Standing Rock Sioux Tribe – Yhdysvaltain alkuperäiskansoihin kuuluva siouxheimo  – nousi huhtikuussa vastustamaan Dakota Access -öljyputken (DAPL) rakentamista. Nyt jo liki vuoden kestänyt mittelö puhtaan veden ja öljyteollisuuden välillä on pitänyt sisällään oikeustaistoja, someaktivismia, lehdistön vainoja, presidenttipeliä sekä väkivaltaisia kohtaamisia mielenosoittajien ja raskaasti varustettujen poliisivoimien välillä.

Vaikka DAPL:a ei olla rakentamassa suoraan Standing Rockin reservaatin alueelle, se uhkaa ympäristön lisäksi alueen asukkaiden elämän edellytyksiä. Putken on tarkoitus alittaa Missouri-joki alle sata metriä reservaatin rajasta ylävirtaan, vain noin kilometrin päässä Cannon Ball -yhteisöstä. DAPL:n vastustajat arvioivat, että valmiin putken repeämä saastuttaisi noin puolet osavaltion juomavesivaroista ja olisi tuhoisa isku Standing Rockin kansalle. Associated Pressin mukaan Pohjois-Dakotassa tapahtui pelkästään vuosien 2011–13 aikana kolmesataa öljyvuotoa, joista noin sadasta ei ilmoitettu julkisuuteen.

Oikeudesta oikeuteen

Dakota Access -öljyputkea rakentaa yksityinen, alunperin texasilainen Energy Transfer Partners -yhtiö, joka omistaa ja ylläpitää yli sadantuhannen kilometrin pituista maakaasu- ja öljyputkistoa Yhdysvalloissa. Valmiina 1800 kilometrin pituisen DAPL:n on tarkoitus kuljettaa noin 80 miljoonaa litraa raakaöljyä päivässä läntisen Pohjois-Dakotan Bakkenin öljykentiltä Etelä-Dakotan ja Iowan osavaltioiden kautta Illinoisiin, josta on valmis putkiyhteys Meksikonlahdelle.

Tammikuussa 2016 Pohjois-Dakotan julkispalvelujen komissio (North Dakota Public Service Commission) näytti vihreää valoa 3,7 miljardin dollarin hintaiselle projektille. Päätösvalta projektin kohtalosta siirtyi tuolloin Yhdysvaltain armeijan tekniikkavirastolle (Army Corps of Engineers, USACE), joka vastaa rakennuslupien myöntämisestä muun muassa suurten vesistöjen kohdalla. Virastoa ei tunneta natiiviyhteisöjen näkökantojen huomioon ottamisesta päätöksissään, vaikka liittovaltiotason lait velvoittavatkin sitä konsultoimaan asianomaisia vähemmistöjä.

Heinäkuun lopussa USACE antoi suostumuksen DAPL:n rakentamiselle – mukaan lukien Standing Rock -heimoa uhkaava Missouri-joen alitus reservaatin pohjoisrajalla – ottamatta huomioon kolmen valtiollisen viraston pyyntöä ympäristövaikutusarviosta hanketta koskien. Vuonna 2014 USACE kielsi DAPL:a alittamasta jokea Bismarckin, osavaltion suurimman kaupungin, kohdalla uhkana kaupungin käyttämälle pohjavedelle. Tuolloin putken reitti suunniteltiin uudelleen uhkaamaan vain harvempaan asutun Standing Rockin reservaatin vedenlähdettä – ja natiivien pyhien alueiden läpi.

Elokuussa Standing Rock nosti USACE:n päätöksestä kanteen, jossa kyseenalaistetaan viraston oikeus valtuuttaa rakennustyöt niin lähellä heimon reservaatin rajaa. Columbian piirikunnan vetoomustuomioistuin hylkäsi kanteen lokakuussa, vaikka kuukausi tätä ennen Yhdysvaltain oikeusministeriö oli poikkeuksellisesti määrännyt DAPL:n rakennustyöt väliaikaisesti keskeytettäviksi liittovaltion mailla ja kehottanut yhtiötä pidättäytymään vapaaehtoisesti putken rakennustöistä myös yksityisillä mailla.

Joulukuun alussa USACE käänsi takkinsa ja kielsi sittenkin Missouri-joen alapuoliset DAPL-rakennustyöt. Käänne herätti riemua öljyputken vastustajien keskuudessa, ja etenkin reservaatin alueelle syntyneillä protestileireillä päätökseen suhtauduttiin suurena voittona. Standing Rockin reservaatin ”veden suojelijoiksi” julistautuneet mielenosoittajat ovat saaneet runsaasti kansainvälistä huomiota ja tukea ja useita julkisuuden henkilöitä on asettunut Standing Rockin tueksi ”no DAPL” -kampanjan taakse. Protestin paikalle tuomat alkuperäiskansojen edustajat muodostivat myös laajimman heimoedustuksen sataan vuoteen.

Presidenttipeliä

Barack Obaman hallinnolle on sadellut kiitosta ”pilliin puhaltamisesta” DAPL:n suhteen. Ennen kuin vuodattaa väistyvälle presidentille kiitollisuutta ympäristön ja Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön puolesta, kannattaa muistaa, että ”No DAPL” -protestien aikana Obama on Kanadan pääministeri Justin Trudeaun kanssa hyväksynyt useita samanlaisia, natiivien maita halkovia öljyputkiprojekteja. Voi pitää lähes varmana, että Obaman hallinnon ainoa motiivi DAPL:n kohdalla oli asettuminen julkisesti ”hyvisten puolelle” tulevan Yhdysvaltain presidentin, Donald Trumpin, odotettavissa olevaa kantaa vastaan.

Energy Transfer Partners moitti joulukuista päätöstä ”poliittiseksi” ja ilmoitti julkisesti rakentavansa jo lähes valmiin öljyputkensa loppuun kiellosta huolimatta. Julkisessa keskustelussa onkin spekuloitu, että ETP voi luottaa Trumpin kääntyvän asiassa yhtiön tueksi. The Guardian kertoi lokakuussa Trumpin ja ETP:n läheisistä taloudellisista kytköksistä – Trump on sijoittanut yhtiöön ja ja yhtiön pääjohtaja Trumpin kampanjaan. Standing Rock -heimon asianajaja Jan Hasselman varoittikin jo joulukuisen riemun keskellä, että päätöksestä voi valittaa.

Pahaenteisesti muun muassa alkuperäiskansojen maankäytöllisistä asioista päättävän, senaatin ”intiaanikomitean” (The Indian Affairs committee) johtoon nimitettiin viime viikolla Keystone XL ja Dakota Access -öljyputkihankkeiden äänekäs puolestapuhuja, entinen Pohjois-Dakotan kuvernööri, senaattori John Hoeven.

Standing Rock -heimon päämies Dave Archambault II esitti DAPL:n vastustajille vetoomuksen painostaa USACE:a ottamaan käyttöön ympäristövaikutusarvion (Environmental Impact Statement, EIS) vaatimisen päätöksenteon edellytyksenä. Ympäristövaikutusarviointiin sidottuja päätöksiä olisi vaikeampi kumota uuden hallinnon toimesta. Kuukausi antamansa kielteisen DAPL-päätöksen jälkeen USACE ei ole tehnyt aloitettakaan EIS:n käyttöön ottamiseksi.

La Donna Brave Bull Allard, vanhimman Standing Rockin protestileirin, Sacred Stone Campin, johtaja vakuuttaa legendaarisen Istuvan Härän hengessä:

”Me jatkamme vastarintaa vesiemme puolesta.
Me jatkamme vastarintaa elämäntapamme puolesta.

Me pysymme täällä puolustaen kansaamme, vesiämme ja maitamme.

Me emme peräänny. Me emme luovuta. Me pysymme täällä.”

 

NY Times: Konfliktit Dakota Access -öljyputken reitillä

Näyttökuvat ja suomennos ovat artikkelista
The Conflicts Along 1,172 Miles of the Dakota Access Pipeline

(20 miles = 20 mailia = 32 kilometriä) (North = pohjoinen)
”Öljyputken täytyy kulkea satojen vesiväylien poikki. Ainakin 22 näistä risteyksistä – sinisellä merkityt – täytyy porata syvälle, suurten vesimassojen alle.”
VAS: ”Öljyputki ylittää kiistanalaiset siouxien maat, joiden oikeudet luvattiin heimolle Fort Laramien sopimuksessa vuonna 1851 mutta vietiin heiltä myöhemmin.”
OIK: ”Vaihtoehtoinen reitti Bismarckista pohjoiseen hylättiin liian lähellä kaupungin käyttämiä pohjavesiä sijaitsevana.”
”Öljyputken rakentamista vastaan Oahe -järven kohdalta on protestoitu voimakkaasti vedensaastumisriskin ja heimon pyhien paikkojen tuhoutumisen takia. Missouri-joki on Standing Rockin sioux-heimon pääasiallinen juomaveden lähde.”
”Öljyputken reitti James Riverin kohdalla siirrettiin kiertämään kolme muuta suurta vesimassaa, mikä venytti putken mittaa kolmella kilometrillä.”
VAS: ”Syyskuussa Yankton-siouxheimo nosti syytteen USACE:a vastaan kyseenalaistaen öljyputken rakennustöiden valtuutusoikeuden.”
OIK: ”Sioux Fallsin [Etelä-Dakotan suurin] kaupunki torjui alunperin öljyputken reitin läheltä kaatopaikkaa kaupungin länsipuolella.”
”Iowan viranomaiset lupasivat 200 – keltaisella merkittyä – arvokasta tonttia öljyputken käyttöön. Seitsemäntoista tontin omistajat vetivät asian oikeuteen.”
”Marraskuun alussa mielenosoittajat perustivat leirin estämään rakennustyöt lähellä Des Moines -joen risteystä.”

”Elokuun lopulla perustettu leiri lähellä Mississippi-joen risteystä pysyi pystyssä rakennustöiden valmistumiseen asti.”
”Öljyputki loppuu lähellä Patokaa Illinoisissa, mistä raakaöljy kuljetetaan jalostamoihin tankkijunilla ja jo olemassa olevaa öljyputkea pitkin.”

 

Lähteet

Indian Country Media Network (19.3.2016): Dakota Access Pipeline Threat: What You Need to Know https://indiancountrymedianetwork.com/news/environment/dakota-access-pipeline-threat-what-you-need-to-know/

Indian Country Media Network (6.4.2016): Great Sioux Nation Defends Its Waters From Dakota Access Pipeline https://indiancountrymedianetwork.com/news/environment/great-sioux-nation-defends-its-waters-from-dakota-access-pipeline/

Indian Country Media Network (27.7.2016): Breaking: Dakota Access Pipeline Approved https://indiancountrymedianetwork.com/news/environment/breaking-dakota-access-pipeline-approved/

ABC News (9.9.2016): Government Steps In After Judge Denies Tribe’s Request to Stop Pipeline http://abcnews.go.com/US/judge-rule-today-dakota-access-pipeline-case-protests/story?id=41973080

The Indigenous Peoples News (30.12.2016): DAPL war rages on: ”Water protectors” arrested as protests continue http://theindigenouspeoples.com/2016/12/30/dapl-war-rages-on-water-protectors-arrested-as-protests-continue/

The Guardian (26.10.2016): Dakota Access pipeline company and Donald Trump have close financial ties https://www.theguardian.com/us-news/2016/oct/26/donald-trump-dakota-access-pipeline-investment-energy-transfer-partners

The Guardian (3.11.2016): Dakota Access pipeline: the who, what and why of the Standing Rock protests https://www.theguardian.com/us-news/2016/nov/03/north-dakota-access-oil-pipeline-protests-explainer

The Guardian (4.12.2016): Dakota Access pipeline: US denies key permit, a win for Standing Rock protesters https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/04/dakota-access-pipeline-permit-denied-standing-rock

The Free Thought Project (5.12.2016): BREAKING: Oil Company Openly States They Will Defy Army Corps Order in Standing Rock http://thefreethoughtproject.com/pipeline-defy-army-corps-order-standing-rock/

Wired (6.12.2016): Standing Rock Is Safe, But DAPL Still Needs to Cross a River https://www.wired.com/2016/12/standing-rock-safe-dapl-still-needs-cross-river/

Mic Network (6.1.2017): The Senate just named a supporter of the Dakota pipeline to head its Indian Affairs committee https://mic.com/articles/164608/senate-john-hoeven-indian-affairs-committee#.TErgKsCNb

NY Times (5.12.2016): The Conflicts Along 1,172 Miles of the Dakota Access Pipeline http://www.nytimes.com/interactive/2016/11/23/us/dakota-access-pipeline-protest-map.html?_r=1

7 KOMMENTTIA

  • Näin meillä ahneus tiivistyy putkeen, kansan etu ei johda eliitin toimia. Kansa saa olla vain nöyrä palvelija, ’goimi’, joka tekee duunia ’sipilöiden’ eteen …

   Pääministeri Juha Sipilä edisti lastensa osittain omistaman yrityksen bisneksiä Intiassa.

   Kolmipäiväiselle vierailulle osallistui Sipilän lisäksi suomalainen yritysvaltuuskunta, johon kuului edustajia 17 yrityksestä ja organisaatiosta. Mukana oli Fortumin, Nokian ja Wärtsilän kaltaisia suuria pörssiyhtiöitä, mutta myös pienempiä yrityksiä.

   http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051346_uu.shtml

  • America In Decline: A Society In Denial
   Today, the US is still the world’s largest economy and pre-eminent military power, and it’s still a country of great resources and wealth. But things have changed tremendously over the past half century.
   More than ever before in our history, the American people sense that something is very wrong in our country. They are concerned about rising social-economic inequality, an erosion of national identity and purpose, increasing social polarization, and growing contempt for the US around the world.
   Polls show that, as a long term trend, ever more Americans think that the US is ”on the wrong track,” and that this country is ”in a state of decline.” Surveys also show that Americans now believe that life for their children will be less prosperous and secure than it has been for them.
   http://www.ihr.org/other/nov10weber.html

 1. Tietenkin johtoportaalla voi olettaa olevan joitakin rajoitettuja etuoikeuksia mutta ennen muuta oikeuden johtaa kansaa pitäisi olla moraalinen velvoite , kunniatehtävä, jossa toimittaessa ei pyritä itse hyötymään ja rikastumaan vaan palvelemaan kansaa ja sen etua.
  Merkillisesti tällainen epäitsekäs ajattelu on kadonnut kuin tuhka tuuleen ja päämotiivi pyrkiä hallitseviin asemiin näyttää nykyisin olevan ainakin Lännessä oma ahneus ja vallanhimo.
  Lainaan tähän amerikkalaisen Venäjän historian professorin artikkelista muutaman lauseen:
  http://historynewsnetwork.org/article/158989
  Amerikkalaisen Venäjän historian professori Walter G. Moss’in kirjoitus Vladimir Putinista valaisee itänaapurimme päämiehen persoonaa ja politiikkaa, joka on hänelle (Mossin mukaan) sydämen eikä vain vallankäytön asia.
  Juuri tänä aikana kun infosota käy kuumana ja totuutta pyritään halpamaisesti vääristämään ja manipuloimaan, meidän tulisi olla mahdollisimman objektiivisesti perillä maailman johtajista ja heidän motiiveistaan kun muodostamme käsitystä heidän toimistaan

  Putin on korvannut itsevaltiuden käsitteen ”suvereenisella demokratialla” … ”Suvereeni demokratia. on vahvan ja voimakkaan valtion ruumiillistuma, aivan kuten itsevaltius oli tsaarin aikakauden.” Uusi termi on tarkoitettu tuomaan julki, että ”Venäjä on vastuullinen itselleen eikä vastuussa kenellekään muulle kuin kansansa enemmistön mielipiteelle.”
  Lisäksi ”universaalit demokratian normit eivät ole venäläisiä ja ovat itse asiassa tuottaneet vahinkoa Venäjän poliittiselle kehitykselle. Venäjän on siis palattava poliittiseen järjestelmään, joka on ainutlaatuinen ja oma, joka on suvereeni ja historiallisesti juurtunut.”

  Milloinkahan me saisimme aikaan jotain vastaavaa: suomalaisen suvereenisen demokratian, jossa kansan enemmistö on ohjaava voima.
  Silloin suurin osa niistä kansakunnan kannalta vaarallisista ja vahingollisista hankkeista joita nyt runnotaan pakolla läpi ’universaalin demokratian’ tai ’läntisen arvoyhteisön’ (lue: läntisen pankkiiri- ja fananssimafian) nimissä, jäisivät pelkiksi eliitin haaveiksi.

 2. Metsä(hallitus)lain ”uudistamisen” jälkeen saamelaisilla on sama taisto edessä, niin myös haja-asutusalueiden asukkailla.

 3. Nythän tämä uusi sankaripresidentti, vallan kansalle palauttaja, on antanut luvan jatkaa öljyputken rakentamista. Entinen mulattipresidentti ja hullu sotakiihkoilja Obama oli keskeyttönyt rakennustyöt.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here