Vuonna 2010, talous- ja velkakriisin raivotessa pahimmillaan viisi Novacaixagalicia-säästöpankin (NCG) johtajistoon kuuluvaa jätti paikkansa, ja sai korvaukseksi työpanoksestaan pankissa 19 miljoonaa euroa erorahaa. Pankki oli jo tuolloin ajettu huippujohtajien taidoilla huonoon kuosiin ja se piti kansallistaa 2011.

Espanja joutui pyytämään EU:lta apua pankkisektorinsa pelastamiseen 41,3 miljardia euroa vuonna 2012. NCG:lle EU:n apurahoista meni 9 miljardia. Vuonna 2013 NCG myytiin venezuelalaiselle Banesco-pankille 1 miljardilla eurolla.

Espanjalainen oikeusistuin mainitsi perusteluissaan viidelle pankinjohtajalle langetetusta vankeustuomiosta, ettei halua rikollisten pankinjohtajien ”nauttivan koskemattomuutta”.

NCG-pankin talouden raunioittamisesta nyt tuomitut viisi miestä olivat jo aiemmin, vuonna 2015 saaneet tuomion kavalluksesta.

Espanjassa uumoillaan oikeuden päätöksen luovan ennakkotapauksen valmistauduttaessa kavallusoikeudenkäyntiin erään pankkitukitalkoissa pelastetun pankin, Bankian johdossa toiminutta Rodrigo Ratoa vastaan. Rodrigo Rato on entinen IMF:n pääjohtaja ja Espanjan entinen valtiovarainministeri.

Lähde

TheLocal.es (17.1.2017): Spanish bankers sent to jail in landmark ruling http://www.thelocal.es/20170117/spanish-bankers-sent-to-jail-in-landmark-ruling

12 KOMMENTTIA

 1. Näitä uutisia on mukava lukea! Jotain positiivista ja oikeudenmukaisuutta tässäkin maailmassa:) Samanlainen systeemi pitäisi vaan saada paljon useampaan maahan, missä nämä rikolliset eivät saa minkään sortin suojelua. Banxterit lukkojen taakse vaan miettimään että kannattiko vedättää!

 2. Muusa mikä muusa.

  ”Espanjalainen oikeusistuin mainitsi perusteluissaan viidelle pankinjohtajalle langetetusta vankeustuomiosta, ettei halua rikollisten pankinjohtajien ”nauttivan koskemattomuutta”.”

  Sillä tavalla Espanjassa…

  Ihmetyttää miten vain viisi pankinjohtajaa…?

  Espanjassa on porukkaa enemmän kuin Suomessa ja sieltä löytyi vain viisi, -se ei tarkoita sittä, etteikö niitä olisi ollut enemmänkin syötössä…

  Meillä pienessä Suomessakin on ainakin viisikymmentä, -ellei enemmänkin. Tästä voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että Espanja on Suomea edellä nk. rakenteellisen korruption torjunnassa, -mutta esim. Transparency Internationalin listoilla tämä ei näy….

  Meillä Suomessa yksikään -90 luvun pankinjohtaja ole saanut vankeustuomiota rikollisista toimistaan esim. velallisia kohtaan. Me suomalaiset kun olemme niin rehellisiä ja hyveellisiä… Näin ovat sisäpiirit sopineet, -vai mitä…?

  Toinen johtopäätös, mikä tässä lamppuja saattaisi sytyttää, on se, että sinne vaan Espanjan tuomioistuimiin kaikki -90 luvun ”lamakeissit”, siellä kun näyttää olevan nk. palleja, joita Suomesta ei tässä suhteessa löydy organisaatiotasoilla, Joillain yksilötasoilla kyllä. Ts. Espanjassa kyetään tuomitsemaan siinä, missä Suomessa ei…

  Suomihan on Euroopan Yhteisömaa, (siitä joku toinen kerta), kuten Espanjakin, -meillähän on yhteinen asiaan liittyvä persistentti kaikenkattava lainsäädäntö, ainakin toistaiseksi….

  Sinne vaan vikkelään keissit käsiteltäväksi, kun Kotimaaa, Isänmaa, -Oi Maamme Suomi, Pohjolan Japani, -maa, jossa asuu maailman onnellisin ja hyvinvoivin kansa 100 vuotta vanhoissa itsenäisyyskehyksissään ei siihen kerta kykene.

  Muitakin attribuutteja olisi voinut lisätä.

  Nyt voisi tietysti sanoa, että ”älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi…”. Siitäköhän Suomessa on kysymys… Jos näin on asianlaita, niin ”iso luuta” luutimaan ja hihat heilumaan. Oli niitä ennen pyöveleitäkin… Hyssyttelemällä ei tule kuin ”syvempi uni.”. Kenenkään ei tarvitse olla Jeesus.

  Toivottavasti tämä pankinjohtajien koskemattomuuskysymys herättää myös Suomessa ajatuksia. Aloittaa voisi vaikka Suomen Pankin johtajista. Seuraavaksi voisi ottaa erään nykyisin ”hurrilassa ” turvapaikkastatuksen saaneen pankin pankinjohtajat. Pikkukylien pankinjohtajat ovat sitten helpompi nakki, kyllä ne alkavat loilottaa kun munista trarpeeksi puristellaan.,….

  Siitä vaan, antaa palaa ”oikeuslaitos”… Aina EIT:n suomalaistuomareita myöden… Jos nämä asiat eivät ala vähitellen mennä Suomenmaassa nk. putkeen, -niin alan vanhoilla päivilläni masinoida kapinaa, -kaikin käytettävissäni olevin keinoin ja resurssein, -enkä taatusti ole yksin.

  • Totta helevitissä tiedän mitä sotilaspassissani lukee….

   Minun rikokseni on se että en ole riittävän ajoissa ymmärtänyt mistä on kysymys. Nyt on vaan yritettävä itsekunkin resursseilla pelastaa se, mikä on pelastettavissa.

  • ”Jos nämä asiat eivät ala vähitellen mennä Suomenmaassa nk. putkeen,” Tässä vain tahtoisn omalta osaltani sanoa Suomenmaan sijasta Suomenimaan.

  • ”Meillä pienessä Suomessakin on ainakin viisikymmentä, -ellei enemmänkin.”

   Otaksun, että luku on huomattavasti suurempi, varsinkin jos otetaan mukaan ne henkilöt jotka asiasta tietoisina ovat antaneet hiljaisen hyväksymisensä tälle varmastikin Suomen rikoshistorian suurimmalle ryöstöoperaatiolle.
   Ja pääroistokin on edelleen vapaalla jalalla, monin prenikoin palkittuna ja yleisesti hyvin kunnioitettavaksi katsottuna kansalaisena. Olisipa alzheimerintauti iskenyt häneen 50 vuotta aikaikaisemmin, niin Suomen asiat voisivat olla huomattavastikin paremmalla kannalla.

   • Luku on varmaankin suurempi, mutta tämä oli vain heitto. Kun ”porttti” oli auki, niin pankinjohtajista tuli rosvoja. Rosvojen oikea paikka on vankilassa. Mutta Suomi on ollut täysin munaton tekemään asialle yhtään mitään.

    Samaan kaartiin kuuluu suurin osa ulosottomiehistä jotka saavat osan tienististään siitä, kuinka paljon ulosmittaavat. Näitä sitten nimitetään ”puolueettomiksi lainkäyttöhenkilöiksi”, joka on mauttomana vitsinäkin jo huono.

  • ’…Nyt voisi tietysti sanoa, että ”älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi…”. Siitäköhän Suomessa on kysymys… Jos näin on asianlaita, niin ”iso luuta” luutimaan ja hihat heilumaan. Oli niitä ennen pyöveleitäkin… Hyssyttelemällä ei tule kuin ”syvempi uni.”. Kenenkään ei tarvitse olla Jeesus.’

   Mutta Erkki, historian Jeesushan pisti ison luudan luutimaan kun ajoi ruoskalla rahanvaihtajia pihalle… teologien muokkaama Jeesus onkin sitten ihan .omo mies eikä siitä ole mihinkään näissä maallisissa puhdistustalkoissa, pikemminkin vain suurta vahinkoa tekee niille joita väittää pelastavansa.

   • Niin teki. Ajattelin kirjoittaessani kuitenkin muuta. Ajattelin, että ”Jos joku sinua mottaa, niin käännä toinenkin poskesi motattavaksi”.

    Ymmärrän kyllä anteeksiannon merkityksen, mutta niissä tapauksissa joista olisi kysymys, anteeksianto ilman sovitusta tai rangaistusta pitää vain yll samaa jatkumoa. Toinen kierros lähtee Suomessa pian liikkeelle samaa lajia, kun ensimmäistäkään ei ole vielä asianmukaisesti hoidettu.

    • ’…Niin teki. Ajattelin kirjoittaessani kuitenkin muuta. Ajattelin, että ”Jos joku sinua mottaa, niin käännä toinenkin poskesi motattavaksi”.’

     Niinhän teologimme meitä opettavat ja uskovat että se oikea Jeesus olisi heidän puolellaan. Ja ovat vielä hänen elämänsä ja oppinsa jälkikäteen rankasti vääristäneet.
     Vatikaanikin myi aneita joilla ’sielu taivaaseen livahti.’

 3. No eiköhän nuo viisi ole vain syntipukiksi valittuja todellisten taustapirujen nauttiessa edelleen koskemattomuutta!

  Espanja on läpeensä mätä, korruptoitunut yhteiskunta.

  • Voi olla. Mutta kyllä Suomikin pärjää tässä suhteessa hyvin. Mätiä ovat niin läpi kun sen kehyksetkin. Tavalliset arjen puurtajat eivät tietenkään kuulu ko. kategoriaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here