Hallintolain (434/2003) 28. pykälän (Esteellisyysperusteet) 1. momentin mukaan ”[v]irkamies on esteellinen: […] jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu”.

Kysymys on siis siitä, onko luottamus pääministeri Juha Sipilän puolueettomuuteen esimerkiksi hänen Chempolis-asiaa koskevan menettelynsä osalta vaarantunut ”muusta erityisestä syystä” sillä tavoin kuin hallintolain 28. §:n 1. momentin 7. kohdassa tarkoitetaan.

”Perustuslakivaliokunnan mukaan virkamiehen puolueettomuuden vaarantuminen voi aiheutua, paitsi asiaa käsiteltäessä vaikuttavista olosuhteista, myös hänen aikaisemmasta toiminnastaan.” (apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu 15.5.2013, dnro 182/4/12)

”Yleislausekkeen mukaisen esteellisyyden syntyminen ns. ulkopuolisen arvion pohjalta ei välttämättä edellytä, että virkamies on ollut tietoinen puolueettomuutta vaarantavasta olosuhteesta tai että hän on toiminut vilpillisesti tai muutoin epäasiallisesti. Virkamiehen tietoisuuden asteella on kuitenkin vaikutusta toiminnan moitittavuuden arviointiin.” (ibid.)

”Perustuslakivaliokunta on mietinnössään viitannut hallintomenettelylain esitöihin, joissa todettiin, että yleislausekejäävi voi tulla kysymykseen myös silloin, kun asian luonne on sellainen, että henkilön puolueettomuutta saatettaisiin yleisön keskuudessa epäillä.” (ibid.)

Epäilyä ei liene sen suhteen, mitä ”yleisön keskuudessa” Sipilän toiminnasta ajatellaan. Mediatietojen valossa näyttää melko selvältä, että varsin monet epäilevät pääministerin puolueettomuutta.

Vaikka pääministerin toimintaan ja kytköksiin liittyvät faktat on varsin hyvin raportoitu valtamediassa, mediassa ei näytä juurikaan tehdyn aineistosta edellä mainittuja esteellisyyssäännösten mahdollistamia päätelmiä.

Oivaltavassa Kansan uutisten blogikirjoituksessaan ”Sipilästä on tulossa vaarallinen ennakkotapausPontus Purokuru muistuttaa, miten Sipilä vaati vuonna 2013 pääministeri Jyrki Kataisen eroa siksi, että katsoi hallituksen pystyvän lähinnä vain jahkailuun ja odotteluun.

Purokurun mukaan nyt kun Sipilän johtama hallitus on mm. epäonnistunut ”yhteiskuntasopimuksen” runnomisessa ja perunut lukuisia ajamiaan uudistuksia ja Sipilä on kärähtänyt median poliittisesta painostamisesta sekä joutunut toistuvien jääviysepäilyjen kohteeksi, ”Sipilä itse vaatisi itsensä eroa, jos hän ruotisi hallitusta oppositiosta käsin”.

Hän jatkaa toteamalla, että Sipilän suosio on romahtanut, mutta silti juuri kukaan merkittävä poliitikko ei ole vaatinut Sipilää eromaan. Oppositio ei ole käyttänyt sille suorastaan hopealautasella tarjottuja tehokkaita aseita hallitusta vastaan. Purokuru muistuttaa, että suurimman oppositiopuolueen, SDP:n, puheenjohtaja Antti Rinne on lausunut Sipilän toimineen ”rimaa hipoen” – ei siis edes ”riman alittaen”. Opposition radikaaleimmaksi vaatimukseksi Purokuru arvioi sen, että Sipilä tekee toiminnastaan selvityksen.

Pontus Purokuru tekee seuraavan yhteenvedon tilanteesta:

”Sipilästä on tulossa vaarallinen ennakkotapaus. Jos hän saa jatkaa pääministerinä, silloin myös seuraava pääministeri, muista poliitikoista puhumattakaan, saa luvan painostaa mediaa.

Jos Sipilän annetaan jatkaa, myöskään jääviys ei enää tarkoita mitään. Ministerit voivat osallistua suoraan päätöksiin, joista heidän lähipiirinsä hyötyy, koska seurauksia ei tule.

Sen sijaan, että tätä kehitystä oltaisiin katkaisemassa poliittisin keinoin, Sipilään kriittisesti suhtautuvat poliitikot ovat luopuneet kamppailusta ja jättäneet sen oikeusasiamiehen päätettäväksi.

Sipilän toiminnasta on tulossa uusi poliittinen normi, ja sen annetaan tapahtua.”

* * *

Sipilän hallituksen myötä Suomi näyttää siirtyneen lopullisesti aikaan, jossa poliitikoiden ei tarvitse kantaa vastuuta tekemisistään, jossa esteellisyysongelmien kuittaamiseen riittää ”En tiennyt” ja jossa oppositio muka-kriittisyydestään huolimatta käytännössä valkopesee epäonnistuneen ja korruptioepäilyjen polttopisteessä olevan valtionjohdon.

Vesa Raiskila osallistui artikkelin kirjoittamiseen Tapio Kuosman kanssa.
.

Lähteet

Purokuru, Pontus | Kansan uutiset (13.1.2017): Sipilästä on tulossa vaarallinen ennakkotapaus http://blogit.kansanuutiset.fi/toimittaja-testaa/sipilasta-on-tulossa-vaarallinen-ennakkotapaus/

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin lausunto 15.5.2013 http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=ereoapaa&${BASE}=ereoapaa&${THWIDS}=0.2/1484994002_27195&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

Lue myös

”Koen kysymyksen loukkaavaksi”

 

32 KOMMENTTIA

 1. Asiaa!

  Sipilän tapauksessa tosin ”En tiedä” ei ole ollut niin usein käytössä kuin ”Koen kysymyksen loukkaavaksi” so. uuteen normaaliin kuuluu ettei saa kyseenalaistaa. Varsinkaan ei saa loukata mielensäpahoittajan tunteita epäilemällä hänen puhtaita, jaloja ja hyveellisiä motiivejaan, nepotismi-tapauksissa ei saa ottaa edes asiaa esiin.

  Reaalipoliitikan harjoittamisesta ollaan tultu julkisesti uhriutuvien alamittaisten marttyyrikokelaiden ”vastuunkantoon”.

  Edustuksellinen demokratia sucks.

  • Olet melkein oikeassa… asia vain pitää lausua näin:

   Edustuksellinen ” #¤%&&/()=?” sucks…

   Edustuksellinenn demokratia ”suksees” vai saks”, riippuu vain siitä, kenen näkökulmasta asiaa tarkastellaan. Näillä näkymillä päin persettä menee joka tapauksessa.

 2. Sipilän kohdalla luottamus hänen puolueettomuutensa on vaarantunut monesta ”muusta erityisestä syystä”
  1)Terrafame on hänen isoisänsä perustama, jossa hän oli itse hallintoneuvostossa.
  2) IL:n mukaan ”Vuonna 2011 Chempolis oli tiukassa paikassa. Vaatimatonta liikevaihtoa tehneen yrityksen oma pääoma oli syöty ja kassa ammotti tyhjyyttään. Avuksi tuli yhtiön neuvonantaja-omistaja Sipilä, joka lupasi lainata yhtiölle 750 000 euroa. Lainan maksoi Fortel Invest, Sipilän sijoitusyhtiö.
  (…)
  Sipilän tarjoaman lainan ottamisesta päätettiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa huhtikuussa 2012, hieman ennen kuin Sipilästä tuli keskustan puheenjohtaja.
  Sipilän lainalla yhtiö varmisti sekä vientikauppojen avaamisen että kassavirtansa.
  (…)
  ”Kaupparekisteriin toimitetun valtakirjan mukaan Hulkko valtuutti Fortel Investin hallituksen puheenjohtajana toimivan Sipilän pojan edustamaan itseään Chempoliksen 28. lokakuuta 2016 järjestetyssä yhtiökokouksessa Oulussa. Näin ollen Sipilän poika käytti yhtiökokouksessa koko joukon suurinta äänivaltaa (lähes 28 prosenttia).”
  (Lähde. http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051346_uu.shtml)

  3) Lisäksi Sipilä jäi kiinni valehtelusta IL:lle 9.-10.1. Kosken Chempoliksen Intian matkaa.

  • Mahtoiko valtio-ohjausministeri järjestellä vielä Chempolikselle muutaman miljoonan rahaa Fortumilta? Chempolis kun oli jo konkurssikypsä ja tuo 750 000 vippi olisi voinut jäädä takaisin saamatta. Mahtaisiko Chempoliksen tilitiedoista löytyä mainintaa, onko tuo vippi nyt maksettu Sipilän Fortel Investille?

 3. Suomalaisen poliittisen eliitin sisäinen solidaarisuus on hämmästyttävän korkealla. Etsimättä tulee mieleen Trumpin virkaanastujaispuhe, jossa hän moitti sikäläistä poliittista eliittiä omien etujen ajamisesta. Siitähän kyse näyttää olevan Suomessakin.

  Antti Rinne ei tohdi muuttaa jakaustakaan, ettei tulollaan oleva pääministerin pesti vaarannu. Tällainen poliittinen hampaattomuus lyö väistämättä jossain vaiheessa omille kintuille.

  Poliittinen kamppailutilanne edellyttäisi Suomessa nyt ilman muuta sitä, että oppositio lähtisi ponnekkaasti ajamaan jääviys- ja Yle-vaikuttamissotkuissa rypenyttä pääministeri Juha Sipilää vastuuseen teoistaan. Heikommillakin eväillä maassa on heivattu poliittisia toimijoita kakkosketjuun; ei tarvitse kuin muistaa Ilkka Kanervan sähköpostisotkut.

  Samaan aikaan ministeri Anne Berner Juha Sipilän tukemana on rakentamassa tulevaisuuden rahastusautomaattia Suomen yhtiöitettyä tieverkkoa operoiville yhtiöille. Kansainvälisiä esikuviakin löytyy, joista Arvopaperi-lehti esittelee italialaisen Atlantia-yhtiön: http://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/nain-autoilijoita-rahastetaan-bernerille-mallia-italiasta-6616022

  Ei ihme, että paikalliset wannabe-oligarkit jo lipovat huuliaan.

  Näitä monopoliasemassa olevan julkisen omaisuuden yhtiöittämisiä ja lopullisia päätymisiä kansainvälisten sijoittajien helpoiksi rahastussammoiksihan on jo Suomessa nähty kaksikin kappaletta. Ensimmäinen oli radio-ja tv-lähetysten siirtoverkon Digitan myyminen ulos, ja tuoreempana keskeisen sähkönsiirtoverkon ulosmyynti ja Carunan aluillaan oleva kestorahastus siinä.

  Eiköhän tälle Sipilä-Berner-akselin rosvoamiselle ole syytä pistää tiukka piste? Onko Antti Rinteessä ja koko SDP:ssa kanttia tällaiseen poliittiseen manoverointiin? Entä muussa oppositiossa?

  • Demareista ei taida olla linjan muuttajaksi. Jos edes yrittävät, toiset puolueet voivat potkaista munille, jos munat vielä on. Nimittäin, kaikkien kuppausten äiti ja ensimmäinen oli Fortum ja siinä demarit olivat päälle päsmäreitä. Fortumista myytiin puolet ”kansainvälisille sijoittajille” ja niitähän löytyi kun myytävänä oli luonnollinen monopoli joka on yhtä kuin verotusoikeus. Ostajina oli silloin mm. amerikkalaisia eläkeyhtiöitä. Tänään emme enää tiedä kenelle meidän sähkömittarimme rahaa pyörivät. Totuusmedia uutisoi aina, paljonko Fortum tulouttaa rahaa valtiolle (omistus 51%), mutta unohtaa mainita, että toinen puolikas menee ties minne verotta. Jos Fortumista myydään vielä kaksi prosenttia, sähkön hinnassa on vain taivas kattona.

   Ensimmäinen korjausliike joka pitää tehdä, on ottaa luonnolliset monopolit julkisyhteisöjen haltuun ja niihin tulosvastuulliset johtajat. Tulos mitataan sillä, tuottaako meille, ei vain kansainvälisille sijoittajille. Nyt palkitaan parhaiten vahingontuottamisesta. Tietääkseni Ruotsi ei ole myynyt Vattenfalista osakettakaan, koska tiesi hyvin miten siinä käy. Suomessa ei ”tiedetty”.

   Suomen talouden ehkä suurin ongelma on, että rahaa pumpataan ulos taloudestamme verotta laskematon määrä vuosittain. Enemmän kuin me ehdimme pankista lainaamaan ja kiertoon kuluttamaan, mikä on tässä raha- ja talousjärjestelmässämme ainoa keino saada ”talous kasvuun”. Kun samalla kansantuloamme leikataan, ei tarvitse olla raketti-insinööri ennustaakseen miten käy. Kansainväliset veronkiertäjät ovat tunkeneet jo jokaiselle alalle, hoivapalveluihin, laskutukseen ja perintään, pikavippeihin, joita köyhtyvä kansa tarvitsee jo syödäkseen. Veroja kiertävää työvoimaa rahdataan Suomeen jo tuhansittain, siitäkin johtuu suuri työttömyys. Katsokaa miten pikavippifirmojen mainonta on räjähtänyt. Veroista maksettavat hoivapalveluyritykset ynnä muut sellaiset ovat enimmäkseen hiljaa. Ei tarvitse mainostaa. Riittää kun kilauttaa kavereille.

   Summa. Politikkomme ja johtajamme ovat muuttuneet enemmän kansainvälisten yritysten bulvaaneiksi kuin meidän edun valvojiksi. Toiset saadakseen oman pienen siivunsa, toiset ehkä vain tyhmyyttään, kun EU asettaa direktiivin jota on ”pakko” noudattaa. Direktiivien oikeudenmukaisuuttahan ei voi asettaa kyseenalaiseksi. Ei vaikka olisivat ristiriidassa EU’n perussopimuksen kanssa.

   • Demareista ei todellakaan ole linjan muuttajiksi . Eivätkä edes halua. Päinvastoin.
    Koko suomen poliittinen- ja AY- eliitti haluavat vain turvata oman valtansa mahdollisimman pienellä vaivalla :

    KU uutisoi13.1.2017:
    Tavoitteena on, että vientiliitot neuvottelevat työehtosopimuskierroksen alussa vahvan päänavauksen, joka ohjaa myös muita sopimuksia.
    Vientiliittojen (Teknologiateollisuus, Ammattiliitto PRO, Kemianteollisuus, Metallityöväen Liitto, Metsäteollisuus, Paperiliitto, Puuliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto, Ylemmät toimihenkilöt YTN) neuvottelut uudesta työmarkkinamallista ovat edenneet hyvässä hengessä, Teknologiateollisuus tiedotti perjantaina:

    Ei kopio Ruotsista, mutta sama tavoite
    Liitot korostavat, ettei niiden luonnostelema työmarkkinamalli ole kopio Ruotsissa käytössä olevasta ns. teollisuussopimuksesta. Tavoite on kuitenkin sama: edistää kilpailukykyä, työllisyyttä ja hyvinvointia.
    Mallin keskeinen ajatus on, että vientiliitot neuvottelevat työehtosopimuskierroksen alussa vahvan päänavauksen ja sopivat yhdessä sopimuksiinsa tehtävien muutosten kustannusvaikutuksesta. Kukin liitto asettaisi itse yksityiskohtaiset sopimustavoitteensa. Neuvottelujen pohjana olisi yhteinen, Suomen Pankin julkaisema kuva talouden tilasta ja kehityksestä.
    —————————-
    Ei tietenkään se voi olla kopio Ruotsista, koska Ruotsi on itsenäinen valtio, jolla on oma valuutta ja oma keskuspankkinsa.
    Tosiasiassa ammattiliitot antavat EKP:n ratkaista työläisten palkankorotusten tason.

    Suomen Pankki on Suomen keskuspankki ja eurojärjestelmän sekä Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) jäsen.

    Suomen perustuslain mukaan Suomen Pankki toimii eduskunnan takuulla ja hoidossa. Pankin toimintaa valvoo eduskunnan asettama yhdeksänjäseninen pankkivaltuusto. Pankille kuuluvien tehtävien hoitamisesta vastaa johtokunta, johon voi kuulua pääjohtajan lisäksi enintään viisi muuta jäsentä. Tasavallan presidentti nimittää pankin pääjohtajan pankkivaltuuston esityksestä. Muut johtokunnan jäsenet nimittää pankkivaltuusto.

    Pääjohtajan toimikausi on seitsemän vuotta ja johtokunnan jäsenten viisi vuotta.
    Suomen Pankin ensisijaisena tavoitteena on EU:n perustamissopimuksen mukaisesti pitää yllä hintavakautta euroalueella ja Suomessa. Pyrkimyksenä on tukea myös muiden talouspolitiikan tavoitteiden saavuttamista hintavakauden tavoitetta vaarantamatta.

    Eurojärjestelmän tehtäviä hoitaessaan pankki toimii Euroopan keskuspankin (EKP) suuntaviivojen ja ohjeiden mukaisesti. Muutoin se toimii itsenäisesti ja tekee tarvittaessa yhteistyötä Suomen hallituksen ja muiden viranomaisten kanssa.

  • Mielestäni pääministerin toiminta alkaa muistuttamaan yksinvaltiaan piirteitä:

   Liikenneministeri Anne Bernerillä on kovat suunnitelmat, mutta mikä tässä hänen ykköshankkeessa on takana… Joulukuussa ennen joululomille lähtöä Eduskunta hyväksyi perustettavaksi täysin valtio omisteisen osakeyhtiö VAKE Oy:n, ja josta ei juurikaan julkisuudessa ole suuriakaan huudeltu. Se mikä tässä on erikoista, Vake Oy toimii täysin Eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, käytännössä omistajaohjauksesta vastaavan pääministerin peukalon alla. Hallitus perustelee kehitysyhtiön tarvetta pääoman kierrättämisellä ja vain 2500 euron osakepääomalla toimivaan yhtiöön siirretään seuraavat Valtion omistamat ja hallinnoimat yhtiöt: Arctia Oy (50,1 prosentin ylittävältä osuudelta) Posti Group Oyj (50,1 prosentin ylittävältä osuudelta) Neste Oyj (33,4 prosentin ylittävä osuus osakkeista) Vapo Oy (33,4 prosentin ylittävä osuus osakkeista) Altia Oyj, Ekokem Oyj, Kemijoki Oy, Nordic Morning Oyj, Raskone Oy (Lähde Nykysuomi).

   Miten Bernerin yhtiöittämishanke saattaa hyvinkin liittyä tähän? Suunnitelmissa on yksityistää tiestö ja sen hallinto taas ohi eduskunnan ja valtion verotuksen Live Oy nimiselle osakeyhtiölle. Sen omistuksesta 65 prosentin osuus olisi valtiolla ja 35 prosentin osuus maakunnissa. Yhtiön liikenteeltä keräämät maksut ulkoistetaan eri palvelujen ja pakettien tarjoajille, jotka ovat yksityisiä kotimaisia ja ulkomaisia palveluntuottajia.

   Mikä takaa sen, ettei Live Oy nimistä liikenneyhtiötä, siirretä samantien pääministeri Sipilän omistajaohjauksessa olevalle Vake Oy:lle? Tämän jälkeen Vake Oy myy pilkkahintaan edellä luetellut yhtiöt ja Live Oy:n, sekä sen omistuksessa olevat maantiet kokonaan ohi eduskunnan päätöksenteon helposti ulkomaille? Näin näppärästi Suomen kansan rakentamat ja veroilla maksamat sekä nälkävuosina tokerolla rakennetut tiet yksityistetään harvain valtaan?

   Karunaan karusti liittyen, Ilmajoella on Koskenkorvan ja Jurvan välillä olevan tien varressa punainen mummonmökki, sen sähkön vuosikulutus oli 0,85 euroa (85 senttiä), Karunan sähkönsiirto maksoi vuodessa 45 euroa. Miten on mahdollista että siirto voi maksaa 53 kertaa enemmän, kuin itse tuote?

   Miksi edelleen peritään ”sulakemaksuja”, joilla aikoinaan Jyllinkoski ja moni muu paikallinen sähköyhtiö rakensi ja huolsi nyt uudelleen kupattavan sähkönsiirtoverkon? Tiesittekö että Karunan omistajista Australialaiset omistajat on ”rikoksenuusijapankkeja”, jotka ansaitsevat rahansa myös huumerahan pesulla?

   Magneettimedian mukaan ”Kuten yhtiön sivuilla kerrotaan, Carunan omistavat nykyään eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %). Borealis kuuluu kanadalaiselle OMERS-eläkevakuutusyhtiölle.

   First State Investments on puolestaan Commonwealth Bank of Australian tytäryhtiö. Commonwealth-pankin suuret omistajat ovat pahamaineisia kansainvälisiä pankkeja, joiden tyypillinen strategia on yhtiöiden todellisen omistuksen peittely. 2014 Commonwealth-pankin suurten omistajien osuudet olivat:

   HSBC Custody Nominees Limited: 14.80 %
   JP Morgan Nominees Australia Ltd: 11.57 %
   National Nominees Limited: 8.5 %
   Citicorp Nominees Pty Limited: 4.47 %”

   Tullaanko jossain vaiheessa myös Oy Suomi AB:n vasta perustettettu Vake Oy ja mahdollisesti perustettava Live Oy ja heidän hallinnoima omaisuus, kuten tieverkot myymään samalle First State Investmentsille, minne Karuna ja Yle on jo myyty?

   Magneettimediassa olevan artikkelin mukaan ”Kallonen kirjoittaa, että suomalaisten televisiolähetysten digitalisointi aloitettiin toukokuussa 1996, kun Kokoomuksen liikenneministeri Tuula Linnainmaa esitteli suunnitelman sosiaalidemokraattien Paavo Lipposen hallitukselle. Digitalisointiin saatiin rahaa, kun syyskuussa 1998 hallintoneuvostossa päätettiin perustaa yhtiö nimeltä Digigate.

   Kallonen muistuttaa eräästä ajankohtaisesta yhdenmukaisuudesta: ”Suunnitelma kuulostaa yllättävän samanlaiselta, kuin tämän päivän tieverkon yhtiöittämiset.”

   Digigatesta tuli myöhemmin Digita, jolle siirrettiin Ylen omaisuutta antennimastoina ja kiinteistöinä 250 miljoonan euron edestä. Ranskalainen TDF osti joulukuussa 2000 Digitasta 49 prosenttia 180 miljoonalla eurolla.

   Viisi vuotta myöhemmin TDF hankki Digitan koko osakekannan. TDF:n omistajiksi tulivat amerikkalaissijoittajat, jotka myivät edelleen australialaiselle First State Investements-rahastolle.

   Nykyään Yle ja kaupalliset mediatalot maksavat joka vuosi australialaiselle rahastolle lähetysverkon käytöstä 80-90 miljoonaa euroa, Ylen osuus on puolet.”

   Miksi muuten suomen ottamasta valtionvelasta 2/3 osaa menee eläkevakuutusyhtiöiden kautta veroparatiiseihin? Makuuttamisen sijasta käytetäänkö näitä varoja Suomen valtionlaitosten ja infran ostamiseen yksityiselle taholle, jossa on mukana ulkomaisten tahojen lisäksi suomalaisia ja suomenruotsalaisia poliitikkoja, liikemiehiä kuin virkamiehiä?

   ”Yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa paljastaa, että suomen vuosittain ottamasta valtionvelasta peräti 2/3 osaa imuroidaankin näihin eläkerahastoihin, joiden tilit ovat tunnetusti mm. Bahama saarilla ja muilla veroparatiiseilla. Kaikki tuo eläkerahastojen ulkomaille ryöstetty valtion velasta irroitettu raha ei ole yhdenkään eläkkeensaajan käytössä. Vaan tämä valtion velasta ryöstetty 2/3 siivu menee täysin lyhentämättömänä mm. keskuspankkirikollisten, sekä suomen korruptoituneen eliitin veroparatiisi tileille, jotka suomessa tunnetaan ”eläkerahastoina”.

   Valtion eläkejärjestelmä on jo ajat sitten lopettanut eläketurvasta huolehtimisen, minkä vuoksi valtio joutuu tukemaan vanhuksia monilla eri valtiollisilla tuilla.”

   • ”Miksi muuten suomen ottamasta valtionvelasta 2/3 osaa menee eläkevakuutusyhtiöiden kautta veroparatiiseihin? Makuuttamisen sijasta käytetäänkö näitä varoja Suomen valtionlaitosten ja infran ostamiseen yksityiselle taholle, jossa on mukana ulkomaisten tahojen lisäksi suomalaisia ja suomenruotsalaisia poliitikkoja, liikemiehiä kuin virkamiehiä?”

    Ei mahdotonta. Selittäisi mm. omistusten pimittämisyrityksen ”hallintarekisterilakiuudistuksen” avulla.

 4. ”Sipilän hallituksen myötä Suomi näyttää siirtyneen lopullisesti aikaan, jossa poliitikoiden ei tarvitse kantaa vastuuta tekemisistään, jossa esteellisyysongelmien kuittaamiseen riittää ”En tiennyt” ja jossa oppositio muka-kriittisyydestään huolimatta käytännössä valkopesee epäonnistuneen ja korruptioepäilyjen polttopisteessä olevan valtionjohdon.”

  Johtajan pitää tietää. Jjos hän ei tiedä, hän ei ole tehtäviensä tasalla. Tulee tässä mieleen Sipilän puolueesta muuan ”hiihtoliiton” toiminnanjohtaja” entinen Kannuksen ”kylän” elinkeinoasiamies, joka hiihtoliiton toiminnanjohtajana, dopingskandaalien riehuessa parhaimmmillaan ei ollut lainkaan perillä tapahtuneista, ja kehtasi vielä vaatia korvauksia henkisistä kärsimyksistä, joita tilanne oli hänelle aiheuttanut

  Tekisi mieli heittää ilmaan pallo niistä henkisistä kärsimyksistä joita kymmenet tuhannet rehelliset suomalaiset, ja monet tuhannet pk-yritysten vetäjät kokivat sinä aikana, kun Mauno Koivisto presidenttinä ja Aho ja kumppaneineen pääministerinä harjoittivat omia virityksiään, puhumattakaan edes taloudellisistä kärsimyksistä.

  Ainakin Esko Aho on palkittu toiminnastaan…. Koivistokin varmaan sai palkintonsa ”unohduksen” kautta.
  Eikö nyt jo riitä… heillä oli aikansa, -he tekivät niin kuin tekivät, ja kansakunnan osalta pieleen meni. Vieläkö pitäisi samaa virhekehystä toistaa uudestaan.

  • YLE’n veto hakea vielä Kannuksen ex-keinoelinasiamieskin Bernerin tueksi Ykkösaamu-ohjelmaan ei tainnut tuottaa haluttua tulosta, arvelisin. Sen verran höpöjä puhui, että tuskin kukaan uskoi. Epäsuosittu on mies jo entisten kannattajiensakin keskuudessa. Hänen tähdenlentonsa on aika tavallinen tarina politiikassa. petti kannattajansa ja katsoi oman etunsa. Sillä on pärjäillyt, kuten monet muutkin politiikan broilerit.

   • Niin, tämä tähdenlento… Voisiko sitä ajatella eräänlaiisena kierrätysprosessina, jossa asianomainen pannaan toteuttamaan haluttua agendaa,

    Ahon karriäärissä on vilahdellut nimiä kuten Standford, Nokia, Sitra jne. Sama kopla pyörii kaikissa niissä ympyröissä, joissa laaditaan jonkinlaisia strategioita tulevaisuuden kehyksiin. Toki tulos sitten on itsensä näköinen.

    Tällaiset tyypit ovat käyttökapuloita, -ei niillä mitään omaa sanottavaa ole. Minua vain on ihmetyttänyt miten Suomella on jatkuvasti varaa pitää puupäitä päättämässä asioista, ja hukata ne kansakunnan teollisessakin rakenteissa olleet resurssit, joista olisi voinut jotain konkreettista syntyäkin, kuten on joskus syntynytkin.

  • Maininnan arvoinen on meidän uuden elinkeinoministerinkin ura. Ainoa ”oikea” työkokemuksensa näyttää olevan Pouttu Oy’llä Kannuksessa 1994-1999. Pouttuhan ajautui konkurssin partaalle ja rahoitusyhtiön kautta virolaisten omistukseen.

   • Eikö se olekin hyvin tyypillistä…

    Pakostakin tulee ajatelleeksi sitä , että onko ”niiden” osalta kysymys siitä, että on ymmärretty se, että mahdollisimman vähällä pääsee mahdollisimman pitkälle, oli kyvyttömyys millä tasolla hyvänsä, kun vain astuu politiikkaan, ja liputtaa oikeita asioita oikeaan aikaan, -vai onko kysymys siittä, että liikutaan jatkuvasti suoritustason rajoilla, ja huteja tulee väkisinkin kun tieto ja ymmärrys puuttuvat. Niitä huteja sitten korjaillaan uusilla virheillä.

 5. Voi vain toivoa, että Jouko Pihokin ei osoittautuisi ylioptimistiseksi toiveajattelijaksi:

  ”Jouko Piho kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään:
  Vallanvaihto tapahtuu myös Suomessa

  Olemme juuri todistaneet historiallista vallanvaihtoa Yhdysvalloissa. Ei ainoastaan presidentti vaihtunut, vaan myös koko politiikka muuttui ja tulee muuttumaan kansallismieliseen, arvokonservatiiviseen ja uskonnolliseen suuntaan.

  Näin on tapahtunut aikaisemmin jo Unkarissa ja Puolassa. Ruotsissa Ruotsidemokraatit on tällä hetkellä suurin puolue samoin kuin Geert Wildersin Vapauspuolue Hollannissa. Myös Britannian Brexit purjehtii nationalismin laineilla ja Ranskassa Marine Le Penistä saattaa tulla seuraava presidentti.

  Vallanvaihto tulee tapahtumaan myös Suomessa. Viher-vasemmistolaisten puolueiden ja vasemmistolaistuneiden keskusta- ja oikeistopuolueiden arvoliberaalinen, ateistinen ja epäisänmaallinen kulttuurimarxismi vastoin kansan syvien rivien tuntoja loppuu Suomessa.

  Politiikka muuttuu, media ja oikeuslaitos puhdistuvat, jopa kirkkokin uudistuu.

  Tosin tilanne ei näytä tällä hetkellä hyvältä Suomessa. Perussuomalaiset pettivät kannattajansa hallitukseen päästyään, ja muutoinkin kansallismielinen kenttä on hajallaan kuin Jokisen eväät.

  Tästä huolimatta uskon ja tiedän, että muutos tulee – raju muutos.

  Lähde: facebook.com
  T3/MV”

  http://mvlehti.net/2017/01/22/piho-vallanvaihto-tapahtuu-myos-suomessa/

  • Ylewatch-blogisti otsikoi 21.1.2017:

   ”TRUMPIN VIRKAANASTUJAISPUHE – OMAHYVÄISTEN MAAILMANPAHENTAJIEN PEPPUKIPU MALLIA 2.0.17

   Donald Trumpin eilinen Yhdysvaltain presidentinvala ja virkaanastujaispuhe on synnyttänyt ennustettavasti ankaraa peppukipuilua globalisteissa, toimittajissa, kulttuurihomoissa ja muissa hyväosaisissa punaliberaaleissa. Eniten ärtymystä on herättänyt puheessa jo vaalikiertueella toistettu patrioottinen iskulause ”Amerikka ensin” sekä se, että Trump katsoi kaikkien maiden olevan velvollisia ajamaan ensisijaisesti oman kansansa etua. Jos joku ei sattunut tietämään, niin valtion ensimmäinen tehtävä on puolustaa kansalaistensa hyvinvointia. Jostain syystä ilmakehää saastuttavaan matkusteluun tottuneet punavihreät ovat alkaneet uskoa, että valtioiden rajat ovat fasismia ja siksi länsimaat kuuluvat kaikille maailman ihmisille. Olisihan se herran pieksut törkeää nationalismia, jos Suomenkin valtiohallinnon syöttiläslauma alkaisi puolustaa suomalaisten asiaa!

   Kansanvihollisiksi itsensä ilmoittaneet maailmanpahentajat voivottelivat sosiaalisessa mediassa peppukipuaan, josta Ylen verkkosivut kertoo jutussaan Näin Trumpin puheeseen reagoitiin Suomessa: ”Missien maailmanrauhatoive alkoi kuulostaa kivalta”. Suuttumuksen taustalla on se, että Trump osoitti puheensa suoraan äänestäjille samalla kun kritisoi kansasta piittaamatonta eliittiä, jota meidän maassamme edustavat poliitikot kuten Ville Niinistö, Antti Rinne ja Tytti Tuppurainen unohtamatta Ulkopoliittisen Instituutin jatkuvasti epäonnistuneita arvailijoita Charly Salonius-Pasternakia ja Mika Aaltolaa.

   Tottakai myös Suomessa kulttuurimarxilaisten hyödylliset idiootit ottivat mallia ison meren takaa ja järjestivät oman säälittävän mielenosoituksensa Trumpin presidenttiyttä vastaan. Mitään vaikutusta Amerikan tai edes Suomen politiikkaan mielenilmauksella ei tietenkään ollut, eikä se ollut sen tarkoituskaan, kunhan vain saatiin jälleen kiva tekosyy propagoida suomalaisvihamielisen rasismin ja miesvihan puolesta. Tämä käy hyvin ilmi Ylen verkkosivujen raportista Video: Parisataa osoitti mieltä Trumpia vastaan Kansalaistorilla – ”En ole hirveän optimistinen eilisen puheen perusteella”. Myös Ylen tv-uutisissa kerrottiin länsimaiden perikatoa kannattaneista vasemmistokilareista, joista eräs haastateltu sukupuolinarsistinen feministi totesi Trumpin puheiden olevan ”raiskauskulttuurin” normalisointia. Tosin ainoa lännessä vaikuttava raiskauskulttuuri löytyy islamilaisista maista tulleiden maahantunkeutujien keskuudesta, mutta femikomu tuskin tarkoitti sitä. Nimittäin silloin kun feminismi ja islam ovat ristiriidassa, molempien strategiana on hiljaisuus…”

   Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.fi/2017/01/trumpin-virkaanastujaispuhe.html

  • Voisi sanoa vielä vallassa epätoivoisesti roikkuvalle ja kansan tahtoa halveksivalle petturi-eliitille: sitä olette saaneet mitä olette tilanneet.
   Toivoa silti pitää, että uusi kukkaan puhkeamassa oleva nationalismi ymmärtää, ettei omaa nationalismia pidä pyrkiä laajentamaan yli omien rajojen ja että jokaisen valtion kansa saa luoda oman nationalisminsa muita kunnioittaen ja hegemoniaa tavoittelematta.
   On hienoa kun erilaiset kukat voivat kukkia. Silloin puutarha on kauneimmillaan.

  • ”Viher-vasemmistolaisten puolueiden ja vasemmistolaistuneiden keskusta- ja oikeistopuolueiden arvoliberaalinen, ateistinen ja epäisänmaallinen kulttuurimarxismi vastoin kansan syvien rivien tuntoja loppuu Suomessa.”

   Monen mielestä vasemmisto ja viheralueet ovat oikeistolaistuneet, ja suvakismi lähentelee herätysliikettä.

 6. Tajunta virtaa; pakina

  ”Vasta kun minotauros on tuhottu
  ja labyrintti muuttunut tanssiksi
  on politeia ja politiikka taas mahdollista
  Tämä on nyt käytävän sodan luonne”
  (Pentti Saarikoski: Tanssilattia vuorella)

  Saksan Transparency Internationalin toiminnanjohtajan Anna-Maija Mertensin mukaan siellä, missä on valtaa ja rahaa, on myös väärinkäytöksiä,

  Transparency International on seurannut tarkasti Suomen pääministerin sidonnaisuuksista käytyä keskustelua ja Terrafame-tapausta. Mertensin mukaan on todennäköistä, että Sipilän tapaus näkyy siinä, miten Suomi vastedes sijoittuu korruptiovertailussa.

  ”Nyt olisi tuhannen taalan paikka yrittää varmistaa, ettei Sipilän tapaus tuhoa Suomen mainetta” (Anna-Maija Mertens).

  ”Ei ole ymmärretty, missä vaiheessa on jäävättävä itsensä” (Anna-Maija Mertens).

  ”Vertailussa on kyse luottamuksesta, siitä, miten kyselyihin vastanneet ammattilaiset arvioivat mahdollisuuden korruptioon. Sipilän tapaus herätti jo epäilyn. Se, että syntyy epäluottamusta, on hyvin rapauttavaa. Nyt pääsi syntymään kuva, että jossain vaiheessa pääministeri toimi toisin kuin olisi toiminut, jos hänellä ei olisi näitä kytköksiä” (Anna-Maija Mertens).

  Poliitikko tekee suuren virheen, jos antaa edes mahdollisuuden epäilylle korruptiosta, sillä kaikki kaikessa on luottamus, Mertens sanoo.

  ”Kansalaisten ja äänestäjien on tiedettävä, kenen mandaatilla poliitikot päätöksiä tekee. Siksi sidokset on avattava” (Anna-Maija Mertens).

  http://www.hs.fi/paivanlehti/26012017/art-2000005060778.html

  J.K. Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehty Chempolis-tapausta koskeva selvityspyyntö on ”siirretty valtioneuvoston oikeuskanslerin käsiteltäväksi”. Lieneekö lopputulos vaikeasti arvattavissa? ’Niin päinvastoin kuin kukaan’?

  J.K. Muistaneeko kukaan STT:n uutista 16.11.1993: ”Kirjailija Paavo Haavikko syyttää oikeuskansleri Jorma S. Aaltoa laittomuuksista. Haavikko on lähettänyt eduskunnan perustuslakivaliokunnalle kirjelmän, jossa hän pyytää valiokuntaa tutkimaan lainvastaisuuudet, joihin Aalto on ilmeisesti syyllistynyt.” (http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003283929.html)

  ”Kantaaottavien tekstiensä ansioista Haavikko tuli tunnetuksi eräänlaisena kansakunnan oraakkelina ja usein myös henkisen ja taloudellisen tuhon profeettana. Kun Mikkelin torilla tapahtui 1986 panttivankidraama, jossa sekä panttivanki että hänen sieppaajansa saivat surmansa, Haavikko arvosteli jälkipuinnin yhteydessä voimakkaasti poliisin toimia ja vaati oikeuskanslerin eroa. Kirjoittelu johti Julkisen sanan neuvoston nuhteisiin. Samassa sanomalehti Uuden Suomen numerossa, jossa neuvoston langettava päätös julkaistiin, ilmestyi Haavikon aforismisarja Vaikeneminen on valhe ja vehkeilyä ja rikos. Haavikko kommentoi tapausta ja sen jälkipuintia laajasti myös muistelmateoksessaan Prospero” (http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/4828/).

  ”Liian monien petos vie anarkiaan. Harvojen petos on rajoitettu ja siksi pätevä.”
  (Erno Paasilinna: Musta aukko)

 7. Vaikka seuraava artikkeli on kiroitettukin jo 21.1.2017, niin se on lukemisen arvoinen koska myös Sotessa näyttää olevan kysymys vastaavanlaisesta kansallisomaisuutemme ryöstämisestä:

  ”Venäläinen varasmalli – ministeri Berner ja liikenneverkon yksityistäminen

  Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen vanha Neukkula-vainaan omaisuus yksityistettiin ja tuolloin syntyivät muun muassa Venäjän ja Ukrainan oligarkit, jotka varastivat kaiken mahdollisen ja paljon myös sellaista, jonka varastaminen oli periaatteessa mahdotonta. Huomattava osa tuosta varastamisesta naamioitiin tehostamiseksi, markkinatalouden edistämiseksi ja paremman toimivuuden takaamiseksi. Kyse oli kuitenkin aivan puhtaasta Neuvostoliitto-vainaan jäämistön ryöstöstä.

  Jossain mielessä Neuvostoliiton jäämistön ryöstö oli ymmärrettävä ja johdonmukainen toimenpide, mutta olen suuresti hämmästyneenä seurannut kahta omassa maassamme, Suomessa, meneillä olevaa veronmaksajien omaisuuden anastamishanketta. Nuo kaksi hanketta ovat näillä näkymin loistavan kermankuorinnan tulavaisuudessa mahdollistava sote-uudistus ja ministeri Bernerin hanke valtion kiinteän, luonnollisen monopolin muodostavan liikenneverkko-omaisuuden yksityistämiseksi. Luonnollisten monopolien yksityistämisestä väkisin seuraa myös eräänlainen veronkanto-oikeuden yksityistäminen.

  Tietenkään tällä hetkellä kukaan ei myönnä, että liikenneverkkoyhtiön luomisen pohjimmainen tavoite on valtion omaisuuden yksityistäminen ja liikkumiseen liittyvien maksujen perinnän muuttaminen yksityisiksi voitoiksi. Kyseessä on täsmälleen sama kehityskulku kuin sähköjakeluverkkojen siirtämisessä julkisesta omistuksesta ensiksi julkisesti omistettuun osakeyhtiöön ja sen jälkeen vähitellen ulkomaisten sijoitusyhtiöiden rahantekokoneiksi. Esimerkkinä Caruna.

  Minun on myönnettävä, että ihailen suuresti pääministeri Sipilän ja ministeri Bernerin kanttia asian esittämisessä. Valtavan julkisen omaisuuserän valvonta ja hoito siirrettäisiin poliittisen valvonnan ulottumattomiin myöhemmin tapahtuvaa yksityistämistä varten. Tuota suorastaan henkeäsalpaavan röyhkeää temppua perustellaan vielä väitteillä, jotka ovat ilmiselviä valheita.

  Koska tuossa kokonaisuudessa on niin monta ilmeistä valhetta, niin kiinnitän tässä huomiota vain kaikkein ilmeisimpään ja mielestäni törkeimpään. Ministeri Bernerin käyttämissä esittelykalvoissa (linkki täällä) todetaan muun muassa, että valtion varat eivät riitä ylläpitämään liikenneverkkoa. Tuon perusteella tarkoituksena on siirtää liikenneverkko-omaisuus erilliseen yhtiöön, jonka toiminta rahoitettaisiin liikenneverkon käyttäjiltä perittävillä maksuilla. Muutos olisi valtiontalouden kannalta budjettineutraali.

  Hienoja tavoitteita, mutta ne eivät kestä minkäänlaista taloudellista tarkastelua. Oletetaan, että liikenteestä peritään veroja ja maksuja tällä hetkellä summa vm. Tuosta käytetään prosenttiosuus pl liikenneverkkojen kehittämiseen. Liikenneverkon ylläpito ja kehittäminen ilman liikenneverkoston jatkuvaa rappeutumista edellyttäisi rahamäärän yk käyttämistä. Tällä hetkellä

  yk > pl*vm

  ja tavoitteena on siirtää yhtiön käyttömaksuina perittäväksi summa ym. Ilmeisesti ym = yk eli käyttömaksujen yhteissumma on suurempi tai vähintään yhtä suuri kuin liikenneverkoston kehittämisen ja ylläpidon edellyttämä rahamäärä. Aluksi saattaa hyvinkin käydä niin, että hetkellisesti kansalaisten maksurasitus pienenisi. Mutta summan ym siirtäminen valtion budjetin ulkopuolelle tarkoittaa todellisuudessa joko merkittäviä laikkauksia valtion muihin kuluihin (muistetaan, että ym > pl*vm) tai muiden verojen selviä korotuksia. Toisaalta taas liikenneverkon omistava osakeyhtiö on helppo myydä, kuten sähköverkkokin, minkä jälkeen yhtiön perimät maksut tulevat kasvamaan.

  Todennäköisin lopputulos on se, että yhtiön perimät maksut tulevat tuntuvasti nousemaan varsin lyhyen ajan sisällä. Viimeistään yksityistämisen jälkeen. Samanaikaisesti valtion on tehtävä joko tuntuvia leikkauksia tai korotettava muita veroja.

  Mitään veronmaksajia hyödyttävää taloudellista logiikkaa hankkeelle on vaikea nähdä. Mutta kyseessä on todella hieno tapa luoda uusia kovapalkkaisia johtajanpestejä ja ohjata yhteistä omaisuutta yksityiseksi omaisuudeksi ja verotuloja yksityisiksi voitoiksi.

  Lyön vetoa seuraavan kehityskulun puolesta:
  1.Liikenneverkkoyhtiö luodaan ja ihmisille tarjotaan porkkanana autoveron poistoa.
  2.Liikenneverkkoyhtiö siirretään vähitellen pois parlamentaarisesta valvonnasta ja sen johto miehitetään sopivilla toimijoilla.
  3.Liikenneverkkoyhtiön osia myydään valtion budjettivajeen tilkitsemiseksi tai esimerkiksi Hornettien korvaushankinnan rahoittamiseksi.
  4.Liikenneverkkoyhtiön loppuosa myydään yksityisille sijoittajille.
  5.Valtio toteuttaa tuntuvia leikkauksia kansalaisten etuihin verotulojen pienenemisen seurauksena.
  6.Yksityinen liikenneverkkoyhtiö korottaa maksuja tuntuvasti ja poliitikot levittelevät käsiään kertoen, että mitään ei voida tehdä. Näinhän tapahtui Carunan tapauksessa.
  7.Tavoite saavutettu. Merkittävä osa kansallisvarallisuutta on saatu muutettua yksityiseksi omaisuudeksi ja verotulot muutettua yksityisiksi voitoiksi. Merkittävä määrä kotimaisia ja ulkomaisia tahoja on rikastunut käsittämättömällä tavalla.

  Koska tämä kehityskulku on Suomessa toistunut useita kertoja, niin olen yllättynyt vain siinä tapauksessa, että noin ei tapahdu.

  Kieltämättä on pakko ihailla sitä röyhkeyttä, jolla Berner ja Sipilä tätä projektia ajavat.

  Todella hieno venäläistä mallia noudattava projekti yhteisen omaisuuden varastamiseksi.”

  https://tyhmyri.wordpress.com/2017/01/21/venalainen-varasmalli-ministeri-berner-ja-liikenneverkon-yksityistaminen/#comments

 8. Viime vuonna on julkaistu ja nyt loppuunmyyty kirja, jota sanoisin vuoden kirjaksi: Jaana Kiven teos ”Bryssel”. Kirja on varmasti punainen vaate vallankahvassa oleville Bryssel/NWO-korruptoiduille maanpettureille.
  Magneetttimediassa on Kiven kirjaan pohjautuva erittäin lukemisen arvoinen artikkeli ”Euroopan unioni, pankkieliitin mätä ja korruptoitunut sydän”.

  Pitkähkö artikkeli alkaa:
  ”Monia puolueita kutsutaan ”EU-kriittisiksi”, mutta yleensä esimerkiksi oikeistopopulistien ”EU-vastaisuus” jämähtää typerien iskulauseiden tasolle. Esimerkiksi perussuomalaiset on jopa luopunut EU-erovaatimuksistaan. EU-vastaisen liikkeen on kuitenkin aika radikalisoitua, sillä unionista tulee päivä päivältä vaarallisempi kuolemanloukko.

  Eräs viime vuosien positiivisimmista kirjauutuuksista on Jaana Kiven teos Bryssel myyty (2016). Kirja paljastaa koruttomasti Euroopan unionia hallitsevan finanssieliitin verkoston, joka myrkyttää kansanvallan jäänteitä lakialoite ja lahjus kerrallaan.

  Vähintään 99,99 prosenttia pohjoismaalaisista toimittajista on nykyään juutalaisen Dagens Nyheter –pomon Peter Wolodarskin sanoin pelkkiä ”agendajournalisteja”, prostituoituja, jotka suojelevat omaa urakehitystään kirjoittamalla poliittista eliittiä ja pankkiireja mielistelevää propagandaa. Kivi on kuitenkin uinut poikkeuksellisesti vastavirtaan ja saanut siksi myös vaikutusvaltaisia vihollisia. TTIP-neuvotteluiden korruption paljastaneiden artikkeleiden vuoksi toimittajan nimi on joutunut muun muassa korruptiokeisari Alexander Stubbin, Suomen ulkoministeriön ja valemedia Yleisradion mustille listoille.

  Kuten olemme aiemmin uutisoineet, Kiven mukaan Goldman Sachsin ja Citigroupin kaltaiset rahoitusjättiläiset muodostavat reilusti yli puolet kaikista EU-komission toimintaa manipuloivista lobbaajista.

  Tietokirjailija on myös todennut, ettei EU ole juhlapuheista huolimatta demokraattinen järjestelmä, sillä kansalla ole sananvaltaa siihen, keitä unionin korkeimmat päättäjät ovat. ”Demokraattisen” ja ”liberaalin” julkisivun takana jyllää kylmäkiskoinen koronkiskojakoneisto, jonka ainut tavoite on tehdä korruptiosta alati laajempaa, vaarallisempaa ja kokonaisvaltaisempaa.

  EU:n mätä sydän on yksityisten pankkien ja yksityisten lakifirmojen symbioosi. Raha ja laki ovat perustavimmat poliittisen manipulaation työkalut.

  Lainsäätäjät lahjotaan rahalla, ja uusilla laeilla pankkiireista ja rahoitusyhtiöistä tehdään entistä rikkaampia sekä vaikutusvaltaisempia. Lait eivät perustu äänestäjien oikeustajuun, vaan usein lakiesitykset päätyvät parlamentille suoraan yksityisten juristiyhtiöiden suunnittelupöydiltä. Parlamentti toimii pelkkänä kumileimasimena.

  Lakimiehet lobbaavat ajaakseen paitsi oman toimialansa myös rahoittajiensa – eli pankkien – etua. Laki ja raha muodostavat noidankehän, jonka keskelle eurooppalaiset kansakunnat on kahlittu.

  Mutta kuinka päädyimme tänne? EU on vuosikymmeniä kestänyt RIKOLLISHANKE, jonka pitkiä juuria olemme käsitelleet muissa artikkeleissa jo aiemmin (1, 2). Kiven kirja tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen viime vuosikymmeniin ja modernin lobbauskulttuurin eli korruption taustoihin…”

  Koko artikkeli: http://magneettimedia.com/euroopan-unioni-pankkieliitin-mata-ja-korruptoitunut-sydan/

 9. Kysymys pääministeri Juha Sipilälle

  ”Pääministeri Juha Sipilä. Moraalinvartijalla on todellakin Teille kysymys.
  Ylen tutkivat toimittajat eivät saaneet siihen vastausta yrityksistään huolimatta.
  Te allekirjoititte vuonna 2011 750 000 euron vaihtovelkakirjalainan Chempolis-yhtiölle. Kysymme Teiltä, Chempolis-yhtiöltä ja Fortumilta, mitä tälle lainalle on tapahtunut? Onko se maksettu takaisin ja milloin? Miksi kysymme tätä. Te olette omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Te olette allekirjoittanut lainan yhtiölle. Lastenne sijoitusyhtiö omistaa tästä Chempolis-yhtiöstä osan ja mukana on myös valtionyhtiö Fortum” (Ylen Pressiklubin vetäjä, toimittaja Ruben Stiller: Pressiklubi 27.1.2017; http://areena.yle.fi/1-3835607).

 10. ”Lähtökohtaisesti asia ei ollut yksiselitteisen selvä suuntaan tai toiseen” (Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian asianomainen esittelijäneuvos)

  ”Käytettävissäni olevien tietojen perusteella pääministeri (…) ei ole ollut Terrafame Group Oy:n pääomittamista koskevan asian käsittelyssä hallintolain mukaan esteellinen” (Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös 1.2.2017 dnro 5971/2016).

  ”Tähän asiaan lähdettiin selvitysten valossa avoimin mielin. Lopputulos täsmentyi vasta prosessin aikana. Lähtökohtaisesti asia ei ollut yksiselitteisen selvä suuntaan tai toiseen” (Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian asianomainen esittelijäneuvos) http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005069772.html

  ”Oikeusasiamiehen ratkaisussa todetaan, että asian perusasetelma voi sinänsä herättää epäluuloa. – Syynä on se, että Terrafamen toiminnan jatkuminen on valtion pääomituksen varassa ja Katera Steel sai malminkuljetinurakan Terrafamelta. – Lisäksi Sipilä osallistui Terrafamen lisäpääomittamista koskevaan päätöksentekoon.” http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005069772.html

  ”Pääministeri Juha Sipilän mahdollinen esteellisyys osallistua päätöksentekoon Terrafamen kaivoksen lisärahoittamisesta nousi esille, kun julkisuudessa kerrottiin Sipilän sukulaisten omistaman yrityksen saaneen merkittävän sopimuksen Terrafamelta. Lauantaina Sipilä pyysi oikeuskansleria selvittämään esteellisyyden.”
  Yle Uutiset 27.11.2016 klo 21:00, päivitetty 28.11.2016 klo 11:23 http://yle.fi/uutiset/3-9319425

  [Lainaus alkaa:] ”Näin Sipilän ja Ylen viestinvaihto eteni – pääministeri jakoi kansalaispalautteen eteenpäin

  Pääministeri Juha Sipilän ja Ylen välillä käytiin monipolvinen sähköpostikeskustelu Terrafamea koskeneen uutisen yhteydessä.

  Julkaisemme poikkeuksellisesti toimituksen käymää sähköpostikirjeenvaihtoa, koska asia on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

  Sähköpostiketju sai alkunsa perjantaina 25.11. klo 12.19, kun Yle pyysi pääministeriltä kommenttia liittyen Terrafamen rahoitukseen ja konepajayhtiö Katera Steeliin.

  Yle julkaisi jutun samana perjantaina kello 14.05. Pääministeri Sipilä vastasi Ylen toimittajan haastattelupyyntöön sähköpostilla kello 15.09. Vastaanottajana tässä viestissä ja kaikissa seuraavissa viesteissä oli myös Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja (…).
  (…)
  – Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä, Sipilä kirjoitti.

  Sipilä kirjoittaa viestissään, että häntä saa arvostella, mutta pyytää pitämään lapsensa ja sukulaisensa sivussa. Viestinsä lopuksi Sipilä kieltää käyttämästä viestiään julkisuudessa.

  Ylen toimittaja vastasi Sipilän viestiin kello 15.15. Hän pahoitteli sitä, ettei Sipilä vieläkään halunnut kommentoida asiaa ja uusi haastattelupyynnön.

  Sipilä vastasi viestiin kello 16.21 ja toisti viestissään harminsa siitä, ettei päässyt kommentoimaan asiaa Ylen julkaisemassa jutussa. Sipilä piti saamaansa vastausaikaa kohtuuttoman lyhyenä pääministerin kiireiseen aikatauluun nähden.

  Kello 16.28 Ylen toimittaja vastasi ja kertoi kommenttipyynnön olevan yhä voimassa.

  Kello 16.41 Sipilä vastasi vahingon jo tapahtuneen ja kertoi vastaavansa nyt kansalaisilta saamaansa postiin.

  Kello 17.28 pääministeri välitti sähköpostilla Ylen toimittajalle ja päätoimittajalle yhden saamansa kansalaispalautteen. Myöhemmin illan aikana Sipilä lähetti samoille henkilöille runsaat kymmenen kansalaisilta saamaansa palauteviestiä. Viimeiset viestit tulivat noin kello yhdeltätoista illalla.

  Sipilän välittämät kansalaisten viestit olivat sävyltään syyttäviä ja useassa kehotettiin Sipilää eroamaan. Viesteissä käytettiin runsaasti alatyylistä kieltä.
  – Nyt jumalauta oli kyllä semmonen teko sinä sairaiden, eläkeläisten ja pienituloisten tappaja, että on kyllä nyt syytä käydä siellä korvien välissä pieni keskustelu, sen mötikän, jota myös aivoiksi sanotaan, että nautitko enää Kansan luottamusta, eräs palautteenantaja kirjoitti.
  – Sinun pitäisi irtisanoutua pääministerin tehtävistä, koska sinun olisi pitänyt jäävätä itsesi koskien Terrafamen rahoituspäätöksiä. Jos pääministerinä olisi tällä hetkellä naishenkilö, niin hänet olisi savustettu jo ulos, toisessa viestissä kirjoitettiin.

  Pääministeri lähetti illan viimeisen viestin kello 23.07. Tässä viestissä hän perustelee lähettäneensä kansalaisten viestejä siksi, että kävisi ilmi, mitä hänen mielestään tarkoitushakuisilla jutulla saadaan aikaan.

  Sipilä lopetteli viestittelynsä toteamalla, että hänen arvostuksensa Yleen on täysi nolla.
  – Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan, Sipilä kirjoitti.
  (…)
  Keskustelu jatkui vielä seuraavana päivänä. Lauantai-iltapäivänä Ylen toimittaja vastasi Sipilälle ja korosti, että juttu tehtiin tavanomaisista journalistisista lähtökohdista.
  (…)[Lainaus päättyi.]
  (lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9326751)
  #
  ”Oikeuskansleri tutkii edelleen Sipilän mahdollista jääviyttä Intian vienninedistämismatkan jäljiltä. Matkan jälkeen Sipilän lasten osittain omistama oululainen yhtiö ilmoitti suurkaupasta Intiaan.” http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005069772.html
  ———-
  ”Oikeuskansleri (…) on kertonut jäävänsä eläkkeelle toukokuussa [2017]. (…)
  (…)
  Ennen eläkkeelle jäämistään [oikeuskansleri] (…) pitää vuosilomiaan helmikuun [2017] alkupuolelta lähtien.” http://yle.fi/uutiset/3-9433068
  #
  Ruben Stillerin kysymys pääministeri Juha Sipilälle

  ”Pääministeri Juha Sipilä. Moraalinvartijalla on todellakin Teille kysymys.
  Ylen tutkivat toimittajat eivät saaneet siihen vastausta yrityksistään huolimatta.
  Te allekirjoititte vuonna 2011 750 000 euron vaihtovelkakirjalainan Chempolis-yhtiölle. Kysymme Teiltä, Chempolis-yhtiöltä ja Fortumilta, mitä tälle lainalle on tapahtunut? Onko se maksettu takaisin ja milloin? Miksi kysymme tätä. Te olette omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Te olette allekirjoittanut lainan yhtiölle. Lastenne sijoitusyhtiö omistaa tästä Chempolis-yhtiöstä osan ja mukana on myös valtionyhtiö Fortum” (Ylen Pressiklubin vetäjä, toimittaja Ruben Stiller: Pressiklubi 27.1.2017; http://areena.yle.fi/1-3835607).

 11. Kiitos, mikäli allekirjoitat adressin ’ YLE: Vaadimme välitöntä ulkopuolista selvitystä ylen tilanteesta! ’

  VAHVISTAAKSESI allekirjoituksesi avaa seuraava sivu:
  https://www.adressit.com/c/2129176/MW68VE

  Ystävällisin terveisin,
  Adressit.com
  ¤
  Kansalaisadressi Yleisradion tilanteen ulkopuolisesta selvityksestä
  #
  YLE: Vaadimme välitöntä ulkopuolista selvitystä ylen tilanteesta!

  https://www.adressit.com/yle_vaadimme_valitonta_ulkopuolista_selvitysta_ylen_tilanteesta

  Ylen journalistinen riippumattomuus on uhattu; ylen tutkivien toimittajien työtä on esimiesten taholta häiritty toistuvasti.

  Tämän vuoksi joukko huippujournalisteja on eronnut Ylestä.

  Tämä on vakavaa ja siksi vaadimme välitöntä ulkopuolista selvitystä ylen tilanteesta, koska meillä on hyvä syy epäillä sisäisen ja ulkopuolisen poliittisen painostuksen vaikuttaneen journalististen sääntöjen ohittamiseen toistuvasti jo vuosien ajan.

  Kaikki lakisääteistä julkista tehtävää hoitavat organisaatiot ovat hallinto- ja julkisuuslain mukaisesti vastuullisissa toiminnastaan, sen hyväksyttävyydestä ja lainmukaisuudesta.

  Julkisuuslain velvoittama viranomaistoiminnan avoimuus ei ole organisaation itsensä päätettävissä samassa mielessä kuin yksityisoikeudellisten säätiöiden tai yritysten.

  YLE:n toimintaa säätelee YLE- laki, jonka 7. luku määrittelee lakisääteiset tehtävät. Näistä lakisääteisistä tehtävistä ensimmäinen ja samalla tärkein on:

  1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia.

  YLE:n hallintoneuvoston tehtävänä on puolestaan valvoa muiden toimien ohella johdon toimia niin, että lakisääteiset tehtävät hoidetaan.

  Yles journalistiska självständighet är hotad idag. Yles journalister har upplevt upprepade påtryckningar utifrån och inifrån yle. Dettä är allvarligt och vi kräver en omedelbar utomstående granskning av yles oberoende i sin journalistiska utövning. Vi har goda orsaker att anta att sådana påtryckningar har skett som skadat journalisteras etiska regler under en längre tid. Vi har som yles finansierare laglig rätt att få ta del i ett opartiskt uppvakande av samhälleliga och politiska förfaranden för att som medborgare kunna delta i det demokratiska beslutsfattandet på bästa möjliga sätt. Yles förvaltiningsråd har som sin uppgift att se till att man noggrant följer lag och stadgar i sina förfaranden, samt att den sköter alla sina andra uppfgifter korrekt.

  Ylen toiminta perustuu yhtiön arvoille ja strategialle.

  Ylen toiminnasta säädetään Laissa Yleisradio Oy:stä. Laki muun muassa määrittelee hallintoneuvoston ja hallituksen tehtävät sekä Ylen julkisen palvelun tehtävät.

  Näin toimimme – Ylen eettinen ohje

  Hyväksytty hallituksessa 17.12.2015.

  Tämä eettinen ohje koskee kaikkia Ylen työntekijöitä työtehtävästä tai työsuhteen muodosta riippumatta. Ohje koskee myös freelancereita ja yhteistyökumppaneita. Ohjelmatoiminnassa ja sisältötuotannossa sekä julkaisutoiminnassa noudatamme hyvää journalistista tapaa, joka on määritelty Journalistin ohjeessa sekä Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisissä ohjeissa.

  Ylen ja yleläisten toimintaa ohjaavat arvot – luotettavuus, riippumattomuus ja ihmisen arvostaminen. Arvot ovat perusta, johon yleläiset ja Yle yhtiönä sitoutuvat kaikessa toiminnassaan. Eettinen ohje kiteyttää ne periaatteet, joiden avulla saavutamme ja säilytämme luotettavuuden, riippumattomuuden ja toimimme ihmistä arvostaen.

  Yle yhteiskunnassa

  Kunnioitamme ihmisoikeuksia.
  Edistämme sananvapautta.
  Toimimme oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti.

  Yle yhtiönä

  Noudatamme yhtiöyhtenäisiä linjauksia, toimintaperiaatteitamme ja ohjeitamme sekä vastuullisuutta esimerkiksi taloushallinnossa, sisäisessä valvonnassa, tietoturvassa ja tietosuojassa.

  Kannustamme työntekijöitä ilmoittamaan kaikista väärinkäytöksistä, valvonnan ja kirjanpidon puutteista sekä mahdollisista ongelmista, kuten lahjontaa, petosta tai varkautta koskevista epäilyistä.

  Edistämme omalla toiminnallamme kestävää kehitystä.
  Noudatamme hyvän hallinnon periaatteita.
  Emme hyväksy lahjontaa.

  Ylen vastuu työnantajana

  Rekrytoimme, tarjoamme kehittymismahdollisuuksia ja palkitsemme kaikkia työntekijöitämme suoritusten ja osaamisen perusteella iästä, sukupuolesta, sukupuolisesta suuntautumisesta, rodusta, uskonnosta, kansallisuudesta, etnisestä taustasta, poliittisista mielipiteistä tai muusta vastaavasta riippumatta.

  Arvostamme henkilöstöämme ja panostamme hyvän työkulttuurin kehittämiseen. Emme salli syrjintää, ahdistelua tai kiusaamista. Huolehdimme henkilöstömme terveellisistä ja turvallisista työolosuhteista.

  Noudatamme työehtosopimuksia ja työlainsäädäntöä.

  Journalistin ohjeet
  Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet – OTS
  Sosiaalisen median toimintalinjaukset
  Lapset ja nuoret Ylessä

  Yleläisen vastuu

  Viestimme rehellisesti ja avoimesti. Muistamme, että yhtiön edustajina toimillamme on vaikutusta yhtiön maineeseen. Kuten muissakin yhtiöissä, yhtiön sisäiset tiedot säilytetään sisäisinä.

  Käyttäessämme kansalaisoikeuksiamme kuten sananvapautta ja yhdistymismisvapautta, harkitsemme ennalta toimintamme vaikutukset Ylen maineelle.

  Pidämme hyvää huolta Yleisradion aineellisesta ja aineettomasta omaisuudesta.
  Emme anna tai ota vastaan lahjoja, maksuja tai muita etuja, jotka voivat vaikuttaa lahjan saajan päätöksentekoon. Työntekijöiden vastaanottamista lahjoista ovat sallittuja vain kohtuulliset tarjoilut ja vieraanvaraisuus niin, etteivät ne vaaranna luotettavuuttamme ja riippumattomuuttamme.

  Emme käytä työssä saamiamme tietoja tai yhtiön omaisuutta henkilökohtaisen edun tavoitteluun. Emme suosi omistamiamme tai lähipiirimme omistamia yrityksiä tehdessämme yhteistyötä Yleisradion nimissä. Jos etu tai sopimus koskee tai voi tulla koskemaan lähipiiriämme, siirrämme asian toisen yleläisen hoidettavaksi.

  Toimintaamme ohjaavat seuraavat lait ja säännöstöt

  Laki Yleisradio Oy:stä (Finlex)
  Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä, joka määrittelee mm. vastaavien toimittajien vastuut (Finlex)
  Laki valtion tv- ja radiorahastosta, jossa säädetään Ylen rahoituksesta (Finlex)
  Laki yleisradioverosta (Finlex)

  Christine Candolin

 12. Souffleur: Kiitoksen aika; pakina

  ”Kaikella on määräaika, ja aikansa
  on joka asialla taivaan alla.

  aika on olla vaiti
  ja aika puhua.
  …”
  (Saarnaaja)

  Ihmeitten aika ei ole ohi. Historian ironiaa, että ihme tapahtui Suomen Saksalle antaman sodanjulistuksen 72. vuosipäivänä! (”Suomi julistaa sodan Saksalle vasta nyt, vaikka on taistellut Lapissa saksalaisia vastaan jo syksystä 1944.”) (Lapin sota 15.9.1944 – 27.4.1945) (”… Paasikiven hallitus totesi maaliskuussa 1945 sotatilan vallinneen 15. syyskuuta 1944 lähtien ja vasta vuonna 1954 Tuomiojan hallitus totesi, että sotatila oli päättynyt.”)

  Ihme 3.3.2017: ’Pohjoismaiden suurilevikkisin sanomalehti’ (jäljempänä myös: PSS) julkaisi kirjoituksia, jotka puhuvat lahjomatonta kieltään (1) Tasavallan oikeudenkäyttövallan piirissä sinnittelevien köyhien ihmisten kurjuudesta ja (2) Euroopan unionin alennustilasta.

  Huomautus: Ihmeeseen kuuluu tietysti sekin tosiseikka, ettei kyseinen lehti (= lehden omistajat, julkaisijat, vastaava päätoimittaja ja kirjoitusten tekijät) itse oivalla ’pointtia’. (Kyseinen tosiseikka kuvaa adekvaatisti Tasavallan valtalehdistön tilaa.)
  #
  Otteita PSS:n anonyymistä pääkirjoituksesta

  ”(…) Euroopan merkitys maailmassa on kutistumassa. EU-maiden väestö ja talous ovat jäämässä Kiinan kaltaisten kehittyvien maiden jalkoihin.” – ”EU-komissio on pohjimmiltaan virkamieskoneisto, jonka tehtävä ei ole sanella Euroopan suuntaa. Se tehtävä kuuluu jäsenmaille, ja komissio voi vain antaa niille eväät märehdittäväksi.” (Oikein luettu: ”märehdittäväksi”!?)

  Erittelyä: Kirjoituksesta on pääteltävissä, että PSS:n pääkirjoittajalle / pääkirjoittajille Eurooppa on Euroopan unionin (EU) synonyymi. Siksi(kin) on syytä vilkaista, mikä tai mitä Eurooppa on.

  ”Eurooppa on maanosa, jota rajaavat Atlantin valtameri lännessä, Pohjoinen jäämeri pohjoisessa, Uralvuoret ja Uraljoki idässä, Kaspianmeri, Kaukasusvuoret ja Mustameri kaakossa sekä Välimeri etelässä. Eurooppa muodostaa Aasian kanssa laajan Euraasian mantereen, jonka läntisen viidenneksen se käsittää” (https://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa).

  Euroopassa on 51 valtiota, EU:ssa ainoastaan 28 valtiota. Lisäksi Yhdistynyt kuningaskunta (Britannia) on rimpuilemassa irti unionista.

  EU:hun eivät kuulu esimerkiksi Venäjän federaatio (jonka alueesta Eurooppaan kuuluu Ural-vuoriston läntinen osa), Turkki (Bosporinsalmen länsipuolinen osa Turkkia kuuluu Eurooppaan), Sveitsi, Norja, Islanti ja Vatikaanin kaupunkivaltio.

  Euroopan suurimmat kaupungit ovat Moskova, Istanbul, Lontoo, Pietari ja Berliini. Noista viidestä kaupungista kolme ei sijaitse EU:n alueella.

  Onkohan Euroopan merkitys maailmassa kutistumassa? Ainakin monet EU:ssa ja Suomessa pelkäävät Venäjän federaation vaikutusta. Sama koskee Turkkia.

  PSS:n pääkirjoittaja (pääkirjoittajat?) kutsuu siis EU:n jäsenvaltioita (ja sitä kautta noiden valtioiden asianomaisia valtionjohtajia (presidentit, pääministerit, ministerit), poliitikkoja (parlamenttien jäsenet) ja virkamiehiä ’märehtijöiksi’.

  Märehtijät (Ruminantia) on sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäsryhmä, joka perinteisessä tieteellisessä luokituksessa on luokiteltu yhdeksi sorkkaeläinten lahkon alalahkoista. Märehtijät ovat kasvinsyöjiä, joiden ruoansulatuksen erityispiirteenä on, että ne pystyvät etumahojensa mikrobitoiminnan avulla hyödyntämään runsaskuituista, muuten heikosti sulavaa ravintoa sekä huonolaatuista valkuaista tai jopa aminohappoja yksinkertaisempia typpiyhdisteitä valkuaisen lähteenä. Ihmisen kotieläimistä nauta, lammas ja vuohi ovat märehtijöitä.

  PSS:n luokitus muodostanee ongelman akateemiselle tiedeyhteisölle? Sen kannanottoa odotellessa tyydymme epäviralliseen tulkintaan: PSS:n pääkirjoittaja (pääkirjoittajat?) on käyttänyt alatyylistä ja halventavaa ilmaisua.
  #
  PSS:n anonyymi pääkirjoittaja kirjoittaa (3.3.2017): Toimeentulotuella eläviä ei saa jättää tyhjän päälle

  ”Perustoimeentulotuen maksatuksen siirtyminen kunnista Kelaan vuodenvaihteessa on saanut aikaan ennennäkemättömät ruuhkat. Hakemusten käsittelyajat ovat venyneet yli lain salliman aikarajan, mikä on ajanut monet toimeentulotuen varassa elävät ahdinkoon (…).”

  ”Kela ei varautunut riittävästi lisääntyvään työmäärään. Tämän seurauksena hakemusten käsittely on ruuhkaantunut, puhelinpalvelut ovat tukkeutuneet ja kiireellä tehtyjä virhepäätöksiä on jouduttu oikomaan. (…).”

  ”Kela teki pahan virhearvion olettaessaan, että hakemusten käsittely hoituu huomattavasti aiempaa pienemmältä joukolta käden käänteessä. Tämä on johtanut toimeentulotuen saajien kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen. (…).”

  ”Erikoiseksi tilanteen tekee se, ettei Kelan uusi tehtävä ollut mikään yllätys. Kela halusi sitä itse jo vuonna 2014 ja perusteli esitystään asiakkaiden tasa-arvoisella kohtelulla ja oikeuksien parantumisella. (…).”

  ”Toimeentulotuen viivästyminen johtaa nopeasti kestämättömään tilanteeseen.”

  ”Kelan lisäksi myös hallituksen on kannettava vastuunsa, sillä kyse on poliittisista päätöksistä. Ihmisten perustoimeentuloa koskevia ratkaisuja ei voi tehdä niin, että kokeillaan ensin ja korjataan sitten. Hyvinvointivaltion on kyettävä huolehtimaan heikoimmistaan.”
  #
  Nimimerkki ”Ahdinkoon joutunut”: Köyhempiä pompotetaan nyt entistä kovemmin (mielipide, PSS 3.3.2017)

  Kirjoituksessa käsitellään kirjoittajan hakemaa harkinnanvaraista toimeentulotukea.
  ”Nyt siis joudun aina kuuden kuukauden aikana lähettämään 12 hakemusta liitteineen aikaisemman yhden ainoa sijasta, eli teen 11 täysin turhaa hakemusta kahteen eri ruuhkaiseen virastoon ’yhden luukun’ asemesta.”
  #
  ”Köyhyysrajan alle jää Suomessa lähes 700 000 ihmistä.”

  Suomessa eli lokakuussa 2016 julkaistujen mediatietojen mukaan ”noin 440 000 ihmistä, joilla kuukausittain käteen jäävät tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen”.

  Euroopan unionissa köyhyys- ja syrjäytymisriskissä olevia on mediatietojen mukaan yli 120 miljoonaa. Heistä noin 20 prosenttia on yli 65-vuotiaita ja noin 9 prosenttia työssä käyviä. Kaikkiaan EU:n asukkaita lienee noin 510 miljoonaa
  #
  PSS 3.3.2017: Oppositiolta välikysymys koulutuspolitiikasta

  ”Kaikki viisi oppositiopuoluetta jättävät perjantaina yhteisen välikysymyksen ’ammatillisen koulutuksen leikkausten seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta.”
  #
  Jälkikirjoitus: Sipilän (hallituksen) ’kaverikapitalismi’ kukoistaa?

  ”Virkamies on esteellinen: (…) 7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu” (ks. hallintolain 28. pykälän 1. momentti).

  ”Pääministeri Sipilä ja kansanedustaja Harkimo ovat naapureita Sipoossa ja heidät tiedetään ystäviksi” (Iltalehti 3.3.2017, s. 12).
  *
  ”Veikkauksen omistajaohjauksesta vastaava pääministeri ohitti kokoomuksen kärkiehdokkaan ja nimitti hallitukseen ystävänsä.”

  ”Pääministeri Juha Sipilä nimitti Veikkauksen hallitukseen kokoomuksesta Hjallis Harkimon.”

  ”Veikkauksen hallitukseen nimitettiin keskiviikkona [= 1.3.2017]pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusina jäseninä kansanedustaja Harry ’Hjallis’ Harkimo kokoomuksesta, kansanedustaja Tuomo Puumala keskustasta, kansanedustaja Jutta Urpilainen SDP:stä, varatuomari Raimo Vistbacka perussuomalaisista ja johtava erityisasiantuntija Minna Pajumaa valtioneuvoston kansliasta.”

  ”Iltalehden tietojen mukaan Hjallis Harkimo ei (…) ollut kokoomuksen ykkösehdokas Veikkauksen hallitukseen. Eduskuntaryhmän ja sitä kautta puolueen ehdokaslistan kärjessä oli kansanedustaja Timo Heinonen.”

  ”Se, että nimitys ei mennyt eduskuntaryhmän tahdon mukaan, vahvistettiin ryhmästä Iltalehdelle. Normaalisti käytäntönä nimitysasioissa on ollut, että nimittävä ministeri nimittää puolueiden tahdon mukaisen henkilön.”

  ”Veikkaus Oy on valtion kokonaan omistama rahapeliyhtiö. Veikkauksen omistajaohjaus on valtioneuvoston kansliassa. Sitä johtaa pääministeri, tällä hetkellä siis keskustan Juha Sipilä. Käytännössä siis Veikkauksen yhtiökokous on Sipilä.”

  ”Pääministeri Sipilä ja kansanedustaja Harkimo ovat naapureita Sipoossa ja tiedetään ystäviksi. Huhtikuussa 2016 Harkimo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa tulevansa erityisen hyvin toimeen Sipilän kanssa.”

  ”Hämmennystä herättäneen nimityksen osapuolet olivat torstaina vaitonaisia.”

  ”- En halua millään tavalla kommentoida asiaa, nimittämättä jäänyt kansanedustaja Timo Heinonen sanoo.”

  ”Pääministeri Sipilä viestitti erityisavustajansa Riina Nevamäen välityksellä, ’että asia ei mennyt noin’. Nevamäen mukaan Iltalehdelle oli annettu väärää tietoa asiassa. Erityisavustaja Nevamäen mukaan kokoomus antoi ehdolle kolme nimeä, jotka eivät olleet prioriteettijärjestyksessä.”

  ”Veikkaus Oy syntyi kuluvan vuoden alussa, kun Raha-automaattiyhdistys (RAY), entinen Veikkaus ja Fintoto yhdistyivät. Veikkauksen nettisivujen mukaan yhtiön hallituksen jäsenille maksettiin viime vuonna 2000 euroa kuussa plus 600 euroa jokaisesta kokouksesta.”

  (lähde: Juha Ristamäki, Mika Koskinen: ”Sipilä ohitti kokoomusryhmän ykkösehdokkaan – nimitti Veikkauksen hallitukseen naapurinsa Hjallis Harkimon”. Iltalehti 2.3.2017, http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703022200079617_uu.shtml)

  KOMMENTTI:

  Mitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla?
  Johdamme isänmaan kohtaloita, yhteiskuntaa, markkinoita.
  Sitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla.

  Kiinnostavaa seurata, tekeekö joku ylimmälle laillisuusvalvojalle selvityspyynnön mahdollisesta esteellisyydestä!?

 13. Hjallis Harkimon valinta Veikkaus Oy:n hallitukseen on johtanut Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyyn selvityspyyntöön omistajaohjauksesta vastaavan ministerin (pääministeri) esteellisyydestä

  Yksityinen kansalainen on pyytänyt Oikeusasiamiestä selvittämään, onko valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri (ja samalla pääministeri) ollut esteellinen valitessaan hänen ystäväkseen väitetyn Harkimon Veikkaus Oy:n hallitukseen.

  ”Virkamies on esteellinen: (…) 7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu” (hallintolain 28. pykälän 1. momentti).

  Lienee perusteltua katsoa, että sellaisen erityisen syyn muodostaa mainitun ministerin ja Harkimon välinen ystävyys?

  ”Pääministeri Sipilä ja kansanedustaja Harkimo ovat naapureita Sipoossa ja heidät tiedetään ystäviksi” (Iltalehti 3.3.2017, s. 12).

  ”Veikkauksen omistajaohjauksesta vastaava pääministeri ohitti kokoomuksen kärkiehdokkaan ja nimitti hallitukseen ystävänsä.”

  (lähde: Juha Ristamäki, Mika Koskinen: ”Sipilä ohitti kokoomusryhmän ykkösehdokkaan – nimitti Veikkauksen hallitukseen naapurinsa Hjallis Harkimon”. Iltalehti 2.3.2017, http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703022200079617_uu.shtml)
  #
  ”Lähde: Veikkaus tukee Jokereita 200 000 eurolla”

  ”Iltalehden tietojen mukaan valtiollisen rahapeliyhtiö Veikkauksen ja jääkiekkoseura Jokereiden välisen sponsorisopimuksen arvo on 200 000 euroa vuodessa.”

  ”Veikkauksen ja Jokereiden sponsorisopimus nousi esiin eilen, kun valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Juha Sipilä (kesk) päätti nimittää hyvän ystävänsä ja naapurinsa, kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon (kok) Veikkauksen hallitukseen ohi kokoomuksen oman ehdokkaan. Kokoomuksen ehdokas tehtävään oli kolmannen kauden kansanedustaja Timo Heinonen.

  Sipilän päätöstä on ihmetelty laajasti myös siksi, että Harkimo on Jokereiden jääkiekkojoukkueen omistavan yhtiön enemmistöomistaja.

  Sipilän päätös on aiheuttanut eilen ja tänään suurta kuohuntaa kokoomuksen eduskuntaryhmässä ja myös yli puoluerajojen.”

  ”Mediassa on esiintynyt tietoja, joiden mukaan Sipilä sai valita kolmesta ehdokkaasta. Iltalehden tietojen mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

  – Ilkka Kanervan nimi oli esillä niin, että Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana hänellä olisi läsnäolo-oikeus Veikkauksen hallituksessa. Sipilä toi itse Hjallis Harkimon nimen pöytää, IL:n lähde kertoo.

  Hän ei halunnut esiintyä omalla nimellään.”

  (lähde: Mika Koskinen: Lähde: Veikkaus tukee Jokereita 200 000 eurolla. Iltalehti 3.3.2017, http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703032200080056_uu.shtml)

 14. ”Ystäviä ja naapureita”

  [Lainaus alkaa:] Pääministeri Juha Sipilä muutti kesällä 2014 Sipooseen ostaessaan sieltä omakotitalon merelliseltä asuinalueelta, Helsingin rajalta. Tunnetuin hänen naapureistaan on Hjallis Harkimo. Liikemiehet ovatkin löytäneet toisensa, Harkimo on kehunut blogissaan sekä pääministeriä että liikenneministeriä.

  ”Sipilä ja Berner ovat muurinmurtajia, jotka ensimmäisenä yrittävät tuoda päätöksentekoon uusia toimintatapoja.”

  Ystävyys on molemmin puoleista. Tällä viikolla valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä nimitti Veikkauksen hallitukseen Hjallis Harkimon, ohi kahden muun kokoomusehdokkaan Timo Heinosen ja Ilkka Kanervan.

  Kokoomuksen eduskuntaryhmä vahvisti Iltalehdelle, että puolueen ykkösehdokas oli Heinonen. Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki puolestaan sanoo, että nimet eivät olleet järjestyksessä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa diplomaattisesti, että ”asiasta käytiin keskusteluja, mutta se on omistajaohjausministerin päätäntävallassa”.

  On erittäin poikkeuksellista, että pääministeri ohittaa puolueen esityksen. Veikkauksen haluttuun halitukseen nimitettiin poliittisista puolueista Tuomo Puumala keskustasta, Jutta Urpilainen SDP:stä sekä perussuomalaisten Raimo Vistbacka.

  Hjallis Harkimo on jääkiekkojoukkue Jokereiden pääomistaja, ja Veikkaus puolestaan Jokereiden suuri sponsori. Vaikka hallituksessa ei käsitellä sponsoriasioita, moni näkee myös tässä esteellisyys- ja jääviysongelman.[Lainaus päättyi.]

  (lähde: Kari Kallonen: MTV:lle halutaan valtiolta miljoonia – jotka jatkavat matkaa veroparatiisiin. Päivän Lehti 3.3.2017)
  ———-
  [Päivän Lehti – poliittisesti sitoutumaton ja riippumaton verkkolehti]
  ¤
  [Lainaus alkaa:]Omistajaohjausministerin tehtävästä on pääministeri Juha Sipilä pitänyt kynsin ja hampain kiinni. Sipilä ei ole halunnut luopua yhdellä ihmisellä olevasta vallasta hallita miljardiomaisuutta, vaikka on joutunut selittelemään yhteyksiään niin Terrafameen kuin Chempolikseen.

  Itse asiassa Sipilä ei ole suostunut vastaamaan, mitä tapahtui hänen sijoitusyhtiönsä Chempolikselle vuonna 2011 antamalle 750 000 euron lainalle. Laina oli vielä maksamatta, kun valtionyhtiö Fortum sijoitti vuonna 2016 Chempolikseen 6,4 miljoonaa euroa. Kun ei vastaa, ei tarvitse valehdella.

  Valtion omistajaohjausministerin vallassa on myös Veikkauksen hallituksen nimittäminen. Veikkauksen hallituspaikka on haluttu pesti, siitä myös maksetaan 600 euron kokouspalkkion lisäksi 2 000 euron palkkio kuukaudessa.

  Sipilä olisi saattanut selvitä sankarina, jos hän olisi vain todennut nimittävänsä parhaiksi ja kykenevimmiksi katsomansa henkilöt hallitukseen huolimatta siitä, minkä puoluekirjan henkilö sattui omistamaan. Sen sijaan hän erehtyi valehtelemaan.

  ”Osa suurempaa kokonaisuutta”

  Pääministerin erityisavustaja Riina Nevamäki ilmoitti ensin, että Sipilä olisi saanut kokoomukselta ehdokkaina kolme nimeä, jotka eivät olleet järjestyksessä. Mutta myös Sipilä itse vahvisti Helsingin Sanomille, että nimet antoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

  – Sain ryhmältä kolme nimeä ja kerroin, että näistä kolmesta valitsen tämän, Sipilä selitti

  ”Tämä” oli Harry ”Hjallis” Harkimo. Kalle Jokinen kiistää Sipilän selityksen. Kokoomuksen ehdokas oli yksiselitteisesti kansanedustaja Timo Heinonen.

  – Samassa yhteydessä puhuttiin myös kansanedustaja Ilkka Kanervasta ja siitä, että Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana Kanervalla olisi läsnäolo-oikeus myös Veikkauksen hallituksessa, mutta mitään kolmatta nimeä en näissä keskusteluissa itse maininnut, Jokinen vahvistaa Iltalehdelle.

  – Se oli Sipilä, joka toi esiin Harkimon yhtenä kokoomusvaihtoehtona Veikkauksen hallitukseen.

  Syyksi Sipilä kertoi sen, että hän oli rakentamassa ”suurempaa kokonaisuutta”, johon Harkimo sopi.

  Kaverikapitalismia

  Miksi pääministeri Juha Sipilä sortuu valehtelemaan asiassa? Siksi, että Hjallis Harkimo on hänen lähinaapurinsa Sipoonrannassa, ”saunakaveri”, kuten julkisuudessa on kerrottu. Nimitys olisi vaikuttanut ”hyvä veli” -toiminnalta, kaverikapitalismilta. Harkimoa rasittaa myös pääomistamansa Jokereiden 200 000 euron sponsorisopimus Veikkauksen kanssa.

  Harkimon johtama työryhmä oli myös juuri tehnyt tilaustyönä liikenneministeri Anne Bernerille televisiotoimintaa käsittelevän raportin Moniarvoinen uutistoiminta vaatii tekoja. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

  Syrjäytetty Timo Heinonen on kansanedustaja Lopelta, entinen opettaja ja sittemmin moottoriurheilun televisiotuotantoihin erikoistunut yrittäjä. Hänen kokemuksensa on näin samankaltainen Hjallis Harkimon kanssa, vaikka bisnes on ollut toki pienempää.

  Heinonen on ohittamisestaan tuohtunut, myös Harkimolle. Hän on vastannut sosiaalisessa mediassa kyselijöille ja kertonut, että asiasta levitetään tahallaan väärää ja valheellista tietoa. Hyväveli-suhmuroinnille pitäisi saada piste ja likaista peliä ei pidä hyväksyä missään, edes omassa puolueessa.

  – Pääministeri lehdissä puhuu aivan muunneltua totuutta tästäkin asiasta. Mutta se näyttää olevan osalle nyt ihan maan tapa.[Lainaus päättyi.]

  (lähde: http://www.paivanlehti.fi/paaministeri-jai-kiinni-valehtelemisesta-juha-sipila-teki-itselleen-hjallisgaten/)

 15. Souffleur: Kaverikapitalismin jälkeenjääneet paperit; pakina 7.3.2017

  Miksi oikeusministeriksi istutettiin mies, joka ei ole juristi ja joka joutuu raatamaan kahdella salkulla? Siksikö, että pääministeri voisi huseerata vapaasti ja (muun ohella) nostaa ystäviään hyvätuottoisiin tehtäviin (’kaverikapitalismi’, ’ystävien suosinta’, ’Hyvä Veli –järjestelmä’, ’korruptio’, ’rakenteellinen korruptio’, ’détournement de pouvoir’)? – Oikeusministeriksi istutettua sympaattista miestä kohtaan tunnetaan laaja-alaista myötätuntoa. (Siinä olisi muuten loistava seuraaja puoluejohtajuudesta irtautuvalle iivisniemeläiselle. Valitettavasti hän on tehtävästä kieltäytynyt.)
  ¤
  ”Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) päätti nimittää Hjallis Harkimon (kok.) uudeksi Veikkauksen hallituksen jäseneksi.”

  (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/493056-hs-sipila-nimitti-harkimon-veikkauksen-hallitukseen-miksi-paaministeri-sivuutti)
  #
  ”Virkamies on esteellinen: (…) 7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu” (ks. hallintolain 28. pykälän 1. momentti).

  Lienee perusteltua katsoa, että sellaisen erityisen syyn muodostaa ’Kempeleen Juhan’ ja ”Hjalliksen” välinen ystävyys?

  ”Pääministeri Sipilä ja kansanedustaja Harkimo ovat naapureita Sipoossa ja heidät tiedetään ystäviksi” (Iltalehti 3.3.2017, s. 12).

  ”Veikkauksen omistajaohjauksesta vastaava pääministeri ohitti kokoomuksen kärkiehdokkaan ja nimitti hallitukseen ystävänsä.”

  (lähde: Juha Ristamäki, Mika Koskinen: ”Sipilä ohitti kokoomusryhmän ykkösehdokkaan – nimitti Veikkauksen hallitukseen naapurinsa Hjallis Harkimon”. Iltalehti 2.3.2017, http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703022200079617_uu.shtml)
  #
  ”Hjallis & Juha – 3 rivin ooppera

  ”Hjallis”: Mitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla?
  Juha: Johdamme isänmaan kohtaloita, yhteiskuntaa, markkinoita.
  ”Hjallis ja Juha: Sitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla.
  #
  Kokoomuskeskustan riemumarssi

  Meillä laki on keppihevonen, jolla ratsastelemme.
  Ja Suomen kansan enemmistöä nenästä vedämme.
  Ai, ai petämme, ja siitä elämme.
  Ja köyhälistön niskoilla me ratsastelemme.

  Ja kansan työstä riistämme kaiken tuloksen.
  Ja köyhälistöä lohduttelemme: pääsette taivaaseen.
  Ai, ai petämme: taivaaseen pääsette.
  Ja jollette ole nöyriä, joudutte kuumuuteen.
  #
  Jo vääryys vallan saapi
  ——
  Kas, köyhän leivän syövät
  nuo jumalattomat.
  He viatonta lyövät
  ja häntä vainoovat.
  He kurjaa ahdistaapi
  kuin käärme kiukussa,
  korvansa tukkeaapi
  tuon raukan huudoilta.
  ——
  (Vanha virsikirja, virsi 440)
  #
  Sipilä-marssi

  Niin laski Sipilän silmäluomi:
  oli mustana EU ja lirissä Suomi,
  oli murtunut Kreikka ja Rysselin teräs,
  sen satraapit parketin senttejä keräs.

  Jo Smolnankin saavutti drakmojen jyly,
  oli päättynyt Zorbas – on kohtalo tyly!
  Ja parpaarit raiskasi Rodoksen rantaa,
  Suur-EU:ta muslimit hautaan jo kantaa.

  Oli rinnassa pelko ja kaulassa sisu
  Finlantian leijona — naukuva kisu!
  Kovin heikosti lohdutti seikka se, että
  oli pullossa tilkkanen Aikeian vettä.

  Että kirottu Rinne sen tehdä siis tohti!
  Urpilainenkin vedettiin ”statia” kohti!
  Että osaakin olla niin itsepäinen
  tuo kauhean hirveä SDP:läinen.

  Nyt kyrsii mieltä, sen myönnän kyllä.
  Ei liittovaltioks EU yllä.
  Mutt’ ei sittenkään tappio mieltäni paina:
  olen kamppaillut kauan ja hävinnyt aina.

  Valan kerran hän vannoi: Kännykän piiloon
  panen sitten vasta kun viimeiseen ‘niiloon’
  on taattu ja maksettu Euroopan velat –
  vasta sitten on vuorossa kakkaran kelat.

  Lojui nurkassa kännykkä ‘tupetta’ yhä,
  sitä ”Hjallis” kiillotti – arki tai pyhä.
  Oli kartalta pyyhkäisty veljemme Hellas.
  Ei lohtua tuo edes ruijanpallas.

  Kerran sylissä istui Jyrin rusakko Rauli …
  Kunpa istuisi vieläkin Linnassa Sauli!
  Vaan ei – siellä katkussa olvin ja pizzan
  punoo juoniaan Haavisto, siis valitsen Nizzan.

  Mutt’ niinhän se on, tai nuin tai niinnii,
  vaan saattaahan olla myös silviisii:
  ura katkesi miun SDP:läisiin,
  soita Ikelle, ”Hjallis”, nyt tahtoisin naisiin.

  Teille Vanhanen, Orpo, myös hyvästit sanon
  ja kaikkia kiitän ja anteeksi anon –
  pian loppuvat eurot ja päättyy pilikka –
  älä muistele pahalla, Kanervan Ilikka.

  Niin Sipilän luomi vihdoin taas nousi,
  ja pohojalaasverensä suonissa sousi.
  Hän huokasi, hetkisen ääneti vietti:
  hän jäähyväissanoja ‘toivoille’ mietti.

  Juha selkänsä suoristi, käskynsä jakoi,
  ja Berner muistion koneella takoi:
  “Te kuulkaa, sankarit Rysselin, ‘Kollaan’,
  päiväkäskyni viimeinen: Lirissä ollaan!”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here