josta Sipilä tuli kuuluisaksi. Tämä firmahan liittyi olennaisesti taannoiseen jätevesikaivojupakkaan, joka sai kansalta kiukkuista palautetta, ja jota politiikot kuitenkin ajoivat läpi, koska Green Rock lobbasi sitä niin vahvasti – sehän näitä kaivoja valmistikin. Sipilä luonnollisesti tienasi näilla kaivoilla mittavat summat.

Sipilä on ollut haluton puhumaan roolistaan yhtiössä koska asiaan liittyy myös poliittinen puoli. Ehdottomasti hän on kieltänyt että hänen sukulaisillaan olisi mitään kytköksiä yhtiöön. Kuitenkin Green Rock Oy:n hallituksessa oli (3.10.2014 Kaupparekisteri) jäsen nimeltä Markku Juhani Sipilä. Kysyttäessä tältä Sipilältä onko hän sukua sukunimikaimalleen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle, tämä läiskäisi toimittajalle ns. luurin korvaan. Nykyiseltä pääministeriltä tuskin kannattaa asiaa kysyä – hän kokisi sen loukkaavaksi.

Sipilä myi kaikki Green Rockin osakkeet tultuaan Keskustan puheenjohtajaksi. Ostajia osakkeille oli varmasti, koska jätevesiasetus oli valmisteluissa jo pitkällä, ja yhtiön tuotekehittely myös. Heti päästyään osakekannastaan eroon asetus jäädytettiin – ilmeisesti ikiajoiksi – ja yhtiön tuote todettiin  ala-arvoiseksi Suomen kaltaisessa ilmastossa. Ostajat huomasivat ostaneensa arvottoman yhtiön osakkeita ja Green Rock jättikin pian konkurssihakemuksensa. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli sen sijaan varoissaan –  ja ilmeisesti myös tämä Green Rockin hallituksessa istunut salaperäinen Markku Sipilä.

Tämä on ollut hyvä tietää taustoista kun puhutaan Talvivaarasta. Kun Sipilä nimitti Olli Rehnin ministeriksi, hänen päätehtävänään oli lähinnä Talvivaaran alasajo; asia kuitenkin mutkistui. Lähtökohtahan on että Talvivaara ei ole muuta kuin mittava mutakuoppa ja ympäristötuholainen mutta kun pääministeri Sipilän sukulaiset pääsivät kaivosfirman alihankkijoiksi, tahti muuttui. Sata milliä löytyi heti. Luonnollisesti episodi on junailtu niin monen välikäden kautta, että jääviys voi olla vaikea toteennäyttää, ja lausunnoissaan Sipilä itse vastaa jo kliseisesti että kokee kysymykset loukkaaviksi. Talvivaaran mutaprunnin tehtävä tätä nykyä onkin, että sinne pumpataan veronmaksajien rahoja jotka toisesta päästä päätyvät mm. Sipilän sukulaisten taskuihin. Kuten aina.

Aika näyttää, jäävätkö pääministeri Sipilän sukulaisten tuotot puoleen miljoonaan, vai onko se vasta alkua?

Myös politiikka on ollut Sipilälle hyvä bisnes. Myönnetään että hän hallitsee julkisuuskuvansa, on karismaattisen oloinen ja varmasti vakuuttanut väkeä Keskustan tupailloissa. Todennäköisin syy rakettimaiselle nousulle lienevät kuitenkin mittavat lahjoitukset keskustapuolueen tilille, joilla hän on ostanut tietään ylöspäin. Pääministerinä hän lienee yksi huonoimpia; häneen verrattuna Jyrki Katainenkin vaikuttaa aikaansaavalta energiapakkaukselta.

Eivätkä Sipilää sanottavasti maan asiat kiinnostakaan, vaan rahavirtojen ohjaaminen hyväveli–verkolleen ja tottakai sukulaistensa firmoille. Siellä ne häntä sitten odottavat pääministeripestin päätyttyä, kaikki ne eläkeläisiltä revityt roposet, joita hän surutta kauhoo täyttääkseen sukulaistensa taskut, ja lopulta omansa. Tämän hän on peittänyt ovelalla retoriikalla. Julkisuuteen hän heittää aina jotakin älytöntä tyyliin ”poistetaanpa kaikki työttömyyskorvaukset ja minimipalkat jotta kaikki kuolee nälkään”. Heitot aiheuttavat sen verran kovaa kuohuntaa, että rahavirtoja voi samaan aikaan rauhassa ohjailla.

Jukka Nieminen

Päätoimittajan kommentti

Pääministeri Juha Sipilän epäilty syntilista yrittäjätoiminnassaan on pitkä.

Syntilista on siinä mielessä osuva ilmaisu, että vanhoillislestadiolaisuuden viitekehyksessä (Juha Sipilä rauhansanalaisena sen porstuassa) toimivana tämän yrittäjäkunnan moraali- ja oikeusajattelua ohjaa lahkon oma ”sharia-laki”. Sen mukaan oikeusrikkomukset katsotaan synneiksi, joita lahko käsittelee sisällään ja lahkolaissaarnaaja antaa tarvittaessa synnit anteeksi. Asia on sillä käsitelty; maallista oikeutta niillä ei tule vaivata.

Suurin julkisuudessa näkynyt vääntöhän on tapahtunut lahkolaisinsestin osalta, jossa vanhoillislestadiolaisen liikkeen johto on varsin hitaasti myöntynyt toimintatapaan ilmoittaa insestirikokset poliisille. Sama salailu ja hitaus pätee edelleenkin konkurssi- ja muiden talousrikosten osalta.

Näiden Juha Sipilän yrittäjätoiminnassaan tapahtuneiden asioiden penkominen on jäänyt pitkälti toimittajien ja muiden asianharrastajien aktiivisuuden varaan. Pääministerikaudellaan hän on tältäkin osin saanut pääosin olla rauhassa.

Toimittajien sijasta näiden kysymysten esittäjinä olisi kuulunut olla talousrikostutkijoiden, joille muka-loukkaantuminen ei olisi riittänyt.

Vielä on todettava, että Juha Sipilän mielenhallinta ei vastaa korkean asemansa vaatimuksia. Tätähän osoittaa vakuuttavasti hänen sähköpostiselkkauksensa Ylen kanssa. Tähän tapahtumien journalistiseen puoleen Vastavalkea tarttui jo Tapio Kuosman artikkelissa. Vastavalkea palaa myöhemmin tarkemmin asiaan.

Tauno O. Mehtälä

 

Lähteet

Iltalehti (11.11.2013): Sipilä loukkaantui bisneskysymyksistä http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013111117701481_uu.shtml

Suomen Uutiset (30.3.2015): Miksi Sipilä vaikenee paskalakibisneksestään? https://www.suomenuutiset.fi/miksi-sipila-vaikenee-paskalakibisneksestaan/

51 KOMMENTTIA

 1. Hyvä avaus!
  Tuollaisten myötä minua ajoittain mietityttää, miten paljon valtamedialla on vielä mielikuvatasolla valtaa suureen osaan suomalaisista.
  Sillä tämä faktahan on äärimmäinen: jokin kansaa peloittava massamurhaaja voitaisiin pistää loppuiäksi telkien taakse, ja usein pistetäänkin vuosiksi, mutta mikään ei viittaa siihen, että näiden paljon pahemmin Suomea vahingoittaneiden osaksi koituisi jokin sanktio…
  (Esim. poliittisten töiden loppumista ei voi sanktiona pitää ainakaan monimiljonäärille.)
  Siis vaikka ei mentäisi esimerkiksi Suomen turvallisuuden vaarantamisen, demokratian kaventamisen ja muiden hurjuuksien (joita on hyvin vaikea uskoa kyvyttömyyksistä johtuviksi) aiheisiin, niin jo näissä korkean tason talousrikoksissa mennään hyvin äkkiä tasolle, missä fakta on, että tekijä ei tule koskaan korvaamaan edes muutamaa prosenttia ihmisille ja luonnolle aiheuttamistaan menetyksistä ja vahingoista.
  Siksi jo epäilyskin niistä on iso asia, varsinkin, kun on vielä kyse ”Suomen korkeasta edustajasta”.

  Mielestäni Sipilä on yksinkertaisesti välinpitämätön monista asioista, joiden pitäisi olla itsestään selvyyksiä jo kunnallisvaaliehdokkaallekin.
  Esimerkiksi siitä, että poliitikon tulee kestää kritiikkiä.
  Ja korruptiivisuutta pitää voida tutkia.
  Varsinkin ottaen huomioon Suomen tiukan lainsäädännön siitä, mitä jääviys tarkoittaa…

  Sipilän hallitus on kuitenkin mm. jo hyvissä ajoin leikannut puolet pois talousrikostutkijoiden määrästä. (Vaikka he ovat toimillaan tienanneet Suomelle keskimäärin paljon enemmän kuin oman palkkansa.)

  • Sipilä on suuressa vastuussa mm. Terrafamen ympäristövaikutuksista, jotka tulevat kalliiksi veronmaksajille…

   Siitä tulee mieleeni tarkentaa tuota yllä olevaa kommenttiani: Onkohan se niin, että iso osa niistä, jotka eivät ole olleet esimerkiksi hoito- tai turvallisuusalalla, eivät vain ota vakavasti sitä, mitä valtion rahojen väheneminen tarkoittaa. Siis nyky-Suomessa, jota ohjataan uusliberalistien ehdoilla monin tavoin EU:n talutusnuorassa.
   Kuten mitä tarkoittaa vaikka vain 100 000 e pois jonkin kaupungin sairaanhoitobudjetista?
   Vasemmistolaisuuteen kuuluu, että aina voi ottaa velkaa, mutta fakta on että oikeistolaisuus hallitsee ja Jo nyt kaikki systeemit ovat niin kireällä hallituksen mukaan, että jos joku leikkaustarve tulee niin sosiaali- ja terveyssektorista helposti otetaan.
   Niinpä noinkin pieni leikkaussumma merkitsee varmuudella tavallisten ikävyyksien (kuten kiireen lisääntymisen) lisäksi mm. nopeampia kuolemia (johtuen kiirehuolimattomuuksista, hoitovirheistä, jotka ovat jo yllättävän yleisiä sairaaloissakin, ja pakosta toimia pienemmällä valvonnalla).
   Sitäkö sitten halutaankin, että talous kohenee muun ohessa myös heikot pois karsimalla?
   Kysymys on mielekäs sikäli, että jo pitkään valtapoliitikoiden puhetyyli Suomessa on ollut täysin historiatonta: Vain luvuilla mittaillaan mennyttä ja tulevaa.
   (Se sopisi täydellisesti monien vaihtoehtoihmisten kuvaan siitä, että ne valtapoliitikot ovatkin yleensä pitkälti marionetteja ja korkeintaan vähäisesti (universaali)arvoihmisiä…)

   Mutta ollaanko realistisia?
   Talvivaaran ympäristöongelmien lisäännyttäminen maksaa hurjasti eikä vain 100 000e – ja kuka luulee, että Terrafame tai vastuulliset yksilöt ne maksavat?

 2. Vastavalkealle pisteet siitä että se julkaisi tämän Jukka Niemisen syvempiä totuuksia paljastavan kirjoituksen, jossa paljastuu se moraaliton mataluus jolla pääministeri Sipilä on maatamme johtanut. Tämä tieto tulisi saada koko kansan luettavaksi.
  Se että Uusi Suomi on estänyt julkaisun kertoo totuuden valtamedian mädäntyneestä tilasta:

  ”Toimittajat tuhoavat totuuden, valehtelevat, vääristävät, panettelevat ja polvistuvat rahan vallan edessä. Heidän ammattinsa on pettää isänmaansa ja rotunsa. Olemme valtamediassa kasvottoman eliitin palvelijoita, sätkynukkeja; he vetävät naruista ja me tanssimme.” John Swinton, New York Times

 3. Tervetuloa Vastavalkeaan, Jukka Nieminen, ja onnea Uuden Suomen bannauksen johdosta.

  Tämä naseva kirjoitus on vasta jäävuoren huippu, mutta se antaa todellisen kuvan siitä, millä Suomi on ajettu, ja ajetaan edelleenkin alas. Eliitin sulle-mulle salakaupat on maailmanlaajuinen ilmiö – kansallisvaltioiden yritystoimintaa ja omaisuutta pumpataan suurella paineella kansainvälisten yritysten (yrittäjien) taskuun.

  Suomen mittava eläkerahasto on yksi maamme historian suurimmista kavalluksista. Sodan aikaisia vanhuksia pidetään järjyttävässä köyhyydessä samalla kun finanssihuijarit tupruttelevat kabineteissaan kuubalaisia sikareitaan. Kuten ole usein todennut, eläkerahasto tulee häviämään taivaan tuuleen sillä hetkellä kun täydelliseen huiputukseen perustuva pankkijärjestelmä romahtaa. Merkkejä on jo ilmassa; täällä USAssa on yhä vaikeampaa nostaa suuria summia käteistä rahaa omalta tililtään, koska sitä poistetaan ”kierrosta” jokainen päivä. Varmaa on se, että käteinen raha poistuu, ja se tapahtuu todennäköisesti vuonna 2018. Iso veli valvoo meitä… pyramidin huipun tavoite on valvoa jokaisen kansalaisen ”jalanjälkiä” tietokoneen datalla kehdosta hautaan.

  Päätoimittajan kommenttiin sen verran, että itse kuuluin Sipilän uskonlahkoon lapsuudessa äitini kautta, ja synninpääsö toimii juuri niin kuin hän kertoi. Papit ovat Rooman katolilaisen kirkon tapaan asettaneet itsensä jumalan asemaan, ja juuri he antavat seurakuntalaisille ”synnit” anteeksi. Ihmisen syntilista on kyseisessä lahkossa loppumaton, koska pahat ajatuksetkin luetaan synneiksi, eli seurakuntalaisen tulee elää jatkuvassa synnintunnossa. Yksi suurimmista synneistä on luonnollisesti se, että uskaltaa epäillä kyseisen lahkon toimintaa tai papin valtuuksia synninpäästöön.

  Jumalan rauhaa!

  • Olen pitkään ihmetellyt, minne eläkerahastojen n.200miljardia ovat noin kahdeksan kuukauden aikana huvenneet,
   sillä toimitusjohtaja Jukka Rantala Eläketurvakeskuksesta näytti vihreää valoa työeläkkeiden tasokorotukselle, ja muistaakseni selvin sanoin ilmaisi lehtihaastatelussa, että tämä olisi parasta elvytystä Suomen sisämarkkinoiden
   käynnistämieksi. Nyt hiljattain eläkekassojen johto ja eläketurvakeskuksen johto on ilmaissut, ettei näin suuria summia eläkerahastoissa ole. Olen kirjoittanut MOT- ohjelmaan ,että se edes tutkisi tätä”puhallusta”, olen jo kuukausia sitten lähettänyt henkilökohtaisen kirjeen Rantalalle ja Pääministeri Sipilälle molemmat samanlaisia. Mukana oli tarkka
   laskelma pitkäaikais sairaan tuloista ja menoista ja paljonko velkaannun joka kuukausi ja millä minä näistä veloistani selviän. En odotanutkaan suoraa vastausta Sipilältä, mutta toimitusjohtaja Rantalan olisi kyllä odottanut vastaavan.
   Meitä pitkäaikaissairaita ei pelasta muu kuin työeläkkeiden tasokorotus saadaksemme velkaantumisemme loppumaan, mutta kuka hallituksen edustajien kanssa pyrkii juttusille asian tiimoilta aihe piiri muuttuu pian, johtuen siitä, että nämä n.200miljardia työeläkkeiden tuottokertymiä, joista ei suurelta osalta saada verokertymiä on yksinkertaisesti puhallettu tielle tuntemattomalle. Pääministeri Sipilän hallitustyöskentely ja johtaminen on kuin noppaa heittäisi, ei ole johdonmukaista, eikä heikompiosaisten hyvinvointiin tähtäävää. Luonnollinen eutanasia poistaa lähivuosina aina heikomman kansanosan jäseniä runsaalla kädellä, ja näin eläkkeiden maksurahoja jää käytettäväksi johonkin tuntemattomaan. Uskon vankasti, että suomalaisen kantaväestön henkilöluku on jo todellisuudessa voimakkaassa laskussa, kun katselee lehtien kuolinilmoituksia, ja kaikki poisnukkuneet ei ilmene
   lehtien ilmoituksissa. Mistä löytyisi se totuus tälle maalle ja kansalaisille, sitä valheen kehää on nyt pyöritettävä loppuun saakka, kun se kerran aloitettiin sanoista ”suuret ikäluokat”.

   • Oho… nyt vasta huomasin tämän kommentin.

    Kyllä, olet täysin oikeassa Timo, eläkerahasto on finanssi-pelureiden käsissä ja tämä, jos mikään, on todellinen puhallus. Olen tuonut eläkerahasto-ongelman kommenteissani esiin useita kertoja – toivottavasti Vastavalkea kirjoittaa aiheesta artikkelin!

 4. N. 30 viimeksi kuluneen vuoden ajalta RIKOLLISTEN VALLANPITÄJIEN lista on pitkä.
  Pahimmatkin ovat edelleen rankaisematta vapaalla jalalla, monin prenikoin palkittuja ja jokavuotisia ’linnan juhlien’ kävijöitä.
  Jukka Davidssonin sivustokin poistettiin, koska hän kumppaneineen oli ilmeisesti vähällä saada vähintäänkin päivänvaloon suuren joukon em. pahimpien ja pienempienkin rikollisten nimiä – näiden saaminen rangaistuksi ja pakottaminen korvauksiin olisi sitten vaikea tehtävä oikeus-’GANGSTERIN’ valvoessa oikeudenkäyttöä.

 5. Suomen / Suomaalaisten alamäen virstanpylvääksi nousee Koiviston presidenttiyden alkaminen siitä alkoi tämä yhä kiihtyvämpi syöksykierre joka on johtanut tähän kaikein ala-arvoisempaan ihmisyyden häpäisyyn joka iljettävyydessään alittaa jo ruumiinryöstön.
  Hallitus hallituksen perään on lisännyt maamme tuhoamista kaikella tapaa nostaen vuorottain neljästä eri nimellisesti jaetusta puoluemafiasta pääministeriksi paatuneen rikollisen marionetikseen joka tekosistaan palkinnokseen saa ”laillisesti” hoidella itsensä ja klaaninsa bisneksiä moralisteille irvistellen.
  Muutamaa ”kokelasta” tässä pääministeriyden vakanssilla on jo kokeiltu jälkeen KEKKOSEN, tämän ”Tatserismin sanoman” polkaiseman uusliperialismin merkeissä, jotkut ovat väsähtäneet ennen finaaliaan (on täytynyt korjata pois näyttämöltä) ovat siirtyneet jäähylle toivomaan unhoitusta suorituksillee (rikoksilleen).
  Veikataampa kestäkö tämä REHELLISEN ja USKOVAISEN SIPILÄN kantti loppuunasti, vai tulisiko jo mitta kansalle täyteen ja nostettaisiin nämä ”pyhimykset” vieä korkeammalle korokkeelle josta kansa kysyisi heiltä, että MISSÄ OVAT NE LEIVISKÄT JOTKA USKOIMME SINUN HALTUUSI!!!

  • Niin kauan kun nämä noin neljän koplan puolueet (puoluetukien voimalla) määrää maamme asioista, ei ole toivoa suunnan muutoksesta, niiden korkeasti koulutetut, elämänkokemuksiltaan säälittävät, politiikan ammatikseen valinneet kiipijät ovat ilmeisen syyntakeettomia tekostensa tuhoisuudesta (ymärtämättömiä), mutta ei heitä silti saa sääliä, sillä vastuuseen heidät on vielä kerran asetettava.
   Tätä aina protestoin, tätä epätodellisuuteen eli luonnotomuuteen perustuva kupla joka opastetaan koulutuksessamme ja aivopestään jo tarhaikäiset i ihmistaimet omaksumaan normaaliksi elämäsi velkaantumisen-ikeen kasvattaen näin kansan altiiksi finanssimaailman keinottelijoiden saaliiksi.

 6. Sipilöillä näyttää olevan herkkä hipiä. Erilaisten kuppikuntien yhteiset businessponnistelut, kuten esimerkikisi lestadiolaisten, tuskin ovat sellaisia, ettei toinen tietäisi mitä toinen tekee. Joukosta ei livetä. Ei kai siinä mitään, saahan jokainen ansaita ainakin rehellisin keinoin niin paljon kuin ahneus ja sivistystaso antavat periksi. Asiat tulevat erilaiseen valoon jos ansainnassa on käytetty nk. ”vippaskonsteja”, joiihin kohdistuneet epäilykset vatuloidaan julkisuudessa saavutetuun asemaan ja statukseen tukeutuvin perustein.

  Ministerin on tiettävästikin oltava hyvämaineinen kansalainen. Pörssikuppaan nivoutuvat eettiset ehdot tms. sisäpiirihyveet ovat suoraan kuin satukirjasta. Ei kai kukaan tosissaan kuvittele, että voittoja tulee ellei tiedä jotain riittävän ajoissa ennen kuin toiset. Mielestäni, Jos kerran on puhtaat jauhot pussissa, niin oikea tapa hälventää epäilykset on itse edesauttaa siinä kaikin tavoin. Jos siinä joutuu sitten paljastamaan itselle epämiellyttäviä totuuksia, ja menettää esim. virka-asemansa, niin kansakunnan kannalta se on parempi vaihtoehto. Kunniansa voi tietysti palauttaa eri tavoin.

  Jukka Davidsson kolleegoineen on tehnyt uraauurtavaa työtä -90 luvun laman ja siihen liittyvien pankki yms. sotkujen selvittämiseksi. Kansallissankariksikin voisi nimittää. Muitakin henkilöitä on, -kukin omalla sarallaan. Asioiden luonteesta johtuen kaiken tiedossa olevan tuominen julkisuuteen ei välttämättä ole rationaalista ennen, kuin sille on oikea hetki. Se hetki varmaankin alkaa nyt lähestyä.

  Mitä sitten tulee sivustonsa kaatamiseen, niin se on varma merkki siitä, että joku on nyt ”vetänyt herneen” nenäänsä. Toisaalta viestii siitä, että jossain aletaan huolestua. Vaalit lähestyvät. Ajan henki on nyt sellainen, että pysyvästi mutakuopassa oleminen ei puheista huolimatta oikein vakuuta, eikä mellakkapoliisien lisääminen mitään pelasta..

  Muistaakseni Katainen 2007/08 aikoihin lausui kannanottonaan, että tässä on nyt kysymyksessä vain tilapäinen notkahdus. Sitä tilapäistä notkahdusta on nyt eletty jo aika kauan. Missä Katainen nyt on ja mitä selittää. Erkki Liikasestakin tuli jokin komissaari Suomen Valtiovarainministerin tehtävien jälkeen. Vaikuttaa siltä, että kaikki aivoraakit SDP:stä päätyvät jossain vaiheessa Suomen Pankkiin, Kokoomuksesta joihinkin muihin suojatyöpaikkoihin.. Sieltä sitten saavat hyvät eläkkeet. Täytyy olla aivoraakki, jos ajaa sellaista arvo ja talouspollitiikkaa kun Suomessa on tehty -90 luvulta alkaen. Nyt sitten koko Unionin voimalla yritetään tukkia kaikki kritiikki. Viittaan tässä vaan taannoiseen mietintöön joka pulpahti havaintopiiriin paitsi eräiltä muilta palstoilta myös täältäkin tietysti..

  Kaikkein tyhjänpäiväisintä porukkaa median julkituuteissa ovat talousanalyytikot. Jos nyt ennustetaan prosentin luokkaa olevia kasvuodotuksia, niin se tarkoittaa siitä huolimatta jatkuvaa köyhtymistä, koska yhteiskunnallisen infran kunnossapitoon ja huoltoon esim. kiinteistöt, tieverkosto, maanalaiset vesijohto ja viemäriverkostot rautatiet etc. ei tällaisilla prosenteilla ole varaa. Tilanne on siis paljon huonompi kuin mitä päältäpäin vaikuttaa. Sillä perusteella niitä sitten kaupataan yksityiselle sektorille so. globaalikapitaalin haltijoille, kun ensin on kaikki tyritty.

  Jukka Niemisen kirjoituksen bannaamisen syyt varmaankin löytyvät Alma Median omistussuhteista.
  Uusi Suomi tavaramerkki myytiin Alma Medialle. Mitenkähän tätä oikein pitäisi ajatella, Uusi Ruotsi-Suomi vai kuinka…? Suomessa on kuitenkin kaksi pasuunaa, jotka itseasiassa jauhavat molemmat samaa liturgiaa, kumpikin tietysti omilla mausteillaan höystettynä. On turha kuvitella, että kumpikaan noista jotenkin auttaisi asioiden selvittämisesssä. Tutkivaa journalismia ne kylläkään eivät harjoita. Alma Median osalta kai on sanottava vielä sekin, että siellä kaiketi on jokin ihmisten seksuaalisiin suuntautumisiin liittyvä sisäinen ongelma. Julkisuuteen on vuosien varrella tullut erilaisia asioita, tai nk. median tietoon, ei aina välttämättä julkisuuteenkaan asioita joista olisi pitänyt jättää tutkintapyyntö viranomaisille. Onko näin tehty.?

  Alexander Stubbin tähdenlento- missä se nyt on,. Miksi Stubbista ei nyt kirjoiteta ”Pasuunoissa” mitään? Kyllähän hammasatleetin imago vielä vähän aikaa sitten kelpasi. Onko jotain sellaista tullut esiin, joka panee hiljaiseksi.

  Massalla tai lukumäärällä on aina merkitystä. -90 luvun pankkien kriisien aikoihin joku peräsi oikeutta pankkien kuppaamille ihmispoloisille, joilla ei ollut mitään tukenaan, -kun valtiovalta, heidän tukensa ja turvansa käpertyi kuoreensa, ja siis petti yhteiskunnnalliset sopimuskumppaninsa, asettui heitä vastaan jauhamalla liturgiaa ylivelkaantuneista, ja puolustivat henkeen ja vereen pankkiparkoja, -myös lainsäädännöllisin eväin, joka sinänsä jo on rikos ihmisyyttä vastaan. Toki nimet ovat tiedossa, on ne mainittu moneen otteeseen.

  Syyttöstenn osoite vain oli väärä. Niin, -silloin joku päättäjistä sanoi, -en kyllä muista varmasti kuka, -olisikohhan ollut sosiaaliministeri, että emme voi, kun ”NIITÄ” on niin paljon. Oikeusministeri muistaakseni niihin aikoihin pääsi sairasalomalle aivoinfarktin takia.

  Ryhmäkannelakia ei ollut silloin vielä missään muodossa, ja sitten kun sellainen aikanaan tuli, niin se tuli täysin vesitetyssä muodossa. Käyttääkseni ”sipiläistä” termiä, niin asiat ”vatuloitiin” syyllisten eduksi. Siinä logiikassa, joka on asialle ominainen, yhteiskuntkrininaalit saivat työrauhan jatkaa samalla linjallla esim. uudemman lainsäädännön sektorilla.

  Miten edelläoleva liittyy Jukka Niemisen kirjoitukseen, -tai Päätoimittajan kommenttiin? Se liittyy sillä tavalla, että lähdettiinpä asioita purkamaan mistä ruohonjuuritason asiasta hyvänsä ja siirrytään siitä asioiden indikoimiin laajempiin tapahtuma-, sekä syy ja seuraussuhteiden kokonaisuuksiin, -niin aina vaan asiat näyttävät fokusoituvan kohti samoja sylttytehtaita.

  Tätä tilannetta on tietysti helppo hämmentää heittämällä pelikehiin uusia tai raflaavia argumentteja, jotka vievät huomion pois oleellisesta. Sitä juuri valtamedia tekee, ja aivan tarkoituksella. Jos Suomen nk. ”Varteenotettava Media”, siis se ”oikeata totuutta” edustava riippumaton yhteiskunnalinen kolmas mahti, olisi hoitanut tehtävänsä alunperinkin oikein, niin suuri joukko nk. päättäjistä olisi nyt vankilassa, ja Suomen taloudellinen tilanne kokonaan toinen kuin mitä se nyt on.

  Jos olet taipuvainen epäilemään, niin mieti sitä mitä se tarkoittaa kun ”pojan” kaikkiin tekemisiin pitää kysyä äidin tai isän lupa.

  • Mukava lukea kommenttejasi, Erkki.

   ”Muistaakseni Katainen 2007/08 aikoihin lausui kannanottonaan, että tässä on nyt kysymyksessä vain tilapäinen notkahdus. Sitä tilapäistä notkahdusta on nyt eletty jo aika kauan. Missä Katainen nyt on ja mitä selittää.”

   Katainen istuu palkintovirassaan juuri siellä, mistä tämä syövän tavoin laajeneva ”tilapäinen notkahdus” räätälöitynä tilattiin. Baabelin torni = sekaannus!

  • ” Jos Suomen nk. ”Varteenotettava Media”, siis se ”oikeata totuutta” edustava riippumaton yhteiskunnalinen kolmas mahti, olisi hoitanut tehtävänsä alunperinkin oikein, niin suuri joukko nk. päättäjistä olisi nyt vankilassa, ja Suomen taloudellinen tilanne kokonaan toinen kuin mitä se nyt on. ”

   Juuri näin.

 7. Jukka Niemisen kirjoituksessa (samoin kuin muussakin mediassa) minua häiritsee kohta, jossa puhutaan Sipilän sukulaisten puolen miljoonan tuotoista Terrafamen alihankinnoissa. Se puoli miljoonaa on kauppahinta. Näiden vermeiden valmistamiseen tarvitaan raaka-aineita, koneita, tiloja ja työvoimaa. Tuotto tai voitto on ihan jotain muuta. Tälläiset epätarkkuudet vähentävät kirjoituksen uskottavuutta.
  Muuten olen kyllä kirjoittajan kanssa keskimäärin samaa mieltä. Ja sitäkin mieltä, että Terrafame pitäisi oitis sulkea ja Sipilä lähettää maata kiertävälle radalle.

  • Mikä minua häiritsee kommentissasi on se, että tuotto, -sanottakoon kauppahinnaksi tai miksikä hyvänsä, on se summa joka liikevaihtoon kirjautuu nimikkeellä myyyntituotot, ja se edustaa sitä yhteismitallista suuretta, jolla työtä/liikevaihtoa mitataan, ja jota verovirasto käyttää. Tehdäänkö businesta sitten persnetolla tai voitolla on jotain muuta. Jokainen ostaa ne palikat jota arvelee tarvitsevansa ja joilla uskoo pärjäävänsä. Tässä mielessä Jukka Niemisen ilmaisu on aivan oikea, mikäli summa on oikea.

   • Erkki, älä vääristele asiaa. Asia on tismalleen niin kuin Kirsti Kuusisto sanoi. Puolen miljoonan tilaus ei ole puolen miljoonan lahja.

    • Tässä kaiketi on se lause mistä puhutaan:

     ”Aika näyttää, jäävätkö pääministeri Sipilän sukulaisten tuotot puoleen miljoonaan, vai onko se vasta alkua?”

     Mitähän Kuusisto ja Linna oikein tarkoittavat, -sitäkö että joko Jukka Nieminen tai minä emme olisi ymmärtäneet tätä asiaa, tai että yrittäisin jotenkin vääristellä toisten ymmärrettäväksi tarkoitettua.

     En ole liioin väittänyt että puolen miljoonan tilaus on puolen miljoonan lahja. Olen esittänyt kommenttini täysin literaalisesti siihen liittyen, mitä on sanottu.

     Jos joltain tilataan puolen miljoonan toimitus tavaraa ja työtä, ja hän sen laskuttaa, niin se kirjautuu veroviraston kirjanpidossa myyntituottoihin summalla puoli miljoonaa. Tämän olen faktisesti sanonut. Tämä käy täysin yksiselitteisesti selville kommentistani jos luetun ymmärtämisessä ei ole ongelmia. Älä itse Linna vääristele asioita.

     Voisin kuvitella, että sekä Kuusiston että Linnan tulkinnoissa Jukka Niemisen ilmaisun suhteen olisi hieman parannettavaa kummankin osalta. Kumpikin tekee sen otaksuman, että Jukka Nieminen olisi väittänyt että Sipilän sukulaisten firma olisi saanut puolen miljoonan voiton, eikä tuoton.

     Kuusisto ja Linna olisivat voineet suoraan kysyä Jukka Niemiseltä, mitä hän oikein tarkoitti ilmaisullaan, sensijaan, että yrittävät mutkan kautta hakea totuuksia.

     Kyllä nämä asiat ovat niin selvää kuin olla pässinlihaa kuin olla saattaa, kuten termi kuuluu.

     Jos kysymyksessä sitten on sellainen asia joka olisi esim. Euroopan Unionissa tapahtuvien hankintaohjeiden ( julkiset hankinnat ) puitteissa pitänyt kilpailuttaa, ja Katera Oy tai mikä firma se nyt olikaan on saanut tilauksen ilman kilpailutusta, ja etenkin kuin jos niin asia saanee toisenlaisen merkityksen, -jota tässä yhteydessä ja jatkossa pitäisi tutkia.

     Jos Jukka Nieminen tähän vihjaisee, niin se on hänen asiansa, eikä edes mitenkään kovinkaan kaukaa haettu, ja tässä suhteessa asetun kyllä hänen tuekseen.

     Itselläni oli valtion taholle menneinä vuosina palvelutoimituksia, jotka jäivät alle puolen miljoonan Euron tarjouspyynnön asiakokonaisuudessa. Nämä tarjoukset piti kilpailuttaa.

     Siitä vaan toverit Kuusisto ja Linna, Terrafamen hankintoja Katera Oy:ltä koskevat tarjoukset tiskiin, ne ovat ym. kehyksissä julkisia asiakirjoja jotka pitää löytyä… Kai tässä on muitakin konepajoja ollut kuvassa kuin Katera Oy… -vai onko?

     • ”Jos kysymyksessä sitten on sellainen asia joka olisi esim. Euroopan Unionissa tapahtuvien hankintaohjeiden ( julkiset hankinnat ) puitteissa pitänyt kilpailuttaa, ja Katera Oy tai mikä firma se nyt olikaan on saanut tilauksen ilman kilpailutusta, ja etenkin kuin jos niin asia saanee toisenlaisen merkityksen, -jota tässä yhteydessä ja jatkossa pitäisi tutkia.”

      Käsittääkseni Terrafamea ei koske julkisia hankintoja koskevat määräykset, koska Terrafame ei ole osa julkista sektoria. Terrafame Group Oy on juridisesti yksityinen osakeyhtiö, vaikka valtio sen kokonaan omistaakin.

    • Huvittava oli myös Ykkösaamussa ministeri Rehnin lausuma, että malminsiirtokuljetin olisi tilattu ilman sitä sadanmiljoonan lahjoitustakin. Siis suljettava kaivos, jolta pääomat olivat loppu, olisi tilannut vielä kuljettimen. Normaalibusineksissa en muista, että näin olisi koskaan tapahtunut. Joku kepun sparraaja oli pannut sanat ministerin suuhun ennen lähetystä. Mies itse kun ei ole mikään järjen jättiläinen.

     Ai niin. Ministeripestistänsä hänet valittiin Suomen pankkiin ei-asiantuntijajäseneksi. Pankkikokemusta kun hänellä ei ole. Onhan hänellä kokemusta talouskomissaarin virasta EU’ssa. Silloin pantiin euroopan talous kuntoon. Nythän kepu panee Suomea kuntoon. Referenssinsä on linjassa Suomessa harjoitetun (talous)politiikan kanssa.

     • Rehn on lukenut oppikoulussa pitkän matematiikan. Hän osaa siis laskea. Sitähän ko.piireissä tarvitaan.

 8. HYVÄ TOIMITUS

  Voisitteko esittää Juha Sipilälle tai jollekin taholle kysymyksen, miten ja mistä Talvivaaran pilottivaiheessa oleva kiviaines kerättiin? Mitä kiveä siinä oikeasti käytettiin. Kysykää samalla miksi Outokumpu myi kaivosoikeudet eurolla Pekka Perälle? (Eihän kannattavaa kiviainesta kannata noin halvalla myydä). Ja kysykää myös hyötyikö Outokummun johtajista joku (10hlöä?) kenties jotain tästä kaupasta, ostaessaan alussa Talvivaaran osakkeita? Ja kysykää mihin Talvivaara toimittaa nikkeliraakileensa (sisältää uraania), kun Norilsk Nickel ei Harjavallassa enää ota toimituksia vastaan? Kysykää myös ovatko Talvivaaran nikkelin tuotantoKUSTANNUKSET moninkertaiset (3x) tuottoihin verrattuna.
  Nämä kyseiset huhut on tiedossa joillain ministereillä (mm. Olli Rehn ja Lintilä). Korostan että nämä asiat ovat huhuja ja tiedot on saatu alan asiantuntijoilta (mm. professoreilta ja eläkkeellä olevilta kaivosinsinööreiltä), jotka ovat läheltä seuranneet Talvivaaraa ja olleet mukana tekemässä kannattavuuslaskelmia sekä ulkomaisissa että kotimaisissa kaivosyhtiöissä. Terrafamen ja Sipilän kertomat tiedot ovat heidän omia laskelmiaan ja tuskin ihan objektiivisia.

  PS. Huhun mukaan Outokumpu oli aikanaan kerännyt erilliseen paikkaan metallipitoisempaa kiviainesta jota lähinnä löytyy alueen pintakerroksista. Perän aikana tätä parempaa kiveä käytettiin pilottikasassa, jossa prosessin toimivuutta testattiin. Koekasa oli vieläpä katettu ettei sinne päässyt satamaan vettä eikä lunta. Tulokset ovat olleet todennäköisesti parempia mitä varsinaisessa taivasalla olevissa kasoissa syntyy. Joku ilkeämielinen näkee tässä tehdyn kaksi petoksen tunnusmerkistön täyttävää asiaa.

  ”Lycka till Talvivaaralle” sanoisi ruotsalainen kaivosinsinööri.

  • Jos palaamme menneeseen historiaan kaivosteollisuuden osalta Suomessa, ja siihen kuinka on käynyt, niin Suomesta rautakaivokset lopetettiin, mutta Kiirunassa tuotantoa ei samaan aikaa koskaan pantu kokonaan seisaksiin. Mistähän tämä johtui… Mitähän ruotsalainen kaivosinsinööri tähän sanoisi…?

 9. Kiitos Erkille mielenkiintoisesta pohdinnasta. UUsi Suomi on tosiaan siirtynyt Almamedian omistukseen ja julkisuudessa olevien tietojen mukaan Almamedian vastaavasti isoin osakeomistaja on Ilkka-Yhtymä. Sen selkärankahan on pohjanmaalla ilmestyvä Ilkka – vanha Keskustan pää-äänenkannattaja.
  Tosin luultavinta on, että kiihtyneessä tilassa ollut pääministeri Sipilä on lähestynyt muitakin medioita kuin YLEä ja laittanut samat ukaasit kaikille. En pidä aivan mahdottomana vaikka kirjoitukseni olisi ollut Sipilän itsensä luettavana kun tämä on kiihtyneenä selannut nettiä mitä kaikkea hänestä kirjoitellaan, mutta uhkausviesti on voinut olla yleistäkin tasoa.
  Vaan tässä maailmassa paska valuu alaspäin ja osui sitten allekirjoittaneeseen joka on niin pieni taho, ettei se tosiaan mikään Ruben Stiller ole, joka saisi ketään kiinnostumaan kohtalostaan. Kiistatta harmittaa tämä epäoikeudenmukaisuus mutta on se toisaalta imartelevaa tiedostaa olevansa itsensä pääministerin bannaama.

  • Jukkis , printtaa käyntikorttiisi… ”Banned by the Finnish Primeminister Juha Sipilä.” Ei sitä kaikille tarvitse jakaa, mutta jossain se voi olla jopa meriitti.

   ”Vaan tässä maailmassa paska valuu alaspäin ja osui sitten allekirjoittaneeseen”. Luin alkuun oheisen tekstisi väärin:
   josta assosioitui ajatus, että ”Tässä maailmassa vain paska valuu alaspäin”…

   Tämä kaiketi tasapainottaisi hieman sitä pyramidiväitehokemaa, jonka mukaan ”kun mammonaa kumuloidaan tarpeeksi yläpäähän, niin siitä murusia ( sokeria ja muuta hyvää ) aina tippuu sitten myös alimmille tasoille”.

   Havaintojen mukaan totuus on välimaastossa: ”Muruset katoavat matkan varrella, ja vain paskaa tippuu alimmille tasoille.”

 10. Eipäs hutkita ennen kuin tutkitaan.

  Arctosin kurssinousu ei johtunut siitä, että Niskakangas osti osaketta vaan siitä, että osaketta osti runsain määrin sijoitusyhtiö FIM. FIM:in perustaja ja suurin omistaja oli tuolloin Oululainen Seppo Sairanen. Ilmeisesti Niskakangas sai tiedon tulevasta fuusion aiheuttamasta arvon noususta, mutta ei välttämättä Juha Sipilältä. Kannattaisi tutkia, oliko FIM tai Sairanen tuolloin Arctosin tai Conventumin hallituksissa.
  Arctosin ja Conventumin fuusio tapahtui Arctosin toimitusjohtajan Oululaisen Timo Jouhkin aloitteesta. Timo Jouhki on myöhemmin saanut tuomion talousrikoksesta.
  Se, että Sipilä oli sekaantunut talousrikollisten firmaan, ei välttämättä kerro siitä, että hän itse olisi rikollinen. Se voi kuitenkin olla syy siihen, miksi Sipilä ei halua asialle julkisuutta.

  Niskakangas “kärähti” verojen maksamatta jättämisestä ja sai todennäköisesti mojovat mätkyt, vaikka välttyikin kovemmalta tuomiolta.

  JOT Automation oli vapaamuurari Veikko Lesosen ja Jorma Terenjteffin luomus. Parivaljakko möi firmaansa keväällä 2000 niin, että Veikko Lesonen luopui omistuksistaan kokonaan “tienaten” reilu 200 miljoonaa euroa. Yhteensä yhtiön osakkeita myytiin 837 miljoonalla ja tästä Sipilän osuus oli “vaivaiset” 6,6 miljoonaa.
  Sipilä on ollut yhtiössä reilusti vähemmistö-osakas. Jos Sipilä möi omat osakkeensa suuromistajien vanavedessä, niin se ei tee hänestä talousrikollista.

  “…huonoon tolaan joutuneen yrityksen osti Sipilä Elektrobit-yrityksen kautta…”

  Sipilä tai hänen sijoitusyhtiönsä eivät ole ostaneet yrityksen, vaan pienen osuuden yrityksestä. JOT-automation ja Elektrobit fuusioituvat kesäkuussa 2002. Sipilä toimi yrityksen toimitusjohtajana 2002-2005. Sipilän Fortel Invest möi osuuksiaan yrityksestä elokuussa 2013.

  Elektrobitin osakkeita vaihdettiin 7.8.2013 yhteensä 342 113 kpl ja 8.8.2013 yhteensä 211 449 kpl. Kahden päivän aikana yhteensä 553 562 kpl. Vaihdettujen osakkeiden arvo oli n. 550 000 Eur ja osuus Elektrobitin osakekannasta n. 0,4 %.
  Osakkeiden arvo kaupantekopäivinä oli n. 1,00 eur/osake. Syyskuun 2013 puolivälin jälkeen Elekrobitin osake alkoi nousta niin, että vuoden 2013 lopussa osakkeen arvo oli jo 2,60 Eur/osake.
  Jos sipilä olisi halunnut hyötyä elokuussa 2013 annetusta YT-ilmoituksesta, niin hänen olisi kannattanut ostaa eikä myydä Elektrobitin osakkeita!

  Sipilä on ollut sitoutuneena GreenRock-puhdistamoihin jo vuodesta 1998. Hän luopui yrityksestä kesällä 2011 hieman ennen kuin TM:n rakennusmaailman testi syksyllä 2011 oli rankannut GreenRock-puhdistamot puhdistamojen parhaimmistoon. Jos Sipilä olisi halunnut hyötyä, niin hän olisi myynyt osuutensa vasta testin julkaisemisen jälkeen.

  “…mutta kun pääministeri Sipilän sukulaiset pääsivät kaivosfirman alihankkijoiksi, tahti muuttui.”

  Tämä on ollut hyvä tietää taustoista, kun puhutaan Talvivaarasta:
  Katera Steel on ollut mukana Talvivaaran rakentamisessa jo vuosina 2012 ja 2013. Olli Rehn ja Sipilä ministereinä uudessa hallituksessa tekemässä päätöksiä vasta vuoden 2015 puolivälistä.
  Katera Steel ei tahkoa taaloja vaan tekee rehellistä työtä maltisella voitolla tai jopa tappiolla.
  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000004885285.html

  Lestadiolaisten keskinäiset syntien anteeksiantamiset eivät millään tavalla liity käsiteltävänä olevaan aiheeseen.

  Niin kuin on vele-oppositio, niin on myös vastamedian uskottavuutta heikentävä vale-vastamedia.

   • Tässä asiassa olen Linnan kanssa samaa mieltä.

    Niemisen kirjoitus on ala-arvoinen. Hän syyttää Sipilää pitkässä sepustuksessaan rikoksista ja epärehellisyydestä, ilman minkäänlaista näyttöä. Uusi Suomi ei halunnut joutua oikeuteen, mikä olisi ollut mahdollista, jos olisi julkaissut Niemisen syytekirjelmän.

 11. Aihe pääministerin henkilökohtaisista kokemuksista on saanut useita rönsyjä, joista jokainen varmaankin kaipaisi tarkennuksia. Mitä syvemmälle sukeltaa sitä enemmän löytyy kunnes ei enää löydy.

  Kokonaisuus on kuitenkin pidettävä kasassa, ettei sotkeudu lillukanvarsiin, ja kukkien kasteluun, Olen aikaisemmin joillain muilla palstoilla todennut kuinka hyvä on , että jotkut kaivavat perinpohjin detaljit esiin. Esim. Euroopan Unioniin liittymisen koreografiat on selvitetty hyvin pitkälle virheineen ynnä muineen. Kuka siitä välittää. Vain jotkut harvat. Arvokas työ ei ainakaan vielä ole johtanut mihinkään konkreettiseen.

  Mitä sitten tulee syntien anteeksiantamiseen, -niin jokainen järjestely joka menee yli hyväksyttyjen yhteiskunnan säädösten oli se sitten vapaamuurarien tai lestadiolaisten sisäpiiriviritys, ei kuulu demokraattisesti hallitun yhteisön käytäntöihin. Tähän voisi sanoa, että on merkillistä, miten yhteiskunnan jäsenten intimiteettiin tunkeudutaan yhä suuremmalla innolla, mutta samaa intoa ei harjoita nk. poliittisen tai muun eliittinä itseään pitävien yhteisöjen jäsenten osalta. Ei hutkita, ennenkuin tutkitaan on aivan oikea asenne, kun se koskee tasapuolisesti kaikkia.

  Jos pääministeri on pahastunut hänelle esitetyistä kysymyksistä, niin entä sitten… Tilanne olisi toinen, jos kysymyksen sijasta olisi esitetty samansisältöinen asia jonkin väitteen muodossa, -silloin voisi kenties jo pahastua.

  Nyt voidaan tietysti kysyä edelleen, että onko pääministeri selvittänyt kaikki sidonnaisuutensa korrektilla tavalla silloin kun ne on pitänyt selvittää.

  Konepajayrityksiin en sen koommin ota kantaa ei se varmastikaan ole mikään kultamunia munivia tuotantolaitoksia, hyvä vaan kuin jotkut jaksavat yrittää. Ilman niitä ei ole koneita eikä mekaanisia laitteita.

 12. Nimimerkki juuso257:n Sipilän valkopesu ei mene läpi. Tuollainen huuhaa detaljitiedoilla briljailu ei herätä minkäänlaista luottamusta paremminkin päinvastoin. Ton sortin kusettajat alkavat olla jo varsin tuttuja. Uskottavuutensa lisäämiseksi juuso257 olisi ollut syytä asettaa detaljitietojensa lähteet esiin, että lukijat voivat ne tarkistaa.

  Kaiken kaikkiaan pääministeri Sipilä on täyspelle ja ammatimainen mielensä pahoittaja, akkamainen mies tai ei mikään mies. 🙂 No tuo mielensä pahoittelu on kai joku v..un trendi nykyisin.

  Ottaako lestajussit allahista mittaa, vai mistä tässä Sipilän kämppähölmöilyssä oli kysymys? 🙂

  • Mielensä ”pahoittaminen” julkisesti on se viimeinen keino jolla kerätään säälipisteitä seuraamusten välttelemiseksi. Kun rosvoaminen alkaa yltää jonnekin Fortum- mittoihin, on tultava julkisen sanan eteen tippa silmässä ja mainittava värisevällä äänellä, että perhettänikin on uhkailtu. Se auttaa jos mikä.

   Kun 90-luvun laman taitteissa olisi laki ja oikeus ollut liian kova päättäjille noudatettavaksi, politikot keksivät ”pelisäännöt”. Niillä pääsee ohituskaistalle, eikä seurauksista tarvitse välittää. Pelisäännöt menivät niin syvälle, että vieläkin politikot niistä kirjoittelevat. Kun huomataan, että joku suurempi päättäjä ei ole lakia noudattanut, keksitään pelisäännöt, joilla kumotaan rikoslaki takautuvasti.

 13. Kaivetaan vielä esille Terrafame-johtaja Ratia-uutinen Taloussanomista. Jäi edellisessä artikkelissa pitkien kommenttien varjoon. Sipilä on oikeassa, Terrafamessa on tehty ihmeitä. Ratia on laskuttanut konsulttifirmallaan muutaman satatuhatta tuottamattomasta kaivoksesta. Huvittavaa kuinka toimitusjohtaja Hietanen asiaa puolustelee. Niin sitä pitää. Pojalla on edessään loistava tulevaisuus.
  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000004893527.html

 14. “Mielensäpahoittaja” on käsite, jolla saatetaan naurettavaan valoon ihmiset, jotka kyseenalaistavat nykyisen, valheellisen talous-uskon aikaansaaman oravanpyörässä juoksemisen. “Mielensäpahoittaja” toimii käsitteenä samoin, kuin käsitteet “foliohattu” tai “salaliittoteoreetikko”.
  Sipilä ei ole “mielensäpahoittaja“, vaikka pahoittaakin mielensä tarkoitushakuisista, perusteettomista syytöksistä.

  On vaan hyvä, että päättäjä säilyttää herkkyytensä. Parkkiintuneiden, silmiään räpäyttämättä valehtelevien, omaa etuaan ajavien ammattipoliitikkojen edesottamuksista tässä nyt kärsitään.

  Mitä tulee Sipilän sidonnaisuuksiin, niin nuo myyttiset “vakuutuskuoret”, joista kohistaan ovat pelkästään rahastosijoituksia, joiden sisältöön sijoittaja ei voi vaikuttaa. Niissäkään ei näytä olevan mitään epäselvää.

 15. juuso257. Kiitoksia tarkennuksista ja lisäinformaatiosta. Näin se totuus iteroituu pikku hiljaa kestäväksi totuudeksi. Toivon lisää totuushiukkasia kehiin niitä tietäviltä.

  Katera Steelin osalta totean, että se puoli miljoonaa lisää liikevaihtoon olisi jäänyt saamatta, ellei valtio olisi pistänyt Terrafame-yhtiöön 100 miljoonaa. Onko näillä kahdella syy-seuraus-suhdetta on hyvinkin tutkimisen arvoinen asia.

  juuso257: ”Lestadiolaisten keskinäiset syntien anteeksiantamiset eivät millään tavalla liity käsiteltävänä olevaan aiheeseen.”

  Rohkenisin olla tästä asiasta eri mieltä. Vanhoillislestadiolaisuus on varsin tiivis, Suomen ainoa merkittävä fundamentalistinen uskonlahko, jolla todella on oma sisäinen ”oikeuskäytäntönsä”, aivan sharia-lain tapaan. Paitsi että se toimii vaaleissa poliittisena ääntenkeskittäjänä, sen sisäinen ”solidaarisuus” on huomattavan korkealla tasolla. Se yltää myös – lahkolaisinsestin ohella – lahkon yrittäjien keskinäiseen tukeen erilaisissa lähinnä talousrikoksiin luettavissa asioissa.

  Oulun poliisipäällikkönäkin on toiminut lahkoon kuuluva, muista virkamiehistä puhumattakaan. Jo 70-luvulla ihmettelimme johtavien vl-virkamiesten toimesta tapahtunutta valtion rahoituksen runsasta ohjaamista vl-yrittäjien johtamille yrityksille. Tämäkin saattaisi olla paikallaan tutkia; aineistoa varmasti riittää. Täällä lestalakeuksilla kerrotaan tarinoita, joiden mukaan vl-lahkolainen poliisi olisi onnistunut viivyttämään haasteen viemistä vl-toimijalle, jolloin haaste on vanhentunut.

  Ja kuten sanottua, luja usko oman taivaspaikan varmuuteen ja lahkon ulkopuolisten ”syntisten” jäämisestä sen ulkopuolelle ovat vahvistaneet jonkinlaista yli-ihmisajattelua lahkon sisällä, joka heijastuu kyllä ulospäinkin. Tätähän tukee näppärästi lahkon sisäinen käytäntö, jossa lahkolaissaarnaaja antaa synnit anteeksi, ilman että suoranaisia rikoksiakaan tarvitsisi viedä oikeuslaitoksen tutkittaviksi. Tämä luonnollisesti estää tehokkaasti varsinkin lähipiirin eli muiden lahkolaisten ilmoittamasta rikoksia poliisille.

  Täällä Oulun korkeudella puhutaankin yleisesti lestamafiasta, joka todella toimii pitkälti mafian tavoin.

  • Kiitos Vastavalkealle, että tarjoaa alustan kirjoittaa ja kommentoida sensuroimatta.

   Selvähän se on, että ellei valtio olisi rahaa Terrafameen pumpannut, niin Terrafamen toiminta olisi loppunut ja KateraSteel muiden urakoitsijoiden tavoin olisi jäänyt Terrafamen urakoita ilman. Toisaalta se olisi luonut urakoita liittyen laitoksen alasajoon ja niistä ehkä osan olisi saanut myös KateraSteel.

   Niin. Tarinat ovat tarinoita. Totuuttakin siemeneksi.

   Jos voitaisiin epäillä, että Sipilä olisi syyllistynyt rötöstelyyn JA rötöksiä tutkivat viranomaiset olisivat vanhoillislestadiolaisia, niin SITTEN lestadiolaisuus kuuluisi käsiteltävänä olevaan aiheeseen. Nythän näin ei ole asian laita.

   Huomaan, että lestadiolaisuus herättää sinussa voimakkaita tunteita. Toivon, että se ei sumenna arvostelukykyäsi. Mafia on aika voimakas ilmaus keskinäisen solidaarisuuden osoittamiselle. Mafiassahan on kyse kiristyksistä ja murhista.

   Pohjanmaan nurkilla syntyneenä tunnen ko. ihmisiä, vaikka itse en lahkoon kuulukaan. Yleensä ovat “tolkun” väkeä, vaikka joukossa on mustiakin lampaita, niin kuin kaikissa laumoissa.

   • Vanhoillislestadiolaisuus yrittäjien tasolla on lähinnä rikollisjärjestö. Mafian siitä tekee asettuminen oikeusjärjestelmän yläpuolelle. Täällä pohjoisen poliisikunnassakin on paljon lestadiolaisia. He tekevät lahkolaispalveluksia siinä missä muutkin (haasteet ”myöhästelevät” jne). Edellinen Oulun poliisipäällikkö taisi olla lahkon jäsen. Hänen virkatoimensa kannattaisi tutkituttaa tätä viitekehystä vasten.

    Ei ne minussa herätä voimmaampia tunteita kuin rikollisuus ylipäätänsä. Ehkä siihen tuo lisämaustetta se, että – samalla kun rikostelevat – julistavat olevansa oikeutettuja taivaspaikkaan. Jokin siinä ei rimmaa.

    Kepuhan täällä on kunnassa kuin kunnassa täysin hajallaan – on lestat ja ne muut.

  • ”Katera Steelin osalta totean, että se puoli miljoonaa lisää liikevaihtoon olisi jäänyt saamatta, ellei valtio olisi pistänyt Terrafame-yhtiöön 100 miljoonaa. Onko näillä kahdella syy-seuraus-suhdetta on hyvinkin tutkimisen arvoinen asia.”

   En tiedä olisiko jäänyt saamatta, muta olet kuitenkin tuonut esiin tässä sen termin liikevaihto jota eräät komentaattorit ovat kuvitelleet, että Jukka Nieminen tai minä emme olisi ymmärtäneet.

   En nyt ota kantaa 100 Meuron pottin Terrafamelle, mutta olen kyllä sitä mieltä, että keneltä tilataan ja mitä tilataan näyttäisi nyt olevan hyvinkin tutkimisen arvoinen asia.

   • Se mitä ja keneltä tilataan menee nykyään niin, että loppukäyttäjä (tässäs taapauksessa Terrafame) antaa tehtävän toimittajalleen (tässä tapauksessa konsulttiyhtiö Pöyry).
    Toimittaja (Pöyry) tekee suunnitelmat, järjestää tarjouskilpailun ja valitsee urakoitsijan. Tätä käytäntöä, jossa toimittaja vastaa kaikesta kutsutaan KVR-urakoinniksi (kokonaisvastuurakentaminen).
    Terrafame ei siis tilannut urakkaa suoraan KateraSteeliltä, vaan Pöyryltä, joka valitsi tarjouskilpailun perusteella urakoitsijaksi KateraSteelin.

    • Ei se mitään muuta. Loppukäyttäjä on Terrafame ja sille menevä tuote on Kateran toimitussisältö. Pöyryn toiminta ja toimitukset siihen littyen ovat toinen tuote, josta valtionyhtiä maksaa, ja jonka jonka esittämissäsi kehyksissä pitäisi olla ensimmäisestä erillään. Kateran toimitussisältöä koskevien tarjousasiakirjojen tulee siis olla julkisia. Myös Pöyryn valintaa koskevat samat asiat.

   • Kyllä se 100 Meuroa on tässä ydinkysymys, ei puolenmiljoonan kuljetin, mihin keskustelu näyttää johtavan. Kysymykseessä on julkiset varat, (pienituloisilta)kansalaisilta kerätyt. Niitä käyttää päättävässä asemassa oleva viranhaltija virkavastuulla. Hän voi jakaa toisten varoja kolmannelle osapuolelle. Jos hän hyötyy niistä itse, tai hänen lähipiirinsä, hän on jäävi päättämään varojen käytöstä. Amen.

    Tämä on julkisten varojen käytössä vain jäävuoren huippu. Jäävejä löytyy kyllä, jos viitsitään etsiä, kunnan tasolta alkaen. Se on enemmän maan tapa. Mutta kannattaa verrata tuota sataa Meuroa niihin veronkorotuksiin ja leikkauksiin, joilla ”säästetään” muutama miljoona tai kerätään muutama miljoona lisää verotuloja. Eivät satu samalle momentille.

  • Pohjoispohjalaisena sinun pitäisi tietää, että Sipilä ei ole vanhoillislestadiolainen. Hän on rauhansanalainen, joka myös on yksi lestadiolaisuuden suunnista.

 16. Lainaus:
  ”Käsittääkseni Terrafamea ei koske julkisia hankintoja koskevat määräykset, koska Terrafame ei ole osa julkista sektoria. Terrafame Group Oy on juridisesti yksityinen osakeyhtiö, vaikka valtio sen kokonaan omistaakin.”

  Linna & Hopalong ovat varmaankin tässäkin asiassa samaa mieltä, josta olen heidän kanssaan täysin eri mieltä.

  Olen nimittäin sitä mieltä, että jos julkisen hallinnon rahaa käytetään käytetään Valtion omistaman yrityksen toiminnan tukemiseen hankintoihin, jotka koskevat tavaraa tai palveluita, niin sitä koskevat aivan samat periaatteet kuin muissakin julkisissa hankinnoissa.

  Jos näin ei olisi, niin julkista rahaa voitaisiin valtionyrityksistä työntää hulvattomasti mille hyvänsä suunnalle, ja vapaasti kelle hyvänsä kaverille ilman että muillakin olisi mahdollisuus päästä potin jaolle…, -Vai mitä…?

  Jos säädöksissä on tällainen sarvikuonon mentävä porsaanreikä, niin säädöksiä on pikaisesti korjattava. Panee lisäksi silloin myös ajattelemaan millä henkisillä resursseilla ja periaatteilla säädöksiä oikein laaditaan.

  • Terrafame on yksityinen osakeyhtiö, joiden toiminnasta säädetään osakeyhtiölaissa.

   Laki julkisista hankinnoista ei koske osakeyhtiöitä, vaan valtion, kuntien ja kuntayhtymien viranomaisia, evankelis-luterilaista ja ortodoksista kirkko seurakuntineen, valtion liikelaitoksia sekä julkisoikeudellisia laitoksia.

   Valtionyritykset pyrkivät toimimaan samoin kuin muutkin yritykset, toisin sanoen noudattamaan lakeja ja liiketoiminnan eettisiä sääntöjä. Ei valtionyrityksistäkään rahaa voida työntää hulvattomasti eri tahoille ilman valvontaa.

   • ”Laki julkisista hankinnoista ei koske osakeyhtiöitä, vaan valtion, kuntien ja kuntayhtymien viranomaisia, evankelis-luterilaista ja ortodoksista kirkko seurakuntineen, valtion liikelaitoksia sekä julkisoikeudellisia laitoksia.”

    Vai niin…, -eikö silloin voitaisi ajatella myös, että muutkin yksityiset yritykset kuin valtion liikelaitokset saisivat silloin tällöin julkisia varjoja käyttöönsä, kun menee huonosti ja toiminta on poskellaan, -siis muutkin muutkin kun jo edesmenneet suomalaiset liikepankit kuten SYP ja KOP joiden kehitysanti lopulta päätyi Ruotsiin kuten kaiketi oli tarkoituskin, -aikaisempana esimerkkinä nyt puheena olevan yrityksen tukien lisäksi.

    Lisälainaus:
    ”Käsittääkseni Terrafamea ei koske julkisia hankintoja koskevat määräykset, koska Terrafame ei ole osa julkista sektoria. Terrafame Group Oy on juridisesti yksityinen osakeyhtiö, vaikka valtio sen kokonaan omistaakin.”

    Jos Terrafame ei valtion kokonaan omistamana yrityksenä ole valtion liikelaitos, niin mikä sen status sitten on? Onko se jokin suojatyöpaikka tai muu sosiaalialan laitos? Niillä premisseillä joilla olet nyt liikkeellä Valtion olisi pitänyt olla työntämättä 100Meuroa Terrafameen. Tarkoitan vaan yksinkertaisesti sitä, että jos vedotaan yrityksen yksityisyteen, niin silloin kaikkia yksityisiä yrityksiä on kohdeltava samoin periaattein. Valtion rahaa joko kaikille tai sitten ei kellekään.

    Sinä siis yksinkertaisesti väität, että Valtio voi työntää julkista veromenettelyin kerättyä rahaa omistamaansa yksityiseen yritykseen ilman, että varainkäyttöä tässä suhteessa mitenkään koskisi minkäänlaiset säädökset julkisten varojen käytöstä. Mitä rahaa on siis se 100Meuroa, -onko se osakkeenomistajien pääomasijoitus vai mikä se on, ja mistä se raha oikein on kotoisin.

    Kyllä nyt on todettava Hopalong, että olet heikoilla jäillä. Jos tässä smennään lainsäädäntöön, niin viittaan vain aikaisempaan kommenttiini sarvikuonon mentävistä porsaanreijistä. Mikä on terveen järjen vastaista ei voi olla lakikaan.

    • Terrafame ei ole valtion liikelaitos, vaan yksityinen osakeyhtiö, jonka valtio omistaa. Tämä on fakta, jota sinä et näy ymmärtävän.

     Valtion liikelaitoksia ovat esimerkiksi Metsähallitus, Ilmailulaitos, Senaatti-kiinteistöt ja Tieliikelaitos. Liikelaitokset ovat osa valtion hallintoa, vaikka toimivatkin suhteellisen itsenäisesti.

     Valtio on pääomittanut Terrafamea, koska se on tässä vaiheessa katsonut sen järkevämmäksi kuin yhtiön alasajaminen. Tällainen pääomittaminen ei ole mitenkään merkillistä. Kun, tai jos, toiminta saadaan kannattavaksi, valtio luultavasti luopuu omistuksestaan.

     Ei ole minun vikani, että et ymmärrä lainsäädäntöä.

     • Määrittele käsite valtion liikelaitos muulla tavoin kuin esittämiesi esimerkkien kautta., tai valtion omistama yksityinen osakeyhtiö, joka ei ole valtion liikelaitos.

      Kommenttisi vie ajatuksiin, että et viitsi lukea toisten kommentteja riittävän huolellisesti tai sitten sinulla saattaisi olla vaikeuksia luetun tekstin ymmärtämisessä.

      Mikään esittämistäsi perusteluista ei muuta miksikään sitä asiaa mitä olen edellisessä kommentissani esittänyt ko. 100Meuron osalta. Kierrät vain aihetta muotoilemalla samaa sisältöä uudelleen, ts. käärimällä sitä hieman toisiin kehyksiin.

      Hopalong:
      ”Valtio on pääomittanut Terrafamea, koska se on tässä vaiheessa katsonut sen järkevämmäksi kuin yhtiön alasajaminen. Tällainen pääomittaminen ei ole mitenkään merkillistä. Kun, tai jos, toiminta saadaan kannattavaksi, valtio luultavasti luopuu omistuksestaan.”

      Valtio siis tyrkkii kuiville hanketta, jonka joku toinen sitten omii itselleen, ja käytännöllisesti katsoen julkisia varoja määrältään !00Meuroa on kadonnut kuin ”Kankkulan kaivoon”, jos ”Kankkula” ostaa Terrafamen.

      Kysymys on julkisten varojen käytöstä, ja sellaiseen liittyvistä periaatteista. Olen edellisessä kommentissani esittänyt ne nk. ”mähkät” joiden olemassaoloa nyt yritätä puolustella. Valtio ei voi julkisena vaikuttajana esiintyä kaksoisroolissa, jota yhtäältä koskee Lainsäädäntö A mutta ei B, vaikka oleellisilta osiltaan toiminta täyttäisi B:n edellytykset.

      ”Ei ole minun vikani, että et ymmärrä lainsäädäntöä.”

      Jos lainsäädäntö on sellaista, että en ymmärrä sen tuotoksia, niin siinä on silloin jotain perustavaa laatua olevaa vikaa. Ei se varmaan ole sinun vikasi, ellet ole lainsäädäntäprosessin osatekijä.

      Tähän mennessä olen jo ymmärtänyt lainsäädännön tuloksena olevan säädöskokoelman olevan täynnä mammutin kokoisia rotanreikiä.

      Niiden kiemuroissa aina tilanteen mukaan optimoidaan milloin minkäkin subjektin asiaa. Tätä asiaa sitten vielä kuorruttaa nk. oikeuskäytäntö jossa perusteluina päätökselle muutoksenhaussa esitetään aikaisempien prosessien tulos. Sellaista on todella vaikea ymmärtää.

      Kun näköpiirissäni on säädös, joka kategorisesti sulkee väitteeni ulos käsiteltävästä asiayhteydestä niin muutan kantani.

     • Valtion liikelaitoksista säädetään lailla.

      ”Valtion liikelaitos tuottaa palveluja valtion virastoille ja laitoksille, valtion talousarvion ulkopuolisille rahastoille ja muille valtion liikelaitoksille samoin kuin eduskunnalle sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimiville yksiköille siten kuin tässä laissa säädetään.”

      ”Liikelaitoksen on toimittava liiketaloudellisten periaatteiden mukaisesti. Liikelaitos vastaa sitoumuksistaan sen hallintaan siirretyllä valtion omaisuudella. Jos liikelaitos ei kykene vastaamaan sitoumuksistaan, niistä vastaa valtio.”

      Minilexin mukaan ”Valtion liikelaitos on liiketoimintaa harjoittava valtion laitos. Valtion liikelaitos on tavallaan yrityksen ja viraston välimuoto.”

      Terrafame ei ole valtion liikelaitos, vaan yksityinen osakeyhtiö, niin kuin olen monta kertaa todennut.

      Aiheetta enempään.

     • ”Terrafame ei ole valtion liikelaitos, vaan yksityinen osakeyhtiö, jonka valtio omistaa. Tämä on fakta, jota sinä et näy ymmärtävän.”

      Terrafame on valtionyhtiö. Siinä suhteessa olet oikeassa. Valtionyhtiöiden toiminnoista vastaa valtioneuvoston kanslia, jonka päällikkönä toimii pääministeri, tässä tapauksessa Juha Sipilä. Voisin ajatella, että ymmärrän liiankin hyvin tämän faktan. Minusta oli mielenkiintoista nähdä, mitä sinä puolustat ja mitä asiaa ajat.

      Pointti on siinä miten julkisesti kerättyjä varoja käytetään, ja siitä minkälainen on lainsäädännön taso koskien valtionyhtiöitä. Nykyisessä mallissaan se tarjoaa avoimen korruptioputken valtioneuvoston kanslian päälliköstä suoraan palvelujen suoritustasoille, jossa yksityisomistusten kautta Valtion rahaa voidaan periaatteessa kierrättää oman omistuksen tileille.

      Toisaalta valtiovalta satsaa resursseja nk. harmaan talouden ja veroparatiisikeplottelun kitkemiseksi yksityisiltä toimijoilta samalla kun se itse harrastaa niitä toimintoja käyttäen kaikki lain sallimat porsaanreijät verojensa kiertämiseksi, etenkin kansainvälisissä kehyksissä toimivien yritystensä osalta. Joka aivan yksiselitteisesti on pois budjettivaroista.

      Jostain merkillisestä syystä valtionyhtiöitä koskevaa lainsäädäntöä ei haluta muuttaa siihen suuntaan jolla em. epäkohdat poistettaisin, vaan tilanne jatkuu entisellään. Samantyyppinen tilanne vallitsi -90 luvulla rahanpesun osalta. Voimaan saatettua lakia ei vaan millään ottanut syntyäkseen.

      Looginen johtopäätös tästä on vain se, kuinka korruptiolle Suomessa oikein lakisääteisesti tarjotaan mahdollisuus. Mitä sitten tulee valtion yritysomistusten järjestelyhin, niin hyvänä esimerkinä toimiii Imatran Voima Oy:n ja Neste Oy:n ympärillä pyörineet vatkuttelut yritysjärjestelyjen osalta edestakaisin, jotta jokainen johtaja varmasti saisi miljoonaomaisuutensa, kunnes tilanne aikanaan stabiloitui. Sillä pidettiin turvat tukossa.

      Omistustensa kautta valtiovalta on merkittävä pääomasijoittaja, jonka toiminnan yhteiskunnalliset vaikutukset ovat epämääräisiä ja toiminan hyöty enemmän tai vähemmän kyseenalaista. Tästä herää kysymys onko tarkoitus valtionyntiöiden omistusten ja toimien järjestelyjen lopullinen päämäärä toimittaa kaikki Suomeen aikanaan budjettivaroin rakennettu perusinfra globaalipääoman haltuun, ja miksi?

   • Jatkaisin vielä vähän ko. aiheesta. Sama julkinen toimija ei voi olla samanaikaisesti olla kahdessa eri roolissa, kuten nyt yrität Hopalong selittää.

    Joko !00Meuroa on julkisten varojen käyttöä, tai Sipilän omaa rahaa, jonka vastineeksi hän sitten saa ko. yrityksen osakkeita haltuunsa. Kummasta on kysymys?

 17. Linna sanoi:
  ”Ihailen intohimoasi mutta epäilen sen terveellisyyttä.”

  Sisältääkö tämä lause kenties uhkauksen tai jonkinlaisen indikaation sellaiseen liittyvien konjunktuurien olemassaolosta, jos kritiikkiä jatketaan samalla intohimolla? Jos ei, niin mitä se sitten tarkoittaa?

  Ei tässä minun osaltani ole mitään tunteen paloa. Käytän vain niitä palikoita, joita kentälle on heitetty.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here