Kaikki on kurjaa, sosiaalituet laahaavat myöhässä, ja raha riittää hädin tuskin päivittäisen ravinnon saantiin, saati sitten muihin menoihin. Ihmiset valittavat talouden huonosta jamasta, eikä rahaa yksinkertaisesti tunnu olevan tarpeeksi. Valtion omistusta — metsiä, maita ja vesistöjä — ollaan kovaa vauhtia myymässä ulkomaiseen omistukseen, ja velan määrä vain kasvaa ja kasvaa.

Mikään ei tunnu pysäyttävän loputtomalta tuntuvaa velkakierrettä. Kansalaiset joutuvat yhä ahtaammalle markkinavoimien edessä, ja erilaiset säästötoimet lukuisine leikkauksineen kurjistavat entisestään jo huonossa asemassa olevien jokapäiväistä elämää. Poliitikot jauhavat vuodesta toiseen samoja mantroja talousvaikeuksista sekä ongelmien ratkaisuista, ja silti talouden hirttoköydet kiristyvät kansalaisten kauloihin entistä tiukemmin. Mitään myönteistä ei tapahdu — eikä tule tapahtumaan, jos annamme samanlaisen kurjistavan ja velkaan perustuvan yksityispankkien kontrolloiman rahajärjestelmän mellastaa vapaasti.

Näistä asioista valittaminen on toki sallittua, mutta se on hyödytöntä, jos mitään ei tehdä asioiden muuttamiseksi. Miksi valittaa elämän epäreiluudesta, jos ei olla valmiita ottamaan asioista tarkempaa selvyyttä tai tekemään asioille mitään? Eikö se ole täysin turhaa? Eiväthän nykyisestä talousjärjestelmästä — velkaan perustuvasta rahasta — hyötyvät pankkiirit ja heidän sätkynukkepoliitikkonsa luovu etuoikeuksistaan ilman järjestäytynyttä vastarintaa. Meidän tulee oikeasti haluta muutosta tähän ”oikeita” rikollisia suojelevaan systeemiin.

Politiikot, puolueista riippumatta, saattavat puhua hienoilla ja fiksuilta kuulostavilla talouspolitiikan termeillä vakuuttaakseen kansalaisen asiantuntevuudestaan ja näyttääkseen hänen silmissään viisaalta ja oikeudenmukaiselta päättäjältä. Oikein kansan asialla olevalta auktoriteetilta. Se kaikki on kuitenkin pitkälti turhanpäiväistä jorinaa ja silmänlumetta. Niin kauan kuin nykyinen rahajärjestelmä ja taloudellinen paradigma vallitsee, ei mikään tule muuttumaan.


MEIDÄN TULISI NÄHDÄ systeemin sisään, sinne minne kaikki päätöksentekoon liittyvät lonkerot johtavat. Meidän tulisi oivaltaa se, minkä vuoksi soditaan, minkä vuoksi luodaan ongelmia ja miksi samat tahot ovat taas ojentamassa auttavaa kättä. Se, minkä vuoksi hajotetaan ja hallitaan. Rahan alkulähteille, kaiken keskipisteeseen, sinne meidän pitäisi osata katsoa.

Se mikä tätä kaikkea liikuttaa ja vaikuttaa meidän jokaisen elämäämme, elämän jokaisena päivänä, on koko ongelman ydin. Joko olisi aika sanoa hyvästit nykyiselle järjestelmälle, joka suoraan sanoen viilaa meitä kansalaisia suoraan silmiin? Olisiko nyt oikea hetki ottaa edes yksi askel kohti demokraattisempaa ja tasa-arvoisempaa muutosta? Miksi antaa pankeille lähestulkoon yksinoikeus rahan luomiseen? Eikö se valta kuuluisi valtiolle ja kansalaisille?

Olisiko siis vihdoinkin muutoksen aika? Olisiko aika tehdä jotain tälle epäinhimilliselle järjestelmälle? Edes jotain aivan pientä, kuten laittaa vaikka nimi alle ja odottaa. Jostain on kuitenkin aloitettava. Me tarvitsemme muutosta. Me voimme olla se muutos.

Rahareformilaki on Suomen Talousdemokratian ajama talousuudistus, jossa luotaisiin velaton rinnakkaisvaluutta, jota hallinnoisi Suomen valtio, eivät pankit. Hyödyt olisivat huomattavat verrattuna nykyisen kaltaiseen systeemiin. Riskejäkin on — kuten aina yhteiskunnallisia uudistuksia tehtäessä — mutta niitä voidaan hyvin ehkäistä ja niihin voidaan varautua. Eikö olisi parempi katsoa kuin katua?

Rahareformilakiin tutustumisen voi aloittaa seuraavien linkkien kautta:

http://rahareformilaki.fi/
http://talousdemokratia.fi/


Samu Seppälä on Vantaalla asuva, maailmaa avoimin silmin tutkiva kansalainen.

Artikkelikuva: Pixabay

35 KOMMENTTIA

  • Hei Petteri!

   Tottahan toki artikkeleitamme jne. saa jakaa, kunhan mainitsee lähteen (Vastavalkean) — linkin kera.

 1. Samu on oikeassa. Kaikki rimpuilu on turhaa jos ei rahan syntymekanismia muuteta. Tällä menolla kansat köyhtyvät ja varallisuus keskittyy pienelle porukalle kunnes muilla ei ole enää mitään. Ainoa lohtu tässä on se, että pää tulee vetävän käteen varakkaillakin. Siinä ollaankin jo aika pitkällä. Korot on nollilla ja ”sijoituksille” on vaikea saada enää ”tuottoa” paitsi asuntokeinottelulla ja veronmaksajien tuella.

  • Minusta useimpien valtioiden tilanteessa ei ole juuri mitään lohtua talouden näkökulmasta.
   Voittajatkin kuten Japani ja USA ovat älyttömän velkaantuneita.
   Islantikin juuri..: https://vastavalkea.fi/2017/03/14/islanti-poisti-paaomakontrollit/
   Ja kirjan Jaana Kivi: Bryssel myyty mukaan EU-komissio on ollut 1980-luvun puolivälistä alkaen lähinnä vain ERT:n tahdon toteuttaja…
   Jättiyritysten mahdollisuudet menestyä ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä suuresti. Ja suurimmista noin 150 on yhden tutkimuksen mukaan tiiviissä yhteistyössä keskenään, myös omistaen.
   On vielä kaukana se piste, kun suuren enemmistön kurjuus alkaa oikeasti rajoittamaan jättiyritysten ja miljardööriyksilöiden… Ei sitä pistettä kannata odotella antaen vain asioiden edetä ”omalla painollaan”. – Siksi tarvitaan kansanliikkeitä talouden perustaa tervehdyttävään suuntaan…

   • Tarkoittanet Seppo tätä?

    Sveitsiläiset systeemiteoreetikot ottivat aluksi selvityksen kohteeksi Orbis-tietokannasta 37 miljoonaa yritystä ja sijoittajaa. Niistä seulottiin 43 000 monikansallista yritystä ja niiden väliset omistussuhteet

    Seuraavaksi tutkijat rakensivat mallin yritysten välisistä omistuskytköksistä ja kunkin yhtiön liikevaihdosta. Malli toi esiin 1 318 ristiinomistettua yritystä.

    Ristiinomistusten tutkiminen paljasti, että monikansallisten suuryritysten verkon ytimessä on 147 toisiinsa erittäin läheisessä kytkyssä olevaa yhtiötä. Nämä 147 yritystä hallitsevat noin 40 prosenttia kaikesta vauraudesta maailmantaloudessa.

    Sveitsiläisessä selvityksessä paljastuneiden 147 yrityksen listan viidenkymmenen kärki:

    1. Barclays plc
    2. Capital Group Companies Inc
    3. FMR Corporation
    4. AXA
    5. State Street Corporation
    6. JP Morgan Chase & Co
    7. Legal & General Group plc
    8. Vanguard Group Inc
    9. UBS AG
    10. Merrill Lynch & Co Inc
    11. Wellington Management Co LLP
    12. Deutsche Bank AG
    13. Franklin Resources Inc
    14. Credit Suisse Group
    15. Walton Enterprises LLC
    16. Bank of New York Mellon Corp
    17. Natixis
    18. Goldman Sachs Group Inc
    19. T Rowe Price Group Inc
    20. Legg Mason Inc
    21. Morgan Stanley
    22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
    23. Northern Trust Corporation
    24. Société Générale
    25. Bank of America Corporation
    26. Lloyds TSB Group plc
    27. Invesco plc
    28. Allianz SE 29. TIAA
    30. Old Mutual Public Limited Company
    31. Aviva plc
    32. Schroders plc
    33. Dodge & Cox
    34. Lehman Brothers Holdings Inc*
    35. Sun Life Financial Inc
    36. Standard Life plc
    37. CNCE
    38. Nomura Holdings Inc
    39. The Depository Trust Company
    40. Massachusetts Mutual Life Insurance
    41. ING Groep NV
    42. Brandes Investment Partners LP
    43. Unicredito Italiano SPA
    44. Deposit Insurance Corporation of Japan
    45. Vereniging Aegon
    46. BNP Paribas
    47. Affiliated Managers Group Inc
    48. Resona Holdings Inc
    49. Capital Group International Inc
    50. China Petrochemical Group Company

    *) Lehman Brothers oli vielä olemassa, kun selvityksen tiedot koottiin.

 2. Tehdään ajatuskoe.

  Suomeen perustetaan erillinen ja riippumaton valtionpankki.
  Se laskee liikkeelle setelirahaa sanotaan vaikka 1000 000 nykyeuron edestä.
  Olkoon sen rahayksikön nimi vaikka Pave.

  Mitä tämän 100 000 paven vakuutena on tai toisin kysyen: mikä on tämän uuden valuutan rahaperusta?

  Kuka sitä rahaa saa ja mistä nostetaan?

  Missä yhteydessä se voi toimia maksuvälineenä?

  Miten rahan arvo määräytyy ja miten se mitataan?

  • Miksi? Itsenäisellä valtiolla on oma pankki ja valuutta, joka on ainoa virallinen käytössä oleva siinä valtiossa ja sillä on vaihtokurssi muihin valuuttoihin. Suomessa se on (olisi) Suomen Pankki ja markka. Kuvitteellisia rinnakkaisvaluttoja ei ole eikä saa olla.

   Ja se tärkein asia. Suomen Pankki antaa lainoja suoraan julksille iyhteisöille kuten valtiolle ja kunnille. Siis välistä pudotetaan pois liikepankit ja ”sijoittajat” ja heidän rahastusautomaatti joka on vailla järkeä. Näin Suomi rakennettiin ja julkisyhteisöjen lainat kieltämällä se nyt romutetaan.

   • Julkisyhteisöjen lainoittaminen
    kiellettiin EY-jäsenyyden yhteydessä.

    Julkisen sektorin rahoituskielto sisältyy Suomen Pankista annetun lain 6 §:ään. Pykälän toinen momentti kieltää Suomen Pankkia merkitsemästä julkisen sektorin liikkeeseen laskemia velkasitoumuksia.

    Mutta… hallituksen esityksessä laiksi Suomen Pankista ( HE 261/1996 vp) tarkennettiin, että ”Merkintä tarkoittaa velkasitoumusten ostamista ensisijaismarkkinoilta” joten ostot kiellettiin vain ensimarkkinoilta. Keskuspankit saavat ostaa julkisen sektorin liikkeeseen laskemia velkainstrumentteja jälkimarkkinoilta eli yksityisiltä sijoittajilta eli pankeilta, korppikotkarahastoilta jne.

    Selkokielellä: Eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit toteuttavat interventioita ostamalla julkisen sektorin liikkeeseen laskemia velkainstrumentteja ainoastaan jälkimarkkinoilta, näin päätti EKP. http://www.ecb.europa.eu/ecb/history/emu/html/index.fi.html

    • 6 §
     Julkisen rahoituksen kielto

     Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

     Suomen Pankki ei myöskään saa merkitä 1 momentissa tarkoitettujen yhteisöjen liikkeeseen laskemia velkasitoumuksia.
     http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980214

     Tätähän on kyllä rikottu ihan huoletta kun on pelastettu euroa, pankkeja, länsimaisia arvoja ja omaa imagoa osaavana poliitikkona.

 3. https://m.youtube.com/watch?v=awV3pTAMBws
  Niin. Onhan tää yks helvetin illuusio, tää ns. missä me muka eletään. Mutta ite ite ollaan kahleemme annettu väsättyä ja ite ollaan niiden annettua kiristyä meidän ranteisiin. Islannin tapaus on tosiaan mielenkiintoinen, tosin niin koko EU-alueen. Ja onhan tää koko pallo ollut yks helvetin uppoava titanic (kaikesta huolimatta) jo pitkään. Siitä asti kuk nykynen rahajärjestelmä on kyhätty kokoon. Vähintään siitä asti. Onko millään sen syvempää merkitystä jos turhanpäiväset setelit ja kolikot sekä virtuaalirahat määrää tapahtumien kulut. On se sairasta…no näin se on ollu ja näin se tulee menemään. Toivotaan ettei liian kauaan

 4. Tiedättekö hyvät ihmiset, että jokaisella valluutalla on oma arvoperustansa, johon sen toiminta arvon kantajana ja ostovälineenä voi nojata.
  Rahaa ei luoda vain julistamalla että tässä on nyt meillä uusi hyvä raha.

  Rahan ”taustalla” on aina arvoja. Se, että nykyisin liikkeellä olevan ja eri muotoisina (arvo)papereina keinottelun kohteena olevan rahan etäisyys reaaliarvoista koko ajan kasvaa, ei muuta perusfaktaa: rahalla on oltava sitä käyttävässä systeemissä arvoperusta.

 5. Uusliberaaliin pääomien vapauttamiseen ja talouskasvun ideologiaan nojaavan politiikan noudattaminen on johtanut tilanteeseen, joka on ristiriitojen kimppu.

  * Rahan määrä on kasvanut, mutta rahan kiertonopeus on hidastunut = ei talouskasvua

  * Raha kulkee osake- ja velkakirjamarkkinoille tekemään rahasta lisää rahaa, ei reaalitaloutta
  kasvattaviin investointeihin = ei aitoa talouskasvua, ei työllisyyttä

  * Tuotanto on kasvanut, työllisyys ei = ei ostovoimaa, ei talouskasvua

  * Tavarasta ja palvelusta on ylituotantoa, koska ostovoimaa puuttuu = ei talouskasvua

  * Verotuksen vääristymät (ansiotuloverotus, tasaverot koventuneet; pääoma- ja osinkoverotus
  keventyneet) ovat leikanneet ostovoimaa, mikä on kasvattanut työttömyyttä, mikä vähentää verotuloja, mikä aiheuttaa menoleikkauksia ja velkaantumista, mikä aiheuttaa työttömyyttä

  jne

  * Suuryritysten harjoittama siirtohinnoittelu, verojen välttely ja veroparatiisien palveluiden
  käyttö ovat lisänneet keski- ja pienituloisten samoin kuin pk-yrittäjien verotaakkaa

  * Nuorisotyöttömyyden määrä aiheuttaa paineita eläkeiän nostoon ja eläkkeiden maksuun

  Olemme todella omituisessa tilanteessa.

  Rahan kasvanut määrä ei näy reaalitaloudessa. Se näkyy keskuspankkien paisuneissa taseissa; voisi sanoa, että meillä on ”finanssi-inflaatio” samalla kun reaalitalous on stagnaatiossa ja kvantiteettiteorian mukaisessa deflaatiossa yhtä aikaa. Reaalitalous on pysähtynyt, ostovoima supistuu kun taas osake- ja pörssikurssien ilmentämässä löysän rahan rinnakkaistodellisuudessa kurssit nousevat. Tilannetta ei voi korjata leikkaamalla reaalitalouden menoja tai ”joustavoittamalla” työmarkkinoita lisää. Vai eikö työmarkkinoilla ole joustavuutta vielä riittävästi, vaikka esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa useampi kuin joka toinen nuori on työtön?

  Lisätietoa: Journal of Progressive Economy 2013, eri kirjoittajia (Jean-Paul Fatoussi, Stefano Fassina, Louka Katseli, Emilie Turunen, Bernadette Ségol, Kate Pickett, Frank Vandenbroucke, Lars Andersen, Peter Bofinger, Francesco Saraceno, Charles Wyploz) http://www.progressiveeconomy.eu/content/journal-progressive-economy-november-2013

 6. Ja sitten edelleen Riikka, uskotko sinäkin talousdemokraattien rahan ”luomisteorian” tuovan apua tilanteeseen?

  • Nykyjärjestelmässä (globalisaatio) se ei auta, ellei se ole tavattoman laajalle levinnyt.

   Perehdyn edelleen erilaisiin teorioihin rahasta ja taloudesta, enkä ole muodostanut lopullista mielipidettä. Artikkelikäännös aiheesta on kyllä tulossa, jahka ehdin sen saada valmiiksi.

 7. Nykyisestä talous-ja rahajärjestelmästä sekö euron toimintamekanismista on valtaisasti eritasoista tietoa olemassa. Riikan yläolevat kommentit kuvaavat hyvin tilannetta.
  Osa julkisesta puheesta on tietenkin poliittista ”ylläpitopuhetta”. Mutta jo nyt tiedetään, että EKP pyörittää komission tuella jättimäistä uhkapeliä EU:n perussopimuksia rikkoen. Tilanne on olemukseltaan ja ulottuvuuksiltaan sen laatuinen, ettei sitä voida lopettaa ”rahateoreettisella uudistuksella”.

  Kyse on jättiomaisuuksien hallinnasta ja niiden tueksi luoduista toimintamekanismeista, instituutioista ja lainsäädännöstä. Järjestelmään kaikki euromaat ovat keskuspankkiensa ja valtiosopimusten perusteella sidottuja kuitenkin niin, että muutama maa ylläpitää nyt jo valtioiden enemmistön talouden kituliasta pyörimistä lainoituksen, erillisten tukien ja target-järjestelmän kautta.

  Nyt jo tiedämme Suomen valtion ja siis veronmaksajien riskien eurojärjestelmässä nousevan keskuspankin ja valtion sitoumusten perusteella 60 mrd:n tasolle.
  Suomen valtion oma lainamäärä on saman aikaisesti ylittänyt 100 miljardia, tendenssi nouseva.

  Minun kummasteluni liittyy Suomen parlamentarismin keskeisten vaikuttajien eli puolueitten huolettomuuteen tämän asiaintilan edessä.
  Minusta olemme keskellä puoluevallan ja parlamentarismin kriisiä. Vaikutusmahdollisuudet ovat asioita vuosikaudet ja toistaiseksi vieläkin suhteellisen aktiivisesti seuraavanakin kovin vähäiset.
  Siksi siirryin tässä vaiheessa tukemaan Paavo Väyrysen Kansalaispuolue-projektia. Tämä siitäkin huolimatta, että olen pikemminkin jonkin sortin vasemmistolainen, kuin esim. keskustalainen hoipertelijaporvari tai minkä tahansa muun puoluelipun alla taapertelija. Tämä vain taustaksi.

 8. Bloggauksen aihe on näin kaksijakoinen:

  1) Yhtäältä helppo ymmärtää sekä konkreettisen käytöksen suhteen itselleen ja valtiolleen linjata… Jopa niin, että voi johdonmukaisesti ja arvostamillani tavoilla suurestikin yhteiskunnallisesti aktivoitua: talousteorioiden osaamista ei tarvita yksinkertaisimmista jättihälyttävyyksistä heräämiseen.
  Kuten että nykyisen ääriuusliberalistisen suuntauksen laajasti tavoittelema käteisetön maailma vaarantaa enemmistön ihmisoikeuksia… Ja sitten on se, mistä puhutaan aina liian vähän: lähes kaikkien valtioiden ja niiden yhteenlasketun velan kasvu joka vuosi – riippumatta siitä, minkä tyyppiset puolueet ovat hallituksessa. Ja reaalitalouden ykkösnäkökulmat, kuten se, että hyvinvointia on planeetallamme kovin vähän verrattuna siihen, että tasaisemmin resurssit jakamalla jokaisella olisi ihmisarvoisen elämän edellytykset. (Niin kauan kuin maapallon väestöä on… enintään 10-20 miljardia – tuo arvioluku riippuu siitä, miten optimistisesti suhtaudutaan siihen, miten nopeasti ja laajasti tukahdutettu tiede ja teknologia vapautetaan laajaan käyttöön, siis etenkin vapaaenergia – jota nykyisellään saa pienimuotoisesti käyttää kunhan ei uhkaa jättiyritysten markkinaosuuksia… – Esim. Damanhur-yhteisö Pohjois-Italiassa ja joku yhteisö Emmentalin alueella Sveitsissä saa energiansa vapaaenergialaitteesta.)

  Tuo yllä oleva tarkoittaa sitä, että nykymeno riittää – ääriuusliberalismi on saanut jo riittävästi vuosikymmeniä yrittää.
  Nykyään on aivan oikein, jos maallikot alkavat protestoida jne. siihen suuntaan, että tarvitaan aivan muuta.

  Sitä paitsi taloustieteen korruptoituneisuudesta saattaa olla jo merkittävästi todisteita?
  En ainakaan ihmettelisi, sillä kyseessähän näissä asioissa on suuren rahan eli suuren vallan maailma. Ja viime aikaiset Suomen hallitukset ovat jääneet kiinni erityisen suuresta korruptiivisuudesta ja siltä näyttävyydestä.
  Se on iso asia, sillä esimerkiksi Suomessa jo pienissä rahakuvioissa yliopistomaailman tilanne on hyvin korruptiiviselta näyttävä.
  Siitä on kirjoittanut Jukka Hankamäki, parhaiten ehkä näissä: http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232284-aariliikkeilla-pelottelijat-tekevat-naennaistutkimusta JA http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232497-maahanmuuttopolitikointia-yliopistolla

  Myös kehitysmaiden puolesta on oikein protestoida jne. ja lopettaa tuki niille organisaatioille, jotka ovat vuosikymmeniä tehneet ratkaisuja, joiden vaikutuksesta kehitysmaiden velkaantuminen on ollut nopeampaa kuin muiden valtioiden.

  2) Toisaalta bloggauksen aihe on vaikea: pitäisi osata todennäköisesti enemmän kuin vähintään 95-100-prosenttisesti kirja Ville Iivarinen: Raha. Sillä tasolla osata, että voisi tehdä kuten hän teki eli yhdessä blogissa puolusti kirjaansa toisin ajattelevaa vastaan. – Pitkä ja moniulotteinen keskustelu, jota en aio tähän hämäämään linkata.

  (LAAJEMPI NÄKÖKULMA olisi sitten vielä todistella se, että rahaton maailma toimii rauhallisemmin, oikeudenmukaisemmin ja kokonaishyvinvoinnin kannalta paremmin kuin minkään rahajärjestelmän mukainen maailma… En tarkoita, että siihen keskusteluun pitäisi tässä mennä, mutta sellaisen ajattelu voi ehkä jossain vaiheessa selkiyttää… Ja eikös Intiassa ole jo jokin rahaton kaupunki?)

 9. Rahaton maailma – yhteiskunta ilman omistusta – yhteisöllisyys ilman valtarakenteita? Pitkä huokaus.

  • Kuka on väittänyt, että yhteiskuntaa tulisi ylläpitää ilman omistajuutta ja ajoittain suuriakin omistuseroavuuksia ja ilman valtarakenteita?
   (Paitsi anarkistit, jotka eivät ole pystyneet perustelemaan ajatuksiaan. Ja heikosti kävi, kun saivat Espanjassa kerran kunnolla valtaa…)
   Tässä kohdassa kuulostaa siltä, että tarvittaisiin artikkelia, joka esittelisi erilaisia rahareformiliikkeen ideoita ja tekisi selväksi sen, mitä rahareformistit eivät esitä…
   Joka tapauksessa pikkurajoitukset eivät riitä (kuten mitä olen nähnyt ehdotuksia siitä, miten Tobinin vero haluttaisiin toteuttaa). Nykymeno on kertakaikkiaan pysäytettävä ja varauduttava siihen, että suuria vaikeuksia ja ongelmia siitä pysäyttämisestäkin tulee.
   Esimerkki. Suomen valtion velka on viimeisen lähes 10 vuoden aikana länsimielisen ääriuusliberalistisen politiikan myötä lähes tuplaantunut. (http://www.iltalehti.fi/talous/201703162200086034_ta.shtml). Ja silti entisenlaisia keinoja jatketaan. – Täysin järjetöntä, vaikka vastaavasti ja pahemmin olisi käynyt useimmilla muilla EU-valtioilla (vaan ei ole käynyt). Mutta usko tai hulluus on niin kova, että tuolla linjalla kyykytetään jopa heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevia, joiden sijoittumisella ei Suomen ongelmia ratkaista piirun vertaa vaikka työllistyisivät kaikki sinne, minne todennäköisimmin työllistyvät eli matalapalkka-aloille.

 10. Taidan olla vähän yksinkertainen kun minusta homma olisi helppo hoitaa.
  Ero EU:sta on välttämätön eli se ensin ja sitten oma Keskuspankki ottaa vallan ja alkaa painaa markkoja euron tilalle ja markasta tulee maan valuutta.
  Ja onhan valtiolla omaisuutta uuden markan arvopohjaksi. Ei kai kaikkea ole vielä levitetty taivaan tuuliin, siis pelimiesten liiveihin. ?
  Mutta näillä taitaa olla ihan turha spekuloida ellei EU:sta päästä eroon ja päästä itsenäiseksi valtioksi joka hoitaa itse omat asiansa eikä elä kenenkään hirttosilmukassa tai velkaorjuudessa.

 11. Demokraattinen ’kansanpankki’ … en muista mistä tämän joskus tallensin, saattoi olla joku talousdemokratian sivu mutta ei sillä ole merkitystä sillä itse asia on aina tärkeintä

  Voittoa tavoittelematon kansanpankki osuu nykyisen pankkikriisin aiheuttaneiden syiden ytimeen. Yksityiset voittoa tavoittelevat riistopankit keinottelevat globaaleilla finanssimarkkinoilla, joiden kuvitellaan olevan reaalitaloudesta irrallaan. Todellisuudessa finanssikapitalismissa pelataan koko maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuudella.
  Miksi valta tulevaisuudestamme on annettu pankinjohtajille ja huippusijoittajille, jotka New Yorkin pilvenpiirtäjistä käsin hallitsevat koko maailman rahavirtoja? Heistä on tullut rajoittamattomilla finanssi-markkinoilla maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä, joita emme voi vaaleilla vaihtaa. Emmehän edes tiedä keitä he ovat!
  Emme tarvitse pankkeja, jotka keinottelevat ihmisen käsityskyvyn ylittävillä rahasummilla. Ostavat toisena päivänä 100 biljoonaa dollaria, ja toisena päivänä myyvät ne 0,000001% kalliimmalla pois, tienaten miljoonia epäoikeudenmukaisilla keinoilla.
  Pankit pystyvät helposti nyhjäisemään rahaa tyhjästä. Myytävät tuotteet ovat immateriaalisia: sijoitusrahastoja, lainoja ja muuta arvopaperistamista, jossa velkoja niputetaan ja paketoidaan myytäviksi finanssituotteiksi, joiden myyntiarvosta lähes 100% on tyhjästä revittyä lisäarvoa. Muutamalla hiiren klikkauksella siirtyvät miljardit biljardit, kymmenien nollien pituiset luvut ja valtioiden budjettien kokoiset summat toiselta puolelta maapalloa. Maailmalla pyörivän valuuttakaupan arvo onkin noussut 125-kertaiseksi siitä, mikä tavarakauppaan riittäisi.
  Kaikki maailman raha on peräisin keskuspankeilta, joilta valtiot ovat ottaneet sitä lainaksi. Pohjimmiltaan raha on siis jonkun velkaa jollekin pankille. Kaiken maailman rahan voidaan siis sanoa syntyneen tyhjästä – pankeissa. Amerikan keskuspankki Fed on poikkeuksellisesti yksityisessä omistuksessa, ja se onkin juuri maailman vaikutusvaltaisin keskuspankki. Maailmanmarkkinoille pumpattiin jostain syystä vuosien 2004 ja 2008 välillä enemmän dollareita, kuin koko aiemman historian aikana yhteensä. Mistä se johtui? Ainakin saatiin aikaiseksi valtaisa pankkikriisi sekä globaali lama.
  Tarvitsemme pankkeja rahan tallettamiseen, rahan siirtelyyn sekä lainojen ottoon, jotta voisimme suunnitella taloudellista tulevaisuuttamme. Tarvitsemme pankin, jonka toiminta perustuu yleishyödyllisyyteen, joka saavutetaan vain demokraattisen kontrollin kautta. Tarvitsemme pankin, joka kannustaa ihmisiä pienyrittäjyyteen, antamalla lainoja pienimmällä mahdollisella korolla – ilman voiton tavoittelua.
  Kansanpankin alkupääoma kerättäisiin verovaroista, mutta sen jälkeen se pyörisi lähes omillaan, tuottaen yhteiskuntaan lisäarvoa. Verovaroilla perustettava pankki voisi tuottaa välillä tappiotakin, kunhan se palvelisi tarkoitustaan. Joudutaanhan yksityisiäkin pankkeja pelastamaan verovaroilla aina laman sattuessa.
  Rahaan sisältyy taloudellista valtaa, joka pitää säilyttää demokratialla – eli tavallisilla ihmisillä heidän varallisuuteensa katsomatta. Varallisuus syntyy ihmisten työstä, mutta raha syntyy pankeissa!
  Aidosti demokraattisessa kontrollissa oleva solidaarinen talous on mahdollinen, jos haluamme ohjailla tulevaisuuttamme.

  • Ihmiskunnan taistelu harvain- ja rahavaltaa vastaan
   Läntisen ihmissivilisaation historia on kertomus siitä miten ihmiskunta on yrittänyt irrottautua maaorjuudesta demokraattisten instituutioiden avulla. Valta otettiin pois kuninkailta ja raharuhtinailta – ns plutokratialta – ja siirretty kansalaisille. Plutokratia haluaa valtansa takaisin. Plutokratia pyrkii levittämään käsitystä että kansalaisten valitsema hallinto on tehoton ja huonosti toimiva. Tätä plutokratia on aina tehnyt. Tätä plutokratia aina tulee tekemään.
   Tällä strategialla ei ole heikkoja kohtia. Mikäli kansalaiset kyllästyvät maan hallintoon, plutokratia tuo oitis esiin uuden poliittisen hallinnon. Hallinnon jonka kytkyt rikkasiin on taitavasti peitelty jottei saman plutokratian ainaista ohjausta tälläkään kertaa paljastuisi.
   Se miten tässä historiallisessa taistelussa tulee käymään – siitä päätetään näinä aikoina. Plutokratian edustajat yrittävät nyt kaikin keinoin vasaroida läpi meille uuden maaorjuusjakson ikuiset kahleet.
   Meillä on kuitenkin vielä on aikaa paeta. Voimme ottaa takaisin rahavallan plutokratialta ja antaa näiden velka- ja korkojärjestelmät murtua samalla kun asetamme demokratiamme lujalle maaperälle.
   Jokaisen suvereenin kansakunnan kaikkein tärkein valta on oman rahan hallinta. Tämän rahavallan luovuttaminen yksityisille pankeille tarkoittaa vääjäämättä että myös demkratiasta luopumista ja paluuta uuteen maaorjuuteen – ja lopulta myös orjuuteen.
   http://talousdemokratia.blogspot.com/2010/01/ihmiskunnan-taistelu-harvain-ja.html

 12. Millä rahalla kodittomien asuntola rakennetaan? Velkarahalla.

  Millä rahalla aarniometsiä suojellaan? Velkarahalla.

  Millä rahalla lastensuojelutyötä rahoitetaan? Velkarahalla.

  Millä rahalla kansalaiset maksavat veroja? Velkarahalla.

  Millä rahalla kukaan koskaan ostaa tai rahoittaa mitään? Velkarahalla.

  Millä rahalla velkaa maksetaan takaisin? Velkarahalla.

  Millä rahalla velkaan liittyvää korkoa maksetaan? Velkarahalla.

  Millä rahalla nykyiseen rahajärjestelmään sisältyvä vaatimus talouskasvusta rahoitetaan? Velkarahalla.

  Kenellä on rahanluontimonopoli ja kuka luo velkarahaa talouteen? Liikepankit.

  Mikä on liikepankkien olemassaolon tarkoitus ja osakeyhtiölain velvoittama tehtävä? Tehdä rahallista voittoa.

  Täytyykö kaikella, myös asunnottomilla, aarniometsillä tai lastensuojelutyöllä tehdä rahallista voittoa?

  Pankkiiri: Ei ole muuta vaihtoehtoa. Se on yritykseni olemassaolon tarkoitus ja osakeyhtiölain minua velvoittama tehtävä.

  Poliitikko: Kenties ei, mutta joudumme toimimaan finanssitalouden asettamilla ehdoilla.

  Voimmeko tavoitella jatkuvaa talouskasvua rajallisella planeetalla?

  Pankkiiri: Ei ole muuta vaihtoehtoa. Se on yritykseni liiketoiminnan edellytys.

  Poliitikko: Kenties emme, mutta joudumme toimimaan finanssitalouden asettamilla ehdoilla.

  Tuleeko finanssijärjestelmää muuttaa jollain tavalla?

  Pankkiiri: Kyllä, kaikki rajoitteet jotka estävät yritykseni olemassaolon tarkoituksen ja lain velvoittaman tehtävän täysimääräisen täyttämisen tulee poistaa.

  Poliitikko: Toimimme finanssitalouden asettamien vaatimusten mukaan.

  On mielenkiintoista keskustella luonnonsuojelusta, vähävaraisten auttamisesta, lastensuojelusta tai köyhyyden poistamisesta. Joidenkin mielestä näiden saavuttamiseen tarvitaan lisää työtä, toisen mielestä lisää tuottavuutta, kolmannen mielestä lisää koulutusta ja niin edespäin.

  Kuitenkin, niin kauan kuin rahajärjestelmämme ainoa tavoite on rahallisen voiton tavoittelu, on turha kuvitella, että lopputulemana olisi mikään muu kuin loppuunkaluttu maailma, jossa kaikki potentiaaliset tuotannon yksiköt, olivat he sitten ihmisiä, eläimiä tai kasveja, on joko hyödynnetty tai hävitetty. Tämä ei ole vertauskuva tai hypoteesi, vaan de facto ainoa mahdollinen lopputulos.

  Voimme puhua kauniita sanoja kestävästä kasvusta tai luonnonsuojelusta uudella puhtaammalla teknologialla, mutta jos emme ymmärrä mitä eksponentiaalinen kasvu rajallisella planeetalla tarkoittaa, niin tuhlaamme vain aikaa.

  On myös turha kuvitella, että pankit itse muuttaisivat yrityksensä olemassaolon tarkoitusta tai lain edellyttämää tehtävää; tätä he eivät lain puitteissa edes kykene tekemään vaikka haluaisivatkin.

  Ainoa vaihtoehto on siirtää finanssijärjestelmän ydin, rahanluontioikeus, takaisin kansan hallintaan ja luoda rahaa ilman velkaa, ilman korkoa ja näin ilman ikuisen talouskasvun pakkoa. Kykenisimme rahoittamaan yhteiskunnassamme asioita myös ilman rahallisen voiton vaatimusta.

  Tällä ei ole mitään tekemistä pankkien kansallistamisen kanssa. Pankit voisivat edelleen jatkaa liiketoimintaansa lainaamalla rahaa, ne kuitenkin menettäisivät rahanluontimonopolinsa, eivätkä enää siis pystyisi luomaan rahaa tyhjästä. Ne siirtyisivät tekemään sitä mitä ne nyt väittävät tekevänsä; lainaamaan jo olemassa olevaa rahaa.

  Jos poliitikot, jotka tällä hetkellä ottavat talouden mandaattinsa pankeilta eivätkä kansalta, eivät tähän muutokseen kykene, täytyy kansan itse ottaa valta takaisin.

  Ainoastaan, ja vain tällä tavalla, voimme estää tilanteen jossa planeettamme kaikki ihmiset, eläimet ja kasvit on joko hyödynnetty tai hävitetty.

  https://olemisenmiellyttavakeveys.blogspot.fi/2016/05/rahasta-ja-tulevaisuudesta.html

  • Nimimerkki KustiPolkee, kyllä keskuspankin kansallistamisesta voi käytännössä puhua, sillä nykyinen Suomen Pankki on EKP:n etäpääte, jonka omat teot ovat pikkujuttuja.
   (Ja eikös EKP ole osin BIS-pankin alla. – http://kaarle.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33856-pankki-maailman-hallintaan)

   Velasta: Vaikka kehitysmaille eliittilänkkärit valehtelevat vuosikymmenestä toiseen isoissa talousasioissa (mm. vuosituhannen vaihteessa velkojen anteeksiantamislupausten kohdalla), niin suuria toimineita velkojen anteeksiantamistapauksia on.
   Eniten on mielessäni, että 50-luvun alussa Saksan velat annettiin anteeksi.
   Koulussa siitä ei varmaan useimmiten ole puhuttu? Kuten ei yleensäkään mistään oleellisesta minun katsomuksestani käsin katsottuna.
   Tosin ei se hyväntekeväisyyttä ollut, vaan Obamakin viime vuonna jopa viittasi siihen, että Saksa on USA:lle alisteinen.

   • Eräs mahdollisuus Suomelle päästä irti ainakin suuresta osasta veloistaan olisi näiden kahden toteuttaminen:

    1) Ero velan aiheuttaja -instituutioista ja -poliitikoista sekä irtipääseminen poliitikkojen merkittävistä kiristäjistä ja korruptoijista. Siis ero EU:sta, EMU:sta ja muusta liiallisesta länsiriippuvuudesta, joka niitä velanlisäyksiä on tuonut ja omavaraisuutta heikentänyt. Mitä se kaikki sitten milloinkin tarkoittaakin… Varsin moni on jo kurkkua myöten täynnä valheita liittyen sellaisiin tämän vuosisadan aiheisiin kuten euro, uusimman hävittäjähankinnan hinta/laatu -suhde, lisäydinvoima.)

    2) Suomen poliisivaltiollistumis-, kuten demokratian tuhoamis-, -kehityksen pysäyttäminen. Ja sen turvaamana ryhmä Suomen kansalaisia haastaisi Suomen valtion ICC:n ja saisi sille langettavia tuomioita.

    Noiden toteutuminen ei silti välttämättä innostaisi avainvaltioita ja -instituutioita anteeksiantamaan Suomen velkoja… Mutta olisi perustana muille ratkaisuille, joilla Suomi pääsisi ainakin suurimmasta osasta niistä eroon…
    En tiedä kannattaako julkisesti keskustella siitä, mitä ne olisivat, varsinkin kun moni avainkohta menisi spekulaatioksi. Ennemminkin kannattaa korostaa itsenäisyyden ja Suomen pelastamisen tahtotilaa – eli jotkin ratkaisut sitten löytyvät.

    Lisäperusteluja:
    Ei koko maailma ole NWO-eliittiglobalistien hallussa ja yhä vähemmän on. (Kai tiedätte merkkejä siitä, myös taloudellisia?) – Ei Suomen siis tarvitse loputtomiin pysyä häviäjien kyydissä, pelätä yksin jäämistä ja varsinkaan syyllistyä, jos ei ole jossain jonkin länsimallin mukainen mallioppilas.
    Varsinkin kun ”sivistyneet länsimaat” ovat muuttumassa yhä vähemmän sivistyneiksi, yhä enemmän totalitaarisiksi.
    Esimerkkejä siitäkin olisi kymmeniä rajuja.

    Tilanne on mielestäni hyvin selkeä:
    1) Vaikka esim. Ranskassa ja Saksassa on sivistys-, kuten oikeusvaltioelementtejä, niitä voisi kutsua vaikka puolitotalitaarisiksi valtioiksi. -Helppoa todistaa. Joten ollaan hämmentymättä.
    2) Suomen velka on lisääntynyt 12,9-kertaiseksi vuodesta 1985, jolloin alkoi Suomen katkotta jatkunut länsisuuntautuminen. (Vuonna 1985 Suomen valtion velka oli 7,902 mrd (http://liberalismi.net/wiki/Valtionvelka) ja nyt helmikuussa 2017 102 mrd e.)
    3) Valtion velan suuri kasvu alkoi vuonna 1991. Ja tiedämme, mitkä kolme CIA-kytköksistä rikollisjärjestöä ovat olleet pääasiallisesti vallassa siitä alkaen – tai paremmin ilmaisten vuodesta 1987 alkaen. (Aatteiden vähämerkityksisyydestä alettiin puhua muuten jo silloin, 1987, kun aloin enemmälti seuraamaan politiikkaa.)

   • Samaa mieltä. Ei pitäisi olla vaikea ymmärtää miksi ihmiskunta on tuhoutumassa omaan hulluuteensa.
    Ainoa ulospääsy olisi kansojen havahtuminen tämän pienen hallitsevan ja mistään muusta kuin omasta voitosta kiinnostuneen eliitin tuhovoiman edessä mutta näkymät sen suhteen ovat huonot: leipä ja sirkushuvit tuntuvat riittävän yhä, vastuunotto omasta kohtalosta vähemmän tai ei juuri lainkaan.
    Niin kauan kuin ihmiskunnan 1% psykopaattivähemmistö rahaa kumartavine lakeijoineen saa päättää mihin mennään ja mitä tehdään on turha odottaa mitään.

    • lisäys
     tiedetään että massoilla on taipumus samaistua eliitin omaksumaan moraaliin ja toimintamalliin joten muutoksen käynnistyminen alhaalta käsin on hyvin epätodennäköistä ja kun syrjäytyvien määrä pidetään siedettävissä rajoissa niin niistä ei ole todellista uhkaa.
     Tarvittaisiin valistunutta ja moraalisesti valveutunutta eliittiä jota ei ahneus ja oma vallanhimo ohjaa. Sitä vain ei ole näköpiirissä.
     Kansanäänestykset olisivat tärkeitä mutta koska ne eivät edistä eliitin asiaa niin niitä ei haluta ottaa käyttöön.

    • Kulttuurimarxismin vaikutus on oleellista ymmärtää, jotta voi käsittää nykyistä elämänmenoa. Alla erinomainen esittelyvideo aiheesta suomenkielisellä tekstityksellä.

     Kuten Yrjö Kallinen jo 70-luvulla niin hyvin totesi, ihmiselle on hyvin vaikea irtautua aikakauden ajatusvirroista ja ajatella itse, sen sijaan että ympäristö ajattelee hänessä.

     ”Vapautuminen aikakausien ajatusvirroista ja ympäristön ajatustottumuksista on vaikein ponnistus, mikä ihmisen osalle voi tulla. Sekä pelottavassa että meitä nöyryyttävässä määrin pitää paikkansa sana: Ihminen ei ajattele, vaan hänen ympäristönsä ajattelee hänessä.”

     Vielä vaikeampaa vapautuminen on, jos ihminen ei tiedä tai ymmärrä häneen vaikuttavia ympäristön ajatustottumuksia.

     Neuvostoliitossa eläneet ihmiset ymmärsivät, että heihin vaikuttavat kommunistiset ajatussuunnat.

     Tietävätkö suomalaiset, että heihin vaikutetaan kulttuurimarxistisilla ajatuksilla ja opeilla? Eivät.

     Kun tietämättömyys yhdistetään moderniin tiedonvälitykseen, niin ollaan saavutettu tilanne, josta Natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels nämä sanat lausuessaan osasi vain unelmoida.

     ”Propaganda toimii parhaiten silloin, kun ne joita manipuloidaan ovat varmoja siitä, että he toimivat omasta vapaasta tahdostaan.”

     https://www.youtube.com/watch?v=a9exZcvsSJI

     https://olemisenmiellyttavakeveys.blogspot.nl/2017/03/kulttuurimarxismista.html

     • Ongelma kai tulee osin siitä että ihminen on vielä biologisesti laumaeläin jonka on vaikea päästä irti biologisista tavoistaan ja pystyä arvioimaan itseään ulkopuolisin silmin, ajattelemaan itse ja antamatta syvälle aivoihin tallentuneen information vaikuttaa enemmän kuin oman järjen.
      Luonnossa tuo toimii hyvin kun lauman johtoon ei pääse muu kuin kyvykäs yksilö joka ei toimi vastoin koko lauman etua ja mikäli toimii menettää valtansa. Lauman johtaja on lauman palvelija.
      Ihmislaumassa tilanne on toinen. Vallanhimoiset ja vain omaa etua ajavat pääsevät lauman johtoon koska he osaavat huijata eikä lauma tajua sitä vaan luottaa liian sokeasti huijareiden suuriin puheisiin.
      Siksi myös, toisin kuin eläinlaumassa, ihmislaumassa on koko ajan käynnissä laumaa kuluttava ja jakava turha sota sen pienen eturyhmän etuja ajavan johdon ja lauman enemmistön jäsenten kesken.
      Tänään tuo jakautuminen näkyy selkeästi nwo-eliitin lauman hajoamista edistävinä diktatoorisena pyrkimyksenä ja omassa maassamme kansaa vastaan toimivan hallituksen toimintana.
      Jos eläinlauma toimisi näin niin eikö se olisi varmuudella tuomittu tuhoon?

 13. Everyone keeps asking for ”the solution” when we point to all that is wrong. When we tell them ”No national debt is necessary” they laugh. They simply cannot grasp it and do not understand while they are unwilling to listen to anyone but those in power. Well, here is power telling you the answer. Listen to your ”power” when put on the spot and then understand.

  https://www.youtube.com/watch?v=QK0gJTAwxR8

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here