Al-Akashi Mohammad
”Muhis”
Syntynyt Saudi-Arabiassa pakolaisleirillä vuonna 1993.
Suomenirakilainen vuodesta 1996.
Lempiasia irakilaisessa kulttuurissa: vanhempien kunnioittaminen.
Lempiasia suomalaisessa kulttuurissa: vapaamielisyys (merkityksessä yksilönvapaus).

 

Muhiksen haastattelu on järjestetty roadtripin yhteyteen. Kaiken takana on nainen, eikä nyt tehdä poikkeusta: bemarin ratista löytyy Anni Sundvall kahvitermoksella ja röökillä varustautuneena. Sukunimestään ja monikulttuurisesta hanistaan huolimatta Anni on ihan vaan kantis (ei rantis).

Sen sijaan ruotsahtavalta alueelta Etelä-Suomesta löytyy matkamme päämäärä: läjä koiranpentuja, joista yhden olisi tarkoitus tarttua pariskunnan mukaan uuteen kotiin. Kolmen vuoden harkinnan jälkeen Anni on päättänyt ottaa sen staffin.

Mamu tulee mamun luo?

Muhis näkee perän arveluissa, etteivät kaikki Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat ole niitä hädänalaisimpia. Voidakseen maksaa salakuljettajien pyytämän hinnan pitää olla myydä esimerkiksi kallis auto. ”Aika eliittiähän sieltä tulee.”

Vahvistusta Muhikselta saavat myös arvelut, että pakolaisten seassa Eurooppaan saapuisi vaarallisiakin ihmisiä. ”Sillei, kun ny kattoo, niin vaarallisimpiahan on just tyyliin isikset ja sitten semmoset, joilla on helvetin pahat noi sotatraumat.”

Muhis tietää keskivertokommentoijaa paremmin, mistä puhuu: hän vietti pakolaisten seurassa paljolti aikaa, kun hänen irakilainen ystävänsä oli täällä turvapaikanhakijana. Kun salakuljettajien kertomukset makeasta elämästä Suomessa osoittautuivat valheiksi, ystävä palasi Irakiin.

Muhis on sittemmin pysytellyt etäämmällä pakolaisporukoista. ”Kun huomasin, ettei kaikki oo niitä hyviä, niin en mä sitten halua liikkua sellasten ihmisten kanssa, ettei tule ongelmia itelle.”

Saddam – shiian antikristus?

Irakin sunnijohtaja Saddam Husseinin hahmo lännen medioissa 2000-luvulla rajattiin melko yksiselitteisesti hirviöksi, joka terrorisoi kansaansa ja vainosi vähemmistöjä kuten shiiamuslimeja. Muhis – shiia, jonka oma isä on istunut Husseinin käskystä vankilassa – ei ole aivan samaa mieltä.

Muhiksen mielestä USA:n invaasio Irakiin oli selkeästi huono asia. ”Mä oon vähän perehtyny tohon. Saddam teki paljon hyviä asioita ja teki pahoja asioita niille, jotka ei uskonut siihen. Niitten ihmisten kanssa, jotka ei noussut sitä vastaan, Saddam oli ihan fine, uskonnosta riippumatta.”

Muhiksen mielipide siihen, mitä rauhan saavuttaminen Irakissa vaatisi, on yksiselitteinen: ”Saddam Hussein Kakkonen”.

Kahden kulttuurin asukki

Muhiksella on ainainen koti-ikävä: Irakissa ollessaan hän ikävöi Suomeen, Suomessa ollessaan Irakiin. Viime ajat Muhiksen sydän on kuitenkin kallistunut Suomen puoleen, vaikka elintasokriisimme vaikuttaa omassa elämässäkin.

”Aiemmin mä omistin puolet ravintolasta, oli hieno auto ja varaa kaikenlaiseen, mutta ei tavallaan mitään. Nyt mulla ei oo noita juttuja ja teen keikkatöitä, mutta Annin jälkeen mulla on ollut tavallaan kaikki. Ja nyt tulee vielä tää pikkunen.”

10 KOMMENTTIA

 1. Olipa m u k a v a kertomus. Kiitos siitä.

  Mitä itse olen jutellut maahanmuuttaneiden ja kotiutuneiden kanssa niin ovat sanoneet miettivänsä minne lähtisi pakoon kun Suomeen nyt tunkee sitä porukkaa jota aikanaan pakoon lähtivät eli fundamentalistimuslimia (fanaatikot) laumoittain. Heillä on se ajatus (tieto?) että fanaattisemmat tapaukset eivät tule antamaan anteeksi heille heidän ”maallistumistaan”.

 2. Ehkä tässä tilanteessa kiteytyy se, mikä voisi olla hilpeähkön sanayhdistelmän ”äärisuvakki” sisältönä: ollaan (oman ”suvaitsevaisen hyvän ihmisen” imagon kohottamiseksi) niin pakolaismyönteisiä, että toitotetaan ”rajat auki!” riippumatta mitä tulossa on.

  Minua kauhistuttaa, miten termi ”maahanmuuttokriittinen” on onnistuttu saamaan tarkoittamaan ”rasistia” ja ”rajakkia”. Voiko joku tosiaan silmät kirkkaana väittää haluavansa esim. Daeshin aivopesemiä tappajia maahamme?

  • Naisen järjellä: monilla Suomen paikkakunnilla on naispula. Mitä mahtaa tapahtua kun ennestään yksinäisten suomalaisten miesten joukkoon tuodaan ”seksuaalista hätää” kärsiviä nuoria miehiä?

   Prostituutio on laitonta. Ei ole mahdollista hoidella ”hätäänsä” laillisesti.

   Naisen järjellä: ne, joille suvakkius on itseisarvo, ovat kykenemättömiä näkemään että se ei välttämättä ole sitä muualta tuleville, joilla on erilainen kulttuurinen tausta.

   Naisen järjellä: saako kunnioitusta sillä, että harrastaa ns.positiivista syrjintää, suvaitsee laittomuutta? Vai saisiko sitä sitä niin että ”maassa maan tavalla” ja tästä pidetään kiinni; että laki on sama kaikille. Jos se ei muuten onnistu niin oikeudessa pitäisi päätökset hoitaa niin, että syytteen tapausselostuksesta on poistettu kaikki taustatieto mikä viittaa etniseen alkuperään (nimi, syntymämaa, uskonto jne), tuomittava ei esiinny oikeudessa ja tuomio langetetaan teon perusteella.

   Asiat yksinkertaistuisivat huomattavasti jos lähdettäisiin siitä että joko sopeudut tai sitten etsit toisen maan asuinpaikaksi. Äärisuvakkienkin pitäisi tajuta että muuten asiat tulevat kärjistymään eikä kenelläkään ole sen jälkeen kivaa.

   Tai ajatellaan biologian kautta. Kun ihmisen kehoon tunkeutuu vierasesine, keho pyrkii selviytymään siitä joko poistamalla sen (hylkimisreaktio), sulauttamalla sen tai kapseloimalla sen. Riippuu vierasesineen koosta ja materiaalista. Vastaavasti kun yhteiskuntaruumiiseen tunkeutuu vierasesine, reaktio on jokseenkin sama.

   Tai ajatellaan psykologian ja sosiologian kautta: laumoista on vaikea erottaa yksilöitä.

   Äärisuvakkius on yhtä pelottavaa kuin mikä tahansa fanatismin muoto.

  • Annikki-kommentti ei ollut linkittämästäsi lähteestä.

   ”Oikealta tuntuva ihminen sen olla pitää”, sanoo Annikki – jos Annikilla on järkeä.

 3. Laitan tiedoksi tännekin:

  VÄKIVALTAISEN EKSTREMISMIN TILANNEKATSAUS 1/2017
  ARVIO VÄKIVALTAISEN EKSTREMISMIN TILANTEESTA
  SUOMESSA VUONNA 2016 JA KEHITYKSEN SUUNTA

  ”Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmäksi. Väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvän todennäköisimmän
  turvallisuusuhkan muodostavat lievemmät väkivaltaisen ekstremismin muodot kuten
  katuväkivalta. Joukkosurma on todennäköisin väkivaltaisen ekstremismin uhka, mikäli tarkastellaan väkivaltaisen ekstremismin vakavimpia ja äärimmäisimpiä muotoja. Suojelupoliisin uhka-arvion mukaan terrorismin uhkan arvioidaan kohonneen vuoden 2014 tasosta.
  Suurimman terrorismin uhan muodostavat väkivaltaista jihadismia kannattavat yksittäiset
  henkilöt tai pienryhmät. Viime vuosina terrorismirikosepäilyjä ovat lisänneet muun muassa
  Suomesta Syyriaan ja Irakiin suuntautuva vierastaistelijailmiö ja konfliktialueilta Suomeen
  tulleisiin yksittäisiin turvapaikanhakijoihin liittyvät terrorismirikosepäilyt. Lähtökohtaisesti
  rikosepäilyissä on kyse Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuneista terroriteoista tai terroristisen toiminnan tukemisesta.
  Viha- ja väkivaltapuhe samoin kuin valeuutiset erityisesti sosiaalisessa mediassa ovat lisääntyneet. Nämä lisäävät väestöryhmien välistä vastakkainasettelua, yhteiskunnan polarisaatiota ja ihmisten turvattomuuden tunnetta. Haasteena on, että viha- ja väkivaltapuheella luodaan oikeutusta aatteelliselle väkivallalle. Tilanne luo kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle, ekstremismille ja ääriliikkeiden toiminnalle. Faktojen ja mielipiteiden
  välinen ero on hämärtynyt. …”

  Lähde: Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus 1/2017, SISÄMINISTERIÖN JULKAISU 3/2017 http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79235/03%202017_Vakivaltaisen%20ekstremismin%20tk%201_2017.pdf?sequence=1

  Jostain syystä massamedia kiinnittää huomion kuitenkin valeuutisiin ja vihapuheeseen tekemällä valeuutisen sisäministeriön raportin tosiasiallisesta sisällöstä:

  Sisäministeriö: Lisääntynyt vihapuhe ja valeuutiset lietsovat …
  http://www.ts.fi/…/Sisaministerio+Lisaantynyt+vihapuhe+ja+valeuutiset+lietsovat+aariliikkei...
  2 päivää sitten – Ministeriö varoittaa lisääntyneestä vihapuheesta ja valeuutisista. Ministeriön mukaan ne luovat kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle …
  Sisäministeriö varoittaa vihapuheen ja valeuutisten uhista – Ilta-Sanomat
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005078043.html
  2 päivää sitten – Sisäministeriö varoittaa lisääntyneestä vihapuheesta ja valeuutisista.
  Sisäministeriö: Lisääntynyt vihapuhe ja valeuutiset lietsovat ääriliikkeitä
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702072200066494_uu.shtml
  2 päivää sitten – Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmiksi, sisäministeriö toteaa.

 4. Muhis puhui vähän, mutta asiaa. 🙂

  Globalistit tunkeutuivat Irakiin ja hirttivät Saddamin vain ryöstääkseen maan luonnonvarat. Propagandassaan he olivat vievinään ”demokratiaa” Irakiin.

  Suomalainen suvakki on globalisti ja rasisti, 90-luvulla he puhuivat väriläiskistä Helsingin kaduilla tarkoittaessaan maahanmuuttajia. Nykyään väriläiskäkin lienee vihapuhetta. Globalistisuvakki, joka on aiheuttanut imperialistisen ryöstö- ja murhaamispolitiikan tukemisellaan nämä ”kansainvaellukset”, vaatii nyt näitä ”kärsineitä” ”maahantunkeutujia” vielä viihdyttämään itseään.
  Onko perverssimpää nähty tahi kuultu? 🙂

  • Joo, Muhiksen(kin) puheenvuoro vahvistaa käsityksiäni siitä että suvakit eivät kuuntele muita yhtään koska heillä on liian kiire kertoa mitä mieltä he itse ovat.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here