Laittomasta toiminnasta tutkinnan alla olevaa Bill ja Hillary Clintonin säätiötä ja sen perustajaa, ex-presidentti Bill Clintonia aiotaan kunnioittaa säätiön 15 vuoden työstä HIV/Aids -potilaiden hyväksi. Homoseksuaalien oikeuksia puoltava organisaatio (Gay Men’s Health Crisis, GMHC) aikoo juhlistaa Clintoneiden ansioita kevätgaalassaan.

Clinton-säätiö perusti vuonna 2002 aloitteen (Clinton Health Access Initiative, CHAI) helpottamaan AIDS-potilaiden hoitoonpääsyä sekä toimittamaan ARV-lääkkeitä Afrikkaan ja muualle maailmaan ”sopuhintaan”.

Artikkelissaan aloitteesta vuonna 2007 The Atlantic kuvaili, ettei CHAI ollut tarkoitettu hyväntekeväisyydeksi vaan kyseessä oli bisnesmalli – avustuksia hyväntekeväisyyteen ei pyydetty. Sen sijaan Afrikan ja Karibian alueen hallituksia lähestyttiin ehdottamalla, että jos ne tilaisivat suuria määriä lääkkeitä, hintoja voitaisiin alentaa koska kysyntä olisi suuri. Eli tiivistettynä ”Me hankimme [aloitteen avulla] kysynnän, ja te hankitte lääkkeet.”

Länsimaiset lääkeyhtiöt kieltäytyivät yhteistyöstä, joten lääkkeiden valmistajana ja jakelijana käytettiin muiden muassa intialaista Ranbaxya, jonka tuottavuus kasvoi räjähdysmäisesti. Ranbaxy hyödynsi suhteitaan Clintoniin ja sai Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaiselta FDA:lta myyntilupia Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltoihin myönnettyjen myyntilupien takia amerikkalaisviranomaisten oli mahdollista tutkia Ranbaxyn toimintaa ja saattaa se oikeuteen Ranbaxyn entisen työntekijän Dinesh Thakurin otettua yhteyttä viranomaisiin yhtiön rikollisesta toiminnasta. Ranbaxy myönsi sittemmin laimentaneensa lääkkeitä, joita se toimitti kolmannen maailman maihin muun muassa Clinton-säätiön CHAI-aloitteen kautta.

The Atlantic kertoi lääkkeitä myytävän 66:een maahan, päivittäisen asiakasmäärän ollessa noin 750 000 henkilöä vuonna 2007.

CHAI on tehnyt yhteistyötä Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisen organisaation, UNITAID:in kanssa. UNITAID on ”kansainvälinen lääkkeitä ostava laitos”, valtioiden vuonna 2006 perustama, ”laatulääkkeitä kaikkein haavoittuvimmille” jakava, globaalisti terveyttä edistävä järjestö. Rahoitus tuli vuonna 2007 Bill ja Melinda Gates -säätiöltä, Ranskalta, Brasilialta, Chileltä, Mauritiukselta, Nigeristä, Norjasta, Espanjasta ja Isosta-Britanniasta.

Clinton-säätiö ei ole tehnyt selkoa kaikista vuosien 2006 ja 2013 välisenä aikana UNITAID:lta saamistaan rahoista.
¤

Lähteet

GMHC Press (22.3.2017): GMHC to Honor President Bill Clinton, Peter & Jes Staley at 35th Anniversary Spring Gala http://www.gmhc.org/news-and-events/in-the-media/gmhc-to-honor-president-bill-clinton-peter–jes-staley-at-35th-anniversary-spring-gala

Rauch, Jonathan | The Atlantic (10/2007): ”This Is Not Charity” https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2007/10/-this-is-not-charity/306197/

Pollock, Richard | The Daily Caller (19.9.2016): EXCLUSIVE: Clinton Foundation AIDS Program Distributed ’Watered-Down’ Drugs To Third World Countries http://dailycaller.com/2016/09/19/exclusive-clinton-foundation-aids-program-distributed-watered-down-drugs-to-third-world-countries/

Artikkelikuva (uudelleenrajattu): US Army Africa via Flickr 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here