Verokeidas Luxemburg haluaa Euroopan pankkivalvontaviranomaisen (European Banking Authority, EBA) uudeksi kotimaaksi. EBA on tähän asti sijainnut Lontoossa. Ison-Britannian EU-eron myötä myös EBA joutuu etsimään itselleen uuden isäntämaan.

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel vetosi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille ja komissaari Jean-Claude Junckerille osoittamassaan kirjeessä Euroopan johtajien vuonna 1965 tekemään päätökseen, jonka mukaan Euroopan poliittinen johto olisi valmis sijoittamaan Luxemburgiin finanssi-asioiden kanssa tekemisissä olevia virastoja.

Kommentti

Komissiota on verotusasioissa neuvonut tilintarkastus- ja konsulttiyritys PricewaterhouseCoopers (PwC), jolla on toimintaa 18:ssa eri verokeitaassa. PwC oli yhdessä pääosassa LuxLeaks-vuodoissa.

LuxLeaks osoitti Luxemburgin vuosien ajan auttaneen suuryrityksiä aggressiivisessa verosuunnittelussa tehtailemalla salaisia verosopimuksia. Niiden avulla yrityksiltä jäi maksamatta veroja miljardien eurojen edestä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Luxemburgin päässä asiaa hoiti silloinen pääministeri, nykyinen komissaari Juncker.

LuxLeaksin jälkeen komissio asetti PwC:n tekemään selvityksen eurooppalaisten pankkien maakohtaisen raportointivelvollisuuden taloudellisista vaikutuksista. Saamansa konsultointiavun seurauksena vuoden 2016 huhtikuussa EU-komissio esitti lainsäädäntöä, joka vaatisi monikansallisia yrityksiä avaamaan verotietonsa.

Komission esitys koski kuitenkin vain sellaisia yrityksiä, joiden vuotuinen liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa ja jotka toimivat EU:n alueella ja/tai EU:n mustalla listalla olevissa verokeitaissa. Listasta puuttuvat mm. EU:n sisäiset verokeitaat. Tämä kokonaisuus jättää noin 90 % yrityksistä lainsäädännön ulkopuolelle.

Syytteeseen LuxLeaks-vuotojen paljastuksista joutuivat tilipalveluyhtiön entiset työntekijät Antoine Deltour ja Raphael Halet sekä ranskalainen toimittaja Edouard Perrin. Syyteperusteet olivat mm. aineiston varkaus, tietokannan varkaus ja salassapitolainsäädännön rikkominen. Kaikki kolme tuomittiin vankeuteen. Jotkut europarlamentaarikot tyrmistyivät tuomiosta, sillä rikosten paljastaminen yleisen edun nimissä (whistleblowing) ei ole rikos EU:ssa.

RS

¤

Lähde

EUobserver (31.3.2017): Luxembourg seeks to host EU banking authority
https://euobserver.com/tickers/137455
¤

Kuva: CIAT (kaalimaa) [CC BY-SA 2.0], LadyofHats (pukki) [Public domain] via Wikimedia Commons, Pixabay (aita) [Public domain]
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen

 

 

 

 

….

8 KOMMENTTIA

 1. Jaa Luxemburg?? Eihän se osaa laskea edes numerota. EU:n talous on retuperällä, ehkä 15 vuoteen yhtää EU:n tilinpäätöstä ei ole pystytty tarkastamaan eikä hyväksymään, ja Luxemburgin pankit ovat kuralla vaatien EU:lta tukiaiaisia. Ja sitten tällaiseen maahan halutaan pankkitarkastusvirasto!! Ja ketkäs sinne menevät töihin? Lxemburgilaiset alkoholisoituneet ja korruptoitavissa olevat henkilöt kuten Juncker, niinkö?

  Jos tämä virasto johonkin maahan tulee meriittien vuoksi niin Suomeen. Suomihan on ollut EU:n mallioppilas. Ainakin mitä tulee maksuihin ja etukäteen päätösten tekemiseen. Saksa taas on pitänyt taloutensa parhaiten kurissa ja sen vuoksi joka vuosi alittanut 2% inflaation, joka oli EU:n määräys jäsenmaille littymisen yhteydessä. Ja jonka suomalaiset ovat ahneudellaan ryssineet oikein urakalla. Suomalaisten omasta syystä meidän inflaatiomme on ollut euron aikana koko ajan yli 7% ja siksi täälä on nyt niin vaikea asua eivätkä rahat tahdo riittää.

  Toinen maa joka on noudattanut tätä 2% inflaatiokuria on Ranska. Sinnekkin pankkivalvntavirasto sopisi kuin nenä päähän. Sieläkin osataan laskea ja ymmärtää suurempi kokonaiskuva.

  Suomihan on nyt tilanteessa jossa ilmainen työkin on liian kallista oheiskustannusten vuoksi. Ja syy on yksinkertaisesti siinä että suomalaiset ovat myydessä ottaneet ”viimeisen hinnan” ja toisaalta, ovat osataneet kallista. Velanotto on räjähtänyt käsiin. Ja se on syy siihen miksi inflaatio on laukannut. Edessä on ison kuplan puhkeaminen jota on keinotekoisesti pidetty yllä kohta 10 vuotta. Ja kun se kupla puhkeaa, niin kokonainen sukupolvi menettää varallisuutensa.

  Miettikää tilannetta jossa 30-40% suomalaiten asunnosta vapautuu myyntiin muutaman vuoden aikana. Kuinka käy niihin sijoitettujen rahojen? Ja miten käy ihmsten talouksille kun vakuudet lainoihin eivät riitäkkään? Tämä ilmiö on jo alkanut muutama vuosi sitten. Ja se kiihtyy koko ajan.

 2. Tämä jos mikä, on omiaan kertomaan, mistä oikein on kysymys. Korruptio keskittyy, ja hyväksytyt tasotkin tulevat näkyvämmiksi. Kaikki hyväksytään kuvitellun yhteisen hyvän merkeissä, jossa Suomi edustaa ymmärryksensä osalta ”apukoulutasoa”.

  Kun Koko Euroopan Unioni, ja sen edustama kuppauskoaliitio on hajoamisuhan alaisena, tarvitaan pikaisesti Euroopan Unionin sotajoukot, suojelemaan keskushallintoa korttitalon romahtamisen uhalta, kansanäänestysten osoittaessa koko unionin romuttamisen tarpeita. Brittilä on nyt toiminut tässä esimerkkinä, ja käy kauppasopimuksensa haluamiensa tahojen kanssa kysymmättä unionin byrokraateilta mitään.

  Se, on valinnanvapautta parhaimmillaan. Ihmeellistä, että esim. kokoomuksen Pertti Salolainen ei ole tätä ymmärtänyt, vaikka valinnanvapausterminologia kuuluukin Kokoomuksen harjoittaman ”populismin” mediavälineistöön.

  Yksi kansakunta tuli tilanteeseen jossa tosdettiin, että nyt riittää, ja käynnisti eronsa Euroopan Unionista.

  Toinen kansalkunta tuli myöskin tilanteeseen, jossa enemmistä totesi, että nyt riittää, ja valtsi presidenttinsä korruptiokehyksen ulkopuolelta…, faktaa vai fiktiota, -aika näyttää.

  Milloin Suomi ulee siihen tilanteeseen, että Valtakunnassa viimeaikoina voimallisesti propagoitu ”Valinnanvapaus” tulee konkreettisesti testattavaksi, voi joko se testattiin, kun Paavo Väyrysen Euroalueesta eroamisen kansalaishankkeen jatkokäsittely eduskunnassa torpattiin täysin näennäisin perustein.

  Kukahan oli asialla, jaq eikö tämä selkeästi osoittanut, että valinnanvapaus ei ole Suomalaisessa yhteiskunnassa sellainen argumentti, jolla olisi laajempaa merkitystä. Mitä sanoo tähän Kokoomus…?

  Joskus aijkoinaan muuan jo edesmennyt demaripoliitikko, eräs Euroopan Unioni ajatuksen taustavoimista, oli sitä mieltä, että kun kansalaiset tahtoivat Ruotsiin töihin, kun Suomessa ei harjoitetun politiikan vuoksi sitä riittävästi ollut, niin kansalaisilta olisi pitänyt ottaa passit pois eikä uusia myöntää, jotta vaan pysyisivät mutakuopassa kärvistelemässä.

  Täysin samanlaisesta kehyyksestä ,mutta merkittävästi laajemmissa puitteissa on kysymys Euroopan Unionissa. Liikkumisenvapauskin alkaa kohta olla kyseenalaista, muista vapauksista puhumattakaan.

  Valinnanvapauskäsitteeseen näyttääkin nyt kuuluvan se, että poliittinen ja finanssieliitti voi valita paikan, mistä käsin se voi harjoittaa korruptiivisia toimntojaan valvoessaan täysin mätää pankkisektoria.

  Mätää miillä perusteella…? Mätää sillä perusteella, että pasnkkisektori on tuottanut kaikki taloudelliset katstrofit, ja niissä kehyksissä myöskin inhimilliset katastrofit.

  Siitäkö alkaisi nyt kirkastus, että pankkivalvontavirasto siirtyisi kaiken fokukseen…?

 3. Pukki kaalimaan vartijaksi, tässä se toteutuu täysin. Enkä ihmettele lainkaan jos toteutuu, Euroostoliiton johto kun on miehitetty rahamafiajohtajilla.

 4. ”Milloin Suomi tulee siihen tilanteeseen, että Valtakunnassa viimeaikoina voimallisesti propagoitu ”Valinnanvapaus” tulee konkreettisesti testattavaksi, voi joko se testattiin, kun Paavo Väyrysen Euroalueesta eroamisen kansalaishankkeen jatkokäsittely eduskunnassa torpattiin täysin näennäisin perustein. ”

  Niin, -taisi olla aloite kansanäänestyksestä… Korjattakoon siis. Vielä pahempaa…! Tässä ei valinnanvapautta ole minimoitu, vaan se on poistettu kokonaan. Tämäkö yhteiskunta sitten propagoi olevansa jonkinlainen esikuva ja demokratiamalli, kun se ei salli kansalaistensa edes ajatella ja ilmaista ajatuksiaan vaihtoehtoisista toimintatatavoista. Tuumasta toimeen on estetty, kuten edellä on esitetty.

  Edessä on vielä ajat jolloin kansalaismilipiteen ilmaisua ei enää voida torpata, kuten nyt on tehty. Mikäli konkreettisia mahdollisuuksia Euroopan Unionista eroamiselle ei järjestetä, kansalaisten sitä halutessa, edessä on yhteiskuntarauhan menettämninen, koska olemassaolevilla eväillä valtionhallinto ei kykene kohentamaan sitä henkistä, poliittista, sivistyksellistä ja taloudellista rappiotilaa, josssa kansakunta nyt on.

  Sen vuoksi se joutuu valitsemaan kansalaisten lisääntyvän valvonnan, ja kontrollin ulottamisen sellaisiinkin asioihin, joita vapaassa maailmassa tyypillisesti on pidetty yksilöidn intimiteettiin kuuluvina asioina, josta tyyillisesti on jo esimerkkejä Matti Vanhasen hallituksen ajoilta. Nämä asiat on jo ”tähtiin kirjoitettu” polittisen eliitin omien toimien johdosta.

 5. Eilen oli tietenkin ”aprillipäivä”. Minulle aprillpäivän juksauksissa vitsi on siinä että pitää saada joku menemään johonkin, eikä vain saada uskomaan johonkin feikkiajatukseeen.

  Tähän asti tapahtuneiden valossa Euroopan Unionilta voidaan olettaa todellakin syntyvän käytännöllisesti katsoen mitä hyvänsä. Miksi…?

  • Ei mitä hyvänsä vaan sellaista mikä kuuluu mafian käsikirjoitukseen. Miksikö? … no koska EU on pankkiirimafian ja ’pahuuden akselin’ hallinnassa.
   The ‘Axis of Evil’ CIA-Mossad-M16 is so interconnected that we can hardly know which part of it is responsible, when something happens.

 6. Mutta Luxenbourghin pankkihan on jo nyt niin vahvoilla, ettei sitä vastaan voida edes kysellä mitään. Kukaan ei voi esittää mitään vaatimuksi sitä kohtaan. Pankki on täydellisesti lakisyytteistä suojassa. Sen henkilökuntaa ei voida haastatella missään muotoa. Se on täysin sisäänpäin ”lämpiävä pankki”, josta ei edes keskustella ?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here