Süddeutsche Zeitungin mukaan Saksan tiedustelupalvelu (Bundesnachrichtendienst, BND) ja sisäisen turvallisuuden virasto eivät lähes vuoden kestäneissä tutkimuksissaan löytäneet yksiselitteisiä todisteita Venäjän disinformaatiokampanjasta Saksan hallitusta vastaan.

Tutkimusten taustalla oli huoli siitä, että Venäjä voisi vaikuttaa Saksan vaalituloksiin (kuten sen on väitetty vaikuttaneen Yhdysvaltain vaalituloksiin) esimerkiksi julkaisemalla salaisia asiakirjoja.

Tutkimuksessa ei löydetty ”savuavaa asetta”, toteaa Süddeutsche Zeitung jatkaen, että Saksan hallitus olisi julkistanut todisteet varoittaakseen Venäjää tutkitun kaltaisista toimista. ”Olisimme mielellämme nostaneet keltaisen kortin”, lehti kertoo erään turvallisuusasiantuntijan todenneen.

Puuttuvien todisteiden vuoksi 50-sivuisen tiedusteluraportin julkaisemista ei katsota mielekkääksi — siksikään, että se olisi lisännyt entisestään jännitettä Saksan ja Venäjän välillä.

Saksan liittokanslerinvirasto on kuitenkin määrännyt jatkotutkimuksia asiassa, jossa venäläismedioiden Saksaa koskevaa kirjoittelua on pidetty ”vihamielisenä”. Raportissa todetaan, että on vaikea erottaa liioittelua tai virheellistä raportointia mahdollisesta valtiojohtoisesta disinformaatiosta.

Koska taustalla on edelleen huoli Venäjän mahdollisesta vaikuttamisesta Euroopan vaalituloksiin, Saksan tiedustelun kerrotaan tekevän läheistä yhteistyötä Saksan ja Alankomaiden hallitusten kanssa näissä maissa lähestyvien vaalien vuoksi.

Nyt päättynyt tutkimus sai alkunsa epäilyistä, että Venäjän hallinto tai tiedustelu olisi masinoinut mielenosoituksia, jotka liittyivät 13-vuotiaan venäjänsaksalaisen tytön väitettyyn raiskaukseen. Myöhemmin selvisi, että tyttö oli keksinyt tarinan raiskauksesta.
.

Lähde

Mascolo, Georg ja Richter, Nicolas (6.2.2017): BND: Keine Beweise für Desinformations-Kampagne Putins http://www.sueddeutsche.de/politik/geheimdienste-bnd-keine-beweise-fuer-desinformations-kampagne-putins-1.3365839

Artikkelikuva: presidentti Vladimir Putin ja liittokansleri Angela Merkel tuntemattoman sotilaan haudalla vuonna 2015.

Kommentti

Saksan viranomaiset eivät löytäneet lähes vuoden kestäneissä perusteellisissa tutkimuksissa todisteita Venäjän disinformaatio-operaatiosta Saksaa kohtaan. Mitenköhän todennäköisesti todisteita vastaavista operaatioista Suomea kohtaan löydettäisiin, jos asiaa tutkittaisiin uskottavasti ja objektiivisesti?

Vesa Raiskila

 

12 KOMMENTTIA

 1. hehee, siksi sitä ei tutkitakaan niin voidaan turvallisesti ”olettaa” kaikkea mitä tarve vaatii.

 2. Milloin käynnistyvät tutkimukset Ylen käymästä Venäjän vastaisesta infosodasta, jossa löytyvät todistettavasti Ylen yhteydet CIA:n infosota-ammattilaisiin.

  Tutkimusmenetelmänä voisi olla vaikkapa sotatieteen tohtori Saara Jantusen Infosota-kirjassaan esittämänsä resonointityökalut.

  Eli tutkittaisiin, missä määrin Ylen uutisointi ja artikkelituotanto resonoi USA:n MSM:n (Main Stream Median) käymän Venäjän-vastaisen infosodan sisältöjen kanssa.

  Sama tutkimus voitaisiin tehdä myös Helsingin Sanomien ja muun suomalaisen valtamedian osalta.

  Olisiko Ulkopoliittisella Instituutilla UPI:lla kiinnostusta ottaa tutkimustehtävä suorittaakseen?

  • Ylen sisältö vastaa kysymykseen infosota Venäjää vastaan.
   Kysymyksen toinen osa liittyy Ylen käymän infosodan rahoitukseen. Siihenkin on tullut jo vastaus, Yle irtisanoi välittömästi heti Trumpin vaalivoiton jälkeen liki 130 työntekijäänsä / infosoturia.
   Asia on siis selvä kuin pläkki 🙂

  • Tämä tutkimus Ylen kohdalla on aiheellinen koska sen on jo yhä suuremmalla syyllä ”pakkoveronsa” velvoittamana palveltava kansaa sille asetetuin velvoittein luotettavana tiedoitusvälineenä, siitä vastaava toimittajakunta on kaiken oikeudenmukaisen mukaan toiminut tuomittavan rikollisesti.

 3. Eihän jenkkienkään tiedustelut ole löytäneet todisteita siitä, että Venäjä olisi siellä vaaleihin vaikuttanut. Sekin asia vain elää jo totuutena mediassakin. Kun tarpeeksi toistaa niin…

  • Nato-resonoija Ari Pesonen kirjoitti taannoin Uuden Suomen puheenvuoroihin CIA:n ja ODNI:n raporttia käsittelevän blogin ”Yhdysvallat on nyt julkaissut virallisen raportin Venäjän vaalihakkeroinnista” http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229082-yhdysvallat-on-nyt-julkaissut-virallisen-raportin-venajan-vaalihakkeroinnista

   jossa Ari Pesonen kirjoittelee mm. ”Raportissa käydään läpi melko yksityiskohtaisesti läpi tapoja ja keinoja, joilla Venäjä vaikutti Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
   Raportti suomii Venäjää ankarasti. Kun lukee tuo raportin, ei jää epäselväksi, miten paljon Venäjä puuttui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Venäjän kybertoimien ylin päättäjä oli presidentti Vladimir Putin ja koko prosessi oli Putinin henkilökohtaisesti johtamaa.”

   Kun huomautin, että blogistin käsiteltävänä olevan raportin sivulla 6 kerrotaan

   ”[…]It covers the motivation and scope of Moscow’s intentions regarding US elections and Moscow’s use of cyber tools and media campaigns to influence US public opinion. The assessment focuses on activities aimed at the 2016 US presidential election and draws on our understanding of previous Russian influence operations. […]”

   eli että on arvioitu aiemman ymmärryksen pohjalta, sen pohjalta mitä amerikkalaiset venäläisten puuhista uskovat tietävänsä ja ymmärtävänsä, ja että sivulla 23 kerrotaan sitten että todisteita ei kumminkaan ole esittää, ja että arviot eivät ole tarkkuudessaan luotettavia:

   ”[…] Judgements are not intended to imply that we have proof that shows something to be a fact.[…]”

   niin Ari Pesonen poisti kommenttini.

   Kommentoin uudelleen ja nyt se sentään näkyy.

   Mielenkiintoista Pesosen käsittelemässä raportissa on, että hakkeri Gucciferin henkilöllisyys on arvailujen varassa, että Wikileaksin julkaisema materiaali on autenttista ja ettei Venäjä ole hampparoinut äänten laskuun käytettävien koneiden kanssa (s 13).

   • Lisäys:
    Miten pystyy lukemaan kokonaisen raportin läpi näkemättä ilmeistä? Sokaisevatko ideologiset silmälasit niin pahasti?

    Koko raportti oli hämäysraportti. Varsinaisen sisällön olisi voinut tiivistää Post it -lapulle: meillä ei ole mitään todisteita.

    Paljonko on mennyt rahaa ja työtunteja mokoman paskan vääntämiseen?

 4. Putinki on kova jätkä, Putinki tekee maailmassa kaiken, käy nussimassa kaikkien vaimotkin. 🙂

 5. BREAKING NEWS!” Ny se Putinki on jo miehittänyt Korean, näin on tapahtunut mikäli uskomme USAn kongressin demokraattiedustajaa. Onko tämä totta vai valetta, kertooko ”totuusmedia” meille tästä?
  Eikä tässä vielä kaikki, Trump onkin Bush tai Bush on Trump, tämänkin salaliiton meille paljasti USAN kongressin demokraattiedustaja. Tässäpä video, katsokaa ja ihmetelkää: 😀

  https://www.youtube.com/watch?v=90eL1_sKkNY

 6. Korean tai Kiinan ja Venäjän suunnan lisäksi huomio kannattaa säilyttää myös Iranin suunnalle. Iran on viimeinen niistä seitsemästä valtiosta johon USA:n hyökkäyssuunnitelmat ovat olleet jo pitkään odottamassa.
  https://www.youtube.com/watch?v=pwjR-QpDtME

  Trump ei todellakaan ole mikään rauhan kyyhky!

 7. Politiikantutkija Lukjanov: edessämme on uusi maailmanjärjestys
  Kuinka maailma muuttuu Trumpin noustua valtaan … myös idässä jaetaan kortit uudelleen kun Kiina kasvaa yhä mahtavammaksi maailmanvallaksi — saksankielen taitoiselle mielenkiintoinen lukuelämys

  Politikwissenschaftler Lukjanow: ”Wir sehen den Anfang einer neuen Weltordnung.”
  RT Deutsch traf den Politikwissenschaftler und Chefredakteur der Zeitschrift Global Affairs Russia, Fijodor Lukjanow. Der Experte für geopolitische Fragen analysiert die derzeitigen Beziehungen zwischen Russland zu den USA, insbesondere im Hinblick auf den Machtwechsel im Weißen Haus. Wie wird sich die Welt durch Trump verändern?
  Doch auch im Osten werden die Karten neu gemischt. China wächst immer mehr zu einem Machtfaktor heran. All das führt zu einer neuen Weltordnung, so Lukjanow.
  https://deutsch.rt.com/international/46271-politikwissenschaftler-lukjanow-wir-sehen-anfang/

  Nyt taitaa valhemediankin päivät olla luetut … ainakaan vanhat valheet eivät enää toimi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here