Kuvaus tapahtuman Facebook-sivulta:

Maanantaina 6.2. klo 12 luovutetaan Senaatintorilla yli 65 000 kansalaisen allekirjoittama Stop Talvivaara — vesistöjen puolesta -adressi.

Nälkämaan Sampo -dokumentti kertoo, miten valtio on aikaisemmin suhtautunut  kansalaisten hyvin perusteltuun huoleen Talvivaara-Terrafamesta. Elokuvan trailerista näkyy kansan hätä, joka ohitetaan korulauseella, että ympäristö on ensimmäinen prioriteetti, ja mennään vääntämään vieläkin pilotoinissa oleva tuotanto täysille mistään piittaamatta.

Maanantaina valtakunnan uutinen saattaa olla, että yksikään ministeri ei halunnut vastaanottaa 65 000 kansalaisen adressia.

Tehdäänkö hallituksessa perehtymättä ja asiantuntijoita kuulematta erikoisia ja huonoja päätöksiä, ja seuraava kallis konkurssi on ehkä parin vuoden päässä vähän isommalla miljardikustannuksella ja erittäin paljon suuremmalla jälkihoitokustannuksella? Sillä tulee olemaan poliittinenkin hinta.

Aika: 6.2. klo 12.00
Paikka
: Senaatintori
Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.adressit.com/vesistojen_puolesta_-_stop_talvivaara
Dokumenttielokuvan Facebook-sivut: https://www.facebook.com/nalkamaansampo

3 KOMMENTTIA

 1. Kaivos pitäisi sulkea välittömästi. En myöskään usko esitettyihin summiin jälkihoitoidon kustannuksista. Radikaali konsulttiryhmä pystyisi laatimaan suunnitelman, jolla kaivoksen tuottama irtoaines dumpattaisiin sinne avolouhokseen – minnekä se sieltä karkaa, paitsi hitaasti valumavesien mukana. Koska uutta ainesta ei louhita, hylätyn avolouhoksen päästöt vähevät ajan mittaan olemattomiksi. Kaikkein haitallisimmille irtoaineksille voidaan käyttää muita menetelmiä niiden joko neutraloimiseksi tai leviämisen ehkäisemiseksi. Maisemointia ei tarvita, vaan koko alue saa jäädä varoittavaksi esimerkiksi jälkipolville. Näin alasajokustannukset eivät nouse muutamaa kymmentä miljoonaa suuremmaksi.

 2. Par’aikaa joukko ”maanystäviä” ministerin johdolla pitää kauniita puheita TerraFamen loistavasta tulevaisuudesta.

  Ei ollut ministeri vastaanottamassa adressia, vaan piiloutuivat mokomat aivoriiiheen, jonka tuloksesta voinee sanoa, että siellä on jokaiikalle taottu pääppään, ettei nyt sovi asettua poikkiteloin, kun sijoitusta pukkaa perkeleesti. Ja mikä parasta, ympäristöystävälliseltä taholta nimeltä Trafigura.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2006_Ivory_Coast_toxic_waste_dump

  Hieno tällainen kansalaisadressi-mahdollisuus, kun hallitus pyyhkii siihen perseensä ja sitten varmuuden vakuudeksi hieroo sen kansalsiadressin allekirjoitttaneen kansalaisen lärviin. Ilmankos oli jo aamusta paskan maku suussa.

 3. Kun yksi kusettaja lähti Talvivaarasta, niin toinen tuli ja valtio (me) ollaan edelleen ”suurin omistaja”. Tuppurainen tappuraisen takuu(maksu)miehenä. Onhan tuo suorastaan liikuttavaa katella kuinka meidän suuret talousviisaat ja ministerit hehkuttavat, kuinka sijoitusrahasto Cayman saarilta tuli ja pelasti meidät veronmaksajat. Oma arvaukseni on, että ei mene vuottakaan kun Talvivaaran taloudenpidossa havaitaan ”epäselvyyksiä”. Kaivan sitten tämän kommentin esille.

  Talvivaaraan sijoitetun rahan määrää aliarvioidaan uutisissa, jostain syystä. Huomataan vain Valtion (meidän) suorat rahalahjoitukset, noin kolme- neljästataa miljoonaa. Oikeasti olemme sijoittaneet jo kolmisen miljardia, osan suoraan, osan valtiosta erotetun ”yhtiön” kautta. Kolme ei taida riittääkään. Turha kuvitella, että noita rahoja tulemme koskaan näkemään. Ei kannata pidättää hengitystä odotellessa. Noilla rahoilla on ollut ottajia.

  Mutta eipä hätää, hallitus ratkaisee rahahuolensa juppikootteriverolla. Tai oikeastaan, sehän on jo melkein peruttu, jonka perumisesta kaikki hallituspuolueet voivat ottaa kunnian. Epäselväksi jää, kuka sen juppikootteriveron keksi. Ei kai kukaan, enää. Mutta sehän perutaan, jos vastaava summa saadaan muualta kerättyä, kun kerran on päätetty viisikymmentämiljoonaa lisäveroa periä.

  Arvelisin, että suuri haloo tuosta viidestäkymmenestä miljoonasta pidetään hallituksessa. Mahtaako auttaa valtion kestävyysvajeeseen. Veikkaan ei. Taitaa olla pieniä silakat joulukaloiksi. Jos vinkin antaisin. Budjetin numerotaulut kertovat, että pääomatulot 2016 olivat 12 miljardia ja verot 2,9. Rosentiksi tulee alle kolmekymmentä rutosta. Eläkkeestäkin peritään enemmän.

  Jaa niin, tuohon ei voida puuttua, koska silloin pääomat pakenevat Suomesta. No, pitääkö muuttaa mieltä? Uskon kyllä, että tuosta Cayman saaren sijoitusrahastosta tulee meille vielä hyvä veronmaksaja, kun kerran hallituskin niin uskoo.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here