Saksan suurin pankki Deutsche Bank maksaa 397 miljoonaa euroa Department of Financial Services -virastolle New Yorkiin ja 191 miljoonaa euroa Financial Conduct Authority -virastolle Lontooseen.

Sakot tulevat entisten, miljardien suuruisten maksujen päälle, jotka langetettiin Deutsche Bankille huijaamisesta kiinteistömarkkinavakuuksien kanssa (subprime-skandaali), Libor-koron manipuloinnista ja Yhdysvaltain Iranille asettamien pakotteiden kiertämisestä.

Uusimmat rangaistusmaksut Deutschelle lankesivat siitä, että Deutsche pesi 10 miljardin dollarin edestä hämäristä lähteistä peräisin olevaa venäläistä rahaa vuosina 2011–2015.

Venäläisasiakkaat käyttivät ainakin kahtatoista verokeidasta, joista osa on EU:n alueella. Rahanpesukuviossa venäläisasiakkaat, joiden henkilöllisyys oli piilotettu verokeidasyrityksiä käyttämällä, ostivat venäläisyritysten osakkeita ja myivät ne sitten Deutsche Bankin Lontoon haarakonttorin kautta. New Yorkin haarakonttori selvitti (clearing) kaupat ja venäläisasiakkaille maksettiin dollareissa. Tyypillinen transaktio oli noin 2 miljoonan suuruinen, eikä niissä ollut taloudelliselta kannalta järkeä, koska asiakkaat menettivät rahaa palvelumaksuihin, EUobserver kertoo.

Newyorkilaisviranomaiset kertoivat olevan selvää näyttöä siitä, että Deutsche Bank tietoisesti ja aktiivisesti osallistui rikolliseen suunnitelmaan, ja että tällainen toiminta kasvaa yrityskulttuurista, joka sallii voiton tavoittelun sopimattoman käyttäytymisen kautta.

Samaan aikaan EU-komissio on ilmoittanut ettei enää tee sisäistä arviointia eikä julkaise EU:n korruption vastaisen toiminnan seurantaraporttia. Edellinen alustava seurantaraportti ilmestyi vuonna 2014, jolloin seurantaa oli määrä jatkaa. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin sisäiseen jakeluun tarkoitettu kirje kertoo että raporttien julkaisuun ei enää ole tarvetta.

Deutsche Bankin edustaja Karl von Rohr sanoi pankin katuvan syvästi osallisuuttaan rikollisissa puuhissa, ja lupasi pankin tiukentavan rahanpesun kontrolliaan. Sama on kuultu jokaisen kärähtämisen jälkeen.

Euroopan pankkivalvoja EBA (European Banking Authority) ehdottaa roskapankin perustamista. Euroopan pankkisektorin taseissa olevat tuottamattomat lainat hidastavat talouskasvua. Suuri ajatus on perustaa varainhoitolaitos, joka loisi markkinat roskalainoille puskeakseen niiden hintoja ylös myymällä ne eteenpäin ”arvioidusta todellisesta markkina-arvosta”. Takaajina toimisivat luotottajien ja velallisten kotimaat, jotta EU-maat eivät joutuisi maksumiehiksi. Tästä huolimatta alkupääoma pitäisi saada julkisen rahoituksen kautta.

EU:n pankkisektorin taseissa on jotakuinkin 276 miljardia euroa tuottamattomia lainoja, joista Italian pankeissa neljännes.

Viime viikolla EU-komissio julkaisi ehdotuksen jolla EU:ssa pyritään eroon käteisen käytöstä vedoten terrorismin rahoittamisen vaikeuttamiseen.

 

Kommentti:

Eurooppa siis tarvitsee roskapankin, koska sen pankkisektorin taseissa on tuottamattomia lainoja. Eivätkö markkinat olekaan aina oikeassa ja osaa hinnoitella kaikkea oikein?

Roskapankin perustamisen alkupääoma pitäisi saataman julkisen rahoituksen kautta, ja takaajina toimisivat ”luotottajien ja velallisten kotimaat” eli ainakin osittain EU-maat.

Komissio puuhailee terrorismin rahoittamisen vaikeuttamisen kanssa, vaikka omalla pankkisektorilla on talousterroristeja eli näitä rikoksenuusijapankkeja jotka toistuvasti pääsevät tuloihinsa nähden naurettavan pienillä sakoilla ja sovittelumaksuilla lain rikkomisesta. Korruptiota ei haluta tutkia.

Riikka Söyring

 

Lähteet:

EUobserver (31.1.2017): Deutsche Bank fined on Russia money laundering https://euobserver.com/economic/136735

EUobserver (31.1.2017): Watchdog urges creation of EU bad bank https://euobserver.com/economic/136727

Vastavalkea (28.1.2017): Euroopan unioni liittymässä sotaan käteistä vastaan https://vastavalkea.fi/2017/01/28/euroopan-unioni-liittymassa-sotaan-kateista-vastaan/

European Commission (25.1.2017): ARES (2017) 455202  http://transparency.eu/wp-content/uploads/2017/02/20170130-Letter-FVP-LIBE-Chair.pdf

 

Deutsche Bankin pääkonttori Frankfurtissa. Kuva: Thomas Wolf / Creative Commons.

5 KOMMENTTIA

 1. Yhtä suurta huijausta kaikki … mafia tekee työtään ja kansa maksaa kusetuksen.
  Rikollinen pankkilaitos on mafian pesäpaikka, sen koti, uskonto ja isänmaa. Sieltä verkot lasketaan milloin mihinkin vesiin ja aina saaliina on paljon isoa kalaa.

 2. Eikös Davosissa ollut äskettäin näiden maailman suurimpien talousrikollisten kokous. Siellä varmaan pähkäiltiin tämä Roskapankki ”uudistus”, joka ei ole ihan uusi idea, mutta vielä käyttökelpoinen. Veronmaksajille voi ilmeisesti vielä siirtää muutaman sadanmiljardin verran roskalainoja, ja tietenkin pankit pitää vielä ”pääomittaa” julkisista varoista, että jaksavat taas pysyä pari vuotta pystyssä. Ei ole vaihtoehtoa, sanoo politikkokin.

  On aika kornia kutsua tätä vielä markkinataloudeksi, vielä kornimpaa kutsua vapaaksi markkinataloudeksi. Tämä meno ei ole markkinataloutta nähnytkään. Voitot yksityisiä, tappiot yhteisiä, on homman nimi. Ja siitä seuraa kapitalismia köyhille, sosialismia rikkaille. Amen. Milloin tämän sortin perseily saadaan loppumaan, on peruskysymys?

 3. “The bizarre statement that the Rothschilds own as much as the rest of the world’s 7.5 billion people put together could be untrue; they probably own more.” — Lash Darkmoon
   
  https://www.darkmoon.me/2017/the-fabulous-wealth-of-the-rothschilds/#more-57820
  A recent report by Oxfam International highlights the dramatic rise in income inequality by noting that the combined wealth of the world’s top 8 individual billionaires is more than the lower half of the world’s population, some 3.6 billion people.
  Oxfam’s assertion is that world economies are mismanaged in favor of the wealthy, which is largely true; however, the report failed to hit the mark on this serious issue by not acknowledging the greatest problem with the world’s economy, which is the global central banking model of privately owned debt-based fiat currencies.

  The current banking model is the product of hundreds of years of planned development, structuring, manipulation, force and trickery which began in earnest with Mayer Amschel Rothschild, who first established banking and finance houses in Germany in the 18th century.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=146654

 4. Suomihan käy hyvästä tai huonosta esimerkistä roskapankkioperaatioitten historiassa. Saas nähdä, ovatko muut eurooppalaiset yhtä välinpitämättömiä ja auktoriteettiuskoisia kuin tämä 1600-luvun pappisvallan henkistä kahletta kantava kansa, joka sinisilmäisesti uskoo suuriin johtajiinsa ja koulussa opetettuun viralliseen tarinaan. Voipi olla, että muut eurokansalaiset eivät suostu hymyhuulin ryöstettäväksi ja syyllisiksi. Tähän päätelmään perustan toivoni tulevaisuudesta; eivät kaikki ole niin huijattavia kuin suomalaiset, eivätkä niin velkaisia kuin kreikkalaiset.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here