Pentagonin uutisoidaan myöntävän, että Yhdysvaltain armeija on käyttänyt köyhdytettyä uraania (depleted uranium, DU) sisältäviä ammuksia Syyriassa tuhotakseen Isisin öljyä kuljettavia saattueita. Panssaroinnin läpäiseviä ammuksia käytettiin 16. ja 22. marraskuuta 2015 tehdyissä operaatioissa.

Aiemmin Yhdysvallat oli luvannut olla käyttämättä köyhdytettyä uraania operaatioissaan Isisiä vastaan.

Köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia ei kielletä suoraan missään kansainvälisesti sitovassa sopimuksessa, mutta niiden käyttö pitäisi kieltää pitkäaikaisten vaikutusten takia kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen perusteella. Radioktiivinen DU leviää taistelualuetta huomattavasti laajemmille alueille ilmateitse.

Irakissa, Afganistanissa, Balkanilla ja nyt Syyriassa käytetyn DU-materiaalin pitkäaikaisvaikutukset ympäristöön ja ihmisiin ovat olleet kauan tiedossa. Persianlahden sodan (1991) ja Fallujahin kaupungin pommitusten (2004) jälkeen ilmeni sairauksia, joita Irakissa ei käytännössä ollut aiemmin esiintynyt, ja keskenmenojen, epämuodostuneiden lasten ja erilaisten syöpien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. DU:n epäillään olevan genotoksiini, dna:ta muuttava tekijä.

Myös Yhdysvaltain armeijan sotilaat, jotka olivat altistuneet DU:lle, saivat epämuodostuneita jälkeläisiä.

Tältäkin sota näyttää: vasemmalla Persianlahden sodan veteraanin lapsi, oikealla aiemmin tuntemattomasta sairaudesta kärsivä lapsi, jonka epäillään leikkineen DU-ammusten jäänteillä. Kuvat: tri Siegwart Horst-Gunther

Vuonna 2013 paljastui, että kansainvälinen terveysjärjestö WHO oli yrittänyt peitellä DU:n vaikutuksia omassa raportoinnissaan. WHO:n rahoittajaraportin 2015 mukaan rahoittajissa on sotaa käyneiden maiden ohella runsain määrin mm. lääke- ja kemikaaliyhtiöitä.

Kommentti

Paljonko maailma vielä kestää vastuunkantajien vastuuttomia päätöksiä ja tekoja?

Riikka Söyring

Artikkelikuva: USA:n johtaman liittouman pommituksia Fallujahin kaupungissa Irakissa vuonna 2004. Pommituksissa käytettiin myös köyhdytettyä uraania, jonka vaikutuksia lapsikuolleisuuteen ja syöpiin on tutkimuksissa pidetty Hiroshimaakin pahempina. Lähde: United States Marine Corps | Public Domain
¤

Lähteet

UPI (15.2.2017): CENTCOM confirms use of depleted uranium munitions against Islamic State https://www.almasdarnews.com/article/pentagon-confirms-forces-used-depleted-uranium-syria-iraq/

International Coalition to Ban Uranium Weapons http://www.bandepleteduranium.org/en/legal-status

Ahmed, Nafeez | The Guardian (18.10.2013): How the World Health Organisation covered up Iraq’s nuclear nightmare https://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/oct/13/world-health-organisation-iraq-war-depleted-uranium

Al Jazeera (15.3.2013): Iraq: War’s legacy of cancer http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/03/2013315171951838638.html

MDPI (6.7.2010): Cancer, Infant Mortality and Birth Sex-Ratio in Fallujah, Iraq 2005–2009 http://www.mdpi.com/1660-4601/7/7/2828

GAO (29.3.2000): GULF WAR ILLNESSES –Understanding of Health Effects From Depleted Uranium. Evolving but Safety Training Needed http://www.gao.gov/new.items/ns00070.pdf

GAO (13.6.2011): NUCLEAR MATERIAL: DOE’s Depleted Uranium Tails Could Be a Source of Revenue for the Government https://cryptome.org/0004/gao-11-752t.pdf

Kadhim Al-Muqdadi, Nadhir Al-Ansari (12.2.2009): Depleted Uranium: Its nature, characteristics and risks of the Military uses on Humans and the Environment http://www.ltu.se/cms_fs/1.85152!/file/4.3%20Almuqdadi%20and%20alansari%202.pdf

World Health Organization (2015): Annex, Schedule 1 – Voluntary contributions, by fund http://www.who.int/about/finances-accountability/reports/A69_INF3-en.pdf?ua=1

Tallenna

Tallenna

Tallenna

21 KOMMENTTIA

 1. DU-ammuksia käyttävät varmasti muutkin. Syyriassa operoivat Venäjän sekä Syyrian ilmavoimien Su-25 Frogfoot maataistelukoneet ampuvat myös 30mm konetykillään tehokkaasti panssarinläpäiseviä DU-ammuksia.

  • En tiedä noista hävittäjistä mutta ainakin Venäläiset käyttävät panssarivaunuissaan noita DU-ammuksia.

   Ovat käyttäneet jo 70-luvulta asti.

   • Jep. Syyrian maavoimat käyttääkin venäläisvalmisteisia T-62 , T-72 ja T-90 taistelupanssareita.

   • Vaan eipä Syyriassa kapinallisilla ole käytössään sellaisia yhdysvaltalaisvalmisteisia asejärjestelmiä jotka ampuisivat DU-ammuksia. Syyrian kapinalliset käyttävät pääosin Syyrian arabiarmeijalta sotasaaliina saatua vanhahkoa venäläisvalmisteista aseistusta ja raskasta sotakalustoa.

  • Noilla DU-ammuksilla saadaan mukavasti vähennettyä ydinvoimaloiden säteileviä jätekasoja ja käytöstä poisteetuja ydinohjuksia. Meille kansalaisille ne jossain vaiheessa joka tapauksessa syötetään, joko ammuksina tai tappavana säteilynä.
   Ammuksella henki lähtee nopeasti, ikävämpää olisi kitua eksoottisten syöpien kourissa. Toki ydinjätteen ja ydinvoimaloiden yhdessä aiheuttama ilmakehän ionisaatio saa aikaan mikroaaltouuniefektin, mikä myös tekee nopeasti selvää jälkeä.
   Kovastihan ne yrittää tuota efektiä estää pelaamalla ”ristinollaa” tuolla taivaalla noilla chemtrailauskoneilla, mutta eiköhän peli ole jo menetetty. 🙁

 2. Tämä hulluus osoittaa lopullisesti sen että ihminen täysin epäonnistunut ja hyödytön laji tässä luomakunnassa kun sen päätehtävänä näyttää olevan elinmahdollisuuksien riisto ja tuhoaminen kaikella muotoa kautta planeettamme, sen huipentuma on siinä että ahneus on syrjäyttänyt siltä totaalisesti itsesuojeluvaiston.

  Ei riitä se että se kylvetään tuhoaan sotimalla, vaan nämä lentokoneilla suoritettavat massiiviset ympärivuorokautiset kemikalisumutukset, joihin meidät tahtomattamme altistetaan, ovat myrkylliset ihmiselle ja koko luonnolle sisältäen alumiinia, bariumia, strontiumia, booria ja usein myös viruksia, bakteereja, mikrobeja ja nanopartikkeleja, tämä hirvittävä rikos koko luomakuntaa kohtaan yritetään suorittaa salaisesti vaieten ja valehdellen.
  Tässä viellä linkkiä siitä, lukekaa se loppuun asti: http://vartiopaikka.blogspot.fi/2013/02/hohoo.html

  • ’…USA haluaa Suomenkin avustamaan taistelussa USA:n itse luomaa monsteria vastaan’
   Tämä täydellinen huijaus toimii ja nöyrä suomipoika-idiootti tekee työtä käskettynä. Minkäs voit kun järki ei kulje…mutta huvittavaa on seurata vierestä.

  • […]Isisin vastaisesta koalitiosta 39 maata oli torstaina koolla Naton päämajassa Yhdysvaltojen johdolla. Kokouksessa Suomea edustaneen Juustin mukaan osallistujien tiedot päivitettiin siitä, mitä Irakin ja Syyrian rintamilla tapahtuu ja miten operaatio etenee.[…]
   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702162200072144_pi.shtml

   Mahtoivatko puhella kokouksessa DU:n käytöstä? Liittolainen,joka sairastuttaa uraaniaseillaan niin omat kuin liittolaistenkin joukot, ei ehkä olisi ollut aidosti vastuuntuntoiselle suomalaiselle upseeristolle mieleen. Vai onko niin, että meillä ei enää ole aidosti vastuuntuntoista upseeristoa?

   • Suomi ”keskusteli” eli vakuutteli USA:lle ja NATO:lle, kuinka on jo aloittanut puolustusbudjetin kasvattamisen USA:n ja NATO:n vaatimalle tasolle 2020-luvulla.

 3. Enää on oikeastaan jälkijättöistä keskustella siitä, käyttääkö USA ja NATO aseissaan köyhdytettyä uraania, koska USA ja NATO ei enää voi olla niitä käyttämättä.

  Syykin on yksinkertainen, USA yrittää köyhdytetyn uraanin avulla tehostaa:

  1) vanhanaikaisten, ei-innovatiivisten, heikkotehoisten aseidensa vaikuttavuutta
  2) erittäin yksinkertaista ja kehittymätöntä taistelustrategiaansa.

  Suomenkin ostama F-35-hävittäjä on oiva esimerkki. F-35 ei kykene vaativiin taistelutehtäviin ja sen aseistus on heikkoa, heikkotehoista, riisuttua, mitä yritetään parantaa köyhdytetyn uraanin ohjuskärjillä, pommeilla, ammuksilla.

  • Nähtäväksi jää saako Trump aikaan muutosta tässä.
   The enemy of our enemy is not necessarily our friend. Not being too attached to anything is a prerequisite for inner freedom. — Vihollisemme vihollinen ei välttämättä ole ystävämme. Vapaana ja itsenäisenä olemisen edellytys on, ettei ole liiaksi ripustautunut kehenkään.
   Donald Trump: Valtamedia on amerikkalaisten vihollinen
   Donald töräyttää taas totuuden!
   http://mvlehti.net/2017/02/18/donald-trump-valtamedia-on-amerikkalaisten-vihollinen/
   Trump puhuu totta mutta miksei hän sano kuka omistaa valtamedian? Tuo omistajatahohan on todellinen vihollinen. Ja se myös on vastuussa sodista ja ammuksista.

   • lisäys
    Toki Trumpin pitää olla varovainen CIA:n tai ’syvän vallan’ kanssa eikä osoittaa sitä liian avoimesti sormella koska siinä on riskinsä.
    Täytyy vain toivoa ettei hän ole millään tavalla kimpassa sen kanssa.

 4. Sauli Niinistö tarjosi USA:lle ja NATO:lle useampaan kertaan Syyriaan Suomen puolustusvoimien kenttälaboratoriota, mutta USA:n sodanjohto ei labraa hyväksynyt.

  Kenttälaboratorio mittaa mm. köyhdytetyn uraanin ja kemiallisten aseiden pitoisuuksia.

  Niinistön laboratorio ei suinkaan olisi mitannut ko. pitoisuuksia Syyrian asukkaille. Jos olisi niin silloin Niinistö olisi tarjonnut laboratoriota tietysti YK:lle.

  Niinistön laboratorio olisi ollut mukana USA:n ja NATO:n köyhän uraanin strategiassa mittaamalla riskittömiä, puhtaita paikkoja USA:n ja NATO:n sotilaille.

  • ’…Niinistön laboratorio olisi ollut mukana USA:n ja NATO:n köyhän uraanin strategiassa mittaamalla riskittömiä, puhtaita paikkoja USA:n ja NATO:n sotilaille.’

   Niinpä, Niinistöhän on selkeästi paljastanut olevansa nwo-mafian (CityOfLondon) tukijoita ja tuon mafian agendan puolestahan USA/Israel/Nato-koaliitio siellä sotii.

 5. Haastattelussa ISIS terroristi myönsi juuri heidän käyttäneen kemiallisia ammuksia Syyriassa.Se uutinen hävisi kuin kusi lumeen mediasta. Miksi Syyrian johto sen tekisi ? Mitä hyötyä siitä olisi johdolle ? Sitä asiaa ei kukaan huomaa edes kysellä. USA tekee kaiken Israelin hyväksi, saadakseen Israelia ympäroivät maat tuhottua. Siitä tosiasiasta on lupa olla eri mieltä, mutta se ei muuta mitään. Israelilla ei ole koskaan ollut ystäviä naapurinaan, koska Israel on vääristänyt historiaa omaksi edukseen. Se osa Raamatun historiasta täyttyi jo aikoja sitten, palatessaan Egyptin orjuudesta, mutta palvoessaan Baalia he menettivät etuoikeutensa, lisäten rikoslistaansa Jeesuksen murhan. On siinä meillä ”MUKA” kaikkivaltiaan YAHWEN siunaus omana kansanaan. Siitä kansasta on ainoastaan valittu 144.000 pappishenkilöä taivaalliseen hallirukseen jäseniksi ( katso se ilmestyskirjasta ).

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here