Kotimaiset valtamediat raportoivat keskiviikkona STT-kloonatulla sähkeuutisella kahden palestiinalaisen, pitkän aikaa keskenään riidoissa olleen järjestön ”yllättävästä” sovusta. Fatah ja Hamas neuvottelivat Moskovassa ”Palestiinan kansan yhdistämisestä”. Neuvotteluiden tuloksena järjestöt ilmoittivat muodostavansa yhteisen hallituksen palestiinalaisalueille.

Israel, etenkin äärinationalistisena tunnettu pääministeri Benjamin Netanyahu, lienee järjestöjen yhteistyöstä nyreissään – jollei jopa kauhuissaan – sillä jakautunut Palestiina on osaltaan tehnyt mahdolliseksi Israelin harjoittaman apartheid-politiikan ylläpidon miehittämillään palestiinalaisalueilla. Israelin kauhua lisännee se, että sen arkkivihollisen Iranin liittolainen Venäjä on ollut aktiivinen toimija palestiinalaisjärjestöjen neuvottelujärjestelyissä.

Totuusmedian tärkeä tukijalka Helsingin sanomat ehti myös jo muistuttaa, kuinka Venäjä nyt ”etsii vaikutusvaltaa myös Palestiinassa” (ja yleensä Lähi-idässä) saaden näin ajatuksen Venäjästä Lähi-idän rauhantekijänä kuulostamaan ennemminkin uhkaavalta kuin positiiviselta kehitykseltä. Lienee kuitenkin merkityksellisintä, että rauha Palestiinassa avaisi mahdollisuuden laajempaankin konfliktien ratkaisuun Lähi-idässä.

BBC:

Kaksi puoluetta dominoi palestiinalaista politiikkaa: Fatah, joka on ollut Palestiinan itsenäisyysliikkeen johdossa 50-luvulta lähtien ja islamistinen Hamas, joka voitti parlamenttivaalit tammikuussa 2006. Hamas (Haniya) vaikuttaa olevan johdossa Gazan kaistaleen ja Fatah (Abbas ja Fayyadin hallitus) Länsirannan alueella.

FATAH
– nimi käänteinen akronyymi sanoista Harakat al-Tahrir al-Filistiniya (Palestiinan vapautusliike), tarkoittaa arabian kielellä ”valloitusta”
– perustaja Yasser Arafat
– perustettu aseelliseksi vastarinnaksi päämääränään koko Palestiinan vapauttaminen Israelin hallinnasta
– kehittyi Palestiinan suurimmaksi poliittiseksi ryhmittymäksi ja tunnustettuaan Israelin valtion oikeuden olemassaoloon osallistui Oslon rauhanneuvotteluihin kahden valtion ratkaisusta 1990-luvulla
– jäsenet muodostivat Oslon innoittaman hallinnon (Palestinian Authority, PA) selkärangan
– menetti valta-asemansa Palestiinassa vuoden 2006 parlamenttivaaleissa Hamasille, kun Fatahin johto alettiin nähdä korruptoituneena ja kykenemättömänä
– PA:n presidentti Mahmoud Abbas kannattaa rauhanprosessin jatkamista ja vastustaa aseellista ”vastarintaa” ja israelilaisiin siviileihin kohdistuvia iskuja sekä ajaa Palestiinan valtion muodostamista Israelin miehittämille Gazan kaistaleelle ja Länsirannalle pääkaupunkinaan Itä-Jerusalem
– aseelliseksi siiveksi katsottu al-Aqsan marttyyrien prikaatit (al-Aqsa Martyrs’ Brigades) on sitoutunut Fatahin ohella epäviralliseen tulitaukoon vuodesta 2005, mutta toimeenpanee kostoiskuiksi kutsumiaan hyökkäyksiä Israelia vastaan
– vuoden 2006 vaalitappion jälkeisten kuukausien aikana satoja palestiinalaisia kuoli järjestöjen välisissä katutaisteluissa, jotka loppuivat Fatahin suostuessa Hamasin hallituskumppaniksi
– kesäkuussa vuonna 2007 Fatah-johtaja Mahmoud Abbas mitätöi Hamas-johtoisen hallituksen ja vakavien yhteenottojen jälkeen Gazan kaistale päätyi Hamasin aseellisten joukkojen hallintaan
– uusi hätähallitus toimii pääministeri Salam Fayyadin johdolla Länsirannalla
– suurin osa 70 000:n miehen vahvuisista PA:n poliisi- ja turvallisuusjoukoista on lojaaleja Fatahille

HAMAS
– nimi akronyymi sanoista Harakat al-Muqawama al-Islamiya (Islamistinen vapautusliike), tarkoittaa arabian kielellä ”intohimoa” ja ”innostusta”
– perustettu vuonna 1987 Muslimiveljeskunnan palestiinalaiseksi haaraksi
– sitoutunut Islamilaisen valtion perustamiseen koko Palestiinan alueelle (tarkoittaen vuoden 1948 jälkeisen Israelin sekä Gazan ja Länsirannan alueita)
– kaksi tehtävää: sosiaalisen hyvinvoinnin lisääminen ja aseellinen vastarinta
– kerännyt palestiinalaisten keskuudessa kunnioitusta ja kiitollisuutta, mutta johtuen Israelin siviilejä vastaan kohdistamista itsemurhaiskuista on Israelin, USA:n ja EU:n silmissä terroristijärjestö
–  aseellinen siipi (Izzedine al-Qassam Brigades) on sitoutunut epäviralliseen tulitaukoon vuodesta 2005, mutta pitää oikeutenaan kostaa ”Israelin hyökkäykset”
– (huolimatta Hamasin peruskirjan tinkimättömästä vaatimuksesta Israelin tuhoamiseksi) Hamasin ja Fatahin yhteisen hallituksen (2006-07) pääministeri Ismail Haniya on puhunut mahdollisuudesta pitkäaikaiseen tulitaukoon Israelin kanssa, jos se vetäytyy vuonna 1967 miehittämiltään palestiinalaisalueilta

 

Palestiina, Israel ja maailmanpolitiikka

Palestiinalaisjärjestöjen sopimus keskinäisestä rauhasta ja yhteistyöstä ei ole niin yllätyksellinen tapahtuma kuin valtamedia antoi ymmärtää. Fatah ja Hamas ovat lähestyneet toisiaan aiemminkin ja päätyneet samanlaisiin sopimuksiin myös vuosina 2011, 2012 ja 2015. Käytännössä Israel on kuitenkin estänyt palestiinalaisten yhteishallinnon ilmoittamalla, että Fatah (jonka Israel hyväksyy neuvottelukumppaniksi) ei voi jatkaa rauhanneuvotteluja Israelin kanssa, jos se toimii yhteistyössä Hamasin kanssa.

USA on tullut etenkin viime vuosikymmeninä tunnetuksi valtavasta taloudellisesta ja aseellisesta tuesta siionistiselle Israelin valtiolle. USA on myös tukenut Israelin poliittista agendaa estämällä veto-oikeudellaan Israelin tuomitsevien YK:n päätöslauselmien syntymisen. Joulukuussa paikkansa jättävän Obaman USA äänesti kuitenkin tyhjää, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi äänin 14–0 päätöslauselman 2334, joka tuomitsee Israelin siirtokuntarakentamisen miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Israelin pöyristystä Obaman hallintoa kohtaan ei vähentänyt Obaman ulkoministerin, John Kerryn lausunto, jossa hän kehotti israelilaisia ja palestiinalaisia hyväksymään vuoden 1967 kuuden päivän sotaa edeltäneen aluejaon ja elämään kahtena valtiona, joiden kummankin pääkaupunki on Jerusalem. Yle:n mukaan Israel ei aio noudattaa päätöslauselmaa vaan odottaa yhteistyötä Donald Trumpin USA:n kanssa.

Trump on tyypilliseen republikaanitapaan profiloitunut Israel-myönteisenä ja vannoikin YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen jälkeen twiitissään, että ”asiat tulevat olemaan eri tavalla tammikuun 20. päivän jälkeen” eli Trumpin presidenttikaudella. Mielenkiintoista onkin seurata, aiheuttaako Israel–Palestiina-konfliktin uusimmat ratkaisupyrkimykset ensimmäisen välirikon ”hyvinä ystävinä” ajateltujen Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Trumpin välille.

Lähde

Al-Jazeera (18.1.2017): Fatah and Hamas to form unity government http://www.aljazeera.com/news/2017/01/fatah-hamas-form-unity-government-170118031339203.html

Kuva: Wikimedia Commons

 

13 KOMMENTTIA

 1. Tärkeä artikkeli. Tämä tulee olemaan yksi merkittävimmistä asioista maailmanrauhan kannalta tulevaisuudessa.
  Tietäen Trumpin sionistisympatiat ja ääri-islamiin kohdistuvat tuhoamispyrkimykset ja toisaalta Netanyahun ekspansiivisen ja sotaisan suur-Israel hankkeen sekä pyrkimyksen alueelliseen hegemoniaan voimme odottaa Lähi-idän ruutitynnyrin jopa räjähtävän käsiin lähivuosina.

  Monet ovat tuoneet julki huolensa tästä ja näkevät jopa Iranin sodan olevan Trumpin hallinnon Lähi-idän politiikan – ellei avoin niin salattu – tavoitelistalla mikä tietenkin on maailmanrauhan kannalta kohtalokas ja voisi laukaista mahdollisen suursodan josta Venäjän ja monen muunkin maan olisi vaikea pysyä erossa.

  Aivan käsittämätöntä on Israelin kyvyttömyys rakentaa rauhaa alueelle ja toimia systemaattisesti YK:n päätöksiä vastaan. Mutta jos ja kun tavoite on hegemoniaa ja muiden alistaminen niin sitä ei saavuteta ilman sotaa joka on ollut Israelin lempilaji jo maan perustamisesta alkaen.
  Ei ihme että lähes kaikki juutalaiset rauhanaktivistit, joita on varsin paljon, ovat kääntyneet sionisteja vastaan ja jotkut jopa leimanneet Israelin harjoittaman politiikan natsi-Saksan tasoiseksi.
  Sionistien hallitsema Israel elää kroonisessa sotakiimassa jonka maan armeijassa joskus palvellut ja maansa sen palestiinalaisiin kohdistaman väkivallan takia hylännyt Gilad Atzmon ilmaisee näin:
  A Glimpse into Jewish Guilt and Aggression
  http://www.gilad.co.uk/writings/2016/10/16/a-glimpse-into-jewish-guilt-and-aggression

  • Netanyahu saatetaan panna sivuun. Israelilaismedia kertoo edelleen Netanyahua, hänen perhettään ja lähipiiriään koskevista korruptiotutkinnoista ja sanoo aivan avoimesti ettei nykyinen valtionsyyttäjä ole oikea mies mikäli oikeutta hankitaan, koska on Netanyahun nimittämä.

   Tutkinnan aikana on nostettu esiin myös median osuus so. tietyt lehtitalot ovat tulleet tunnetuiksi Bibi-mediana, joka on kaukana objektiivisesta raportoinnista. Myös on viittailtu erään median omistajan kiristäneen/kiristävän Netanyahua saadakseen etuja omalle lehtitalolleen.

   Toisin sanoen ajatus siitä, että Israelissa asuisi homogeeninen, keskenään kaikesta yhtä mieltä oleva väestö on erheellinen. Israelissa on maan sisälläkin kohtuullisen vahva liike, joka tavoittelee rauhallista rinnakkaiseloa arabien kanssa.

   Kiitos Johanna Lehtonen tästä artikkelista.

   • ’…ajatus siitä, että Israelissa asuisi homogeeninen, keskenään kaikesta yhtä mieltä oleva väestö on erheellinen’

    Varmaan noin on mutta Netanyahun ja Likudin ote on silti ihmeen vahva maan väkivaltapolitiikassa eikä siihen liene odotettavissa muutoksia.
    Jostain luin jokin aika sitten että N:n kannatus olisi kuitenkin kiistaton eikä palestiinalaisia ja yhtenäisvaltiota kohtaan ole suurella enemmistöllä kansaa mitään sympatiaa.
    Maa on myös rasistinen ja pelkkä näennäisdemokratia jota sionistit ohjaavat.
    On todennäköistä että yhteistyö Trumpin kanssa jatkuu ja kun tietää Trumpin sionistisympatiat ja sionistien osuuden hänen hallinnossaan niin ainakin minua pelottaa.
    http://forward.com/news/national/360307/5-ways-stephen-miller-grew-up-to-be-trumps-inauguration-speechwriter-and-ri/
    http://www.ihr.org

 2. Trump yrittää murskata Kiinan, Venäjän ja Iranin yhteistyön … tässä syyt miksei hän tule onnistumaan

  TRUMP WILL TRY TO SMASH THE CHINA-RUSSIA-IRAN TRIANGLE … HERE’S WHY HE WILL FAIL
  The hand of Henry Kissinger suggests US foreign policy will use a ‘divide and rule’ strategy with Beijing, Moscow and Tehran. But this could backfire, spectacularly …
  China, Russia and Iran are the three key players in what promises to be the Eurasian Century.
  Donald Trump may be The Joker; The Fool; The Ace of Spades; the ultimate trickster. What nobody can tell for sure is how this shifty chameleon will seduce, cajole, divide and threaten these three countries in his bid to “Make America Great Again”.
  Considering the composition of his cabinet, as well as his motormouth twittering, the world according to Trump sees radical Islam as the No 1 threat, followed by Iran, China and Russia.
  The strategy of Henry Kissinger, Trump’s unofficial foreign policy guru, is a mix of “balance of power” and “divide and rule”. It will consist of seducing Russia away from its strategic partner China; keeping China constantly on a sort of red alert; and targeting Islamic State while continuing to harass Iran.
  http://www.scmp.com/week-asia/opinion/article/2064005/trump-will-try-smash-china-russia-iran-triangle-heres-why-he-will

 3. Al-Fatahille kävi aivan samoin kuin ”vanhan liiton” vasemmistolle niin Euroopassa kuin kaikkialla maailmassa. Reaalisosialismin romahduiksen jälkeen vasemmisto joutui opportunistien kynsiin, poliittisen taistelun ja ideologian tilalle tuli itsekkyys, oman edun tavoittelu globalismina tunnettun ideologisen kaavun alla. Globalistisen vasemmistopoliitikon ainoa ajettava asia oli oma etu; mulle kaikki ja muille ei mittään. Fiksummin esitettynä tässä:

  ”Pointtina on, ettei länsimaista vasemmisto-oikeisto-paradigmaa ole enää olemassa. Sen tilalle on tullut neoliberaalin ja neokonservatiivisen ideologian yhdistelmä. Nämä hienot sanat tarkoittavat eliitin transnationaalisen globalisaation ja dominoinnin projektia, jossa maailman resurssit ovat suuryritysten ja heidän poliitikkoystäviensä hallussa, Yhdysvaltojen sotavoimien turvaamina.”

  https://fi.sott.net/article/421-Presidentti-Trump-on-heratyssoitto-mutta-eri-syysta-kuin-luulette

  Korruptoituneen ja lahjotun Al-Fatahin hallinnon tilalle palestiinalaiset äänestivät 2006 ääri-islamistisen Hamasin valtaan. Eli palestiinalaiset joutuivat ojasta allikkoon.
  Tällä uutisella: ”Fatah ja Hamas neuvottelivat Moskovassa ”Palestiinan kansan yhdistämisestä”. Neuvotteluiden tuloksena järjestöt ilmoittivat muodostavansa yhteisen hallituksen palestiinalaisalueille.”, on nähtävissä selvä kytkös maailmanpolitiikan muutokseen. V 2008 Putini johdolla Venäjä aloitti avoimen taistelun globalisteja (Sorosta ym. pankkiireja ja heidän poliittisia liitolaisiaan) vastaan ja nyt pisteenä ii:n päälle Trump valittiin USA:n presidentiksi.

  Toinen uutinen, josta vanhassa globalistisessa utopiassa elävä ”totuusmediamme” ei juurikaan uutisoi mitään on Astanassa Kazakhstanin pääkaupungissa alkaneista rauhanneuvotteluista al-Assadin hallinnon ja kapinallisten välillä.
  PS. Syyrian kapinalliset ovat ymmärtäneet, että tuuli on kääntynyt, eikä USA:n hallinto enää tue heitä, näin ”Mad dog” Mattis iski ISIS:n kimppuun 31 iskulla ensimmäisenä työpäivänään:

  http://dailycaller.com/2017/01/22/mattis-celebrates-first-day-at-pentagon-by-blowing-up-isis-31-times/#ixzz4WYViK4hf
  Lähi-idässä ollaan ajan hermolla saas nähdä milloin täällä Euroopassa ja muualla ennen muuta vasemmisto luopuu kansainvälisen suurpääoman globalistisesta tukemisesta ja palaa kansalliselle luokkataistelun tielle. 🙂

 4. Vähän asian vierestä mutta siihenkin liittyen sillä tähän ovat sortuneet myös Israelin USA:n tukemat sionistit ja koko EU

  Chinese Billionaire Says US Wasted Trillions on Warfare Instead of Investing in Infrastructure
  CNBC

  Alibaba founder Jack Ma fired a shot at the United States in an interview at the World Economic Forum in Davos, Switzerland. Ma was asked by CNBC’s Andrew Ross Sorkin about the U.S. economy in relation to China … Ma says blaming China for any economic issues in the U.S. is misguided … “It’s not that other countries steal jobs from you guys,” Ma said. ”It’s your strategy. Distribute the money and things in a proper way.” He said the U.S. has wasted over $14 trillion in fighting wars over the past 30 years rather than investing in infrastructure at home … He said too much money flows to Wall Street and Silicon Valley. Instead, the country should be helping the Midwest, and Americans ”not good in schooling,” too. ”You’re supposed to spend money on your own people,” Ma said.
  http://www.ihr.org

 5. Mielenkiintoista tekstiä linkistä
  From Yin to Yang
  israel Shamir
  … So it is an old Jewish stratagem: the main body of Jews fights an enemy, while a secondary hedging movement has a profitable relation with the enemy. Now, the main forces of Jews fight Trump and everything he stands for. The Jews in the Congress and Senate, Jews in the mass media from Hollywood to NY Times are against Trump. But the hedging secondary Zionist branch supports Trump as they hope he will give them a lot.
  Now Israelis plan to annex some parts of the West Bank and they hope to bring the US embassy to Jerusalem. The Zionist Jews are in a rush because they are afraid Trump will understand sooner or later that he gets very little from the Zionists in return. …
  ….The victory of the Yang can’t and won’t be total. Yin and Yang co-exist forever, it is just a question of proportion. President Trump should not even wish for total victory and elimination of Yin elements. It will suffice to push them into their proper subservient place, out of the centre of cultural and economic life. Subservience of the Yang is abnormal, but Yin should keep a modest place. Hopefully this will be achieved.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=146174

 6. Yin vai Yang?
  Mitä tapahtuu Trumpin kulisseissa?
  Voimme vain aavistella. Mutta sillä on suuri merkitys meillekin.
  Nyt on meneillään ’trumpilainen sota’ valtamediaa vastaan, aivan kuten vaihtoehtomediassakin.
  Mutta onko tämä pelkkä strateginen veto Trumpin tiimiltä? Onko se hajota-ja-hallitse politiikkaa? Liittoudu vihollisen kanssa vasemmalla jalalla ja saat silloin astua oikealla jalalle sinne minne haluat, vaikkapa Iranin kimppuun.
  Siitäkö on kysymys?
  Katso https://vastavalkea.fi/2017/01/18/pistaako-trump-uusiksi-suomen-ulkopolitiikan-painopisteet/
  kommentti Truth_hunter 28.1.2017 at 14:28

  Trumps Krieg gegen Mainstream: ”Sie gehören zu den unehrlichsten Menschen auf dem Planeten”
  Auch nach seiner Amtseinführung bleibt US-Präsident Donald Trump auf Konfrontationskurs mit dem Mainstream.
  — lyhyesti: he (valtamedia) kuuluvat planeetan epärehellisimpiin ihmisiin, sanoo Trump.
  https://deutsch.rt.com/international/45820-trumps-krieg-gegen-mainstream-medien/

  Toisaalla: Trumpin hallituksen kokoonpano kertoo selvästi Israel-myönteisestä asenteesta samanaikaisesti kun kansainvälisten organisaatioiden paine Israelia vastaan kasvaa. Varmuudella on odotettavissa Lähi-idän konfliktien uudenlainen dynamiikka.
  Zeitenwende im Konflikt um Israel und Palästina: Regierung Trump schafft neue Dynamik
  Die Regierungsbildung des neuen US-Präsidenten Donald Trump weist eindeutig eine pro-israelische Schlagseite auf. Gleichzeitig steigt der Druck internationaler Organisationen auf Israel. In jedem Fall ist mit einer neuen Dynamik im Nahost-Konflikt zu rechnen.
  Perusteellinen selvitys Suur-Israel hankkeesta ja sen etenemisestä Lähi-idässä.
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/45825-zeitenwende-im-konflikt-um-israel-usa-trump/

  Netanyahu: Trump right about building wall, ‘great success’ in Israel
  Writing in English on Twitter, PM says recently built fence on Egypt border ‘stopped all illegal immigration’
  http://www.timesofisrael.com/netanyahu-trump-right-about-building-wall-great-success-in-israel/
  Prime Minister Benjamin Netanyahu on Saturday welcomed praise from Donald Trump for Israel’s security barrier, writing on Twitter that the US president “is right” about walls preventing illegal immigration…

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here