Kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestöjen kattojärjestö Oxfam on julkaissut 52-sivuisen raportin, jossa käydään läpi eurooppalaispankkien julkisesti ilmoittamia tuottoja ja maksettuja veroja.

Joka neljäs euro tuotosta päätyy verokeitaisiin. Vuositasolla tämä on EU-alueella arviolta 25 miljardia euroa.

Tutkittujen joukossa ovat vanhat tutut rikoksenuusijapankit, jotka tulevat vastaan aina kun jotain laitonta tai lain harmaalla alueella tapahtuvaa toimintaa pengotaan: Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas, Santander, Nordea… (s. 13). Suurin osa rötöstelijäpankeista löytyy Suomen valtion päämarkkinatakaajista.

Finanssikriisin jälkeen havaittiin tarvetta pankkien toiminnan sääntelylle: vuodesta 2015 alkaen kaikki Euroopassa toimivat pankit ovat joutuneet ilmoittamaan voittonsa ja verotuksensa maakohtaisesti. Vertaamalla näin saatua dataa Oxfam selvitti, paljonko pankkisektori tuottaa tappiota valtioille veronalaista tuloa piilottamalla. Eurooppalaispankit eivät esimerkiksi maksaneet vuonna 2015 yhtään veroa siitä 383 miljoonasta eurosta, jonka ne ilmoittivat tehneensä verokeitaissa.

Deutsche Bank, joka on rekisteröity Saksaan, ilmoittaa Saksan toimintansa tappiollisena ja verokeitaissa tapahtuvan toimintansa voitollisena: 1897 miljoonaa euroa verotonta voittoa verokeitaissa, Saksassa tappiota (s. 7).

Monella Oxfamin tutkimista pankeista ei ollut kuitenkaan yhtään työntekijää niissä verokeitaissa, joissa ne ilmoittivat tehneensä voittoja. Kaiken kaikkiaan vähintään 628 miljoonaa euroa eurooppalaispankkien voitoista tehtiin maissa, joissa niillä ei ole ainuttakaan työntekijää.

Euroopan viidenneksi suurin pankki Barclays ilmoitti yli puolen miljardin voiton Luxemburgissa ja maksoi tästä efektiivistä veroa 0,2 prosenttia. Cayman-saarilla, Bermudalla ja Isolle-Britannialle kuuluvilla Man-saarilla pankkien veroprosentti voitoista oli nolla prosenttia. Myös Irlanti on osoittanut ymmärrystä pankkien tarpeelle välttää voittojen verotus.

59 prosenttia eurooppalaispankkien Yhdysvalloissa sijaitsevista tytäryhtiöistä on rekisteröity Delaawaren verokeitaaseen. 42 prosenttia noista yhtiöistä sijaitsee samassa rakennuksessa, joka toimii laillisena osoitteena 285 000 yritykselle.

Kehittyvät maat menettävät verokeidastelun takia lähemmäs 100 miljardia euroa vuositasolla. Oxfam huomauttaa myös, että maailman väestön köyhin osa sai vain yhden prosentin globaalin varallisuuden kasvusta; puolet globaalin varallisuuden kasvusta meni rikkaimmalle yhdelle prosentille (s. 10).

Kaikki tuo verottamaton voitto on poissa kansallisista budjeteista, valtioilta, joiden edellytetään kuitenkin pelastavan pankit ja sijoittajat aina itse aiheutettujen hankaluuksien tullen.

Kommentti

Vuoden 2016 huhtkuussa EU-komissio esitti lainsäädäntöä, joka vaatisi monikansallisia yrityksiä avaamaan verotietonsa. Komission esitys koski kuitenkin vain sellaisia yrityksiä, joiden vuotuinen liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa ja jotka toimivat EU:n alueella ja/tai EU:n mustalla listalla olevissa verokeitaissa. Listasta puuttuvat mm. EU:n sisäiset verokeitaat. Tämä kokonaisuus jättää noin 90 % yrityksistä lainsäädännön ulkopuolelle.

Riikka Söyring

Lähde

Oxfam (27.3.2017): Opening the vaults: The use of tax havens by Europe´s biggest banks https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/bp-opening-vaults-banks-tax-havens-270317-en.pdf

Artikkelikuva: © Dtje | Dreamstime.com – Tax haven, financial or wealth evasion on a euro island. A luxury boat is sailing to the island.

8 KOMMENTTIA

 1. Jostain ihmeen syystä, eräät Suomen Valtiolle tulkevat maksusuorituksiet voidaan maksaa vain Nordea pankkiin…?, Mistähän tässä oikein on kysymys…? Tämä oli vain kysymys.

 2. Kun nyt kerran tulee kysymys pankeista, jotka edustavat yhteiskunnassa nk. sillä tavalla luottavaa tahoa, -että ne yhteiskunnallisesti hyväksytyn doktriinin mukaisesti eivät voi olla väärässä…, niin tapatuneiden valossa on pakko sanoa, että olen jo menettänyt luottamukseni, ja uskoni tämän yhteiskunnan kehitykseen niissä kehyksissä, kuin joihin minut on pienestä pitäen kasvatettu…

  Ei tässä enää mitään muuta tarvitse selittää.

  • Korjaan nyt virheen: ”Pankit siis edustavat yhteiskunnassa sillä tavalla luotettavaa tahoa, että ne eivät voi olla väärässä.”

   Nordea pankki lähtökohtaisesti ja erityisesti.

  • Et ole Erkki yksin ajatuksinesi … psykopaatti-huijarit ja maanpetturithan kehitystä vetävät vaikkei tätä totuutta minullekaan koulussa opetettu. Mutta kyllä se pian valkenee jos oppii käyttämään omia aivoja ja edes vähän tajuaa sitä mikä on oikein ja kohtuullista elämässä.
   Nordean kasvothan paljastuvat heti kun näkee mikä mies tämä Nalle W on, pelkkä pelle ja ihmisen irvikuva. Ja sellaiset siellä hääräävät ja vievät ’kehitystä’ eteenpäin. Ei niiden päähän muuta mahdu kuin ajatus miten saisi muita hyväksi käyttämällä sen oman raha- ja omaisuusvuorensa nousemaan pilviin asti.

 3. Kumpa suomalaisetkin saataisiin ymmärtämään että ne rahat kannattaa siirtää Nordeasta ja Sammosta sekä Oolandsbankkenista ja muista ulkomaalaisista Suomalaisiin pankkeihi: säästöpankkeihin ja OP:hen. Sen jälkeen pankkien voitot verotetaan Suomessa josta johtuen valtio saa kassaansa rahaa. Ja josta johtuen veroäyri pienenee. Tai se ei ainakaan kasva.

  Nimittäin, tavalla tai toisella valtiomme kerää kaiken sen rahan mitä se tarvitsee pyörittääkseen byrokratiaa. Ja sen johdosta jos se ei saa veroissa tarpeeksi rahaa, se ottaa velkaa. Suomalaisten hiljaisella allekirjotiuksella. Ja sitten suomalaiset ovat niin tyhmiä että koittavat säästää muutamia euroja kuukaudessa tilihoitomaksuista.

  Koskahan suomalaiset ymmärtävät kokoneisuuden?

  • Suomalaisten äänestyskäyttäytyminen kertoo että siihen menee valovuosia. Sitä ennen on ihminen onnistunut tuhoamaan koko planeetan ymmärtämättä lainkaan miksi on tänne syntynyt ja mikä hänelle annetun elämän tarkoitus on.
   Eli olipa kerran suomalainen ja olipa kerran ihminen… kun kokonaisuutta ei ymmärretä niin se tietää aina pelkkää tuhoa ja sitä kohti mennään kiihtyvällä nopeudella.

   • Taisin olla liian pessimistinen ? … Tuoreessa laajassa kyselyssä 40 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että EU:sta on erottava.
    Toivotaan että se näkyy myös äänestyksissä sillä muuten sillä ei ole mitään merkitystä

    HUOMATKAA että samaan aikaan Suomen parlamentissa ei ole yhtään puoluetta, jolla olisi tavoitteena ero eurosta tai EU:sta!
    Euroeroa kannattaa mitä ilmeisimmin enemmistö kansalaisista.
    Ilman eroa Kreikan kohtalo odottaa meitä. —- http://ipu.fi

 4. Junckkari uhoaa… voi hajottaa USAn Trumpin Brexitiä puoltavien kommenttien takia … siis hänkö voi EU:n nimissä tehdä mitä haluaa…? ’… ein Reich, ein Führer’… kukas se niin sanoikaan ?

  EU could BREAK UP the US: Juncker in jaw-dropping threat to Trump over support for Brexit
  EUROPEAN Union boss Jean-Claude Juncker issued a jaw-dropping threat to the United States, saying he could campaign to break up the country in revenge for Donald Trump’s supportive comments about Brexit.
  http://www.express.co.uk/news/politics/785813/European-Union-EU-boss-threatens-break-up-US-retaliation-Trump-Brexit-support

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here