IMF:n entinen pääjohtaja tuomittiin kavalluksesta Espanjassa

14

Espanjan korkein oikeus tuomitsi kansainvälisen valuuttajärjestö IMF:n entisen pääjohtajan, Espanjan entisen valtiovarainministerin Rodrigo Raton (josta yllä taiteilijan näkemys) 4,5 vuoden vankeuteen kavalluksesta.

Rato johti myös vuonna 2012 verovaroilla pelastettua Bankia-pankkia ja sen säästöpankkia Caja Madridia. Saman vyyhden selvittelyssä 64 espanjalaista pankkitoimihenkilöä ja johtokunnan jäsentä havaittiin syyllisiksi toisten omistamien varojen väärinkäyttöön. Caja Madridin entinen johtaja Miguel Blesa sai kuuden vuoden tuomion. Muut vastaajat saivat tuomiot, joiden pituus vaihteli kolmesta kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Pankin työntekijöiden käytössä oleviin luottokortteihin liittyvä ”Mustat kortit” -skandaali puhkesi vuonna 2014, jolloin Espanja toipui vuosien taantumasta, massairtisanomisista ja pankkikriisistä, joka osittain johtui paljon varoja vaatineesta Bankialle annetusta pankkituesta. Pankin työntekijät, joilla oli ollut käytössään pankin edustustili-luottokortti, olivat ostelleet pankin laskuun 12,7 miljoonan dollarin edestä mm. jalokiviä, lomamatkoja ja kalliita vaatteita, ja ”unohtaneet” ilmoittaa nauttimansa edut verottajalle. Osa rahasta oli käytetty raisuun juhlintaan.

Rato oli kopioinut edeltäjänsä Miguel Blesan korruptoituneen järjestelmän tultuaan Caja Madridin johtajaksi ja siirtänyt sen Bankiaan.

Rato on kolmas IMF:n pääjohtaja, joka on joutunut lain kanssa kahnauksiin. Kaksi muuta ovat Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde ja ranskalainen Dominique Strauss-Kahn.

Ennen IMF:ään siirtymistään konservatiivisen kansanpuolueen (PP, People’s Party) jäsen Rato ehti toimia mm. Espanjan varapääministerinä. Rodrigo Rato kääntyy suomeksi ironissävytteisesti vaikkapa Roope Rotaksi.

Kommentti

EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin 25.1.2017 päivätty sisäiseen jakeluun tarkoitettu kirje kertoo korruption olevan paha ongelma useissa EU:n jäsenmaissa, mikä ”nostaa esiin kysymyksen, onko vuonna 2014 omaksuttu [EU:n korruptionvastaisen taistelun] formaatti edelleen tarpeellinen. Vaikka ensimmäinen raportti oli hyödyllinen tarjotessaan analyyttisen yleiskatsauksen ja luomalla pohjan tulevalle työlle, tämä ei merkitse sitä, että samanlaisten raporttien tuottaminen tulevaisuudessa olisi paras tapa edetä”.

Timmermans suosittaa yhteistyötä YK:n, Eurooppa-neuvoston, OECD:n, G7:n ja muiden korruptionvastaista taistelua käyvien tahojen kanssa ja korostaa korruptionvastaisen lainsäädännön merkitystä.

Olisi miellyttävää, jos voisi uskoa EU:n kykenevän lainsäädännöllä suitsimaan korruptiota, mutta jäsenmaiden hallituksissa ja kansallisissa parlamenteissa istuu liian monta ”hyvin verkostoitunutta” henkilöä, jotka eivät halua korruptionvastaista lainsäädäntöä muuta kuin vaalienaluspuheissa.

Riikka Söyring

Aiheeseen liittyvää

Vastavalkea: Espanjalainen oikeusistuin on tuominnut viisi pankkiiria vankilaan https://vastavalkea.fi/2017/01/25/espanjalainen-oikeusistuin-tuominnut-viisi-pankkiiria-vankilaan/

Vastavalkea: Rahanpesua ja roskapankin tarve — eurooppalaista pankkitoimintaa https://vastavalkea.fi/2017/02/03/rahanpesua-roskapankin-tarve-eurooppalaista-pankkitoimintaa/

Lähteet

Reuters (23.2.2017): Ex-IMF boss Rato sentenced to jail in Spain over credit card scandal http://www.reuters.com/article/us-spain-corruption-idUSKBN1621JS

Al Jazeera (23.2.2017): Ex-IMF boss Rato sentenced to jail for embezzlement http://www.aljazeera.com/news/2017/02/imf-boss-rato-sentenced-jail-embezzlement-170223175007508.html

Prensa Latina (23.2.2017): IMF Former Director Rodrigo Rato Convicted of Fraud http://www.plenglish.com/index.php?o=rn&id=9699&SEO=imf-former-director-rodrigo-rato-convicted-of-fraud

European Commission (25.1.2017): ARES (2017) 455202 http://transparency.eu/wp-content/uploads/2017/02/20170130-Letter-FVP-LIBE-Chair.pdf

Artikkelikuva: näkemys Rodrigo Raton toiminnasta. Coentor | CC 4.0

Tallenna

Tallenna

Tallenna

14 KOMMENTTIA

 1. Meillä tuosta saisi vähintäänkin luottamuslauseen eduskunnalta. Seurauksilta välttyisi myös, jos ehtisi tehokkaasti katua.

 2. Tässä asiassa kyllä toivoisi yleiseurooppalaista harmonisointia eli että joka maassa vastuunkantajat myös joutuisivat vastuuseen toiminnastaan

 3. ’…Olisi miellyttävää, jos voisi uskoa EU:n kykenevän lainsäädännöllä suitsimaan korruptiota, mutta jäsenmaiden hallituksissa ja kansallisissa parlamenteissa istuu liian monta ”hyvin verkostoitunutta” henkilöä, jotka eivät halua korruptionvastaista lainsäädäntöä muuta kuin vaalienaluspuheissa.’

  ”Hyvin verkostoituneilla” on nykyisin kaikki johtovirat miehitetty alkaen omistamme. Kuka on se todellinen miehittäjä näiden korruptoitujen kansansa pettureiden taustalla ja rahoittajana?

  SOMETHING SIMPLE
   “Capital must protect itself in every possible way, both by combination and legislation. Debts must be collected, mortgages foreclosed as rapidly as possible.
  “When, through process of law, the common people lose their homes, they will become more docile and more easily governed through the strong arm of the government applied by a central power of wealth under leading financiers. 
  “These truths are well known among our principal men, who are now engaged in forming an imperialism to govern the world. By dividing the voter through the political party system, we can get them to expend their energies in fighting for questions of no importance.
  “It is thus, by discrete action, we can secure for ourselves that which has been so well planned and so successfully accomplished.”
  The biggest ”question of importance” referred to in the most revealing quote above is:
  WHO GETS TO CREATE MONEY FOR A NATION? ….. ITS GOVERNMENT, INTEREST FREE, OR PRIVATE BANKING CORPORATIONS, THAT ”LEND” THE MONEY TO THOSE GOVERNMENTS WITH INTEREST ATTACHED.
  AND BURY US ALL IN TOTALLY UNPAYABLE DEBT.
  BANKS HAVE STOLEN OUR GOVERNMENTS. 
  THEY OWN THEM.
  http://wwwkevboyle.blogspot.fi/2017/02/something-simple.html
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=146538

  • lisäys
   Mikäli itse aiomme selviytyä voittajina pankkimafiaa vastaan on ensimmäinen ehto on itsenäistyä ja irtaantua EU:sta. Vain se mahdollistaa oman valtionpankin ja rahan.
   Maamme petturieliitti ei sitä tee joten vastuu on siirretty kansalle.
   Haluatko että sinusta tulee yhä kasvavan valtionvelan maksaja vai vaaditko, että eliitin on itse otettava vastuu siitä koska se on kansan siihen loukkuun ajanut?

 4. ”Olisi miellyttävää, jos voisi uskoa EU:n kykenevän lainsäädännöllä suitsimaan korruptiota, mutta jäsenmaiden hallituksissa ja kansallisissa parlamenteissa istuu liian monta ”hyvin verkostoitunutta” henkilöä, jotka eivät halua korruptionvastaista lainsäädäntöä muuta kuin vaalienaluspuheissa.”
  Aivan juuri tässä se pointti on miksi vältellään myös julkista keskustelua Itsenäisyytemme palauttamisesta elikkä eroa EU:sta, juuri nämä Kamikaze-politiikot altistaakseen itsensä korruptoitavaksi sallivat kaiken minkä kautta voivat mahdollisesti tulla ”voidelluiksi”.

  Sanon ”Kamikaze-politiikot” koska kaiken he sallivat ainoastaan oman lyhytnäköisten saalistushimojensa tyydyttämiseksi välittämätä edes oman ja jälkeläistensä elinmahdollisuuksien jatkuvuudesta, elikkä huomisesta ei väliä kunhan tämän päivän pörssin noteeraukset saadaan vaan nousuun kaikki muu sen eteen alistetaan vaikka jäljelle jäisi vain tuhkaa.

  Mutta nämä pohdinnat ovat joka päiväsiä ja saavat kyllä parranpärinää aikaiseksi koska se on turvallinen aihe, mutta on myös sellaista jota meidän kaikkien pitäisi nousta vastustamaan elikkä nämä jokapäiväiset myrkynkylvöt jolle meidät altistetaan lentokoneista suoritettavina kemikaalisumutuksina se on jo sellainen tabu johonka monikaan ei ota kantaa, se on vaiettu asia, ilmeisesti kuljemme katse maassa ettemme huomaisi päällemme lankeavaa saastaa ja jos kehitys jatkuu näiden Kamikaze-johtajien kaavailujen mieleisesti niin ryömimme kohta lailla muslimien pyllistellen kohti elämämme antajaa aurinkoa jonka valoa sallimme vaikenemisellamme himmennettävän.
  Pian on myöhäistä luonto ei enään ole edes välttävässä tilassa, kohta on se hetki jolloin elvytyskin on turhaa ja kun viimeinen mehiläinen on kuollut niin kohta on ihmislajinkin päivät päättyneet !!!

  • Jos ei ketään haittaa ja kiinnosta yllemme kylvettävät kemikaalit ja niiden vaikutukset sekä se että kenenkä valtuuksilla tätä hirveää kaiken myrkyttävää ja tuhoavaa rikosta maamme ilmatilassa suoritetaan, vaan ymmärtävät tärkeämmäksi näiden euroloisien korruption paljstusturinat, niin jääkää hyvästi!
   ps. kohta on myöhäistä.

   Lopuksi pätkä muinaisuuden viisautta: Raamatun mukaan ihmiskunta tunsi olevansa yksikielinen ja yksimielinen, ja he halusivat rakentaa tornin maamerkiksi ja tavoittaakseen taivaan. Siksi Jumala sekoitti ihmisten kielet ja ihmiset hajaantuivat ympäri maailmaa. Kertomus on Raamatun selitys ihmisroduista ja ihmiskunnan jakautumisesta eri kansoihin, joilla on omat kielensä.

 5. Jan Hurri pisti Taloussanomiin vähän asiaa noista ”sijoittajista”. Mielenkiintoista nähdä, maksaako Sipilän hallitus sijoittajille meidän rahoilla? Veikkaan että maksaa.
  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005102751.html

  Ja kun noita menoja pukkaa, tarvitaan leikkauksia eli uudistuksia. Ministeri Tiilikainen kaavailee asuntotukien leikkausta. Liittyy kannustinloukkujen poistamiseen. Kyllä asuminen Suomessa melkoinen loukku onkin. Kanakopista joutuu maksamaan vuokraa jo alkaen 700/kk. Korkeat vuokrat ovat tietenkin asukkaan syy ja hallitus aikoo vapauttaa asukkaan asumisen loukusta.
  http://yle.fi/uutiset/3-9479903

  • Meni väärään artikkeliin tämä kommentti. Tähtäsin tuohon Soroksen juttuun. Mutta hyvä täälläkin.

 6. Jotta ei synny ruusuista kuvaa Espanjan ”monarkki-demokratiasta” ja oikeuslaitoksesta on syytä tuoda esiin, että Bankia-kusetuksen yhteydessä paljastui, että liikemiesten, pankkiirien, poliitikkojen lisäksi mukana oli kuningashuone.

  Kuninkaan tytär prinsessa Cristina de Borbonia ja hänen käsipallourheilijamiestänsä Urdangarinia syytettiin oikeudessa Instituutti Noosissa tehdyistä miljoonien rahanpesusta, tekaistusta kuittitehtailuista ja julkisen rahan väärinkäytöstä, 6 miljoonan hukkaamisesta yms.

  Prinsessa ei saanut syytettä, mies sai 6 vuotta, mutta se jaksotettin ja junailtiin niin, että Urdangarinista ei tarvitse maksaa takuuta, hän ei joudu vankilaan, häneltä ei viedä passia, hän saa asua Sveitsissä.

  Instituutin ns. tavalliset huojarit saivat ihan oikeat tuomiot

  • Niinpä, ainahan näissä jutuissa on isompi ’kusettajakopla’ mukana.
   ”Criminally-minded people (psychopaths) don’t want to fuse with another different being so as to enjoy a far larger breathing space out of their ego.
   The other’s personality is rather for them an obstacle they have to deny and stamp out in their quest for absolute pleasure and power. Their ambition is to make the other’s personality their own food for personal growth.”

 7. Joo, näin se menee maailmalla ja Suomessakin. Isot tekijät livahtavat aina kuin ”koira veräjästä”!

 8. Truth Hunter. Miksi pankkeja tarvitaan, rahastamassa kansan omaisuutta. Sehän on pelkkää koron-kiskomista jo raamatun ajoilta lähtien. Jos sitä toimintaa harjoittaisi oma valtio kansan varoilla, eikä yksityisten veren-imijöiden johtamana, pienimmilläkin mailla olisi mahdollisuudet vaurastua. Koko pankkisysteemi on paholaisen keksimää rosvoamista. USA on hyvä esimerkki miten kansaa on vedetty ”Klyyvarista” jo 30 luvulta asti, jolloin juutalaiset perustivat ”privaatin pankkijärjestelmänsä” Federal Reserve Bank, jolla ei ole mitään yhteista päävaltion kanssa. Järjestöllä on ”rahanpainokoneet” yksityisessä hallussaan, ja me voimme vain kuvitella minkälaisista summista on kyse tähän päivään mennessä. Se antaa myöskin vahvan vihjeen niistä jotka maata todella hallitsevat. Peli on jo menetetty, sen näkee jo sokeakin kepillään.

 9. Pankkiiritoiminnan kierous on siinä, että pankit lainaavat edelleen heille uskottuja varoja. Juttuhan menee niin, että rahan tarvitsija menee pankkiin pyytämään lainaa, jonka pankkiiri sitten myöntää. Tehdään lainasopimus missä sovitaan pääoma, laina-aika ja korkoprosentti. Varat ”lainataan” pankkiin yhteisesti talletetuista varoista.
  The Biggest Scam In The History Of Mankind – Fractional Reserve Banking, Fiat Money and the Federal Reserve.
  https://goldstockbull.com/biggest-scam-history-mankind/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here