Selailin kahvihetken kuluksi facebookkini fiidiä (yh, mitä sanoja) ja törmäsin puolisometutun postaukseen EK:n Veli-Matti Mattilan palkkaleikkauspuheiden aiheuttamista Juha Sipilän ja Petteri Orpon  reaktioista. Sellaisella vimmalla nämä leikkauskuninkaat loikkasivat suojelemaan pienituloisten viimeisiä pennejä, että siinä kyynisemmälläkin herahti kyynel linssipieleen.

Hetkinen. Sipilä ja Orpo inhimillisinä pienen puolella? Nyt hälytyskellot kilahtavat kellä tahansa järjellisellä kansalaisella.

Katsotaas, mitä Mattila oikein sanoikaan. Hmm, siis suomalaisten palkoista pitäisi leikata 10–15 %, jotta Suomen taloudella olisi mahdollisuus nousuun. Ahaa. Ja olisiko mitään muuta näin tehokasta tapaa aiheuttaa maailmaaravisuttava kohahdus suomalaisen kansan keskuudessa? Enpä usko, ellei Alko ilmoita poistavansa maksun käytöstä ja jakavansa tuotteensa sosialistisesti ilmaiseksi.

Kaikki pöyristyivät Mattilalle, ja syystä: leipäjonojen ja matalapalkkaköyhyyden, pahoinvoinnin ja sisällissotaa muistuttavan kansanriidan maassa miljoonatiliä nostavan bisnespomon kommentti oli suorastaan härski.

Härski. Mattilan kommentti oli puhtaasti härski. Miksi esittää jotain noin älytöntä, kun voi olla varma, minkä vastaanoton saa? Tuskin kukaan ihan vain noin typerä tai julkea on, vähiten bisnesmiesten bisnesmies…. tai bisnesmiesten virkamies tai… virkamiesten virkamies … tai mikä tahansa bisnesjumala Mattila nyt sitten onkaan. Ei omanhyväntavoittelukulttuurin monitaituri ammu itseään jalkaan tuolla tavoin, jos ei hyödy siitä jotain kieroutunutta kautta.

Meille tavallisille suomalaisillehan nämä ”Saunassa Sovitut” hyvävelisopimukset eivät tunnu kieroutuneilta. Kertovathan tutkimukset toisensa jälkeen meille, ettei Suomessa ole korruptiota. Suomessa on vain serkkuja, naapureita ja lapsuuden kavereita ja veljiä, joille ollaan pari palvelusta velkaa.

Lähdenpä arvaamaan, että edellä mainittu sometuttuni, bloggari Martti Asikainen, osui spekuloinnissaan napakymppiin: Mattilan härskiäkin härskimpi ulostulo oli mediatempaus motiivinaan tuottaa herroille Sipilä ja Orpo runsaasti makeilujulkisuutta Mattilan tuomitsemisella –  Totuusmedian suosiollisella avustuksella.

Laitoin huvikseni Startpagen – eli (ehkä) Googlen tiedonkeruun blokkaavaan vaikkakin sen tuloksia käyttävään hakukoneen – hakuun sanat ”Sipilä” ja ”Mattilan”. Yleensä heikohkosti suomenkielisiä artikkeleita löytävä Startpage tarjosi minulle nyt otsikkoa toisensa perään. Löytyi uutista Maikkarilta, Iltalehdeltä, Ilta-Sanomilta, Helsingin Sanomilta, Turun Sanomilta ja vieläpä Uutisvirran linkitys Aamulehden artikkeliin.

Seuraavaksi kokeilin hakua sanoilla ”Orpo” ja ”Mattilan”. Ja jälleen kunnon lista: Kokoomuksen epävirallinen äänenkannattaja Aamulehti, Kokoomuksen virallinen äänenkannattaja Verkkouutiset, Demokraatti, Suomenmaa, Uusi Suomi, Talouselämä ja tietenkin vielä verorahoitteinen valtion mediamme Yle. Jotkut lehdet, kuten Kaleva, olivat lyöneet kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja kirjoittaneet duo-tuominnan kunnioitetuilta ministereiltämme.

Joissain vastaantulleissa otsikoissa Sipilä ja Orpo kauhistelivat yhdessä tuumin, kuinka ajattelematon Mattila oli ollut. Ironista, sillä Saksikäsi PersKeKo -hallitus ei ole epäröinyt kurjistaa palkansaajia, työttömiä, opiskelijoita, vanhuksia, sairaita ja ylipäänsä kaikkia muita paitsi hyvävelitalkoolaisia.

Jos jonkin tulisi pöyristyttää kansalaisia niin ei sen, että ahneudesta tunnetun EK:n pomo huutelee palkkojen alennusta vaan sen, että kurjistamiskuninkaina tunnettujen maanpetturiministereiden Sipilä ja Orpo annetaan jeesustella itselleen kansanpuolustajan mainetta sopivasti kunnallisvaalien alla koko Totuusmedian propagandakapasiteetin voimalla.

Noin puoli vuotta ennen edellisiä eduskuntavaaleja Totuusmedia alkoi hehkuttaa, kuinka Keskustan Juha Sipilälle povataan gallupeissa murskavoittoa. Erikoista, jos täysin tuntematon poliitikko Juha ”Nobody” Sipilä – mikä lie insinööri mistälie – todella olisi ollut gallupvastauksissa silloin kovin korkealla.

Jokainen haluaa olla voittajan puolella. Kun Totuusmedia, jota suomalainen perinteisesti uskoo kuin aabrahammin sanaa, kertoo että Keskusta saa murskavoiton tulevissa vaaleissa, niin sittenhän Keskusta sen saa.

Nyt – sopivasti kunnallisvaalien alla – Totuusmedia näyttää tarjoavan julkikuvan puhdistuskampanjan nikkelissä ja lehdistonvapautta pilkkaavassa Ylegatessa ryvettyneelle pääministerillemme sekä uusliberaalia koulutuskusetuspuoluetta edustavalle valtionvaraintojenmyyntiministerillemme.

Olisiko mahdollista, että Mattilalle olisi luvattu pikku palkkio provokaatiosta ja rytäkän vastaan ottamisesta? Ehkäpä vaikka leppoisa virka EU-virkamieskoneiston kunnioitettuna liittovaltioistajana?

Ei kai sellainen olisi mahdollista – eihän Suomessa ole korruptiota?

Kuva: Santeri Viinamäki (Sipilä) CC BY 4.0, Paasikivi (Orpo), CC BY 4.0 ja Soppakanuuna (Jääskeläinen) CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons, Waiting For The Word via Flickr, Pixabay
Kuvanmuokkaus: JL

16 KOMMENTTIA

 1. Minua otti päähän se, että totuusmedia TM ei yhdessäkään jutussa oikaissut Mattilan paskapuheita so. että Suomessa olisi liian korkea palkkataso — mistä voinee päätellä, että kyseessä oli juurikin poliittisesti tarkoitushakuinen, poliittisesti motivoitunut ”uutinen”.

  Earnings and wages in OECD countries https://data.oecd.org/earnwage/average-wages.htm

  EK:n omat tilastot https://ek.fi/wp-content/uploads/Palkkatilasto-kuukausipalkka-syyskuu-2016-net.pdf

  Suomea surkeammat liksat on vain OECD:n ”kehitysmaissa”.

 2. Oikeiston mediastrategian luomista johtaa Bilderberg-ryhmän edusmies Suomessa, eli EVA:n johtaja Matti Apunen. Hän on tuttu näky Ylen erilaisissa pippaloissa (jälki- tai etuviisaissa) lausumassa viisauksiaan.

  Olen Johannan kanssa täsmälleen samaa mieltä. Eivät nämä jonkun Mattila-nimisen EK-pomon hulluntuntuiset lausumat synny missään tyhjiössä, vaan ne ovat tarkkaan mietittyjä koepalloja. Niiden ympärille synnytetään sitten valtamedian taustakohinaa, jossa eliitin pötkäleet saavat paistatella armon auringossa.

  Ja taas on lestakammareissa hauskaa, ja erilaiset säilät säihkyvät.

 3. Tuosta palkkatasn alentamisesta,mitä Mattila esittää,jos yleistä elinkustannus tasoa saadaan alemmaksi vaikkapa parikymmentä prosenttia,silloin tuo mahdollistuisi.
  Esimerkiksi asumisen hinnan alentaminen,vaikkapa kaavoitus vapauttamalla ja tarjontapuolen talouspolitikan toimenpiteet siihen suuntaan,hintana tosin saattaisi olla pankkikriisi,kun kiinteistöjen yliarvostetut hinnat laskeutuisivat realistiselle tasolle, sitä Mattilat ja muut kaltaisensa ei suvaitse.

 4. Minusta suurin ogelma koko touhussa on se, että ne, jotka laulavat jonkun agendan sooloja, -omalta osaltaan ihan tosissaan kuvittelevat ajatuksissaan ja tukiryhmineen olevansa kuolemattomia…

  Pitäisikö vielä sanoa ajatuksineensa…?

  • Pitänee nyt sanoa se asia, että esim. Norjassa on merkittävästi korkeampi palkkataso kuin Suomessa…

   Vaikuttaa siltä, että Norjassa ihmiset, -muutkin kuin poliitikot, -voivat elää kuten ihmiset…

   Suomessa nk. eliittiä lukuunottamatta, kaikkien muiden pitää kamppailla riippumatta siitä kuinka ikinä typeriä päätöksiä nk. maksetun eliittikoplan suunalta tuleekin… Miksi…?

   Siksiikö he ovat nk . Eliittiä…?

   Media kertoo tasan tarkkaaan sen, mitä median omistaja haluaa kerrottavan…

   Mitä mietit….?, Mitä aiot tehdä…?

  • Suomessa pidetään vielä yllä perinteistä herranpelkoa ja duunarivihaa, joka on perinne jostain ruotsinvallan ajoilta. Meillähän on aina ollut hyvät johtajat mutta huonot duunarit jotka ovat syyllisiä suurinpiirtein kaikkeen pahaan. Siksi täältä on aikojen saatossa lähtenyt noin pari miljoonaa duunaria maailmalle etsimään työllä ansaittua toimeentuloa ja ennen muuta, inhimillistä kohtelua.

 5. Olen nähnyt sen, kuinka kaikki kansakunnan hyvinvoinnin resurssit on myyty torihintaan globalisteille typerien poliitikkojen toimesta… Mikä on Suomen globalistien agenda…?

  Eihän Suomen asiaa voi ajaa yksikään globalisti… ,mutta toki globalisti voi ajaa globalismin aatetta Suomen lähtökohdistaan.

  Tässä ollaan nyt…

  • Nämä globalistit ovat mafiamoraalin omaavia miehiä ja -naisia. Ei niillä ole isänmaata, vain raha ja oma valtajakkara jossa istutaan kuin täi tervassa.
   Ne eivät ole terveitä henkisesti, narsisteja ja osa jopa mielenvikaisia.
   Ongelma on siinä että tällaiset pääsevät meidän äänestäjien seulan läpi valtaan ja huijaamaan meitä.
   Tässä pitäisi meidän mennä itseemme … tai koko kansan sillä ei auta mitään jos joku vähemmistö vain asian tajuaa.

 6. Näin meidän totuusmedia toimii. Ei juuri uutisia ei analyyseja. Pelkkää valikoitua ”tiedottamista” ja mielipiteiden muokkausta. Siis niille joille vielä menee täydestä. Turhan monelle menee, vielä.

  • Ei lapsille ja nuorille. Mieheni teki pienimuotoista kyselytutkimusta, ja suurin osa vastanneista lapsista eikä nuorista katso tv:ta tai lue sanomalehtiä. He etsivät tietonsa muualta.

 7. Huvittaa vieläkin tuo EK’n meininki. Noiden palkanleikkauspuheiden jälkeen, kun ne saatiin julkaistuksi, tuli heti toinen sieltä selittämään, että ei ollut vaatimus, oli vaan laskelma, tai jotain sinnepäin. No, eipä noitakaan laskelmia esitetty. Ei tarvinnut. Meni mediaan raakana.

  Eikä ole montakaan viikkoa kulunut siitä, kun EK vaati valtiolta (veronmaksajilta) sosialiapua parisensataa miljoonaa ”innovointiin”. Eihän sitä jaksa muutaman sadantuhannen vuosituloilla innovoida. Valtiota siihen tarvitaan. Kolmisenkymmentä vuotta innovoinnit ovatkin olleet vähissä. Aikaisemmat valtion innovoinnit on annettu pois. Uudet innovoinnit ovat olleet vain palkkojen ja sosialiturvan leikkaukset ja huutava pula ilmaisesta työvoimasta. Mistä ne verotulot on meininki ottaa? Ylinopeussakoista, taitaa olla hallituksen viimeisin innovointi. Ei taida riittää tähän lähtöön.

  Pari esimerkkiä EK’n innovoinnista, tai ainakin heitä lähellä olevista. Miten mahtaa mennä siellä Kemijärvellä sen liimapuupalkkitehtaan kanssa. Nyt kun sellutehtaita taas rakennetaan, olisi mielenkiintoista tietää. Sieltähän lopetettiin kannattava sellutehdas ja tilalle ”saatiin” liimapuupalkkeja. Yritettiinkö siellä oikeasti tehdä mitään, vai oliko innovointi vain valtion lahjoittaman kassan kähmintää?

  Toinen vähän menestyneempi innovointi taitaa olla Leijona-catering, vaimikäsenniminyton. Sehän oli malli yksityistämisestä varusmiesten ruokahuollossa. Kun lakisääteisesti pannaan miehet asepalvelukseen ja tehdään kaloreista semmoset rätingit, että varusmiehellä ei saa olla nälkä, niin eiköhän sillä saralla ”yksityinenkin” jotenkin pärjäile. Johtajatermein sanottuna tuo olisi varmaan ”riskienhallintaa”.

  Valtio eli veromanksajat se on jokaisen menestyvän miehen ja naisen takana, sanotaan mitä sanotaan. Kukaan ei ole oman onnensa seppä. Tarvitsee vain verkostoitua lainsäätäjien kanssa ja hyvä tulee. Mutta että, eihän sieltä koko kansan hyvinvointiin innovointia riitä.

 8. Jollain tavalla ”ikuiselta valitusvirreltä” kuulostaa tämä liian korkea palkkatasoksymys. -liian korkea palkkataso Suomessa on vain kykenemättömillå johtajilla ja ”päättäjillä”. Niitä on niin EK:n sektoreilla kuin valtionhallinnossakin…

 9. Kyllä kai ”suurinta ja kauneinta” mediakusetusta harjoitetaan kuitenkin tuon ison veden tuolla puolen Amerikan Yhdysvalloissa.
  Olemme saaneet jo viime syksystä ja jo sitä aiemmin seurata huippuluokan mediakusetus showta USA:n presidentinvaalien ympärillä ja vaalien jälkeen tuo sama kusetus sen kuin jatkuu.
  Tällä kusetuksella on luotu Trumpista kuvaa establishmentin, valtamedian ja tämän ns Deep Staten vastustajana, mikä kaikki on tietysti silkkaa kusetusta. Tottakai tässä kusetuksessa on mukana koko ”läntinen arvoyhteisö”, USA:n nöyrät vasallivaltiot omine medioineen, Suomi tietysti tässä joukossa mukana.

  No kukas tätä kusetusta pyörittää. Tuota ei liene vaikea arvata, kun tiedämme maailman valtamedioiden omistussuhteet, kuusi kasaari- eli askenasijuutalaista sukua omistaa yli 90% maailman medioista.
  Koko Yhdysvaltain presidentinvaali oli yhtä jutikkahumppaa Hava Nagilan tahdissa. 😀
  PS Se on käsittämätöntä tuo juutalaisten vaikutusvalta USA:n politiikkaan, kun USA:n väestöstä juutalaisia ei ole edes 2%. Trumpin hallinto on huomattavasti juutalaisempi kuin oli Obaman, jolla myös oli juutalaisia mukana ihan riittävästi. 🙂

  Kas tällaiset ovat Trumpin ”establishmentista” vapaa tukijoukko 😀 taitaa Valkoisessa talossa Hava Nagila raikua aamusta iltaan:

  https://www.youtube.com/watch?v=Vcd-yvudYSg

 10. Eikö nämä palkanalennus puheet ym. ”uudistukset ja kikyt” ole johdonmukaisia, koska olemme yhteisvaluutassa ja siinä ei valuutta jousta meidän talouden suorituskyvyn mukaan ,vaan lähinnä Saksan talouden suorituskyvyn mukaan? Eli kyse on sisäisen devalvaation prosessista,mikä on luonnollista yhteisvaluutassa. Kun valuutta ei jousta talousuhdantesta tai palveluiden/ tuotteiden liian korkeasta markkinahinnasta johtuen ,niin kaiken muun on sitten joustettava.

  Valitettavasti vaihtoehtoja ei ole tällä hetkellä,mutta sisäinen devalvaatio on se vahingollisempi vaihtoehto verrattuna valuuttakurssin avulla tapahtuvaan hintakilpailukyvyn suhteelliseen parantamiseen. Tämä lisää entisestään leikkaustarvetta,koska sisäinen devalvaatio puree todella rajusti kotimaiseen kysyntään.Kaventaa talouden toimintaedellytyksiä ja pelkällä suunnittelulla ei pärjää ,kuin muutama.

  Vaikeaa on ymmärtää monen yritysmaailman edustajien intoa esittää sisäistä devalvaatioa.(käytetään eri nimikkeitä) Koska vähintään 60% Suomen taloudesta pyörii kotimarkkinoiden ympärillä. Eli on jokseenkin outoa ,että kotimarkkinoilla toimivien yritysten omistajat ja johto haluaisivat tieten tahtoen ajaa politiikkaa,joka vaikeuttaa merkittävästi kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä?

  Meillä ei ole enää omaa tekemistä ,vaan tanssimme muiden pillin mukaan.Olemme renkejä omassa maassamme.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here