Kiina syventää yhteistyötä kaakkoisnaapureiden kanssa

4

Kiina haluaa toimia yhteistyössä Kaakkois-Aasian maiden liiton (Association of Southeast Asian Nations, ASEAN) kanssa yhteisten etujen sekä yhteensopivuuksien ja tuottavuuden tehostamisen hyväksi, kertoi maan ulkoministeri Wang Yi keskiviikkona.

Wang puhui vuotuisessa, kansallista lainsäädäntöä käsittelevässä lehdistötilaisuudessa, mutta kertoi sivujuonteena myös alueellisen yhteistyön kehittämisestä:

”Varmistamme, että kansamme pääsevät hyötymään Kiinan ja ASEANin päivitetystä vapaakauppa-alueesta mahdollisimman pian ja saatamme neuvottelut laajasta alueellisesta talousyhteistyöstä (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) päätökseen edellä aikataulusta.”

Meneillään on ASEANin perustamisen 50-vuotisjuhlavuosi. Siihen viitatessaan Wang lupasi Kiinan auttavan yhteisön rakentamisessa ja tukevan Filippiinejä järjestön tämänhetkisenä puheenjohtajamaana.

Ulkoministerin mukaan Kiina panostaa yhdessä ASEAN-maiden kanssa turismin kehittämisen teemayhteistyövuoteen. Tavoitteena on 30 miljoonaa alueen sisäistä turistia vuoteen 2020 mennessä.

Marraskuussa 2012 aloitettuihin RCEP-neuvotteluihin osallistuu ASEANin kymmenen jäsenvaltiota ja sen kuusi suurinta kauppakumppania: Kiina, Japani, Etelä-Korea, Intia, Uusi-Seelanti ja Australia. Neuvotteluiden tarkoituksena on edistää alueellisen kaupan ja investointien kasvua.
¤

Lähde

Xinhua News (8.3.2017): China willing to deepen cooperation with ASEAN: FM http://news.xinhuanet.com/english/2017-03/08/c_136112894.htm

Artikkelikuva: Grant Thornton UK LLP via Flickr ja Pixabay
Muokkaus: Johanna Lehtonen

4 KOMMENTTIA

  1. Taitaa olla vain ajan kysymys koska USA/UK/Israel-koaliition zio-masonic mafia jää nuolemaan näppejään Kiinan rinnalla. Mafialla olisi paljon opittavaa kiinalaisilta mutta kun sen ylpeys ja ylemmyys ei anna periksi eikä se uskalla katsoa peiliin niin tappio on väistämättä edessä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here