Ranskan presidentinvaaleissa ehdokkaana olevan keskusta-oikeistolaisen Francois Fillonin Walesissa syntyneellä vaimolla Penelopella ja lapsilla näyttää olleen valetyöpaikat poliittisina avustajina. Miehensä palkkaamana Penelope Fillon on nostanut palkkaa tekemättömästä työstä, kertoo ranskalainen tutkivaa journalismia tekeväksi luonnehdittu satiirilehti Canard Enchaine. Myös muut ranskalaismediat ovat tarttuneet aiheeseen.

Lehtitietojen mukaan rouva Fillon nosti €831 000 palkkaa vuosien 1988–2013 välisenä aikana. Pariskunnan lapsille Marielle ja Charlesille maksettiin €84 000 avustajan työstä Fillonin toimiessa senaattorina 2005–2007. Fillon on selittänyt maksaneensa konsulttiavusta, koska molemmat lapset ovat lakimiehiä.

Brittilehti The Telegraph on julkaissut vuonna 2007 tehdyn Penelope Fillonin haastattelun, jossa rouva Fillon sanoo, ettei ole koskaan työskennellyt miehensä apulaisena. Syyttäjävirasto tutkii pariskunnan toimia. The Telegraphin mukaan pariskuntaa on kuulusteltu maanantaina erikseen valetyöpaikasta, ja lapset on lisätty tutkittavien listalle.

Mediapart-sivusto laski vuonna 2014, että ranskalaisparlamentaarikkojen avustajina työskenteli 52 vaimoa, 28 poikaa ja 32 tytärtä. Vuosi 2014 oli ensimmäinen vuosi, jolloin parlamentaarikkojen täytyi julkaista avustajiensa nimet. 577:stä avustajasta 115 oli parlamentaarikkojen perheenjäseniä.

Ranskassa poliitikon ei ole laitonta palkata perheenjäseniä, mutta hänen täytyy kyetä todistamaan että perheenjäsen myös on tehnyt työtä, josta hän on nostanut palkkaa.

Kommentti

Republikaanien listalla ehdokkaana oleva Fillon syyttää vasemmistoa — ei itseään — kampanjansa tuhoamisyrityksistä. (Ironista kyllä, Fillon on kampanjoinut aikeellaan leikata julkisen sektorin työpaikkoja.) Mikä mahtaisi olla vasemmiston strategia? Suurimmat hyötyjät mielipidemittausten perusteella ovat oikeistolaisen Front Nationalin Marine le Pen sekä riippumattomana kampanjoiva, ex-investointipankkiiri Emmanuel Macron.

Mutta muuten: valelääkäreitä, valeopettajia, valelapsia, valeraportteja, valeuutisia, valetyöpaikkoja… elämme totta totisesti totuudenjälkeistä aikaa.

Kaikeksi onneksi Suomessa, maailman vähiten korruptoituneisiin kuuluvassa maassa, ei sentään suosita sukulaisia politiikassa.

Riikka Söyring


Lähteet

France24 (25.1.2017): Le Canard enchaîné accuse la femme de François Fillon d’un emploi fictif à l’Assemblée http://www.france24.com/fr/20170124-epouse-francois-fillon-penelope-canard-enchaine-emploi-fictif-attachee-parlementaire

The Telegraph (2.2.2017): ´I have never been his assistant´, François Fillon’s wife Penelope told Telegraph, as French presidential contender faces calls to quit over ’fake job’ scandal http://www.telegraph.co.uk/news/2017/02/02/never-assistant-francois-fillons-told-telegraph-presidential/

Mediapart (27.7.2014): L’Assemblée a rémunéré 52 épouses, 28 fils et 32 filles de députés en 2014 https://www.mediapart.fr/journal/france/270714/lassemblee-remunere-52-epouses-28-fils-et-32-filles-de-deputes-en-2014?onglet=full

Artikkelikuva (rajattu): François Fillon (puhumassa oikeanpuoleiseen mikrofoniin) ja Penelope Fillon (vasemmalla). Bruno le Maire | Creative Commons

5 KOMMENTTIA

 1. Porvarillisen eliitin taloudellista ja poliittista toimintaa on kautta aikain ja kaikissa maissa leimannut aina ahneus, häikäilemättömyys ja puolirikollisuus.
  Politiikassa ja liike-elämässä kaikki on sallittua, mikä ei ole laissa erikseen kiellettyä eikä jää kiinni. Niin se on Suomessakin.
  Ja nämä sitten kehuskelevat ”länsimaisilla arvoillaan”, syyttelevät meitä niskuroinnista ja patistelevat kuuliaisuuteen moraalisaarnoillaan.

  • Arvaas keitä ovat ne jotka lait vaativat ? Meillä, tavallisilla Flatustelijoilla ei ole siihen osaa eikä arpoja.

 2. On jotenkin surkuhupaisaa, että samanlaisista fiktiivisistä työpaikoista syytetään samaan aikaan kahta oikeistolaista suosikkipresidenttiehdokasta: Fillon maksattaa ranskalaisilla veronmaksajilla vaimonsa ja lastensa palkkoja työstä, jota he eivät ole koskaan tehneet, ja Marine Le Pen on maksattanut EU:lla henkivartijalleen muhkeita avustajanpalkkioita. Fillon on toistaiseksi tyytynyt kirkumaan naisvihaa ja poliittista peliä, Le Pen liki mukiloi ikäviä kysymyksiä esittäneen toimittajan.

  Ranskan vaaleista tulee mielenkiintoiset. Fillonin peli taitaa olla jo menetetty, toivottavasti media kääntää seuraavaksi katseensa Le Peniin…

  • Surkuhupaisaa, kyllä. Toisaalta etovaa ajankuvaa poliittisen eliitin hurskastelusta ja yleisestä moraalisten arvojen rappeutumisesta.
   Minun sydäntäni raha ei saa sykkimään. Oikeudenmukaisuus kylläkin. Nykyään se vain taitaa olla lähinnä typeryyden merkki; tyyppi ei tajua menestyä, ei hyötyä, ei edetä.

   • Olen samaa mieltä. Saa nähdä, onko Ranska valmis muutokseen ja jos on, millaiseen. Melenchon saa valitettavasti huomattavasti vähemmän mediahuomiota kuin nämä ”kärkiehdokkaat”. Macronia kovasti hehkutetaan, mutta minulle hän on investointipankkiiri.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here