Venäjän varaulkoministerin Mikhail Bogdanovin ja itäisessä Libyassa valtaa pitävän kenraalin Khalifa Haftarin lähettilään tapaaminen herättää Washingtonissa huolta Venäjän aikomuksista. Suurin osa Libyan ulkomaille myydystä öljystä kulkee maan itäosan kautta.

Venäjän on uutisoitu siirtäneen erikoisjoukkoja Egyptissä lähellä Libyan rajaa sijaitsevaan lentotukikohtaan. Tätä ennen aseistettuja venäläisiä turvallisuuspalvelun työntekijöitä oli toiminut Haftarin joukkojen hallitsemilla alueilla — virallisesti miinanraivausoperaatioissa.

EU-diplomaattien kerrotaan pelkäävän, että Haftar saisi Venäjän tuella valtaansa yhä suurempia alueita maasta. Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tosin olivat tukeneet Haftarin kaksi vuosikymmentä kestäneitä yrityksiä kaataa Libyan johtaja Muammar Gaddafi, mikä lopulta onnistui vuonna 2011 Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain tukemassa hallinnonvaihdossodassa, joka ajoi Libyan edelleen jatkuvaan kaaokseen.

Foreign Policy -lehti katsoo Venäjän yrittävän täyttää YK:n, Euroopan ja Yhdysvaltain jättämää tyhjiötä maassa huomauttaen, että Venäjä myös tekee kaupallista yhteistyötä Tripolissa valtaa pitävän hallituksen kanssa. Jos Libya siirtyy Syyrian tavoin yhä enemmän Venäjän vaikutuspiiriin, se liittyy Yhdysvalloista etääntyneiden Filippiinien, Turkin ja Egyptin seuraan.

Yhdysvallat ilmoitti viime perjantaina (24.3.) jättävänsä Libyaan sotilasjoukkoja, joiden määrää ei kerrottu. Joukkojen läsnäolon virallinen peruste on ISISin vastainen taistelu.


PÄIVITYS 28.3.2017 klo 19.10: Venäjän ja Egyptin puolustusministeriöt ovat kiistäneet venäläisten erikoisjoukkojen läsnäolon läntisessä Egyptissä.
¤

Lähde

Shahtahmasebi, Darius | The Anti-Media (27.3.2017): Russie Eyes Libya http://theantimedia.org/russia-libya-putin-middle-east/

Artikkelikuva (värikorjattu): The Anti-Media (CC 4.0)

7 KOMMENTTIA

 1. Erinomainen uutispoiminta, joka kertoo Venäjän aktivoituneen USA:n kaaostehtailun kohteeksi joutuneessa Lähi-Idässä.

  Se merkitsee kyllä samalla sitä, että Venäjän ja USA:n aseet ja sotavoimat ovat yhä enemmän läsnä samoissa valtioissa, mikä lisää aseellisten konfliktien vaaraa ja todennäköisyyttä.

 2. Kun USA:n armeija ja NATO eivät pysty voittamaan moderneja sotia ne eivät pysty valloittamaan eivätkä ryöstämään muita maita.

  Siksi USA ja NATO ovat ottaneet strategiakseen muiden maiden infran tuhoamisen.

  Nyt EU maksaa niiden tuhottujen maiden kulut, jotka USA ja NATO ovat pystyneet pitämään omassa etupiirissään kuten esim. Kosovo, Ukraina.

  Venäjä taas auttaa ja jälleenrakentaa niitä maita, jotka ovat pystyneet torjumaan USAn ja NATOn iskut kuten mm. Syyria, Libya, Itä-Ukraina, Krimi.

   • Ei niissä ole mitään erityistä kertomista kun Venäjä torjui ne.

    Jos et tiedä niin USA, NATO, EU eivät saaneet Krimiä eivätkä Venäjän tukikohtaa Sevastopolia eivätkä siten Mustaa merta vaan Krimi liittyi Venäjään.

    Eivätkä USA, NATO, EU saaneet Ukrainaa vaan Itä-Ukrainassa joukot taistelevat USA:n, NATO:n, EU:n johtamia, resurssoimia Ukrainan joukkoja vastaan ja menestyksekkäästi taistelevatkin.

    • >Jos et tiedä niin USA, NATO, EU eivät saaneet Krimiä eivätkä Venäjän tukikohtaa
     Tuskin halusivatkaan. Onhan heillä natomaa Turkki, Viro jne….

     >Sevastopolia eivätkä siten Mustaa merta vaan Krimi liittyi Venäjään.
     Venäjä kaappasi Krimin. Krim ei liittynyt vaan se liitettiin.
     Kansainvälisesti teko on tuomittu.

     (on totta että suurin osa Krimiläisistä lienee venäjämyönteisiä, mutta se ei muuta tosiasioita)

     >joukot taistelevat USA:n, NATO:n, EU:n johtamia
     Länsimaisia neuvonantajia on mennyt Ukrainan avuksi.
     Mihin pohjaat perättömältä näyttävän väitteesi että johdossa olisi joku ulkopuolinen?

     >, resurssoimia Ukrainan joukkoja vastaan
     Mihin pohjaat perättömältä näyttävän väitteesi että resurssit olisi ulkopuolelta?
     (muutamaa humveetä, lennokkia ja tykistön tutkaa lukuunottamatta)

     >menestyksekkäästi taistelevatkin.
     Venäjällä on novoRussiassa ylivoima aseiden määrässä ja laadussa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here