Iltalehti kertoi viime viikolla, kuinka kepulainen pääministerimme Juha Sipilä ja kokoomuksen kansanedustaja Harry ’Hjallis’ Harkimo tulevat naapureina niin hyvin juttuun, että Juha päätti ilahduttaa Hjallista mukavalla pikkupestillä valtion firman johdossa:

”Sipilän ja Harkimon
Veikkaus-veivaus 

oli rumaakin rumempi

näytelmä,
josta puhutaan vielä pitkään.”

”Sipilä nimitti maaliskuun alussa
Veikkauksen hallitukseen
hyvän
 ystävänsä ja
naapurinsa Harkimon…

”[Saunasopimus] takasi
Harkimolle rahakkaan
hallituspestin
ja valtion omistajaohjauksesta
vastaavalle Sipilälle
silmät ja korvat
valtion uuden
rahapelimammutin hallitukseen.”

Sananen hallinnon objektiviteettiperiaatteesta

Viranomaisen toiminnan tulee hallintolain 6 §:n mukaisesti olla puolueetonta ja objektiivisesti perusteltavissa. Ministerien on niin ollen noudatettava puolueettomuutta ministerin virkatehtäviä hoitaessaan. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että oikeusperiaatteiden (muun ohella puolueettomuusperiaatteen) käyttöala ei rajoitu harkintavallan käyttöön hallinnollisessa päätöksenteossa, vaan ne koskevat viranomaisten toimintaa sen sisällöstä riippumatta.

Oikeusperiaatteen vastaista menettelyä saatetaan pitää harkintavallan väärinkäyttönä. Hallinnon oikeusperiaatteiden noudattaminen kuuluu yleisiin virkavelvollisuuksiin muussakin hallintotoiminnassa kuin varsinaisessa hallinnollisessa päätöksenteossa. Myös virkavastuun toteuttaminen on siten mahdollista oikeusperiaatteiden vastaisen menettelyn seurauksena.¹

Vaatimus viranomaistoimien puolueettomuudesta ilmentää hallinto-oikeudellista objektiviteettiperiaatetta. Sen mukaan hallintotoiminta ei saa perustua epäasiallisiin tai hallinnolle muuten vieraisiin perusteisiin. Tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi ystävien suosinta, henkilökohtaisen hyödyn tavoittelu tai julkisyhteisön erityisten taloudellisten etujen tavoittelu.²

Entäs sitten?

Valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä nimitti maaliskuun alussa Veikkaus Oy:n hallitukseen hyvän ystävänsä.

”… hallintotoiminta ei saa perustua epäasiallisiin tai hallinnolle muuten vieraisiin perusteisiin. Tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi ystävien suosinta, …”

”Oikeusperiaatteen [esimerkiksi objektiviteettiperiaate] vastaista menettelyä voidaan pitää harkintavallan väärinkäyttönä.”

Kysymys kuuluu: Onko valtion omistajaohjauksesta vastaava (pää)ministeri syyllistynyt objektiviteettiperiaatteen vastaisesti ystävien suosintaan ja siis harkintavallan väärinkäyttöön?
¤

Mitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla?

Johdamme isänmaan kohtaloita, yhteiskuntaa, markkinoita.

Sitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla.

¤
Tapio Kuosma on tietokirjailija ja oikeustieteen lisensiaatti.
¤

Lähteet

1 Mäenpää, Olli: Hallintolaki ja hyvän hallinnon takeet, s. 134. Edita. 2008.

2 Hallituksen esitys Eduskunnalle hallintolaiksi ja laiksi hallintolainkäyttölain muuttamisesta, HE 72/2002 vp, s. 55

Lehtonen, Marko-Oskari | Iltalehti (25.3.2017): Näkökulma: Sipilän ja Harkimon Veikkaus-veivaus oli rumaakin rumempi näytelmä, josta puhutaan vielä pitkään http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703252200091755_pi.shtml

Kuva: Soppakanuuna (Harkimo) [CC BY-SA 3.0], Ppntori (Sipilä) [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons, Max Pixel [Public domain]
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen

35 KOMMENTTIA

 1. Auts! Koen kysymyksen loukkaavaksi. Onhan selvää, että minä, Pissilä, en omaan mukiin kuse, siitä voit lyödä vaikka vetoa. En ole koskaan esteellinen enkä jäävi, näin olemme oikeusgansterin kanssa sopineet, ja valtakunnansyyttäjä Nissinen ei kehtaa minua syyttää junailtuaan virastonsa ostamaan veljensä konsulttiyrityksen palveluja.

  Suomi on yhtiö (y-tunnus 0986674-0) niin että meitä. mua ja mun kavereita, ei koske muut kuin yhtiölait. Koen loukkaavaksi että edes kysellään.

  • Chère Riikka, Merci beaucoup.

   Nykyhallituksen toiminta tuo mieleen pari sitaattia Camus’ltä:

   “Gouverner, c’est voler, tout le monde sait ça.”
   – Albert Camus: Caligula

   “J’ai compris qu’il ne suffisait pas de dénoncer l’injustice, il fallait donner sa vie pour la combattre.”
   – Albert Camus: Les Justes

   • Artikkelini vuodelta 2012:

    Euroopan neuvoston (CoE) korruption vastainen elin Greco antaa kyytiä Euroopan Unionin jäsenmaille poliittisen lahjonnan yleisyydestä, sekä siitä, ettei siihen puututa.

    Myös Suomi mainitaan ongelma-maana.

    otsikko:?

    Toimittaja: Riikka Söyring

    Verkkomedia.org

    Euroopan neuvosto CoE:n keskiviikkona 9. toukokuuta julkaiseman raportin mukaan Euroopan kansakunnat eivät tee kylliksi taistellakseen korruptiota ja lahjontaa vastaan.

    Korruption kustannusten arvioidaan olevan pelkästään EU:ssa noin 120 miljardia euroa vuositasolla.

    CoE:n korruptiota tutkiva yhteistyöryhmä Greco sanoo, että jäsenmaiden tulee lisätä huomattavasti muun muassa vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä. Kauhuesimerkkinä poliittisesta rahoituksesta mainitaan Italia. CoE:n mukaan ”Italian valvontajärjestelmä on fragmentoitunut ja lähinnä muodollinen, kun Tsekin tasavalta vaatii ilmoittamaan joka ainoan lahjoittajan, summasta riippumatta.”

    Raportin mukaan yksittäisten lahjoitusten ilmoittamiseen vaadittu kynnys on kautta linjan liian korkea joka jäsenmaassa. Saksassa ei tarvitse ilmoitella mitään, ennen kuin 50 000 euron raja ylittyy.

    Saksa ja Espanja eivät kumpikaan olekaan ratifioineet vuoden 1999 korruption vastaista lakia.

    Tsekin tasavalta, Viro, Suomi, Liettua, Puola ja Espanja ovat allekirjoittaneet korruption vastaisia lakeja mutta eivät ole ratifioineet protokollaa, raportti toteaa.

    Suomi saa pyyhkeitä yhdessä Belgian, Kyproksen, Viron, Ranskan, Kreikan ja Ison-Britannian kanssa myös siitä, että lahjontatapauksissa harvoin sovelletaan rangaistuksia käytäntöön.

    Islannin suhteen todetaan, että Islanti saattaa altistua endeemiselle korruptiolle markkinoiden vapautumisen ja talouden kansainvälistymisen myötä.

    Raportti mainitsee muös joidenkin EU-rahoitteisten projektien laajalle levinneen korruption sekä varojen väärinkäytön. Tätä ilmenee eirtyisesti humanitaarisissa projekteissa.

    Bryssel sanoo kannanottonaan, että neljä viidestä EU-kansalaisesta pitää jäsenmaasta riippumatta korruptiota laajamittaisena ongelmana kotimaassaan.

    Komission odotetaan julkaisevan antikorruptio-raportin jolloinkin vuonna 2013.

    Tänään torstaina, 10. toukokuuta europarlamentti äänestää rangaistaanko kolmea julkista rahaa kyseenalaisiin tarkoituksiin käyttänyttä ja eturistiriitojen saastuttamaa EU:n elintä.

    Kyseiset virastot ovat Italiassa sijaitseva, ruokaturvallisuutta valvova EFSA, Suomessa oleva Euroopan ympäristökeskus EEA sekä lääketurvallisuutta valvova EMA (aiemmin EMEA).

    Poliittisten perusteluiden ja intensiivisen lobbauksen odotetaan vaikuttavan äänestystulokseen.

    Lähteet:

    GRECO

    http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/general/DOUBLET_EN.pdf

    http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/default_en.asp

    http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/news/News(20120411)Eval3Italy_en.asp

    http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/news/News(20120329)Eval3_Monaco_en.asp

    Eu Observer

    http://euobserver.com/18/116197

  • Veikkaus on valtion omistama yritys. Se tarkoittaa, että Veikkaus kuuluu valtion omistajaohjauksen piiriin ja Suomen hallituksen täytyy Veikkauksen hallitukseen joku nimittää.

   Yleensä nimitykset ovat tapahtuneet poliittisin perustein saman puolueen piiristä. Sipilä poikkesi tästä kaavasta nimittämällä virkaan kokoomuslaisen Harry Harkimon.

   Harkimo on pitkään ollut tekemisissä urheilubisneksen kanssa. Vedonlyöminen ja urheilu kuuluvat oleellisesti yhteen. Huippu-urheilua nykymuodossa ei olisi ellei olisi Veikkausta. Sipilän suorittama nimitys ei olisi voinut enempää olla pätevyysperusteinen.

    • Palataan asiaan sitten kun voidaan edes jotenkin perustellusti epäillä, että Jokerit on saanut etuuksia enemmän kuin muut lätkäseurat.

     • Onko muiden lätkäseurojen omistajat Veikkauksen hallituksessa?

 2. Vuosisadan ”veijaukset” ?Näin minä sen tekisin.Kuvaisin nauhalle koko viikon veijaus-numerot,jonka jälkeen jäkaisin ne oman ”kartellini”jäsenille.Jokaiselle arvonnalle löytyisi siten oman porukan voittaja.Pöydän alla
  voisin vielä lisätä oman tilini saldoa rokottamalla osallisilta hieman ”ympärileikattujen korkojen-riistoa”,
  siten me kaikki osalliset menisimme suoraan miljonäärien onnelaan.Kansalaisethan eivät näitä vetoja käsitä,
  koska suomalainen on kuuluisa rehellisyydestään,vaikka sitä mainintaa ei kuule missään muualla kuin vain
  kotimaassaan,niiltä joita ei mikään maan laki onnistu saamaan ”käpälälautaan”.Hyvin menee,mutta menköön.

 3. Ärsyttää kun tv-uutisissa kerrotaan ennakkoäänestyksestä ja näytetään uusinta kuvaa Sipilästä, joka höpisee äänestäneensä Kempeleellä olevaa akkaansa.

 4. Ai ai kun lillukanvarret kukkii niin komiasti että…

  Katsotaanpas mitä maailmalla on tapahtunut.
  Jaahas – Trump nimitti tyttönsä valkoisen talon neuvonantajksi. Vävypojasta valkoisen talon ”innovaatiotoimiston” päällikkö. Sillä lailla.
  http://yle.fi/uutiset/3-9538189

  Trumpin vävypoika Jared Kushner sai paikan maineikkaasta yliopistosta, kun isäpaappa oli tehnyt sille pienen (2,5 miljonan dollarin) lahjoituksen. Muuten ei olisi päässyt kun ei ollut päätä.

  No sittemmin miljardööri isukki sai pikku tuomion (1,5 v ehdotonta) verorikoksista, laittomista vaalikampanjalahjoituksista ja todistajien häirinnästä.

  Työssään valkoisen talon innovaatiotoimiston päällikkönä Trumpin vävypoika Jared meinaa kuulemma laittaa Yhdysvaltojen hallinnon uusiksi. Eivät viissiin nykyään saa tarpeeksi rauhassa rötöstellä.

  Nimittääköhän se Trump seuraavaksi valkoiseen taloon kamunsa kiinteistösijoittaja Larry Silversteinin.
  Niin juuri – sen, jonka pilvenpiirtäjät silloin v. 2001 oli jotkut koijarit ihan varkain, lupaa kysymättä käyneet nano-termiitillä panostamassa.

  • Onko Trumpin toiminta Juusolle uusi normaali, johon Sipilänkin toimia tulisi suhteuttaa?

   Kaheli, kahelimpi, Trump/Sipilä?

  • Lisää nimitysuutisia:

   ”Hunter S. Biden, Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin poika, on liittynyt ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisma Holdingsin hallitukseen.”

   Taisi olla vaikuttava cv, kaveri ei ollut edes käynyt Ukrainassa ennen nimitystään.

  • Närästää vaan huomata, että miestä joka yrittää parhaansa ja jota kampitetaan valtamedian, kollegoiden ja virkamieskunnan taholta lyödään navan alle täälläkin.
   Jos Sipilä toteuttaisi vastaan panematta kaiken sen mitä hänen halutaan toteuttavan, olisi Sipilä valtamedian lemmikki.

   En minäkään pidä Sipilän ajamasta yksityistämispolitiikasta.

  • Amerikka on ollut perustamisestaan asti puhdas muita ryöstävä valtio. Maa vallattiin intiaaneilta raa’alla tavalla ja senjälkeen sitä on ohjannut pelkkä oman edun ajattelu, bisnesajattelu jonka eräs presidentti (en muista nimeä) avoimesti totesikin sanoessaan että ’Amerikka on bisneksen tekoa varten’.
   Nyt puikoiss on yksi tämän ajattelun parhaita ja tarkoitus on panna koko maailma yhä tiukemmin bisneksen kahleisiin.
   Mitä tekemistä tällä on valtion kanssa? Ei mitään. Päämääränä on hävittää valtiot joita kansa ohjaa ja luoda globaali, koko maailman kattava oligarkkien bisnestyrannia.

   Suurin osa yhdysvaltain presidenteistä on sukua keskenään ja 18 heistä on sukua Englannin kuningashuoneelle, mikä on tosi mielenkiintoista, eikä suinkaan sattumaa ! Listat sivun lopussa. http://lampuri.fi/presidentteja.htm

 5. Koko Usan väkimäärä on vain noin 5 prosenttia maapallon ihmisistä. Aika vähän.
  Siionistinen rahanvalta määrittää rahallaan kaiken , eikä sekään ehkä tiedä mihin se on maailmaa viemässä.
  Näin ollen ihmiskunta voi selvitä mitä todennäkköisemmästä tulevasta katatsrofista melkein hengissä.
  Suomi on jo myyty kansainvälisille yhtiöille, sille ei nyt mitään voi. Vai voiko sittenkin? Ehkei, mutta yrtietään nyt kuitenkin nähdä tulevaisuutta edes vähän hyvänä.

  • Väistämätön tosiasia on , että 9/11 valhe tulee kaatumaan. Samalla kaatuu se globaali salaliitto, joka on ylläpitänyt valhetta.

   On meistä itsestämme kiinni se tapa, kuinka asiat korjautuvat – verisesti vai rauhallisesti.

   Pelko tuomiosta tekee murhaajasta massamurhaajan.
   Toivo armosta saa murhaajan katumaan.

   • 9/11 valhe tuskin tulee koskaan kaatumaan kuten ei holokaustivalhekaan ole kaatunut vaan muuttunut uskonnoksi ja kaiken takana oleva salaliitto jatkaa puuhiaan.
    Nykyiset massamurhaajat (NWO-mafia) eivät pelkää tuomiota koska heillä ei ole omaatuntoa eikä siksi kykyä tuntea syyllisyyttä teoistaan. Samasta syystä he eivät kykene ymmärtämään mitä armo on eivätkä katumaan.

    David Rockefeller totesi Trilateraali -komission kokouksessa 1991:

    ”Olemme kiitollisia The Washington Postille, The New York Timesille, Time-lehdelle ja muille hienoille julkaisuille, joiden johtajat ovat olleet mukana kokouksissamme ja pitäneet kiinni vaitiololupauksestaan yli neljänkymmenen vuoden ajan. Meidän olisi ollut mahdotonta viedä eteenpäin maailmansuunnitelmaamme (NWO), jos olisimme joutuneet julkisuuden valokeilaan noina vuosina. Mutta maailma on nyt paljon sivistyneempi ja valmis kulkemaan kohti maailmanhallitusta.
    Intellektuaalisen eliitin ja maailman pankkiirien ylikansallinen valta on varmasti parempi kuin viime vuosisatoina harjoitettu kansallinen itsemääräämisoikeus.”

    • Holokausti oli todellisuutta. Sen laajuudesta voidaan olla montaa mieltä.

     9/11 valheesta on runsaasti dokumentoitua todistusaineistoa, jonka vain tarvitsee – erityisesti Yhdysvalloissa – saavuttaa riittävän monen kansalaisen tietoisuus. Valheen kaatuminen on vain ajan kysymys.

     Ei murhaajien tarvitse ymmärtää mitä armo on. Heidän vaan täytyy kokea se. Rauhaan ei ole toista tietä.
     “Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa”.

     • Juuso, -mitä olet ajatellut rakentavasi näille perustoille, tai olet ajatellut että joku rakentaisi?

     • Jjuutalaisten vaino oli suurelta osin sionistien oma hanke, jonka päämääränä oli Israelin valtion luominen ja Saksaan hyvin integroituneiden juutalaisten ’pakottaminen’ Palestiinaan.
      Miksi länsimaat kieltäytyivät ottamasta heitä vastaan? Koska osoite oli väärä, piti mennä Palestiinaan.
      Britannian sionistit tekivät WW2 aikana yhteistyötä Hitlerin kanssa tarkoituksenaan pakottaa Saksan juutalaisia Palestiinaan jonne he suunnittelivat Israelin valtiota. Kaikki tämä on selkeästi dokumentoitua faktaa jota on turha yrittää paeta,
      Holokasti on yksi aikamme suurimpia huijauksia: ”Saksassa asui 4milj juutalaista, Holokausti tuhosi 6milj ja jäljelle jäi 5milj.” Ja ellei kyse olisi huijauksesta niin asiaahan pitäisi voida vapaasti tutkia mistä nyt on tehty rikos. Miksi? Osaatko vastata, Juuso?

      Jürgen Graf: Holokaustista uskonnoksi — Holokaustin tehtävä vuoden 1945 jälkeisessä maailmassa ja nwo-agendan toteuttamisessa
      ”Uuteen maailmanjärjestykseen pääseminen riippuu siitä, miten hyvin otamme opiksemme holokaustista,” totesi juutalaisen B’nai B’rith -vapaamuurarijärjestön hallitussuhteista vastaava johtaja Ian Kagedan Toronto Star -lehdessä 26.11.1991.
      Mitään kriittisiä kysymyksiä holokaustista ei sallita, koska ne ovat pyhäinhäväistystä: ”Holokausti on pyhä mysteeri, jonka salaisuus rajoittuu eloonjääneiden papistoon.”
      http://magneettimedia.com/holokaustista-uskonnoksi/
      ”Tietääksesi kuka hallitsee, selvitä, ketä et saa arvostella.”

      9/11 and Zion: What Was Israel’s Role?
      Maybe some things did go wrong, maybe Flight 93 was meant to strike WTC-7, had it not been delayed half an hour, we’ll never know. The ‘Axis of Evil’ CIA-Mossad-M16 is so interconnected that we can hardly know which part of it is responsible, when something happens. It is dedicated to Eternal War and works though Untruth.
      http://www.veteranstoday.com/2015/05/01/911-and-zion-what-was-israels-role/

 6. Ystävän suosiminen loukkaa hallinnon keskeistä oikeusperiaatetta, so. objektiviteettiperiaatetta.
  #
  Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely.
  – Lord Acton, in a letter to Mandell Creighton, (5 April 1887), published in Historical Essays and Studies (1907).
  #
  Hallintotoiminta ei saa perustua epäasiallisiin tai hallinnolle muuten vieraisiin perusteisiin. Tällaisiin perusteisiin kuuluu (hallituksen esityksen 72/2002 vp) mukaan muun ohella ystävien suosinta.

  Oikeusperiaatteen vastaista menettelyä saatetaan oikeuskirjallisuuden mukaan pitää harkintavallan väärinkäyttönä. Virkavastuun toteuttaminen on siten mahdollista objektiviteettiperiaatteen vastaisen menettelyn seurauksena.

  Valtamedian raportoinnin mukaan valtion omistajaohjauksesta vastaava keskustalainen ministeri (JS) ja kokoomuslainen kansanedustaja Harry Harkimo (HH) ovat keskenään hyviä ystäviä. Tämä tarkoittanee, että HH:n nimittäminen Veikkaus Oy:n hallitukseen JS:n toimesta on ’ystävän suosintaa’ ja siten harkintavallan väärinkäyttöä? (On huolestuttavaa ja paheksuttavaa, että kyseiset kansalaisten valitsemat edustajat syyllistyvät ’peliin’, joka on hallituksen esityksessä osoitettu epäasialliseksi.) (Toivoa antaa edes se seikka, että valtamedia on puuttunut kyseiseen menettelyyn.)

  Se seikka, etteivät ylimmät laillisuusvalvojat näytä puuttuvan ’ystävien suosintaan’ ei tarkoita, että ystävien suosinta olisi moraalis-eettisesti hyväksyttävää.
  ¤
  ’Ystävien suosinta’ näyttää olevan yksi ’kaverikapitalismin’ (crony capitalism) ilmenemismuoto. Tämä kapitalismin muoto näyttää nostaneen päätään myös Suomessa erityisesti nykyisen keskustalaisen pääministerin hallituskaudella.

  Kyseinen kapitalismin muoto on täysin vieras sille ’sosiaaliselle markkinataloudelle’, jota Euroopan unioni perussopimuksensa (sopimus Euroopan unionista) mukaan edustaa ja johon siten myös Suomi EU:n jäsenenä on sitoutunut.

  Yhteiskunnallinen tilanne on vakava ja vaarallinen niin demokraattiselle oikeusvaltiolle kuin hyvinvointiyhteiskunnallekin. Kansalaisilla on kuitenkin onneksi vaaleissa mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntavaarallisen tendenssin oikaisemiseksi ja kehityksen kääntämiseksi oikeudenmukaisempaan suuntaan.
  ¤
  cronyism: the practice of giving jobs and other advantages to friends, especially in politics
  #
  crony kaveri, sydänystävä, läheinen kätyri
  ¤ 1
  Cronyism is the practice of partiality in awarding jobs and other advantages to friends or trusted colleagues, especially in politics and between politicians and supportive organizations. For instance, this includes appointing ”cronies” to positions of authority, regardless of their qualifications.

  Cronyism exists when the appointer and the beneficiary such as an appointee are in social or business contact. Often, the appointer needs support in his or her own proposal, job or position of authority, and for this reason the appointer appoints individuals who will not try to weaken his or her proposals, vote against issues, or express views contrary to those of the appointer. Politically, ”cronyism” is derogatorily used to imply buying and selling favors, such as: votes in legislative bodies, as doing favors to organizations, giving desirable ambassadorships to exotic places, etc.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cronyism#Concept
  ¤
  Crony capitalism (kverikapitalismi) is a term describing an economy in which success in business depends on close relationships between business people and government officials. It may be exhibited by favoritism in the distribution of legal permits, government grants, special tax breaks, or other forms of state interventionism. Crony capitalism arises when business cronyism and related self-serving behavior by businesses or businesspeople spills over into politics and government, or when self-serving friendships and family ties between businessmen and the government influence the economy and society to the extent that it corrupts public-serving economic and political ideals.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism
  ¤
  Korruption motiivina on yleensä halu saada henkilökohtaista hyötyä tai suosia ystävää, tuttua, perheenjäsentä tai jopa poliittista puoluetta. Etu voi olla rahallista tai ei-rahallista (esim. lahjat, palvelukset, viihde).

  Korruptio ilmenee monissa eri muodoissa. Lahjonta on ehkä yleisin ja konkreettisin korruption muoto. Se tarkoittaa mm. rahan, lahjojen ja palvelusten antamista, vastaanottamista ja pyytämistä pyrkimyksenä vaikuttaa päätöksentekoon. Kiristys on toinen korruption muoto, jossa esimerkiksi viranomainen vaatii ihmisiltä lahjoja, rahakorvausta tai vastaavaa ennen kuin suostuu tekemään työnsä.

  Kolmas korruption muoto on suosiminen eli perheenjäsenten, ystävien, poliittisten kannattajien tai esimerkiksi heimon tai etnisen ryhmän jäsenten suosiminen. (Suvun ja perheenjäsenten suosimista kutsutaan myös nepotismiksi.)

  http://transparency.fi/wp-content/uploads/2015/06/Korruptio-Suomessa.pdf
  #
  The Earth provides enough to satisfy every man’s need but not for every man’s greed.
  – Mahatma Gandhi, as quoted by Pyarelal Nayyar in Mahatma Gandhi: The Last Phase (Volume 10), page 552 (1958).

 7. Ensimmäinen huhtikuuta on mielenkiintoinen päivä monestakin syystä.

  ”Mä lehden luin.
  Aamulla jo huomasin:
  on uutispäivä parempi
  kuin pitkiin aikoihin”

  Huhtikuun ensimmäisenä päivänä ja siis monen valtion aprillipäivänä kuoli dadaisti-surrealisti Max Ernst. (Vuosi oli 1976.) Dadaa kai sekin, että syntymä oli ajoittunut / ajoitettu aprillipäivän jälkeiseen päivään?

  Max Ernstin kiintymys lintuihin näkyi hänen töissään. Maalauksissa esiintyi toisinaan hänen lintu-alter egonsa (”Loplop”). Loplop oli jatketta Ernstin lapsuudelle, jolloin hän ei oivaltanut eroa ihmisten ja lintujen välillä. (Mahtoiko joutua käyttämään ’pullonpohjasilmälaseja’?)

  Max Ernst oli kylläkin varsin kiinnostunut myös muunlaisista linnuista, so. ”kottaraisista”. (Slangisanakirja: kottarainen; nainen : ”Yks kottarainen änkes siihen mukaan.” Slangi.net)

  Ernstin lintu-suhde on sukua erikoislaatuiselle, sinänsä jo vanhalle ’uutiselle’, josta en muista nähneeni valtamedian repineen pelihousujaan (valeuutisista raportoidessaan). Joku saattaa muistaakin, miten Danny, joka ei nimestään huolimatta ole varsinainen dadaisti[*], ’tunnusti’ olleensa aikanaan ”joutsen” (Cygnus). Henkilökohtaisesti hieman epäilen Dannyn kertomusta[**], koska ainakin Wikipedian mukaan ”[j]outsenet solmivat elinikäisen parisuhteen kumppaninsa kanssa”.
  ———-
  [*] Tai no, ehkä sittenkin hiukan. Dannyhän ei oikeastaan ole Danny vaan ainakin alun perin Ilkka Johannes Lipsanen!

  [**] Danny kertoi tulkitsemassaan Keskiyöllä-biisissä: ”Keskiyöllä mustat korpit muuttuu joutseniksi linnanherran. / Vaikka siitä todisteita puuttuu, joutsen olen ollut kerran.” (sävel: Jorma Panula, sanat: Sauvo Puhtila).
  #
  Valeuutisia:

  ”Talouden Nobel-palkinnon voittanut Bengt Holmström piti kansanedustajille juhlapuheen eduskunnassa” (Yle Uutiset 29.3.2017; http://yle.fi/uutiset/3-9536625).

  Totuudenmukainen uutinen olisi kuulunut seuraavasti: ’Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi voittanut Bengt Holmström piti kansanedustajille juhlapuheen eduskunnassa.”
  #
  Olipa muuten melkoinen uutispommi: Juuri tulleen tiedon mukaan pääministeri ilmoitti aamulla, että hän (1) peruuttaa HH:n nimityksen Veikkaus Oy:n hallitukseen havaittuaan ystävän suosinnalla syyllistyneensä harkintavallan väärinkäyttöön ja (2) eroaa tehtävistään omistautuakseen täysipäiväisesti vuosisadan sote-kakkara –hankkeelleen. (Sitra on tiettävästi luvannut hankkeelle mittavaa taloudellista tukea heti kun rahat saadaan soudettua kotiin asianomaiselta veroparatiisisaarelta.) Ylen vastaavan päätoimittajan ihmeteltyä asin saamaa käännettä, pääministeri oli tokaisuut: ”Tunkkinne voitte viedä, mutta kukaan ei ryöstä kakkaraani!”

  Bon 1er avril à toutes et à tous !

 8. Tässä vähän mallia hallituksen ja valtiovallan ”avoimuudesta”, josta paljon puhutaan, mutta vähän tehdään.

  Iltalehti kertoo: Timo Soinin poliittinen valtiosihteeri Samuli Virtanen on sijoittanut yhtiöihin, joissa valtion omistus on merkittävä. Sijoituksia on noin 77 000 euroa päivän kursseilla ja yhtiöt ovat mm. Fortum, Metsä Board, Outokumpu, Stora-Enso, UPM Kymmene jne. Ministeriö kuulemma julkaisi tiedot ”vahingossa”. No, hän pääsee käsiksi sisäpiiritietoihin, mutta ei näytä olevan ongelma nykyään.

  Ministeriö korjasi ”vahingon” ja ilmoitti Virtasen ”viralliset” sidonnaisuudet. Ne ovat sitten tämän näköiset: Helsingin evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen piirihallituksen puheenjohtaja. Suomen Antlantti-seuran hallituksen jäsen, Helsingin taidemuseon johtokunnan varajäsen.

  Siinä avoimuutta kansalle.

 9. ”Meille on EU:ssa myyty se valheellinen ajatus, että unionissa on kyse kansainvälisestä yhteistyöstä, rauhasta ja hyvinvoinnista. Yhä useammat kuitenkin näkevät, että kyse on alistussuhteista. Kyse EU:ssa on harvainvaltaisista instituutioista, joita ohjaavat suuryritykset, suursijoittajat ja suurpankit. Tämä uusi raha-aateli ja sen poliittiset tukijat ovat rakentaneet aikapommin – eivät siis rauhanprojektia vaan aikapommin.

  Suomi on ollut EU:n jäsenmaa v.1995 alusta. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka on luopunut omasta rahastaan ja siirtynyt euroon.

  Euroaika on merkinnyt vuosikymmenien aikana rakennetun pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan purkamista. Jatkuvia leikkauksia, kansallisomaisuuden myymistä, köyhien köyhtymistä ja rikkaiden rikastumista. Ei ole sattumaa, että euro-Suomella menee huonommin kuin muilla pohjoismailla. Kun ei ole omaa itsenäistä lainsäädäntöä eikä omaa rahaa, ei ole omaa talouspolitiikkaa eikä mahdollisuutta päättää yhteiskuntakehityksestä. —- http://ipu.fi

  • ”Suomi on ollut EU:n jäsenmaa v.1995 alusta. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka on luopunut omasta rahastaan ja siirtynyt euroon.”

   Se näyttääkin olevan Suomen itsenäisyyden viimeinen konkreettinen toimenpide.

 10. Euron arvoa pidetään ”vakaana”, ihmiset joustavat, ne köyhimmät. Siksi kikyt ja leikkaukset, jotka eivät muuten lopu niin kauan kun emussa ollaan, koska ”kilpailukyky”. Ihmiset ovat vain biopolttoainetta joiden on kilpailtava kovemmin tullakseen toimeen, kunnes putoavat ongelmajätteeksi. Kilpailukyky-virttä veisaavat ne jotka kuvittelevat siitä vielä hyötyvänsä, kunnes tulee pää käteen. Se muuten tulee ennen pitkää. Pisimpään veisaavat he, jotka saavat palkkansa julkisista varoista ja veisaavat ”oikein”. Voittajaksi selviää vain aniharva jotka ovat saaneet kähmittyä ihmisten varat. Siihen malliin on EU ja emu rakennettu. Ovatko sitten ”voittajatkaan” voittajia, näyttää aika.

  Mikä emussa on erityisen kohtalokas päätös? Riikka mainitsi jossain kommentissaan lain Suomen Pankista, josta tehtiin EKP’n haarakonttori. Johtajaksi ”pääsi” Erkki Liikanen, joka veisasi oikein. Kaivan tuon kohtalokkaan lain esille ja mikä siinä on ratkaisevaa meidän ”kilpailukyvyn” kannalta. Juon kahvit, hetkinen…

  Mainitaan vielä, että Liikanen on demareille raskas taakka. Yksi kannatukset kasvun esteistä. Hänen olisi pitänyt ymmärtää loikata kokkareiden oikeistosiipeen jo sinipunahallituksen aikoihin -87. Oli yksi 90-luvun laman tekijöistä ynnä sen jälkeisten ”taantumien”. Hän veisaa Häkämiehen kanssa samaa virttä, eikä näe vieläkään ”vaihtoehtoja”. Ei niin, onhan virsi pitänyt hänet leivässä leveässä. Näin yksi samppanjasosialisti mainitakseni.

  • Kikyttäjiltä kuultua: posteissa kikytetään, joten postilaiset joutuvat istumaan työpaikallaan, mitään tekemättä koska työt on jo tehtynä, ylimääräisen tunnin kikypäivinä ilman palkkaa. Kutsuvat sitä kyki-tunniksi.

   • No ei ole helppoa postissakaan, mutta ajatteleppa italialaisia viininpolkijoita kikytämässä. Sitä viiniä ei juo edes Erkkikään…:)

 11. No ni, jos lämmitellään ensin vähän. Lait Suomen Pankista ovat yhtä paljon ristiriidassa kuin perustuslakimme EU’n jaloissa. Poimitaan muutama kommenteilla höystettynä.

  1 §
  Asema
  Suomen Pankki on Suomen keskuspankki. Se on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos.
  -ei ole, on EKP’n haarakonttori

  2 §
  Tavoite
  Suomen Pankin ensisijaisena tavoitteena on perustamissopimuksen mukaisesti pitää yllä hintavakautta
  -ei ole onnistunut ainakaan Suomessa, on kallein euromaa ja kalliimmaksi tulee

  3 §
  Tehtävät
  Suomen Pankin tehtävänä on toteuttaa osaltaan Euroopan keskuspankin neuvoston määrittelemää rahapolitiikkaa.
  -tässä se vielä sanotaan, pykälä yksi ei tarkoita mitään

  4 §
  Riippumattomuus ja yhteistoiminta muiden viranomaisten kanssa
  Hoitaessaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän tehtäviä Suomen Pankki tai sen toimielimen jäsen ei saa pyytää tai ottaa vastaan toimintaansa koskevia määräyksiä muulta kuin Euroopan keskuspankilta
  -tässä se sanotaan vielä kerran

  6 §
  Julkisen rahoituksen kielto
  Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.
  -tässä se kohtalokas laki, betonoitiin rahanluontioikeus yksityisille osakeyhtiöille, liikepankeille, muutetaan siinä yksi sana, otetaan pois ”ei”

  6 §
  Julkisen rahoituksen kielto
  Suomen Pankki saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

  Nyt valtiolla ja kunnilla on varaa tarjota kaikille terveydenhoito ja sosialipalvelut, pitää kadut ja tiet kunnossa ja saattaa olla varaa myös hieman kaunistaa asuinympäristöäkin. Toisin sanoen, Suomen pankki voi luoda rahaa ja laskea sitä liikkeelle muillekin kuin liikepankeille ja ”sijoittajille”. Heiltä kun ei rahaa liikene noihin edellä mainittuihin tarkoituksiin. Vain itselleen jonnekin kaukaisille saarille.

  Nuo lait Suomen pankista sääti Lipposen hallitus 1998.

 12. Maintaan vielä, että nuo lait olivat osa emun kakkosvaihetta, kun Suomi pyrki EU’n ytimeen päättävien pöytien alle. Sinne ”päästiin” kun nuo lait säädettiin EU’n käskystä. Siinä myytiin oma keskuspankki ja valuutta, oma raha- ja talouspolitiikka ja itsenäisyys liikepankeille ja sijoittajille. Tai oikeastaan, ei myyty, vaan annettiin.

  Nyt vaihtoehtoja ei edes nähdä, tai haluta nähdä. Tällä tiellä ei kuitenkaan voida jatkaa tai tuho on edessä. Yksityiseen velkaan perustuva raha on alati kasvava pyramidi joka romahtaa aina omalla painollaan. Vain tekohengitys, jota nytkin annetaan pitämällä pankkeja ja sijoittajia pystyssä julkisilla varoilla, antaa vain jatkoaikaa, kunnes… velka on käsittämätön. Sitä se jo onkin.

  Ole keskustellut tästä myös (ex)pankkiirin kanssa ja hänkin oli mieltä että, keskuspankkirahoitukseen on mentävä, mutta päätökset ovat siellä missä päätöksiä ei pystytä enää tekemään. Olemmeko ansassa?

  En sano, että siirtyminen omaan keskuspankkiin ja valuuttaan muiden pohjoismaiden tavoin olisi ongelmatonta. Tarvitsemme siihen muutokseen hyvät johtajat. Näillä nykyisillä emme pärjää. Onhan Suomi onnistunut ryssimään taloutensa jo ainakin neljällä eri valuutalla.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here