Kepulle maakuntahallinto, kokoomukselle ”valinnanvapaus” – siinä ne keskeiset kauppatavarat, joiden vaihdettavuudesta pääministeri Juha Sipilä (kepu) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ovat jo päässeet sopuun. Orpo asian hiljan julkisestikin vahvisti; kepu ei saa maakuntauudistusta, ellei kokoomukselle tule valinnanvapautta. Kokoomus ja kepu ovat suuren sote-diilinsä voimaannuttamina unohtamassa tyystin järjen käytön, eikä persujen etuja ajaisi asettuminen ruokkivaa kättä vastaan.

Kunnallinen itsemääräämisoikeus vaarassa

Soten edellyttämään massiiviseen operatiiviseen toimintaan maakunnat ovat aivan liian heterogeenisiä, suurimman ja pienimmän kokoeron ollessa yli 20-kertainen. On jokseenkin mahdotonta löytää toimintamallia, joka on skaalattavissa näin suurille mittakaavaeroille. Tarvitaan väkisinkin justeeraamista, joka vaatii aikaa ja taitoa.

Kunnatkin ovat toki hyvin erisuuruisia, mutta niissä ongelmat ovat ratkaistavissa kuntia yhdistämällä (missä ollaan jo pitkällä) ja kuntainliittoja muodostamalla. Kunnallinen itsehallinto ja demokratia takaavat myös sote-toiminnan jatkuvan kontrollin ja kehittämisen, mihin maakunnallinen ote sote-yhtiöihinsä ei tule yltämään. Maakunnalliset sote-yhtiöt ovat jo lähtökohtaisesti demokraattisen kontrollin saavuttamattomissa. Niiden toimintaa määrittelee osakeyhtiölaki, ei maakuntaneuvostot. Niitä hallitsevat hallitusammattilaiset ja yhtiöjohto, jolla ei ole virkavastuuta.

Kunnallisesta demokratiasta tulee tyhjä lause. Sote-palvelujen maakunnallinen yhtiöittäminen tappaa suuren osan kunnallista itsehallintoa ja demokratiaa.

Sote-yhtiöittäminen tie yksityistämiseen

Yhtiöittämisen tie on samalla avaus yksityistämiseen. Tätä toimintamalliahan on ”menestyksellisesti” kokeiltu maan sähkönsiirron yhtiöittämisillä. Fortum pakotettiin myymään oma sähkönsiirtoverkkonsa, jonka osti alan suurimmaksi toimijaksi noussut sijoitusrahastotaustainen Caruna Oy, jolloin lopputulemana on ollut suomalaisia asiakkaita käytännössä kontrollitta rahastava veroparatiisin etäispesäke. Tätä samaa toimintamalliahan ministeri Anne Berner (kepu) yritti lanseerata Suomen tiestön osalta. Onneksi se yritys tukehtui omaan sauhuunsa.

Kokoomus on nyt siis tappamassa julkista, pitkälti kunnalliseen palveluun perustuvaa sosiaali- ja terveydenhoitoa, saadakseen niissäkin kulkevat rahavirrat yksityisiin kapitalistisiin uomiinsa. Niiden rahojen lähdehän ovat veronmaksajat ja sote-palvelujen käyttäjät.

Ne vakuuttelut, etteivät yhtiöittämiset johda yksityistämisiin, on syytä jättää omaan arvoonsa. Ei tarvitse kuin vilkaista valtionomistuksesta vastaavan ministerin Juha Sipilän tähänastisia touhuja, joilla on pistetty lihoiksi valtionyrityksiä. Tai vaikkapa kuntien sähköyhtiöomistuksia ja monia muita vastaavia. On tapettu lypsäviä lehmiä, näin kepulisti asia ilmaisten.

Suomalaisia on julkisessa keskustelussa pitkään sumutettu hokemalla, että omistaminen ei ole tärkeää, työpaikat ja saatu palkka ovat. Niinpä joku Jorma Ollila pystyi sumplimaan Nokian omistuksen suuren enemmistön amerikkalaisille, joille valui myös valtaosa Nokian Matkapuhelinten miljardien eurojen kumulatiivisista osinkotuotoista. Lopulta sinne katosi koko NMP. Eli lopputulemana menivät sekä rahat että työpaikat.

No, sairaita ja sosiaalihuollon tarpeessa olevia ei pystytä rahtaamaan täältä mihinkään, joten työpaikoista ainakin osa säilyy Suomessa. Mitoitusminimejä toki jatkuvasti tiukennetaan, eli työntekijöitä vähennetään. Mutta sote-asiakkaiden avulla synnytettävät julkiset ja yksityiset rahavirrat kyllä pystytään ohjaamaan veroparatiiseihin.

Hoivapalveluyritykset näyttävät sen suunnan, mihin ollaan menossa. Yksityisiä hoivapalveluyrityksiä myydään kiihtyvässä määrin kansainvälisille suuryhtiöille. Markkina alkaa jo olla kansainvälisten sijoitusrahastotaustaisten suuryritysten hallussa. Sama tulevaisuudenkuva pätee myös muiden sote-palveluja tuottavien yritysten suhteen.

Suomen perustuslaki kuuluu maailman edistyksellisimpiin; siinä on taattu perusoikeudet ja perustarpeiden tyydytys kaikille kansalaisille. Tämän tueksi on vuosikymmenien työllä rakennettu maailman parhaimpiin ja kustannustehokkaimpiin kuuluva julkinen terveydenhuoltojärjestelmä. Nyt kokoomus on sitä romuttamassa kepun puheenjohtajan, pääministerinä toimivan Juha Sipilän avustuksella.

Korruptiivisena vastineena kepu saa hallitsemilleen maakunnille (9 maakuntaa 12:sta on kepun vallan alla) tehtäviä, joita ne eivät välttämättä pysty hoitamaan ilman uuden, vahvan byrokratiakerroksen rakentamista. Perussuomalaiset seisovat tööttööt-asennossa vieressä.

Perustuslain lupausten heikkouksiin kuuluu se, ettei sen rikkomista ole kriminalisoitu, eikä maahan ole saatu perustuslakituomioistuinta, joka valvoisi perustuslain toteutumista. Tämä heikkous korostuu vielä entisestään, kun sote-palvelujen tuottajavastuu siirtyy demokraattisen päätöksenteon ja kontrollin ulkopuolisille julkisille ja yksityisille yhtiöille. Vastuu toiminnasta ja kehityksestä hupenee olemattomiin — sekä juridisen vastuun että demokraattisen valvonnan osalta.

Valinnanvapaus on syötti, tyhjä lupaus

Ja miten lopulta on sen valinnanvapauden laita? Kansalainen joutuu valitsemaan joukosta palveluntuottajia, joista yksikään ei välttämättä kykene tuottamaan kaikkia kansalaisen tarvitsemia palveluja. Ja tähän valintaan on sitouduttava pitkäksi ajaksi, vähintään vuodeksi.

Valinnanvapauden kannalta katsoen tilanne siis huononee huomattavasti nykyisestä. Nyt kansalainen voi vaikka vuoroviikoin vaihtaa palveluntarjoajaa ihan tarpeittensa mukaan ja samalla kilpailuttaa palvelujen tuottajat jatkuvasti.

Kokoomuksen hehkuttama valinnanvapaus on siis tyhjä lupaus, joka merkitsee ainoastaan heikennystä nykytilanteeseen.

¤
Tauno O. Mehtälä on Vastavalkea ry:n puheenjohtaja.
¤

Kuva: nonrev [CC BY-NC 2.0] via Flickr
Tallenna

Tallenna

31 KOMMENTTIA

 1. PersKeKo:set kauhanvarressa sote-sopasta on valmistumassa palaneen käryinen katastrofi: kun kansalainen ei enää tuota verotuloina nikkelikaivoksen ylläpitoon, hänet pistetään soppaan uiskentelemaan valinnanvapauden ja maakuntahallinnon sekaan kierrättämään (vielä yksityiseen terveydenhuoltoon pääsevien) verorahoja terveysalan ahneille korporaatioille:

  Terveystalolle
  http://yle.fi/uutiset/3-8876113

  Mehiläiselle
  https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/joonas%20turunen%20mehilaiseen-55733

  Attendolle
  https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/attendo-haluaa-laskea-sairaanhoitajien-palkkoja

 2. Osana Sotea ja sen terveydenhuoltoa Kokoomus ja Kepu ovat ”liberalisoimassa” eli siirtämässä Keskolle, Osuuspankille ja kansainvälisille lääke- ja sijoittajayriryksille yhden Suomen ”maailman parhaiten toimivista ja eettisesti kestävimmistä” järjestelmistämme eli apteekit.

  Lääkekustannukset tulevat nousemaan, lääkkeiden hinnat tulevat nousemaan, lääkkeiden saatavuus koko maassa tulee vaikeutumaan, lääkehaitat tulevat kasvamaan, lääkealalta kertyvät verorahat tulevat pienenemään, lääkealan verorahat tulevat siirtymään ulkomaille ja veroparatiiseihin.

 3. Eikö se sisälly (UMJ) New World Order suunnitelmiin ? Muutamat lännen päämiehet ovat siitä järjestöstä
  jo maininneet vuosia sitten,vaikka eräs euroopan mahtipankkiiri onkin sen kinannut olevan ohi.
  Vanhuksen saldoon on arvioitu sisältyvän yli puolet koko euroopan ”arvosta” $$$.Medvedev esitti uuden
  rahayksikön kultaisena kolikkona muutama vuosi sitten.Kolmas M-sota voi sen kuitenkin syöstä raiteilta.
  Jossittelua riittää 24-7-365,ottaen huomioon kaikki lännen syytökset idän sekaantumisesta vaaleihinsa.

 4. Joitakuita kokoomusministereitäkin on alkanut hirvittää tämä hallituksen päättömällä vauhdilla suunnittelema siirtyminen pois kunnallisesta terveydenhoidosta yhtiöittämisen ja yksityistämisen tielle. Tätä kuvaa HS.fi:n uutisointi Paula Risikon lausumista http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005151158.html?share=bf89f6a8976e756beafe27d6696663c5

  Vai onko kyseessä vain epätoivoinen kosiskelu, jolla yritetään välttää tulossa oleva väistämätön vastuu sote-uudistuksen epäonnistumisesta?

  • Kokoomushan on haka siirtämään syyt tekemisistään aina muiden niskaan. Kaikki tämän ja viime hallituksen tekemiset tuntuvat olevan oppositiopuolueiden syytä, vaikka kokoomus oli muistaakseni Kataisen hallituksen suurin päähallituspuolue ja sen politiikan veturi. Varsinkaan vasemmistoliitto apupuolueena ei pystynyt vaikuttamaan oikeastaan mihinkään vain saamaan syyt kokoomuspolitiikasta. Myös yrittäjä-multimiljonääri Juha Sipilän SSS/SOS-PersKeKo -täysporvarihallitus toteuttaa EKokoomuspolitiikkaa siis kokoomuspolitiikkaa ja silti kaikki leikkaukset saadaan opposition syyksi. Uskomattominta on että kokoomus on YLE:n kokoomusmoguli Eero Lehden Taloustutkimus Oy:lta tilaaman kannatusgallupin mukaan Suomen suurin puolue. Mitä vi…a?!?! 10% prosentin vähemmistön politiikkaa ajava puolue suurin???

 5. Sosiali ja terveys systeemin uudistus vaatimukset ,tulevat europan unionin ja maailman kauppajärjestön agendalta ja vaatimuksesta.
  Yhtiöittäminen ajetaan läpi kilpailuttamis ideologian hegessä.
  Tietenkin yhtiömuodon edut voitaisiin hyödyntää,esimerkiksi yhteisöllisen yritysmuodon avulla,eli nyt tavanomaisiin osakeyhtiöihin verrattuna yhteisölliset yritykset joutuisivat palauttamaan liikevoittonsa toiminnan kehittymiseen,silloin kermankuorinta olisi tehty mahdottomaksi.
  Birtniassa on runsaasti, juuri tuon periaateen varassa toimivia yrityksiä,miksi tuota mallia ei kokeiltaisi myös meillä.

 6. Kokoomus ja Kepu romuttavat rajulla tavalla Suomen koulutusyhteiskuntaa.

  Kohta näemme kun K-kaupan kansakoulun tai peruskoulun käyneet K-kauppiaat syrjäyttävät ja alistavat 6 vuotta farmasian alan yliopistökoulutusta käyneet proviisorit ja apteekkarit.

  • Älä nyt tuolla tavoin… Voi olla, että se on näiden ressukoiden ainoa ”valoaukko”. Tuskin se Sote-uuudistuksestakaan kirkastuisi.

 7. Helvetti että kuvottaa nuo vaalimainokset. Tehtyjen päätösten valossa ne vaikuttavat suorastaan irvokkailta. Nyt sitten kaikki muuttuu kun äänestää samoja naamoja. Kuka menee neljättä kertaa samaan vipuun? Voi syyttää vain itseään.

  • Aivan oikein , ei tätä kuvottavaa potaskaa voi kukaan täysäinen niellä, luulevatko todellakin kansaa näin tyhmäksi?

   En voi todellakaan uskoa että Suomen Kansa äänestäisi tähän malliin, vaan kyseessä täytyy olla suuri huijaus jota pohjustetaan näillä puolueiden kannatusten ”mielipidemittaus” uutisoinneilla joita valtamedia epäilyttävän ahkerasti YLE suunnannäyttäjänä harrastaa.

 8. ”Suomalaisia on julkisessa keskustelussa pitkään sumutettu hokemalla, että omistaminen ei ole tärkeää, työpaikat ja saatu palkka ovat. Niinpä joku Jorma Ollila pystyi sumplimaan Nokian omistuksen suuren enemmistön amerikkalaisille, joille valui myös valtaosa Nokian Matkapuhelinten miljardien eurojen kumulatiivisista osinkotuotoista. Lopulta sinne katosi koko NMP. Eli lopputulemana menivät sekä rahat että työpaikat.”

  Aivan niin, mutta omistaminen ei kadonut mihinkään, mutta todennäköisesti omistamisen tunnusmerkit verokeitaisiin.

  Aina kun puhutaan ”välttämättömistä” rakennemuutoksista hälyyytyskellojen pitäisi soiida:

  -Ensinnäkin siitä syystä, että välttämättömiin rakennemuutoksiin on tultu sillä politiikallla, jota on harjoitettu, -muutenhan ne eivät olisi välttämättömiä. Maailma muuttuu ympärillä sanotaan…- Ei vaan sitä muutetaan, ei se itsekseen muutu.

  -Toisekseeen -90 luvun alusta lähtien tapahtuneiden rakennemuutosten seurauksena kansakunta on vain köyhtynyt ja sosiaaliset ongelmat lisääntyneet, huolimatta tilastointiakrobatiasta.

  Jorma Ollilaa yritettiin jopa nostaa presidentiksi eräässä vaiheessa. Mitähän siitä olisi ollut seurauksena.

  Sosiaali- ja terveydenhuolto ovat olleet ne viimmeiset areenat, joille finanssipiirit eivät vielä megaluokassa ole päässeet käsiksi, ja harjoitettava politiikka on vielä jotenkuten pysynyt parlamentaarisissa käsissä.

  Sote uudeistuksen jälkeen viimeinernkin pisara rakenteista joitka alunperin on luotiu suojaamaan kansalaisten elämää yhteiskunnassa on kadotettu.

  Mitä sitten tulee valinnanvapauteen, niin Sotefriikit puhuvat valinnanvapaudesta ja sen lisäämisestä, kun pitäisi puhua niistä kustanuksista jotka viimekädessä tulevat yhteiskunnan maksettavaksi. uudistuksen myötä.

  Jotain perinjuurin koomista on siinä, että pääasiassa Kokoomuksen lobbaama valinnanvapaus kaikilla yhteiskuntasektoreilla koko ajan faktisesti vähenee kaikkien uudistusten myötä, vaikka se näennäisesti lisääntyisikin., Tähän liittyvät myös kansalaisten yksityisyyteen liittyvä nk. sosialisointi sekä hallintotahoille, että finanssipiirteille, jota markkinoidaan turvatekijänä, kun se päinvastoin on riski yksityiselle ihmiselle.

  Joku voi tietysti ajatyella, että mitä väliä sillä on, jos yksityisyyteen liittyvä tieto on julkisesti saatavilla.
  sillä on väli sillä hetkellä, kun ihmisiä aletaan karsinoida näiden tietojen perusteella.

  Paras esimerkki siitä on aikanaan aikanaan Saksassa tapahtunut uskontoon liittyvä karsinointi IBM:n ”reikäkorttikoneen” avulla, ja yhdistäminebn osoitetietoihin.

  Eikö voisi tapahtua Suomessa vai…?

  Vakuutusyhtiöiden intoihin ja intresseihin kuuluu päästä käsiksi kansalaisten terveystietoihin. Ihme että soteuudistuksen myötä ei ole esitetty palveluntarjoajille pääsyä myös näihin tietokantoihin, jotta asiakkaille ”voitaisiin tarjota paremmin fokusoituja palveluja” vai mitä, kun ihmiset ovat niin tyhmiä, etteivät tiedä itse mitä tarvitsevat. Tarjollahan on melkein vaikka mitä hyvänsä.

  Mitä sitten tulee vaakuutusyhtiöihin ja terveystietokantoibhin, niin pääsy niihin tarjoaisi mahdollisuuden uudenlaisiin riskianalyyseihin, jolloin päästäisiin tuntuviin hinnankorotuksiin uusien arvioiden pohjalta.

  Finanssiorgaanit siis minimoivat koko ajan omia riskejään, joka tietysti on tervettä toimintaa, mutta tapa missä kehyksissä sitä tehdäänb on todella härskiä. Esimerkkinä tästä toimii hyvin OP finanssisektorin uudet ehdot, joiden puitteissa, jos pankin vakavaraisuus laskee alle säädettyjen rajojen, sillä on oikeus sanoa irti lainansa.

  Huoma. -siiis sanoa irti lainansa, ei siis edellyttää lisärahoitusta osdakkeenomistajilta tai osakkailta, jonka ajattelisi olevan normaalikuvio. Jos finanssilaitos töppää liiketoiminnassaan, niin sanktiot tulevat asdiakkaillke, ei liiketoimintaa harjoittavalle organisaatiolle. Kyllä tällåä tavoin luodaan täysin riskitöntä liiketoimintaa valtionavun turvin, -sehän sallii sellaisen, kun vaan ensin päästäänb riittävälle aineelliselle tasolle. Henkinen tasokin seuraa siinä sitten sitä myötä.

  Jos sitten puhutaan valinnanvapaudesta Sote uudistuksen yötä, niin kläsittelyyn pitäisi muyös otta nk. terveysvarmuus tai terveysturva, kuten oikeusvarmuus ja oikeusturva, – vähän irvikuvalllista kyllä Suomjen nykykehyksissä, mutta periaatteellisessa mielessä. Palveluntarjoajilla olisi myös velvoitteita rahasuksen vastineeksi. Onko hoitovirhe, vai oikeata terveydenhoitoa esi. se, että yhtä tautia hoiidettaessa tilalle tuodaan hoitokemikaalien myötä leegio muita, jotka saattavat jopa asdettaa korkeamat rislkit elämälle kuin alkuperäinen vaiva.

  Kylläå pakko on sanoa, että koko soteuudistuksessa on alunperin, jo lähtökohdistaan lähtien edetty kuin perse edellä puuhun noustessa.

  • ’…Jorma Ollilaa yritettiin jopa nostaa presidentiksi eräässä vaiheessa. Mitähän siitä olisi ollut seurauksena.’
   RR(’Rotsi&Rokke’)-mafian hyvä kaveri tai hengenheimolainenhan Ollila on ollut ja on SOS-kumppaneineen. Tämä ’me panemme kyllä teidän asianne kuntoon’ -mafia ei ohjeita meiltä kaipaa eikä kysele omaa maailmanvaltaa rakentaessaan.
   David Rockefeller Trilateraali -komission kokouksessa 1991:

   ”Olemme kiitollisia The Washington Postille, The New York Timesille, Time-lehdelle ja muille hienoille julkaisuille, joiden johtajat ovat olleet mukana kokouksissamme ja pitäneet kiinni vaitiololupauksestaan yli neljänkymmenen vuoden ajan. Meidän olisi ollut mahdotonta viedä eteenpäin maailmansuunnitelmaamme (NWO), jos olisimme joutuneet julkisuuden valokeilaan noina vuosina. Mutta maailma on nyt paljon sivistyneempi ja valmis kulkemaan kohti maailmanhallitusta.
   Intellektuaalisen eliitin ja maailman pankkiirien ylikansallinen valta on VARMASTI parempi kuin viime vuosisatoina harjoitettu kansallinen itsemääräämisoikeus.” — siis suut tukkoon vaan !

 9. ”Suomen perustuslaki kuuluu maailman edistyksellisimpiin; siinä on taattu perusoikeudet ja perustarpeiden tyydytys kaikille kansalaisille. Tämän tueksi on vuosikymmenien työllä rakennettu maailman parhaimpiin ja kustannustehokkaimpiin kuuluva julkinen terveydenhuoltojärjestelmä. Nyt kokoomus on sitä romuttamassa kepun puheenjohtajan, pääministerinä toimivan Juha Sipilän avustuksella.”

  Suomen perustuslaki on muuttunut merkityksettömäksi. Sen yli on kävelty ”mennen tulleen kusella käydessä”. Tämä näkyy mm. perustuslakivaliokunnan henkilövalinnoissa, ajattelisin tässä mm. erästä oikeusministerinä toiminutta demasrikansanedustajaa ja kokoomusministeri Sasia. Sanktiot eivät koske kaikkia samalla tavoin.

  Lähtökohdat sotkuihin ovat poliittisessa vimmassa liittyä Euroopan Unioniin ja tavassa toteuttaa liittymisen vaatimukset. Näistä lähtökohdista katsoen paljoa toivoa ei ole ennenkuin pöydät julkisesti siivotaan sotkuista ja vastuunkantajan pannaan vastuisiinsa.

  Euuroopan Unioni on koruptioituneen maailman taivas, jonka toiminnassa lobbareita on enemmän kuin virkailijoita, ja jonka kehyksissä kolonialismi on toteutettu paitsi entisissä kehyksissään myös modernimmassa muodossaan. Tässä mielessä ei ole mitenkään erityistä se, että ko. taholta tulee jatkuvasti vaatimuksia muuttaa asioita suuntaan, jossa businesvolyymi vain lisääntyy, mistään muusta välittämättä.

  • Osut ytimeen. EU on NWO-mafian luomus ja tuo mafia on kiinnostunut vain maailmanhallinnasta ja operoi hajota-ja-hallitse strategian keinoin … aseiden ja kulttuurimarxismin voimin.
   Kun tuohon kelkkaan olemme istuneet niin se on menoa sitten, kaaoksesta toiseen. Pikku hiljaa kaikki siirtyy mafian omistukseen ja hallintaan.
   Ainoa tie johonkin muuhun avautuu vain itsenäistymällä, irtaantumalla EU:sta ja luomalla oma raha ja pankki joka palvelee omaa kansaa eikä mafiaa ja sen hankkeita.
   Toistaiseksi se ei kansaa inspiroi eli Kreikan kohtalo on edessä.

   • jatkoa… huonoja aikoja tai vielä huonompia eli tosi huonoja aikoja, siis Kreikan kohtaloa odotellessa:
    “Huonot ajat luovat vahvoja miehiä ja vahvat miehet luovat hyviä aikoja”

    • Mielenkiintoinen ajatus, näin on Suomessakin tapahtunut. Mutta mistä ihmeestä tulevat ne kummajaiset, jotka saavat hyvätkin ajat muuttumaan huonoiksi?

  • ”… EU:ssa on kyse harvainvaltaisista instituutioista, joita ohjaavat suuryritykset, suursijoittajat ja suurpankit. Tämä uusi raha-aateli ja sen poliittiset tukijat ovat rakentaneet aikapommin – eivät siis rauhanprojektia vaan aikapommin.
   Euroaika on merkinnyt vuosikymmenien aikana rakennetun pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan purkamista. Jatkuvia leikkauksia, kansallisomaisuuden myymistä, köyhien köyhtymistä ja rikkaiden rikastumista. ….

   Kun ei ole omaa itsenäistä lainsäädäntöä eikä omaa rahaa, ei ole omaa talouspolitiikkaa eikä mahdollisuutta päättää yhteiskuntakehityksestä. —- http://ipu.fi

   • Kun järki on kollektiivijärki, -ei ole mitään omaa. Kukin valitsee kolektiivinsa, tai kollektiivi valitsee kunkin…

    • Se kollektiivinen laumasieluisuus tuotetaan (sanon tuotetaan, koska nykyihminen on harkitusti kasvatettu tuote) kasvatuslaitosmaisesti, koska lapsi heti kohta synnyttyään työnnetään yhteiskunnan vastuulle ja ilmeisesti tarkoituskin onkin tuottaa näitä ohjelmoituja tyhjäpäitä jotka korkeakoulutus todistusten turvin sitten johtavat meitä heidän päähänsä iskostettujen ismien ja ojeistusten mukaisesti.

     Suomi nousi ja koki kukoistuksensa suurtenikäluokkien ponnistuksista koska luonnonmukainen elintapa kasvatti lapsensa selviytymään ja näin kehittämään omaa ymmärrystään, täten tuli kansalaisista omapäisiä eikä joitakin kirjoista päntättyjen ulkopuolisten ohjeita toistavia sanelukoneita, vaan omaan harkintaansa ja kokemaansa tukeutuvia kriittisesti valmiiksi ajateltuihin ulkopuolisten tarjouksiin suhtautuvia Itsenäisiä Kansalaisia.
     Valitettavasti nyt heidän työnsä tulokset ovat lahjoittaneet keinottelijoiden saaliiksi nämä hyvin kasvatetut / koulutetut klopaalisti ajattelevat ”sivistyneet”.

 10. Moderni sortokausi; uhkana poliittinen mafia ja politisoitunut poliisi
  Suomen yhteiskunta ja taloudellinen omavaraisuus ovat ajautuneet perikatoon. Hallituksesta, virkamieskoneistosta ja näitä tukevasta valtamediasta on tullut kansan vihollinen, jonka edunvalvojana sen tulisi olla. Eliitin röyhkeydellä ei ole rajoja. Parlamentaaristen menetelmien ehtyessä itsenäistyminen edellyttää radikaaleja toimenpiteitä.
  Poliittinen valtakoneisto on valjastanut yritykset, palkansaajat ja kotitaloudet eli reaalitalouden kansainvälisen pankkiirieliitin ja globaalien megayhtiöiden lypsettäväksi. …. Yksityistäminen tuo runsaita voittoja, mutta ne liukuvat reaalitaloudesta erilaisille rahoitusmarkkinoille, jossa ne esim. kohottavat osakkeiden arvoa rikastuttaen pientä kansainvälistä suursijoittajien eliittiä.13
  http://magneettimedia.com/moderni-sortokausi-uhkana-poliittinen-mafia-ja-politisoitunut-poliisi/

  • Juuri näin. Olisi palautettava mieliin millaista maassamme oli 45v. sitten ja osattava realistisesti näyttää sen ajan käytäntö verrannollisesti tähän nykyaikaan nyt vastuussa oleville.
   -Silloin pankit palvelivat asiakkaitaan ja maksoivat korkoa säästöistä (ja varmasti nekin pärjäsivät), oli oma valuutta Markka ja sen maasta vienti oli säädelty eikä kansan omaisuutta voitu huijata pörssimarkkinoilla.
   -Puoluetuet olivat maltilliset verrattuna näihin päiviin. (Puoluetukia alettiin maksamaan v.1966 josta tämä puolueiden erkaantuminen äänestäjistään alkoi )
   -Rajoiltamme ei tultu luvatta yli, jos joitakin rajaloikkareita oli, niin varmasti joutuivat häkkiin.
   -Presidentillä oli valta hajoittaa hallitus joka eliminoi nykysen käytännön jolloin enemmistö hallitus voi puuhastella diktaattorisin ottein Eduskunnasta ja Kansan mielipiteestä piittaamatta.
   -Lehdistö antoi vaihtoehtoisen tarjonnan ja YLEn vastuu tuotannostaan oli myös aidompaa kansalaisia kohtaan.
   -Sellaiset luonnolliset asiat esim. tiestön hoito, postin kuljetus, terveyden hoito, vanhusten hoito, koululaitos, ym. sellainen, ymmärrettiin yhteiskunnan luonnollisiksi palveluiden tuottamiseksi joista syntyy normaalisesti kuluja, eikä näin kun nykynörtteily yrittää niitä saada tuottaviksi pisneksiksi jotka todellisuudessa poikivat valtavan pyrökratian ja kähminnän kautta monin kertaisiksi kustannuksiksi todellisuuteen verrattuna yhteiskunnalle.

 11. Keskustalaisen Sipilän oikeistohallitus on tekemässä perustavanlaatuista muutosta suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) toimintaan ja periaatteisiin.

  Vastuu sote-palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta 18 maakunnalle, ja huomattava osa tuotannosta siirtyy markkinoilla toimiville yhtiöille.

  Syntyy uusi hallinnon taso, maakunnat. Vastuu palveluiden rahoituksesta siirtyy kuitenkin pääosin valtiolle. Jatkossa kunnat eivät voi tuottaa sote-palvelua.

  Kunnat menettävät toimivaltansa tuottaa sote-palveluja. Palvelut ja rahat riistetään, velat ja kiinteistöt jäävät. Yli 200.000 sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijää siirtyy aluksi maakuntien palvelukseen. Osa sanotuista työntekijöistä siirtyy myöhemmin perustettavien yhtiöiden palvelukseen.

  Sipilän oikeistohallituksen malli tarkoittaa, että maakunnan tulee yhtiöittää nykyiset terveyskeskuspalvelut ja panna ne markkinoille kilpailemaan terveysgiganttien kanssa. Sote-palveluja tuottavien järjestöjen on mukauduttava samaan muottiin ja toimittava jatkossa yrityspohjalta. Mainitut muutokset johtuvat siirtymisestä ’valinnanvapausmalliin’, jossa kaikki sote-palvelutuottajat kilpailevat asiakkaista.

  Syntyvien sote-keskusten markkinoiden volyymiksi arvioidaan 2—4 miljardia euroa ja kaikkien sote-markkinoiden volyymiksi 8—12 miljardia euroa vuodessa.

  Monien asiantuntija-arvioiden mukaan hallituksen ajama hanke tulee kasvattamaan kustannuksia, pirstaloimaan toimijakenttää, heikentämään yhdenvertaisuutta ja laajentamaan hallintoa tarpeettoman paljon.

  Sipilän hallitus on perustellut sote-palvelujen yhtiöittämistä Euroopan unionin lainsäädännöllä. Tosi asiassa EU ei velvoita jäsenvaltioita tuottamaan sote-palveluja yhtiömuotoisesti. Valinnanvapauden lisääminen ei edellytä julkisten palveluiden yhtiöittämistä.

  Miltä näyttää? Odottaako meitä paratiisi, jollaisella kansalaisia taannoin propagoitiin äänestämään EU-jäsenyyden puolesta? Vai odottaako väijyssä[*] seuraava:

  #Yhtiöittämismalli tulee lisäämään eriarvoisuutta.
  #Yhtiöittäminen tulee nostamaan kustannuksia.
  #Yhtiöittäminen tulee keskittämään valtaa harvalukuisille, usein ulkomaalaisomisteisille suuryhtiöille, joiden toimintaan liittyy moraalis-eetteisesti tuomittavaa verosuunnittelua.
  ———-
  [*]Vuonna 2016 terveysalan yrityskauppoja tehtiin toista sataa. Tämä kertoo giganttiyritysten valmistautuvan tulevaan. Sipilän oikeistohallitus arvioi sote-markkinoiden kaksinkertaistuvan yli 10 miljardiin vuodessa.

  J.K. Mikäli sote-uudistus haluttaisiin tehdä järkevästi ja inhimillisesti, olisi syytä ottaa aikalisä ja asettaa tehtävää suorittamaan parlamentaarinen sote-uudistuskomitea. Tehtäväksi olisi annettava uudistus, joka ottaa huomioon kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, vallitsevien erojen kaventamisen, peruspalvelujen vahvistamisen sekä palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden. Uudistuksen keskeinen reunaehto olisi seuraava:

  Päävastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta tulee säilyttää julkisella sektorilla. Kolmannella sektorilla ja yksityisellä sektorilla on roolinsa julkisen palvelutuotannon täydentäjänä.

 12. [jatkoa edelliseen:] Tapausten tausta

  Taustalla on Keskustan vaalivoitto, joka avasi
  Vetelissä 25.4.1961 syntyneelle kempeleläiselle, Rauha Sana –lestadiolaiselle (sitoutuminen yksin Raamattuun), Keskustaa edustavalle diplomi-insinöörille
  tien valtaan. Sitä hän on totisesti Kokoomuksen auliilla tuella käyttänyt. Kokoomuksen tuki on ollut ensiarvoisen tärkeä, kun muistaa, että ratkaisevan painava finanssiministerin salkku on kokoomuslaisissa käsissä.

  Aidossa demokratiassa nykyhallituksen syntyprosessiin ei olisi huomauttamista. MUTTA ongelmaksi osoittautui ja ongelmana on säilynyt se tosiseikka, ettei hallituskokoonpano vastannut nykyisten hallituspuolueiden kenttäväen ajatuksia.

  Moni saattaa vieläkin muistaa, että niin Keskustan kuin PS:n kenttäväki olisi toivonut hallitusta, joka olisi muodostunut Keskustan, PS:n ja SDP:n edustajista. Mutta Keskustan puheenjohtaja päätti toisin ja runnoi kasaan nykyisen ’oikeistohallituksensa’ tai ’perusporvarihallituksensa’.

  Sipilän runnominen tarkoitti, että vaalituloksen oikeuttama ’kansanrintamahallitus’ heitettiin jätesäkkiin ja tilalle haalittiin vapaata markkinataloutta ehdoitta kannattava hallitus. Sipilän kaverikapitalistinen hallitus on täysin ’unohtanut’ (oikeastaan: tietoisesti hylännyt) EU:n edellyttämän SOSIAALISEN markkinatalouden. Onkohan muuten kukaan Sipilän hallituksen jäsenistä perehtynyt ajatuksella sopimukseen Euroopan unionista?

  Sosiaalisen markkinatalouden idea löytyy tietysti myös omasta perustuslaistamme (ks. 19. pykälä: Oikeus sosiaaliturvaan). Oikeus sosiaaliturvaan on jokaiselle kuuluva perusoikeus. Tuon perusoikeuden tarkoituksena on turvata jokaiselle ihmisarvoinen elämä. Sellaisen elämän kriteerit löytyvät esimerkiksi niin kutsutusta TSS-sopimuksesta, jonka Suomikin saattoi voimaan jo vuonna 1976.

  Valitettavasti Sipilän ’leikkurihallitus’ ei ole onnistunut ulottamaan ihmisarvoista elämää jokaiselle Suomen oikeudenkäyttöpiirissä asuvalle ihmiselle. Maassamme on aivan liian monta asunnotonta. Sen lisäksi Kelan tutkijat ovat osoittaneet, että maahan on ’syntynyt’ (’synnytetty’) aivan uusi sosiaaliluokka, so. ’kurjalisto’.

  Sipilän hallituksen sote-uudistuksen voimaantulo tullee merkitsemään monikansallisten suuryhtiöiden riemujuhlaa. Järkyttävää on, että uudistuksen myötä maalaiskunnat tulevat näivettymään ja kuntien asukkaiden itsehallinto rapistumaan.

  Ja mikä pahinta: nykyinen demokraattinen oikeusvaltio ja hyvinvointiyhteiskunta rappeutuvat ja muuttuvat (lue: muutetaan) peruuttamattomasti ’kaverikapitalistiseksi (monikansallisten suuryritysten riistämäksi) yhtiövaltioksi’.

  (Sipilän hallituksen toimet tuovat etsimättä mieleen Robert F. Kennedy, Jr.:n kriittisen teoksen Crimes Against Nature : How George W. Bush and His Corporate Pals Are Plundering the Country and Hijacking Our Democracy [Miten George W. Bush ja hänen yhtiökaverinsa ovat ryöstämässä maata ja kaappaamassa meidän demokratiaamme], HarperCollinsPublishers. New York 2004.)

  Käynnissä olevasta kehityksestä ovat viitteinä ja oireina pääministerin harjoittama ja moraalis-eettisesti tuomittava ’ystävän suosinta’ (ystävä Harkimo Veikkaus Oy:n hallitukseen), yhteiskunnassa rehottava Hyvä Veli -järjestelmä ja rakenteellinen korruptio sekä se ongelmakenttä, jota 27.3.2017 lähetetty Ylen MOT-ohjelma kuvasi ja analysoi.

 13. Demokratian nykytilasta Tasavallassa

  Olen tiedustellut s-postitse kolmelta kokoomuslaiselta parlamentaarikolta, miten Kokoomus voi hyväksyä pääministerin suorittaman ’ystävän suosinta’ –nimityksen (= Harkimon nimitys Veikkaus Oy:n hallitukseen).

  Kovasti on ollut ’hiljaista’. Muun ohella puolueen puheenjohtaja on vaiennut kuin simpukka.

  Yksi parlamentaarikko kirjoitti: ”(…) en voi kommentoida.”

  Tähän on siis Tasavalassa tultu? Maassa, jonka valtaeliitti toitottaa Suomen olevan demokraattinen oikeusvaltio! Maassa, jonka perustuslaki turvaa sananvapauden jokaiselle. Surullista ja traagista. Mitä Kokoomukselle on tapahtunut!?

  No, ehkäpä vastaus löytyy Orvon omista sanoista: ”Olen ammattipoliitikko ja ylpeä siitä. Politiikka on oma lajinsa. Tunnen hyvin yhteiskunnan. Näin tätä pitää pelata” (Juha-Pekka Raeste: Puheenjohtajakisaan lähtenyt Petteri Orpo: ”Kokoomus ei tiedä, mikä on sen suunta” Helsingin Sanomat. 21.5.2016).

  Jep jep, pelattu on, niin kai se on!?

  Postskriptumi: Muistin virkistämiseksi (uppiggande):

  Suomen perustuslaki (731/1999):

  ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä” (12. pykälän [Sananvapaus ja julkisuus] 1. momentin 1. ja 2. virke).

  ”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset” (29. pykälä [Kansanedustajan riippumattomuus]).

 14. Kun Kokoomus, Kepu ja nyt jo Perussuomalaiset ja demaritkin ovat siirtämässä Sotessa apteekkeja ja lääkejakelua OP:lle, Keskolle, S-ryhmälle ja ulkomaisille sijoittajayhtiöille, niin koulutuksesta tulee rasite kuten se nyt jo on työttömille.

  Apteekkeja voi johtaa esim. lihanleikkaajakurssin käynyt tai tradenomi ja lääkkeitä voivat myydä missikilpailun voittaneet, julkkisurheilijat jne.

 15. Katselen just nyt huvikseni teevee ykköstä. Siellä on koolla valehtelijoiden klubi. Puolueiden puheenjohtajat.

 16. Paras valinnanvapaus on se, että mitä kauempaa lääkärit ja lääkkeet kiertää, sen paremmin pysyt terveenä ja pidempään elät!

 17. Huvittava kolikkoriita meneillään… syyllisyytensä torjuvat poliitikot tuomitsevat ’telotuskolikon’ mauttomana rimanalituksena.
  Kannattaisi katsoa peiliin ja myöntää oma syyllisyys siitä, että sama teloitusmeininki on yhä menossa mutta aseet vain erilaiset. Opposition ääni halutaan vaientaa ja aika suuri osa kansaa elää köysi kaulassa ja se kiristyy tai sitä kiristetään koko ajan mm. sote-politiikan keinoin tappamalla suuri osa kunnallista itsehallintoa ja demokratiaa..
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201704252200110229_pi.shtml
  – Mielenkiintoista, että mauttomana pidetään jotain, joka on oikeasti tapahtunut.
  http://yle.fi/uutiset/3-9581204

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here