Islanti poisti tiistaina 14.3. pääomakontrollit, jotka maa asetti kahdeksan vuotta sitten talouden romahtaessa pankkien riskinottoon.

Pankkien koko oli päästetty markkinauudistuksilla kasvamaan 12 kertaa kansantaloutta suuremmaksi, ja kun koko pankkijärjestelmä luhistui kolmessa päivässä, Islannin kruunu menetti lähes puolet arvostaan, työttömyys kaksinkertaistui ja aiemmin lähes velaton Islannin valtio sai tuta 216 miljardin kruunun alijäämän (12 % bkt:sta).

Marraskuussa 2008 otettiin käyttöön pääomakontrollit estämään pääoman ulosvirtaus Islannista ja suojelemaan Islannin valuuttaa. Maa käytännössä heitti roskiin Euroopan unionin kanssa tehdyn, pääoman vapaata liikkuvuutta koskevan EEA-sopimuksen. Vientiä harjoittavat yritykset joutuivat lain velvoittamina toimittamaan kaikki vieraiden valuuttojen tuomat tulot keskuspankille.

Islanti myös kieltäytyi maksamasta pankkien törttöilyjä velkojille ja sai neuvoteltua huomattavat alaskirjaukset velkoihin.

Islannin jätettyä päättäväisesti noudattamatta valtavirta-taloustieteilijöiden ohjeita maan talous alkoi toipua vuonna 2011. Sen jälkeen Islannin talous on kasvanut joka vuosi, ja vuonna 2016 talouskasvu oli huikeat 7,2 prosenttia.
¤

Lähde

EUobserver (14.3.2017): Iceland back on track eight years after bank collapse https://euobserver.com/nordic/137224

Artikkelikuva: Pixabay

9 KOMMENTTIA

 1. Islannista löytyi siis isänmaallista valtiomiestaitoa, jota Suomesta ei löydy kirveelläkään.

  Pääministeri Juha Sipiläkin on Ylen Atte Jääskeläisen todistuksen mukaan ollut kiinnostunut vain omien raha-asioittensa, omien sukulaistensa (raha-asioiden) ja omien lahkolaistouhujensa uutisoinnista. Vaikka nollan korottaisi mihin tahansa potenssiin, niin nollana se pysyy.

  Suomea on paiskattu todella kelvottomalla poliittisella eliitillä. Ei kun vaihtoon!

 2. Joo, ei näytä löytyvän kuin yksittäisten kansanedustajien asenteista.

  Valitettavasti läpeensä mätä, korruptoitunut poliittinen järjestelmä pitää huolen siitä että yksittäisten edustajien mielipiteillä ei ole mitään merkitystä!

  Kaikki pääpuolueet ovat samaa paskaa kaikki!

  Mikään ei koskaan muutu aidosti parempaan suuntaan äänestämällä näitä vanhoja ”saastatunkioita”.

  Hyvä ja todella merkittävä kysymys onkin, miten voimme laittaa vaihtoon tämän eliitin joka jatkaa Suomen mädättämistä ja tuhoamista?

  Tai jos emme voi kokonaisuudessaan vaihtaa, niin voimmeko löytää keinot lyödä ”jarrut päälle” mitä tulee heidän tuohuihinsa.

  Itselläni on jo jonkin aikaa ollut takaraivossa muutamia suunnitelma vaihtoehtoja mutta niistä ei voi julkisesti puhella.

  • Meinasitko muiluttaa Rinkebyyn ja jättää ostarille pariksi viikoksi käsiraudoilla kaiteeseen kahlittuna?

   • Hyi sinua Riikka, ei nyt sentään mitään noin julmaa ja alkukantaista!

    Minä olen sivistynyt herrasmies, joten valitsen tietysti urheiluammunnan ja kumppanikseni vaadin ehdottamasti itsensä Kaarle XVI Kustaan!

    Ehkäpä hän vaikuttuu taidoistani ja myöntää minulle Suomalaiselle köyhälle ritarille kuninkaallisen kaatoluvan.

    Jos kuitenkin emme viihdy kauan ammunnan parissa voimme toki ottaa yhteyttä Ruotsin pulustusvoimiin ja pyytää lainaksi tuota alkeellista kylmänsodan aikaista atomiasetta jota ei tietenkään oikeasti mukamas ole olemassa.

    Sitä yhdessä laukaistaessa voimme hyräillä tuota Vikingarnan vanhaa hittiä ” Ljus och värme”. Kauniin alkuvälähdyksen ja lopulta kaiken puhdistavan tuulen jälkeen toteamme kuin yhdestä suusta:

    -Voi veljet mikä valo ja lämpö!

    :DDD!!

    Kaunista torstaita Riikka!

    https://www.youtube.com/watch?v=CM1_4SQNyZ8

    P.s.
    8. min. eteenpäin alkaa parhaat!

 3. Onko nyt vaarassa että sama 8v takainen taloussyöksy uusiutuu kun pääomakontrollit on poistettu? Oliko se viisas ratkaisu pitemmän päälle?

  • Selittäisikö joku tämän kun en ymmärrä … siis mitä tästä nyt seuraa? ja miksi ne poistettiin.

 4. Islannissahan annettiin myös paluulippu maitojunaan FBI:n päänmetsästäjille, jotka olivat tulossa omin luvin hakemaan jotakuta jenkkilässä syytettyä heppua käsiraudat takataskussa. Islannin poliisi istutti herrat heti paluulennolle ja julisti, ettei näillä ole mitään toimivaltuuksia Islannin valtion kamaralla, ja kielsivät myös palaamasta. Meidän jenkkipersettä nuoleva virkavaltamme ei tällaiseen itsenäisyyteen pystyisi, vaikka meillä on sentään armeijakin. Hah hah.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here